VW Golf all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Gost1515

#476 Re: VW Golf all about

Post by Gost1515 »

Dobri su mi ovi što kažu da ih ne zanima kako auto gubi cijenu, a odmah sljedeći argument je "golf je precjenjen". U nekom normalnijem društvu, na zapadu, deprecijacija auta je itekako tema. Ljudi uzmu auto, voze 3 godine i onda staro za novo. E tu itekako igra ulogu ova cijena polovnog, više nego kod nas. Al jok, ovdje odmah po "glupom bošnji" ... :-)
johntra

#477 Re: VW Golf all about

Post by johntra »

Motor koji se ugradjuje u ovaj model Fabije i nosi oznaku ASY 47kw vuce korene od prvih tdi motora koji su se ugradjivali u passata b4 i audi 80 b4 a zatim i golfa tdi i imali su oznaku 1Z kasnije su evoluirali u motor sa oznakom na primer AGR 66kw koji se ugradjivao do 2004 u Oktaviju ,Golfa 4 i pojedine modele Audija i Passata,otuda i mit o njegovoj dugovecnosti,zajednicko za Tdi i i Sdi motor je Bosch pumpa visokog pritiska koja nosi oznaku VP37 inace konstrukciono su skoro isti stom razlikom sto Tdi naravno poseduje Turbinu,Interkuler,Protokmetar i famozni plivajuci zamajac sto ga cini jacim ali i istovremeno skupljim za odrzavanje.

U Fabiju se ovakav klacican TDI nikada nije ugradjivao vec se od pocetka ugradjuje Pumpa Dizna Turbo dizel (PD) sa oznakom ATD 74kw njegova specificnost je ta sto on nema klasicnu Bosh pumpu vec svaki cilindar ima svoju Pumpa-Diznu koju pokrece Bregasta i otuda je kod tog motora izuzetno vazan kvalitet motornog ulja takodje on u rezervoaru ima elektricnu pumpu goriva kao i moderni benzinci.Takodje ima i plivajuci zamajac.
evo, normalna je činjenica da i u Škodama postoje plivajući zamajci, to je bar odavno poznato...taman da ovi vauvaovci malo nauče o njihovim ikonama...
sheikh

#478 Re: VW Golf all about

Post by sheikh »

pa nije realno svi govore kako ih ne zanima koliko ce izgubiti na cijeni kada budu prodavali auto????
dajte molim Vas :)
mi pricamo o golf klasi :) to sigurno necu uzeti neki burzuj pa da moze reci sta me briga za krajnju cijenu :D
da je tema o Masseratiju ili nesto slicno pa bih razumio,ali ako je tema o ovome onda nema smisla polemisati :D
johntra

#479 Re: VW Golf all about

Post by johntra »

evo, konkretno...kupio sam Stila 2008 u avgustu za 12.000, sad ga mogu prodati 8.500..znaš koliko me za to boli briga...kupio sam auto koje sam želio od kada sam ga ugledao u jednom od brojeva Auto Plusa 2002. godine, a tad sam vozio Tipa...za mene je san ispunjen i naravno idemo dalje...cijena mi je uvijek na drugom mjestu, a ćeif i osjećaji na prvom...možda sam budala, ali libo me gabri... :D
Gost1515

#480 Re: VW Golf all about

Post by Gost1515 »

johntra wrote:evo, konkretno...kupio sam Stila 2008 u avgustu za 12.000, sad ga mogu prodati 8.500..znaš koliko me za to boli briga...kupio sam auto koje sam želio od kada sam ga ugledao u jednom od brojeva Auto Plusa 2002. godine, a tad sam vozio Tipa...za mene je san ispunjen i naravno idemo dalje...cijena mi je uvijek na drugom mjestu, a ćeif i osjećaji na prvom...možda sam budala, ali libo me gabri... :D
ma naravno, kod polovnjaka to nije bitno, kod novih nešto više. Nisam ni ja razmišljao o prodaji kad sam kupio seata. Nego: lijep je, vw tehnika :D, ne krade se. Nakon više od 20.000 km: i dalje je lijep, nikakvih problema, još je kod mene (kuc-kuc) ...
respo

#481 Re: VW Golf all about

Post by respo »

Gost1515 wrote:Dobri su mi ovi što kažu da ih ne zanima kako auto gubi cijenu, a odmah sljedeći argument je "golf je precjenjen". U nekom normalnijem društvu, na zapadu, deprecijacija auta je itekako tema. Ljudi uzmu auto, voze 3 godine i onda staro za novo. E tu itekako igra ulogu ova cijena polovnog, više nego kod nas. Al jok, ovdje odmah po "glupom bošnji" ... :-)
evo recimo mene ne zanima koliko gubi cijenu
da je golf precjenjen jeste jer za iste pare mozes dobiti vise opreme sto znaci vise uzivanja za vrijeme voznje tog auta
nakon x godina boli me koliko je izgubio
bitno je da sam svih tih godina uzivao vozeci to sto mi se svidja sto volim itd naravno uz vise opreme
ne kontam to razmisljanje kupis auto koje je skoro golo samo zato da bi ga mogao prodati skuplje kad budes mjenjao jer kao eto drzi cijenu
ko hoce to nek kupuje tako pa nek racuna za koliko ce ga prodati a kako ce se voziti najmanje razmislja boli me neka stvar
ja to nikad necu uraditi i gotovo
herbert mekfjuger

#482 Re: VW Golf all about

Post by herbert mekfjuger »

takođe, jebeš cijenu... na laguni sam za godinu "izgubio" 2-3 hiljade i baš me briga, svako zadovoljstvo ima cijenu...
Gost1515

#483 Re: VW Golf all about

Post by Gost1515 »

Dobro, ali zašto mislite da se uživa samo vozeći renoa, pežoa, ... a ne golfa?
Gost1515

#484 Re: VW Golf all about

Post by Gost1515 »

herbert mekfjuger wrote:takođe, jebeš cijenu... na laguni sam za godinu "izgubio" 2-3 hiljade i baš me briga, svako zadovoljstvo ima cijenu...
pa što je problem ako se na golfu u startu "izgubi" par hiljada ako to nekom zadovoljstvo?
johntra

#485 Re: VW Golf all about

Post by johntra »

Gost1515 wrote:Dobro, ali zašto mislite da se uživa samo vozeći renoa, pežoa, ... a ne golfa?
dobro, ima likova koji maštaju o golfovima više godina, ali, mora se priznati da je Golf došao neka vrsta monete i da se kupuje samo radi toga da se kasnije može lakše prodati, da bi se kupila nova generacija Golfa.. :D
respo

#486 Re: VW Golf all about

Post by respo »

Gost1515 wrote:Dobro, ali zašto mislite da se uživa samo vozeći renoa, pežoa, ... a ne golfa?
govorim ti konkretno sta dobijes za iste pare u golfu a sta u pezou renou opelu ili sta ja znam kojem vec

nisam nikad rekao da se samo uziva u voznji ovih ostalih
mada kad uzmes samo udobnost priznat ces da je vece uzivanje u francuzima nego u bilo kojem drugom da naglasim kad se uzme samo udobnost

eh sad ono glavno
ono sto mozes kod ostalih dobiti za recimo 30000 isto to u golfa kosta 35000+
zasto da ja dajem 5000 ili vise u startu a isto mogu dobiti za manje novaca znaci u startu
neke sitnice ili cak i krupnije stvari

na dizajn necu obracati paznju jer svako ima svog favorita
znaci pricam samo o opremi

tako da kad bolje pogledas ta niza cijena kod preprodaje i nije bas gubitak kakvim se hoce pokazati
a uzivanje neuporedivo
Gost1515

#487 Re: VW Golf all about

Post by Gost1515 »

Ma može se i na golfu dobiti dosta opereme za razumnu lovu, vazda ima neka akcija, evo npr:
Golf paket R-Balkan, 4 vrata sa električnim podizačima stakala naprijed i nazad, pretinac ispred
suvozača sa hlaĎenjem, osvjetljenjem i zaključavanjem, Naslon za ruku naprijed sa pretincem za
odlaganje, dva izduvnika i dva držača za čaše nazad, Kućište vanjskih ogledala i ručke na vratima u
boji vozila, Regulisanje dužine glavnih svjetala sa statičkim svjetlom za vožnju u krivinama, Svjetla za
maglu sa hromiranim obrubima, Klima ureĎaj Climatronic sa odvojenom dvozonskom regulacijom za
lijevu i desnu stranu vozila
24) 1.840 KM
Bi li ovo koštalo manje kod drugih?

A s druge strane, zato VW ima škodu, seata ... Sad reno počinje slično sa Daciom ...
respo

#488 Re: VW Golf all about

Post by respo »

fazon je sto vecinu ovih stvari ostali imaju u osnovnoj opremi a i oni imaju akcije
te akcija koja se vrti oko klime te akcija koja se vrti oko klinca palca tako da opet dobijes da vise opreme dobijes s ostalim markama
gledajuci grupaciju vw
seat mi je nekako uvijek bio najdalji od vw-a u toj istoj grupaciji
Gost1515

#489 Re: VW Golf all about

Post by Gost1515 »

respo wrote:fazon je sto vecinu ovih stvari ostali imaju u osnovnoj opremi a i oni imaju akcije
te akcija koja se vrti oko klime te akcija koja se vrti oko klinca palca tako da opet dobijes da vise opreme dobijes s ostalim markama
gledajuci grupaciju vw
seat mi je nekako uvijek bio najdalji od vw-a u toj istoj grupaciji
dvozonska klima u seriji? Zakretanje svjetala? Maglenke? El. podizači nazad? Evo gledam pežo 308 cjenik i ništa od ovoga nije u seriji ....
respo

#490 Re: VW Golf all about

Post by respo »

rekoh vecinu nisam pomenuo dvozonsku klimu
maglenke manje vise svi uvode kao osnovnu opremu kao i sva stakla elektricna
zakretanje svjetala u krivinama malo ih ima
Gost1515

#491 Re: VW Golf all about

Post by Gost1515 »

Maglenke jesu, podizači nisu, P308:

PLE05 Zadnji podizači prozora 480 KM
radostan dan

#492 Re: VW Golf all about

Post by radostan dan »

johntra wrote:
Gost1515 wrote: mora se priznati da je Golf došao neka vrsta monete i da se kupuje samo radi toga da se kasnije može lakše prodati, da bi se kupila nova generacija Golfa.. :D
Ovo je tačno - jedan kroz jedan.
Gost1515

#493 Re: VW Golf all about

Post by Gost1515 »

radostan dan wrote:
johntra wrote:
Gost1515 wrote: mora se priznati da je Golf došao neka vrsta monete i da se kupuje samo radi toga da se kasnije može lakše prodati, da bi se kupila nova generacija Golfa.. :D
ne bih rekao ... naime ne sjećam se da sam ovo napisao :?
respo

#494 Re: VW Golf all about

Post by respo »

Gost1515 wrote:Maglenke jesu, podizači nisu, P308:

PLE05 Zadnji podizači prozora 480 KM
rekoh manje vise
eto maglenke standard dosta a korisne vjerujem jos stvari ima koje su standard a ovamo doplata
sto opet govori u prilog ostalima
ne uzimaj samo pezoa nego i ostale
Bullet Tooth Tony

#495 Re: VW Golf all about

Post by Bullet Tooth Tony »

johntra

#496 Re: VW Golf all about

Post by johntra »

ne bih rekao ... naime ne sjećam se da sam ovo napisao :?

ja sam ovo napisao...zar je u VW-u još doplata za retrovizore u boji auta? ne znam je li tako kod drugih...vjerovatno ima kod nekih, ali mislim da su to manje-više svi prevazišli...
Klodovik

#497 Re: VW Golf all about

Post by Klodovik »

Ma, lako je za retrovizore. To još možeš doplatiti ako ti je nešto bitno. Kod Peugeota ni u doplati nema dobrog i preciznog mjenjača.
respo

#498 Re: VW Golf all about

Post by respo »

kod golfa i u doplati ne mozes dobiti udobnost za ledja :)
lakse cu ja s mjenjacem izaci na kraj nego sa bolovima u kicmi
holowey

#499 Re: VW Golf all about

Post by holowey »

Beg_Babic wrote:
vidim, vw-ovci znaju kako se parkira :D
Cafe Camargue

#500 Re: VW Golf all about

Post by Cafe Camargue »

respo wrote:kod golfa i u doplati ne mozes dobiti udobnost za ledja :)
lakse cu ja s mjenjacem izaci na kraj nego sa bolovima u kicmi
Pretjeruješ. Nemoj molim te govoriti da je Pežo 307 nešto naročito udobniji od Golfa V.
Vozio sam se u oba, i upravo zbog ove fame kako su francuzi poznati po udobnosti sam ostao razočaran.

Npr, Golf VI je izuzetno udoban auto.
Naravno, svako auto godinama se troši i postaje neudobnije, al nova šestica je za pohvalu.
Locked