Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Mr. Brightside

#476 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Mr. Brightside »

bratislava je lijep grad, jest da je losija ekonomska situacija nego npr. u pragu, al sve u svemu :thumbup:
zagreb je nekako dosadan :roll:
mozda zato sto rijeka nije u prvom planu kao u drugim metropolama :)
Vitezanin

#477 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Zagreb je napravljen kao grad na rijeci, ali zbog poplava su bježali od rijeke. Tako je uopće nemaš dojam da si u gradu koji je na onolikoj rijeci.
Bratislava je svakako simpatična. Super vikend destinacija, npr odeš do Praga koji je :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: pa onda produžiš u Bratislavu. :-D Ili obrnuto. :-D
Una ragazza

#478 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Una ragazza »

Zagreb nije nesto velik, pa nije ni Bec, vec je Sarajevo premalo...Bratislava isto ali meni se bas svidjela...od Beca pravo blizu, ja isla brodom pa vozom u povratku..twin sister cities.

I od svih gradova bivse Juge, jedini koji se moze nosit sa centralnom i zapadnom Evropom je Zg, po mom misljenju..i po stilu, i kulturi i svemu...meni nit je dosadan nit mu fali neki "pecat"...
Mr. Brightside

#479 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Mr. Brightside »

Una ragazza wrote:Zagreb nije nesto velik, pa nije ni Bec, vec je Sarajevo premalo...Bratislava isto ali meni se bas svidjela...od Beca pravo blizu, ja isla brodom pa vozom u povratku..twin sister cities.

I od svih gradova bivse Juge, jedini koji se moze nosit sa centralnom i zapadnom Evropom je Zg, po mom misljenju..i po stilu, i kulturi i svemu...meni nit je dosadan nit mu fali neki "pecat"...
sigurno nisi u Bg bila :roll:
Una ragazza

#480 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Una ragazza »

armin.i.am wrote:
Una ragazza wrote:Zagreb nije nesto velik, pa nije ni Bec, vec je Sarajevo premalo...Bratislava isto ali meni se bas svidjela...od Beca pravo blizu, ja isla brodom pa vozom u povratku..twin sister cities.

sigurno nisi u Bg bila :roll:
Jesam milion puta, zato i kazem..poredit Bg i Zg kulturu je neukusno...
Mr. Brightside

#481 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Mr. Brightside »

realno porediti Zg sa drugim evropskim metropolama i pritom zanemarivat Bg je :roll:
vox-populi

#482 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by vox-populi »

Una ragazza wrote: Jesam milion puta, zato i kazem..poredit Bg i Zg kulturu je neukusno...
Da se ne vracamo na temu najljepsi ex-yu gradovi, ali fakat mi nije jasna ova recenica. Sta zelis reci? Da je ZG kultura na nesto posebno visem nivou od BG kulture? Ili da se samo razlikuju?

P.S. Krleza je nekad davno rekao: "Sacuvaj me Boze srpskog junastva i hrvatske kulture".
Una ragazza

#483 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Una ragazza »

Po meni Bg nije nista specijalno...

Bg jeste bio glavni grad Ex Yuge al je kulturni centar bio Zg...

I sad kad gledas, najvise su odmakli...Bg meni nema tu zapadno evropsku kulturu, vuce na istok i gotovo...

Tri stvari koje mi se svidjaju tamo: Kalemegdan, aerodrom i trzni centri. Nista vise.
vox-populi

#484 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by vox-populi »

Una ragazza wrote:Po meni Bg nije nista specijalno...

I sad kad gledas, najvise su odmakli...Bg meni nema tu zapadno evropsku kulturu, vuce na istok i gotovo...

Tri stvari koje mi se svidjaju tamo: Kalemegdan, aerodrom i trzni centri. Nista vise.
Imao bih svasta dodati, ali da ne zachatavam.
Mr. Brightside

#485 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Mr. Brightside »

:dance: ga sad :lol:
sta je Sarajevo naspram Zg krajem sedamdesetih i citave osamdesete :D

Image
jako lijepo, vidi se grad iz nekih drugih uglova :)
Una ragazza

#486 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Una ragazza »

To je samo moje misljenje...niko se ne mora slozit, pa ja :)

Nego da se vratimo na temu, Dresden..jako lijep njemacki grad, kao malo Prag...ja sam se odusevila...

Brisel...puno ocekivanja, srednja zalost...za grad na onom nivou, moglo bi puno bolje...
ljubav_aha

#487 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ljubav_aha »

zajednicko kulturno nasljedje Zg i Bg postoji ,ali razlike su takodjer prisutne

licno vise mi se dopada Zgrad od Bgrada
ljubav_aha

#488 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ljubav_aha »

vox-populi wrote:
Una ragazza wrote: Jesam milion puta, zato i kazem..poredit Bg i Zg kulturu je neukusno...
Da se ne vracamo na temu najljepsi ex-yu gradovi, ali fakat mi nije jasna ova recenica. Sta zelis reci? Da je ZG kultura na nesto posebno visem nivou od BG kulture? Ili da se samo razlikuju?

P.S. Krleza je nekad davno rekao: "Sacuvaj me Boze srpskog junastva i hrvatske kulture".
krelza se ziasta borio protiv duhovnog provincijalizma , akoji je bio prisutna u cijeloj jugi,i birio se protiv raspada SFRJ

"Onoga časa kad je bivši general i kadrovik JNA Franjo Tuđman počeo govoriti o “Hrvatskoj do Drine”, Krleža se digao od stola i prekinuo svaku vezu s njim: “Zar da opet zaratimo jedni s drugima”, bile su njegove riječi. Znamo što se sve dogodilo, ne samo u BiH. Krleža je volio Bosnu, tražio je da mu spomenik na grobu bude nalik na bosanski stećak. "

:)
ocaj

#489 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ocaj »

Delft je istooo carobaannn :-D
ohooo ove dijasporaca. :D Delft.... kad dodjem u Holandiju,tu sam! :D Studentski gradic. :)
Vitezanin

#490 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Beograd je sj.... tijekom devedesetih, ali zato posljednje 3-4 godine dere svaki glavni grad bivše Juge u skoro svakom smislu.
Una ragazza

#491 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Una ragazza »

Mozda tebi, meni je i dalje vise ciganski grad nego metropola...posto zivim u jednoj, valjda znam procijeniti...nije samo velicina grada ono sto cini grad "gradom"...
detroit-mercy

#492 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by detroit-mercy »

Una ragazza wrote:Mozda tebi, meni je i dalje vise ciganski grad nego metropola...posto zivim u jednoj, valjda znam procijeniti...nije samo velicina grada ono sto cini grad "gradom"...
Dobro receno, mnoge u principu zasjeni velicina Beograda ali iza te velicine ne stoji "velicina" grada.
Provedem svake godine po par dana tamo, tako da znam o cemu pricam :mrgreen: .
Beograd je jos svjetlosnim godinama daleko od velikog grada :mrgreen: .
Una ragazza

#493 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Una ragazza »

Nisam mislila nikoga uvrijedit, poenta je bila da kad zivis u jaaako velikim gradovima lakse dobijes sliku nasih gradova sa balkana, realniju...zato sam i rekla meni je...jel ne znas citat ti?
Op3r4t0r

#494 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Op3r4t0r »

Moram se nakaniti da i ja nesto postavim :), a vidim da je i grad gdje zivim neko opisao jako detaljno i slikovito :thumbup:
ocaj

#495 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ocaj »

babyline wrote:
ocaj wrote:
Delft je istooo carobaannn :-D
ohooo ove dijasporaca. :D Delft.... kad dodjem u Holandiju,tu sam! :D Studentski gradic. :)
de prevedi pls :D
hihihi, ma samo sam predpostavila da mozda zivis u holandiji jer cini mi se da rijetko ko sa strane zna za Delft. Simpa gradic. :wink:
Vitezanin

#496 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Una ragazza wrote:Mozda tebi, meni je i dalje vise ciganski grad nego metropola...posto zivim u jednoj, valjda znam procijeniti...nije samo velicina grada ono sto cini grad "gradom"...
Ja uopće nisam spominjao veličinu Beograda. Mada imamo različite ukuse, što je sasvim ok.
SinjaD

#497 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by SinjaD »

@BiH-x, uzivala sam u interesantnim fotografijama. Hvala! Iako pomalo djeluje sterilno jako mi se dopada jer je čisto i uredno. I divno mi je to kako su šetnice široke i prostrane pa se niko ne sudara u prolazu. Zato i djeluje pusto-zbog veličine. Kod nas prođe 10 ljudi kroz Sarače i već je gužva :-D

@Vox-Populi, zavidim ti (obožavam Amsterdam - bila 2 puta ali na kraće vrijeme; nadam se dužem popravnom :-D )! Uživaj!
delightful

#498 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by delightful »

una ragazza, bez vrijedjanja sagovornika, molim. hvala.
Soul_Sista

#499 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Soul_Sista »

Vitezanin wrote:Ovaj park sa statuama izgleda pravo dobro. Inače, Oslo mi djeluje onako arhitektonski , sjevernjački, dosadno. :)
To je zato sto nije postavio slike Grønlanda i Tøyena :D
ljubav_aha

#500 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ljubav_aha »

Soul_Sista wrote:
Vitezanin wrote:Ovaj park sa statuama izgleda pravo dobro. Inače, Oslo mi djeluje onako arhitektonski , sjevernjački, dosadno. :)
To je zato sto nije postavio slike Grønlanda i Tøyena :D
:thumbup: :lol:
Post Reply