poznanik wrote:HAVANA wrote:Na koji nacin da opstanu pravna lica u sarajevu sa nelojalnom konkurencijom iz drugih gradova?
Na koji nacin da budu konkurentni na trzistu ako se trenira strogoca samo u sarajevu?
Na koji nacin da prodaju robu koja je placena npr. 3700 eura sa svim pratecim dokumentima navedenim u čl.26...a oni carine tu istu robu na 23000km(po njima vrijedi 28500km sa carinom i pdv-om)...usput ,trzisna vrijednost te robe je 17000km sa carinom i pdv-om...
Zasto se to samo primjenjuje na pojedincima?
Zasto za asu... vazi član 26...
Zasto njima nije osnovica novonabavna vrijednost vozila iz kataloga,nego po fakturi?
Čemu sluzi član 26?
Zasto maltretiraju ljude koji godinama carine u sarajevu i nece nigdje drugo da rade?
Hiljadu zasto...nijedno zato...Nemoguce je i uci do gospodina da objasni nebuloze koje rade.
Svoje price da ce svima biti isto nek okace macku o rep.I ako bude...do tada ce zatvoriti pola firmi ili ce ih natjerati da i oni kupuju licne karte od nekih baba po bosanskim vukojebinama...
U ratu me nisu otjerali iz sarajeva...u miru izgleda hoce...
Svako kršenje propisa, na bilo kojoj CI treba evidentirati i prijaviti, moguće je i anonimno. Samo dosljednom primjenom pravila i propisa moguće je ostvariti ravnopravnost u procedurama, neovisno o kojoj robi se radi, ili o kojem uvozniku, ili čak o kojem špediteru kao posredniku, zakon je jednak za sve, i svi su odgovorni.
Teško je komentirati pojedinačne slučajeve, posebno bez konkretnih podataka i sa "uopštenim" primjedbama. Svaki Sarajevska ispostava je najveća i najprometnija u državi, i s razlogom se smatra "ogledalom" u BiH, tako da je donekle i opravdana rigoroznija primjena pravila i propisa. U manje prometnim ispostavama normalno je da je protok roba brži, ali i u takvim okolnostima provedbeni postupak mora biti usklađen sa zakonom, tu nema dileme.
Nema sta bit rigoroznija ovde a tamo ne.
Žalio sam se ja,par puta...par puta i dobio...par puta me nikad nisu ni zvali...
A i prvo plati...pa se zali...
Sta je njima interes?Da pravna lica rade ili da cvjeta crno trziste?
Mene kao uvoznika ne zanima nikakva rigoroznost.Ako sam ja robu platio 3700 eura po zakonu se mora i cariniti na 3700 eura.I kada on podigne osnovicu a ja platim carinu i pdv na tu uvecanu vrijednost...ja opet ulaznu kalkulaciju i izlaznu cijenu robe radim prema ulaznoj fakturi robe...Tako da pored nebulozne carinske deklaracije od nekih 28500 km sa carinom i pdv-om(procijenjene vrijednosti...ja tu robu prodam kupcu za 16000km sa carinom i pdv-om
Znaci em mi je naplatio vise nego sto treba,smanjuje mi marzu i direktno ugrozava moje poslovanje i jos me takvim nacinom GURA u pretplatu pdv-a sto opet nosi drugi problem...eto sad indirektnog u kontrolu...oooo dobar dan...vi u pretplati pdv-a...

Jebo lud zbunjenog u ovoj zemlji...
Ovde stvarno samo totalna budala može otvoriti firmu bez neke pozadine u vladajucoj kliki...

Jedva cekam taj dan da se zakon primjenjuje isto za sve...pa da onda igramo trzisnu utakmicu...
Cini mi se nikad...Nek prepisu od hrvatske kad vec ne znaju, otac ih jebo mutavi...
I oni su imali tih problema pa sad ko pista...
Sve se moze kad se hoce ali ovde su malo vece stvari u pitanju i raznorazni talovi.
Ja pare(kafu) ne dam nikom...nek gule al mene gradiska vidjeti nece...
Pazi ovu nebulozu...
23000km
+6% (1380 carina)
+17%(4144 pdv)
---------------------------------
28524 km procijenjena vrijednost po njihovom
Znaci ulazni pdv= 4144km
Izlazna faktura 16000km Prodajna cijena robe
Ulazna cijena robe 7236,46km + 5524 carina i pdv +troskovi,spedicija,prijava,prevoz,marza...=16000km
13675,21km
17% 2324,79km
-----------------------------
16000km
Ulazni pdv 4144km
Izlazni pdv 2324,79km
Zamisli sad vecu kolicinu robe ...