Dobri čajevi
Moderator: anex
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#476 Re: Dobri čajevi
Ovaj Lipton uopste nema value.. preskup je
- žulijan asanž
#477 Re: Dobri čajevi
gentoo wrote:Ovaj Lipton uopste nema value.. preskup je
kako misliš? gdje je preskup? ja sam plaćao od 2-3 eura za paketić od 25 piramida što nije uopšte preskupo!
@kompir: bem ti kud me navede na ovu temu, sad potroših 40 maraka ko s nokta
de mi reci još jednu stvar. piješ puno čaja vidim (ja također pijem po litar dva dnevno u periodu septembar-april
- Ciprol
#478 Re: Dobri čajevi
žulijan asanž wrote:gentoo wrote:Ovaj Lipton uopste nema value.. preskup je
kako misliš? gdje je preskup? ja sam plaćao od 2-3 eura za paketić od 25 piramida što nije uopšte preskupo!
@kompir: bem ti kud me navede na ovu temu, sad potroših 40 maraka ko s noktauzeo darjeling earl grey i caliph blend (mix crnog i zelenog čaja sa komadićima voća)...ovaj caliph blend bi mogao biti vrhunski....
de mi reci još jednu stvar. piješ puno čaja vidim (ja također pijem po litar dva dnevno u periodu septembar-april) sa ženom se izgotivim svaki dan. samo pazim šta pijem i uvijek se trudim raditi kraće infuzije i koristiti blaže čajeve radi kofeina. nego, kako se boriš sa tamnjenjem zuba?
![]()
gdje su ti paketići bili, davaj link
- žulijan asanž
#479 Re: Dobri čajevi
koji paketići? misliš ove piramidice? ili ovo što sam ja upravo naručio?Ciprol wrote:gdje su ti paketići bili, davaj link![]()
- Ciprol
#480 Re: Dobri čajevi
piramide.žulijan asanž wrote:koji paketići? misliš ove piramidice? ili ovo što sam ja upravo naručio?Ciprol wrote:gdje su ti paketići bili, davaj link![]()
- žulijan asanž
#481 Re: Dobri čajevi
eeeeee nejma to kod nas
to sam donio kad sam bio u EU
ne znam da li ima online....
- Ciprol
#482 Re: Dobri čajevi
nejmam smajli kojim bih opisao facijalnu ekspresijužulijan asanž wrote:eeeeee nejma to kod nasto sam donio kad sam bio u EU
-
kOmpir
#483 Re: Dobri čajevi
Moje mjerilo za čaj je oko 10-15 KM za 100 gr, a za oolong mogu dati i paru više. Uglavnom sebi iskombinujem najbolji odnos cijene, količine i ćejfažulijan asanž wrote:gentoo wrote:Ovaj Lipton uopste nema value.. preskup je
@kompir: bem ti kud me navede na ovu temu, sad potroših 40 maraka ko s noktauzeo darjeling earl grey i caliph blend (mix crnog i zelenog čaja sa komadićima voća)...ovaj caliph blend bi mogao biti vrhunski....
de mi reci još jednu stvar. piješ puno čaja vidim (ja također pijem po litar dva dnevno u periodu septembar-april) sa ženom se izgotivim svaki dan. samo pazim šta pijem i uvijek se trudim raditi kraće infuzije i koristiti blaže čajeve radi kofeina. nego, kako se boriš sa tamnjenjem zuba?
![]()
Crni čajevi najviše 'flekaju' zube, baš kao i kafa, a to najbolje znaju degustatori čaja (pogotovo u Indiji i na Šri Lanki) gdje dnevno u prosjeku degustiraju 100-200 čajeva. Nisam baš najbolje upućen u hemiju i to, ali mislim da varira od osobe do osobe i osjetljivosti zubne cakline. Baš mi cimer reče da ne valja jesti jabuku ni prije ni poslije pranja zuba, navodno jabučna kiselina već nagrize caklinu a kaladont je 'dohaka', odnosno obrnuto.
Možda bi ako bi pio čajeve sa manje tanina ne bi imao toliki problem sa tamnjenjem zuba. Ja baš i ne primjetim neko tamnjenje al doduše u zadnje vrijeme više pijem zelene i oolonge, jer mi je nestalo dobrog crnog
- žulijan asanž
#484 Re: Dobri čajevi
da li si se ikada bavio problemom tvrdoće vode za čaj? ne znam da li ti je poznato ali naša voda ima previsoke nivoe hidrogen bikarbonata da bi s njom napravio dobar čaj, odnosno da bi iz čaja izvukao sve njegove arome onako kako treba. bikarbonati povećavaju ph vrijednost vode, a to nije dobro radi ekstrakcije tanina i radi percepcije okusa. pokušaj jednom pomiješati 3/4 destilirane vode sa 1/4 česmovače, pa s tim napravi čaj. vidjet ćeš ogromnu razliku.
ustvari napravi isti čaj sa ovom mojom kombinacijom i uobičajeno samo sa vodom iz česme. onda degustiraj.
ono što englezi nazivaju "smoothness" - to je ono što ćeš dobiti.
edit: ovo ja uvijek radim kad pravim neki skupi visoko kvalitetni čaj. za ove neke "običnije" mi se često ne da zajebavat se s vodom...
ustvari napravi isti čaj sa ovom mojom kombinacijom i uobičajeno samo sa vodom iz česme. onda degustiraj.
ono što englezi nazivaju "smoothness" - to je ono što ćeš dobiti.
edit: ovo ja uvijek radim kad pravim neki skupi visoko kvalitetni čaj. za ove neke "običnije" mi se često ne da zajebavat se s vodom...
-
kOmpir
#485 Re: Dobri čajevi
Auuu šuti, jašta. U Mostaru je voda blago rečeno - grozna. Ni u jednoj česmovači nisam vidio toliko kamenca koliko u mostarskoj a sama po sebi ima neki šmek na mulj. Čajevi s česmovačom su obično prigušene arome i okusa, pa zbog toga čajeve kuham s flaširanom vodom. Ganjam da takva voda optimalno sadrži oko 40mg/l Ca + Mg i da je bez hlora. Kući u Tuzli stari zna povremeno donijeti kući (i to baš kad ja dolazim
) kanister česmovače provučene kroz reverznu osmozu. Nekad je dobra a nekad ima čudan šmek, ali je opet bolji čaj s tim nego s česmovačom.
Kinezi imaju i svoju filozofiju glede vode za spravljanje čaja: prva (najbolja) voda za čaj je izvorska voda, pogotovo ako je u blizini grmova sa čiji čaj piješ; druga voda za čaj je rijeka, a treća (najlošija) je stajaća bunarska.
Kisik također igra veliku ulogu u oslobađanju okusa i arome pa se ne preporučuje više puta ili dugo proključavati vodu, odnosno najbolje je koristiti 'taze' vodu, pa makar sa česme. Ovo sam čuo na jednom starom Engleskom dokumentarcu o čaju iz perioda drugog svjetskog rata.
Smoothness, ako je to ono što ja nazivam 'svilenkastim osjećajem na jeziku', onda postoje i čajevi koje tako nešto karakteriše. Recimo Dragon Pearls ili neki Dian Hong sa dosta vrhova i sl. I na kraju da dodam (dok nisam zaboravio
) da prema nekoj filozofiji (u nekoj klasičnoj kineskoj ili japanskoj knjizi,moram se podsjetiti
) kvalitet vode je 70% odgovoran za ishod spravljenog čaja, dok preostalih 30% spada na kvalitet lista.
Kinezi imaju i svoju filozofiju glede vode za spravljanje čaja: prva (najbolja) voda za čaj je izvorska voda, pogotovo ako je u blizini grmova sa čiji čaj piješ; druga voda za čaj je rijeka, a treća (najlošija) je stajaća bunarska.
Kisik također igra veliku ulogu u oslobađanju okusa i arome pa se ne preporučuje više puta ili dugo proključavati vodu, odnosno najbolje je koristiti 'taze' vodu, pa makar sa česme. Ovo sam čuo na jednom starom Engleskom dokumentarcu o čaju iz perioda drugog svjetskog rata.
Smoothness, ako je to ono što ja nazivam 'svilenkastim osjećajem na jeziku', onda postoje i čajevi koje tako nešto karakteriše. Recimo Dragon Pearls ili neki Dian Hong sa dosta vrhova i sl. I na kraju da dodam (dok nisam zaboravio
- žulijan asanž
#486 Re: Dobri čajevi
reverzna osmoza je odlična stvar - ne samo za čaj nego i za druge potrebe. skrenuo bih ti pažnju - iako treba paziti i na Ca, tebe više zanima HCO3 (hidrogen bikarbonat). na svakoj etiketi kupovne vode imaš taj podatak. neke vode imaju ogromne količine, neke malo manje, ali ni jedna (osim Prolom vode) nema prihvatljivu razinu bikarbonata...
probaj skuhati čaj s prolom vodom. garantujem da ćeš vidjeti razliku.
uostalom, kinezi smatraju, negdje sam čitao, da se najbolji čaj pravi od snijega - a snijeg je ustvari destilovana voda....
reverzna osmoza često oscilira (to što kažeš da voda ima šmek) zbog loših filtera....ako je kvalitetan RO filter, ne bi trebalo biti problema...
probaj skuhati čaj s prolom vodom. garantujem da ćeš vidjeti razliku.
uostalom, kinezi smatraju, negdje sam čitao, da se najbolji čaj pravi od snijega - a snijeg je ustvari destilovana voda....
reverzna osmoza često oscilira (to što kažeš da voda ima šmek) zbog loših filtera....ako je kvalitetan RO filter, ne bi trebalo biti problema...
-
kOmpir
#487 Re: Dobri čajevi
Nisam na to obraćao pažnju. Hajde probaću pa ću javiti rezultate. Probao sam čak i Brita filter sistem, ali čaj je bio totalno bezukusan, bez obzira filtrirao vodu s česme ili flaširanu.
- Simply_Red
#488 Re: Dobri čajevi
pozdav svima
postoje li neki čajevi koji se ne smiju miješati zajedno, pošto u zadnje vrijeme volim neke mikseve da pravim od 3-4 čaja istovremeno?
Hvala puno
postoje li neki čajevi koji se ne smiju miješati zajedno, pošto u zadnje vrijeme volim neke mikseve da pravim od 3-4 čaja istovremeno?
Hvala puno
- žulijan asanž
#489 Re: Dobri čajevi
Simply_Red wrote:pozdav svima
Hvala puno
pa ne vidim razlog da miješaš čajeve. ako se radi već o nekim blendovima koje su znalci napravili, nema razloga da ih miješaš jer ćeš ih samo upropastiti.
na koje konkretno čajeve misliš?
-
kOmpir
#490 Re: Dobri čajevi
Na koje čajeve konkretno misliš? Samo imaj na umu ako miješaš biljne da trebaš imati npr 2 gr. ukupno za jednu šolju, a ne 2 gr nane, 2 gr majčine dušice, 2 gr ovog, onog... Postoje i neke (relativno) opasne kombinacije, pogotovo sa biljem koje se baš i ne može naći na policama, već kod travara. Upitaj nekog travara koje se biljke ne smiju miješati.Simply_Red wrote:pozdav svima
Hvala puno
-
saga
#491 Re: Dobri čajevi
I ja u zadnje vrijeme mješam... mada mislim da su bezopasne mješavine
Hajdučku travu ili neven recimo dodajem u sve biljne... Mješam često majčinu dušicu sa nanom i kamilicom... a Nanu i majčinu dušicu sa voćnim
A mješam uglavnom jer neke čajeve ne volim same, a pijem ih zbog njihovih dobrobiti
Hajdučku travu ili neven recimo dodajem u sve biljne... Mješam često majčinu dušicu sa nanom i kamilicom... a Nanu i majčinu dušicu sa voćnim
A mješam uglavnom jer neke čajeve ne volim same, a pijem ih zbog njihovih dobrobiti
- Simply_Red
#492 Re: Dobri čajevi
Pa pošto sam se zainteresovao za čajeve prvo sam počeo miješati ove standardne jeftine, tipa kamilica, zeleni, crni i tako dalje. Ali sve više kupujem i druge čajeve pa reko da se ne zeznem. Drago mi je da smo to razjasnili 
- žulijan asanž
#493 Re: Dobri čajevi
saga wrote:I ja u zadnje vrijeme mješam... mada mislim da su bezopasne mješavine![]()
Hajdučku travu ili neven recimo dodajem u sve biljne... Mješam često majčinu dušicu sa nanom i kamilicom... a Nanu i majčinu dušicu sa voćnim![]()
prije svega, ja vam moram reći da mnogi ljudi kamilicu, nanu, neven i ostalo bilje uopšte ne smatraju čajem. zapravo većina svijeta.Simply_Red wrote:Pa pošto sam se zainteresovao za čajeve prvo sam počeo miješati ove standardne jeftine, tipa kamilica, zeleni, crni i tako dalje. Ali sve više kupujem i druge čajeve pa reko da se ne zeznem. Drago mi je da smo to razjasnili
čaj je naziv biljke. jedne konkretne grmolike biljke. Camellia Sinensis. termin "čaj" mi smo preuzeli iz ruskog jezika, a rusi su ga uzeli iz indije - Chai je vrsta indijskog mliječnog čaja (opet camellia sinensis)
kod nas nije uobičajeno ispijanje pravog čaja, pa mi čajem nazivamo sve biljne uvarke i dekokcije.
čaj je, baš kao i kafa, berzanska roba.
ja sam davno ušao u svijet čaja i jednostavno ga obožavam. trošim jako puno novca na kvalitetne čajeve što je mojim prijateljima nezamislivo, a meni je sasvim normalno jer sam doslovno ovisan o dobrom čaju. nije ništa neobično da na primjer 100 grama dobrog oolong organskog čaja košta i 50-ak maraka.
u čaju ima više kofeina nego u kafi, ali ga se koristi puno manje u jednom serviranju....
eto, samo sam htio da razjasnimo malo o čaju i "čaju"
-
kOmpir
#494 Re: Dobri čajevi
Ma i ja sam to s početka naglašavao ali sam nakon nekog vremena stekao utisak da to naša raja baš ne prima najbolje, pa hajde, rekoh, "čaj je čaj". U krugovima poznavalaca čaja se zna šta je čaj, al ne može se narodu to tek tako na silu, već pomaložulijan asanž wrote:saga wrote:I ja u zadnje vrijeme mješam... mada mislim da su bezopasne mješavine![]()
Hajdučku travu ili neven recimo dodajem u sve biljne... Mješam često majčinu dušicu sa nanom i kamilicom... a Nanu i majčinu dušicu sa voćnim![]()
A mješam uglavnom jer neke čajeve ne volim same, a pijem ih zbog njihovih dobrobitiprije svega, ja vam moram reći da mnogi ljudi kamilicu, nanu, neven i ostalo bilje uopšte ne smatraju čajem. zapravo većina svijeta.Simply_Red wrote:Pa pošto sam se zainteresovao za čajeve prvo sam počeo miješati ove standardne jeftine, tipa kamilica, zeleni, crni i tako dalje. Ali sve više kupujem i druge čajeve pa reko da se ne zeznem. Drago mi je da smo to razjasnili![]()
čaj je naziv biljke. jedne konkretne grmolike biljke. Camellia Sinensis. termin "čaj" mi smo preuzeli iz ruskog jezika, a rusi su ga uzeli iz indije - Chai je vrsta indijskog mliječnog čaja (opet camellia sinensis)
kod nas nije uobičajeno ispijanje pravog čaja, pa mi čajem nazivamo sve biljne uvarke i dekokcije.
čaj je, baš kao i kafa, berzanska roba.
ja sam davno ušao u svijet čaja i jednostavno ga obožavam. trošim jako puno novca na kvalitetne čajeve što je mojim prijateljima nezamislivo, a meni je sasvim normalno jer sam doslovno ovisan o dobrom čaju. nije ništa neobično da na primjer 100 grama dobrog oolong organskog čaja košta i 50-ak maraka.
u čaju ima više kofeina nego u kafi, ali ga se koristi puno manje u jednom serviranju....
eto, samo sam htio da razjasnimo malo o čaju i "čaju"ako vas još šta zanima iz svijeta čaja slobodno pitajte.
- žulijan asanž
#495 Re: Dobri čajevi
ha slušaj, da nekome iz nekog naroda koji cijeni čaj ponudiš "čaj od kamilice" to je isto kao kad nama neko na moru ponudi "burek sa sirom"kOmpir wrote:a i ja sam to s početka naglašavao ali sam nakon nekog vremena stekao utisak da to naša raja baš ne prima najbolje, pa hajde, rekoh, "čaj je čaj". U krugovima poznavalaca čaja se zna šta je čaj, al ne može se narodu to tek tako na silu, već pomalo![]()
-
saga
#496 Re: Dobri čajevi
Svjesna sam i ja da ovaj naš čaj nije čaj, ali se tako ustalilo u govoru. Ne mogu se vala sad ni ispravljat i govorit napitak od kamilice, ili kako bi se već trebalo zvat bilje zaliveno vrućom vodom
A i na temi se spominju i ovi i oni, pa u tom duhu i ja
-
kOmpir
#497 Re: Dobri čajevi
Pa tako nešto
Al najmrže mi je kad mi u kafiću zeleni čaj zaliju sa skoro ključalom vodom 
@saga - biljni čajevi se nazivaju tisan-i
- žulijan asanž
#498 Re: Dobri čajevi
obično donesu i stave vrećicu čaja pokraj, pa možeš pričekati da se malo voda ohladi...ne znam gdje su tebi zaljevali čaj s vodomkOmpir wrote:Pa tako neštoAl najmrže mi je kad mi u kafiću zeleni čaj zaliju sa skoro ključalom vodom
-
kOmpir
#499 Re: Dobri čajevi
Ma ne kažem da svi tako rade, ali ih ima dobar broj.žulijan asanž wrote:obično donesu i stave vrećicu čaja pokraj, pa možeš pričekati da se malo voda ohladi...ne znam gdje su tebi zaljevali čaj s vodomkOmpir wrote:Pa tako neštoAl najmrže mi je kad mi u kafiću zeleni čaj zaliju sa skoro ključalom vodom
Al pazi šta mi se danas desi, naručim ja crni čaj i gledam kako konobar/barmen sipa vodu u šolju, i nešto radi još sa strane, i donese mi nakon 2-3 minute. Voda se naravno ohladila za crni čaj, pa i nije nešto bio
- žulijan asanž
#500 Re: Dobri čajevi
no hard feelingssaga wrote:Svjesna sam i ja da ovaj naš čaj nije čaj, ali se tako ustalilo u govoru. Ne mogu se vala sad ni ispravljat i govorit napitak od kamilice, ili kako bi se već trebalo zvat bilje zaliveno vrućom vodom![]()
nego prosto nekad dobijem potrebu da kažem ljudima da postoji svijet pravog čaja. ljudi ne bi vjerovali koliki se užitak krije u tome isprobavanju raznih blendova, degustiranju i naravno blagotvornom učinku na organizam i psihu...