ovo me podsjeti na pricu iz vremena studiranja ........ kazu da je nas asitent matematike pismene radove pregledao tako sto bio zabo sestar u hrpu radova i koji ostanu na igli prosli su ...........zato su se svi trudili da predaju kao zadnji svoj pismeni rad ........Proplanak wrote:Oni koji znaju šta traže i imaju priliku da biraju kada imaju veliki broj ponuda kao što je u ovom slučaju (po 300 i više kandidata po 1 radnom mjestu) nemaju problema da odaberu. Odnosi se i na druge sfere života.madner wrote:Kako bi ti to rijesio? Slucajno izvukao pravi CV?![]()
Grijesis sto se tice produktivnosti, ali sta da ti kazem osim muhahahaha.
Rad se ocijenjuje, mjerenje moze biti ali i ne mora biti mjerodavno za ocjenu.
Problemi nastaju kada oni što ne znaju dođu u priliku da odlučuju. Prave štetu za firmu, za potencijalne kolege i društvo u cjelini.
Definitivno se ne ocIjenjuje. Posao nije filozofija pa da može biti a i ne mora. Ili jeste, ili nije.
Probaj za razliku štogod suvislo ili korisno.
Ne nabijaj broj postova na ovim i sličnim temama.
Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Moderator: anex
- ladyada
#476 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
-
drekalica28
#477 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Kako se bira koji CV prolazi dalje?
U inostranstvu, a i kod nas se kreće od izgleda. CV treba da izgleda uredno, poslovno, profesionalno i tada prolazi dalje. Zatim se radi provjera dokumentacije, da li su svi traženi papiri priloženi.
Onda se gleda da li osoba koja se prijavljuje ispunjava osnovne kriterije, tipa školovanje i radno iskustvo.
Tek nakon toga se CV u kompletu iščitava i pravi se selekcija, tipa.....nezaposlen/zaposlen. Pa ako ima dvoje koje su relativno blizu sa kvalifikacijama i radnim iskustvom, no jedno radi a drugo ne, onda naravno prioritet ima onaj koji nezaposlen.
Ovo znam iz iskustva, moji šefovi su tako radili, a radila sam i sa stracima i sa lokalcima.
Niko nema vremena da iščitava svih 150 prijava za posao. Nažalost, rijetki su ti šefovi koji si uzimaju vremena sve pročitaju. Ovaj sistem selekcije se smatra još kao fer načinom.
U inostranstvu, a i kod nas se kreće od izgleda. CV treba da izgleda uredno, poslovno, profesionalno i tada prolazi dalje. Zatim se radi provjera dokumentacije, da li su svi traženi papiri priloženi.
Onda se gleda da li osoba koja se prijavljuje ispunjava osnovne kriterije, tipa školovanje i radno iskustvo.
Tek nakon toga se CV u kompletu iščitava i pravi se selekcija, tipa.....nezaposlen/zaposlen. Pa ako ima dvoje koje su relativno blizu sa kvalifikacijama i radnim iskustvom, no jedno radi a drugo ne, onda naravno prioritet ima onaj koji nezaposlen.
Ovo znam iz iskustva, moji šefovi su tako radili, a radila sam i sa stracima i sa lokalcima.
Niko nema vremena da iščitava svih 150 prijava za posao. Nažalost, rijetki su ti šefovi koji si uzimaju vremena sve pročitaju. Ovaj sistem selekcije se smatra još kao fer načinom.
Last edited by drekalica28 on 07/06/2011 11:10, edited 1 time in total.
- johnny-bravo
#478 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Pa dobro, u nedostatku boljeg ovaj sistem se mora prihvatiti kao "fer" (ukoliko je konkurs regularan i nije namjestendrekalica28 wrote:Kako se bira koji CV prolazi dalje?![]()
Tek nakon toga se CV u kompletu iščitava i pravi se selekcija, tipa.....nezaposlen/zaposlen. Pa ako ima dvoje koje su relativno blizu sa kvalifikacijama i radnim iskustvom, no jedno radi a drugo ne, onda naravno prioritet ima onaj koji zaposlen.
-
drekalica28
#479 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Pardon...moja greška.johnny-bravo wrote:Pa dobro, u nedostatku boljeg ovaj sistem se mora prihvatiti kao "fer" (ukoliko je konkurs regularan i nije namjestendrekalica28 wrote:Kako se bira koji CV prolazi dalje?![]()
Tek nakon toga se CV u kompletu iščitava i pravi se selekcija, tipa.....nezaposlen/zaposlen. Pa ako ima dvoje koje su relativno blizu sa kvalifikacijama i radnim iskustvom, no jedno radi a drugo ne, onda naravno prioritet ima onaj koji zaposlen.
Niko nema vremena da iščitava svih 150 prijava za posao. Nažalost, rijetki su ti šefovi koji si uzimaju vremena sve pročitaju. Ovaj sistem selekcije se smatra još kao fer načinom.) i nemoze se ni ocekivati da se iscita svaki CV, niti neko na osnovu CV-a moze zakljuciti o kakvoj se osobi radi. To su generalije, i zato treba biti koncizan i nabudzen u isto vrijeme. Samo mi jedna stvar nije jasna, kazes PRIORITET IMA ONAJ KOJI JE ZAPOSLEN ?!?!?! ZASTO??? Valjda bi trebalo biti obrnuto...
Naravno da prioritet ima ona koji je nezaposlen.
- johnny-bravo
#480 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
-
Proplanak
#481 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Metode poslovanja? Siguran si da znaš šta to znači? Zar ovo o čemu pokušavaš pisati ne bi trebalo biti u domenu nekih zakonskih akata tipa Zakon o radu i slično, a ne da imamo igre bez granica za šta se ti zalažeš?madner wrote:Moze biti a i ne mora zato sto razne firme imaju razne metode poslovanja. Ako postoji bilo kakva sistematizacija za napredovanje/odpustanje onda se rad mora ocijenjivati. Ali slobodno navedi firme gdje si radio i gdje tako nesto nije postojalo.![]()
Potpuno si izbjegao odgovor na jako jednostavno pitanje, sto je odlika osoba koje ne zele diskutovati nego imaju potrebu da samo izraze svoje frustracije. Dakle ako ti je problem sto o sudbini odlucuje CV koja je alternativa?
Kojom metodom bi suzio krug na neki razuman broj?
Nadam se da si u stanju argumentirati, dosad si samo iznosio svoje misljenje.
Da postoji obrazovni sistem, kao što ga očigledno nema ili se onda selektivno primjenjuje u nečijim primjerima, oni koji nisu čuli za jednačenje po zvučnosti, ili ne znaju primjenjivati zamjenu "jat" ne bi imali ni diplome osnovne škole.
Hvala ti što si mi dao slobodu.
O nečijoj sudbini sigurno ne odlučuje CV.
CV se sastoji od 1 do 2 lista. Jednoj prosječno inteligentnoj i isto tako prosječno vrijednoj osobi letimice da pogleda 300 CV-ijeva, da pronađe ono što traži unutra treba maksimalno 16 radnih sati. Problem nastaje kada imaš neradnike koji zadnje što su pročitatli je bio title nekog 5-paračkog filma.
Rasplinuo si se na 100 oblasti, od kojih nijedna nema veze sa temom. Hoće to one koji ne znaju reći ništa konkretno na temu. Rekao sam ti ne svodi na ličnu ravan.
Ljudima bez posla želim više sreće i da se ne osvrću na komentare bezvenjakovića. Vi ste gospodari svojih života i sudbina. Ne dopustite nikome da slomije vaše Ja ili vas dovede u situaciju da o sebi mislite loše. Obično su to ljudi bez ikakvog stvarnog pokrića koji se služe halabukom da skrenu pažnju sa sebe i svojih nedostataka na tuđe. Vjerujte u sebe, jer ako nećete sebi - kako ćete drugima?
Kada se jednom slegne mulj koji se uskovitlao ovih godina bezakonja, doći će na svoje mjesto - na dno.
-
Proplanak
#482 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
To je priča koja se ponavlja u različitim sferama života. Tipa kako su pojedini predmeti u školi ili na fakulteti bili teški kod određenog profesora ili nastavnika. Nijedan predmet nije težak toliko da ga prosječno inteligentna osoba uz manje ili više napora ne bi mogla savladati. Problem je u zadovoljavanju frustracija osoba koje je zapalo da određuju tuđe sudbine. Takvim bolesnicima nije mjesto da rade sa ljudima ili u obrazovnom procesu. Jedna ucrvana jabuka ubrzo iskvari i druge.ladyada wrote: ovo me podsjeti na pricu iz vremena studiranja ........ kazu da je nas asitent matematike pismene radove pregledao tako sto bio zabo sestar u hrpu radova i koji ostanu na igli prosli su ...........zato su se svi trudili da predaju kao zadnji svoj pismeni rad ........![]()
![]()
-
Proplanak
#483 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Odijelo ne čini čovjeka. Forma bez sadržaja ne znači ništa. Kao slika bez tona.drekalica28 wrote:Kako se bira koji CV prolazi dalje?![]()
Neko ko nema vremena da pročita 150 prijava ili da napravi unutar firme funkcionalan sistem za zapošljavanje novih uposlenika da bi zaposlio 1 kvalitetnu osobu sa kojom planira raditi dugoročno i koja će doprinositi, ili ne želi dobro svojoj firmi, ili unaprijed nema osnovnog poštovanja prema budućem kolegi.
-
Proplanak
#484 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Valjda je to upravo minimum poštovanja? Ako si ti odvojio vrijeme da apliciraš u nekoj firmi za posao, a nekome je obaveza i plaćen je za to da pogleda tvoj CV - najmanje što može uraditi je odvojiti prostora i vremena za sve podjednako?johnny-bravo wrote:
Pa dobro, u nedostatku boljeg ovaj sistem se mora prihvatiti kao "fer" (ukoliko je konkurs regularan i nije namjesten) i nemoze se ni ocekivati da se iscita svaki CV, niti neko na osnovu CV-a moze zakljuciti o kakvoj se osobi radi. To su generalije, i zato treba biti koncizan i nabudzen u isto vrijeme. Samo mi jedna stvar nije jasna, kazes PRIORITET IMA ONAJ KOJI JE ZAPOSLEN ?!?!?! ZASTO??? Valjda bi trebalo biti obrnuto...
Naravno da je kod nekih poslova bolja preporuka ako već radiš na sličnim poslovima, jer istovremeno si u radnoj kondiciji i sposoban si da odmah počneš doprinositi firmi. Posao jeste potreba, ali nije socijalna kategorija kao što je to postalo kod nas uvriježeno ili u razmišljanju pojedinih. Vlasnike zanima profit, jer on otvara nova radna mjesta i širi kapacitete i mogućnosti za druge (osim ako ga naravno ne troše na raveku, mercedese, beNveJE i slično).
-
Micaha
#485 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Posao jeste i socijalna kategorija. Cetvrtina kapaciteta automobilske industrije u Evropi se odma moze zatvorit cisto sa ekonomske strane gledano ali ne znaju sta ce onda sa ljudima. Brodogradilista po Hrvatskoj...Proplanak wrote:Valjda je to upravo minimum poštovanja? Ako si ti odvojio vrijeme da apliciraš u nekoj firmi za posao, a nekome je obaveza i plaćen je za to da pogleda tvoj CV - najmanje što može uraditi je odvojiti prostora i vremena za sve podjednako?johnny-bravo wrote:
Pa dobro, u nedostatku boljeg ovaj sistem se mora prihvatiti kao "fer" (ukoliko je konkurs regularan i nije namjesten) i nemoze se ni ocekivati da se iscita svaki CV, niti neko na osnovu CV-a moze zakljuciti o kakvoj se osobi radi. To su generalije, i zato treba biti koncizan i nabudzen u isto vrijeme. Samo mi jedna stvar nije jasna, kazes PRIORITET IMA ONAJ KOJI JE ZAPOSLEN ?!?!?! ZASTO??? Valjda bi trebalo biti obrnuto...
Naravno da je kod nekih poslova bolja preporuka ako već radiš na sličnim poslovima, jer istovremeno si u radnoj kondiciji i sposoban si da odmah počneš doprinositi firmi. Posao jeste potreba, ali nije socijalna kategorija kao što je to postalo kod nas uvriježeno ili u razmišljanju pojedinih. Vlasnike zanima profit, jer on otvara nova radna mjesta i širi kapacitete i mogućnosti za druge (osim ako ga naravno ne troše na raveku, mercedese, beNveJE i slično).
-
drekalica28
#486 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Sasvim si u pravu, i sve što si napisao stoji....u teoriji.Proplanak wrote:Odijelo ne čini čovjeka. Forma bez sadržaja ne znači ništa. Kao slika bez tona.drekalica28 wrote:Kako se bira koji CV prolazi dalje?![]()
Neko ko nema vremena da pročita 150 prijava ili da napravi unutar firme funkcionalan sistem za zapošljavanje novih uposlenika da bi zaposlio 1 kvalitetnu osobu sa kojom planira raditi dugoročno i koja će doprinositi, ili ne želi dobro svojoj firmi, ili unaprijed nema osnovnog poštovanja prema budućem kolegi.
U praksi to skroz drugačije izgleda, nažalost.
Ono što sam ja opisala kao sistem izbora ljudi koji će tek doći na testiranje ili razgovor jeste ustaljeni sistem zapošljavanja, svidjelo se to nama ili ne.
Od 150 prijava, njih 30 (i ovo je nadasve optimisitčna brojka) će biti pozvano na neku vrstu testiranja i razgovora.
U tih 30 ljudi ima 100% bar petero koje će kvalitetno raditi i koje će doprinositi.
Način selekcije nema nikakve veze za poštovanjem prema budućem kolegi.
Šefa to u trenutku izbora apsolutno ne zanima. On traži najbolje za svoje pare. A ti kao radnik/uposlenik ćeš onda svojim trudom i radom zaslužiti i poštovanje šefa i radnih kolega.
- johnny-bravo
#487 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Ti si u pravu za sve sto pises ovdje, i vise nego u pravu... minimum postovanja bi itekako trebao da postoji, problem je sto on NE POSTOJI... Osnovna kultura je nepoznanica za vecinu ljudi (firmi). Znas na koliko mail adresa HR odjeljenja sam poslao mail, pa i kada nemaju konkursa... mnogo, znas koliko njih mi je odgovorilo... jako malo... iako na njihovim web stranicama pise kako su zainteresovani za mlade, sposobne, bla bla... zapitao sam se dali ta HR odjeljenja stvarno postoje, ili je to samo prazna prica i promocija samih firmi... O drzavnim kvazi institucijama necu ni da pocinjem i njihovoj "politici uposljavanja"... U nekom savrsenom paralelnom univerzumu bi trebalo biti ispravno to da neko ko je zaposlen na toj poziciji i cita to sve i pravi selekciju, ali jednostavno nije tako, i ja sam toga savrseno svjestan nazalost... jer u vecini firmi ta HR odjeljenja i ne postoje, a i gdje postoje... mislim da i tu u vecini slucajeva te poslove obavlja neki uposlenik kao usputni posao jer mu je natovareno milion drugih... Jer desavalo mi se da i kada prodjem tu selekciju i dodjem na intervju osoba sa kojom razgovaram nema pojma nista o meni osim mozda imena, cak ni koju skolu sam zavrsio, iako sam se ja potrudio o njima sve da saznam... to mi je reklo sve o njima. Zato sam napisao da u nedostatku boljeg onaj sistem se mora prihvatiti kao "fer" iako nije...Proplanak wrote:Valjda je to upravo minimum poštovanja? Ako si ti odvojio vrijeme da apliciraš u nekoj firmi za posao, a nekome je obaveza i plaćen je za to da pogleda tvoj CV - najmanje što može uraditi je odvojiti prostora i vremena za sve podjednako?johnny-bravo wrote:
U pravu si i da radnik koji vec radi moze brze poceti doprinositi, ali tu dolazimo do zacaranog kruga, svi traze iskustvo, kako da ga steknem ako niko nece da mi pruzi priliku... vrtili bi se u krug sa tom pricom. Vlasnike zanima profit i samo profit, i ne siri on kapacitete i mogucnosti za druge, njega moja dobrobit uopste ne zanima... Radio sam u vrijeme kada je pocela prica o svjetskoj ekonomskoj krizi, i moj bivsi gazda dolazi ispred firme sa upravo kupljenim ganc novim mercedesom i novim odijelom i pocinje sa govorom radnicima kako sada treba da stedimo, i prihvatimo smanjenje plata i da ce mozda i kasniti par mjeseci... apsurd i pljuvanje direkt u lice... Posao ne bi trebao biti socijalna kategorija vec pravo svakog covjeka, i drzava bi svojim djelovanjem trebala da stvori sve preduslove za takav ekonomski ambijent gdje ce dolaziti i strane investicije, i jacati domace firme, a ne isisavati i ono malo zivota iz ekonomije koji je preostao... Posao bi trebao biti gladijatorska borba gdje sposobni, produktivni i efikasni rade i stvaraju novu vrijednost! Ali izgleda da vec polako pocinje da postaje socijalna kategorija, jer indicije ne pokazuju da ce se stvari uskoro promijeniti!
- madner
#488 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Zakon o radu ne definise interne stvari firmama. Zamisli da ti imas svoju firmu i neko ti pokusa propisati sta ti je bitno za unaprijedjenje tvojih radnika. Nisu to igre bez granica, nego svaka firma ima svoja pravila. Pravila drzavne sluzbe su javna i kod njih je tacno propisano koliko cesto se vrsi ocjenjivanje i kakve efekte imaju koje ocjene (odpustanje, napredovanje).Proplanak wrote: Metode poslovanja? Siguran si da znaš šta to znači? Zar ovo o čemu pokušavaš pisati ne bi trebalo biti u domenu nekih zakonskih akata tipa Zakon o radu i slično, a ne da imamo igre bez granica za šta se ti zalažeš?
Zavisi gdje zavrsis osnovnu skolu, ali to je ljepota slobodnog trzista: znanja i vjestine dobiju objektivno vrednjovanje. Kao sto je bitnost primjenjivana zamjenice.Proplanak wrote: Da postoji obrazovni sistem, kao što ga očigledno nema ili se onda selektivno primjenjuje u nečijim primjerima, oni koji nisu čuli za jednačenje po zvučnosti, ili ne znaju primjenjivati zamjenu "jat" ne bi imali ni diplome osnovne škole.
Hvala ti što si mi dao slobodu.Ne umišljaj. Prizemlji malo...
Sam sebe demantiras, ako ti CV odlucuje o tome da li ces uci u taj drugi krug onda ti on itekako kroji sudbinu. To je 200 sekundi po CVu. Uz pregled dostavljenje dokumentacije. I onda kazes da su drugi okrutni.Proplanak wrote: O nečijoj sudbini sigurno ne odlučuje CV.
CV se sastoji od 1 do 2 lista. Jednoj prosječno inteligentnoj i isto tako prosječno vrijednoj osobi letimice da pogleda 300 CV-ijeva, da pronađe ono što traži unutra treba maksimalno 16 radnih sati. Problem nastaje kada imaš neradnike koji zadnje što su pročitatli je bio title nekog 5-paračkog filma.
Ja nikad ne svodim stvari na licnu ravan, nije dobra praksa. Ti si taj koji je negirao bitnost konkretnog savjeta, da bi sebe sada demantovao.Proplanak wrote: Rasplinuo si se na 100 oblasti, od kojih nijedna nema veze sa temom. Hoće to one koji ne znaju reći ništa konkretno na temu. Rekao sam ti ne svodi na ličnu ravan.
-
Stihy
#489 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
To za cv, ima jedna situacija koju sam licno vidjeo, gdje je doslo puno prijava za posao, pola je bacio u kantu a pola prelistao.
Obrazlozenje je bilo: "Ne trebaju mi ljudi koji nemaju srece".
- ExNihilo
#490 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Stihy wrote:To za cv, ima jedna situacija koju sam licno vidjeo, gdje je doslo puno prijava za posao, pola je bacio u kantu a pola prelistao.

Šta kažeš, ti lično vidio, a?
-
Stihy
#491 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Naravno, inace mislis da se "direktorcic" sa 3 razreda srednje skole dokazuje sa svojim fazonima?
Razlika izmedju normalnih ljudi i tog "managerskog" kadra je samo u tome sto on moze otpustiti 20 ljudi i pogledat se u ogledalo bez trunke krivice.
Razlika izmedju normalnih ljudi i tog "managerskog" kadra je samo u tome sto on moze otpustiti 20 ljudi i pogledat se u ogledalo bez trunke krivice.
- ExNihilo
#492 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Drug, to je klasična urbana legenda, možeš prestat lagat.
- ljubav_aha
#493 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
naravno ,CV se nakon odredjenog vremena bacaju;mnogi se nikad ne procitaju,to jeste tacno o rezimeima,nema nikakve veze sa urbanim legendamaEllinor wrote:Stihy wrote:To za cv, ima jedna situacija koju sam licno vidjeo, gdje je doslo puno prijava za posao, pola je bacio u kantu a pola prelistao.
Šta kažeš, ti lično vidio, a?
- ExNihilo
#494 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
nisi skontala
- ljubav_aha
#495 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
ok,sto sam "propustilaEllinor wrote:nisi skontala
- ExNihilo
#496 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Nisam osporio da se CV kandidata često ne cita niti da se bacaju i sl.
Lik kaže da je lično gledao menadžera koji uzme polovinu CV-jeva u razmatranje, pola baci. Kao razlog što baca drugu polovinu navodi da "ne želi raditi s nesretnim ljudima". (a nesretni su jer su zapali u polovinu koja je bačena)
Priča o menadžeru koji tako postupa je urbana legenda, internet je pun iste i prepričava se od istoka do zapada.
I dođe ovaj lik i govori kako je to lično vidio (misleći da ne poznajemo tu priču)
Lik kaže da je lično gledao menadžera koji uzme polovinu CV-jeva u razmatranje, pola baci. Kao razlog što baca drugu polovinu navodi da "ne želi raditi s nesretnim ljudima". (a nesretni su jer su zapali u polovinu koja je bačena)
Priča o menadžeru koji tako postupa je urbana legenda, internet je pun iste i prepričava se od istoka do zapada.
I dođe ovaj lik i govori kako je to lično vidio (misleći da ne poznajemo tu priču)
- ljubav_aha
#497 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
ma dobro,black humor,i to je toEllinor wrote:Nisam osporio da se CV kandidata često ne cita niti da se bacaju i sl.
bacaju defitivno,ravno u korpu,to nije iskljuceno
- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
#498 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Pocinjem da pisem post jedno deseti put,pa sve izbrisem jer je plaho negativan,ali kako god obrnem okrenem mislim da ovdje mora da bude mnoooooogo kuknjave,mnogo nezadovoljstva....Chischo wrote:Sta radite kada ste nezaposleni?
Kako se to odrazava na vase zdravlje, samopouzdanje i na odnose sa ljudima?
Izlazite li i radite li stvari koje rade ostali mladi (izlasci vikendom, ganjanje cura/momaka, itd...)?
U maju je bila godina dana kako sam na birou i ovo sjedenje kod kuce mi je mnogo tesko palo.Postala sam depresivna,razdrazljiva,nezadovoljna i ono sto je najgore postala sam beskorisna masa.Dok sam studirala barem znala sam,polazem ispite,micem se s mjesta,nesto se desava,ali ovo sad mi je katastrofa.I sad mi se desava nesto,raste mi broj postova i to je otprilike nacin na koji provodim vecinu vremena.Mislim da kvalitetno propadam.Ali najteze mi pada sto mislim da sam se precijenila.A jos mi teze pada sto sam neke druge podcijenila. Iskreno ,ne boli me uspjeh drugi ljudi,mene boli moj neuspjeh koji ne znam kako da promijenim.
Udata sam,i non stop imam posla po kuci pa se tako nekako zanimam,2-3 sata,ali to je posao koji ionako bih radila,a ne ovako da gledam jesu li mi kasike pod bocu poredane,case sve,tanjiri
Odrazava se tako da mislim da imam neku bolest,ako ne fizicku onda sigurno psihicku,nisam strucnjak ali mislim da ove crne misli su povezane sa depresijom.Nazalost ali haman ja nisam borac nikakav,ali ja stvarno ne vidim nacina da se borim.Najgore je boriti se sam sa sobom...Ko to uspije da pobijedi sam sebe,e svaka mu cast.Ja nisam od tih.Chischo wrote: Kako se to odrazava na vase zdravlje, samopouzdanje i na odnose sa ljudima?
KAko se odrazva na samopouzdanje?Kakvo samopouzdanje???Stvarno mi je tesko da se borim sa cinjenicom da nisam u stanju da zaradim sebi za kafu (eto sad ne spominjem neke vece troskove) i da za ovo godinu dana sto sam na bioru sam zaradila oko 100 km.Jadni i bijedni moji pokusaji zarade.
Ljude maksimalno izbjegavam,a oni sto rade izbjegavaju mene
Strasno sam razocarana ....u sve,od drzave do sebe
I ima stvarno dana kada bih od neke muke pucala po ljudima,ali iz koze se ne moze i tako je.Gdje si tu si.
Za posao se ne nadam,odbijenica sto usmenih sto pismenih imam, ihhhh skoro pa koliko i mjeseci koliko sam na birou.
Na sve ovo ja zaboravim na momente i ponadam se nekom hajru od one moje diplome,a kad se vrnem u realnost ....opet sve ispocetka sa crnim mislima
-
kojeime
-
ssmmiilleeyy
#500 Re: Uticaj nezaposlenosti na psihicko zdravlje
Evo Želio bih vam malo Pomoci (mozda neko od vas i dobije posao)
Dakle pronašao sam par javnih Oglasa u Dnevnoj štampi (nadam se da necu prekrsiti pravila Foruma (ako krsim neka aministratori izbrisu ))
Agencija za Zaštitu Ljudi i Imovine Sword Security :
Potreban Zaštitar - obavljanje fizičke i tehničke zaštite
5 izvrsilaca
Uslovi : Posjedovanje certifikata (FMUP) za obavljanje fizičke i tehničke zaštite
bez radnog iskustva
BH državljanin
Spremnost za samostalni rad
Konkurs ostaje otvoren 7 dana Znaci jos 5 dana posto je ovo iz novina za 29.06
Vise Informacija : +387 33 715 - 355 Takodjer i na njihovom Web site-u
BHT 1
Novinar Saradnik 3 izvrsioca
uslovi : VSS,poznavanje jednog stranog jezika,rad na racunaru ...
Realizator informativnog Programa 3 izvrsioca
uslovi : SSS,1 godina iskustva na poslovima asistenta TV realizacije,poznavanje jednog stranog jezika,poznavanje rada na racunaru
Vise Informacija na njihovom Web site-u
nadam se da Post ne krsi pravila foruma
Dakle pronašao sam par javnih Oglasa u Dnevnoj štampi (nadam se da necu prekrsiti pravila Foruma (ako krsim neka aministratori izbrisu ))
Agencija za Zaštitu Ljudi i Imovine Sword Security :
Potreban Zaštitar - obavljanje fizičke i tehničke zaštite
5 izvrsilaca
Uslovi : Posjedovanje certifikata (FMUP) za obavljanje fizičke i tehničke zaštite
bez radnog iskustva
BH državljanin
Spremnost za samostalni rad
Konkurs ostaje otvoren 7 dana Znaci jos 5 dana posto je ovo iz novina za 29.06
Vise Informacija : +387 33 715 - 355 Takodjer i na njihovom Web site-u
BHT 1
Novinar Saradnik 3 izvrsioca
uslovi : VSS,poznavanje jednog stranog jezika,rad na racunaru ...
Realizator informativnog Programa 3 izvrsioca
uslovi : SSS,1 godina iskustva na poslovima asistenta TV realizacije,poznavanje jednog stranog jezika,poznavanje rada na racunaru
Vise Informacija na njihovom Web site-u
nadam se da Post ne krsi pravila foruma