Pa nece ni igrati nasa ligaJedan001 wrote:eto ko nasa je liga puno bolje... loshi smo do boga...campa_xxx wrote:
Nije ova Grcka nepobjediva! A ima i ovih starih igracai vjerovatno ce oni u kvalifikacije poci podmladjeni.
Kvalifikacije se igraju krajem 2012. i citava 2013. tako da ce ovi igraci vec tada imati +2 god vise...Uglavnom igrat cemo protiv igraca iz Grcke lige koja je manje vise u qrcu u zadnje vrijeme...
Kvalifikacije za SP 2014
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- campa_xxx
#476 Re: Kvalifikacije za SP 2014
- jeza u ledja
#477 Re: Kvalifikacije za SP 2014
Goblin wrote:Ovo pisanje na ovom topicu me podsjeca na trenutno aktuelnu utakmicu Sparta- Sarajevo i silnu neopravdanu i slijepu euforiju oko iste utakmice,da bi sa izlaskom na teren,slijedila zestoka pljuska realnosti. U reprezentativnim nastupima ekvivalent je utakmica sa Rumunijom i laganih 3-0 za daleko kvalitetniji i bolji tim ( koji je opet jaaako daleko od evropskoga vrha )
Ista ta euforija se pravi oko ovih kvalifikacija. Kao glavno,mi imamo jedan sasvim prosjecan tim,koji doduse zna bljesnuti ali mnogo cesce zna razocarati. Imamo neiskusnoga i nedokazanoga selektora. Nase sanse su realno vrlo male. Imali smo i prije extra lake grupe,pa smo prolazili kao bosi po trnju.
Grcka je nedavno bila prvak Evrope i nije nezasluzeno u prvoj jakosnoj grupi,ne zato sto je bila prvak Evrope,nego sto UEFA grupe slaze po strogim i pedantnim koeficijenetima i svako je zasluzeno na mjestu koje ima,tako i mi u trecoj grupi.
Sa Grckom smo dvaputa igrali u grupi, skor nam je 4 poraza iz 4 susreta, sa sramotnom gol razlikom. Ne vidim mjesta optimizmu u susretu sa njima,poraz u Grckoj je kladionicarski fix za kucu stavljat na to a i kod kuce nas vjerovatno ceka poraz. Znaci ,Grcka u najboljem slucaju 1 bod ( kao Trebevic ).
Slovacka je u usponu forme. Prosle kvalifikacije su u odlucujucoj utakmici za prvo mjesto izgubili od Slovenije 0-2 u jednoj cudnoj utakmici ,gdje su Slovaci bili superiorni,napadali i stvarali sanse,da bi Slovenci sretno dali gol a u sudijskom jos jedan. Poslije su Slovaci neocekivano ipak zauzeli prvo mjesto u jos cudnijoj utakmici za anale u Poljskoj gdje je snijeg padao kao u ruskoj bajci. Poveli su sredinom poluvremena i izdrzali do kraja. Ta utakmica je pokazala da Slovaci znaju biti najbolji kada je najteze,kada su pod pritiskom i psiholoskim i fizickim. Neko kaze da su im Poljaci prodali/dali utakmicu tim gore u fudbalu je snaga iza kulisa bitna kao i snaga na terenu. Na svjetskom Slovaci su bili odlicni,dobri,disciplinovani,borbeni. Realno Slovacka ima tim mnogo jaci od nasega,prijateljska koju smo odigrali ne znaci nista,to je samo prijateljska. U susretima sa Slovackom mozemo ocekivati 1 bod kuci,sa kojim mozemo biti zadovoljni a dva boda bi bila ludilo.
Litvanija nas je jednom zaustavila u pohodu u jednoj lakoj grupi. Nisu neka sila ali igraju sa 11 igraca na terenu isto kao i mi a uvjerili smo se da se sa njima to zna lose zavrsiti po nas. Sa njima mozemo ocekivati 2-4 boda.
Latvija je ipak slabija od Litvanije,mada i oni igraju sa 11 igraca,ako ne bude trenutaka slabosti i klasicnih balkanskih sindroma realno je 4-6 bodova.
Lihenstajn je doovoljno reci Lihenstajn .Tu imamo svih 6 bodova ali imaju i ostali ,tako da se tih 6 bodova ne broji za baraz,mada sumnjam da se mi o barazu trebamo brinuti.
Mi cemo znaci osvojiti 13-19 bodova,dovoljno za 3-4 mjesto zavisi od sportske srece,trenutne inspiracije i situacije u timu,kao i od junackoga zdravlja.
Ne govorimo da cemo biti prvi i da smo bolji od Grcke, Slovacke, Litvanije, vec da imamo vece sanse da budemo prvi, odnosno da se plasiramo. Vece sanse nego da smo umjesto Grcke dobili recimo Spaniju, Holandiju, Njemacku, Italiju, Englesku, Portugal. Cak sta vise po koeficijentima koje si spomenuo, Grcka je najlaska ekipa iz prve jakosne skupine (slabija i od Hrvatske i Norveske). Isto vazi i za Slovacku, najslabiju ekipu iz druge jakosne skupine. Dakle umjesto Slovacke smo mogli dobiti recimo Francusku, Rusiju, Svedsku, Dansku, Srbiju, Tursku, a i Slovenija i Crna Gora su bolje plasirane.
Dakle po svim parametrima dobili smo najbolji moguci zrijeb kad su u pitanju ekipe iz boljih jakosnih skupina.
Zar to nije dovoljan razlog za optimizam? Zar je po nekoj logici (a vidim neki to ovdje i spominju) lakse dobiti Englesku nego Grcku, Francusku nego Slovacku?
Dakle, mi u grupi sa Grckom i Slovackom imamo vece sanse nego u grupi sa Spanijom i Francuskom, Hrvatskom i Srbijom, ili Italijom i Danskom, Njemackom i Svedskom, Holandijom i Turskom, Portugalom i Rusijom. Jedino bi u grupi sa Norveskom i Slovenijom prosli bolje i mozda u grupi sa Engleskom i Crnom Gorom, ali bi tamo umjesto Litvanije dobili Poljsku koja je jaca.
Uglavnom, covjek treba biti realan. Mi smo u trecoj jakosnoj skupini, dakle ocekivano je da budemo treci. No kada bi se gledalo samo po tome onda nema potrebe ni da igramo jel? Stvar je u tome sto imamo vece sanse da budemo bolje plasirani od toga nego da smo u drugim grupama. Taj argument ne mozes opovrgnuti.
Last edited by jeza u ledja on 01/08/2011 20:36, edited 1 time in total.
- cyprus
#478 Re: Kvalifikacije za SP 2014
AFC
Evo kratak pregled i azijskih grupa. Naime, oni počinju sa narednim krugom već sad početkom septembra.
Grupa A
NR Kina
Jordan
Irak
Singapur
Ovo je realno najslabija grupa, iako bi mogla ispasti prilično neizvjesna. Kina, Jordan i Irak imaju prilično realne nade da se nađu na prve dvije pozicije koje iz vode dalje, dok Singapur tu priliku vreba iz prikrajka. Ja prednost dajem Kini kao nosiocu te Iraku kao prvaku Azije iz 2007. godine. Vjerujem da bi se oni mogli naći u četvrtom krugu azijskih kvalifikacija, ali bi tamo vjerovatno igrali ulogu autsajdera, pošto ne spadaju u red najužih favorita za odlazak na SP.
Grupa B
Južna Koreja
Kuvajt
Ujedinjeni Arapski Emirati
Liban
Ovdje je gotovo sigurno da Južna Koreja ide dalje, a duel između Kuvajt-UAE bi trebao odrediti drugog putnika u četvrti krug. Prolazak Libana bi bilo iznenađenje, mada nije nemoguće da se i to desi. Tipujem na prolaz Koreje i UAE.
Grupa C
Japan
Sirija
Uzbekistan
Sjeverna Koreja
Rekao bih da je ovo najjača, ali i najzanimljivija grupa. Japan kao trenutno najkvalitetnija azijska selekcija bi trebao ići dalje. Za drugu kartu u četvrti krug gotovo ravnopravno će se boriti ostala tri učesnika u grupi. S obzirom da je Uzbekistan i ranije bez većih problema prolazio ove ranije faze azijskih kvalifikacija, vjerujem da bi to mogao biti slučaj i sad. A ne bi bilo veliko čudo kada bi na kraju postali prva centralnoazijska reprezentacija koja se plasirala na SP.
Grupa D
Australija
Saudijska Arabija
Oman
Tajland
Australija i Saudijska Arabija su u ovoj grupi jasni favoriti za prolaz. Od Omana i Tajlanda se ne može puno očekivati, iako naravno iznenađenja se često dešavaju. Međutim, ja mislim da ih ovdje neće biti.
Grupa E
Iran
Katar
Bahrein
Indonezija
Ovdje će biti zanimljivo jer sve tri reprezentacije sa Perzijskog zaljeva pretenduju na prva dva mjesta. Indonezija je najslabija, ali će vjerovatno gledati da nekog iznenadi. Tipujem na prolaz Katara i Irana, ali Bahrein je u ranijim kvalifikacijama znao pokazati da se radi o vrlo čvrstoj reprezentaciji, koja je dva puta došla na korak do SP.
Evo kratak pregled i azijskih grupa. Naime, oni počinju sa narednim krugom već sad početkom septembra.
Grupa A
NR Kina
Jordan
Irak
Singapur
Ovo je realno najslabija grupa, iako bi mogla ispasti prilično neizvjesna. Kina, Jordan i Irak imaju prilično realne nade da se nađu na prve dvije pozicije koje iz vode dalje, dok Singapur tu priliku vreba iz prikrajka. Ja prednost dajem Kini kao nosiocu te Iraku kao prvaku Azije iz 2007. godine. Vjerujem da bi se oni mogli naći u četvrtom krugu azijskih kvalifikacija, ali bi tamo vjerovatno igrali ulogu autsajdera, pošto ne spadaju u red najužih favorita za odlazak na SP.
Grupa B
Južna Koreja
Kuvajt
Ujedinjeni Arapski Emirati
Liban
Ovdje je gotovo sigurno da Južna Koreja ide dalje, a duel između Kuvajt-UAE bi trebao odrediti drugog putnika u četvrti krug. Prolazak Libana bi bilo iznenađenje, mada nije nemoguće da se i to desi. Tipujem na prolaz Koreje i UAE.
Grupa C
Japan
Sirija
Uzbekistan
Sjeverna Koreja
Rekao bih da je ovo najjača, ali i najzanimljivija grupa. Japan kao trenutno najkvalitetnija azijska selekcija bi trebao ići dalje. Za drugu kartu u četvrti krug gotovo ravnopravno će se boriti ostala tri učesnika u grupi. S obzirom da je Uzbekistan i ranije bez većih problema prolazio ove ranije faze azijskih kvalifikacija, vjerujem da bi to mogao biti slučaj i sad. A ne bi bilo veliko čudo kada bi na kraju postali prva centralnoazijska reprezentacija koja se plasirala na SP.
Grupa D
Australija
Saudijska Arabija
Oman
Tajland
Australija i Saudijska Arabija su u ovoj grupi jasni favoriti za prolaz. Od Omana i Tajlanda se ne može puno očekivati, iako naravno iznenađenja se često dešavaju. Međutim, ja mislim da ih ovdje neće biti.
Grupa E
Iran
Katar
Bahrein
Indonezija
Ovdje će biti zanimljivo jer sve tri reprezentacije sa Perzijskog zaljeva pretenduju na prva dva mjesta. Indonezija je najslabija, ali će vjerovatno gledati da nekog iznenadi. Tipujem na prolaz Katara i Irana, ali Bahrein je u ranijim kvalifikacijama znao pokazati da se radi o vrlo čvrstoj reprezentaciji, koja je dva puta došla na korak do SP.
-
Korisničkoime
#479 Re: Kvalifikacije za SP 2014
Ok 45 min. veoma dobre igre prije skoro godinu dana uz dva naivno primjena gola u prijateljskoj utakmici s reprezentacijom koja je kombinirala postavu za SP, ostatak je bio prosjek. Moram priznat da sam u naletu muke potisnuo tu utakmicu koja zaista nije bila loša ali na žalost davno je to bilo kontra toga ide Francuska, Albanija Rumunija.Lakat Jebić wrote:slovackaKorisničkoime wrote:Ja ne znam šta je našim ljudima evo čitam po portalima i drugim medijim svi slave LAKU grupu, ko to je istorijska šansa prolazimo bićemo prvi u grupi i takve budalaštine. S ovakvom igrom kakvu smo pokazali u dosadašnjim kvalifikacijama nema šanse da se kvalif.na SP. Pod Sušićem još nismo odigrali ni jednu ponavljam niti jednu jedinu dobru utakmicu pa makar da smo odigrali jedno dobro poluvrijeme. U zadnje vrijeme igra nam je ispod svake norme, uz to dolazi da ova grupa i nije takoooo lagana kao što se čini i ponajprije za naš mentalitet tj. mentalitet naših igrača je POGUBNA.
Prvo Grci mada nemaju neke igrače igraju kao tim kao kompaktna cjelina, oni ne dobijaju utakmice genijalnim potezom jednog ili dva svoja igrača budući da takvih nemaju te se koncentrišu na suštinu fudbala a to je timska igra, ne zaluđuju se svojom kvalitetom nego veoma dobro znaju šta mogu te to istrajno i rade krajnje disciplinovani i požrtvovani. Skoro sve važi i za Slovačku uz to ljudi dolaze iz Istočne Evrope te ekipe nam ne leže, jednostavno nas svaki put unište njihov način igranja nam ne leži (Rumunija koja je na koljenima i proživljava potpuni raspad sistema nas je potukla do nogu) zašto je to tako ne znam al kad god su istočnjaci u pitanju znam da najebemo (za razliku kad su Skandinavci u pitanju). Sušić eh nadam se da te slabosti do kvalif.na SP više nećemo imati. Ne vjerujem (nadam se da griješim) da će naše mlade nade poput Bešića i Bičakčića do tada biti spremne da ponesu teret standardnog def.veznog i stoper u reprezentaciji tako da će nam gubitak Rahimića a ni Spahić i Misimović tada neće biti više što su sad i te kako stvarati probleme. Na kraju trenutna forma i igra naše reprezentacije nam daje nadu za 3. mjesto u ovoj grupi a nikako prvo. Volio bi ja uhhh kako bi volio ali....
- jeza u ledja
#480 Re: Kvalifikacije za SP 2014
A Rumunija u Zen'ci?
- Bosanski_kralj
#481 Re: Kvalifikacije za SP 2014
"Bolje da smo dobili Engleze, nego Grke" - svašta se može pročitati na ovom forumu, Bože zakloni. 
-
Korisničkoime
#482 Re: Kvalifikacije za SP 2014
Za selektore (osim Ćire), pogotovo za savez i za novinare imaš pravo ali igrači nisu toliko nekvalitetni, isti ti nekvalitetni igrači su igrali neriješeno kući protiv Turske u prošlim kvalifikacijama, polu autogol Džeke nas je dijelio od toga da i u Turskoj odigramo neriješeno, prije svega u svakoj od tih utakmica osim protiv Španije smo imali dobru igru, što nam je donjelo baraž i jednu dobru utakmicu u Portugalu i katastrofalnu u BiH. Na kraju i karijere tih igrača Džeke, Pjanića, Misimovića, Spahića, Salihovića, Ibiševića pa i Begića, Bešića, Bičakčića, nebi išle uzlaznom putanjom odnosno bile obilježene uspjesima u prošlosti (Misimović) da su toliko nekvalitetni na zapadu niko ne plaća za ne kvalitet. Eh kod odbrane imaš pravo osim Spahića nigdje nikog ni pristojnog. Ključ je selektor, organizacija i jebeni ne luzerski nego ne disciplinovani mentalitet, fazon ma daj to ćemo mi vako nako, sve se nekako svodi na lakrdiju potpuno pogrešan pristup svemu a najodgovorniji mora bit trener koji je glava svega. Nama treba organizacija i disciplina, maksimalno ozbiljan pristup i selektor koji zna šta radi te tako ima autoritet kod igrača. Kvalitet treba oblikovat i usmjerit u željenom pravcu a ne pustit ga niz vodu i nadat se da će se sve nekako samo od sebe riješit.LSD wrote:Vidim ovdje se svako malo pominje naš luzerski mentalitet kao odlucujuci faktor po pitanju sportski uspjeha.
Jest on bitan faktor ,ali nije presudan i jedini...koliko je god do mentaliteta toliko je i do (ne)kvalitete naše selekcije, naših igraca, naših selektora, našeg saveza, pa cak i novinara koji stvaraju abnormalne atmosfere uoci svake tekme.
Nije valjda mentalitet kriv kad nas nikad slabiji rumuni ponize i izbrukaju sa 3-0 u utakmici gdje nismo centra ljudski prešli...sami sebi pucamo šupljake i mitove o nekakvom prokletom mentalitetu, a ne gledamo naš kvalitet, ne vidimo da nemamo pristojnog (ne kvalitetnog i rasnog, vec pristojnog/prosjecnog samo) odbrambenog igraca vec deceniju, da su nam igraci mediokriteti (par pojedinaca koji odskacu kvalitetom ne mogu bitno popraviti stvari i sliku prosjecne reprezentacije), kao i selektori uostalom...i onda nekako lakše covjek podnosti poraze mantranjem price o luzerskom mentalitetu nego o realnom kvalitetu selekcije.
- ultima_palabra
#483 Re: Kvalifikacije za SP 2014
Ali kakva je logika ovih šešira za izvlačenje? Vala ne vidim način kako može Crna Gora skočiti iz šestog u drugi šešir a kvalifikacije za EP nisu ni završene
Otkud Norveška u prvom šeširu?
- jeza u ledja
#484 Re: Kvalifikacije za SP 2014
Crna Gora je 17a reprezentacija u svijetu po FIFA rankingu, odnosno 11a u Evropi.ultima_palabra wrote:Ali kakva je logika ovih šešira za izvlačenje? Vala ne vidim način kako može Crna Gora skočiti iz šestog u drugi šešir a kvalifikacije za EP nisu ni završeneOtkud Norveška u prvom šeširu?
Norveska je 12 u svijetu, 8a u Evropi.
Gleda se zadnje 4 godine, s tim sto noviji rezultate vrijede vise od najstarijih.
Crna Gora ima bruku pobjeda u trenutnim kvalifikacijama za EURO.
Last edited by jeza u ledja on 01/08/2011 22:23, edited 1 time in total.
-
jahjah
#485 Re: Kvalifikacije za SP 2014
@ultima_palabra
hos da ti kazem otvoreno...bjaaaaaaazi...bjaaaaaazi...
- JThomas
#486 Re: Kvalifikacije za SP 2014
e jebo ti taj sistem otvoreno da ti kažemjeza u ledja wrote:Crna Gora je 17a reprezentacija u svijetu po FIFA rankingu, odnosno 11a u Evropi.ultima_palabra wrote:Ali kakva je logika ovih šešira za izvlačenje? Vala ne vidim način kako može Crna Gora skočiti iz šestog u drugi šešir a kvalifikacije za EP nisu ni završeneOtkud Norveška u prvom šeširu?
Norveska je 12 u svijetu, 8a u Evropi.
Gleda se zadnje 4 godine, s tim sto noviji rezultate vrijede vise od najstarijih.
Crna Gora ima bruku pobjeda u trenutnim kvalifikacijama za EURO.
norveška 12. u svijetu? nije standard života, nego fudbal
- Logovan
#487 Re: Kvalifikacije za SP 2014
Čak se i Norvežani čude kako su tako na visokoj poziciji.JThomas wrote: norveška 12. u svijetu? nije standard života, nego fudbal
- JThomas
#488 Re: Kvalifikacije za SP 2014
i ne čudili se. zadnji put na velikom takmičenju bili 2000.
- ultima_palabra
#489 Re: Kvalifikacije za SP 2014
U zadnjim kvalifikacijama imaju 3-1-1. OK, ali ništa spektakularnoJThomas wrote:i ne čudili se. zadnji put na velikom takmičenju bili 2000.
- JThomas
#490 Re: Kvalifikacije za SP 2014
možda se stvarno koriguje sa bruto društvenim proizvodom? 
al' ni to ne objašnjava crnu goru
al' ni to ne objašnjava crnu goru
-
fukushima
#491 Re: Kvalifikacije za SP 2014
kad pobijedis svicarsku i bugarsku i ne izgubis od engleske naravno da ces skociti sto mjesta
kako smo mi jednom bili 25 reprezentacija svijeta, jeste li i tad u cudu bili
kako smo mi jednom bili 25 reprezentacija svijeta, jeste li i tad u cudu bili
Last edited by fukushima on 01/08/2011 22:42, edited 1 time in total.
- JThomas
#492 Re: Kvalifikacije za SP 2014
znači bitnije te tri utakmice od zadnjih pet cijelih ciklusa?
- jeza u ledja
#493 Re: Kvalifikacije za SP 2014
Pazi nekih od rezultata Norveske u zadnje 4 godine:
Norveska - Francuska 2-1
Norveska - Portugal 1-0
Njemacka - Norveska 0-1
Norveska - Skotska 4-0
Svicarska - Norveska 0-1
Pa mislim jebiga.
Sta smo mi imali, pobjedu nad ionako slabo plasiranom Rumunijom, remi sa Turskom, pobjedu u Slovackoj, pobjedu nad Ganom i dvije pobjede protiv slabo rankirane Belgije. Meda ne mozemo.
Norveska - Francuska 2-1
Norveska - Portugal 1-0
Njemacka - Norveska 0-1
Norveska - Skotska 4-0
Svicarska - Norveska 0-1
Pa mislim jebiga.
Sta smo mi imali, pobjedu nad ionako slabo plasiranom Rumunijom, remi sa Turskom, pobjedu u Slovackoj, pobjedu nad Ganom i dvije pobjede protiv slabo rankirane Belgije. Meda ne mozemo.
- jeza u ledja
#494 Re: Kvalifikacije za SP 2014
e pa cuj 5 ciklusaJThomas wrote:znači bitnije te tri utakmice od zadnjih pet cijelih ciklusa?
- JThomas
#495 Re: Kvalifikacije za SP 2014
brate, slovenija je bila na dva velika takmičenja u međuvremenu, latvija, trinidad i tobago, a oni pet puta zaredom nigdje.
- kokuz_sa
#496 Re: Kvalifikacije za SP 2014
za rangiranje se ne uzimaju prijateljske tekme..znaci gana,slovacka brisi s liste..jeza u ledja wrote:Pazi nekih od rezultata Norveske u zadnje 4 godine:
Norveska - Francuska 2-1
Norveska - Portugal 1-0
Njemacka - Norveska 0-1
Norveska - Skotska 4-0
Svicarska - Norveska 0-1
Pa mislim jebiga.![]()
- jeza u ledja
#497 Re: Kvalifikacije za SP 2014
Pa sam plasman na veliko takmicenje ne donosi bodove, vec samo bodovi osvojeni na tom takmicenju.
A bodovi sa SP donose 4 puta vise bodova od recimo prijateljskih utakmica, a skoro duplo vise od kvalifikacijskih.
No eto i kad se to uracuna opet je takav rez. Norveska je na 12om, Slovenija na 22om, mi na 41om.
Latvija je bila na EP prije 7 godina, jebo njih.
A bodovi sa SP donose 4 puta vise bodova od recimo prijateljskih utakmica, a skoro duplo vise od kvalifikacijskih.
No eto i kad se to uracuna opet je takav rez. Norveska je na 12om, Slovenija na 22om, mi na 41om.
Latvija je bila na EP prije 7 godina, jebo njih.
- jeza u ledja
#498 Re: Kvalifikacije za SP 2014
Uzimaju.kokuz_sa wrote: za rangiranje se ne uzimaju prijateljske tekme..znaci gana,slovacka brisi s liste..
-
detroit-mercy
#499 Re: Kvalifikacije za SP 2014
Oni 2000te a miJThomas wrote:i ne čudili se. zadnji put na velikom takmičenju bili 2000.
- Logovan
#500 Re: Kvalifikacije za SP 2014
Uskoro ćemo i mi. Što si nestrpljiv.detroit-mercy wrote:Oni 2000te a miJThomas wrote:i ne čudili se. zadnji put na velikom takmičenju bili 2000.?
Last edited by Logovan on 01/08/2011 23:07, edited 1 time in total.