letacina wrote:don vito wrote:letacina wrote:Koliko ja znam glavni problem je nastao oko pozicije predsjedavajućeg Vijeća ministara, jer i HDZ i SDP žele tu poziciju, drugim riječima vratovi se lome oko fotelja kao i uvijek. Ugroženost hrvatskog naroda, borba za BiH, fašisti, nacionalizmi i ostale pizdarije služe samo kao oružja sa homogeniziranje svojih simpatizera. Evo ja prvi kažem da je platforma u suštini dobra, ali mašući s njom kao malo dijete zvećkom SDP je koristi kao providni trik kako bi ojačali svoju poziciju i građanima pokazali da su baš oni drugačiji i bolji.
SDP ako će na državnom nivou ulaziti u vlast morat će ući u matematičku koaliciju jer nikakva druga nije moguća, pošto SNSD i HDZ to ne žele, a bez njih se državna vlast teško može formirati. Nažalost, to je demokratija, to je Ustav BiH i koliko god to nama neodgovaralo moramo se pomiriti s tim da je to volja naroda.
OK, ti to gledas kao Lagumdzijinu zelju za foteljom. Mozda imas pravo.
Ja gledam malo drugacije: Ako Lagumdzija bude predsjednik Vijeca ministara, onda Hrvatu pripada mjesto ministra vanjskih poslova, Srbi ostaju bez dvije najvaznije funkcije u drzavi (na koje sigurno ne bi imenovali nekog umjerenog tipa Ivanica nego cetnika tipa Spirica).
Ako Hrvatu iz HDZ-a pripadne mjesto predsjednika Vijeca ministara, cetnik je ministar vanjskih poslova. neprijatelji drzave BiH (HDZ i SNSD) imaju dvije najvaznije funkcije u drzavi za nastavak blokada i politiku "sto gore to bolje".
Dolazimo do suštine. "Ako Lagumdzija bude predsjednik Vijeca ministara, onda Hrvatu pripada mjesto ministra vanjskih poslova".
A u kojoj naučno-fantastičnoj situaciji bi Dodik pristao na tako nešto? Državna vlast kakva god da se formira to će biti katastrofalna vlast i ova država na najvišem nivou neće dobiti mnogo toga, jer ove stranke međusobno ne mogu postići hrvatski dogovor. Po mom mišljenju katastrofalna je politika bila da SDP odmah nakon izbora predloži Lagumdžiju za predsjedavajućeg Vijeća ministara i ne znam na osnovu koje je to atronomske računice on pomislio da ima bilo kakvu mogućnost postati predsjedavajući. SDP je trebao zauzeti stav da je red na čelu Vijeća ministara bude Hrvat, ali osporavati HDZ-u pravo na to mjesto i na kraju možda i prihvatiti da HDZ-ovac bude na čelu vlade, ali pod uslovom da SDP-u kao najjačoj stranci odustajanje od tog mjesta kompenzira na neki drugi način. Ovako su skočili u živo blato i sami sebi zakomplicirali život.
Premijer vijeca ministara BiH treba biti neko od Hrvata iz SDP jer je SDP dobio najvise glasova i ima pravo na najvazniju poziciju u drzavi,.U SDP ima sve tri etnicke konfesije po dreci etno nacionalista samo oni i njihove etno nacisticke stranke imaju pravo da budu birani.Pitam se odakle nekome pravo da siri fasizam i aparthejdizam osporavajuci legitimitet nekome ko je u multietnickoj stranci,pa to je nevidena diskriminacija.
Sutra ce SDP da kandidira svoje predstavnike iz svih naroda i isti su jednakopravni i legitimni da budu birani,..
Ministar vanjskih poslaova ne moze biti Srbi jer je prije Svena Alkalaja koji je Jevrej bio Srbin Mladen Ivanic ministar vanjskih poslova,sledeci bi trebao biti Hrvat ili Bosnjak...
Pitam se po kojoj osnovi Durex moze traziti da Srbinu pripadne mjesto Ministra Vanjskih poslova,.....
Durex bi koristio to ministrstvo da lobira van BiH protiv BiH,.....Ni po kojoj semi ne moze traziti to mjesto jer nije po duhu rotacije red da Srbin dobije to mjesto mada je ovo ogavno i odvratno sto se inace gledaju krvna i etnicka zrnca ali upravo zbog onih koji insistiraju na njemu a ne na kadrovskoj sposobnosti kvalifikacijama treba biti istrajan i dati Durexu do znanja da nece biti kako on kaze jer nema nikave osnove za ono sto trazi,......