Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
bratislava je lijep grad, jest da je losija ekonomska situacija nego npr. u pragu, al sve u svemu
zagreb je nekako dosadan
mozda zato sto rijeka nije u prvom planu kao u drugim metropolama
Zagreb je napravljen kao grad na rijeci, ali zbog poplava su bježali od rijeke. Tako je uopće nemaš dojam da si u gradu koji je na onolikoj rijeci.
Bratislava je svakako simpatična. Super vikend destinacija, npr odeš do Praga koji je pa onda produžiš u Bratislavu. Ili obrnuto.
Zagreb nije nesto velik, pa nije ni Bec, vec je Sarajevo premalo...Bratislava isto ali meni se bas svidjela...od Beca pravo blizu, ja isla brodom pa vozom u povratku..twin sister cities.
I od svih gradova bivse Juge, jedini koji se moze nosit sa centralnom i zapadnom Evropom je Zg, po mom misljenju..i po stilu, i kulturi i svemu...meni nit je dosadan nit mu fali neki "pecat"...
Una ragazza wrote:Zagreb nije nesto velik, pa nije ni Bec, vec je Sarajevo premalo...Bratislava isto ali meni se bas svidjela...od Beca pravo blizu, ja isla brodom pa vozom u povratku..twin sister cities.
I od svih gradova bivse Juge, jedini koji se moze nosit sa centralnom i zapadnom Evropom je Zg, po mom misljenju..i po stilu, i kulturi i svemu...meni nit je dosadan nit mu fali neki "pecat"...
Una ragazza wrote:Zagreb nije nesto velik, pa nije ni Bec, vec je Sarajevo premalo...Bratislava isto ali meni se bas svidjela...od Beca pravo blizu, ja isla brodom pa vozom u povratku..twin sister cities.
sigurno nisi u Bg bila
Jesam milion puta, zato i kazem..poredit Bg i Zg kulturu je neukusno...
Una ragazza wrote:
Da se ne vracamo na temu najljepsi ex-yu gradovi, ali fakat mi nije jasna ova recenica. Sta zelis reci? Da je ZG kultura na nesto posebno visem nivou od BG kulture? Ili da se samo razlikuju?
P.S. Krleza je nekad davno rekao: "Sacuvaj me Boze srpskog junastva i hrvatske kulture".
Una ragazza wrote:Po meni Bg nije nista specijalno...
Bg jeste bio glavni grad Ex Yuge al je kulturni centar bio Zg...
I sad kad gledas, najvise su odmakli...Bg meni nema tu zapadno evropsku kulturu, vuce na istok i gotovo...
Tri stvari koje mi se svidjaju tamo: Kalemegdan, aerodrom i trzni centri. Nista vise.
ga sad
sta je Sarajevo naspram Zg krajem sedamdesetih i citave osamdesete
Una ragazza wrote:
Da se ne vracamo na temu najljepsi ex-yu gradovi, ali fakat mi nije jasna ova recenica. Sta zelis reci? Da je ZG kultura na nesto posebno visem nivou od BG kulture? Ili da se samo razlikuju?
P.S. Krleza je nekad davno rekao: "Sacuvaj me Boze srpskog junastva i hrvatske kulture".
krelza se ziasta borio protiv duhovnog provincijalizma , akoji je bio prisutna u cijeloj jugi,i birio se protiv raspada SFRJ
"Onoga časa kad je bivši general i kadrovik JNA Franjo Tuđman počeo govoriti o “Hrvatskoj do Drine”, Krleža se digao od stola i prekinuo svaku vezu s njim: “Zar da opet zaratimo jedni s drugima”, bile su njegove riječi. Znamo što se sve dogodilo, ne samo u BiH. Krleža je volio Bosnu, tražio je da mu spomenik na grobu bude nalik na bosanski stećak. "
Mozda tebi, meni je i dalje vise ciganski grad nego metropola...posto zivim u jednoj, valjda znam procijeniti...nije samo velicina grada ono sto cini grad "gradom"...
Una ragazza wrote:Mozda tebi, meni je i dalje vise ciganski grad nego metropola...posto zivim u jednoj, valjda znam procijeniti...nije samo velicina grada ono sto cini grad "gradom"...
Dobro receno, mnoge u principu zasjeni velicina Beograda ali iza te velicine ne stoji "velicina" grada.
Provedem svake godine po par dana tamo, tako da znam o cemu pricam .
Beograd je jos svjetlosnim godinama daleko od velikog grada .
Nisam mislila nikoga uvrijedit, poenta je bila da kad zivis u jaaako velikim gradovima lakse dobijes sliku nasih gradova sa balkana, realniju...zato sam i rekla meni je...jel ne znas citat ti?
Una ragazza wrote:Mozda tebi, meni je i dalje vise ciganski grad nego metropola...posto zivim u jednoj, valjda znam procijeniti...nije samo velicina grada ono sto cini grad "gradom"...
Ja uopće nisam spominjao veličinu Beograda. Mada imamo različite ukuse, što je sasvim ok.
@BiH-x, uzivala sam u interesantnim fotografijama. Hvala! Iako pomalo djeluje sterilno jako mi se dopada jer je čisto i uredno. I divno mi je to kako su šetnice široke i prostrane pa se niko ne sudara u prolazu. Zato i djeluje pusto-zbog veličine. Kod nas prođe 10 ljudi kroz Sarače i već je gužva
@Vox-Populi, zavidim ti (obožavam Amsterdam - bila 2 puta ali na kraće vrijeme; nadam se dužem popravnom )! Uživaj!