Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
svjezi_ustipak

#476 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by svjezi_ustipak »

VjecitiStudent wrote:
karanana wrote:ali te 92. i tog maja i juna kad su oni napadali podrucja oko buduceg tunela, oni nisu znali da ce se bas na tom mjestu godinu dana kasnije iskopati tunel koji ce povezivati grad sa ostatkom svijeta. ocigledno je njihova namjera bila ili zauzimanje vise teritorije ili oslobadjanje komunikacije lukavica nedzarici/ilidza.
moje pitanje i dalje stoji, a to je: kada su apsolutno svi znali gdje je najvazniji objekat u BiH - tunel, i kada su oni bili pozicionirani 200tinjak metara od njega uz tesko naoruzanje i sve sto su imali u okolini i na dometu, zar nije bilo logicno da se oba ulaza/izlaza iz tunela drze non stop pod vatrom dok sve ne sravne? evo cak ni ne pitam da li su ga mogli pjesadijski zauzeti, ali jesu li ga mogli artiljerijski onesposobiti?
ili se filozofija onog kineskog chike odnosi i na grad kao cjelinu gdje je tunel bio ventil, mada za dobrinju mi je to imalo smisla ali nije za grad.
Ima jos jedno vidjenje cijele stvari:
Naravno da jesu mogli vatrom zatvoriti tunel, no redovno je i njima kapala lova od tunela, pa se nisu previse ni trudili.
Jednom, kad je isplata malo zakasnila, stigla je opomena u vidu 17 poginulih sa hrasnicke strane tunela.
Da ne bi NATO-a, rat u Sarajevu bi vjerovatno jos uvijek trajao.
Jer sve zaracene strane su toliko dobro zaradjivale na opsadi da bi bilo kakva deblokada bila cist poslovni gubitak.
:thumbup:

tako nekako. slicno kako je drndalo rekao, iskustvo govori da ovdje uvijek ima nekih interesa ;-) kad se npr Sarajevo preplavilo VEK-om a niko se nije pitao odakle agresorska duhanska industrija na nasem trzistu :lol: dobro, znali smo odakle...ali smo se pravili ludi. rat je biznis, itekakav biznis brate :)
Gile Šampion

#477 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Gile Šampion »

karanana wrote:ali te 92. i tog maja i juna kad su oni napadali podrucja oko buduceg tunela, oni nisu znali da ce se bas na tom mjestu godinu dana kasnije iskopati tunel koji ce povezivati grad sa ostatkom svijeta. ocigledno je njihova namjera bila ili zauzimanje vise teritorije ili oslobadjanje komunikacije lukavica nedzarici/ilidza.
moje pitanje i dalje stoji, a to je: kada su apsolutno svi znali gdje je najvazniji objekat u BiH - tunel, i kada su oni bili pozicionirani 200tinjak metara od njega uz tesko naoruzanje i sve sto su imali u okolini i na dometu, zar nije bilo logicno da se oba ulaza/izlaza iz tunela drze non stop pod vatrom dok sve ne sravne? evo cak ni ne pitam da li su ga mogli pjesadijski zauzeti, ali jesu li ga mogli artiljerijski onesposobiti?
ili se filozofija onog kineskog chike odnosi i na grad kao cjelinu gdje je tunel bio ventil, mada za dobrinju mi je to imalo smisla ali nije za grad.
karanana
njima je 92-ge bilo ostalo nekih 800 metara da se iz pravca Aerodromskog naselja spoje sa snagama na Dobrinji 1.Imali su oni komunikaciju tih snaga ali preko aerodromske piste,koja Bogme i njima je bila rizična jer su mogli biti gadjani iz pravca Butmira i Dobrinje dok su na pisti.Imali su je dok nije dosao UN i preuzeo aerodrom.
Druga stvar,početkom prohodnosti tunela nije toliko ljudi ni znalo da on postoji.Ja koji sam cijeli zivot i haman rat proveo tu,nisam bas znao da je započeto sa njegovim kopanjem,a kasnije sve dok nije prva grupa nas izasla na Igman kao ispomoc tokom ofanzive.
Treće,pješadijski da ga zauzmu su razmatrali,ali iz nekih izvora sa njihove strane rekli su mi da gubitci bi im bili veliki...Pokusali su oni i napad na donji Kotorac i tada su nasi nadljudskim otporom uspjeli da odbrane taj dio linije.Linija je bukvalno 7 dana gorila,dan i noc...
Četvrto artiljerijski Butmirski dio jesu drzali pod vatrom,ovaj Dobrinjski manje,jer ulaz u tunel sa Dobrinjske strane se mjenjao,mogao si uci iz par zgrada u transej koji je vodio ka njemu,dok je iz pravca Butmira stvar izgledala drugacije a osim toga imali su bolji pogled sa Gavrica Brda na Butmir nego na Dobrinju...

One slike koje je postavio neko,su slike linije u Aerodromskom naselju,i na drugoj maloj slici gdje se vide dvije zgrade i bijela kuca u daljinji,tu se nas transporter,tacnije BOV prilikom oslobadjanja dijela naselja bio zaglavio...sreca prosao je netaknut.Srusena samoposluga koja se vidi u donjem lijevom ćošku je zapaljena 17/18.06 kad je pogodjena BST-om sa oklopnog vozila...

Volio bih da se javi karmazov da ga malo ''prcam'' za ovaj dio linije :mrgreen: :dance:
karamazov

#478 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karamazov »

Dje je ba zapelo !!!
Vek i praga se najbolje pokazali u ratu :D
Gile Šampion

#479 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Gile Šampion »

karamazov wrote:Dje je ba zapelo !!!
Vek i praga se najbolje pokazali u ratu :D
Jesi brz svaka ti cast...jesi tako i u ratu bio brz unazad? :lol: :bih:
vinnie_jones

#480 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by vinnie_jones »

mlađin "zet" požarni na temi... :mrgreen:

kakvo je porijeklo morave što se na početku rata nemilice žmarinjala , je li kakav magacin zaplatio?
kad sam donio staroj pola šteke umalo je hercika nije opalila od sreće, maša je bila rezervisana za VP :zzzz:
drndalo

#481 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by drndalo »

Vala je u odnosu na VEK, Drina makar i u novinama bila "Malborno"... :lol:
Gile Šampion

#482 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Gile Šampion »

vinnie_jones wrote:mlađin "zet" požarni na temi... :mrgreen:

kakvo je porijeklo morave što se na početku rata nemilice žmarinjala , je li kakav magacin zaplatio?
kad sam donio staroj pola šteke umalo je hercika nije opalila od sreće, maša je bila rezervisana za VP :zzzz:
Pa znas da su likovi popuhali onu Poljoopremu iz Dobrinje 2B :lol:
Gile Šampion

#483 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Gile Šampion »

Sarajmen wrote:@svježi_uštipak, možeš li pojasniti smisao postiranog transk. razgovora Mladića i Abdića .Šta je tvoj zaključak, i u kakvoj je vezi sa temom.?
Procitaj na pocetku razgovora da se spominje 23 maj 92-ge kad su krenuli na D1 pa zjanili...vjerovatno se na to odnosi
karamazov

#484 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karamazov »

Dobar je bio i vek kad nije bilo sta bolje...prvih pola godine se pusio Marlboro i Ronhil iz" zaliha"Delimustaficevog Cenexa sa aerodroma, kako je rat odmicao sve gore od goreg... neka makedonska hrdza..MT zavali smo ih mrtvi Tito..znalo se desiti i da dobijemo neku refuzu od 20-30 cm dugu pa ih morali sjeci..naravno ponekad bi se zapalila i Drina iz grada ... dobra pljuga...
vinnie_jones

#485 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by vinnie_jones »

Gile Šampion wrote:
Pa znas da su likovi popuhali onu Poljoopremu iz Dobrinje 2B :lol:
kont'o sam da nije još kakav "štek" u pitanju, komšo išao da "brani" radno mjesto i imovinu u Poljoopremi umalo nije glavu izgubio :-)

meni je odmah ovaj dio iz transkripta zap'o za oko, gile šarni nešto...
je li ovo kada su se nasukali u kanal ili kada ih je Z. iz 3-ce sprašio :dance:
Edit: znači ipak je vezano za dešavanja na kecu
Mladić Ratko: Ovako, negde između 13 i 40, pa nadalje počeo je napad tamo prema Dobrinji.
Abdić Fikret: Da?
Mladić Ratko: Imamo, pogodili su nam jedan transporter. Imam jednog kapetana mrtvog i dva ranjena vojnik
@sarajmen

Sjećam se priče kada ste prešli Mojmilo da ste svi bili obučeni u mantile - balonjere, navodno ako vas četnici budu imali "na optici" da pomisle da su civili u pitanju, eh sad koliko je to istina, bilo je još verzija npr. da je svako od vas imao po zolju itd. ovaj momenat sa balonjerima nešto mi je ostao kao dio ratne dosjetljivosti i improvizacije.
svjezi_ustipak

#486 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by svjezi_ustipak »

Gile Šampion wrote:
Sarajmen wrote:@svježi_uštipak, možeš li pojasniti smisao postiranog transk. razgovora Mladića i Abdića .Šta je tvoj zaključak, i u kakvoj je vezi sa temom.?
Procitaj na pocetku razgovora da se spominje 23 maj 92-ge kad su krenuli na D1 pa zjanili...vjerovatno se na to odnosi
@Saraymen

Gile je dobro odgovorio. Postirao sam ga jer se odnosi na detalje iz maja 92ge.

@GIle nije im falilo 800 metara nego jedno brat bratu upola toliko da dodju od Naselja do d1. prohodaj cestom pa ces vidjeti. srecom ne uspjese.

ovo za zasipanje tunela artiljerijom jeste bila mogucnost ali je nisu pretjerano koristili jer je i ARBiH vjerovatno mogla rokati po koridoru jednakom silinom. Ipak, poslije se ta sitna greska u polozaju tunela popravila kopanjem novog tunela usred C5.

e brate mislim da u svijetu nije zabiljezena vojska sa boljim borcima ali sa grdnijim komandnim kadrom jego je to Armija RBiH, cast pojedincima. ovo se pogotovo odnosi na prvi dio rata. da se moze Alihodzi kako retroaktivno suditi e to bi zavrsilo sa 10 dozivotnih kazni. nikad mi nece biti jasno kako parmak dodje do oficira. kao da je kriterij u toj vojsci bio ko je gluplji, neobrazovaniji i nedokazniji za pozicije.

nego, gdje je Gadafi sada? mislim onaj Gadafi sa dobrinje ne onaj iz Libije, da ne bude zabune? :D
Nekako s proljeća

#487 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Nekako s proljeća »

VjecitiStudent wrote:
Ima jos jedno vidjenje cijele stvari:
Naravno da jesu mogli vatrom zatvoriti tunel, no redovno je i njima kapala lova od tunela, pa se nisu previse ni trudili.
Jednom, kad je isplata malo zakasnila, stigla je opomena u vidu 17 poginulih sa hrasnicke strane tunela.
Da ne bi NATO-a, rat u Sarajevu bi vjerovatno jos uvijek trajao.
Jer sve zaracene strane su toliko dobro zaradjivale na opsadi da bi bilo kakva deblokada bila cist poslovni gubitak.
Da li možeš potkrijepiti boldiranu tvrdnju adekvatnim dokazom,činjenicom ili argumentom , a vezano za stradanje 17 lica na butmirskoj strani tunela?
Image

Uploaded with ImageShack.us
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#488 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by japin_mutapi »

može li neko navesti imena ulica u kojima se nalaze ove zgrade sa slika
ako je moguče i stari i novi nazivi
unaprijed zahvaljujem
obelix1

#489 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by obelix1 »

japin_mutapi wrote:može li neko navesti imena ulica u kojima se nalaze ove zgrade sa slika
unaprijed zahvaljujem
Andreja Andrejevića a stari naziv je Georgi Dimitrova i Akifa Šeremeta.

Skoro cijeli rat sam proveo tu u naselju na liniji ( do odlaska u bataljon Alija Džerzelez) i onda se načitam svakakvih nebuloza, za one koji znaju o čemu pričam puštao sam muziku na liniji dok je radni vod kopao prema četnicima.a Paja jeste fulio transporter, bio sam tu fulio ga jer ulica Ernesta Telmana (sad Rudaolfa Rude Tomića) od Konzuma prema dnu naselja ima mali pad i paja je transporter jednostavno prebacio.
Samo da spomenem naše suborce koji više nisu tu Remzije, Mahira, Kikle, Eldina koji su prvi poginuli a danas ih niko ne spominje.

PS Posle maja 1992 godine Četnici nas nikad više nisu napali, niti su pokušavali da pomjere liniju i svako ko piše da smo kofol mi nešto tu odbranili laže.
Sve se svelo na stražarenje 24 - 48 i jedina je pobuna bila kad su probali da uvedu 24 - 24. Išli smo i na teren prvo na igman i u drugoj smjeni nam je poginuo borac S.Š. onda smo išli na "ljetovanje" na bjelašnicu - sad bih potpisao da opet odem kako nam je lijepo bilo.
I onda dolazi Teren kad smo osvojili brdo Predavica i selo Ledići.
Nažalost tu nam je jeko puno drugovas izginulu od nas iz čete je poginuo Senad Huruz a iz 1. čete Nasko i (ne mogu se sjetiti imena) ostali poginuli su bili sa Vojničkog polja i Olimpiskog, oni su nam došli u smjenu.
Sad za one koji nešto prićaju o Ismetu Hadžiću, neka nađu postove o ratnim iskustvima u ostalim naseljima pa neka samo provjere koji je omjer uzaludno pogunulih boraca tamo i u Dobrinji.
Ne interesuje me jeli mutavelija i jeli islamizirao armiju najbitnije mi je da sad mogu ovo pisati za razliku od onih koji su bili u herojskim brigadama i sad kad nešto razmišljam čovjek je imao i prvo što nas ječuvao zavala ko da je danas i bitno jesi li bio u armiji ili nisi
Gile Šampion

#490 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Gile Šampion »

obelix1 wrote:
japin_mutapi wrote:može li neko navesti imena ulica u kojima se nalaze ove zgrade sa slika
unaprijed zahvaljujem

Skoro cijeli rat sam proveo tu u naselju na liniji ( do odlaska u bataljon Alija Džerzelez) i onda se načitam svakakvih nebuloza, za one koji znaju o čemu pričam puštao sam muziku na liniji dok je radni vod kopao prema četnicima.a Paja jeste fulio transporter, bio sam tu fulio ga jer ulica Ernesta Telmana (sad Rudaolfa Rude Tomića) od Konzuma prema dnu naselja ima mali pad i paja je transporter jednostavno prebacio.
Samo da spomenem naše suborce koji više nisu tu Remzije, Mahira, Kikle, Eldina koji su prvi poginuli a danas ih niko ne spominje.

PS Posle maja 1992 godine Četnici nas nikad više nisu napali, niti su pokušavali da pomjere liniju i svako ko piše da smo kofol mi nešto tu odbranili laže.
Sve se svelo na stražarenje 24 - 48 i jedina je pobuna bila kad su probali da uvedu 24 - 24. Išli smo i na teren prvo na igman i u drugoj smjeni nam je poginuo borac S.Š. onda smo išli na "ljetovanje" na bjelašnicu - sad bih potpisao da opet odem kako nam je lijepo bilo.
Nažalost tu nam je jeko puno drugovas izginulu od nas iz čete je poginuo Senad Huruz a iz 1. čete Nasko i (ne mogu se sjetiti imena) ostali poginuli su bili sa Vojničkog polja i Olimpiskog, oni su nam došli u smjenu.
Sad za one koji nešto prićaju o Ismetu Hadžiću, neka nađu postove o ratnim iskustvima u ostalim naseljima pa neka samo provjere koji je omjer uzaludno pogunulih boraca tamo i u Dobrinji.
Ne interesuje me jeli mutavelija i jeli islamizirao armiju najbitnije mi je da sad mogu ovo pisati za razliku od onih koji su bili u herojskim brigadama i sad kad nešto razmišljam čovjek je imao i prvo što nas ječuvao zavala ko da je danas i bitno jesi li bio u armiji ili nisi
Pa eto onda vjerovatno se znamo...mislim ne vjrovatno vec 1000% :D
To sto navodis jeste istina.Mahir je poginuo prvi kad je granata pala kod Cara kuci,Zisa izranjavala...Remzija je poginuo kad je naselje padalo i do danas nije pronadjen koliko ja znam??? Kikla je poginuo kod Z. kuce...bio je sa rahmetli Pašom i rafal ga sa drugog sprata pokosio iznad Tiffani slasticarne.Kasnije otac mu zijanio isto.Ne znam na kojeg Eldina mislis???

S.Š. je poginuo od granate ispaljene iz ZIS-a,ne pridrzavanje nekih osnovnih elemenata discipline pojedinih vojnika njega je kostalo zivota.(prijeratni taxista? )

Samo ne spominji kopanje tunela,bices optuzen za izivljavanje nad civilima :lol: :lol:
obelix1

#491 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by obelix1 »

Gile Šampion wrote:
obelix1 wrote:
unaprijed zahvaljujem

Pa eto onda vjerovatno se znamo...mislim ne vjrovatno vec 1000% :D
To sto navodis jeste istina.Mahir je poginuo prvi kad je granata pala kod Cara kuci,Zisa izranjavala...Remzija je poginuo kad je naselje padalo i do danas nije pronadjen koliko ja znam??? Kikla je poginuo kod Z. kuce...bio je sa rahmetli Pašom i rafal ga sa drugog sprata pokosio iznad Tiffani slasticarne.Kasnije otac mu zijanio isto.Ne znam na kojeg Eldina mislis???

S.Š. je poginuo od granate ispaljene iz ZIS-a,ne pridrzavanje nekih osnovnih elemenata discipline pojedinih vojnika njega je kostalo zivota.(prijeratni taxista? )

Samo ne spominji kopanje tunela,bices optuzen za izivljavanje nad civilima :lol: :lol:
Mislim na Eldina Mirojevića stanovao je u istom haustoru gdje i Kikla, i sad me podsjeti na Pašu eto sad se stidim što sam ga zaboravio, svi su ga zaboravili a čovjek tri puta bio ranjen i četvrti put poginuo tako bezveze "zalutali metak" u naselju .
jbg. istina je da smo kopali dva tunela, drugi je bio u Andreja Andrejevića a isto tako je istina su ga kopali oni što nisu htjeli puška a voljeli lopatu.
Kurir Operativnog

#492 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Kurir Operativnog »

Jesu li na drugoj (srednjoj) slici šlemovi iz DDR? To je pretpostavljam krajem rata slikano?
drndalo

#493 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by drndalo »

Ma jasta su, vidis da svi imaju slicne (da ne kazem iste) uniforme i sljemove... To se moglo desiti '92 samo kod Celine VP, sa onim roza dekicama... :wink: Znas da je ostalo bilo s koca i konopca... Osim onih iz Korpusa, Vikicevih, Lasti, Crnih labudova, "Muda labudovih"...

Disclaimer: Redosljed nisam nizao prema necijim zaslugama, to nek' svako svojom svijscu poslozi...
karanana

#494 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

joj sljemova, ko iz prvog svjetskog rata. po izgledu, oni jna su bili naucna fantastika za ove. ali neko je i tu vjerovatno okreno kakvih para.
drndalo

#495 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by drndalo »

Ma jok, Visocki Hadzija je sve radio iz ciste ljubavi... :shock:

Prema parama... :lol:
obelix1

#496 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by obelix1 »

prvu uniformu smo dobili prije odlaska na teren na Bjelašnicu i znam da smo tad bili jedina regularna jedinica Armije BiH koja je bila uniformisana, sjećam se da su komšije iz 1.Slavne psovali u kojoj se oni vojsci bore ( uz dužno poštovanje njima su na liniji donosili splačine za razliku od nas koji smo uz obrok dobivali i keks).
Odlazak u manevarski bataljon Alija Đerzelez je bilo skroz novo iskustvo, po javljanju u bazu (Vrtić na mojmilu) zadužili su nas otprilike ( po sjećanju) maskirna uniforma - komplet sa prslukom i košuljom, duge gaće i potkošulja, kapa,potkapa, trenerka i zavičajke (priglavke)čak smo i dobili bijele maskirne uniforma(navlake) a tek oružije, po prvi put sam vidio kako se radi dekonzervacija pušaka, dobili smo kalašnjikove kojima se kundak rasklapa na stranu , puško mitraljeze K - neki broj nesjećam se više samo znam da je imao doboš i išla je 7,62 municija u njega( kao za automatsku)
smurf

#497 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by smurf »

Dobio si i sljem
Image
GTR R34

#498 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by GTR R34 »

Pozdrav.znam da nije tema,ali moze li mi neko reci o stanju na Vojnickom i Nedjariicima u toku rata?jbg dobrinja i vojnicko su komsijska naselja,pa se pitam da li ste dolazili i ovamo.

Ja imam 23 godine i sjecam se samo da je na pocetku rata usao tenk ( srpski ) u naselje i unistio kafanu " Lozana " ( sadasnja pekara Palma i mesnica ).Pored toga sjecam se Prage koja je bila unistena na raskrsnici izmedju Vojnickog i Alipasinog ( ili je bilo neko drugo vozilo?)....Znam da su srbi bili u Domu staraca i da je linija prema njima oko one pijace ( koliko sam skontao to je bila nicija zemlja ) ( bivsa Tintorova pijaca ).e sad ne znam poziciju nasih tj gdje su bili nasi transeji ( koliko se sjecam da je posljednji bio dole u garazi kod Tintorove ).i znam da je jedan isao od studentskog doma,preko igralista i ne znam gdje je zavrsavao?tj predpostavljam u onim kucama u blizini pijace i sadasnjeg motela Evropa..U " gornjem dijelu naselja" ( prema dobrinji i domu zdravlja ) ne sjecam se transeja i nasih linija.i zanima me jos zgrada koja je bila blize domu ( ulica Lukavicka cesta ) jel bila pod kontrolom cetnika jer su oni mogli usetati u nju ili je bila nicija zemlja ?

ima li ko da malo o tome sta napise?

znam da je nas tenk nekad 1994 ili 95 pucao dole na Dom.Bio je parkiran u naselju izmedju zgrada

Moze se i Karamazov javiti da cujem i njihovu stranu price za to naselje.

P.S.Koliko se ja sjecam da srbi nisu pokusavali da naselje zauzmu citavo vrijeme rata.tj nije bilo previse napada.
obelix1

#499 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by obelix1 »

smurf wrote:Dobio si i sljem
Image
da i šljem, američki sa kožnom postavom iz doba vijetnama.
imao sam svoj tako da taj nisam koristio.
i da imali smo i poker aparat tako da naveče nisi mogao doć na red za dežurstvo.
ali su zavičajnke bile neprevaziđene
neki

#500 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by neki »

1402 wrote:Pozdrav.znam da nije tema,ali moze li mi neko reci o stanju na Vojnickom i Nedjariicima u toku rata?jbg dobrinja i vojnicko su komsijska naselja,pa se pitam da li ste dolazili i ovamo.

Ja imam 23 godine i sjecam se samo da je na pocetku rata usao tenk ( srpski ) u naselje i unistio kafanu " Lozana " ( sadasnja pekara Palma i mesnica ).Pored toga sjecam se Prage koja je bila unistena na raskrsnici izmedju Vojnickog i Alipasinog ( ili je bilo neko drugo vozilo?)....Znam da su srbi bili u Domu staraca i da je linija prema njima oko one pijace ( koliko sam skontao to je bila nicija zemlja ) ( bivsa Tintorova pijaca ).e sad ne znam poziciju nasih tj gdje su bili nasi transeji ( koliko se sjecam da je posljednji bio dole u garazi kod Tintorove ).i znam da je jedan isao od studentskog doma,preko igralista i ne znam gdje je zavrsavao?tj predpostavljam u onim kucama u blizini pijace i sadasnjeg motela Evropa..U " gornjem dijelu naselja" ( prema dobrinji i domu zdravlja ) ne sjecam se transeja i nasih linija.i zanima me jos zgrada koja je bila blize domu ( ulica Lukavicka cesta ) jel bila pod kontrolom cetnika jer su oni mogli usetati u nju ili je bila nicija zemlja ?

ima li ko da malo o tome sta napise?

znam da je nas tenk nekad 1994 ili 95 pucao dole na Dom.Bio je parkiran u naselju izmedju zgrada

Moze se i Karamazov javiti da cujem i njihovu stranu price za to naselje.

P.S.Koliko se ja sjecam da srbi nisu pokusavali da naselje zauzmu citavo vrijeme rata.tj nije bilo previse napada.
u gornjem dijelu naselja, bijela kuca izmedju naselja i doma zdravlja, koja je i danas u istom stanju, je bio nas istureni polozaj prema nedjaricima, do nje je isao rov.
Zgrada u lukavickoj je cijelo vrijeme bila pod nasom kontrolom, s tim da su u pocetku rata cetnici par puta ulazili u krilo koje je okrenuto prema nedjaricima, pljackali i vracali se nazad a onda ga i zapalili. do nje je isao transej s teheranskog trga, kroz garazu pa preko ulice i parkinga (vidi se i danas da je naknadno asfaltiran dio ceste kuda je prolazio). U krilo te zgrade koje je paralelno s Adija Mulabegovica se ulazilo kroz tunel ispod ceste iz susjedne zgrade pa se kroz nju prolazilo kroz podrume i potkrovlja koja su bila probijena. Interesantno je da su u dva ulaza tog krila zgrade cijelo vrijeme rata ostali da zive skoro svi srbi koji su tu bili i prije rata iako je u njoj non stop bila nasa vojska. Valjda cekali svoje, poslije rata se skoro svi odselili..
Post Reply