Zasto se Jugoslavija raspala?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
xDenisx

#476 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by xDenisx »

:lol: :lol: Dakle opet CIA, Vatikan i mudZahedini?

Gonite se u pm vise sa teorijama zavjere. Mi koji smo sve to prezivjeli znamo ko je u sustini kriv.

A nisu sigurno Ameri drzali konc logore u Krajini, pocinili genocid u Srebrenici, spaljivali zive ljude u Visegradu, masovno silovali zene i djevojcice u Foci... :oops:
USAblues

#477 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by USAblues »

xDenisx wrote::lol: :lol: Dakle opet CIA, Vatikan i mudZahedini?

Gonite se u pm vise sa teorijama zavjere. Mi koji smo sve to prezivjeli znamo ko je u sustini kriv.

A nisu sigurno Ameri drzali konc logore u Krajini, pocinili genocid u Srebrenici, spaljivali zive ljude u Visegradu, masovno silovali zene i djevojcice u Foci... :oops:
:thumbup: :thumbup:
agnostic_front

#478 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by agnostic_front »

xDenisx wrote::lol: :lol: Dakle opet CIA, Vatikan i mudZahedini?

ma joj hajd ko da je bitno...kad dodje neko iz bg-a i kaze ko nas zavadi, a mi kazemo amerika i onda opet zivimo u jugi sretno i zadovoljno, dok opet NASA ne spusti vanzemaljce da prave logore i genocide. pa cemo onda opet isto da zaboravimo, da pravimo partije, da se udruzujemo i tako...
sta fali, volimo mi da nas biju...
bokakotorska

#479 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by bokakotorska »

Govori "prvoboraca" jos kao Titovog pionira, oterase me u izdajnike Revolucije.

Vise volim da cujem sta Kusturica i Sidran zive i sta su ziveli nekada, a i sada zajedno. Bez obzira sto su trenutno

na dve strane reke.

http://www.youtube.com/watch?v=0Lf3fNyB ... re=related

A zasto, to je ono sto se pitamo i pitacemo se jos koji dan, sve dok ta pitanja ne budu dolazila sa istog polazista.

Jugoslovenskog, naravno.

:)
bokakotorska

#480 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by bokakotorska »

Ovo pismo interesantno zvuci i malo osvetljava odnose medju komunistima nasih naroda i narodnosti....

PISMO AKADEMIKA I PRVOBORCA VLADIMIRA DEDIJERA PETRU STAMBOLIĆU, DUGOGODIŠNJEM ČLANU NAJVIŠEG RUKOVODSTVA SFRJ, STRICU IVANA STAMBOLIĆA TADAŠNJEG PREDSEDNIKA CKSK SRBIJE, POVODOM PRITISAKA NA SANU

(TOLIKO O „SRPSTVU“ ONDAŠNJE POLITIČKE VRHUŠKE)

Zdravo Pero,
Pogledaj priloženi izveštaj. Pisao ga je član našeg Odobra za genocid profesor R. Savić, inače čovek od poverenja, sin jedne stare srpske prečanske porodice, gde decu od Arsenija Čarnojevića uče da ne lažu i ne kradu. On tu citira izjave Ljiljane Manojlović, sekretara našeg Odbora. Ona je neobično inteligentna žena, ali je velika mučenica, otkako joj je đavo uzeo dušu. A taj zli duh je administrativni sekretar Akademije Bošković. On joj daje direktive šta da govori, kako da nam preti, a nesrećnica mora to da radi da bi sačuvala koru činovničkog hleba. A ko daje direktive Boškoviću, to sam konačno utvrdio. Mi puštamo da nam Manojlovićka prenosi otvorene pretnje i na sednicama Odbora da će nas zabraniti, ona prenosi i pretnje Raselovom sudu. To moraju da rade i neke druge nesrećne činovnice. Pojedinim starim akademicima prenete su pretnje da će izgubiti penziju (uoči vanredne skupštine SANU), a jedan je odgovorio:
„Možete, meni dnevno trebaju samo dve kifle i dva jogurta“. Još ranije mi se drug Vasa Čubrilović često žalio:
„Uzeće nam, ba, penziju“.
Najgore je što je i sam Ivica Stambolić pretio akademicima (imam njihove pismene izjave) da će on uz pomoć Udbe rešiti pitanje Akademije.
Da se vratimo na poslednju poruku vlasti koju nam je predala drugarica Ljiljana Manojlović:
Da sam ja napisao pismo drugu Stanetu Dolancu, izveštavajući ga o pripremama našeg simpozijuma, i da ste naveli da ste pozvali, između ostalog, i jednog profesora iz Irana.
Ovo je potpuna neistina. S drugom Dolancom sam u zategnutim odnosima, otkako je milicija u Kopru htela da otme od moje Vere rukopis i građu za četvrti tom, a zatim pošto je uhapsila mog nesrećnog Marka kada se vraćao iz bolnice u Begunju, pa ga je maltretirala, skidala golog, i tome slično.
Takođe sam prošlog juna javno osudio u Ljubljani (to je slovenačka štampa i objavila) druga Dolanca zbog hapšenja 28 ljudi u Beogradu pre neku godinu. Druga Dolanca nisam video već šest godina, niti sam mu pisao o simpozijumu. Ali zato sam pisao Ivici Stamboliću, poslao sam mu i cirkularno pismo našeg Odbora, gde se tačno vidi šta radimo. Pre šest meseci sam ga usmeno obavestio o pripremama našeg velikog međunarodnog skupa, a on onda naređuje onom malom Miloševiću da zabrani naš skup, da nam se ne daju finansijska sredstva. Tako ti čelni ljudi misle samo o vlasti, kako će da unište Akademiju, što se usudila da na tajnom glasanju ogromnom većinom glasova odbrani autonomiju i slobodu naučnog rada.
A o ratu, o mrtvih 1,700.000 duša, neće ni da čuju. Vi ste naneli ogromnu štetu i mrtvim i živim Jugoslovenima.
To se vidi i iz druge tačke dostave Ljiljane Manojlović: „Da je najviše rukovodstvo Srbije odlučilo da se ne daju novčana sredstva za održavanje simpozijuma, da se ne bi zamerili Vladi Hrvatske. Ako bi se simpozijum održao vlada Hrvatske bi stvarala teškoće Vladi Srbije povodom predstojećih ustavnih promena.“
Vi ne dozvoljavate da se ispituju naša stratišta. Eto, usred Beograda se nalazi konc-logor na Sajmištu u strašnom stanju. Raselov sud je apelovao pre dve godine da se to mučilište uredi, a vas baš briga.
Dobih baš juče pismo jednog starog Užičanina. Protestvuje što je spomenik pokojnog Krcuna Penezića u strašnom stanju. Zato te molim, kada prolaziš za Ivanjicu, svrati malo do spomenika pokojnog Krcuna, pa sa šoferom počisti sve ono đubre što se skupilo.
Zato vi ne hajete ni za Jasenovac, gde su vlasti zabranile svako naučno ispitivanje koliko je tamo mrtvih. Savez boraca Bosanske Dubice doveo je i slovenačke naučnike pa su 1962. godine u Gradini otvorili jednu desetinu grobova i utvrdili da tamo leži oko 58.000 mučenika. U isti mah Stevo Krajačić daje direktive Tuđmanu, da je u Jasenovcu ubijeno svega 50.000 duša i to mahom Hrvata.
Jasenovac je treće najveće gubilište u Drugom svetskom ratu i jedino neispitano usled naših političkih neprilika.
A vi trgujete s tim mrtvima. Ćutite da biste dobili podršku za Kosovo i Vojvodinu. U Zagrebu vam se samo smeju. Još mi je Bakarić juna 1981. godine govorio da su svi srbijanski komunisti jednaki, malo ih počešete, pa se ispod crvenila pojavi koža Svetog Save. Bakarić zaboravlja da su se srpski komunisti uhvatili u koštac sa Dražom Mihailovićem, vođom velikosrpske buržoazije i zaklali ga zubima. Da niste to učinili, teško bi se ustanak razvijao u drugim krajevima Jugoslavije, a ovako smo, mi srpski komunisti, dokazali da hoćemo novu Jugoslaviju ravnopravnih naroda.
Istovremeno su Bakarić i Hebrang 17. aprila 1941. potpisali ugovor s Lerkovićem i Budakom o stvaranju Komunističke partije nezavisne Hrvatske. Sam Tito je u „Srpu i čekiću“ osudio takve sramne akcije. U Ilekovoj torbici se nalazi original tog dokumenta, a ti si, dok si bio na čelu države, doneo odluku da se taj dokument drži u najvećoj tajnosti. Neka ti je nazdravlje.
Ti si, Pero, dobar poznavalac naše istorije, naročito 19. veka. Znaj da se ništa ne može sakriti pod kapom nebeskom, ma koliko vlast pretila i gušila istinu. Branio sam te poslednji put u Beogradu. Neki Milović ili Minović iz „Politike“ hvalio se u kući pevačice Lepe Lukić da ti on rediguje memoare. Došli posle neki ljudi pa me pitaju da li je to istina. Rekao sam da si ti veoma pismen čovek, da si visoki intelektualac, da sve sam pišeš, ali da ne želiš da objaviš svoje memoare dokle god je živ i poslednji spomeničar. Ja ti savetujem, kao čovek s velikim iskustvom, kako se pišu memoari, otvori svoju dušu, jer samo ako sebe vidiš u kontekstu istorijskog procesa, možeš da osvetliš taj proces. Istorija od tebe očekuje da odgovoriš kako je uništen cvet KP Srbije, ti neposredno znaš kako je likvidiran Blaško Nešković, zatim Crni Žujović, pa Aleksandar Ranković (u svojim uspomenama koje je meni ostavio i ti se pominješ, kao funkcioner koji je zajedno sa Stevom Krajačićem pripremao Rankovićevu likvidaciju). Ti si učestvovao i u strašnom pokolju srpskih kneževa 1972. godine. Posle si sredio svog rođenog kuma Miloša Minića, i konačno Dražu Markovića, da bi danas u svom ćepenku u srpskoj Skupštini sedeo i odlučivao i o najmanjim sitnicama u Srbiji. Kako ti ne dosadi, skini već jednom svoju odumrlu ruku s guše mlađih drugova u Srbiji.
Ako poslušaš moj savet, tvoji će memoari dostići slavu isposvesti svetoga Augustina, Žan Žak Rusoa, Herzena i mnogih drugih poštenih pisaca.
Meni je malo ostalo od života. Bolesti me dave, skoro svaku noć čujem šum krila anđela smrti. A sad mi je lakše, moj tužni Pero, druže iz Užica iz slavne 1941. godine, kad smo toliko zajedno radili. Napisah ovo i spasih svoju savest.

Neka ti je srećan
1. maj.
27. april 1987.
Vlado Dedijer
radostan dan

#481 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by radostan dan »

JeL bješe Marko D. ubijen ili je - samoubistvo- u pitanju?
Spejs

#482 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Spejs »

Nije se raspala nego je razvaljena, to su dva sasvim različita pojma!

A razvaljena je iznutra i izvana, od strane domaćih izdajnika i od strane Zapada!
bokakotorska

#483 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by bokakotorska »

radostan dan wrote:JeL bješe Marko D. ubijen ili je - samoubistvo- u pitanju?
Marko D ?

Pomozi

PS Spejs tu se slazemo, bilo bi korisno da sto bolje uocimo zasto je tako bilo ?
DiplomataSaSela

#484 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by DiplomataSaSela »

Raspala se zato sto je poslije Brozove smrti niko nije ni zelio,pogotovo oni koji su je stvorili,SHS,niko osim Bosanaca i jednog dijela Srba(manjeg) sto je bilo nedovoljno da opstane...svi ostali faktori unutrasnji i vanjski,ekonomija itd.su samo ubrzali raspad...
silm

#485 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by silm »

Raspala se sto joj je isteko vakat.
Pola ljudskog vijeka sa bogovima ideologije puta u komunizam.Niti napadnuta iz vana niti iznutra.
Iz have dosla slabost. Bas ko snijeg sto se topi. Nigdje nista ne vidis a vehne, nestaje, tanji se.
I to planetarno.
radostan dan

#486 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by radostan dan »

bokakotorska wrote:
radostan dan wrote:JeL bješe Marko D. ubijen ili je - samoubistvo- u pitanju?
Marko D ?

Pomozi
Sin Vladimira Dedijera.
zambaklija

#487 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by zambaklija »

Goran Bare se opet potrudi dati osebujna prikaz političkih zbivanja u zemlji i oko nje, ali ovaj put je progovorio o događajima od prije više od 20 godina.

[24 sata info]

"Dogodilo se to da je Tito umro, to se jako rasplamsalo, Stambolić je maknut, došao je Slobo, jako ratoboran mladić, napalio je Tuđmana, koji je takođe ratoboran general Titov bio, zapalili su Aliju, koji je takođe ratoboran bio, i tri mladića, tri kralja, sje..i su sve živo", rekao je Bare :D
bokakotorska

#488 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by bokakotorska »

silm wrote:Raspala se sto joj je isteko vakat.
Pola ljudskog vijeka sa bogovima ideologije puta u komunizam.Niti napadnuta iz vana niti iznutra.
Iz have dosla slabost. Bas ko snijeg sto se topi. Nigdje nista ne vidis a vehne, nestaje, tanji se.
I to planetarno.
Jeste istekao vakat.

Komunizmu.

Raspad Jugoslavije ili razvaljivanje Jugoslavije kako rece gore Spejs dogodio se u to vreme pada Komunizma ali sam

taj proces nije bio nuzno i uzrok raspada - razvaljivanja Jugoslavije. Ja bih rekao pre da je to bila samo polazna

tacka i background dogadjanja.

Ono sto mi najcesce nazovemo izdajnicima, ljudima koji se bore za tudj interes - smatrajuci ga za svoj, uze narodni,

taj sloj ljudi ja bih pre smatrao kao jedan dosta sirok sloj neuklopljenih, nezadovoljnih i rekao bih neizivljenih.

Svakako neostvarenih, a siledezija, kabadahija sto bi rekli nasi stari. Nametljivaca.

Jer pogledajmo i sada samo ta tri presudno uticajna profila - na tri narodnosti Bosne i Hercegovine i sta vidimo ?

Promasene, karijere, zivote i rezultate koje zapravo niko nije zeleo. Cak i njihovi najblizi vec sada imaju problem sa

njima samim i njihovim svakolikim nasledjem. Da ne govorim o obicnim ljudima.

Ti rezultati htenja "narodnih vodja" u punom su skladu sa njihovim kapacitetima, dometima, i u potpunom neskladu

sa ma kakvim jugoslovenskim interesom, koji nije imao ni priliku da se predstavi, upravo zahvaljujuci njima.

Rezultati zadnjeg jugoslovenskog gradjanskog rata odgovarali su samo trenutno zainteresovanim uticajnim drzavama

koje su zapravo vodile medjusobni spor oko njihovog uticaja - na nasem prostoru.

Kako bi rekli nasi jalovi, neozbiljni, drugovi, bejasmo moneta za potkusurivanje.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Radostan dan

Evo nesto o Marku i celoj toj prici - izvor je sa neta - naravno strani, kad se mi vazda bavimo tudjim poslom, avaj

http://www.osaarchivum.org/files/holdin ... 3-18.shtml

BOX-FOLDER-REPORT: 86-3-18
TITLE: Prominent Yugoslavia Party Veteran Harassed
BY: Zdenko Antic
DATE: 1983-12-29
COUNTRY: Yugoslavia
ORIGINAL SUBJECT: RAD Background Report/286

--- Begin ---

RFE-RL

RADIO FREE EUROPE Research

RAD Background Report/286
(Yugoslavia)
29 December 1983

PROMINENT YUGOSLAVIA PARTY VETERAN HARASSED*
by Zdenko Antic

Summary: The Yugoslav historian and famous
biographer of Tito, Vladimir Dedijer, was reportedly
forced to move his family from Yugoslavia to
Florence in order to avoid continuing harassment
on the part of unidentified people. It seems
that this was a consequence of Dedijer's
political conflict with some Croatian party leaders
who, he said, were about to rehabilitate the late
Andrija Henrang, a veteran Communist who was
arrested and prosecuted and then allegedly
committed suicide, because of his pro-Soviet stand
in 1948.

* * *

Professor Vladimir Dedijer, the only authorized biographer
of Tito and the President of the International Russell Tribunal,
is in trouble again. According to a long interview published in
the Italian weekly L'Espresso, "undefined forces in Yugoslavia
are harassing him and his family,"1 while some official
quarters are trying to censor the manuscript of the third volume
of his New Contributions to the Biography of Josip Broz
Tito, which should already have gone to press.[2]

Dedijer's complaints as revealed to L'Espresso appear to be
quite serious. Following the publication of the second volume of
Tito's biography in 1981, several managers of Liburnija, the
company publishing the biography, were removed from their positions
under pressure from the Croatian leadership. Thereafter Dedijer's
son, Borivoje, died tragically in an mysterious accident. Now,

* This Paper was first issued on 14 December 1983.
This material was prepared for the use of the staff of Radio Free Europe/Radio Liberty.

[page 2]

Dedijer's other son, Marko, has received several threatening
letters, causing Dedijer to move with his wife and two sons from his
villa on the Slovenian coast to Florence. Miodrag Marovic, a
well-known Yugoslav journalist and Dedijer's closest
collaborator, was attacked by a group of hooligans in a Moscow street
where he had been doing research on Tito's stay in Moscow. On 29
November 1982, while Dedijer was having a discussion in his villa
with a number of historians and political scientists, two
unidentified persons entered the house and told Dedijer that he would
be killed unless he immediately discontinued publishing.
Finally, on August 14 of this year, some unidentified individuals
tried to set fire to his study in his villa, where his archives
containing documents on Tito and on the work of the International
Russell Tribunal are located.[3]

Following this latest incident, Dedijer asked the Slovenian
Minister for Internal Affairs for protection. The minister, who
is on friendly terms with Dedijer, replied that no one could
protect him and advised Dedijer to move his family to a more secure
place. It was then that Dedijer decided to move to Florence.

Reasons for Harassment

For many years Dedijer had been an enfant terrible of
Yugoslav journalism, historiography, and politics. He played an
important role in the immediate prewar period when, as the son of
a respected Belgrade academic family and a talented young
journalist writing for Politika, he was used by the clandestine CP
leadership and Tito himself as a liaison officer with other
European CPs and for some secret missions. During the war Dedijer
was constantly with Tito as a member of the partisan "supreme
headquarters," with the task of writing up the day-to-day events
he was witness to; these reports were later published under the
title Diary. During the Djilas conflict with Tito in 1954, as a
member of the Yugoslav CP CC, Dedijer supported Djilas, was
expelled from the party, and was prohibited from publishing until
1966, when a reconciliation with Tito took place. Dedijer then
wrote several historical books, which, apart from a then
sensationalistic tone, were in fact antidogmatic and sharply critical
of the hegemonic policy of the Soviet Union.

Further problems arose with the publication of the second
volume of New Contributions to the Biography of Josip Broz Tito
in 1981. Dedijer was strongly attacked in the press for two
reasons: first, for trying to demystify Tito's personality and his
role during the wartime struggle, and, secondly, for interpreting
some party documents from the wartime period to the detriment of
the Croatian party leadership, in particular those involving the
case of Andrija Hebrang, the wartime Secretary of the Croatian CP
CC and later Stalin's supporter during his conflict with Tito in
1948.

The third volume of New Contributions to the Biography of
Josip Broz Tito deals with the period from 1945 to 1955 and

[page 3]

RAD BR/286

includes such sensitive events as Yugoslavia's conflict with the
Soviet Union in 1948 and its subsequent expulsion from the
Cominform. Moreover, the chapters on this conflict include and
discuss again Hebrang's case, for he was not only accused of
supporting Stalin's positions against those of Tito and the
Yugoslav leadership but also of having agreed to cooperate
secretly with the Gestapo and the pro-Nazi Croatian Ustasha
government. In his interview with L'Espresso, Dedijer claimed
that he had seen documents justifying such accusations but that
the Croatian leadership was not willing to hand them over for use
and reproduction. Moreover, he maintained that some documents
concerning Hebrang had been pulled out and were now in the
possession of Ivan Krajacic, who was organizational secretary of the
Croatian CP during the war and a close collaborator of Andrija
Hebrang. Finally, Dedijer hinted that there was some evidence
that after the collapse and dismemberment of Yugoslavia in April
1941 Andrija Hebrang had tried, following the old anti-Yugoslav
Comintern line, to influence the Soviet Union in the direction of
recognizing this dismemberment and the newly created Independent
State of Croatia, including the separation of the Croatian CP
from the Yugoslav CP. If proven, such accusations would affect
not ony some Croatian communist veterans but would also be
politically embarrassing for the Croatian CP leadership.

Who Might Be Behind the Harassment?

For Vladimir Dedijer there is no doubt that the present
leadership of the Croatian CP allied with various dogmatic forces
from other republics is behind his harassment. Dedijer accused in
the first place Ivan Racan, a Croatian CC member responsible for
ideology; a retired general, Jefto Sasic, former Chief of Army
Intelligence; another retired general, Kosta Nadj, former
President of Yugoslavia's Veterans' Federation; Josip Vrhovec, former
Yugoslav Secretary for Foreign Affairs and at present President
of Croatian League of Communists; and Branko Mikulic, a leading
Communist from Bosnia and Herzegovina. Dedijer has even accused
Josip Vrhovec of having organized an historical symposium held in
Zagreb last November with the aim of rehabilitating Andrija
Hebrang. Such a rehabilitation would have meant putting Tito in
the dock, however.

In any case, it cannot be excluded that some faction of the
Croatian CP leadership, particularly people connected with
Hebrang's wartime activities, could be among those behind the
harassment of Dedijer. Since Dedijer's collaborator Marovic has
already been beaten up in Moscow and Dedijer's activities and
especially his idea of holding a Russell Tribunal session on

[page 4]

RAD BR/286

Poland are an embarrassment for the Soviet Union, Moscow's hand
in this harassment can also not be excluded.

* * *

1 20 November 1983.
2 Novt Prilozt za Btografiju Josipa Broza Tita, Volume II (Zagreb and
Rijeka, Mladost and Liburnija, respectively, 1981).

3 Vladimir Dedijer was the initiator of the Russell Tribunal session on
Afghanistan in April 1981, and he planned to convene a session on Poland.

- end -
ljubav_aha

#489 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by ljubav_aha »

bokakotorska wrote:Ovo pismo interesantno zvuci i malo osvetljava odnose medju komunistima nasih naroda i narodnosti....

PISMO AKADEMIKA I PRVOBORCA VLADIMIRA DEDIJERA PETRU STAMBOLIĆU, DUGOGODIŠNJEM ČLANU NAJVIŠEG RUKOVODSTVA SFRJ, STRICU IVANA STAMBOLIĆA TADAŠNJEG PREDSEDNIKA CKSK SRBIJE, POVODOM PRITISAKA NA SANU

(TOLIKO O „SRPSTVU“ ONDAŠNJE POLITIČKE VRHUŠKE)

Zdravo Pero,
Pogledaj priloženi izveštaj. Pisao ga je član našeg Odobra za genocid profesor R. Savić, inače čovek od poverenja, sin jedne stare srpske prečanske porodice, gde decu od Arsenija Čarnojevića uče da ne lažu i ne kradu. On tu citira izjave Ljiljane Manojlović, sekretara našeg Odbora. Ona je neobično inteligentna žena, ali je velika mučenica, otkako joj je đavo uzeo dušu. A taj zli duh je administrativni sekretar Akademije Bošković. On joj daje direktive šta da govori, kako da nam preti, a nesrećnica mora to da radi da bi sačuvala koru činovničkog hleba. A ko daje direktive Boškoviću, to sam konačno utvrdio. Mi puštamo da nam Manojlovićka prenosi otvorene pretnje i na sednicama Odbora da će nas zabraniti, ona prenosi i pretnje Raselovom sudu. To moraju da rade i neke druge nesrećne činovnice. Pojedinim starim akademicima prenete su pretnje da će izgubiti penziju (uoči vanredne skupštine SANU), a jedan je odgovorio:
„Možete, meni dnevno trebaju samo dve kifle i dva jogurta“. Još ranije mi se drug Vasa Čubrilović često žalio:
„Uzeće nam, ba, penziju“.
Najgore je što je i sam Ivica Stambolić pretio akademicima (imam njihove pismene izjave) da će on uz pomoć Udbe rešiti pitanje Akademije.
Da se vratimo na poslednju poruku vlasti koju nam je predala drugarica Ljiljana Manojlović:
Da sam ja napisao pismo drugu Stanetu Dolancu, izveštavajući ga o pripremama našeg simpozijuma, i da ste naveli da ste pozvali, između ostalog, i jednog profesora iz Irana.
Ovo je potpuna neistina. S drugom Dolancom sam u zategnutim odnosima, otkako je milicija u Kopru htela da otme od moje Vere rukopis i građu za četvrti tom, a zatim pošto je uhapsila mog nesrećnog Marka kada se vraćao iz bolnice u Begunju, pa ga je maltretirala, skidala golog, i tome slično.
Takođe sam prošlog juna javno osudio u Ljubljani (to je slovenačka štampa i objavila) druga Dolanca zbog hapšenja 28 ljudi u Beogradu pre neku godinu. Druga Dolanca nisam video već šest godina, niti sam mu pisao o simpozijumu. Ali zato sam pisao Ivici Stamboliću, poslao sam mu i cirkularno pismo našeg Odbora, gde se tačno vidi šta radimo. Pre šest meseci sam ga usmeno obavestio o pripremama našeg velikog međunarodnog skupa, a on onda naređuje onom malom Miloševiću da zabrani naš skup, da nam se ne daju finansijska sredstva. Tako ti čelni ljudi misle samo o vlasti, kako će da unište Akademiju, što se usudila da na tajnom glasanju ogromnom većinom glasova odbrani autonomiju i slobodu naučnog rada.
A o ratu, o mrtvih 1,700.000 duša, neće ni da čuju. Vi ste naneli ogromnu štetu i mrtvim i živim Jugoslovenima.
To se vidi i iz druge tačke dostave Ljiljane Manojlović: „Da je najviše rukovodstvo Srbije odlučilo da se ne daju novčana sredstva za održavanje simpozijuma, da se ne bi zamerili Vladi Hrvatske. Ako bi se simpozijum održao vlada Hrvatske bi stvarala teškoće Vladi Srbije povodom predstojećih ustavnih promena.“
Vi ne dozvoljavate da se ispituju naša stratišta. Eto, usred Beograda se nalazi konc-logor na Sajmištu u strašnom stanju. Raselov sud je apelovao pre dve godine da se to mučilište uredi, a vas baš briga.
Dobih baš juče pismo jednog starog Užičanina. Protestvuje što je spomenik pokojnog Krcuna Penezića u strašnom stanju. Zato te molim, kada prolaziš za Ivanjicu, svrati malo do spomenika pokojnog Krcuna, pa sa šoferom počisti sve ono đubre što se skupilo.
Zato vi ne hajete ni za Jasenovac, gde su vlasti zabranile svako naučno ispitivanje koliko je tamo mrtvih. Savez boraca Bosanske Dubice doveo je i slovenačke naučnike pa su 1962. godine u Gradini otvorili jednu desetinu grobova i utvrdili da tamo leži oko 58.000 mučenika. U isti mah Stevo Krajačić daje direktive Tuđmanu, da je u Jasenovcu ubijeno svega 50.000 duša i to mahom Hrvata.
Jasenovac je treće najveće gubilište u Drugom svetskom ratu i jedino neispitano usled naših političkih neprilika.
A vi trgujete s tim mrtvima. Ćutite da biste dobili podršku za Kosovo i Vojvodinu. U Zagrebu vam se samo smeju. Još mi je Bakarić juna 1981. godine govorio da su svi srbijanski komunisti jednaki, malo ih počešete, pa se ispod crvenila pojavi koža Svetog Save. Bakarić zaboravlja da su se srpski komunisti uhvatili u koštac sa Dražom Mihailovićem, vođom velikosrpske buržoazije i zaklali ga zubima. Da niste to učinili, teško bi se ustanak razvijao u drugim krajevima Jugoslavije, a ovako smo, mi srpski komunisti, dokazali da hoćemo novu Jugoslaviju ravnopravnih naroda.
Istovremeno su Bakarić i Hebrang 17. aprila 1941. potpisali ugovor s Lerkovićem i Budakom o stvaranju Komunističke partije nezavisne Hrvatske. Sam Tito je u „Srpu i čekiću“ osudio takve sramne akcije. U Ilekovoj torbici se nalazi original tog dokumenta, a ti si, dok si bio na čelu države, doneo odluku da se taj dokument drži u najvećoj tajnosti. Neka ti je nazdravlje.
Ti si, Pero, dobar poznavalac naše istorije, naročito 19. veka. Znaj da se ništa ne može sakriti pod kapom nebeskom, ma koliko vlast pretila i gušila istinu. Branio sam te poslednji put u Beogradu. Neki Milović ili Minović iz „Politike“ hvalio se u kući pevačice Lepe Lukić da ti on rediguje memoare. Došli posle neki ljudi pa me pitaju da li je to istina. Rekao sam da si ti veoma pismen čovek, da si visoki intelektualac, da sve sam pišeš, ali da ne želiš da objaviš svoje memoare dokle god je živ i poslednji spomeničar. Ja ti savetujem, kao čovek s velikim iskustvom, kako se pišu memoari, otvori svoju dušu, jer samo ako sebe vidiš u kontekstu istorijskog procesa, možeš da osvetliš taj proces. Istorija od tebe očekuje da odgovoriš kako je uništen cvet KP Srbije, ti neposredno znaš kako je likvidiran Blaško Nešković, zatim Crni Žujović, pa Aleksandar Ranković (u svojim uspomenama koje je meni ostavio i ti se pominješ, kao funkcioner koji je zajedno sa Stevom Krajačićem pripremao Rankovićevu likvidaciju). Ti si učestvovao i u strašnom pokolju srpskih kneževa 1972. godine. Posle si sredio svog rođenog kuma Miloša Minića, i konačno Dražu Markovića, da bi danas u svom ćepenku u srpskoj Skupštini sedeo i odlučivao i o najmanjim sitnicama u Srbiji. Kako ti ne dosadi, skini već jednom svoju odumrlu ruku s guše mlađih drugova u Srbiji.
Ako poslušaš moj savet, tvoji će memoari dostići slavu isposvesti svetoga Augustina, Žan Žak Rusoa, Herzena i mnogih drugih poštenih pisaca.
Meni je malo ostalo od života. Bolesti me dave, skoro svaku noć čujem šum krila anđela smrti. A sad mi je lakše, moj tužni Pero, druže iz Užica iz slavne 1941. godine, kad smo toliko zajedno radili. Napisah ovo i spasih svoju savest.

Neka ti je srećan
1. maj.
27. april 1987.
Vlado Dedijer
Vladimir Dedijer :thumbup:
Espera

#490 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Espera »

Zbog prodrzljivoti Milosevica i zelje za stvaranjem VELIKE SRBIJE na klimavoj Jugoslaviji.
Tj..zato je doslo do muckog rata..a razlaz je bio logican ( toliko kultura,menstalnog sklopa i vjera pod jednim krovom ?)
Avramova

#491 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Avramova »

Espera wrote:Zbog prodrzljivoti Milosevica i zelje za stvaranjem VELIKE SRBIJE na klimavoj Jugoslaviji.
Tj..zato je doslo do muckog rata..a razlaz je bio logican ( toliko kultura,menstalnog sklopa i vjera pod jednim krovom ?)

Ja nisam videla razlicite kulture na Balkanu :D

Mentalni sklop nam je savrseno isti ( barem Srbima ,Hrvatima i Bosnjacima), a mnogo smo bili religiozni :D
( a i danas smo :-D )

Raspala se u prvoj liniji zbog Miloseviceve politike, ali danas svako od nas zna da bi se Hrvatska i Slovenija
odvojile i bez Milosevica. Da je bilo pameti, mogla je neka mala Jugoslavija da o(p)stane.
bdzs

#492 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by bdzs »

orada wrote: Toga je bilo na svim stranama.Negdje manje-negdje vise. Ni Bosnjaci iz Sarajeva predvodjeni harmonikasem Cacom nisu zaostajali u ubijanju i silovanju Srpkinja.
Ne rise matereti..eno ti krstarica pa možeš tamo komotno.
Cybernetic

#493 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 01:54, edited 1 time in total.
Brkooo

#494 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Brkooo »

nixotin wrote:Zato što su masoni /illuminati tako htjeli.
Mansoni* :D
Pokajnik

#495 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Pokajnik »

Jugoslavija pa to missim kao i Bosna i Hercegovina,državna tvorevina bez unutrašnje kohezije.
seln

#496 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by seln »

Pokajnik wrote:Jugoslavija pa to missim kao i Bosna i Hercegovina,državna tvorevina bez unutrašnje kohezije.
Lose skoro kao srbija.
Zokipfc

#497 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Zokipfc »

https://www.youtube.com/watch?v=uNkJnT2m1aA

Sta je ovo jbt :-) :-) :-) :-) :-)

Njofra izdominirao :run:
Stoner

#498 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Stoner »

Dva razloga:

1. Nenormalan i neodrživ ekonomski model
2. Ukidanje osnovnih ljudskih prava i građanskih sloboda

Da je imala:

1. Slobodno tržište
2. Demokratiju

I danas bi postojala 100%.
Bujrum majstore

#499 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Bujrum majstore »

Stoner wrote:
Da je imala:

1. Slobodno tržište
2. Demokratiju

Sad to imaju sve republike i narod se doslovno udara nogama u dupe od srece...
Zokipfc

#500 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?

Post by Zokipfc »

Stoner wrote:Dva razloga:

1. Nenormalan i neodrživ ekonomski model
2. Ukidanje osnovnih ljudskih prava i građanskih sloboda

Da je imala:

1. Slobodno tržište
2. Demokratiju

Kakva crna demokratija. Demokratija ne postoji
Post Reply