VW Passat vs ostali

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bordolini

#476 Re: VW Passat vs ostali

Post by Bordolini »

Ne znam. Nema razloga da ti ne vjerujem ali je taj broj auta onda morao biti jaaaako limitiran jer nijednog takvog vidio nisam.
Ja preferiram manuelne mjenjace u svemu tako da me ni tiptronici niti dsg pretjerano interesuju ali za one koji zele odmoriti lijevu nogu :-D ovi mjenjaci su fakat odlicni. Kako slusa tvoj paso, ima li taloga? :-D
jefferson

#477 Re: VW Passat vs ostali

Post by jefferson »

Bordolini wrote:Ne znam. Nema razloga da ti ne vjerujem ali je taj broj auta onda morao biti jaaaako limitiran jer nijednog takvog vidio nisam.
Ja preferiram manuelne mjenjace u svemu tako da me ni tiptronici niti dsg pretjerano interesuju ali za one koji zele odmoriti lijevu nogu :-D ovi mjenjaci su fakat odlicni. Kako slusa tvoj paso, ima li taloga? :-D
Eh taloga nema ni sekunde jer koristim Castrol 0W30 Made in Germany!
Bordolini

#478 Re: VW Passat vs ostali

Post by Bordolini »

Nisam ni sumnjao, zajebajem se. :wink:
jefferson

#479 Re: VW Passat vs ostali

Post by jefferson »

Bordolini wrote:Nisam ni sumnjao, zajebajem se. :wink:
Ma znam :D
jefferson

#480 Re: VW Passat vs ostali

Post by jefferson »

Pravnica_xy wrote:
Pravnica_xy wrote:a po cemu? nisam bas neki fan ovoga :D
jefferson wrote:A pa onako, BMW 7, BMW 5353, i onda RAV4? OK, onda BMW X5 :D
ako cemo tako onda ipak X6, nisam to nabrajala jer nisam imala priliku voziti se u doticnom,a i nisam ovih dana nista dobila na lutriji,da bih kupila :D
ovo ostalo sto sam nabrojala je vec isprobano :D
Aha, to onda ti iz iskustva :D
B6Redhell

#481 Re: VW Passat vs ostali

Post by B6Redhell »

Bordolini wrote:@jefferson,
Ili si vozio kanadskog ili nekog uvezenog iz Europe. Ova druga opcija je teska za povjerovati ali eto-nije nemoguce jer ovdje svakakvih freakova ima, mozda neko nije mogao docekati da ovdje dodju. Jos postoji opcija da je neko stavio shifter od dsg-a ali posto nisi levat (skontao bi sta vozis) i tu cemo opciju iskljuciti. :wink:
Jedno je sigurno, u Americi se dsg mjenjac u passatu nije pojavio sve do 2010, ovo je 100%, radim s vw dealerima jer izvozim te aute vani. Mozda je u pitanju bila jetta? ili gti? Oni su dsg imali ugradjen prije passata.
I kao sto rekoh ranije, dsg jeste super ali i taj 6spd automatic tiptronic uopste nije los, veeeeliki je pomak naprijed u odnosu na njihove starije automatike (recimo jetta i golf4) koji su iz pocetka imali samo 4 brzine i bili pravi traktori. Polako napreduju. :-D :wink:
I ja lunjam po forumima pogotovo tamo oko vortexa ali nisam cuo za ranije modele sa DSG mozda neki izuzetak bio. U zadnjoj polovini '09 se pojavio DSG koliko ja znam. Sve u svemu ovaj sto trazi passata za kupiti ako moze naci 2008 1/2 godine pa na ovamo oni imaju drugacije motore (lanac umjesto zupcastog, Bolja HPFP pumpa od goriva nema cam followera i jos par boljih stvari) samo obracati na poklopcu motora da pise TSI umjesto FSI..
B6Redhell

#482 Re: VW Passat vs ostali

Post by B6Redhell »

jefferson wrote:
Bordolini wrote:Ne znam. Nema razloga da ti ne vjerujem ali je taj broj auta onda morao biti jaaaako limitiran jer nijednog takvog vidio nisam.

AAa koristis GC castrol, dobar izbor :thumbup: :thumbup: gdje ga kupujes? Auto zona ima nekada na snizenju pa cak ponekad i u pep boysu.. Taj je i kod mene. :thumbup:
jefferson

#483 Re: VW Passat vs ostali

Post by jefferson »

B6Redhell wrote:
jefferson wrote:

AAa koristis GC castrol, dobar izbor :thumbup: :thumbup: gdje ga kupujes? Auto zona ima nekada na snizenju pa cak ponekad i u pep boysu.. Taj je i kod mene. :thumbup:
Ma auto zona. Ovdje gdje sam redovno ga imaju. Filteri originalne kupim, one vece zapremine preko www.ecstuning.com
Sad sam bas anrucio 10km MAHLE da se ima, te komplet za zamjenu zupcastog.
GC je fenomenalno ulje, ispustio sam ga prosle sedmice nakon 7,000 milja, jos uvijek crvenkaste bje bez ikakvih naznaka taloga.
Desert Wind

#484 Re: VW Passat vs ostali

Post by Desert Wind »

kakav je V6 2,8 benzin - je li to kvalitetna masina?
jefferson

#485 Re: VW Passat vs ostali

Post by jefferson »

Desert Wind wrote:kakav je V6 2,8 benzin - je li to kvalitetna masina?
Prosjek! Nisam cuo da ima nekih velikih problema, ali nije nesto posebno sad. Kao i obicno na VW tih godista, pazi na zupcasti remen.
Desert Wind

#486 Re: VW Passat vs ostali

Post by Desert Wind »

jefferson wrote:
Prosjek! Nisam cuo da ima nekih velikih problema, ali nije nesto posebno sad. Kao i obicno na VW tih godista, pazi na zupcasti remen.
sta ja znam gotivno niske cijene skode superb i passata prvih godina prosle decenije s ovim motorom... a sa brukom opreme... a svidja mi se i 1,8T masina....
a na svakom V6 moras pripazit razvodni remen...
jefferson

#487 Re: VW Passat vs ostali

Post by jefferson »

Desert Wind wrote:
jefferson wrote:
sta ja znam gotivno niske cijene skode superb i passata prvih godina prosle decenije s ovim motorom... a sa brukom opreme... a svidja mi se i 1,8T masina....
a na svakom V6 moras pripazit razvodni remen...
Pa da. Remen mu je problem, a zamjena nije nikako jeftina.
Ja imam 1.8T masinu, i OK je, samo se moras paziti taloga koje pravi nekvalitetno ulje. Ako prijasni vlasnik nije vodio o tome racuna mozes imati puno problema.
Takodje, 1.8T a i 2.8 nije bas prvak stedljivosti, posebno u kombinaciji sa tiptronic mjenjacem.
Desert Wind

#488 Re: VW Passat vs ostali

Post by Desert Wind »

vise me brine pouzdanost i startnost... to je sve...
a svidja mi se 1,8T jer sam gledao da ih ima dosta sa preko 300 000 u potpuno voznom stanju... kako i zasto tako jedna turbo masina moze da traje nije mi jasno...
jefferson

#489 Re: VW Passat vs ostali

Post by jefferson »

Desert Wind wrote:vise me brine pouzdanost i startnost... to je sve...
a svidja mi se 1,8T jer sam gledao da ih ima dosta sa preko 300 000 u potpuno voznom stanju... kako i zasto tako jedna turbo masina moze da traje nije mi jasno...
Pa benzinac. Cisce gorivo, a i turbina se ne vrti na velikom broju obrtaja. Ipak, 1.8T kao i svi VW iz tog vremena ima problema sa dosjedima ventila i sl. Ako ga kupis sa malo km i redovno odrzavas moze trajati pravo dugo. Medjutim, ti modeli sa 300,000 mozda su vec i pormjenili ejdnu turbinu. Takodje, ti modeli su iz vremena kada su VW turbine bile na vrlo dobrom glasu, za razliku od ovoh poslije 2005, posebno kod dizela.
Ako je 1.8T sa 180ks i rucnim mjenjacem, nema potrebe za V6 motorom jer je mala razlika u ubrzanju, a 1.8 je definitivno stedljiviji.
Bordolini

#490 Re: VW Passat vs ostali

Post by Bordolini »

Vise raje uzima 1.8T ali ne treba bjezati ni od 2.8 ako je dobro odrzavan. Sa snagom su tu negdje (170ks i 190ks) a potrosnja mu je oko 15-20% veca sto i nije neka pljacka. Plus je sto ne moras brinuti za turbinu jer je u pitanju obicni usisni sestak. Nekome je to minus, zavisi kako se uzme. :wink: Taj 1.8T je puno pristupacniji za raditi, 2.8 je pod haubom prilicno tjesan, teze ga je servisirati. Primjera radi, na 1.8T mozes zamjeniti zupcasti bez skidanja karambolke (osim ako umjesto ruku nemas sape :D) dok na ovom v6 moras sve (karambolka, hladnjak, farove) skinuti da bi imao pristup. Jbg, veci motor, skuplji za odrzavati.
Zupcasti remen je jako bitan na oba modela. VW predlaze zamjenu na 105k milja (oko 170k kilometara) ali za dosta auta je to vec kasno. Negdje oko 85k milja bi bilo najdalje sto bih ja smio cekati.
Desert Wind

#491 Re: VW Passat vs ostali

Post by Desert Wind »

je l ista masina i u passatu i u superbu?
jefferson

#492 Re: VW Passat vs ostali

Post by jefferson »

Desert Wind wrote:je l ista masina i u passatu i u superbu?
Jeste, potpuno ista! Nema nikakve razlike u snazi i momentu.
jefferson

#493 Re: VW Passat vs ostali

Post by jefferson »

Bordolini wrote:

Vise raje uzima 1.8T ali ne treba bjezati ni od 2.8 ako je dobro odrzavan. Sa snagom su tu negdje (170ks i 190ks) a potrosnja mu je oko 15-20% veca sto i nije neka pljacka. Plus je sto ne moras brinuti za turbinu jer je u pitanju obicni usisni sestak. Nekome je to minus, zavisi kako se uzme. :wink: Taj 1.8T je puno pristupacniji za raditi, 2.8 je pod haubom prilicno tjesan, teze ga je servisirati. Primjera radi, na 1.8T mozes zamjeniti zupcasti bez skidanja karambolke (osim ako umjesto ruku nemas sape :D) dok na ovom v6 moras sve (karambolka, hladnjak, farove) skinuti da bi imao pristup. Jbg, veci motor, skuplji za odrzavati.
Zupcasti remen je jako bitan na oba modela. VW predlaze zamjenu na 105k milja (oko 170k kilometara) ali za dosta auta je to vec kasno. Negdje oko 85k milja bi bilo najdalje sto bih ja smio cekati.
Ja nez anm jel desert wind uzima auto u BiH. Ako je u BiH tek tad nema svrhe jer je snaga 180ks 1.8T a 2.8V6 je 193ks! Zbog 13ks se stvarno en isplati iako je razlika u momentu 225nm 1.8T a 2.8V6 280nm (sto je u rangu BMW-a i Mercedesa iste kubikaze iz tog perioda, iako se u praksi nije pokazao toliko snazan kao BMW).
jefferson

#494 Re: VW Passat vs ostali

Post by jefferson »

Bordolini wrote:

Ja evo hocu mjenjati na 1.8T remen, kako si mu pristupio bez skidanja karambolke? Mislim koliko sam vidio, mozda je i moguce, ali sta si uradio sa viskom?
Desert Wind

#495 Re: VW Passat vs ostali

Post by Desert Wind »

mislim da ga je lakse zamijenit nego na V6 ipak je manji

evo instrukcija

http://www.passatworld.com/forums/showt ... iming+belt
jefferson

#496 Re: VW Passat vs ostali

Post by jefferson »

Desert Wind wrote:mislim da ga je lakse zamijenit nego na V6 ipak je manji

evo instrukcija

http://www.passatworld.com/forums/showt ... iming+belt
Ma znam ja za instrukcije, vec sam ja to prostudirao. Naravno da je lakse, manji je motor.
Bordolini

#497 Re: VW Passat vs ostali

Post by Bordolini »

jefferson wrote:
Bordolini wrote:

Ja evo hocu mjenjati na 1.8T remen, kako si mu pristupio bez skidanja karambolke? Mislim koliko sam vidio, mozda je i moguce, ali sta si uradio sa viskom?
Mjenjao na audiju a4 1.8t a poslije toga i na passatu 4-motionu 1.8t, oba puta bez skidanja karambolke tako da sam se licno uvjerio da moze. Jeste tjesno ali nije toliko strasno. Ne sjecam se za visko, mislim da sam skidao samo propeler i tako oslobodio put. Ako odlucis skidati cijeli visko onda imas imbus sa zadnje strane i mislim da je kontra navoj a jednom kad ga popustis ako se ne moze izvuci skroz vani samo ga pomakni u desnu stranu da ti nije na putu.

Nije ni to skidanje karambolke toliko tesko vec se polome sve zabice i plasticni nosaci pa se onda valja sa tim peglati. Na audiju a6 2.7 twin turbo sam morao sve skinuti, nema sanse da pridjes drugacije.

Za timing belt kit najbolji ti je ecs tuning, oni prodaju sve. Kod njih imas i g12 antifriz. Mjesa se sa destiliranom vodom 50/50.
jefferson

#498 Re: VW Passat vs ostali

Post by jefferson »

Pa dobro, ja nisam ni planirao skidati visko osim propelera. Koliko sam vidio to bi mozda bilo izvodljivo, ali kako si fiksirao radilicu iz takvog polozaja? Mislim to kada bi zaobisao skidanje karambolke ustedio bi 4-5 sati posla (dva hladnjaka turbine, hladnjak klime, obicni hladnjak itd).
Znam za visko ide dva 32 kljuca sa kontra navojima.
Zupcasti sma narucio preko ECS tuninga, svi remenovi, svi spaneri i natezaci, termostat, pumpa, dihtung pumpe, 3 ltr Pentosin G12 za 235 dolara.
Bordolini

#499 Re: VW Passat vs ostali

Post by Bordolini »

Prvo ces morati skinuti kajis od klime. Kad ga skines vidjeces da remenica koja ide preko poklopca od radilice na sebi ima oznake a te iste oznake se mogu poravnati sa oznakama na poklopcu zupcastog. Vidjeces oznake za mrtvu tacku, predpaljenje, poslije paljenja (ako se nisu ogulile oznake). Eh, ta remenica ima na sebi zarez (kad skines vidjeces o cemu govorim), poklopi ga sa oznakama na poklopcu timing belta i skini poklopac. Ispod ces naci remenicu preko koje ide zupcasti, nju odmah oznaci markerom prije nego skines kajis a oznaci i blok. Ne pomjera se radilica bas tako lako, nema potrebe da je zakljucavas na ovom motoru, jednostavan je, nema puno pomjeranja.
A bregastu mozes zakljucati ako imas odgovarajuci alat, samo moras skinuti poklopac ventila i zakljucati je iznutra. Mada nema ni za to potrebe jer jednom kad si ovu dole remenicu doveo u poziciju tada se i bregasta mora poklopiti na svoj zarez, samo je oznaci.

Da, ECS tuning je tito za te stvari. I dzabalesku.
jefferson

#500 Re: VW Passat vs ostali

Post by jefferson »

Bordolini wrote:Prvo ces morati skinuti kajis od klime. Kad ga skines vidjeces da remenica koja ide preko poklopca od radilice na sebi ima oznake a te iste oznake se mogu poravnati sa oznakama na poklopcu zupcastog. Vidjeces oznake za mrtvu tacku, predpaljenje, poslije paljenja (ako se nisu ogulile oznake). Eh, ta remenica ima na sebi zarez (kad skines vidjeces o cemu govorim), poklopi ga sa oznakama na poklopcu timing belta i skini poklopac. Ispod ces naci remenicu preko koje ide zupcasti, nju odmah oznaci markerom prije nego skines kajis a oznaci i blok. Ne pomjera se radilica bas tako lako, nema potrebe da je zakljucavas na ovom motoru, jednostavan je, nema puno pomjeranja.
A bregastu mozes zakljucati ako imas odgovarajuci alat, samo moras skinuti poklopac ventila i zakljucati je iznutra. Mada nema ni za to potrebe jer jednom kad si ovu dole remenicu doveo u poziciju tada se i bregasta mora poklopiti na svoj zarez, samo je oznaci.

Da, ECS tuning je tito za te stvari. I dzabalesku.
Hvala ti! Morat cu probat to tako, ako ne krene kako treba lako je skinuti karambolku i napraviti dodatni pristup!
Ma ja ECS je zakon, i ne samo za te stvari, za sve rezervne djelove su tito.
Post Reply