kad sam bio mali

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Vipera berus

#476 Re: kad sam bio mali

Post by Vipera berus »

sheilak wrote:Sjecam se da sam bila izvan sebe srece kada mi je mama kupila pravu barbiku na aerodromu Surcin. :lol: Bila je srijeda, ujutro oko 4 kada je stigla kuci. Ja sam je docekala bosa ispred stana dok su svi ostali spavali. :D Taj dan nisam isla u skolu, a za dva dana nam je pocinjao ljetni raspust. Zadnji dan skole sam "povela" svoju barbiku u skolu.:)

Kad smo vec kod igara: Sjeca li se iko igre "Crvena kraljica, jedan, dva, tri? :-D
Crvena kraljica jeeeeeedddaaaan, dddvvvaaaaaa, tri :lol: :lol: :lol: i ko će se više približiti, dok se to izgovori, a da te ''kraljica'' ne primjeti :D
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#477 Re: kad sam bio mali

Post by Pera Trta »

Ridjobrki wrote:Kad sam ja bio mali tata je kupio video-rekorder...

...pa sam snimao crtane, Nadrealiste i Meraklije.
...pa sam se učlanio u videoteku Alf gdje je radio moj komšija koji me nije kažnjavao za kašnjenje i nepremotane kasete.
...pa sam uvijek dizao po tri filma jer kad digneš dvije treća je bila džabna. Od ta tri filma jedan je bio neki iz serijala Nico za mene i tatu, jedna komedija za cijelu obitelj i obavezno jedan turski film za mamu i majku. Turski filmovi su bili isti, samo se po načinu samoubistva glavnih likova na kraju razlikovali. Onaj dio gdje se oni vole unatoč socijalnim razlika, sa babom koji to brani i gdje glavni glumac postaje popularni pjevač je manje-više bio fiksan.
Mi smo isto uzimali obavezno jedan akcioni ili karataški za mene i brata, jedan domaći/dramu/komediju za sve, obično neki turski za mamu i tatu i povremeno bi stari podigao neku kasetu koja bi se ostavljala u ladicu i gledala kad mi djeca spavamo :D Jednom sam upitao tatu kakve su to kasete koje se skrivaju, a on bi odgovorio "ma za posla" :D
Ridjobrki

#478 Re: kad sam bio mali

Post by Ridjobrki »

Hahahahahahahaaaa... :lol: Dobro ti je rekao, i jeste ''za posla''! :mrgreen:
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#479 Re: kad sam bio mali

Post by Pera Trta »

Ridjobrki wrote:Hahahahahahahaaaa... :lol: Dobro ti je rekao, i jeste ''za posla''! :mrgreen:
Ja fakat ni dan-danas ne znam šta je bilo na tim kasetama [smajlinevinogpogleda].
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#480 Re: kad sam bio mali

Post by Chmoljo »

suncica24 wrote:
Sunrise00 wrote:ja se danas sjetih jedne igre sto smo mi igrali, ali se ne sjecam pravila tacno :shock: sjecam se samo da jedno stoji s jedne strane, ostali s druge :D onda ovaj tamo govori nesto tipa "tri kisobrana" ili "tri mravlja koraka" i onda mi napravimo tri ta pokreta :lol: ko prvi dodje valjda pobjednik :D jel' to jos neko igrao :oops:
Care, care, govedare, kol'ko ima sati?

Tri mravlja koraka...
Tri zecija...
Tri kisobrana...

Pa ko prvi :D
up'o sat u bunar :roll:

:mrgreen:
Pera Trta

#481 Re: kad sam bio mali

Post by Pera Trta »

I da ponovim svoj post sa slične teme na ovom forumu, na koji nisam dobio odgovor:

Meni fali jedna pjesmica koju su djevojčice vazda pjevale, a radi se o nekakoj Anki koja je očito neko golemo sranje napravila, pa braća pošla da je kazne. I sad jedan nosi nešto, ne sjećam se šta, drugi nešto drugo, a treći "nosi sablju tanku da zakolje mladu Anku".
Poslije naiđu na mjesto zločina neki ljudi, možda Ankini roditelji, i nađu je "kako Anka mirno spava, krvava joj cijela glava."
I ide zaključak:

"Kad su Anku zaklali, svi su redom plakali,
samo onaj ko je klao nije zaplakao"

:shock: :shock: :run:

Sjeća li se iko ovakvog nečeg ili su ovaj horor samo djeca u mom kraju pjevala?
A možda sam živio među Djecom kukuruza? :shock:
suncica24

#482 Re: kad sam bio mali

Post by suncica24 »

Pera Trta wrote:I da ponovim svoj post sa slične teme na ovom forumu, na koji nisam dobio odgovor:

Meni fali jedna pjesmica koju su djevojčice vazda pjevale, a radi se o nekakoj Anki koja je očito neko golemo sranje napravila, pa braća pošla da je kazne. I sad jedan nosi nešto, ne sjećam se šta, drugi nešto drugo, a treći "nosi sablju tanku da zakolje mladu Anku".
Poslije naiđu na mjesto zločina neki ljudi, možda Ankini roditelji, i nađu je "kako Anka mirno spava, krvava joj cijela glava."
I ide zaključak:

Ti imas debelo opravdanje ako nekad krenes sarzerom po trgovackom centru...
:run:

Kod nas najtuznija pjesmica na koju je cijeli razred cmizdrio bila od cika J.J.Zmaja "Tiho noci, moje zlato spava".
Kad je uciteljica na casu muzickog to otpjevala i ispricala nam pricu o pjesmi, svi do jednog smo plakali (djevojcice i djecaci) i nista nije bilo od casa.
Sjecam se da bismo poslije ponekad sjedili u stubistu i tiho, da ne probudimo zlato, pjevusili tu pjesmu puni strahopostovanja.
I sad kad uhvate tuzna sjecanja, pocnem je saputati...
Ductus Holedocus

#483 Re: kad sam bio mali

Post by Ductus Holedocus »

Pera Trta wrote:
Ridjobrki wrote:Kad sam ja bio mali tata je kupio video-rekorder...

...pa sam snimao crtane, Nadrealiste i Meraklije.
...pa sam se učlanio u videoteku Alf gdje je radio moj komšija koji me nije kažnjavao za kašnjenje i nepremotane kasete.
...pa sam uvijek dizao po tri filma jer kad digneš dvije treća je bila džabna. Od ta tri filma jedan je bio neki iz serijala Nico za mene i tatu, jedna komedija za cijelu obitelj i obavezno jedan turski film za mamu i majku. Turski filmovi su bili isti, samo se po načinu samoubistva glavnih likova na kraju razlikovali. Onaj dio gdje se oni vole unatoč socijalnim razlika, sa babom koji to brani i gdje glavni glumac postaje popularni pjevač je manje-više bio fiksan.
Mi smo isto uzimali obavezno jedan akcioni ili karataški za mene i brata, jedan domaći/dramu/komediju za sve, obično neki turski za mamu i tatu i povremeno bi stari podigao neku kasetu koja bi se ostavljala u ladicu i gledala kad mi djeca spavamo :D Jednom sam upitao tatu kakve su to kasete koje se skrivaju, a on bi odgovorio "ma za posla" :D

:lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Ridjobrki

#484 Re: kad sam bio mali

Post by Ridjobrki »

@pera, sunčica: Šta drugo očekivati od sistema u kojem su se, što reče Đole, tvornice čokolada i bombona za djecu nazivale po obješenim i streljanim ljudima... :roll:

Ta indoktrinacija i to razvijanje tolerancije na nasilje od malih nogu je po meni jedna od najgorih stvari u vezi SFRJ. Ne želim sada da priča ode u pogrešnom pravcu, samo želim reći da nije baš mudro bilo sedmogodišnjacima predstavljati Jamu, onu pjesmu sa četom đaka u jednom danu, male bombaše koji ginu kod Pljevalja i tifusare koji crkaju k'o žarulje. Sve u svoje vrijeme... To nas je i dovelo do ovdje - haj' ti gradi civilno društvo sa generacijama koje su odgajane kad se gine da se pjeva bez kritičkog razmišljanja...
sorei

#485 Re: kad sam bio mali

Post by sorei »

ovu sigurno svi znate..jedna od verzija koju sam copy-paste sa nekog foruma :-)

U dolini Sandolaja u dolini Teksasa zivjela su 4 brata po imenu Aleksa. Najmladji je cuv'o strazu, cuvo strazu dan i noc. Ali jedne tamne noci ubise ga plave oci, ali jedne tamne noci ubise ga plave oci... Serif sumnja,serif sumnja u kockara Dzonija koji voli Klementinu,ljepoticu Teksasa. Klementina vadi pistolj da ubije serifa, Klementina vadi pistolj da ubije serifa. Ali serif brzi bio,Klementinu ranio, ali serif brzi bio Klementinu ranio. Bolovala Klementina 4 pune godine, bolovala Klementina 4 pune godine. 12 sati otkucava Klementina umire, 12 sati otkucava Klementina umire. Poslednje su rijeci bile platices mi serife, poslednje su reci bile,jos te volim kockare...
dharma

#486 Re: kad sam bio mali

Post by dharma »

vdivna wrote:ovu sigurno svi znate..jedna od verzija koju sam copy-paste sa nekog foruma :-)

U dolini Sandolaja u dolini Teksasa zivjela su 4 brata po imenu Aleksa. Najmladji je cuv'o strazu, cuvo strazu dan i noc. Ali jedne tamne noci ubise ga plave oci, ali jedne tamne noci ubise ga plave oci... Serif sumnja,serif sumnja u kockara Dzonija koji voli Klementinu,ljepoticu Teksasa. Klementina vadi pistolj da ubije serifa, Klementina vadi pistolj da ubije serifa. Ali serif brzi bio,Klementinu ranio, ali serif brzi bio Klementinu ranio. Bolovala Klementina 4 pune godine, bolovala Klementina 4 pune godine. 12 sati otkucava Klementina umire, 12 sati otkucava Klementina umire. Poslednje su rijeci bile platices mi serife, poslednje su reci bile,jos te volim kockare...
Znamo :D

E jesam senilna :-) Kako ide ona, nesto sa indijankom i nekim spancem ili meksikancem, koji skocio u rijeku zbog nje i tako :-)
Pera Trta

#487 Re: kad sam bio mali

Post by Pera Trta »

Ridjobrki wrote:@pera, sunčica: Šta drugo očekivati od sistema u kojem su se, što reče Đole, tvornice čokolada i bombona za djecu nazivale po obješenim i streljanim ljudima... :roll:

Ta indoktrinacija i to razvijanje tolerancije na nasilje od malih nogu je po meni jedna od najgorih stvari u vezi SFRJ. Ne želim sada da priča ode u pogrešnom pravcu, samo želim reći da nije baš mudro bilo sedmogodišnjacima predstavljati Jamu, onu pjesmu sa četom đaka u jednom danu, male bombaše koji ginu kod Pljevalja i tifusare koji crkaju k'o žarulje. Sve u svoje vrijeme... To nas je i dovelo do ovdje - haj' ti gradi civilno društvo sa generacijama koje su odgajane kad se gine da se pjeva bez kritičkog razmišljanja...
Krvavu bajku sam prvi put čitao u jebenoj SLIKOVNICI :shock: sa pjesmama Desanke Maksimović. "..i svi umrli u istom danu" i crtež Švaba kako sprovode đake i učitelje na stratište, a sve oko njih obojeno crvenom bojom. Moje osjećanje prema toj pjesmi kretalo se od tuge i straha do uznemirujuće fasciniranosti. A film sam gledao ranije, on je bio strahota za sebe.
Šef

#488 Re: kad sam bio mali

Post by Šef »

Zna li neko kako ide ona pjesma "U Australiji, dalekoj, dalekoj...?" :)
ja2

#489 Re: kad sam bio mali

Post by ja2 »

sheilak wrote:Sjecam se da sam bila izvan sebe srece kada mi je mama kupila pravu barbiku na aerodromu Surcin. :lol: Bila je srijeda, ujutro oko 4 kada je stigla kuci. Ja sam je docekala bosa ispred stana dok su svi ostali spavali. :D Taj dan nisam isla u skolu, a za dva dana nam je pocinjao ljetni raspust. Zadnji dan skole sam "povela" svoju barbiku u skolu.:)

Kad smo vec kod igara: Sjeca li se iko igre "Crvena kraljica, jedan, dva, tri? :-D

Meni je poznat taj naziv crvena kraljica al da me ubijes ne znam kako se to igralo. Molim za detalje :))
ja2

#490 Re: kad sam bio mali

Post by ja2 »

Sunrise00 wrote:ja se danas sjetih jedne igre sto smo mi igrali, ali se ne sjecam pravila tacno :shock: sjecam se samo da jedno stoji s jedne strane, ostali s druge :D onda ovaj tamo govori nesto tipa "tri kisobrana" ili "tri mravlja koraka" i onda mi napravimo tri ta pokreta :lol: ko prvi dodje valjda pobjednik :D jel' to jos neko igrao :oops:

Care care govedare koliko ima sati...tri konjska u natrag i moja drugarica pala niz stepenice, sreca prezivila bez posljedica. a nije bilo namjerno :(((

Je li se ko igrao "pretvori se pretvori se"?
To se igralo tako sto bi se jedna osoba okrenula prema zidu i govorila : Pretvori se pretvori se u televizor, kanti za smeca, foteju, konja i sl. i onda bi se ostala djecurlija ukocila u nemogucim pozama i bili bi ocjenjivani.
sheilak

#491 Re: kad sam bio mali

Post by sheilak »

ja2 wrote:

Meni je poznat taj naziv crvena kraljica al da me ubijes ne znam kako se to igralo. Molim za detalje :))[/quotae]

Neko stoji okrenut prema zidu i govori "Crvena kraljica, jedan, dva, tri, a ostali mu se moraju sto vise pribliziti dok on to izgovori, a da ih ne primijeti. :-D
A igrali smo i ovu igru koju si gore spomenula.
pustopoljina

#492 Re: kad sam bio mali

Post by pustopoljina »

kod nas je to bilo
"crna kraljica dolazi!" i onda se brzo okrene i ti se ukipis na mjestu do kojeg si dosao...fazon je bio doci do onog ko govori, prije nego dovrsi recenicu (cini mi se).
Sunrise00

#493 Re: kad sam bio mali

Post by Sunrise00 »

aaaaaaa care care govedare daaaaaaa :D ja sam bila ubijedjena da sam ja nesto fulila :D
sheilak

#494 Re: kad sam bio mali

Post by sheilak »

pustopoljina wrote:kod nas je to bilo
"crna kraljica dolazi!" i onda se brzo okrene i ti se ukipis na mjestu do kojeg si dosao...fazon je bio doci do onog ko govori, prije nego dovrsi recenicu (cini mi se).
jeste, tako je. ti si to bolje objasnila. :-D
Ridjobrki

#495 Re: kad sam bio mali

Post by Ridjobrki »

A šta je ono bilo ''zaleđenog čiče''? Kako se to igralo?
Sunrise00

#496 Re: kad sam bio mali

Post by Sunrise00 »

Ridjobrki wrote:A šta je ono bilo ''zaleđenog čiče''? Kako se to igralo?
mi smo imali igru koju smo zvali drvena marija, sjecam se samo da smo nekako ostajali u nekoj poziciji i nismo se onda smjeli micati :lol: mislim, logicno :lol: :lol:
pustopoljina

#497 Re: kad sam bio mali

Post by pustopoljina »

Pera Trta wrote:I da ponovim svoj post sa slične teme na ovom forumu, na koji nisam dobio odgovor:

I ide zaključak:

posla anka na vodu
pregazila koranu (neko je pjevao i moravu)
za njom idu tri zandara
sva tri naoruzana
za njom idu tri zandara sva tri naoruzana
prvi nosi pistolje
drugi nosi nozeve
treci nosi sablju tanku
da ubije malu anku
treci nosi sablju tanku
da ubije malu anku
pos'o otac u sumu
nas'o anku zaklanu
kako mirno spava
krvava joj glava
kako mirno spava
krvava joj glava
kad su anku zaklali
svi su redom plakali
samo onaj sto je klao
nije zaplakao
kad su anku zaklali
svi su redom plakali
samo onaj sto je klao
nije zaplakao
(onda se ne sjecam,pa:)
na grobnici sitno pise
nase anke nema vise
na grobnici sitno pise
nase anke nema vise.
Ridjobrki

#499 Re: kad sam bio mali

Post by Ridjobrki »

pos'o otac u sumu
nas'o anku zaklanu
kako mirno spava
krvava joj glava
kako mirno spava
krvava joj glava
kad su anku zaklali
svi su redom plakali
samo onaj sto je klao
nije zaplakao
kad su anku zaklali
svi su redom plakali
samo onaj sto je klao
nije zaplakao
(onda se ne sjecam,pa:)
na grobnici sitno pise
nase anke nema vise
na grobnici sitno pise
nase anke nema vise.
A za South Park treba roditeljska pažnja... :roll:
pustopoljina

#500 Re: kad sam bio mali

Post by pustopoljina »

dobro smo i ispali, sta smo pjevali...
ne znam za "zaledjenog cicu"...
a sjecate li se vi onog od papira, sto presavijas, pa napises neke stvari, pa onda ti neko kaze broj i ti toliko puta rasklopis i sklopis to nesto sto stoji na 4 prsta i onda neko izabere ono sto gore pise, a ti pogledas sta pise ispod toga? (ili nije bilo ovoga ISPOD natpisa).
ne sjecam se sta se pisalo...gluposti neke...

p.s.
bila je i verzija Hanka...
Post Reply