klasicna muzika

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Zlata M.

#476 Re: klasicna muzika

Post by Zlata M. »

cellisto wrote: Prepoznat cete horsku numeru "Hallelujah":
... fina je. :) Al' ima jos jedna 'Hallelujah', za koju ne znam cija je. U svakom slucaju, izvodi je zenski hor ... tom numerom zavrsava Spielberg-ov 'Empire of the Sun' ... postirala sam jednom na 'haj' da malo sutimo' bas taj dio filma ... clip ugasen. :sad:
Kako god, fenomenalna stvar.
Ako ti padne na pamet jos koja poznata 'Hallelujah', postiraj, please. :)

( :roll: da otpjevam par taktova, mozda se odmah sjetis ... ? :D )
ejam

#477 Re: klasicna muzika

Post by ejam »

ljudi. poslusajte ovog momka. amer se zove ima 18 godine studira frajer u becu. poslusajte ga kako pjeva. nevjerovatno!!!

http://www.youtube.com/watch?v=TlrdMz1Bcio
cellisto

#478 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Na danasnji dan 1924. rodjen je Sir Neville Marriner, engleski violinist i dirigent. Kao violinist proveo je 13 godina u Londonskoj filharmoniji. Bio je prvi sef dirigent Los Angeleske filharmonije, a utemeljitelj je najpoznatijeg i najboljeg kamernog orkestra na svijetu, kamernog orkestra Akademije St. Martin in the Fields, ciji je sef dirigent bio do 1992., a nakon toga mu je dodijeljena titula "dozivotnog predsjednika". Njegov sin, Andrew Marriner, prvi je klarinetist Londonske Filharmonije.

Inace, kad smo kod ove uvertire, voljela bih da cujem utiske od sviju koji su gledali sinoc direktni prenos koncerta Sarajevske filharmonije iz Mostara! :)

@ Zlata M., nista mi ne pada na pamet... ako se icega sjetim, postavit cu :D
cellisto

#479 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Inace, na koncertu preksinoc pjevala je i Ivana Lazar (nekima poznata po djevojackom Kladarin), koja je pjevala i u sarajevskoj postavci Rigoletta.

cellisto

#480 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Na danasnji dan, osim vase cellisto, rodjendan slavi jos jedan poznati violoncelist :D 1903. u Ekaterinoslavu u Ukrajini rodjen je Gregor Piatigorsky. S 15 godina izabran je za prvog celistu Boljsoj teatra, a dok je svirao u kaficima da bi zaradio novac tokom studija, cuo ga je slavni dirigent Furtwangler i zaposlio kao prvog celistu Berlinske filharmonije. Nakon drugog svjetskog rata postao je naturalizirani americki drzavljanin. Cesto je svirao u triju s Rubinsteinom i Heifetzom, pa su proglaseni za "Trio od milion dolara". Smatra se jednim od najvecih celista dvadesetog vijeka, a za njega su napisana neka od najpoznatijih djela u literaturi za ovaj instrument, kao sto su Koncert za celo Prokofjeva, Straussov "Don Quixote" i Talijanska suita Stravinskog.

cellisto

#481 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Na danasnji dan 1936. umro je talijanski kompozitor, dirigent i muzikolog Ottorino Respighi. Rodjen je u Bolognji, a kompoziciju je studirao s Rimskim-Korsakovim. Bio je prvi violist Ruskog Kraljevskog Teatra, a kasnije i prva violina u Mugellini kvartetu. Njegova djela odrazavaju duh muzike 16.-18. vijeka, posto je imao veliki muzikoloski interes za muziku tog perioda. Najpoznatija djela su mu tri suite zvane Anticke arije i plesovi, suite "I pini di Roma" i Adagio s varijacijama za violoncelo i orkestar.

cellisto

#482 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Sve napisala, i taman kad sam nasla clipove na youtubeu, the page has expried... Hajmo sve ponovo... :)

Na danasnji dan 1965. u Lyonu rodjena je poznata francuska sopranistica Natalie Dessay ( rodjena kao Nathalie Dessaix ). Ucila je balet i glumu, a kroz to otkrila muzicki talent. Karijeru je zapocela u horu u Toulouseu, a potom osvojila prve nagrade na internacionalnim takmicenjima "Les voix nouvelles" u Parizu i "Mozart" u Beckoj Operi. Pjeva u Metropolitanu, Royal Operi i ostalim velikim opernim kucama, s poznatim dirigentima i solistima kao sto su Domingo i Bernstein.

cellisto

#483 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Malo kasnim :) ali zato je danasnja muzika predivna: La tregenda iz Puccinijeve opere Le Villi.

cellisto

#484 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Ni danas nemamo rodjendana, pa umjesto toga jedna najava:

Koncert Sarajevske Filharmonije
22. april 2011. u 20:00 h
Narodno pozoriste Sarajevo

F. Liszt: Koncert za klavir i orkestar br. 1
F. Liszt: Malediction za klavir i gudacki orkestar
F. Mendelssohn: Simfonija br. 1 c-moll

Lovro Pogorelic, klavir
Gianluca Marciano, dirigent

cellisto

#485 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Na danasnji dan 1916. rodjen je slavni violinist Yehudi Menuhin, a 1982. umro francuski kompozitor Edouard Lalo. Kako smo vec pisali o obojici, evo jednog snimka kako Menuhin svira Laloovu "Symphonie Espagnole" :)

Zlata M.

#486 Re: klasicna muzika

Post by Zlata M. »

cellisto wrote:
@ Zlata M., nista mi ne pada na pamet... ako se icega sjetim, postavit cu :D
... pronasla opet ! :-D

Znas li cija je ? :)
cellisto

#487 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Nisam nikad cula, ali evo pronasla sam :) Radi se o horskoj numeri "Exsultate Justi" koju je napisao John Williams, za mene jedan od najboljih kompozitora filmske muzike. Evo ga kako sam diriguje:

Zlata M.

#488 Re: klasicna muzika

Post by Zlata M. »

cellisto wrote:Nisam nikad cula, ali evo pronasla sam :) Radi se o horskoj numeri "Exsultate Justi" koju je napisao John Williams, za mene jedan od najboljih kompozitora filmske muzike. Evo ga kako sam diriguje:

:-D hvala puuuuno, puno ! :thumbup:
cellisto

#489 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Na danasnji dan 1605. umro je ruski car Boris Godunov, o cijem zivotu je Puskin napisao dramu (1831.), a Musorgski operu "Boris Godunov", svoju jedinu dovrsenu operu i remek-djelo.

cellisto

#490 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Ni danas nema rodjendana! Jos malo sa programa koncerta koji je bio u petak, Mendelssohn: Simfonija br. 1 c-moll, IV stav:

Inace, svi koji su bili i svi koji su svirali bili su odusevljeni nastupom Lovre Pogorelica. Koliko god slavan bio njegov brat Ivo, Lovro je stvarno kvalitetan i dobar pijanist. Sviraju jako razlicito, a meni se u nekim aspektima cak vise svidja kako svira Lovro. :) U svakom slucaju, on svira vrlo iskreno i direktno, i bez pretencioznosti i samopromocije, po kojima je ponekad poznat njegov brat :)

cellisto

#491 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Mendelssohn, Simfonija br. 1 c-moll, I stav:

Zlata M.

#492 Re: klasicna muzika

Post by Zlata M. »

... dobro jutro svima :)
cellisto

#493 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Ni danas nista! Ali zato - Cajkovski, klavirski trio op. 50 - Sviatoslav Richter, Oleg Kagan i Natalija Gutman!

Zlata M.

#494 Re: klasicna muzika

Post by Zlata M. »

cellisto wrote:Ni danas nista!
cuuuj ... ?! :roll:
Kako nema ?!
A kolce ? :mrgreen:

... ne, ozbiljno ... ovo je puno bolje za kolce od Brahms-a. :)
cellisto

#495 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Na danasnji dan....ja magistrirala :D Jupiiii! :lol:

A Zlato, ovo je samo za tebe: Alla molto turca :lol:

cellisto

#496 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Zlata M.

#497 Re: klasicna muzika

Post by Zlata M. »

cellisto wrote:Na danasnji dan....ja magistrirala :D Jupiiii! :lol:
bas ... ? :) fino, fino ... cestitam/o ! :) :wink:
A Zlato, ovo je samo za tebe: Alla molto turca :lol:
he, vidis da ide ! :mrgreen:
Ako vec hoces pribliziti klasicnu muziku sirokim narodnim masama, moras to znati odraditi. :mrgreen:
Uzmes, npr., ovo :

Ubilo se za djuskanja, zar ne ? ... ne mora uvijek biti kolo. :wink:

A evo i originala ... fantastican je. :-D
cellisto

#498 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Na danasnji dan rodjena su cak tri slavna dirigenta! 1879. rodjen je Sir Thomas Beecham, 1895. rodjen je Malcolm Sargent, a 1935. indijski dirigent Zubin Mehta, o kojem cemo pisati. Rodjen je u Bombaju, a od 18. godine studira u Becu kod Swarovskog, Abbada i Barenboima. Dirigovao je svom najvecim svjetskim orkestrima, a bio i sef dirigent i direktor Filharmonije u Montrealu, Los Angelesu, Minhenu, Bavarskog simfonijskog orkestra i Izraelske Filharmonije. U junu 1994. dirigovao je Sarajevskom filharmonijom u razrusenoj Vijecnici, na poznatom koncertu kojeg se mozda mnogi sjecaju, kada je za sve zrtve rata izveden Mozartov Requiem.

cellisto

#499 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Na danasnji dan 1870. rodjen je madjarsko-austrijski kompozitor Franz Lehar, najpoznatiji po svojim veselim operetama kao sto je "Vesela udovica", koja se prikazivala i na reperoaru nase pozorisne kuce, i pijevnim ljubavnim arijama koje se cesto izvode na novogodisnjim i ostalim prigodnim koncertima. Studirao je violinu i kompoziciju, na nagovor Dvorzaka, na Konzervatoriju u Pragu. Pisao je i valcere, od kojih se cesto izvodi "Gold und Silber", napisan za bal princeze Pauline u January 1902.

cellisto

#500 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Na danasnji dan 1978. umro je velikan ruske klasicne muzike, armensko-ruski kompozitor Aram Hacaturjan. Rodjen je 1903. u Tiflisu (danas Tbilisi), u siromasnoj porodici, pa je tek kasnije imao priliku da se bavi muzikom. Kao iznimno talentovan, primljen je na Institut Gnjesin, kasnije na Konzervatorij u Moskvi, gdje je studirao kompoziciju kod Mjaskovskog. 1948. poznatim "Zdanovim dekretom", proglasen je nepozeljnim, zajedno sa Sostakovicem i Prokofjevim, no kasnije je "pomilovan". U Armeniji se njegov lik nalazi na novcanici od 50 drama (koliko li je to?).

Post Reply