Zar nikad nisi vidiJo bebe kako se otimaju za zvečku,Great Cornholio wrote:Postoji, ali pohlepa nije urođena, jer da je urođena postojala bi u svakom isnanu .fatamorgana wrote:Postoji potencijal za pohlepu u svakom insanu...."Great Cornholio"
Ovo nije tačno, pohlepa nije urođena !
Komunizam-kapitalizam
Moderator: anex
- fatamorgana
#476 Re: Komunizam-kapitalizam
-
Great Cornholio
#477 Re: Komunizam-kapitalizam
Vidio sam, trebalo im je dati po jednu pa se onda ne bi otimalefatamorgana wrote:
Zar nikad nisi vidiJo bebe kako se otimaju za zvečku,
- fatamorgana
#478 Re: Komunizam-kapitalizam
Možda opet bi, jer bi jedna htjela da ima dvije zvečke, iz pohlepe,Great Cornholio wrote:Vidio sam, trebalo im je dati po jednu pa se onda ne bi otimalefatamorgana wrote:
-
Great Cornholio
#479 Re: Komunizam-kapitalizam
ne treba onda tu djecu sastavljat dok malo ne porastufatamorgana wrote:Možda opet bi, jer bi jedna htjela da ima dvije zvečke, iz pohlepe,Great Cornholio wrote:Vidio sam, trebalo im je dati po jednu pa se onda ne bi otimalefatamorgana wrote:
- fatamorgana
#480 Re: Komunizam-kapitalizam
Ma nebi im bilo dosta ni četiri zvečke po glavi, to se ba pohlepno rodi,"Great Cornholio"
ne treba onda tu djecu sastavljat dok malo ne porastu
-
Great Cornholio
#481 Re: Komunizam-kapitalizam
ja sam jednom vidio da jedno dijete pruža svoju čokoladu drugom djetetufatamorgana wrote:Ma nebi im bilo dosta ni četiri zvečke po glavi, to se ba pohlepno rodi,"Great Cornholio"
ne treba onda tu djecu sastavljat dok malo ne porastu
- fatamorgana
#482 Re: Komunizam-kapitalizam
Ma garant imalo šarlah,Great Cornholio wrote:ja sam jednom vidio da jedno dijete pruža svoju čokoladu drugom djetetufatamorgana wrote:Ma nebi im bilo dosta ni četiri zvečke po glavi, to se ba pohlepno rodi,"Great Cornholio"
ne treba onda tu djecu sastavljat dok malo ne porastu"da nije šta bolesno" pomislih
![]()
-
Great Cornholio
#483 Re: Komunizam-kapitalizam
Ne znam, jedino znam da normalno dijete nikada ne bi samo došlo na tu protuprirodnu idejufatamorgana wrote:
Ma garant imalo šarlah,
- fatamorgana
#484 Re: Komunizam-kapitalizam
Pohlepa rules,Great Cornholio wrote:Ne znam, jedino znam da normalno dijete nikada ne bi samo došlo na tu protuprirodnu idejufatamorgana wrote:
Ma garant imalo šarlah,
-
elia
#485 Re: Komunizam-kapitalizam
Nisam ja ni napisala da je pohlepa urodjena, vec po prirodnim zakonima svaki covjek prvo zeli ili mora zadovoljiti svoje potrebe. To je u biti ta ljudska priroda, instinkt za prezivljavanje. Zatim dva covjeka nikada nemaju istu razinu potreba. I to je u skladu sa prirodom. Nekom je dovoljna okrugla zvecka, a neko okruglu ne bi ni zamijetio vec bi trazio da je malo sarena, nekog xy geometrijskog oblika itd. Jer da nije tako ne bi bilo xy³ razlicitih oblika u prodaji.
- fatamorgana
#486 Re: Komunizam-kapitalizam
Nije problem kad beba želi jednu zvečku već stotinu,elia wrote:Nisam ja ni napisala da je pohlepa urodjena, vec po prirodnim zakonima svaki covjek prvo zeli ili mora zadovoljiti svoje potrebe. To je u biti ta ljudska priroda, instinkt za prezivljavanje. Zatim dva covjeka nikada nemaju istu razinu potreba. I to je u skladu sa prirodom. Nekom je dovoljna okrugla zvecka, a neko okruglu ne bi ni zamijetio vec bi trazio da je malo sarena, nekog xy geometrijskog oblika itd. Jer da nije tako ne bi bilo xy³ razlicitih oblika u prodaji.
-
elia
#487 Re: Komunizam-kapitalizam
Potpuno si u pravu, ali nije svaka beba takva. Kapitalizam ti dozvoljava izobilje u onolikoj mjeri u kolikoj si u stanju da ga stvoris. Medjutim za pohlepu je potrebna regulacija. A komunizam ne dozvoljava razlicitost, vec na najnizoj razini, pocevsi od bebe, a u biti svi smo tako razliciti.
- fatamorgana
#488 Re: Komunizam-kapitalizam
Nigdje nikad nije ni postojao komunizam nego samo neki režimi koji su se takvim proglašavali ....elia wrote:Potpuno si u pravu, ali nije svaka beba takva. Kapitalizam ti dozvoljava izobilje u onolikoj mjeri u kolikoj si u stanju da ga stvoris. Medjutim za pohlepu je potrebna regulacija. A komunizam ne dozvoljava razlicitost, vec na najnizoj razini, pocevsi od bebe, a u biti svi smo tako razliciti.
Ideal ideje komunizma bi bio: Od svakog prema mogućnostima, svakom prema potrebama, lijepo zvuči, zar ne!
-
elia
#489 Re: Komunizam-kapitalizam
Ta ideja je fenomenalna, ali sta je sa idejom da sve treba pripadati narodu? Necu ulaziti uopste u raspravu sta je primjenjivano ili ne, zadrzimo se samo na teoriji. Evo na primjer drzava ima 10 stanovnika, i svima pripada sve, svi su vlasnici. Reci mi da li ce svih 10 imati jednak stav prema investiciji kada se treba obnoviti tehnologija? Ko ce od njih htjeti platiti a ko ne? Da li ce izmedju njih postojati razlicita misljenja o vremenu, o visini investicije, o kamati? Tesko da od njih bar dvojica imati isti stav. Ok, ne mogu se dogovoriti, onda cemo nametnuti rjesenje. Eh sada, komunizam trazi da niko ne smije vladati, nad onim drugim. I vec dolazis u koliziju teorije sa prirodom covjeka.
-
Great Cornholio
#490 Re: Komunizam-kapitalizam
Slažem se, ne valja ni kapitalizam a ni komunizam, treba nam nešto trećeelia wrote:Potpuno si u pravu, ali nije svaka beba takva. Kapitalizam ti dozvoljava izobilje u onolikoj mjeri u kolikoj si u stanju da ga stvoris. Medjutim za pohlepu je potrebna regulacija. A komunizam ne dozvoljava razlicitost, vec na najnizoj razini, pocevsi od bebe, a u biti svi smo tako razliciti.
- fatamorgana
#491 Re: Komunizam-kapitalizam
Čim diplomiram ekonomiju odam ću pokušati da ti odgovorim na ovo pitanje ....elia wrote:Ta ideja je fenomenalna, ali sta je sa idejom da sve treba pripadati narodu? Necu ulaziti uopste u raspravu sta je primjenjivano ili ne, zadrzimo se samo na teoriji. Evo na primjer drzava ima 10 stanovnika, i svima pripada sve, svi su vlasnici. Reci mi da li ce svih 10 imati jednak stav prema investiciji kada se treba obnoviti tehnologija? Ko ce od njih htjeti platiti a ko ne? Da li ce izmedju njih postojati razlicita misljenja o vremenu, o visini investicije, o kamati? Tesko da od njih bar dvojica imati isti stav. Ok, ne mogu se dogovoriti, onda cemo nametnuti rjesenje. Eh sada, komunizam trazi da niko ne smije vladati, nad onim drugim. I vec dolazis u koliziju teorije sa prirodom covjeka.
- fatamorgana
#492 Re: Komunizam-kapitalizam
Bez treće nema sreće, Rastafarian? .....Great Cornholio wrote:Slažem se, ne valja ni kapitalizam a ni komunizam, treba nam nešto trećeelia wrote:Potpuno si u pravu, ali nije svaka beba takva. Kapitalizam ti dozvoljava izobilje u onolikoj mjeri u kolikoj si u stanju da ga stvoris. Medjutim za pohlepu je potrebna regulacija. A komunizam ne dozvoljava razlicitost, vec na najnizoj razini, pocevsi od bebe, a u biti svi smo tako razliciti.
-
elia
#493 Re: Komunizam-kapitalizam
fatamorgana wrote:Čim diplomiram ekonomiju odam ću pokušati da ti odgovorim na ovo pitanje ....elia wrote:Ta ideja je fenomenalna, ali sta je sa idejom da sve treba pripadati narodu? Necu ulaziti uopste u raspravu sta je primjenjivano ili ne, zadrzimo se samo na teoriji. Evo na primjer drzava ima 10 stanovnika, i svima pripada sve, svi su vlasnici. Reci mi da li ce svih 10 imati jednak stav prema investiciji kada se treba obnoviti tehnologija? Ko ce od njih htjeti platiti a ko ne? Da li ce izmedju njih postojati razlicita misljenja o vremenu, o visini investicije, o kamati? Tesko da od njih bar dvojica imati isti stav. Ok, ne mogu se dogovoriti, onda cemo nametnuti rjesenje. Eh sada, komunizam trazi da niko ne smije vladati, nad onim drugim. I vec dolazis u koliziju teorije sa prirodom covjeka.
- fatamorgana
#494 Re: Komunizam-kapitalizam
Volim istinu, mrzim laž, neznam zašto,elia wrote:fatamorgana wrote:Čim diplomiram ekonomiju odam ću pokušati da ti odgovorim na ovo pitanje ....elia wrote:Ta ideja je fenomenalna, ali sta je sa idejom da sve treba pripadati narodu? Necu ulaziti uopste u raspravu sta je primjenjivano ili ne, zadrzimo se samo na teoriji. Evo na primjer drzava ima 10 stanovnika, i svima pripada sve, svi su vlasnici. Reci mi da li ce svih 10 imati jednak stav prema investiciji kada se treba obnoviti tehnologija? Ko ce od njih htjeti platiti a ko ne? Da li ce izmedju njih postojati razlicita misljenja o vremenu, o visini investicije, o kamati? Tesko da od njih bar dvojica imati isti stav. Ok, ne mogu se dogovoriti, onda cemo nametnuti rjesenje. Eh sada, komunizam trazi da niko ne smije vladati, nad onim drugim. I vec dolazis u koliziju teorije sa prirodom covjeka.
, svaka cast
- medvjed23
#495 Re: Komunizam-kapitalizam
društva sa reguliranom privredom obično imaju jednopartijski politički sistem a društva sa tržišnim privređivanjem demokratski.
Kina, koliko ja znam, ima jednopartijski sistem ali ima privredu sa elementima kapitalizma. Čini se da im dobro ide.
Nakon razdoblja liberalnog kapitalizma na Zapadu se javlja prilično snažan upliv države u ekonomske tokove što dovodi do kreacije društva u kojem je politički sistem demokratski a privreda djelimično planska. To rezultira onim što se često zove država blagostanja.
Izgleda da su od čistog socijalizma i čistog kapitalizma bolji sistemi u kojima je kombiniran politički element kapitalizma sa privrednim elementom socijalizma ili obrnuto. To je to... nešto treće
Kina, koliko ja znam, ima jednopartijski sistem ali ima privredu sa elementima kapitalizma. Čini se da im dobro ide.
Nakon razdoblja liberalnog kapitalizma na Zapadu se javlja prilično snažan upliv države u ekonomske tokove što dovodi do kreacije društva u kojem je politički sistem demokratski a privreda djelimično planska. To rezultira onim što se često zove država blagostanja.
Izgleda da su od čistog socijalizma i čistog kapitalizma bolji sistemi u kojima je kombiniran politički element kapitalizma sa privrednim elementom socijalizma ili obrnuto. To je to... nešto treće
-
jefferson
#496 Re: Komunizam-kapitalizam
De malo objasni ovo da je privreda djelomicno planska? Npr. SAD cu reagovale nakon sto su pustile Lehman Brothers da propadnu, i ubrizgale oko 1.8 biliona dolara u banke. Banke ce to vratiti, kao sto je GM vratio, te je npr. Citi to vec uradio, a i Chase (iako Chase nije bio toliki problem). Neke su otisle u nepovrat (Wachovia), ali drzava nema planske mjere. U SAD ili zapadnoj evropi nema plana ko ce sta razvijati.medvjed23 wrote:društva sa reguliranom privredom obično imaju jednopartijski politički sistem a društva sa tržišnim privređivanjem demokratski.
Kina opet ima problem. Iako to sad funkcionise, komunizam i partija ce kad tad postati uteg na ledjima ekonomije. To ce biti prvi pravi test za Kinu. Npr. oko 100,000 kineza svake godine zavrsi studije u SAD. Oko 80-90% se vrati u kinu. Kad tad ce se stvoriti kriticna masa koja ce traziti slobodan internet, stampu itd, a time i demokratiju.
-
elia
#497 Re: Komunizam-kapitalizam
Pretpostavljam da je pod "planska" mislio na ubrizgavanje kapitala, otkupljivanje udjela, sprecavanje bankrota.
Vec po samoj definiciji, planska ekonomija zahjijeva prije svega direktno (plansko) odredjivanje proizvodnje, potrosnje i preraspodjele dobara i usluga od strane drzave. Ostali ucesnici se moraju uskladiti sa tim planom. Drzava koordinira,a ne mehanizam cijena - ponude i potraznje.
Otkupiti firmu umjesto pustiti je da bankrotira jeste mijesanje u trzisnu ekonomiju, ali prema navedenom se ne bi smjelo nazvati planskom ekonomijom.
Vec po samoj definiciji, planska ekonomija zahjijeva prije svega direktno (plansko) odredjivanje proizvodnje, potrosnje i preraspodjele dobara i usluga od strane drzave. Ostali ucesnici se moraju uskladiti sa tim planom. Drzava koordinira,a ne mehanizam cijena - ponude i potraznje.
Otkupiti firmu umjesto pustiti je da bankrotira jeste mijesanje u trzisnu ekonomiju, ali prema navedenom se ne bi smjelo nazvati planskom ekonomijom.
-
jefferson
#498 Re: Komunizam-kapitalizam
Naravno, drzava reagira ako dodje do velikih potresa. Amerikanci zbog svoje tradicije i kulturnog nasljedja smatraju da je bankrot savsim normalna stvar. Medjutim, kada su pustili Lehman Brothers da propadne, skontali su da je previse yakvih toksicnih banaka, te da kada bi drzava pustila da se sve odvija po uobicajnom ritmu, imalo bi takve efekte da bi depresija iz 1929 bila maciji kasalj. Konstantna deregulacija finansijkog sektora koja je pocela od Clintonove adminsitracije, i zahuktala se u Bushovoj administraciji ej dovela do tkz. balona nekretnina, gdje prakticno nije bilo zdrave banke. Medjutim, to nema veze sa klasicnom definicijom planske ekonomije!elia wrote:Pretpostavljam da je pod "planska" mislio na ubrizgavanje kapitala, otkupljivanje udjela, sprecavanje bankrota.
- medvjed23
#499 Re: Komunizam-kapitalizam
ok... možda je "planska" prejaka riječ...
a možda i nije... svaka država ima ekonomsku politiku u okviru koje postoji neki plan uređenja, razvoja ekonomskog sistema...
jezičko nijansiranje je nebitno... bitno je da postoji taj upliv države u privredne tokove... bitno je da su mnoge, ako ne sve, kapitalističke zemlje napustile taj koncept po kojem će tržište samo sebe regulirati... bitno je da se isprobavaju razne kombinacije socijalističkih i kapitalističkih elemenata... valjda će neko prepoznati kad se ubode optimalna kombinacija
a možda i nije... svaka država ima ekonomsku politiku u okviru koje postoji neki plan uređenja, razvoja ekonomskog sistema...
jezičko nijansiranje je nebitno... bitno je da postoji taj upliv države u privredne tokove... bitno je da su mnoge, ako ne sve, kapitalističke zemlje napustile taj koncept po kojem će tržište samo sebe regulirati... bitno je da se isprobavaju razne kombinacije socijalističkih i kapitalističkih elemenata... valjda će neko prepoznati kad se ubode optimalna kombinacija
-
jefferson
#500 Re: Komunizam-kapitalizam
Drzava moze da smanji, poveca poreze, da daje neke podsticaje u vidu oslobadjanja od poreza na nekoliko godina, treniranje radne snage. ja sam radio na projektu agencije za treniranje radne snage. Drzava da bi privukla investitore obeca investitoru da ce imati spremnu radnu snagu za takvu fabriku ili sta vec u tom roku. To je privlacenje investicija. Drzava ne moze reci da neko mora nesto da otvorili! Ali to je opet ekonomska politika, a ne planiranje ekonomske proizvodnje itd.medvjed23 wrote:ok... možda je "planska" prejaka riječ...
Druga stvar, amerikanci nisu ubrizgali novac u vjetar. Taj se ovac mora vratiti. Npr. vlada SAD je zaradila pomazuci GM onog trenutka kada je prodala dionice.