Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Locked
gaius

#476 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by gaius »

legalno je i spolno rizično ponašanje, ali nije preporučivo.. legalno je samoubistvo, uživanje droga, kanibalizam, hodanje gologuz na minus 20, ali ne znači da je sve što je legalno - istovremeno i mudro, pametno i kvalitetno..

u pravu postoje kategorije autonomije i heteronomije prava.. pravi pravnici znaju o čemu pričam, a za krive malo pojašnjenje.. adresat prava može prihvatati određenu normu kao kvalitetnu, ispravnu i po njoj se ponašati.. neki drugi pak adresat također može prihvatati normu (jer to mora, ona je naime ponajčešće imperativnog karaktera) ali se sa istom ne slaže..

eh u ovu drugu grupu spadaju dobri pravnici, koji napadaju određena rješenja, traže izmjene, obaraju na sudovima (redovnim i ustavnim) itd..

no ovdje nije pitanje legalnosti (iako je dozla Boga idotsko rješenje dati visoko obrazovanje u nadležnost kantona, od kojih sjedište konkretnog ima tačno tri semafora).. nego pitanje opravdanosti i kvaliteta..

ja dakle još čekam da mi neko da listu profesora sa radno-pravnim statusom na tim fakultetima pa da ih malo prokomentarišemo.. recimo igrom slučaja znam da se obligacije na PFKS predaju po bikićevoj knjizi, predaje ih penzionisani profesor.. i sada reći da studenti imaju kvalitetnije obrazovanje iz obligacija u Kiseljaku nego u Sarajevu je glupost.. je li tako.. jeste..

dajte nam ostale pa da prokomentarišemo..
maho_sa

#477 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by maho_sa »

Prvi post i evo odmah na ovoj temi :)

Ne bih branio privatni univerzitet, iako sam ga završio. Tada za mene popuna nepoznanica, ti privatni su trebali da budu drugačiji od državnih sa potpuno novim pristupom, sa core bolonjom a na kraju su ispali verifikacija već postojećeg znanja (ako se radi o polaganju razlike ili nastavku studija). Sigurno su mnogi koji su izabrali privatni tu ustvari vidjeli svoju šansu da lagano stignu do papira, da malo uče, da bude lakše, brže. Pa i na državnim je bilo poklanjanja ocjena, štela, plaćanja, "bubica", prepisivanja, varanja, džonova i ostalog. I uvijek (pa i u realnom životu) vrijedi parola snađi se. Eh, ovi na privatnim (menadžment, profersori, studenti) su se snašli, iskoristili situaciju, iskoristili disfunkciju države, bolonje, obrazovanja. Samo me jedno interesuje, zašto se ne kritikuju ovi koji izdaju odobrenja za rad privatnih fakulteta ? Zašto se ne kritikuju profesori koji tu predaju (eno ih u Vitez-Travnik svi sa sarajevske ekonomije) ? Što li oni to prihvatiše ?

Evo da vam dam jedan primjer, koji je doduše iz informatičkog svijeta, tj. nije iz prirodnih znanosti i pisan je iz ugla onoga koji nije išao 3. godine (od početka), nego je završio samo jednu (treću).

Dugogodišnje radno iskustvo u oblasti informatike, projektovanja informacionih sistema, programiranja, rješavanja problematike hardwera i ostalo. Završio Višu školu, MIS smjer (Menadžment Informacionih Sistema) na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Bio u nekakvoj implementirajućoj fazi "bolonje" i dobili smo među prvima supplement diplomu (ETSC bodovanje). Završio u roku za 2 godine. Naslušao se nebuloza i nebuloza na tom istom državnom fakultetu. Napolagao se ekonomskih predmeta koji nam uopšte ničemu ne služe. Hasan Muratović mi predavao o magnetnim trakama kao mediju :lol:, u doba DVD-ova i ostalih stvari. Osim što su me naučili knjiženju KUF i KIF i troškovnom računovodstvu :-) , ostalo je bio pravi fijasko. Pokušao sam nastaviti, smjera uopšte nije bilo a postojala je potencijalna opasnost da zaglavim na još nebuloznijim (za mene i moj fah) ekonomskim predmetima. U jednom trenutku 2005.g. na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu imate slijedeće: dvogodišnji, trogodišnji i četverogodišnji studij. Konfuzija !? Saso mange, za šire narodne mase :) I kuda onda ?!?!

E pa pojavi se Apeiron u Banja Luci, pojavi se priznavanje ETSC bodova (koje sarajevski univerzitet koji ih je prvi implementirao, kasnije uopšte nije priznavao !?), pojavi se naziv dipl. menadžer informacionih sistema, pojaviše se profesori sa raznih univerziteta u Srbiji i BiH, doktori nauka koji su shvatili da će za godinu dana provjeriti praktična znanja i omogućiti meni da se izjednačim sa tadašnjom VSS i da zadovoljim formalnosti koje traži radno mjesto ili sistematizacija istog. Primamljivo, zar ne ? Tada sam već čitao da je u Hrvatskoj predloženo (možda je čak i implementirano) da svi oni koji su imali staru Višu školu i 10 god. radnog iskustva, budu izjednačeni sa "bolonjcima" i da se tako tretiraju. Šta mislite zašto su to uradili ?

Na kraju, poslodavac bira onoga kojeg će zaposliti. A tu vam pored svih diploma i znanja, najviše treba sreće i poznanstava :). To su ključna dva faktora u životu kod zaposlenja. A ako se bavite naučnim radom i namjeravate se u tom smjeru razvijati, tada nemojte uopšte studirati u BiH ...
kockica_kockica

#478 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by kockica_kockica »

Sve se svodi na Mi ( kao odrednica za one koji su bili na drzavnom fakultetu) i Oni (kao odrednica na privatnom fakultetu)...
Kad je bilo rijeci o verifikaciji diploma i ko ima koji stepen strucne spreme opet smo bili Mi i Oni (odrednice iste)

Nekakvo misljenje ljudi jeste da na tim kao privatnim fakultetima ljudi daju pare, cijeli semstar polazu za jedan dan, za ispite ne uce itd....

Koliko su ove informacije tacne??? Provjerene??? Od koga ste culi te informacije????

Ja sam cula od studenata sa tih fakulteta da nisu mogli koristiti bubice, da su neki pokusavajuci da ih koriste bili izbaceni s fakulteta, cula sam na ispitima vreba osim profesora i dva asistenta sta ko radi itd.

Smijesno mi ovo omalovazavanje necijeg obrazovanja, ma gdje bilo. A student ce pokusati sve samo da polozi ispit, on/ona ce plakati, prepisivati ako moze, podjoniti seminarski, ukrasti ideju, sve sve samo da popuni jos jednu kucicu u index-u.
I svi oni koji kazu da su svoj fakultet zavrsili a da nikad nisu pokusali prepisati lazu...
harač

#479 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by harač »

Chmoljo wrote:da... kako kaže Nedžad Duvnjak... pa majku mu, možeš steći zvanje atomskog fizičara u Goraždu :roll:

:lol:
sama činjenica da takav stručnjak svjetskog glasa nekog kritikuje je također jedna od tragedija ove zemlje :(
veljaca

#480 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by veljaca »

maho_sa wrote:Prvi post i evo odmah na ovoj temi :)

Ne bih branio privatni univerzitet, iako sam ga završio. Tada za mene popuna nepoznanica, ti privatni su trebali da budu drugačiji od državnih sa potpuno novim pristupom, sa core bolonjom a na kraju su ispali verifikacija već postojećeg znanja (ako se radi o polaganju razlike ili nastavku studija). Sigurno su mnogi koji su izabrali privatni tu ustvari vidjeli svoju šansu da lagano stignu do papira, da malo uče, da bude lakše, brže. Pa i na državnim je bilo poklanjanja ocjena, štela, plaćanja, "bubica", prepisivanja, varanja, džonova i ostalog. I uvijek (pa i u realnom životu) vrijedi parola snađi se. Eh, ovi na privatnim (menadžment, profersori, studenti) su se snašli, iskoristili situaciju, iskoristili disfunkciju države, bolonje, obrazovanja. Samo me jedno interesuje, zašto se ne kritikuju ovi koji izdaju odobrenja za rad privatnih fakulteta ? Zašto se ne kritikuju profesori koji tu predaju (eno ih u Vitez-Travnik svi sa sarajevske ekonomije) ? Što li oni to prihvatiše ?
......
Cestitam prvi post .... :thumbup:

I ja o ovome govorim .....
gaius

#481 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by gaius »

harač wrote:
Chmoljo wrote:da... kako kaže Nedžad Duvnjak... pa majku mu, možeš steći zvanje atomskog fizičara u Goraždu :roll:

:lol:
sama činjenica da takav stručnjak svjetskog glasa nekog kritikuje je također jedna od tragedija ove zemlje :(
strašna je tragedija što ustavno pravo u sa predaje duvnjak kod kojeg nema ni po babi ni po stričevima i što treba dobro ugrijati stolicu da se položi ispit? ima nedžad svojih bubica ali pogađa brate... inače najpravedniji i najstroži profesor iz moje perspektive...

vezano za prethodni post.. niko ne kritikuje profesore koji predaju (evo ne možeš dobiti informaciju ni koji su to profesori koji predaju), nego kritikuje sistem u kojem je takvo što dopušteno.. ja nemam ništa protiv.. neka zaposle 50-70% kadra u redovan radni odnos, bez predavanja 16 predmeta od strane jednog profesora... i onda ću reći.. ok.. ima smisla.. bujrum ko voli nek' izvoili..

do tada ja ću ponoviti: francuska = 0, njemačka = 0, austrija = 0, slovenija = 0, hrvatska = 0.. gdje je prvo oznaka države a ovo iza znaka jednakosti broji privatnih pravnih fakulteta u navedenoj državi.. japan? pa japanci dopustili privatno pravo pa debelo zažalili.. procenat prolaznosti na pravosudnom 3%...

zašto nešto ne valja njemačkoj a valja bih? pitanje je sad...
privremeni

#482 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by privremeni »

kockica_kockica wrote:Sve se svodi na Mi ( kao odrednica za one koji su bili na drzavnom fakultetu) i Oni (kao odrednica na privatnom fakultetu)...
Kad je bilo rijeci o verifikaciji diploma i ko ima koji stepen strucne spreme opet smo bili Mi i Oni (odrednice iste)

Smijesno mi ovo omalovazavanje necijeg obrazovanja, ma gdje bilo. A student ce pokusati sve samo da polozi ispit, on/ona ce plakati, prepisivati ako moze, podjoniti seminarski, ukrasti ideju, sve sve samo da popuni jos jednu kucicu u index-u.
I svi oni koji kazu da su svoj fakultet zavrsili a da nikad nisu pokusali prepisati lazu...
Studenti su se, barem na nasim prostorima, uvijek snalazili kako su mogli i umjeli, a to govori o motivima studiranja.
Ni ja ovdje nisam nesto procitao, mozda mi je promaklo, da se hvale ko je imao boljeg i zahtjevnijeg profesora, ko je stekao vise znanja i u kojem dijelu, ko je vise koristio dodatnu literaturu,praksu i sl.
Mozes misliti, jacina predmeta se mjeri brojem stranica neke knjige (uvijek jednina) ili skripte, da li se polaze parcijano ili cijeli predmet, test ili ne.
Nazalost, ne mogu reci ni da ce trziste rada, barem ne u dogledno vrijeme, dati pravu ocjenu necijeg licnog kvaliteta i sposobnosti, bez obzira sa kojih fakulteta dolazili. A to je zaista individualna stvar, koliko je svaki pojedinac spreman uciti, uloziti u sebe, dokazati svoje sposobnosti.
splend

#483 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by splend »

objavili su podatke, o prolaznosti na ispitima u zimskom semestru, na univerzitetu u travniku - fakultet za menadžment. ukupna prolaznost je malo preko 50 % :roll:

Image

Uploaded with ImageShack.us
JThomas

#484 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by JThomas »

veljaca wrote:
Ja ti bogami ne volim nista mijesati u zivotu - pa ni pice .... Zna se ko je zaduzen za mijesanje ( bar kod mene - pozdrav za moju hanumu ) .... :D
Mislim, da si ti pravnik po struci ( citajuci ostale forume ) i cudi me da ti ne stitis zakone i legalnost :?
Za ovo drugo - sto si naveo - sigurno necu preporuciti niti dozvoliti stosta sto je nelegalno i ne dozvoljeno zakonima svome djetetu. Sigurno ....
Vezano za temu - sve dok neko ne zatvori doticni Fakultet ( ili bilo koji drugi ) - on je legalan i radi po zakonu ....
Bilo bi dobro ( znam da je ovo utopija ) da neka komisija, metodom slucajnog uzorka, izvrsi testiranje recimo 20-tak studenata na svim fakultetima i rezultate tih testova uporedi sa ocjenom u indeksima. To bi moglo donekle dati sliku o pojedinim ( pa i ovom ) fakultetima ...
prvo, pravo nije sveta krava da se u njega slijepo vjeruje, nego je uvijek podložno kritici i traženju novih rješenja.

drugo, to što je država dozvolila jednom bimi jusufraniću da osnuje univerzitet i bude rektor, i što on zasad zaista radi po zakonu i legalno...ne znači da je taj i takav univerzitet jednako kvalitetan ili kvalitetniji od državnog.
ibizza

#485 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by ibizza »

splend wrote:objavili su podatke, o prolaznosti na ispitima u zimskom semestru, na univerzitetu u travniku - fakultet za menadžment. ukupna prolaznost je malo preko 50 % :roll:

Image

Uploaded with ImageShack.us
100% istina!
ibizza

#486 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by ibizza »

JThomas wrote:
veljaca wrote:
Ja ti bogami ne volim nista mijesati u zivotu - pa ni pice .... Zna se ko je zaduzen za mijesanje ( bar kod mene - pozdrav za moju hanumu ) .... :D
Mislim, da si ti pravnik po struci ( citajuci ostale forume ) i cudi me da ti ne stitis zakone i legalnost :?
Za ovo drugo - sto si naveo - sigurno necu preporuciti niti dozvoliti stosta sto je nelegalno i ne dozvoljeno zakonima svome djetetu. Sigurno ....
Vezano za temu - sve dok neko ne zatvori doticni Fakultet ( ili bilo koji drugi ) - on je legalan i radi po zakonu ....
Bilo bi dobro ( znam da je ovo utopija ) da neka komisija, metodom slucajnog uzorka, izvrsi testiranje recimo 20-tak studenata na svim fakultetima i rezultate tih testova uporedi sa ocjenom u indeksima. To bi moglo donekle dati sliku o pojedinim ( pa i ovom ) fakultetima ...
prvo, pravo nije sveta krava da se u njega slijepo vjeruje, nego je uvijek podložno kritici i traženju novih rješenja.

drugo, to što je država dozvolila jednom bimi jusufraniću da osnuje univerzitet i bude rektor, i što on zasad zaista radi po zakonu i legalno...ne znači da je taj i takav univerzitet jednako kvalitetan ili kvalitetniji od državnog.
Al' isto tako,nije fino stavljati u isti kos UNT i INU(Jusufranic)...Isti taj Jusufranic je bio u sklopu Univetrziteta u Travniku,kad je poceo sa malverzacijama oko nekih ispita i odrbana Magoistarskoih radova,rasim Dacic ga je izkljucio iz clanstva.
Trweba i to pozdraviti ;)
veljaca

#487 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by veljaca »

JThomas wrote:
veljaca wrote:

Nisam ni rekao da je Pravo sveta krava - cak tvrdim suprotno - ali dok se nesto ne promjeni - ostaje tako stanje ( valjda ti kao Pravnik - vjerujes u zakone :( )...

Za ovo drugo: to što je država dozvolila jednom bimi jusufraniću da osnuje univerzitet i bude rektor, i što on zasad zaista radi po zakonu i legalno...ne znači da je taj i takav univerzitet NIJE jednako kvalitetan ili NIJE kvalitetniji od državnog. - Valja li ova teza ?

I jedna ( tvoja ) i druga ( moja ) teza - su samo PRETPOSTAVKE , koje bez VALIDNIH rezultata ostaju samo pretpostavka. O tome ti ja govorim .... Previse je ovdje pausalnih ocjena a Bogami i procjena.
Evo vidim neko je postavio prolaznost na ovom Fakultetu gore - koja je debelo u koliziji sa tvrdnjama nekih ovdje ....

:sax:
JThomas

#488 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by JThomas »

pravo nije religija da se njega vjeruje, zakoni se mijenjaju iz dana u dan, a naročito se dozvole za rad gube i dobijaju iz dana u dan.

što se tiče kvaliteta, ja imam pravo na svoje mišljenje, na osnovu raje koju znam da ide na privatne fakultete, a uglavnom je prije neslavno prošla na državnim. i recimo, na osnovu činjenice da je rektor jednog od njih bimo jusufranić, a prorektor za nastavu vinko jakić. pametnom i išaret dosta.

kolizija? sa čim kolizija, šta dokazuje visoka prolaznost sama po sebi? može bit' da djeca vrijedno uče, a može biti i da su niski kriteriji, hajd' ga znaj.
veljaca

#489 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by veljaca »

JThomas wrote:pravo nije religija da se njega vjeruje, zakoni se mijenjaju iz dana u dan, a naročito se dozvole za rad gube i dobijaju iz dana u dan.
A ko je rekao da je pravo religija :( .... Ja nisam pravnik ( na moju srecu mislim ) ali sam rekao da se zakoni donose i mijenjaju, a dozvole za rad univerziteta ( o njima je rijec ) se ne gube i dobijaju iz dan u da. To ide malo teze ....
JThomas wrote: što se tiče kvaliteta, ja imam pravo na svoje mišljenje, na osnovu raje koju znam da ide na privatne fakultete, a uglavnom je prije neslavno prošla na državnim. i recimo, na osnovu činjenice da je rektor jednog od njih bimo jusufranić, a prorektor za nastavu vinko jakić. pametnom i išaret dosta.
A ko ti brani da imas svoje misljenje imam i ja svoje .... Kako neko rece: misljenje je kao ona stvar - svako ga ima ...
Ja znam dosta raje koja je otisla odmah na privatne fakultete i jako su kvalitetni i kada sam ih pitao zasto ne idu na drzavne, vecinom su mi rekli da zele i vjeruju da ce vise nauciti na privatnim fakultetima - jer se, po njima, tu profesori i asistenti trude vise oko studenata - jer ( po njima ) na drzavnim fakultetima profesorima je svejedno kako predaju jer im je zagarantovano radno mjesto i plata ... Nemoj suditi na osnovu jednog slucaja. Ja ti isto tako mogu iz tvoga domena navesti slucaj: Golica, Lucica, Saltage a bogami i Petrovica .... Tako da na osnovu jednog - ne treba suditi o svima .. Pogresno je generalizirati stvari ....
JThomas wrote: kolizija? sa čim kolizija, šta dokazuje visoka prolaznost sama po sebi? može bit' da djeca vrijedno uče, a može biti i da su niski kriteriji, hajd' ga znaj.
Kao prvo prolaznost od nesto malo iznad 50% po tebi je visoka ?????? Po meni to je losa prolaznost. Profesori i asistenti su tu da uce i nauce studente a ne da kao recimo Jahic na Ekomoniji uvodi strah i bauk od predmeta i da mu se cijela generacija na postdiplomskom ( a to ces priznati nisu duduci ) prebaci na drugi smjer.

Btw - ako je istina ovo za Dacica i Jusufranica - svaka cast :thumbup:
Ja za ovakav slucaj nisam cuo na drzavnim fakultetima ( ako ima - izvinjavam se ) da se neko kazni za mito i korupciju - koje i ti i ja znamo da ima ...hajd'ga znaj ....
Sir Jack Daniels

#490 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by Sir Jack Daniels »

Uz duzno postovanje prema studentima pomenutog univerziteta, nije mi jasno zasto prave toliku pompu oko svega ovoga, njihovog poredjenja sa drzavnim fakultetom itd . . Ajde ljudi, svima nam je jasno, kako nama, tako i vama, da ste tamo otisli jer ZNATE da je lakse i da je veca prolaznost . Price o kvalitetnijoj nastavi ne piju vode, kako to mozete pricati kad ja licno poznajem masu tih kvazi studenata sto idu na predavanje samo vikendima, a radnim danima ih zaticem kako bezbrizno gradivo ponavljaju u okolnim kaficima i kladionicama, iscitavajuci biltene i dnevne ponude . Bio sam svjedok kada je mom haveru dosla poruka od naseg druga koji je sa nama u srednju isao, a ide na isti fax sada samo u Kiseljaku, bio je covjek na ispitu i poslao je nama poruku sa par pitanja iz jednog predmeta ??!?! Primjer 2 . Upoznajem lika na jednom popravnom roku, i onako kroz pricu spominje mi svoja dva druga koji se isto krenuli sa njim na fax na UnSa, popadali su par ispita i bilo je evidentno da ce bit guravo dati uslov za godinu, prebace se u Kiseljak i zavrse sve prije nas obojice ! Nemojte vise molim vas ! Za pare sve ide, znamo mi, vi i čaršija
JThomas

#491 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by JThomas »

pa u religiju se vjeruje...u pravo i zakone bogam' ne.

bujrum kako ti ćejf, i tebi i tvojoj raji, al' vrijeme će pokazati kakvi su bimini i jakićevi fakulteti i koliko će se na njihovim fakultetima naučiti. kakvi god da su državni (a nisu dobri), moje mišljenje je da su ovi gori, al' eto, vidjećemo. hej, bimo jusufranić rektor. bježi ba. kakav god da je faruk čaklovica - za njega je nobelovac.
veljaca

#492 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by veljaca »

Sir Jack Daniels wrote:Uz duzno postovanje prema studentima pomenutog univerziteta, nije mi jasno zasto prave toliku pompu oko svega ovoga, njihovog poredjenja sa drzavnim fakultetom itd . . Ajde ljudi, svima nam je jasno, kako nama, tako i vama, da ste tamo otisli jer ZNATE da je lakse i da je veca prolaznost . Price o kvalitetnijoj nastavi ne piju vode, kako to mozete pricati kad ja licno poznajem masu tih kvazi studenata sto idu na predavanje samo vikendima, a radnim danima ih zaticem kako bezbrizno gradivo ponavljaju u okolnim kaficima i kladionicama, iscitavajuci biltene i dnevne ponude . Bio sam svjedok kada je mom haveru dosla poruka od naseg druga koji je sa nama u srednju isao, a ide na isti fax sada samo u Kiseljaku, bio je covjek na ispitu i poslao je nama poruku sa par pitanja iz jednog predmeta ??!?! Primjer 2 . Upoznajem lika na jednom popravnom roku, i onako kroz pricu spominje mi svoja dva druga koji se isto krenuli sa njim na fax na UnSa, popadali su par ispita i bilo je evidentno da ce bit guravo dati uslov za godinu, prebace se u Kiseljak i zavrse sve prije nas obojice ! Nemojte vise molim vas ! Za pare sve ide, znamo mi, vi i čaršija
A ti hoces reci da nema ovakvih slucajeva na drzavnim fakultetima, Jel' to zelis reci ?

Btw - slazem se da mnogo toga ( a ne sve ) ide za pare, znamo mi, vi i carsija ali i na drzavnim isto tako. Budi korektan i reci to ...

BBtw - da neko ne pomisli - ja stvarno nemam nista sa privatnim fakultetima - zavrsio sam davno drzavni, ali imam dosta prijatelja i poznanika koji imaju dodira i sa privatnim i sa drzavnim fakultetima, tako da znam dosta dobro situaciju i tamo i ovamo. Meni licno smeta GENERALIZIRANJE stvari i pokusavanje da se dokaze da je na jednoj strani SVE dobro a na drugoj SVE lose. Vjerujte mi - nije tako ....
JThomas

#493 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by JThomas »

niđe veze, mene ćeš uvijek prvog pročitati kako kritikujem loše stvari na pravnom fakultetu u sarajevu.

al' za kiseljački je sorbona i bolonja :D
ibizza

#494 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by ibizza »

Sir Jack Daniels wrote:Uz duzno postovanje prema studentima pomenutog univerziteta, nije mi jasno zasto prave toliku pompu oko svega ovoga, njihovog poredjenja sa drzavnim fakultetom itd . . Ajde ljudi, svima nam je jasno, kako nama, tako i vama, da ste tamo otisli jer ZNATE da je lakse i da je veca prolaznost . Price o kvalitetnijoj nastavi ne piju vode, kako to mozete pricati kad ja licno poznajem masu tih kvazi studenata sto idu na predavanje samo vikendima, a radnim danima ih zaticem kako bezbrizno gradivo ponavljaju u okolnim kaficima i kladionicama, iscitavajuci biltene i dnevne ponude . Bio sam svjedok kada je mom haveru dosla poruka od naseg druga koji je sa nama u srednju isao, a ide na isti fax sada samo u Kiseljaku, bio je covjek na ispitu i poslao je nama poruku sa par pitanja iz jednog predmeta ??!?! Primjer 2 . Upoznajem lika na jednom popravnom roku, i onako kroz pricu spominje mi svoja dva druga koji se isto krenuli sa njim na fax na UnSa, popadali su par ispita i bilo je evidentno da ce bit guravo dati uslov za godinu, prebace se u Kiseljak i zavrse sve prije nas obojice ! Nemojte vise molim vas ! Za pare sve ide, znamo mi, vi i čaršija
Ja koliko vidim,ovdje upravo VI sa UNSA dolazite i pricate kako je lagano,kako se semestar ocisti za jedan dan :-)

Prelagano je,ma ustvari i ne ides na ispite,godisnje dodjes samo predas uplatinicu i dobijes index sa upisanim ocjenama.
Dosadni ste sa tim,moj drug ovamo padao,tamo u roku.
Imam i ja druga,isao na efsa,mrcvario se,to sto je polozio,polozio je sto je sebi nastelio.Prebacio se na FMT,i tamo nastavio kao i na efsa,sve sredjvao i u roku zavrsio,kasnije se hvalio jaranici(zajednicka nam haverka),kako naruci u kaficu kafu,index preda i upise mu se ocjena.
A naravno,to je lagao,kurcio se ,fol on sve moze srediti,al kad je na pojedinim ispitima zaglavio,gdje mu ni te ogromnbe stele nisu pomagale,onda je kukako i govorio kakos e zajebao,kako je trebao na Sokolac.

Ja sam zavrsio,ovo pisem 10. put na ovoj temi.Ko kaze da je skoro isto po tezini,taj laze,lakse jeste,mozda i za duplo,al pricati kako se semestri zavrsavaju za jedan dan je LAZ!
veljaca

#495 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by veljaca »

JThomas wrote:pa u religiju se vjeruje...u pravo i zakone bogam' ne.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ne znam zasto ovo navodis ..... Ja to nisam nigdje spomenuo ....
JThomas wrote: bujrum kako ti ćejf, i tebi i tvojoj raji, al' vrijeme će pokazati kakvi su bimini i jakićevi fakulteti i koliko će se na njihovim fakultetima naučiti. kakvi god da su državni (a nisu dobri), moje mišljenje je da su ovi gori, al' eto, vidjećemo. hej, bimo jusufranić rektor. bježi ba. kakav god da je faruk čaklovica - za njega je nobelovac.
Ponavljam moja raja su i oni sa drzavnih i oni sa privatnih fakulteta ..... Dobro je, priznao si i da drzavni nisu dobri. To je odlican pocetak .... Ko to dozvoli da Bimo bude rektor - opet - trenutno vazeci zakoni .... A ovo za nobelovce - imam slucaj nobelovca Philip Noel Baker-a i univerziteta koji nosi ime po njemu i gdje ne cvjetaju ruze .... to je primjer loseg privatnog univerziteta - mada se sada radi sanacioni program za njega - preko Internacionalne Lige Humanista ...
veljaca

#496 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by veljaca »

JThomas wrote:niđe veze, mene ćeš uvijek prvog pročitati kako kritikujem loše stvari na pravnom fakultetu u sarajevu.

al' za kiseljački je sorbona i bolonja :D
:thumbup:
Dobro je sto kritikujes lose stvari na Pravu ....

Ali je zato taj Pravni fakultet u Sarajevu za Sorbonu i Bolonju - kiseljacki ... :D

Vidis - sve ima gore, ali i bolje .... Zato ne treba GENERALIZIRATI ... Ja sam protiv toga ... I uvijek cu biti ...
JThomas

#497 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by JThomas »

pa pitao si me sa tužnim ironičnim smajlijem zar ja kao pravnik ne vjerujem u zakone. i ja ti kažem - oni nisu tu da se "vjeruje" u njih, u druge stvari se vjeruje.
veljaca

#498 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by veljaca »

JThomas wrote:pa pitao si me sa tužnim ironičnim smajlijem zar ja kao pravnik ne vjerujem u zakone. i ja ti kažem - oni nisu tu da se "vjeruje" u njih, u druge stvari se vjeruje.
:thumbup:

Rekao sam ti da nisam pravnik .... Ja kada sam rekao " da vjerujes u zakone ...." ja sam tu mislio ( kazem nisam pravnik - u tehnici se tako izrazava ) da postujes i provodis i da ih se drzis ( ja to smatram - vjerujes, koristis ih i pridrzavas ih se ) ....
Priznajem nisam se dobro izrazio - mislio sam da si za zakone i da ih sprovodis - dok se ne promijene . To sam ja, kao tehnicko lice, a ne pravnik - mislio .... Ni na kraj mi nije bilo da to povezem sa vjerom i religijom ... kako si ti protumacio ... :D
JThomas

#499 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by JThomas »

ja prihvatam činjenicu da bimin univerzitet trenutno (ključna riječ) legalno i zakonito radi - ali mi se ne sviđa i ne smatram to dobrim. toliko o tome.

i nemam ja šta tu da sprovodim ili ne sprovodim jer ne radim ni u ministarstvu obrazovanja ni na biminom univerzitetu.
Sir Jack Daniels

#500 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by Sir Jack Daniels »

ibizza wrote:
Ja koliko vidim,ovdje upravo VI sa UNSA dolazite i pricate kako je lagano,kako se semestar ocisti za jedan dan :-)

Prelagano je,ma ustvari i ne ides na ispite,godisnje dodjes samo predas uplatinicu i dobijes index sa upisanim ocjenama.
Dosadni ste sa tim,moj drug ovamo padao,tamo u roku.
Imam i ja druga,isao na efsa,mrcvario se,to sto je polozio,polozio je sto je sebi nastelio.Prebacio se na FMT,i tamo nastavio kao i na efsa,sve sredjvao i u roku zavrsio,kasnije se hvalio jaranici(zajednicka nam haverka),kako naruci u kaficu kafu,index preda i upise mu se ocjena.
A naravno,to je lagao,kurcio se ,fol on sve moze srediti,al kad je na pojedinim ispitima zaglavio,gdje mu ni te ogromnbe stele nisu pomagale,onda je kukako i govorio kakos e zajebao,kako je trebao na Sokolac.

Ja sam zavrsio,ovo pisem 10. put na ovoj temi.Ko kaze da je skoro isto po tezini,taj laze,lakse jeste,mozda i za duplo,al pricati kako se semestri zavrsavaju za jedan dan je LAZ!

Ti levati sto dolaze sa UnSa i govore da je lako, mozes bit siguran da seru i da imaju stelu . To ne poricem, da i na UnSa ima prljavstine koliko hoces . Ali na svom primjeru znam, da itekako moras zagrijat stolicu i zadat se i ucit . Ne kazem ja da se na kiseljackom ne mora nista radit da se da godina, al kriterij je kriticno manji nego na sarajevskom . I to mi niko ne moze demantirat ni reci da nije tako
Locked