psi lutalice ....

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
poznanik

#476 Re: psi lutalice ....

Post by poznanik »

Marcello wrote:... Možeš li mi pojasniti razliku između ova dva naziva:

- Udruženje za zaštitu životinja ;
i
- Udruženje ljubitelja životinja....
Zaštitom životinja bavi se "država" ili organizacije koje za te poslove ovlasti država. Pošto je "država" donijela svoj zakon (o zaštiti i dobrobiti životinja), a pri tom nije ovlastila druge organizacije, onda se osim države niko ne može baviti zaštitom životinja, a da je ta aktivnost temeljena zakonom.
Udruženja s takvim nazivom ili programima djelovanja jedino mogu zagovarati zaštitu životinja i od "države" zahtijevati provođenje zakona.
Dakle - svejedno je kako se neko udruženje naziva, bitan je zakonski osnov njihovog djelovanja.
suza81

#477 Re: psi lutalice ....

Post by suza81 »

Marcello wrote:
poznanik wrote:Riba nije životinja, pogriješio si temu.
A šta je riba ako nije životinja? Da nije insekt? Đe' su tu njena riblja ljudska prava? :)

Nego da te pitam nešto, ali sada ozbiljno... Možeš li mi pojasniti razliku između ova dva naziva:

- Udruženje za zaštitu životinja ;

i

- Udruženje ljubitelja životinja...

Konkretno, da li ja sutra mogu osnovati "Udruženje za zaštitu komaraca" i prebaciti odgovornost na državu jer se prava komaraca krše na najgrublji mogući način zahvaljujući građanima koji ne žele besplatno donirati minimalnu količinu kvri kojom se hrane samo ženke, što im praktično omogućuje goli opstanak? Kao što znaš, mi nemamo komaraca malaričara koji bi prenosili zarazne bolesti, komarac ne može ugroziti život meti kojoj isisa minimum krvi, i stoga mislim da bi se prava komaraca trebala ipak ispoštovati na najbolji mogući način jer smo na kraju krajeva ipak ljudi a ne životinje.

Sporan mi je sam ovaj naziv "za zaštitu", jer valjda svako ko se zove "zaštitarom" treba preuzeti brigu o "onome što štiti", pa tako i "Udruženje za zaštitu životinja".
:lol:
Marcello

#478 Re: psi lutalice ....

Post by Marcello »

poznanik wrote:Zaštitom životinja bavi se "država" ili organizacije koje za te poslove ovlasti država. Pošto je "država" donijela svoj zakon (o zaštiti i dobrobiti životinja), a pri tom nije ovlastila druge organizacije, onda se osim države niko ne može baviti zaštitom životinja, a da je ta aktivnost temeljena zakonom. Udruženja s takvim nazivom ili programima djelovanja jedino mogu zagovarati zaštitu životinja i od "države" zahtijevati provođenje zakona. Dakle - svejedno je kako se neko udruženje naziva, bitan je zakonski osnov njihovog djelovanja.
Hvala na pojašnjenju. :)
suza81 wrote::lol:
Tako ba, nasmiji se, ne valja biti nervozan, naročito radi nečijih napisa... :)
delightful

#479 Re: psi lutalice ....

Post by delightful »

drzite se teme. hvala
1906

#480 Re: psi lutalice ....

Post by 1906 »

maloprije sam demonstrirala prolazak kroz copor pasa
nigdje nikog okolo - polumrak :lol:
njih 7 8
jos sam im rekla haj :) - oni mahnuli repom i nastavili svoje

tako da - neki trebaju poraditi na svojim strahovima - ne mozemo pobit sve sto hoda da bi oni izasli iz kuce
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#481 Re: psi lutalice ....

Post by ladyblue18 »

E nek si nam rekla, stvarno trebamo prestati da se bojimo pasa.
Nema veze to sto su nas ujeli nekada, jos ako je to bio domaci pas pa onda ne bi trebali lutalica da se bojimo jelda, ni to sto vecina njih izgleda krvolocno, ma jah ba problem je u nama, nece oni nista. :oops:
because_of_you

#482 Re: psi lutalice ....

Post by because_of_you »

Image

Meni su fakat šega ovako izvrnuti :lol: :lol: :lol: Ovaj je neki dan uslikan kod Sebilja, bio je još jedan do njega, narod im se ibreti, pogotovo ovi stranci :D :D :D
1906

#483 Re: psi lutalice ....

Post by 1906 »

ladyblue18 wrote:E nek si nam rekla, stvarno trebamo prestati da se bojimo pasa.
Nema veze to sto su nas ujeli nekada, jos ako je to bio domaci pas pa onda ne bi trebali lutalica da se bojimo jelda, ni to sto vecina njih izgleda krvolocno, ma jah ba problem je u nama, nece oni nista. :oops:

samo probaj poraditi na tome
ne vjerujem da je ista rjesivo preko noci
ali mali koraci :)

pa to i kontam - da vam stvari izgledaju onakve kako nisu
to je najgore :roll:
novi.dan.nova.nafaka

#484 Re: psi lutalice ....

Post by novi.dan.nova.nafaka »

suza81 wrote:Nije po meni. Jednostavno uporedis broj lutalica sa brojem registriranih napada.
Su, nemoj se truditi bezveze - misliš da je teško skupiti svjedoke koji tvrde da su ih cuke napale ? ;-) Osim ako naravno ne treba donijeti video snimku napada i tako to...
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#485 Re: psi lutalice ....

Post by ladyblue18 »

1906 wrote:

Ja sam sigurna da ti nas ovdje zajebavas. :D

Kad neko ima strah od psa, toga se ne moze rijesiti. Sigurna sam da i i ti imas strah od necega u zivotu.

I na tvoju zalost mislim da mi nista ne umisljamo. :oops:

Zasto vam je toliko tesko prihvatiti da lutalice vecinom nisu dobrocudni psi, blage naravi, nego sve suprotno.
To sto ti volis takve zivotinje, shvati da postoji puno vise ljudi koji ima strah od njih i koji ne vole lutalice.
Jel to zaista toliko tesko shvatiti?
palamuda

#486 Re: psi lutalice ....

Post by palamuda »

Imam poprilično godina i dobar dio života psa (tri vučijaka, šarplaninca i jednog avlijanera), sada trenutno tornjaka zato znam šta pričam i kažem ovim zaštitnicima lutalica:
- nijedan pas nije bezopasan i ko god za svog psa kaže da nije laže ili ne zna svog psa.
- ne poredite psa sa čovjekom jer pas nema savjest i to je obična pripitomljena zvijer
- za azil nikad neće biti uslova jer da se ozbiljnije bavite psom treba vam minimum 150 maraka mjesečno, uzmite da ih u sarajevu ima 3000 to vam je 5400000km godišnje, a država nema za kifle
- nemojte vjerovat zapadnjačkim preseravanjima i Animal planetu koji jedno štene spase, stave pred kamere i pričaju kako su humani, a godišnje potamane samo u Americi između 2 i 4 miliona pasa.
- držati štene nije trehnut vreću hrane pred tuđi haustor isparit dupe i sav sretan otić spavat misliti da si human i civiliziran
- pitam vas kad ste toliko za zaštitu životinja zašto ne odete pred svaki restoran u Sarajevu i borite se za recimo prava janjadi ili pred neku farmu pilića i borite se za njihova prava
- svjesni ste samo nećete da priznate da vaša priča nema veze sa mozgom
- sad mi sto puta recite da sam zaostali balkanac
Bloo
Globalna šefica

#487 Re: psi lutalice ....

Post by Bloo »

1906 wrote:maloprije sam demonstrirala prolazak kroz copor pasa
njih 7 8

tako da - neki trebaju poraditi na svojim strahovima - ne mozemo pobit sve sto hoda da bi oni izasli iz kuce

postoje strahovi i fobije

mene moje arahnofobije niko nece rjesiti :D kad ugledma pauka ljubazno zamolim okolnu celjad da ga deloziraju, ako nema nikoga ja ga ubijem jer imam IRACIONALNI strah od pauka

e sada, ulicni pas je potencijalno gori od pauka, pogotovo zubi :D mene niko ne moze izlijeciti straha od male dlakave zivotinje, tako da razumijem ljude koje je strah pasa (mada mene nije) :D
poznanik

#488 Re: psi lutalice ....

Post by poznanik »

palamuda wrote:Imam poprilično godina i dobar dio života psa (tri vučijaka, šarplaninca i jednog avlijanera), sada trenutno tornjaka zato znam šta pričam i kažem ovim zaštitnicima lutalica..
Jesu li tvoji psi registrirani u nadležnoj veterinarskoj stanici, jesu li čipovani?
Jesi li tog "avlijanera" odveo veterinaru na pregled?
1906

#489 Re: psi lutalice ....

Post by 1906 »

ladyblue18 wrote:
1906 wrote:

Ja sam sigurna da ti nas ovdje zajebavas. :D

Kad neko ima strah od psa, toga se ne moze rijesiti. Sigurna sam da i i ti imas strah od necega u zivotu.

I na tvoju zalost mislim da mi nista ne umisljamo. :oops:

Zasto vam je toliko tesko prihvatiti da lutalice vecinom nisu dobrocudni psi, blage naravi, nego sve suprotno.
To sto ti volis takve zivotinje, shvati da postoji puno vise ljudi koji ima strah od njih i koji ne vole lutalice.
Jel to zaista toliko tesko shvatiti?

evo - pik meni nije tesko shvatiti to sto pises :roll: :lol:
- samo je fazon sto ima puno vise od tog napisanog :)

boldovano - je vrlo subjektivan zakljucak
jednako tako ja mogu tvrdit da vecina lutalica - recimo 98% gledaju svoja posla, malo se pokace sa svojima :lol: i dobrocudni su kad ste jedan na jedan ili njih 8 na jedan ili 13 na jedan :)
naravno postoji iznimka, kavgadjija u grupi - ali opet jedan je izuzetak da potvrdi pravilo - koje god jel :D

jel trebas volit zivotinje, da bi im dao pravo na zivot?
zasto bi neciji strah odlucivao o jedinom sto imaju?

i zasto, ti koje vec strah tjera na djelovanje, ne ucestvuju u rjesenjima koja su dobra i za jedne i za druge - nego pribjegavaju kratkom i okrutnom postupku

sebicno i egoisticno

uz to uce da probleme dovedu do krajnjeg sranja - i onda ih radikalnim mjerama pokusaju "smest" - uz posljedice koje ostavlja takve radikalna mjera - u ovom slucaju to je otupljivanje na okrutnost i destrukciju
i nikad ne nauce kako zaustaviti problem na samom pocetku, kako reagovat ako se pocne razvijat i sl

a naravno da imam strahove, ali se prilagodim, ne okrece se svijet oko mene :)
(ili tebe, da ne bude zabune :lol: nje, njega, njih i tako :) )
jasko_ba

#490 Re: psi lutalice ....

Post by jasko_ba »

:-) :x
Marcello

#491 Re: psi lutalice ....

Post by Marcello »

palamuda wrote:Imam poprilično godina i dobar dio života psa (tri vučijaka, šarplaninca i jednog avlijanera), sada trenutno tornjaka zato znam šta pričam i kažem ovim zaštitnicima lutalica:
- nijedan pas nije bezopasan i ko god za svog psa kaže da nije laže ili ne zna svog psa.
- ne poredite psa sa čovjekom jer pas nema savjest i to je obična pripitomljena zvijer
- za azil nikad neće biti uslova jer da se ozbiljnije bavite psom treba vam minimum 150 maraka mjesečno, uzmite da ih u sarajevu ima 3000 to vam je 5400000km godišnje, a država nema za kifle
- nemojte vjerovat zapadnjačkim preseravanjima i Animal planetu koji jedno štene spase, stave pred kamere i pričaju kako su humani, a godišnje potamane samo u Americi između 2 i 4 miliona pasa.
- držati štene nije trehnut vreću hrane pred tuđi haustor isparit dupe i sav sretan otić spavat misliti da si human i civiliziran
- pitam vas kad ste toliko za zaštitu životinja zašto ne odete pred svaki restoran u Sarajevu i borite se za recimo prava janjadi ili pred neku farmu pilića i borite se za njihova prava
- svjesni ste samo nećete da priznate da vaša priča nema veze sa mozgom
- sad mi sto puta recite da sam zaostali balkanac
Zašto bi ti to neko rekao, kada je sve što si napisao istina?
njih 7 8

Ja mislim da ti nas zajebavaš.
Marcello

#492 Re: psi lutalice ....

Post by Marcello »

poznanik wrote:Donekle se slažem s konstatacijom, sistem opšteg obrazovanja u našoj državi je jedan od ključnih problema, zbog čega nastaju i mnogi drugi, pa i ovaj sa nerazumijevanjem i nepoštivanjem prava svih živih bića na planeti. No, nije tema...
O kakvom "nepoštivanju prava svih živih bića" uopšte govoriš?

- Psi lutalice ometaju saobraćaj ;

- Psi lutalice napadaju ljude na ulicama ;

- Psi lutalice radi "branjenja svog teritorija" svakodnevno MORAJU učestvuju u borbama sa drugim psima zbog čega mogu zadobiti (i zadobijaju) povrijede koje mogu uzrokavati bjesnilo ;

- Pas lutalica je pokretno oružje, nekontrolisan pas je nekontrolisano pokretno oružje ;

- Psi lutalice su preglasni, od njih se ne može spavati, oni direktno ometaju proces proizvodnje ometanjem odmora radnika na odmoru ;

- Psi lutalice se JAKO brzo razmnožavaju, što znači da će i problemi sa njima svakodnevno rasti.

O kakvom ti "nerazumjevanju" uopšte govoriš?
kukuruz_kokicar

#493 Re: psi lutalice ....

Post by kukuruz_kokicar »

Ovako, upoznao sam pse lutalice bolje po karakteru i dobroti od 90% ljudi. Lutalice koje su ljudi udarali, pucali u njih, omamljivali sprejevima a sve iz potrebe da testiraju svoje animalne nagone na psu prije nego sto se odluce to ponoviti na drugom covjeku ili vasem djetetu. Za to vrijeme taj unakazeni lutalica najvise voli biti u drustvu djece i lutati sa njima ulicama naseg maloga gradica i stititi ih ko svoje najrodjenije. Dragi moji ovo nije tema o lutalicama vec o vama, ljudima koji bi silom, ali ako moze ikako sistemskom, cistom i okrutnom silom branili zapisani dio svoje teritorije od pasa, ljubitelja pasa, bijesnih glista, roma, kineza, vehabija, klosara, putujucih cirkusanata, cudaka i uopste ludaka. Hajte sada na svoje dell i ibm mentaloglodalice i strugove i raspalite o nekoj drugoj temi. Dosadili ste i bogu i psima i narodu.
Last edited by kukuruz_kokicar on 14/03/2011 08:00, edited 1 time in total.
novi.dan.nova.nafaka

#494 Re: psi lutalice ....

Post by novi.dan.nova.nafaka »

kukuruz_kokicar wrote:Hajte sada na svoje dell i ibm mentaloglodalice i raspalite o nekoj drugoj temu. Dosadili ste i bogu i psima i narodu.
Hahahaha, psima dosadili, vidiš, ima i toga, kako se samo ranije nismo sjetili... :lol: :-D :lol:
kukuruz_kokicar wrote:Ovako, upoznao sam pse lutalice bolje po karakteru i dobroti od 90% ljudi. Lutalice koje su ljudi udarali, pucali u njih, omamljivali sprejevima a sve iz potrebe da testiraju svoje animalne nagone na psu prije nego sto se odluce to ponoviti na drugom covjeku ili vasem djetetu. Za to vrijeme taj unakazeni lutalica najvise voli biti u drustvu djece i lutati sa njima ulicama naseg maloga gradica i stititi ih ko svoje najrodjenije.
Jesil s njima pio da ih bolje upoznaš kakvi su u duši ? :D
Hajde sad ozbiljno - upravo iz razloga da ta prljava unakažena životinja voli biti u društvu dječice je više nego i dovoljan razlog da ga se skloni sa ulice. Kakve sve bolešćure nosi sa sobom ta životinja koju ni kiša ne sapere,koja se valja po nečistim mjestima, i onda treba biti u društvu dječice koja će iz prve ruku na psa pa u usta... :x
kukuruz_kokicar

#495 Re: psi lutalice ....

:D
Last edited by kukuruz_kokicar on 14/03/2011 08:09, edited 1 time in total.
kukuruz_kokicar

#496 Re: psi lutalice ....

Pravila pranja ruku poslije igre sa psom trebaju djeci pokazati isti oni koji trebaju upozoriti djecu da ne snifaju sintelan, ne bunare po tramvajima, da budu ponosni i sigurni u svoje ljudske kvalitete, ali ipak da uvijek u to malo sumnjaju. Sve to moze uraditi prosjecan i dobronamjeran roditelj. Mmmozda su problem roditelji. Previse je izgubljeno vremena, danas treba objesiti Pedra pa kud puklo da puklo.
suza81

#497 Re: psi lutalice ....

Post by suza81 »

Marcello wrote:
O kakvom "nepoštivanju prava svih živih bića" uopšte govoriš?

- Psi lutalice ometaju saobraćaj ;

- Psi lutalice napadaju ljude na ulicama ;

- Psi lutalice radi "branjenja svog teritorija" svakodnevno MORAJU učestvuju u borbama sa drugim psima zbog čega mogu zadobiti (i zadobijaju) povrijede koje mogu uzrokavati bjesnilo ;

- Pas lutalica je pokretno oružje, nekontrolisan pas je nekontrolisano pokretno oružje ;

- Psi lutalice su preglasni, od njih se ne može spavati, oni direktno ometaju proces proizvodnje ometanjem odmora radnika na odmoru ;

- Psi lutalice se JAKO brzo razmnožavaju, što znači da će i problemi sa njima svakodnevno rasti.

O kakvom ti "nerazumjevanju" uopšte govoriš?
Ovo boldirano ne rade samo psi, mislim da smo po tim pitanjima puno ugrozeniji od strane ljudi!!!
Bloo
Globalna šefica

#498 Re: psi lutalice ....

Post by Bloo »

kukuruz_kokicar wrote:Ovako, upoznao sam pse lutalice bolje po karakteru i dobroti od 90% ljudi. Lutalice koje su ljudi udarali, pucali u njih, omamljivali sprejevima a sve iz potrebe da testiraju svoje animalne nagone na psu prije nego sto se odluce to ponoviti na drugom covjeku ili vasem djetetu. Za to vrijeme taj unakazeni lutalica najvise voli biti u drustvu djece i lutati sa njima ulicama naseg maloga gradica i stititi ih ko svoje najrodjenije. Dragi moji ovo nije tema o lutalicama vec o vama, ljudima koji bi silom, ali ako moze ikako sistemskom, cistom i okrutnom silom branili zapisani dio svoje teritorije od pasa, ljubitelja pasa, bijesnih glista, roma, kineza, vehabija, klosara, putujucih cirkusanata, cudaka i uopste ludaka. Hajte sada na svoje dell i ibm mentaloglodalice i strugove i raspalite o nekoj drugoj temi. Dosadili ste i bogu i psima i narodu.

posto si ti ocito superjunak :D zelim da se obuces prikladno kao Cpt. Orgasmo možda i braniš ljude i djecu po ulicama od hipotetičkih napada pasa :D
Bloo
Globalna šefica

#499 Re: psi lutalice ....

Post by Bloo »

suza81 wrote:
Ovo boldirano ne rade samo psi, mislim da smo po tim pitanjima puno ugrozeniji od strane ljudi!!!

ljudi imaju manje zube :roll:
1906

#500 Re: psi lutalice ....

Post by 1906 »

Marcello wrote:
njih 7 8

Ja mislim da ti nas zajebavaš.

cek - ako ovde grijesis u zakljucivanju - onda su velike sanse da su svi tvoji zakljucci losi :roll:

mislim - taj nacin zakljucivanja mozemo prihvatiti iz ove teme :)
- od jednog (pas zloco) napravimo pravilo :D
Locked