Povratak u BiH?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked

Namjeravam se vratiti u BiH

da
66
36%
ne
86
46%
već sam se vratio/la
33
18%

Total votes: 185

ahuseino

#476 Re: Povratak u BiH?

Post by ahuseino »

detroit-mercy wrote:
Ma sve je to u redu Dino, samo ne znam kome vise da vjerujem tebi ili svojim ocima :skoljka: .
Pa njemu, normalno... sve covjek analizir'o, ono po naski, statisticki i sa matematickom preciznoscu. Dao ti brojeve i koliko auta, i koliko kaficha, i koliko turista na grani, cak i prelom stanovnistva po prihodima... prebrojo on.

Bezbeli da njemu.

Ha ja chuj.
fidoremilienko

#477 Re: Povratak u BiH?

Post by fidoremilienko »

@DinoZe

Znam ja nekoliko firmi u BiH kojima su radnici za dvije godine dobili 3 ili 4 plate bez toplog obroka, a staž....ma šta li je to? :D

Suludo je porediti našu državu sa najvećim privredama svijeta. Kao nebo i zemlja. Ali da BiH ne ide ili ide pravo pravo sporo naprijed, e to je činjenica. :D

E sad, možda je ovaj DinoZe uposlenik državne službe/sise ili mu roditelji dobro zarađuju pa može odvojiti "cvaju" i sjesti s rajom pa roštiljati! 8-)

Dinu za premijera ;)
Mikany

#478 Re: Povratak u BiH?

Post by Mikany »

Cijeli zivot,i rat provela u Bosni.Nikad nisam pomisljala da cu otici nekad iz zemlje. :bih: Tacno da mi je neko spomenuo odlazak,bila sam se spremna potuci. :mrgreen: 2004 odlazim.Do 2011 mi je trebalo da se priviknem tu gdje jesam.Priviknula sam se tek nakon sto sam te iste godine(2011) otisla u Bosnu i vidjela stanje.Imam osjecaj da je sve stalo.
I ne bih se vratila.
Taranta

#479 Re: Povratak u BiH?

Post by Taranta »

Ako se već spominje USA... nigdje ne vidjeh većeg sjaja, ali ni veće bijede (pa ni kod nas). Da ti pamet stane.
vox-populi

#480 Re: Povratak u BiH?

Post by vox-populi »

@Dino,

drago mi je da se ne ljutis iako smo te svi napali :), ukljucujuci i mene. Evo, izvinjavam se, jesmo malo pretjerali.

Ipak,

izgleda da imamo totalno drugaciju definiciju i shvatanje solidnog zivota, siromastva i bogatstva.

Za mene, solidno zivjeti ne znaci biti na nuli kada se plate svi izdaci, to je prezivljavanje a ne solidan zivot. I onaj sa 600 KM u BiH nikako ne moze solidno zivjeti, moze bolje ili losije prezivljavati, zavisi gdje i kako zivi. A svi ti koji prezivljavaju spadaju u siromasnu a ne u srednju klasu.

Solidno zivjeti znaci biti u mogucnosti platiti sve troskove, stan, hrana, rezije. Imati dovoljno novca za normalnu prehranu (ponekad, ne precesto, i u restoranu), voziti neki ok auto a ne Golf 2 iz 1990 (al' matere mi k'o nov). Onda biti u mogucnosti jednom do dva puta godisnje otici na odmor, po mogucnosti jednom van granica BiH/Hrvatske/Crne Gore/Srbije. Naravno, imati dovoljno novca da se ok obuces, kupis sebi nesto od tehnike i sl. I imati novca da redovno sa drustvom odes na pivu ili okrenes onaj tvoj famozni rostilj :D .

I kada sve ovo poplacas, solidan zivot bi ti trebao omoguciti da i nesto ustedis pa da za 10-15 godina imas kupljeni stan (bilo kreditom ili od ustedjevine).

Eto, pa ti skontaj koliko je ljudi u BiH u mogucnosti da ovo uradi. Ja mislim daleko ispod tih 60%.

Spomenuo si okruzenje. O Hrvatskoj ne bih trosio rijeci, daleko su ispred BiH. Vjerovatno nisi bio u Bugarskoj i Rumuniji pa ne znas, ali vjeruj mi da su i oni znatno ispred BiH. Tu su negdje sa Hrvatskom, mozda malo losiji. Ostaje Srbija, Crna Gora, Makedonija i Albanija. U Crnoj Gori je standard dosta visi, vise se zaradjuje i vise se trosi. Srbija je tu negdje, mozda za nijansu bolja. Postoje velike razlike izmedju Beograda/sjevernog dijela i juga, ali u prosjeku je ipak ispred BiH. Ostaje Makedonija i Albanija od koje je BiH mozda bolja. I to samo ako gledas mikro-ekonomiju. Na duge staze ce i ove dvije zemlje biti u boljoj ekonomskoj poziciji od BiH.
ahuseino

#481 Re: Povratak u BiH?

Post by ahuseino »

Znaci ovako da sumiram, citav ti ovaj opsirni post u glavnom podvlaci kako ekonomski nije toliko crno, more se izdurat i nije sve do para (oko para se i slazem), potvrdzeno primjerom i respect-om za forumasa @vox-a.
DinoZe wrote: ...
Na ovom forumu se jednio Voxi ( respekt) izjasnio da nije zbog zarade otisao, svi ostali pricaju samo o parama i nekim famozno malim platama o 300KM u BiH i brutalno visokim tamo gdje su sada. Ja samo kazem da mi je naci nekoga ko bi radio za 300KM, ja bi ga odmah zaposlio objerucke.
Onda zakljucujes slijedece:
DinoZe wrote: ... Vec sam rekao na jednom prijasnjem postu onaj ko se misli vratiti u BiH bez dovoljno para da otvori svoju privatnu firmu neka se ne vraca...
... meni onako kontradiktorna izmjena teze i ideje, ili dodavanje nove ideje koja je suprotna od svega ostaloga.

Sa ovim se slazem i tu imas respect:
DinoZe wrote: No sve u svemu svako je svoje srece krojac i neka svako ide zivjeti tamo gdje mu se svidza.
Ovo "zvidza" je kljuc. A sve one cifre sto si iznosio prije jednostavno nemaju nikakvog respect-a jer dolaze iz tvoje percepcije odokativne (da ne spominjem one cifre iz mackanje ili chemerike).
doboj71

#482 Re: Povratak u BiH?

Post by doboj71 »

Kako jos niko da kaze nesto o penzijama?U vecini 'normalnih' zemalja,penziono osiguranje se automatski odbija od plate .Pa tako i ja u USA mogu ocekivati neku penziju ,kada za to dodje vrijeme.
nazalost ,cini mi se da u Bosni jos nije regulisano stanje u vezi penzija,zdravstvenog ,..
Ako moze Dino da kaze malo o tome ,da se vratimo malo na temu.
luckylaka

#483 Re: Povratak u BiH?

Post by luckylaka »

Mikany wrote:Cijeli zivot,i rat provela u Bosni.Nikad nisam pomisljala da cu otici nekad iz zemlje. :bih: Tacno da mi je neko spomenuo odlazak,bila sam se spremna potuci. :mrgreen: 2004 odlazim.Do 2011 mi je trebalo da se priviknem tu gdje jesam.Priviknula sam se tek nakon sto sam te iste godine(2011) otisla u Bosnu i vidjela stanje.Imam osjecaj da je sve stalo.
I ne bih se vratila.
Mozda ako si se vratila u Gluhu Bukovicu pa vidjela da je sve stalo.Otvori oci i prosetaj Bosnom kad svratis.Svake godine sam dole.Svugdje po malo .Sarajevo se preporodilo,Banjaluka takodjer,Prijedor drugi grad,Kozarac-prica za sebe,S.Most polako ali sigurno jedan od naj u BiH,Bijeljina novo ruho-novi grad,Mostar-grad za oci i dusu ....i onda neko ko provede godisnji odmor u Meksiku,Floridi,Jamajki...dodje ovdje i kaze,,sve je stalo,,Toliko je stalo da moje komsije Ameri idu u BiH(Sarajevo)na godisnji(ustvari Euroturneja ali ne mase BiH.Drugima valja a nama ne valja.Ali tema je povratak.I ko misli vratiti se vratit ce se ko ne misli-nece ali ce ovdje da sere kako u BiH ne valja zdravstvo,osiguranje,ljudi,seljakljuk,krkanluk kao da sve to ne vidimo u ovoj obecanoj zemlji Americi u kojoj si danas hadzija a sutra i k....a.Nema ovdje sabura,merhameta.20 godina u firmi svi te tapsu,,dobar si vidi ledja,,sutra za sitnicu letis ko da te nikad nije ni bilo.Sto jedan moj kaze,,Uspjesan Bosnjo u Americi je onaj ko djecu istjera na sabur,doceka penziju bez grbace i isplati kucu i ostane na kraju normalan,,
HAVANA

#484 Re: Povratak u BiH?

Post by HAVANA »

doboj71 wrote:Kako jos niko da kaze nesto o penzijama?U vecini 'normalnih' zemalja,penziono osiguranje se automatski odbija od plate .Pa tako i ja u USA mogu ocekivati neku penziju ,kada za to dodje vrijeme.
nazalost ,cini mi se da u Bosni jos nije regulisano stanje u vezi penzija,zdravstvenog ,..

Sta nije regulisano? Jok ,mi nista ne placamo,sve potrosimo na janjetinu a lijeci nas vidovita dzemila :-)
Sto jada ima ovde ali nemojte pretjerivati.Placam sve redovno i imacu nekih 400 km mjesecno penzije,al jebo penziju...taman cu o njoj sad razmisljati.Sto napravim do 45-50 godine napravio sam,poslije smiri loptu i to je tako zivio ti u bih il bilo gdje.Sve zavisi ljudi moji ko je kakav,na sta je spreman i za sta je sposoban ali nemojte samo lose primjere izvlaciti.Ja se slazem da je ovde losa situacija,u velikoj mjeri i katastrofalna...ali zasto uvijek lajanje a nikada pozitivni primjeri.Zasto se uvijek forsiraju lose stvari a nikada dobre?Ok,necemo se ravnati po sarajevu vec po malim mjestima ali zasto samo gdje je lose? Gdje je tesanj,gracanica,gradacac,brcko,siroki(sve vise na papire,sve manje sverca),gdje su pozitivni primjeri poslovanja?Zasto su uvijek ljudi koji dobro rade strpani u isti kos sa kriminalcima,politikom...?Ima toga jako puno ali treba forsirati ljude koji dobro rade i posluju...uciti od njih...Dabogda svi oko mene imali vise od mene...onda cu i ja lako.Ne moze meni niko reci iz amerike kako bas niko ne radi dobro,kako nema sanse da ovde uspijes kad ja vidim i druge primjere.Oni su mi ,pored onoga sto sam naucio vani, vodilja sta trebam i kako raditi...Veliki problem je ovde mentalitet i nek prica ko sta hoce i ljuti se do sutra...slabo ih znam koji stvarno hoce da rade da su gladni i bez posla.Ja stvarno hocu pomoci i najveca zelja mi je da ojaca ta neka srednja klasa,onda je tek pogodno tlo za poslovanje...jebo bogate...ali ne mogu ja pomoci konju,koji je gladan i kojem se u sklopu humanitarne akcije skupe ogromna sredstva i obezbijede sredstva za rad,zemlju ima...i on sve proda,pas mu mater jebo,nek crkne :evil: Gubis dragocijeno vrijeme i novac rad budale i sutra ce ta budala lajati i na drzavu i na sve redom...kako njemu niko nista ne da...Ko i onih boraca...sta ih je mogli smo do tokija doc...i sad ja trebam njih placati i silne politicare i administraciju i svakakve ljenguze dok neko grca u kreditima i radi,pokusava nesto da napravi.Nikad ni marke nisam ni uzeo ni dobio od ove drzave,ni za rat,ni za ranjavanje,nit mi treba nit to mogu psihicki podnijeti da cekam neciju pomoc...kad mi je najvise trebalo nije mi niko koru hljeba dao oa ne treba mi ni sad.Al ne dam na ovu zemlju i ovaj grad.Volim ih najvise i ne mogu i ne zelim nigdje drugo zivjeti.Mogu i moram ovde uspijeti.I da,napravio sam u bih vise para 3 puta za ovih 8 godina koliko sam ovde nego za 7 godina koliko sam bio vani(nek se slobodno jave dezurni pljuvaci svega i svacega i ovdasnjih poslodavaca,biznismena...)tako i dosta ljudi koje poznajem.Nisam clan nikakve stranke,cak sam i grlati protivnik sistema i ove nakaradne politike.Jebem im mater dje stignem, pocev od politicara,reisa,do vladika i qraca palaca...
Eto.Sta vise lajete koji qrac,kad bi vas covjek sluso sutra bi se objesio.Volim bih,hocu ovde da zivim,para ima...samo ih treba znati uzeti...ko i svugdje na svijetu...samo, negdje su prepreke vece a negdje su manje...preskacem ih od malena,preskakacu i dalje...to sam bar naucio na ovim ludim ali dragim prostorima...Ne valja ni kad sve ide glat... :bih:
HAVANA

#485 Re: Povratak u BiH?

Post by HAVANA »

I da,i na forumu ima...ko zna citati,i vidjeti...jako dobrih informacija i stvari koje mogu pomoci u poslu,nekretninama,gradnji,poljoprivredi...Pa jebo te, samo postove od tota da covjek stavi na papir moze jako puno nauciti i zivjeti od toga...ko hoce,i zna...a ima ih,ima ih sto im prde dulumi zemlje prazni...
ljubav_aha

#486 Re: Povratak u BiH?

Post by ljubav_aha »

ovjde se konstatno pise o lokacijama u FBiH,narocito Sarajevo,da li se neko vratio u tzv. kolonijalni dio BiH , RS ;-)
Jack Be Nimble

#487 Re: Povratak u BiH?

Post by Jack Be Nimble »

ljubav_aha wrote:ovjde se konstatno pise o lokacijama u FBiH,narocito Sarajevo,da li se neko vratio u tzv. kolonijalni dio BiH , RS ;-)
Moj prijatelj se vratio u BL, ali ostao samo dvije godine. Drugi prijatelj je bio na relaciji Prijedor/Kozarac ali i on izdrzo dvije godine i vratio se.
ljubav_aha

#488 Re: Povratak u BiH?

Post by ljubav_aha »

Jack Be Nimble wrote:
ljubav_aha wrote:ovjde se konstatno pise o lokacijama u FBiH,narocito Sarajevo,da li se neko vratio u tzv. kolonijalni dio BiH , RS ;-)
Moj prijatelj se vratio u BL, ali ostao samo dvije godine. Drugi prijatelj je bio na relaciji Prijedor/Kozarac ali i on izdrzo dvije godine i vratio se.
pa s obzirom da smo ista lokacija,znam samo jednu porodicu koja svratila i njemacke ,ali 97 godine,sa novcem za privatni biznis,cesto puta si bili isprovocirani od strane novog lokalnog stanovnistva,stari lokalci su ljubazniji,njihov sin/rane 20te/ defitivno zeli otici u inostranstvo ,prica 3 jezika bez problema , o tome ,pisem,kako je mladim u RS ,a koji su manjina :|
Jack Be Nimble

#489 Re: Povratak u BiH?

Post by Jack Be Nimble »

ljubav_aha wrote:
pa s obzirom da smo ista lokacija,znam samo jednu porodicu koja svratila i njemacke ,ali 97 godine,sa novcem za privatni biznis,cesto puta si bili isprovocirani od strane novog lokalnog stanovnistva,stari lokalci su ljubazniji,njihov sin/rane 20te/ defitivno zeli otici u inostranstvo ,prica 3 jezika bez problema , o tome ,pisem,kako je mladim u RS ,a koji su manjina :|
Moji prijatelji nisu imali problema sto se tice provociranja i takvih stvari. Imali su veoma ugodne zivote, samo po njihovim pricama nisu se mogli uklopiti u nacin zivota koji je trenutno tamo.
ljubav_aha

#490 Re: Povratak u BiH?

Post by ljubav_aha »

Jack Be Nimble wrote:
ljubav_aha wrote:
Moji prijatelji nisu imali problema sto se tice provociranja i takvih stvari. Imali su veoma ugodne zivote, samo po njihovim pricama nisu se mogli uklopiti u nacin zivota koji je trenutno tamo.
upravo taj "nacin zivota" je srz problema povratnika ,ali ovisi o faktorima koji su ukljuceni u doticni problem
Mikany

#491 Re: Povratak u BiH?

Post by Mikany »

luckylaka wrote:
Mikany wrote:Cijeli zivot,i rat provela u Bosni.Nikad nisam pomisljala da cu otici nekad iz zemlje. :bih: Tacno da mi je neko spomenuo odlazak,bila sam se spremna potuci. :mrgreen: 2004 odlazim.Do 2011 mi je trebalo da se priviknem tu gdje jesam.Priviknula sam se tek nakon sto sam te iste godine(2011) otisla u Bosnu i vidjela stanje.Imam osjecaj da je sve stalo.
I ne bih se vratila.
Mozda ako si se vratila u Gluhu Bukovicu pa vidjela da je sve stalo.Otvori oci i prosetaj Bosnom kad svratis.Svake godine sam dole.Svugdje po malo .Sarajevo se preporodilo,Banjaluka takodjer,Prijedor drugi grad,Kozarac-prica za sebe,S.Most polako ali sigurno jedan od naj u BiH,Bijeljina novo ruho-novi grad,Mostar-grad za oci i dusu ....i onda neko ko provede godisnji odmor u Meksiku,Floridi,Jamajki...dodje ovdje i kaze,,sve je stalo,,Toliko je stalo da moje komsije Ameri idu u BiH(Sarajevo)na godisnji(ustvari Euroturneja ali ne mase BiH.Drugima valja a nama ne valja.Ali tema je povratak.I ko misli vratiti se vratit ce se ko ne misli-nece ali ce ovdje da sere kako u BiH ne valja zdravstvo,osiguranje,ljudi,seljakljuk,krkanluk kao da sve to ne vidimo u ovoj obecanoj zemlji Americi u kojoj si danas hadzija a sutra i k....a.Nema ovdje sabura,merhameta.20 godina u firmi svi te tapsu,,dobar si vidi ledja,,sutra za sitnicu letis ko da te nikad nije ni bilo.Sto jedan moj kaze,,Uspjesan Bosnjo u Americi je onaj ko djecu istjera na sabur,doceka penziju bez grbace i isplati kucu i ostane na kraju normalan,,
Nisam se vratila tu gdje ti mislis draga.Vratila sam se u centar Bosne,Tuzlu. :-) Medjutim bila sam i u Sarajevu i u RS-u takodjer!Slazem se da se Bosna GRADI medjutim,sve ostalo,(po mom filingu) je stalo.
suncica24

#492 Re: Povratak u BiH?

Post by suncica24 »

Kad je tako dobro (ma preporodjeno), a sto se ti ne vratis?
doboj71

#493 Re: Povratak u BiH?

Post by doboj71 »

HAVANA wrote:
doboj71 wrote:Kako jos niko da kaze nesto o penzijama?U vecini 'normalnih' zemalja,penziono osiguranje se automatski odbija od plate .Pa tako i ja u USA mogu ocekivati neku penziju ,kada za to dodje vrijeme.

Sta nije regulisano? Jok ,mi nista ne placamo,sve potrosimo na janjetinu a lijeci nas vidovita dzemila :-)
Sto jada ima ovde ali nemojte pretjerivati.Placam sve redovno i imacu nekih 400 km mjesecno penzije,al jebo penziju...taman cu o njoj sad razmisljati.Sto napravim do 45-50 godine napravio sam,poslije smiri loptu i to je tako zivio ti u bih il bilo gdje.Sve zavisi ljudi moji ko je kakav,na sta je spreman i za sta je sposoban ali nemojte samo lose primjere izvlaciti.Ja se slazem da je ovde losa situacija,u velikoj mjeri i katastrofalna...ali zasto uvijek lajanje a nikada pozitivni primjeri.Zasto se uvijek forsiraju lose stvari a nikada dobre?Ok,necemo se ravnati po sarajevu vec po malim mjestima ali zasto samo gdje je lose? Gdje je tesanj,gracanica,gradacac,brcko,siroki(sve vise na papire,sve manje sverca),gdje su pozitivni primjeri poslovanja?Zasto su uvijek ljudi koji dobro rade strpani u isti kos sa kriminalcima,politikom...?Ima toga jako puno ali treba forsirati ljude koji dobro rade i posluju...uciti od njih...Dabogda svi oko mene imali vise od mene...onda cu i ja lako.Ne moze meni niko reci iz amerike kako bas niko ne radi dobro,kako nema sanse da ovde uspijes kad ja vidim i druge primjere.Oni su mi ,pored onoga sto sam naucio vani, vodilja sta trebam i kako raditi...Veliki problem je ovde mentalitet i nek prica ko sta hoce i ljuti se do sutra...slabo ih znam koji stvarno hoce da rade da su gladni i bez posla.Ja stvarno hocu pomoci i najveca zelja mi je da ojaca ta neka srednja klasa,onda je tek pogodno tlo za poslovanje...jebo bogate...ali ne mogu ja pomoci konju,koji je gladan i kojem se u sklopu humanitarne akcije skupe ogromna sredstva i obezbijede sredstva za rad,zemlju ima...i on sve proda,pas mu mater jebo,nek crkne :evil: Gubis dragocijeno vrijeme i novac rad budale i sutra ce ta budala lajati i na drzavu i na sve redom...kako njemu niko nista ne da...Ko i onih boraca...sta ih je mogli smo do tokija doc...i sad ja trebam njih placati i silne politicare i administraciju i svakakve ljenguze dok neko grca u kreditima i radi,pokusava nesto da napravi.Nikad ni marke nisam ni uzeo ni dobio od ove drzave,ni za rat,ni za ranjavanje,nit mi treba nit to mogu psihicki podnijeti da cekam neciju pomoc...kad mi je najvise trebalo nije mi niko koru hljeba dao oa ne treba mi ni sad.Al ne dam na ovu zemlju i ovaj grad.Volim ih najvise i ne mogu i ne zelim nigdje drugo zivjeti.Mogu i moram ovde uspijeti.I da,napravio sam u bih vise para 3 puta za ovih 8 godina koliko sam ovde nego za 7 godina koliko sam bio vani(nek se slobodno jave dezurni pljuvaci svega i svacega i ovdasnjih poslodavaca,biznismena...)tako i dosta ljudi koje poznajem.Nisam clan nikakve stranke,cak sam i grlati protivnik sistema i ove nakaradne politike.Jebem im mater dje stignem, pocev od politicara,reisa,do vladika i qraca palaca...
Eto.Sta vise lajete koji qrac,kad bi vas covjek sluso sutra bi se objesio.Volim bih,hocu ovde da zivim,para ima...samo ih treba znati uzeti...ko i svugdje na svijetu...samo, negdje su prepreke vece a negdje su manje...preskacem ih od malena,preskakacu i dalje...to sam bar naucio na ovim ludim ali dragim prostorima...Ne valja ni kad sve ide glat... :bih:

Ne znam zasto odmah napadacki stav,ja sam rekao 'cini mi se ',nisam rekao tvrdim .Pitanje je upuceno DiniZe,jer samo za njega znam da ima firmu i 7 radnika.Na raznim forumima sam procitao da se uplacuje samo minimalac ,ne placa se penziono ,itd.To me interesuje.A ameriku sam naveo jer se automatski odbija sve to sa ceka ,i svake godine dobijes izvjestaj o penziji,koliko si uplatio ,i slicno.
teAMICA

#494 Re: Povratak u BiH?

Post by teAMICA »

@HAVANA :thumbup: :thumbup: za ovaj veliki post, svaka ti zlatna! Posebno ona :evil: gdje se pridruzujem zeljama za doticnog :wink:

Za sve ostale.... I meni je ovdje super, bolje neg' u Njemackoj. Radim, borim se, cesto nerviram, ali sve u svemu ne bih ja oDaVle
De vi normalni vracajte se vec jednom, ne da se od ovih papaka durat :wink:
luckylaka

#495 Re: Povratak u BiH?

Post by luckylaka »

suncica24 wrote:
Sve u svoje vrijeme al bar ne serem na forumu kako nista ne valja u BiH.Valjda ti kad si krenula ugasila si svjetlo i tu je stalo.
suncica24

#496 Re: Povratak u BiH?

Post by suncica24 »

luckylaka wrote:
suncica24 wrote:
Sve u svoje vrijeme al bar ne serem na forumu kako nista ne valja u BiH.Valjda ti kad si krenula ugasila si svjetlo i tu je stalo.
A da, kad djeca odrastu, zaradi se penzija (da se moze zivjeti 'vamo, a ne prezivljavati ko "fukara penzineri), otplati se hipoteka, pa proda kuca da se ovdje makar tri sprata podignu, a malom (koji je odrastao i zavrsio skolu), sredi neki posao... Ma, kad dodje vrijeme :zzzz:
Nego, ne brini ti za mene, tu sam ja, samo sam valjda sam zaboravila upaliti svjetlo, pa u mraku ne vidim kako nam je dooobroooo :skoljka:
TRANCE

#497 Re: Povratak u BiH?

Post by TRANCE »

luckylaka wrote:
I ne bih se vratila.
Čitava ekonomija stoji na istom od 2008. godine. Plate su iste, rast GDP-a nikakav, desetine hiljada ljudi ostalo bez posla. O kakvom ti preporodu pričaš? :-)
Bez uvrede, ali tvoje subjektivno viđenje ekonomske situacije nakon provedene 2-3 sedmice godišnjeg u Bosni sa par hiljada dolara u džepu nije nikakav pokazatelj realnog stanja.
Evo da na brzinu pobijemo te glupe priče pravim argumentima, a ne kafanskim:

Image

Ko ne razumije tabelu, taj nije ni kompetentan da priča o stanju ekonomije... :run:
ahuseino

#498 Re: Povratak u BiH?

Post by ahuseino »

DinoZe wrote:Opet tabele?
Pa nije valjda da ima ljudi koji jos uvijek vjeruju tabelama i statistikama u BiH.
Znaci situacija nije sjajna u tome smo slozni, ali ocijenivati sitaciju po statistici je totalno nekompetentno.
Kao sto sam gore rekao po statistici mi bi svi trebali voziti konjska kola i zaradzivati po 300KM mjesecno.
Pa sta ti mislis kako se dobiju podsticaji i oslobadzanje poreza, tako sto i privrednici naprave SVOJE statistke i tabele pa i predaju u poreznu ili odgovarajuce ministarstvo.
Slazem se, brojeve ne treba gledati uopste; ne zato sto su, kako kazes, ljepsi nego u tabelama, nego zato sto je suludo uopste porediti Jednu i Jedinu sa krugom drzava sirim od regionalnog.

Trzimo se toga sta nam se "svidza" - i to je to.
ssmmiilleeyy

#499 Re: Povratak u BiH?

Post by ssmmiilleeyy »

DinoZe wrote:Opet tabele?
Pa nije valjda da ima ljudi koji jos uvijek vjeruju tabelama i statistikama u BiH.
Dobro vjerovat cemo tvojim rijecima.....
Znaci situacija nije sjajna u tome smo slozni, ali ocijenivati sitaciju po statistici je totalno nekompetentno.
Situacija je Alarmantna samo sto smo mi nacija Pi**ica svi protestuju a nama je dobro....
Kao sto sam gore rekao po statistici mi bi svi trebali voziti konjska kola i zaradzivati po 300KM mjesecno.
Reci to Radnicima u Preventu,AWG-u i ostalim privatnik kompanijama,Marsu 97 itd itd itd
Pa sta ti mislis kako se dobiju podsticaji i oslobadzanje poreza, tako sto i privrednici naprave SVOJE statistke i tabele pa i predaju u poreznu ili odgovarajuce ministarstvo.
:lol: :lol:
A da se na ovo tabelu gore dodaju sve firme kojer rade na crno, radnje koje godinu dana drze znak na vratima " radnja u pripremi", da se prijave svi radnici sto rade totalno na crno, da se prijave svi radnici koji su prijavljeni na 4 sata ali rade puno radno vrijeme.
Znaci nema bolje drzave a radnici rade a nisu prijavljeni nt im se racunaju extra sati kad rade prekovremeno ili kad rade vikendom (ovo ti je iz prve ruke radim u jednoj takvoj kompaniji Fakticki sam Rob tako se i osjecam
U svako firmi ima makar 10-15% ljudi koji rade totoalno na crno.
:-) To je ta sjajna drzava :-) :(
I nije samo do poslodavaca, puno radnika nije zato da se prijave, jer puno dobija pomoc od drzave koja bi im bila ukinuta, tipa RVI ili penziju itd. Ima ih puno koji su bili prijavljeni u nekoj firmi i dobili otkaz, pa imaju pravo na 6 mjeseci placanje sa biroa ti mole da ih ne prijavis.
Godine radnog staza pa to onda izracunaju koliko ces dobijati Pomoci moj prijatelj radio 25 god u jednoj kompaniji dobio otkaz uplacivali mu po 300 KM 3 mjeseca,da svima nam je u interesu da nam ne ide radni staz bolje imati 300 KM nego radni staz (haj procitaj ponovo)
Onda imas ljude koji kazu u startu ja sam osiguran svakako preko biroa za doktora, ti mene nemoj prijaviti nego plati meni pola od toga i obadvojica smo zadovoljni.
ovo bi volio da mi objasnis,kako je ovo moguce da predlozim svom sefu jbg moram i njega razumiti kupio je neku jahtu pa da nam sto manje placa doprinosa...
Tako ti to funcionise a table i statistkie u Bosni mozes okaciti macku o rep.
Situacija nije sjajna ali nije ni onako kako statistike i vijesti pokazuju.

Ocigledno je da si Privatnik .....
ssmmiilleeyy

#500 Re: Povratak u BiH?

Post by ssmmiilleeyy »

DinoZe wrote:Nemoras ti vjerovati mojim rijecima, imas svoje oci i vidis neke stvari.

A da ti odgovorim na pitanje sto si postavio.Ja trazim radnika i nudim 500KM plate sa 1,5 dana slobobodnih u sedmici.
Ja njemu kazem evo 500KM mjesecno i prijaviti cu te npr na 4 sata. On meni kaze nemoj ti mene nikako prijavljivati daj mi 600KM. E onda ja odlucim dali se meni to isplati i koliko mi je rizicno. Ako nema rizika i ja i on smo u win-win situacji. Jeli umjesto 845KM ja imam troskove od 600KM a on ima 100KM vise mjesecno, tako to funkcionise kod svih.
E sada ova njegova a i moja razlika se ne pojavljuje nigdje u statistikama a realna( opipljiva ) je.

:-) :-) :-) ponekad napises neke stvari koje me stvarno pogode

ne trazim Nevolju ali u meni se probudi neki stres kad procitam tvoje Postove

ja sam hiljadu puta Ponudio razloge zasto se ne bih vratio (da sam u Inostranstvu) i zasto bih pobjega odavde ne zarad sebe nego zarad djece ako bog da kad dodju

Znas i sam da je u Bosni Sve mito i Korupcija (hiljade primjera)

Znas da u Bosni Obrazovanje nista ne znaci (moras imati nekog jakog ili dati puno novca za jebeni Posao)

Nije ovakvo stanje u Bosni od rata tako je bilo i prije. 70-tih godina su ljudi masovno isli na Arbajt :D
Znaci kroz historiju smo jeftina snaga jeftine mazge

Posto si privatnik znas i sam da na 350 KM (minimalac) platis samo 100 KM doprinosa (imam cak i dokaze za to) :D

kazes Nudis 500 KM plate jel u to uracunat u Topli obrok ? Ako JE onda to nije Plata to je Plata i Topli obrok :D

Vidis ja mozda nemam tvoje godine i tvoja iskustva iz Evrope ali sam siguran da je puno sigurnije zivjeti u organizovanoj drzavi ( sto Bosna nikako nije) pa kad ti ne daj bože nešto bude imaš tu neku SOcijalnu Pomoc koja ti ne da da ogladniš

a Kod nas imaš kao što neke reče Veliki KU**C u Oči

Očigledno je da tebe nikad nisu zaustavljali ljudi da ti traze 1 KM da kupe hljeb (mene jesu u vise navrata i na ovo dodas kako se osjecam kao ROB jer kad mi god kazu ja moram ici raditi) Onda shvatas zasto mi se Gadi ova Drzava

I nije mi problem zivjeti u u njoj sve dok imam snage za rad i Borbu ali mislim malo unaprijed sta ako mi se ne daj bože nešto dogodi neću imati hljeba i mlijeka(a to je patnja Ziva)

Pozdrav Dino :-D

:thumbup:
PS Da si u Sarajevu rado bih prihvatio tvoj posao Čisto onako da probam pa da iznesem utiske na Forum
Locked