Nadam se da je Ultima u pravu (on je pametan čovjek). Valjda je kod tebe u pitanju samo idealizam, možda i mladost.Bosnolog wrote: Porediti odnos Bosnjaka prema BiH i velikosrpskoj i DHZ-ovskoj negirajucoj i anti BH politici je neozbiljno,
Bosnjastvo i Bosanstvo ti je kao nokat i meso,jedno je etnicko a drugo nacionalno,svako razdvajanje boli i nemouce je to izvesti jer bi prsti bili ruglo od kojih bi svi bjezali kad bi se trebali rukovati,.....
BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)
-
palermo
#476 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)
-
palamuda
#477 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)
Ova BANU je još jedan agresorski čin Zukorlića i njjegovih pajdaša na BiH i njeno biće. Ovaj potez poništava legitimnu ANUBiH i daje hranu četničkim i svakavim drugim terorima da kažu vidite Bosne nema ona nema ni svoju akademiju nauka, sve su to islamizirali Bošnjaci. Ovaj Zukorlić dok nam ne j... mater i ne izazove sukobe na ovim prostorima se neće proći, pucalo mu oko kuće dabogda.
-
StupskaBitanga
#478 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)
ovo mi se uopšte ne sviđa
Ne miriše na dobro
Ne miriše na dobro
-
popajic
#479 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)
Apsolutno se slazem i to vec dva puta napisah....ovo je samo bio pokusaj povlacenja paralele izmedju eventualne , stvarne BANU i ovoga sto nam se podmece kao kukavicije jaje sa krajnjim ciljem slabljenja BIH, a na opstu radost haskih osudjenika i njihovih sljedbenika.palermo wrote:Nije tako Popajicu, nije BANU ok. Zaboravi ovdje ljude (iako ja o nekim od njih imam najgore mišljenje, o nekim nemam nikakvog mišljenje jer ih ne znam, , a o nekim imam tako recimo blago pozitivno mišljenje) nisu oni toliko bitni, ,ovdje koncept ne valja. Postoji ANU BiH, i to je mjesto koje treba da okuplja sve misleće i dobronamjerne ljude probosanske provinijencije. Ovo je samo ulazak na stazu kojom su već davno krenule velikosprske i velikohrvatskepopajic wrote:
Neozbiljno je tako diskutovati i takve zakljucke donositi.
BANU je OK. BANU koja bi okupljala tzv intelektualnu kremu, naucnike , umjetnike , akademike , vizionare, progresivni dio jednog naroda - bi bila OK
Ovaj BANU to nije.
Na osnovu cega to tvrdim ?
Na osnovu toga sto nisam predskolski uzrast pa znam da od OVE osnivacke ekipe moze samo glava zaboljeti. I to ne ni zapadne ni istocne komsije nego glavom i bradom Bosnjake.
( Latic, Tunjo, Cera - za dorobit bosnjackog narodaMa, daj....u to ni DudY ne vjeruje )
ideologije.
I onda ta glupa pitanja: kako znas da je ovo nesto negativno
Pa, jebem mu misa ne moram skociti sa 20- og da skontam da je previsoko....iskustvo je valjda podobar pokazatelj, a iskustvo jasno o prejasno govori da ovo za BIH ne valja. Ne valja !
-
StupskaBitanga
#480 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)
palamuda wrote:Ova BANU je još jedan agresorski čin Zukorlića i njjegovih pajdaša na BiH i njeno biće. Ovaj potez poništava legitimnu ANUBiH i daje hranu četničkim i svakavim drugim terorima da kažu vidite Bosne nema ona nema ni svoju akademiju nauka, sve su to islamizirali Bošnjaci. Ovaj Zukorlić dok nam ne j... mater i ne izazove sukobe na ovim prostorima se neće proći, pucalo mu oko kuće dabogda.
- Marilyn
#481 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)
+1Ovaj Zukorlić dok nam ne j... mater i ne izazove sukobe na ovim prostorima se neće proći
- Bosnolog
#482 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)
JoseMujica wrote: smeta i meni unutar bošnjačka podjela ali kad realno sagledam stvari kao prvo treba reći da je Cerić taj koji podjelu stvara sa kovanicom Bošnjaci-muslimani izbacujući sve nemuslimane iz priče o Bošnjaštvu i priče o Bosni i promičući i veoma često namećući veoma retrogradne stavove našem društvu. Zar nisi zapazio da je uz samo osnivanje BANU Cerić podnio ostavku na članstvo u Senatu Bošnjačkog instituta? Ne znam zbog čega...nije valjda da mu Zlatko nije podoban Bošnjak? Ili da nije Institut dovoljno Bošnjački. Meni ovo najviše liči na onu ratnu kovanicu SRNE "Alijini Srbi". Sad će jelde biti Zlajini bošnjaci i Mustafini Bošnjaci...i jebemu miša ko nas zavadi onda...nije valjda onaj peksin Dobrica? Ne znam kako bi to tumačio drugačije? I ovo je za mene više podjela na moderniste i konzervativce, demokrate i teokrate, nego baš čisto na vjernike i ateiste. Evo i ovdje nisu svi vjernici koji brane Cerića niti su svi ateisti koji napadaju Cerića.
Inače Bošnjaštvo koje jeste furao Adil rahmetli jeste upravo nacionalno i državno, a ne vjerski utemeljeno Bošnjaštvo. I Cerić da je htio, mogao je i u okvirima Instituta raditi šta misli da se treba raditi ili čak tamo predložiti da Institut inicira osnivanje BANU. Da je Bošnjački institut inicirao BANU to bi bilo mnogo ozbiljnije nego neko jaransko sijelo u NP. Ali nije to uradio..zašto? Otkud potreba ići čak u NP da se to radi. Poznajući psihološke profile Balkanaca meni jedino nadolazi da je to uradio u NP jer je tamo svaka njegova neupitna, tamo ima status Pape. I tu je drugi problem a to je da je Cerić navikao sve rješavati na jaranskim sijelima. Tamo gdje ima milimetar prostora da neko kaže: oprostite gospodine ne slažem se s tim ili ja bih to malo drugačije. - zapamtite tamo nikada nećete vidjeti Cerića.
Ovaj potez Reisa Cerica u vezi napustanja bosnjackog instituta je jako los,bezobrazan i njegov autogol,Licno smatram da Reis treba i moze biti samo pocasni clan bosnjackih udruzenja i asocijacija bez da ista vodi,glasa i bude na celu odbora unutar istih,....Svakako da trebada imati svoje javne stavove ali ne i odlucivati o njihovom radu ukljucujuci i IZ ciji skupstinski sabor takode treba biti iznad njega i odlucivati o njemu te davati sud o njegovom radu,....
Vezano za osnivanje i nacin osnivanje sam rekao u uvodnom postu i vec nekoliko puta ponovio,stoga ne bih da se ponovo ponavljam,takode dobar dio tvog posta razumijem i respektujem,....
-
samo pitam
#483 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)
@"Penicilin"
i učinili bi oni genocid i nad muslimanima Sandžaka samo da je buknuo ikakav rat tamo ! ili misliš da bi ih poštedjeli i držali se svih ženevskih konvencija ratovanja !?
sjetimo se samo da su ubijeni i neki Bošnjaci Sandžaka-teritorije na kojoj nikakvog oružanog sukoba nije bilo, (samo zato jer su muslimani, a ti mi dokaži da nije tako i da sam u krivu! ) oteti iz busa i postrijeljani..
ne,protjerivali su nas eto zato što nas vole..naravno ta velikosrpska politika je isto činila i prema Hrvatima, no Bošnjaci su bili ti koji su najviše stradali u ratu i to je činjenica, a jedan od razloga je što nisu bili dovoljno svjesni svoga nacionalnoga, vjerskoga, državnoga niti bilo kakvoga identiteta..bili smo amorfna pihtijasta masa koju su vajali kako su željeli, pravili od nje što su željeli, i upravo zato što su bili muslimani ! nije li Sratko, nakon ulaska u Srebrenicu, najavio pokolj ''Turaka'' a znamo i iz kojeg razloga je doveo Bošnjake u tu vezu sa tim Turcima..samo slijepac to ne može da vidi..I nije tačno da su muslimani u Bosni ubijani i protjerivani samo zato što su muslimani. I u Sandžaku imaš muslimane pa nad njima nisu izvršili genocid.
i učinili bi oni genocid i nad muslimanima Sandžaka samo da je buknuo ikakav rat tamo ! ili misliš da bi ih poštedjeli i držali se svih ženevskih konvencija ratovanja !?
sjetimo se samo da su ubijeni i neki Bošnjaci Sandžaka-teritorije na kojoj nikakvog oružanog sukoba nije bilo, (samo zato jer su muslimani, a ti mi dokaži da nije tako i da sam u krivu! ) oteti iz busa i postrijeljani..
između ostalog, ubijani su i za to naravno. krv i jeste pala i za državu i za bošnjaštvo, i za građansku državu i višenacionalnu BiH..zar sam ja negdje pomenuo da je drugačije ? ali i za bošnjaštvo i za muslimanstvo..ili možda misliš da se Bošnjaci muslimani-vjernici nisu borili nego samo Bošnjaci sekularisti, nacionalisti ili ateisti ??Muslimani u Bosni su ubijani zato što su htijeli da stvore nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu prema tome krv je pala za ovu državu a ne za muslimanstvo i bošnjaštvo. Zato me toliko iritira kako se veliki muslimani začas pozovu na krv u žrtve i odmah je svaka njihova zlata vrijedna.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#484 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)
pa daje covjek Bosnu za SandzakMarilyn wrote:+1Ovaj Zukorlić dok nam ne j... mater i ne izazove sukobe na ovim prostorima se neće proći
-
samo pitam
#485 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)
agresorski čin na BiHpalamuda wrote:Ova BANU je još jedan agresorski čin Zukorlića i njjegovih pajdaša na BiH i njeno biće. Ovaj potez poništava legitimnu ANUBiH i daje hranu četničkim i svakavim drugim terorima da kažu vidite Bosne nema ona nema ni svoju akademiju nauka, sve su to islamizirali Bošnjaci. Ovaj Zukorlić dok nam ne j... mater i ne izazove sukobe na ovim prostorima se neće proći, pucalo mu oko kuće dabogda.
četnici su uvijek gladni ma čime ih hranio..gladni su bošnjačke krvi...a ti kad ti dođu kamom pod vrat kaži ''nisam ja majke mi''
- Fratris
#486 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)
Kako je moguće da je ABiH bila jedna a ljudi u njoj se borili za dvije različite stvari? Kako je moguće se istovremeno boriti za islam i za građansku državu kad se načela islama i građanske države potpuno kose? Ako su se Bošnjaci unutar ABiH borili za islam, jesu li onda ne-muslimani u toj vojsci naivne budale?samo pitam wrote: između ostalog, ubijani su i za to naravno. krv i jeste pala i za državu i za bošnjaštvo, i za građansku državu i višenacionalnu BiH..zar sam ja negdje pomenuo da je drugačije ? ali i za bošnjaštvo i za muslimanstvo..ili možda misliš da se Bošnjaci muslimani-vjernici nisu borili nego samo Bošnjaci sekularisti, nacionalisti ili ateisti ??
- Sasvim_Obican
#487 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)
Upravo tako... Ipak, za nas "islamofobe" i "nevjernike" koji u Zukorliću ne vidimo mladog i kršnog pastira bošnjačkog stada, ANUBiH ostaje jedina validna i legitimna akademija nauka i umjetnosti u kojoj, za razliku od sandžačkog vašara, sjede pravi akademici i intelektualci. Dakle, još jednom potezi i ljudi iz Srbije rade na množenju Bosne i Hercegovine s nulom. A vi ih ovdje dočekujete kao apsolutne heroje !palamuda wrote:Ova BANU je još jedan agresorski čin Zukorlića i njjegovih pajdaša na BiH i njeno biće. Ovaj potez poništava legitimnu ANUBiH i daje hranu četničkim i svakavim drugim terorima da kažu vidite Bosne nema ona nema ni svoju akademiju nauka, sve su to islamizirali Bošnjaci. Ovaj Zukorlić dok nam ne j... mater i ne izazove sukobe na ovim prostorima se neće proći, pucalo mu oko kuće dabogda.
- plain vanilla
#488 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)
odlicno pitanjeFratris wrote:Kako je moguće da je ABiH bila jedna a ljudi u njoj se borili za dvije različite stvari? Kako je moguće se istovremeno boriti za islam i za građansku državu kad se načela islama i građanske države potpuno kose? Ako su se Bošnjaci unutar ABiH borili za islam, jesu li onda ne-muslimani u toj vojsci naivne budale?samo pitam wrote: između ostalog, ubijani su i za to naravno. krv i jeste pala i za državu i za bošnjaštvo, i za građansku državu i višenacionalnu BiH..zar sam ja negdje pomenuo da je drugačije ? ali i za bošnjaštvo i za muslimanstvo..ili možda misliš da se Bošnjaci muslimani-vjernici nisu borili nego samo Bošnjaci sekularisti, nacionalisti ili ateisti ??
-
samo pitam
#489 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)
Bošnjaci se jesu borili i za islam, time ne mislim da su htjeli nekakvu islamsko-šerijatsku državu koja im se stalno spočitava, kada kažem za islam, borili su se da mogu slobodno ispovijedati svoju vjeru, da mogu danas otići slobodno u džamiju bez da ih komšija cinker prati i o tome obavještava oblasnog komesara.. borili su sa da sa ponosom mogu reći da su Bošnjaci, ail i muslimani, koji su svoj na svome a ne neki ''azijatski strani elemenat koji je trebao sa povlačenjem okupatora da napusti ove prostore i odseli se u Anadoliju''..Fratris wrote:Kako je moguće da je ABiH bila jedna a ljudi u njoj se borili za dvije različite stvari? Kako je moguće se istovremeno boriti za islam i za građansku državu kad se načela islama i građanske države potpuno kose? Ako su se Bošnjaci unutar ABiH borili za islam, jesu li onda ne-muslimani u toj vojsci naivne budale?samo pitam wrote: između ostalog, ubijani su i za to naravno. krv i jeste pala i za državu i za bošnjaštvo, i za građansku državu i višenacionalnu BiH..zar sam ja negdje pomenuo da je drugačije ? ali i za bošnjaštvo i za muslimanstvo..ili možda misliš da se Bošnjaci muslimani-vjernici nisu borili nego samo Bošnjaci sekularisti, nacionalisti ili ateisti ??
Bošnjaci muslimani se jesu borili za građansku državu u kojoj će biti jednaki sa drugima, a ne donji kao do tada jer su muslimani, a ne da se moraju valjda stidjeti
- Bosnolog
#490 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)
nellington wrote:Ovako nešto su pokušali oni iz Saveza dijaspore - sa onom svojom konferencijom, je li tako?Bosnolog wrote: Ja smatram da skupstinska promocija i ozvanicenje BANU-a mora biti odrzana u Sarajevu sa mnogo sirim auditorijem ukljucujuci goste i priejtelje iz okruzenja i Svijeta jer u protivnom nece odgovoriti onom zbog cega je kako kazu osmisljena i utemeljena,...Skupstinu treba da cine delegati koje bi delegirali iz svojih BANU ogranaka iz regije i Svijeta,primjera radi, http://www.baacbh.org/site/ba/ gdje bi se delegirali i birali clanovi ili UO (upravni odbor) BANU-a
Svake godine mjesec Juli treba proglasiti u BiH kao mjesec susreta bosnjacke dijaspore korz gradove BiH sa pratecim programskim dogadajima,od susreta omladine,sportskih dogadaja,preko izlaganja investicionih projekta,skupstinskog zasjedanja predstavnika do planiranih kordinacijskih investicija,donacija pomoci najugorzenijma preko donatorskih fondova kao i lobiranja za opste dobro po sve gradane i drzavu BiH,...
Usput, u ovom kontekstu se baacbh može zamijeniti sa bhaaas: http://bhaaas.org/
@Čitalac: ja se sjećam jedne o historijskom sporazumu - http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=56261 , a neke samo o Adilu se i ne sjećam baš.
Najbitnije je sto je ko od njih do sada uradio za interese Bosne,njenih gradana a time i Bosjaka,....primjera radi BAAACH http://www.baacbh.org/site/ba/?action=bosnianCaucus ima mnogo jaci organizacioni uticaj i lobisticku mrezu sa prijeteljima za razliku BHAAAS http://bhaaas.org/ iako obadvije rade za interese BiH i njenih gradana i za mene su obadvije prihvatljive i nadam se u buducnost da ce ojacati i prevladati svijest potreba jacanja probosanskih udruzenja i organizacija,...
Imajuci u vidu sve opsturkcije i ponasanje svih ovih godina onih koji cine zajednicke organe i institucije BiH nije lose imati organizacije i udruzenja bosnjackog jezgra koji u svojim programima imaju takode ista nacela pristupa odbrane i opstojnost BiH i njenih gradana kao i probosanske organizacije i udruzenja,....
- Bosnolog
#491 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)
Boriti se sa gradanska prava svih njenih gradana je ujedno boriti se i za nacionalna ali vjerska i ateisticka prava svakog gradanina svih pripadnika te iste ARBIH,.....Da se ARBiH borila, kako kazes islam zar ne bi ona ubijala prvo one koji su u njenim redovima bili druge vjere osim islamske i etnicki cistila iste te im planski i sistematski rusila bogomolje......Fratris wrote:Kako je moguće da je ABiH bila jedna a ljudi u njoj se borili za dvije različite stvari? Kako je moguće se istovremeno boriti za islam i za građansku državu kad se načela islama i građanske države potpuno kose? Ako su se Bošnjaci unutar ABiH borili za islam, jesu li onda ne-muslimani u toj vojsci naivne budale?samo pitam wrote: između ostalog, ubijani su i za to naravno. krv i jeste pala i za državu i za bošnjaštvo, i za građansku državu i višenacionalnu BiH..zar sam ja negdje pomenuo da je drugačije ? ali i za bošnjaštvo i za muslimanstvo..ili možda misliš da se Bošnjaci muslimani-vjernici nisu borili nego samo Bošnjaci sekularisti, nacionalisti ili ateisti ??
To mozes primjeniti za Karadzicevu i Bobanovi vojsku koja je uistinu ubijala i proganjla sve one koji su vjerski i etnicki bili drugaciji od njih na prostoru koji su vojno i politicki kontrolisali,...dok je za ARBiH licemjerno i provokativno,neistinito tako nesto tvrditi jer je ona upravo branila svakom pravo na svoju naciju i slobodu vjere,....
Moramo shvatiti da je gradansko pravo,prije svega i pravo na vjeru ali se moramo boriti za sekularno drustvo gdje je pravo na vjeru i postojanje vjerskih institucija odvojenih od drzave mora biti zagarantovano,.....Nije u redu nastupati sa pozicije diskriminacije prema vjernicima isto kao sto to nije uredu raditi prema ateistima,....
-
samo pitam
#492 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)
odlično kazanoBosnolog wrote:Boriti se sa gradanska prava svih njenih gradana je ujedno boriti se i za nacionalna ali vjerska i ateisticka prava svakog gradanina svih pripadnika te iste ARBIH,.....Da se ARBiH borila, kako kazes islam zar ne bi ona ubijala prvo one koji su u njenim redovima bili druge vjere osim islamske i etnicki cistila iste te im planski i sistematski rusila bogomolje......Fratris wrote:Kako je moguće da je ABiH bila jedna a ljudi u njoj se borili za dvije različite stvari? Kako je moguće se istovremeno boriti za islam i za građansku državu kad se načela islama i građanske države potpuno kose? Ako su se Bošnjaci unutar ABiH borili za islam, jesu li onda ne-muslimani u toj vojsci naivne budale?samo pitam wrote: između ostalog, ubijani su i za to naravno. krv i jeste pala i za državu i za bošnjaštvo, i za građansku državu i višenacionalnu BiH..zar sam ja negdje pomenuo da je drugačije ? ali i za bošnjaštvo i za muslimanstvo..ili možda misliš da se Bošnjaci muslimani-vjernici nisu borili nego samo Bošnjaci sekularisti, nacionalisti ili ateisti ??
To mozes primjeniti za Karadzicevu i Bobanovi vojsku koja je uistinu ubijala i proganjla sve one koji su vjerski i etnicki bili drugaciji od njih na prostoru koji su vojno i politicki kontrolisali,...dok je za ARBiH licemjerno i provokativno,neistinito tako nesto tvrditi jer je ona upravo branila svakom pravo na svoju naciju i slobodu vjere,....
Moramo shvatiti da je gradansko pravo,prije svega i pravo na vjeru ali se moramo boriti za sekularno drustvo gdje je pravo na vjeru i postojanje vjerskih institucija odvojenih od drzave mora biti zagarantovano,.....Nije u redu nastupati sa pozicije diskriminacije prema vjernicima isto kao sto to nije uredu raditi prema ateistima,....
- Fratris
#493 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)
Boriti se za pravo na vjeru i boriti se za islam su dvije vrlo, vrlo različite stvari. Ako su se Bošnjaci u ABiH borili za islam, znači li to da se moj komšija Dušan u ABiH borio za pravosavlje i srpstvo?Bosnolog wrote:Boriti se sa gradanska prava svih njenih gradana je ujedno boriti se i za nacionalna ali vjerska i ateisticka prava svakog gradanina svih pripadnika te iste ARBIH,.....Da se ARBiH borila, kako kazes islam zar ne bi ona ubijala prvo one koji su u njenim redovima bili druge vjere osim islamske i etnicki cistila iste te im planski i sistematski rusila bogomolje......
-
Haettenschweiler
#494 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)
Idu mi na neku stvar i rejs Cerić i Zukorlić ali tu priču o izazivanju sukoba možeš svezati mačku za rep.Marilyn wrote:+1Ovaj Zukorlić dok nam ne j... mater i ne izazove sukobe na ovim prostorima se neće proći
Sukob će ponovo izbiti kada velikosrpski fašizam ocjeni da ima šansu da ostvari neki rezultat, bio to pokolj Bošnjaka, njihovo protjerivanje, teritorijalna ekspanzija, rušenje tuđih bogomolja, masovna silovanja, pljačka ili sve nabrojano zajedno.
Za velikosrpski fašizam je potpuno nebitno jesi li ti hafiz ili panker, vehabija ili anarhosindikalista, Bošnjak, Bosanac, Jugosloven(sa "muslimanskim" imenom, prezimenom ili porijeklom)...da ne nabrajam više jer svi znamo po kojem su principu poklani fočaci ili prijedorčani. Kako god okreneš ideš pod nož. Jedini jezik koji velikosrpki fašizam razumije je sila.
- Sasvim_Obican
#495 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)
Iduća meta : Malezija !U emotivnom obraćanju na Osnivačkoj skupštini Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU), reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (IZ BiH) kazao je da se prsti Beograda šire po BiH i da onaj (Željko Komšić, op.a.) koji je prijetio Vojislavu Koštunici da će mu odsjeći prste, "ne samo da ih nije odsjekao, već ih je i produžio".
Reis Cerić je poručio predsjedniku Srbije Borisu Tadiću da on 'ne vodi brigu o Hrvatima u BiH, već o svojim građanima u Novom Pazaru'. Hrvatima je pak poručio da im je bolje da ih brani svako na svijetu, osim Tadića.
Govoreći o bošnjačkom identitetu, istakao su Bošnjaci jedini narod svijeta koji ni na šalterima nije nazivan svojim pravim imenom.
- Zato otac srpske nacije kada govori o Bošnjacima kaže da smo mi muslimani pod imenom Bošnjaka. Nadam se da će nas Ćosić čuti odavde iz Novog Pazara. Gospodine Ćosić, mi smo Bošnjaci! Dobro upamti i dobro zapiši, jer kad se bude pisao Treći Memorandum SANU-a, neće se moći pisati dok se ne pročita naša deklaracija BANU-a... Naizgled mala Bošnjačka akademija se toliko proširila, pa mi već šaljemo ruku našoj braći u Albaniji i kažemo: "Pružamo vam ruku, da budemo zajedno, vaša Albanska i naša Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti" - poručio je reis Cerić.
Dodao je da Bošnjaci pružaju ruku i Srpskoj i Hrvatskoj akademiji nauka pod uvjetom da nauče kako se zovu Bošnjaci i kako se zove njihova domovina.
Nadalje, osvrćući se na stanje Bošnjaka, istakao je da je naš sunarodnjak danas «objektivan samo kad je protiv sebe» i «kada ne želi govoriti o svojoj naciji, jer se boji da će biti proglašen nacionalistom». Isto tako, bošnjački intelektualac je dobar samo onda kada želi pljuvati na svoju vjeru i narod, odnosno kada ih se stidi.
- Nastavit ćemo osnivati institucije... Ova Akademija je mjesto gdje ćemo zbrajati, okupljati Bošnjake i biti na jednom mjestu, kao jedno tijelo i jedna duša. Braniti se i odbraniti od svih napada i biti svjesni svoje samobitnosti i svog prava na Balkanu. Mi imamo samo jedan zahtjev, a to je da hoćemo da imamo sve što imaju svi narodi na Balkanu i u Evropi.
"Draga malezijska braćo, ujedinimo se"...
- Bosnolog
#496 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)
Ti opet brkas i zlonamjerno izrces stvari,...boriti se za gradansku BiH je boriti se za sva prava njenih gradana,...ARBiH se nije borila za bosnjacko islamsku BiH kako pokusavas svoji pisanjem proturiti,....Karadzic se brani u Hagu izgovorima da je ubijao muslimane u ime Evrope jer je njemu bio cilj eliminiacija ne samo islama vec i drugih nepravoslavaca i sve sto asocira ne druge religije i narode ,..Fratris wrote:Boriti se za pravo na vjeru i boriti se za islam su dvije vrlo, vrlo različite stvari. Ako su se Bošnjaci u ABiH borili za islam, znači li to da se moj komšija Dušan u ABiH borio za pravosavlje i srpstvo?Bosnolog wrote:Boriti se sa gradanska prava svih njenih gradana je ujedno boriti se i za nacionalna ali vjerska i ateisticka prava svakog gradanina svih pripadnika te iste ARBIH,.....Da se ARBiH borila, kako kazes islam zar ne bi ona ubijala prvo one koji su u njenim redovima bili druge vjere osim islamske i etnicki cistila iste te im planski i sistematski rusila bogomolje......
Bilo je i onih koi su tekbirali braneci se od onih koji su ih zeljeli bioloski istrijebiti,ali ti isti sto su tekbirali nisu rusili njihove bogomolje i ubijali one koji nisu vjernici i skupa sa njima branili pravo na njihovu vjeru i zajednicki zivot i svoja prava ukljucujuci pravo na vjerovanje i upraznjavanje svojih vjerskih obicaja.Pa mnogi Bosnajci su kao atisti ginuli braneci BiH kao i pravoslavci,katolici pa tako i vjernici muslimani,......
Mislim da je tema nesto sasvim drugo tako da nije redu da se ista razvlaci u nesto sto nije agenda,...
Last edited by Bosnolog on 10/06/2011 21:41, edited 3 times in total.
- plain vanilla
#497 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)
Rekoh ja, BANU do KineSasvim_Obican wrote:Iduća meta : Malezija !U emotivnom obraćanju na Osnivačkoj skupštini Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU), reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (IZ BiH) kazao je da se prsti Beograda šire po BiH i da onaj (Željko Komšić, op.a.) koji je prijetio Vojislavu Koštunici da će mu odsjeći prste, "ne samo da ih nije odsjekao, već ih je i produžio".
Reis Cerić je poručio predsjedniku Srbije Borisu Tadiću da on 'ne vodi brigu o Hrvatima u BiH, već o svojim građanima u Novom Pazaru'. Hrvatima je pak poručio da im je bolje da ih brani svako na svijetu, osim Tadića.
Govoreći o bošnjačkom identitetu, istakao su Bošnjaci jedini narod svijeta koji ni na šalterima nije nazivan svojim pravim imenom.
- Zato otac srpske nacije kada govori o Bošnjacima kaže da smo mi muslimani pod imenom Bošnjaka. Nadam se da će nas Ćosić čuti odavde iz Novog Pazara. Gospodine Ćosić, mi smo Bošnjaci! Dobro upamti i dobro zapiši, jer kad se bude pisao Treći Memorandum SANU-a, neće se moći pisati dok se ne pročita naša deklaracija BANU-a... Naizgled mala Bošnjačka akademija se toliko proširila, pa mi već šaljemo ruku našoj braći u Albaniji i kažemo: "Pružamo vam ruku, da budemo zajedno, vaša Albanska i naša Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti" - poručio je reis Cerić.
Dodao je da Bošnjaci pružaju ruku i Srpskoj i Hrvatskoj akademiji nauka pod uvjetom da nauče kako se zovu Bošnjaci i kako se zove njihova domovina.
Nadalje, osvrćući se na stanje Bošnjaka, istakao je da je naš sunarodnjak danas «objektivan samo kad je protiv sebe» i «kada ne želi govoriti o svojoj naciji, jer se boji da će biti proglašen nacionalistom». Isto tako, bošnjački intelektualac je dobar samo onda kada želi pljuvati na svoju vjeru i narod, odnosno kada ih se stidi.
- Nastavit ćemo osnivati institucije... Ova Akademija je mjesto gdje ćemo zbrajati, okupljati Bošnjake i biti na jednom mjestu, kao jedno tijelo i jedna duša. Braniti se i odbraniti od svih napada i biti svjesni svoje samobitnosti i svog prava na Balkanu. Mi imamo samo jedan zahtjev, a to je da hoćemo da imamo sve što imaju svi narodi na Balkanu i u Evropi.
- prljavi Hare
- Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi
#498 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)
Evo dobri moj prijatelju,pokušaću da ti iznesem svoj lični stav o tvom pitanju¨Kako sam kao Bošnjak mogaoFratris wrote:Kako je moguće da je ABiH bila jedna a ljudi u njoj se borili za dvije različite stvari? Kako je moguće se istovremeno boriti za islam i za građansku državu kad se načela islama i građanske države potpuno kose? Ako su se Bošnjaci unutar ABiH borili za islam, jesu li onda ne-muslimani u toj vojsci naivne budale?samo pitam wrote: između ostalog, ubijani su i za to naravno. krv i jeste pala i za državu i za bošnjaštvo, i za građansku državu i višenacionalnu BiH..zar sam ja negdje pomenuo da je drugačije ? ali i za bošnjaštvo i za muslimanstvo..ili možda misliš da se Bošnjaci muslimani-vjernici nisu borili nego samo Bošnjaci sekularisti, nacionalisti ili ateisti ??
i razmišljati u tim momentima o borbi za islam,u isto vrijeme sklanjajući one nedoklane članove porodice i
pokušavajući zaustaviti četničku zločinačku armadu da to ne učine i drugima?
Tvrdim da niko od nebošnjaka ko je bio pripadnik AR BiH,ne da nije bio naivna budala,već treba da bude
ponosan što je bio dio armije koja se bez lažnih floskula može pohvaliti svojom ljudskosti i junaštvom,čak
i u momentima očaja!Ponosam sam što sam imao te ljude uz sebe i dan danas im milion puta više vjerujem
nego kojekakvim "zaštitnicima" mojih interesa!
I više sam nego uvjeren,ako zatreba mi ćemo opet zajedno biti u stroju iz jednog jednostavnog razloga,
volimo svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu!
NAPOMENA:UKOLIKO NEISTOMIŠLJENIKE OVIH BANU TVORACA JOŠ JEDNOM NEKO NAZOVE "ČETNICIMA",
"VELIKOSRBIMA","SRPSKIM ŠPIJUNIMA" I SLIČNO,SAMO ZATO ŠTO IMAMO DRUGAČIJE MIŠLJENJE,
VERBALNO ĆU ODGOVORITI NA TAKAV NAČIN KOJI JE ODVRATAN!
-
Haettenschweiler
#499 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)
Sasvim_Obican wrote:Iduća meta : Malezija !U emotivnom obraćanju na Osnivačkoj skupštini Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU), reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (IZ BiH) kazao je da se prsti Beograda šire po BiH i da onaj (Željko Komšić, op.a.) koji je prijetio Vojislavu Koštunici da će mu odsjeći prste, "ne samo da ih nije odsjekao, već ih je i produžio".
Zbog čega ismijavaš pružanje ruke Albancima? Zar ne misliš da od njih možemo štošta korisno naučiti? Oni su u svojoj borbi protiv velikosrpskog fašizma do sada bili mnogo uspješniji od Bošnjaka.
- Fratris
#500 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)
Ne govorim o Armiji nego o vjernicima u toj Armiji. Nego fino objasni. Kako je moguće tekbirati i boriti se istovremeno za građansku državu. Kako je moguće biti "šehid" a boriti se za građansku državu? Vjera i građanska država su dijametralno suprotni koncepti. Vjera je stvar privatnog života pojedinca dok je država upravo javni život pojedinaca.Bosnolog wrote:
Ti opet brkas i zlonamjerno izrces stvari,...boriti se za gradansku BiH je boriti se za sva prava njenih gradana,...ARBiH se nije borila za bosnjacko islamsku BiH kako pokusavas svoji pisanjem proturiti,....