II - ZAJEDNO SMO LJEPŠI I JAČI
*
U vrtiću smo velika porodica - uradimo nešto zabavno
*
Zajedno se igramo i slatkiše dijelimo
*
Volim svoje prijatelje i prijateljice
*
Volim kad me zovu mojim imenom
*
Lijepo je rasti u vjeri
Didaktičke naznake:
*
- Razgovarati o porodici i članovima porodice, djeca će nabrajati koliko članova porodice imaju, po mogućnosti donijeti fotografije članova svoje porodice a onda putem razgovora o vrtiću i zajedničkom životu u vrtiću poticati osjetljivost za probleme, pokretljivost u reakcijama za vanjske utiske i doživljaje (otvorenost iskustva), npr.: Roditelji su na poslu, a mi smo zajedno, mi smo jedna velika porodica. U realizaciji ovog sadržaja poslužiti se kreativnim igrama;
*
- Organizovati zajedničko donošenje slatkiša i voća, te zajedničku podjelu uz igru i druženje s ciljem što uspješnije socijalizacije djece i jačanja emocionalnog stava prema vrtiću, vršnjacima i vjeri;
*
- Konkretnim aktivnostima od papira, plastelina, kartona i sl., oblikovati simbol ljubavi - srce, a zatim razgovarati koga volimo (majku, oca, brata, sestru) pokazujući srce koju su sami napravili i tek onda preći na razgovor o ljubavi i prijateljstvu prema drugarima iz vrtića; Na kraju svi od svojih malih srca prave jedno veliko zajedničko srce;
*
- Odgajateljica će uputiti djecu da pronađu omiljenu igračku ili predmet u obdaništu i da mu nadiju ime, a zatim će dijete pred svima predstaviti tu igračku i reći kako se zove ta igračaka kojoj je upravo dalo ime. Pohvaliti svako ime koje djeca dadnu. Nakon toga pokrenuti razgovor o imenima u kome će se kod djece razvijati samopouzdanje i zadovoljstvo, pa i ponos, svojim imenima, a tek onda će glasno reći svoje ime;
*
- Aktivnosti cjeline "Lijepo je rasti u vjeri" osmisliti tako da kod djece proizvede zadovoljstvo i razdraganost koje će voditi vjeroučiteljica.
http://rijaset.ba/vjeronauka/index.php? ... &Itemid=82