Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Realist-idealist

#476 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Realist-idealist »

Benevolence wrote:Realist-idealsit ( "u zajednici sa Ostalima", naravno ;))

kazes:
"Pitanje ti je - ako se moze nazvati pitanjem - prvo konfuzno. Ne pricam ja o harisovoj supljoj retorici sto posto BiH koja mu je donijela glasove naivaca ja govorim ovdje o prije svega jednom etickom principu - NS bi barem trebala da jasno da do znanja da prihvata RS kao nametnutu i kao stvar koja je uslovljena a ne da se sepuri kako je ustrojstvo bih za njih sveto slovo i sl. Za mene je takav stav i takva politika samo odraz nezrelosti i hipokrizije. Jer oni zele da objedine glasove i federacije i rs-a ignorisuci nase najbitnije razlike koje nas i dan danas koce. Ne treba mi gradjanstvo koje priznaje geoncidnu tvorevinu RS kao vjecitu kategoriju."

ako dozvolis,

moje licno misljenje je da bi samo neko potpuno lisen Humanosti mogao poreci nepravdu olicenu u priznavanju teritorije nastale etnickim ciscenjem i sitematskim i planiranim unistavanjem jednog naroda ( tj. ubijanjem muskaraca, pa cak i maloljetnih, silovanjem zena...civila uglavnom). Vlastitim ocima sam gledao sta tadasnje vodje tadasnjeg rs-a rade meni i svim ostalim civilima mog grada kada su ga okruzili i svakodnevno nas gadjali granatama, pamovima, patovima itd. itd. To je meni dovoljno da definisem tu politiku i kreature koje su je provodile, a da ne govorim o ljudskom otpadu koji ju je dozvolio.

ALI...(ipak mora ALI),

kad vec govorimo o hipokriziji, nije li hipokrizija sjediti mirno i gledati kako se potpisuje stvaranje jednog takvog teritorija unutar BiH, a onda deceniju kasnije poceti izlijevati neki zakasnjeli patriotizam. Pa pobogu, sto se nismo bunili prije nego se potpisao dejtonski sporazum? Ja sam bio ovdje, u svojoj domovini, i ne sjecam se nikakvih protesta u Sarajevu ili bilo gdje u BiH i svijetu protiv potpisivanja Dejtona, tj. stvaranja danasnjeg sjevernog entiteta.

Benevolence pokusacu dati odgovore na neka od tvojih pitanja. Prvo, jasno je da je Dayton nametnut BiH kao sto su nakon drugog svjetskog rata razlicita ustavna uredjenja koja posjeduju nepovoljne odrednie nametnuta mnogim evropskim i svjetskim drzavama. Traziti krivca tu je apsurdno, to je bilo pitanje prihvatnja neumoljivog pa ispada apsurdno traziti krivca u onome ko je bio primoran povinovati se argumentu sile. I sa Alijom Izetbegovicem i bez njega i sa njegovom politickom opcijom i sa nekom sasvim drugom, neki "dajton" bi bio potpisan, najvjeroatnije gori od ovoga sada. Da se ljudi bave ozbiljno historijom i historografijom lahko bi uvidjeli razlikovanje izmedju primarnih, sekundarnih i tercijarnih razloga za nastanak rata, potpisivanje Daytona itd itd jer postoje jace, strukturalne sile koje odredjuju nacin i pravila igre i koliko se moze iz te igre postici. Ovako, mnogim neupucenima a bogami i upucenima koji su pod dejstvom ratnih frustracija (svi mi otprilike) ne ostaje nista drugo nego traziti primarnog krivca za Dayton i RS u nama samima tako otkrivajuci mazohisticki mentalitet. Ne mora se nekome svidjati politika prvog precjednika precjednistva i daleko od toga da je bio nepogresiv ali spocitavati mu to sto mu vi spocitavate kada kazete da je potpisao dejstonski sporazum ili je odraz ideoloske netrpeljivosti koja zatvara oci i trazi izdajnika tamo gdje ga nema ili je odraz nepoznavanja i namjernog ignoriranja cinjenica na terenu. Naravno da protesta nece biti u sarajevu nakon jednog iscrpnog i nehumanog rata. Kakav god mir je narodu dobro dosao tada. Nije ih bilo ni nakon drugog svjetskog rata u evropi niti ih je bilo u Japanu nakon sto je imperator Hirohito potpisao predaju amerikancima.

Ovdje nije rijec o zakasnjelom patriotizmu vec o jednoj neizbjeznoj percepciji koja nudi nova otvorena vrata za pravilno politicko djelovanje. Nakon petnaest godina situacija se smirila i sada je momenat kad ase svim silama hrabro i odlucno treba zahtijevati revizija daytona. Treba se gadjati RS ne sa jednim nego sa milion i jednim sejdic/fincijem, treba se stalno napominjati kroz konkretne ustavne i zakonske nepravde koje su na snazi RS-a da su one odraz fasisticke ideologije koja ne moze u evropu itd itd. Ali zato je naravno potrebno hrabrosti koja ne smije ostati samo na harisovoj retorici kojoj je iskljucivi cilj bio kupovanje glasova ali ne smije se ni miriti sa situacijom zarad laznih realpolitickih uslovljavanja kojima se povinuje NS na primjer. Trebaju se stvari jasno definisati i sa ponosom se nastaviti izboriti u miru protiv onoga cemu su zadati udarci nakon rata. Jer cetnici nisu postigli ono sto su htjeli u potpunosti i ima i te kako monogo presedana koji destabiliziraju poziciju RS-a i koji mogu dovesti do njenog ukidanja: 1. moral je na nasoj strani, 2. milosevic nije postigao svoj cilj teritorijalnog niti (jos vaznije) ustavno pravnog unistenja Bosne i Hercegovine i 3. postojanje mali milon aparthejdnih nepravdi u zakonima rs-a koji iskljucivo preferiraju jednu narodnost. Ali opet za da se atakuje ovakav sistem treba se biti hrabar i inovativan. Treba se mobilizirati narod na nacin da se na pr. posalje hiljade tuzbi protiv rs-a koje bi je blokirale, da se formiraju lobisticke grupe eksperata koji poznaju americki politicki sistem koji ce lobirati u Kongresu itd itd. Ovako, NS kao i sve ostale stranke u BiH se stavljaju na MARGINE dogadjaja tako se povinujuci djelovanju unutar sistema i igre koju su osmislili SANU-ovi akademici. Ma budite vi nominalno dio sistema ali vise bi vas historija cijenila ako bi ste uradili ono sto je jedino potrebno ovoj zemlji a to je vracanje BiH na njene istinske demokratske i humane tracnice. Nemojte dalje legaliziriat i cementirati ono sto treba da se unisti i sto je nastalo na jednoj retrogradnoj ideologiji. Opet ponavljam masa je evropskih ustava bila rezultat iskljucive potrebe da se zaustavi rat i da se osnazi status quo jer u medjuvremenu je prioritet bio mir a ne pravda. U povoljnijim uslovima prvda treba da postane ponovo parametar ako se zeli stabilnost a ne zamazivanje ljdima ociju da ce ekonomija toboze rijesiti nase primarne probleme. Politika je u Bosni starija od ekonomije.
Dakle ja ne vidim zasto je potrebno da se jedna stranka (ili bilo ko) ocituje po pitanju RS-a. RS je cinjenica, kolko god paradoksalna i nepravedna bila, kao sto je i Federacija cinjenica.

Ne vidim kako bi nas bavljenje prosloscu moglo povesti naprijed.
Molim vas, vi morate to da uvidite jer je to nuzno i neizbjezno. Ne tvrdim ja da se treba baviti prosloscu zarad proslosti vec zarad buducnosti. Jer ako se ostavi netaknuta materijalna ostavstina jedne retardirane ideologije poput cetnistva ona ce uvijek i za svagda biti hajducka jazbina u kojoj ce nastajati nova nacertanija. Snazno svima preporucujem ovdje citanje knjige naseg emeritusa profesroa Rasima Muminovica pod naslovom "Zarobljeni um" koja se bavi ovom tematikom. Ne moze se naprijed u buducnost sa jednom kocnicom koja i dalje sanja snove o slavi koja se treba graditi na tudjoj krvi i kostima. Ako RS ostane kao netaknuta i nepromjenljiva kategorija nasih zivota ona ce u buducnosti uvijek biti prijetnja stabilnoti. Ne budimo djeca, Srbija ce ici naprijed, jacace ekonomski, posjeduje vojsku i saveznike i ubrzo ce se prikljuciti EU. To jacanje Srbije je strasno opasno po BiH (za razliku od jacanja Hrvatske) posebno jer se nalazi u vazalnom odnosu prema njoj. Srbija silujuci Bosnu napravila joj je jedno degenericno i agresivno dijete koje nastavlja maltretirati svoju materu. Eh sada to sto se to dijete malo primirilo, omudralo, obuklo odijelo a skinulo sajkacu nedajte da nas zavara. Ako nastavi vladati nestabilnost u BiH Evropa sutra nece imati NISTA PROTIV razdruzivanja nase zemlje kao sto svijet nije imao nista protiv (bez obzira na prvobitne deklaracije i retokriku) protiv postepenog de-teritorijariziranja palestinskog naroda koji je danas sveden na dva logora, jedan u gazi a drugi u zapadnoj obali. Jednostavno, historija Evrope pokazuje da ako se nesto moze postici, a ako to nije na ustrub njenim glavnim silama ni ekonomski ni politicki, onda se to obicno i postigne. Evo, pogledajmo primjer Kosova!Da li je Evropa u ista gorem stanju sto se jedna pokraijna Srbije odvojila (ovdje ne tvrdim da nije imala pravo, normalno da jeste po svim parametrima, ali navodim zarad sagledavanaj situacije sa stanovista evropskog odnosa prema secedijama, disolucijama, itd) ? Ako takav cin ne dovodi do destabilizacije regiona i Evrope takav cin ce biti aminovan u evropi. Danas joj nije u interesu da podrzava razdruzivanje BiH (mada bi joj to olaksalo stvari u mnogome) jer i dalje postoji glasan protest koji dolazi iz Bosne i koji i dalje prijeti da to razdruzivanje ne bi bilo mirno! Sacekajte koju deceniju kada umru ove generacije koje su platile bosansku nezavisnost krvlju, i kada udju u igru djeca koja "nemaju rat cak ni u podsvijesti" (Pedja), kada se ista pacifiziraju i temeljito indoktriniraju i videcete da evropa nema da trepne okom ako dodje do (mirnog) raspada BiH i stavljanja RS-a prvo prod protektorat Srbije a kasnije i njeno de jure pridruzivanje.

Moramo biti svjesni te opasnosti i nastaviti hrabro protestvovati protiv genodia i njegovih ostavstina i ne dozovliti da vremenom postanemo druga palestina!
Da, logicno je jednom stradalniku ili prezivjemom logorasu logora Sarajeva 1992-1995 poput mene upitati se :

Koliko su ljudi spremni u RS zreli pomiriti se sa istinom da je taj teritrij nastao upotrebom sile, i koliko se uopste vode cinjenicom da je odnos sila u temelju moralnog prosudjivanja (autenticna moralnost uvijek stiti onog u gorem polozaju, a u takvom polozaju su bili najvise nenaoruzani civili Bosnjaci, ali i svi drugi koji nisu bili za politiku karadzica, milosevica, sranje, bobana i slicnih kreatura, a nisu bili naoruzani do zuba ko karadzicevi i milosevi sljedbenici)?
Ali sada je nebitno koliko se njih zeli to upitati. Mi ne posjedujemo mogucnost da pravilnom doktrinacijom otvorimo oci onima u RS-u sta se ovdje zaista desavalo, mada su mnogi svjesni toga i ponosni na takvu historiju. Prvo, glavni problem je u tome sto Evropa niti Amerika nisu imali svoje nacionalne interese ugrozene ratom u BiH te zato nije ni dovedeno do totalnog poraza fasisticke politike i ideologije iz RS-a. U ostalom, njima je uvijek bilo i bice u interesu da Srbiju promoviraju u regionalnu silu i faktor stabilizacije na Balkanu pri cemu se zatvaraju oci o njenom pravom karakteru. Da bi bilo moguce to sto vi kazate Srbija je kao Treci Reich trebala biti: 1. VOJNO porazena time sto bi se unistila njena armija, zatim 2. POLITICKI time sto bi se unistila vladajuca garnitura koja je provodila ratnu politku i najvaznije 3. IDEOLOSKI porazena tako sto bi se osudila ideoloija koja je proizvela poraz jedne takve politike sto bi dovoelo u konacnici do srpskog osvjejscenja. Ako fino razmotrite vidjecete da su ovo sve bili koraci i etapa poraza Njemacke koji su je u konacnici pacifizirali jer je narod uvidio gdje ih je nacizam doveo.

Mi na zalost na svjeskom casu povijesti tek predstavljamo jednu sekundu koja nije vrijedna ozbiljnog strateskog angazmana velikih sila. Tako da mi ne mozemo sanjati snove ali moramo nastaviti zato koristiti ona oruzja koja su u nasoj moci, jedno od kojih je i humanitarno pravo. Nemojte nas vi i razne "gradjanske" partije nastavljiti uspavljivati u trenutku kada nam je najpotrebnije budjenje! Ne kazem da postoji trenutno u Bosni neka politicka opcija koja je sasvim svjesna konsekvenci razlicitih politickih strategija ali nemojte svjesno doprinositi negativnom raspletu politicke situacije u BiH.
Da, to bi bilo logicno upitati se , ALI sta ako narod tamo i ne smije da se izjasni po tom pitanju, sve i da se slozi. Drugo, sta ako su ljudi inace po prirodi takvi da u takvoj situaciji ne bi htjeli biti "toliko" pravedni te ne "talasati" da ne remete trenutni mir? Trece, koliko je onih koji nisu sigurni da li je tadasnja vojska rs-a to zaista radila? Video snimci CNN-a, crvenog krsta....hmmm...pored tolike karadziceve i miloseviceve indoktrinacije, u decenijskoj izolaciji, nije bas lako progutati "zapadnu" propagandu, zar ne? Mora se priznati da je i narod tamo doveden u situaciju da bude jako zbunjen i dezorijentisan, kao i narod u Federaciji, uostalom (mada mozda ne u tolikoj mjeri, bar kad je u pitanju ratna proslost).
Ja se slazem ali vi onda samo nastavljate cementirati takvo stanje oduzimajuci cak i zrtvama tu svijest koja nedostaje agresorima. Jer opet navodim, mozda je dosadno ali je jako bitno, vi se uzdate najvecim dijelom na glasace koji nemaju nikakve ratne svijesti! Trebate biti svjesni sta to znaci. Nije sjecanje losa stvar i ne mora biti retrogradna. Pogledajte cioniste kakav su drustveni kapital sagradili na bazi kolektivnog sjecanja genocida i holokausta. Ne kazem da mi mozemo isto ali ne treba se voditi bosna deviktimizaciji (Tihic) kada je zaista i dalje zrtva jedne retrogradne ideologije.

Treba se biti hrabar. Evo jedan primjer. Mozda vec ako je nemoguce ista sustinski promijeniti u BiH nemojmo stavljati tolko akcenat na politiku i nove-stare politicke strategije koje nema nista katagoricko da donesu. Hajde da se organizuje nekolicina nas i da drzi otvoreni dijalog sa omladinom sirom RS-a koja bi govorila o ratu i onome sto se desavalo. Ja znam da bi to bilo docekano na noz ali barem bi bilo vrijedne paznjer jer pionirski pokusava baviti se stvarnim problemima. Nemojte izmisljati gradjanstvo i nacionalnu bosansku svijest kod ljudi u RS-u kada takva nepostoji. Zivi bili pa vidjeli, malo ce ih glasati za NS nakon Bajicevog "nacertanija" koje kaze da svi srbi treba da se stide ratka mladica. Ne budimo naivni
Koliko je moguce narod u rs osloboditi od straha, ako je to uzrok tim medjuentitetskim animozitetima, a drugo, sta bi se dobilo i da narod u rs vecinski prihvati da je karadziceva vojska cinila najteze zlocine u modernoj istoriji?

Da, to bi bilo olaksanje svim zrtvama i Humanim ljudima, ali da li bi to promijenilo rs?
Naveo sam ranije da na zalost ne postoje mehanizmi koji bi u konacnici doveli do gubljenja iluzija ljudi u RS-u. Ali situacija jos uvijek nije skroz izgubljena. Ako bi barem postojao jedan dio naroda koji je svjestan onoga sto se desilo i ako bi se ogradili i protestvovali protiv daljnih ciljeva prema disintegraciji to bi bilo dovljno za pocetak. Opet, uzmimo Izrael za primjer gdje postoji jaka lijeva, gradjanska orijentacija koja protestvuje protiv istrebljivanja i politicke nivelacije palestinaca! To su ljudi koji se bore protiv etnocentricne demokratije u kojoj se palestincima u Izraelu dozvoljava samo skucena forma demokratske participacije a onima koji su u okruzenju blatantno se gaze sva prava. Neka vrsta svijesti moze da se razvije u RS-u ali to nece doci kozmetickim nacinima koje na pr. danas provodi Zdravko Krsmanovic. Treba da se jasno i glasno bez manipluiranja izadje pred ljude i kaze im se: VRS je ocistila Focu od Bosnjaka i srusio aladzu, VRS zajedno sa Srbijom je protjerala i poklala podrinjske Bosnjake u Bijeljini, Rogatici, Visegradu itd, VRS je ta koja je pod instrukcijama svog politickog vrha, potomognuta najvecim dijelom srpskog naroda, izvrsila genocid u Srebrenici itd itd. Znaci da bi konacno stavili historiju iza nas, a sto je dug proces, mora se poceti iskrenoscu i decidnom i konkretnom osudom jedne cijele epohe i ideologije koja je proizvela. Kasnije se moze uraditi vise al to je prvi korak.
Mi koji smo gledali kako je danasnja rs nastajala ne mozemo je voljeti, niti je realno to od nas ocekivati, ali je istovremeno ne mozemo negirati jer je zakonska realnost. Ona postoji.
Ja nisam politickih anarhista niti idealista pa da tvrdim da se realno negira. Ja samo kazem vi doprinosite daljoj cementiranosti RS-a (ne isljucivo vi, jer vi samo odrazavate na zalost kurs koji veliki procenta mladog stanovnika Sarajeva uzima kada je u pitanu ratna proslost i njeni rezultati) time sto ne uvidjate da ce RS, ako se ne bude radilo kroz sam sistem protiv nje, postati ne samo zakonska realnost nego i moralna i ljudska, dakle neporeciva na svim nivoima. Kako? Time sto promovirate zaborav promovirate isto tako i pacifisticki mentalni odnos prema tekovini jedne agresivne ideologije, koju ako iko sutra od nas bude zelio da uzdrma, naicice na unutrasnji protest koji ce zahtijevati zarad carsijske sigurnosti sarajevskih mahalaca da se stvari ne diraju, da se ostavi sve ko sto jeste, vjeciti status quo koji ce u konacnosti dovesti do legitimizacije rs-ovih zahtiejva za odvajanjem koje ce opet sarajevska raja da mirno posmatra a nema kao 92. da ustane i da puskom brani ono sto se braniti mora. Zasto ce to biti tako ako se nastavi ovim kursem? Zasto sto nece imati historijsko sjecanje, pamcenje, nece imati dovoljno patriotizma, prihvatice onu filzdan drzavu za koju mnogi od vas ovdje apsurdno tvrdite da je rhm Izetbegovic zagovarao i sl.
Mi smo sjedili i gledali kao se potpisuje njeno stvaranje u Dejtonu, je li tako, a sad glumimo patriote.
Mi smo sjedili i gledali zato sto nam je rat bio iscrpljujuci i proslavili smo taj Dejton jer drugacije nije moglo u vremenu kada je i dalje cetnicka falanga bila oko Sarajeva i granatirala ga, u kojoj je i dalje preko 50 posto teritorije bilo okupirano od cetnika i sl. Kao sto sam u prvom odgovoru naznacio taj Dejton bi se u ovoj ili onoj mjeri morao potpisati bez obzira ko bi bio predstavnik ove zemlje. Sreca je Bosne i Hercegovine sto je Alija Izetbegovic osnovano politicku opciju koja je najveci dio stanovnistva mentalno i vojno pripremila koliko su uslovi dozvoljavali za rat. Da ste bili vi ili vama neko slican na vlasti, ovakvom politikom koju zagovarate, vjerovatno je da bi ste posustali i zahtijevali povinovanje BiH Jugoslaviji pa bi ste tako njeno stanovnistvo (tj. u glavnom bosnjake) stavili kao topovsko meso u topove velikosrbizma koji bi ga ispucavali kasnije na Hrvatsku.

Jos veci problem od postojanja tog entiteta je da postoji veliki broj ljudi koji se ponasaju kao da su im entiteti najveca svetinja, u smislu "ko krivo pogleda moj entitet najveci je moj neprijatelj!".
Meni se cini da vasa stranka nije nista razlicita od takvih ljudi koji na entitete gledaju kao na svetinju.
To je vec ozbiljna patologija koja zahtijva lijecenje, a kako to lijeciti, iskreno, pojma nemam, a ako neko zna, bio bih mu zahvalan da mi ozbiljno i bez cinizma kaze.
Ima se nacina za lijecenje ali ogranicenih. To sada nije doduse tema, mozemo otvoriti drugu za to pitanje. Ali meni ovdje nije upitna cetnicka patologija vec patologija BiH patirota koji ne uvidjaju da treba zapravo sami sebe da lijece prvo jer izdaju, bez i da su svjesni, jedini ispravan kurs koji treba bosanska politika voditi a to je ujedinjenje drzave a ne pravljenje politickog rejtinga zamazujuci ovom jadnom gladnom narodu oci time sto m u se obecavaju radna mjesta, bolja ekonomija itd (a ni to necete moci da postignete upravo zbog ratne politicke ostavstine samo sto niste svjesni il se pravite nesvjesni). Naravno da ce gladni uvijek poslusati onoga ko mu nudi hljeb. A to sto taj sto ima hljeb u ruci zavisi od jednog veceg sistema koji moze da mu obustavi na pr dostavu psenice, vode, struje i sl to onaj janik nece biti ni svjestan. Politika je u Bosni starija od ekonomije.
U medjuvremenu, jedina trenutna pravda u tom smislu koju ja vidim je procesuiranje dokazanih ratnih zlocinaca i prepustanje tog pitanja pravosudju BiH i Hagu ( pod uslovom da malo poveca broj optuzenih jer ovoilko Sarajevo nije mogo granatirat samo jedan galic, zar ne?).
Nikakva to nije pravda. Na kraju cemo imati masu individualnih dokaza protiv pocinilaca genocida a necemo moci da ih objedinimo i iskoristimo za ono sto je jedino vazno - poraz Srbije u pocesu pred svjetskim sudom pravde! Al ko sto rece gospodin Pedja u nekom odgovoru jednom od forumasa, odgovornost za zlocine je za njega iskljucivo INDIVIDUALNA! a ne moze se prenijeti na narod! E pa recite mi gospodine Pedja ako Srbi masovno nisu prihvatili fasisticku ideologiju Milosevica i njegove bulumente od kud to da su ti "individualni" zlocini ponavljani simetricno, ko po receptu na svakom mjestu gdje su srbi mogli da izdejstvuju zlocin? Kako to da su ti individualni zlocini se desili na slican nacin u Foci i Bijeljini koja je kilometrima udaljena na primjer od jednog Brckog gdje se genocid provodio po isitm uzusima. Jasno je svakom ko ima samopostovanja bez obzira na nacionalnost, i ko ne zeli da zarad svoje nemogucnosti da prihvati realnost srpske politike jednog vremena, da su ti zlocini provodjeni po istim parametrima i da su slijedili iste instrukcije! Ako neko misli da su samo samo ekstremisti srpskog naroda ucestvovali u okupaciji ove zemlje nek pogleda na desetine i desetine kilometara razdvajanja pa ce shvatiti da grupe ekstremista ne mogu odrzavati nikakvo ratno stanje osim gerilskog. A vidjeli smo uvezanost "srpskih ekstremista" i po planu djelovanja i vojno. Tako nemoj da naslijedamo na suplju pricu raznih demagoga. Ja se upravo slazem sa vama benevolence a ne sa vasim partijskim drugom, da, jedan Galic nije sam mogao grantirati sarajevo i nije on samo INDIVIDUALNO odgovoran za granatiranje sarajeva vec dijeli tu odgovornost sa svojim predpostavljenim, sa svojim vojnicima i u konacnisti (na zalost) sa najvecim brojem srpskog naroda u bosni i srbiji. Ne svidja se ni meni sto je to tako Pedja al dzaba je zatvarti oci pred cinjenicama.
...a dok pravosudje radi svoj dio posla, meni je logicije da narod poradi na onome na cemu se moze poraditi da bi malo bolje zivio - ekonomija, vladavina zakona, obrazovanje, javna uprava...jednostavno funkcionalnija drzava.
Nemam ja nista protiv, nek se usputno to radi ali treba isusiti mocvaru a ne ubijati komarca. Ne mozete kud dalje sa gradjenjem humanih zakona u jednom sistemu koji je u principu nehuman. To je kao da ja zelenom i plavom bojom farbam preko crnog zida. Dzaba, nesto ce se primiti ali zid osta crn. Trebaju se koristiti samo oni primjeri koji strateski mogu da oslabe sistem tako da sistem u konacnici moze revolucionarno da se promijeni, jednom tihom revolucijom.
Mozda sam neinformisan, i nadam se da moja neinformisanost nece biti shvacena kao licna uvreda ( uz molbu da me se u tom slucaju postedi naseg nacionalnog sporta-verbalne agresivnosti i neotesanosti, tj. patroniziranja i omalovazavanja), ali to je ono sto ja vidim.

Ako neko to vidi malo detaljnije, iskreno bih mu bio zahvalan da me prosvijeti.

Zahvaljujem

benevolence
Ja sam pokusao koliko mi vrijeme dozvoljava da sto detaljnije pojasnim svoju viziju tako da se nadam da se necete naci uvrijedjenim zbog mojih, vama suprostavljenih gledista.\

S postovanjem

Realist-Idealist
Petit_Beurre

#477 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Petit_Beurre »

ma ja, neka je wrote:
Petit_Beurre wrote:
-LIBERO- wrote:
A Palermo,jel ti stvarno mislis da se RS moze UKINUTI mirnim putem,taman neznam ti ja koliko imao pisanih tuzbi,pokusaja preko raznih sudova da se dodje do toga,ili mozda neko misli da se kroz institucije BiH moze doci do ukidanja RS-a

Da se razumijemo,ni ja nisam bes presretan tom tvorevimom,a jos manje nacinom do kojeg je doslo do nje.

Ali u ovome trenutku kada se bukvalno raspadamo po svim savovima,kao drzava,kao narod i kao puk bosanski,a raspadamo se od korupcije,pljacke,gladi,nedostatka radnih mjesta,ocajne pljacaske privatizacije,duboko sam uvjeren da je prioritet za ovaj narod,koji je na rubu gladi i beznadja,da se pokrene neka realna prica.
Prica koja ce nahraniti narod i ublaziti ovaj sraz izmedju vladajuce oligarhije i njenih sluga i obicnog puka koji bukvalno pati.

Nastavkom price o ukidanju RS-a ili odcjepljenju iste,sto sada forsida Dodik pred izbore,samo cemo ,narocito ovaj nacionalno ostrasceni dio stanovnistva ,a sto je u ovoj zemlji vecina,opet podjeliti u nacionalne torove,A NA TU KARTU ONI I IGRAJU,i vise je nego ocigledno da sinhronizovano pocinju talasati opet po tim izlizanim pitanjima "nacionalne zastite/ugrozenosti"

Nacionalni torovi,grofovije i pasaluci u rukama vladajucih struktura,a mi cemo i dalje pusiti pricu o ukidanju i otcjepljenju,a oni ce se za zajednickim vererama smijati,razdjeliti jos ovo malo dobara sto je ostalo,a uz plate od 5000KM,i bezbroj dodatnih priliva novca i ceka sve ne.

Urazumimo se dok jos nije kasno,a kasno ce biti poslije,nedaj Boze,jos jednog cetverogodisnjeg mandata ovih istih.
:thumbup:
Isuvise se bavimo visokopolitickim pitanjima a zanemarujemo stvari koje su u ovom trenutku bitnije od postojanja RS-a. Kad, ne daj Boze, sutra ne budemo imali sta jesti, nece se piskarati po forumima sto se ne ukinem RS-a nego sto nema hljeba. Manite se demagogije i gluposti, zasucite rukave i uradite nesto. Oktobar ce uskoro pa bujrum, ceka nas sve gradjanska duznost.
O postojanju RS-a kada prosjecna plata bude 800KM pa i vise. A do tada vjerujte harisu i slicnima kako ce ukinut sve genocidne tvorevine i kako cemo svi zajedno jesti supu horo zlatnim kasikama :-)

Simpatizer, clan, glasac :thumbup: Samo nastavi Pedja
Prvo povecano, hajde daj mi jednu partiju, stranku koja ce sa sadasnjom postavkom svih blokada moci te dovesti do tih zeljenih 800KM. Pa ne kontate da vama (kazem vama jer mislim na sve koji zaradjuju za zivot u R BiH) kroz taj sistem blokada nece bas taj PoliticidnoGenocidniStvorutak dozvoliti da dodjete do tih 800KM jer njima neide u priog da bosna kao drzava jaca svoju privredu, Zato i jesu sve te blokada, zato su se i pobrinuli da ti ubace SDA koja za njih u Federaciji odradjuje ono sta njima treba. Rekao sam ranije, SDA pada, vidis da stvaraju novu sa Avazovicem na celu, novi profil igraca za starog pijuna. Pa razmisli ko je sve odbijao one investicije a Pedodik ih docekivao u PoliticidnoGenocidnuStvorevinu. Mislis da je ona svadja izmedju tihica i harisa slucajna? A sta je rezultat toga? Pedodik pokupio investitore! Bas ono sto odgovara velikosrbima, slaba federacija, jaka PoliticidnoGenocidnaStvorevina sto samo pravi slabu drzavu BiH.
Za drugo povecano, ako ti sada kada ti je plata puno manja ne zelis da reagujes kako valja, cisto sumnjam da ces sa 800KM to uraditi, onda imas 800KM razloga da kazes "jesil' lud, sada kad se ovako dobro zivi". Razmisli malo pa ces i sam vidjeti da sam u pravu.
Jel se ti namjerno pravis lud ili ono sasvim slucajno ti je nesto promaklo? Jel se to tebi sad ipak svidja federacija pa je hoces jaku li si jos uvijek za ukidanje entiteta? Ekonomski jaku federaciju nikada neces vidjeti ni sa harisom ni sa smuljom, pogotovo zbog stvari koje si i sam naveo. Trenutna politicka karta BiH je REALNOST, ne zato sto to hoce Bojan Bajic, Pedja Kojovic, ni Petit Beurre, znas kome se prvobitno trebas zahvaliti na tome.Ekonomski razvoj FBiH ne ovisi o Dodiku, niti o njegovom kriminalu u manjem entitetu, nego o uslovno receno (da me ne bi pogresno razumio) "nasim" kriminalcima.
Takvu retoriku, koja nas je i dovela do onoga od 92. do 95. pa do svakojakog sranja u post-ratnom periodu, ostavi za druga vremena. Nije Balkan toliko miran da se sigurno zna da do izmjene geo-politicke karte unutar same BiH nece doci, ali to TRENUTNO NIJE PRIORITET.
Manojlo1

#478 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Manojlo1 »

ma ja, neka je wrote:
Manojlo1 wrote:
ma ja, neka je wrote:

Ha,ha,ha Ziku ga, ni maje ni vise mi pripisuje histericnu mrznju :D . Pusti mene da vodim racuna o R BiH, vi ste svoje vec rekli pa i vidimo rezultate recenoga. Ako zaista smatras da je ovo sto ja pisem mrznja onda se stvarno trebas preispitati, prvo o svom obrazovanju pa zavrsiti sa trivijalnim pitanjima da provjeris sve tockice da se vrte. E, kada to uradis objasni mi zasto smatras da to sto ti je priraslo za srce nije PoliticidnoGenocidnaStvorevina. Uzmi definicije Politicida, Genocida i Stvorevine i vidjet ces da sva tri pojedinacno a i kombinovano odgovaraju tome sto ti je priraslo za srce, kao budali samar.
I ko je rekao da su srbi manjina? Neznam bre o cemu ti to Manojlo.
A o toj secesiji, promijeni gace poslije spavanja. :D
:) To ''ziku ga'' , ipak ostavi za mahalu.

Nego , malo mi cudno to obrazovanje kojim se dicis ...

Znas,ne pisu se sve negacije odvojeno ,ali kada napises ne znam, svakako odvoji ne od glagola .

Nesto mi govori da su sva tvoja znanja i spoznaje prilicno maleni, krhki ..a tvoja mrznja i raznorazne frustracije velike.
Opusti se malo,bice ti lakse. :)
Dobro. Zisku ovog Manojla!Ili da te zovem KaraManojlo? Pa ja bolan bio, da se priblizim nekako vama, sve po vuku onom jadnom nebil' nasli zajednicki jezik, pa i to neznam nekako iz te zelje za priblizavanjem dodje (mislim, nadji mi i jednog iz BiH, bez obzira na religiju koji ce ti na pitanje "da li zna?" odgovoriti sa "ne znam", nego ispali odjednom "neznam, a sto ti treba?"
Crni Manojlo, jel'se to ti odrices vuka, crno i gluho bilo i zakloni :D . E moj KaraManojlo, valjda ti je sada jasno gdje zaradi ono Kara ispred imena, Crni Manojlo.
Jos jednom, nije mrznja, da je mrznja drugacije bi se pisalo, pa zar nevidis da je iz posta u post, hladnokrvna i sistematska nadogradnja imena te vase , kako je zovete, PoliticidnoGenocidneStvorevine. To sto je ja nevolim nemozes pripisati mrznji, to je samo osjecaj pravicnosti i nista vise. Nevolim nacin na koji je nastala, nevolim ko ju je napravio, nevolim ko je omogucio da se napravi, nevolim ono sto danas predstavlja, nevolim ono u sta moze da odvede. Kao sto vidis, ja je ne mrzim, ja je samo nevolim, a to su dva razlicita pojma. Mrznja, e moj KaraManojlo, mrznaj covjeku pomraci um, moj jos uvijek fercera.
nego, KaraManojlo, jesil'ti da mi odigramo jednu hrkljusa? eto, dotebe je, hajd' lupi se sakom u celo i reci "domene" :D :sax:
:) Bez obzira sto si poprilicno konfuzan(opet) u tim svojim ''pisanijama'' ( tumacim to time sto si lose spavao ...Ne valja ti to,nikako, nije zdravo :) )
Ipak, bez obzira na veliku mrznju i te kako vdljivu u tvojim postovima, ipak cu ti odgovoriti na njega...

..."ma ja, neka je"..uopste nije obavezno da ti volis Republiku Srpsku ,ono sto ona predstavlja i one koji su je pravili...Znaci pravili , ne pravio...
Ali onog trenutka kada je zoves ''genocidnom stvorevinom'' ,vrjedjas me, i na neki nacin mi gadis BiH ...Bem li ga , pa i moja malenkost ju je pravila ,i to bas iz sve snage... A "ma ja, neka je",ja i stotine hiljada drugih Manojla nisamo genocidni .
Ima tu jos nesto...
Primjecujem da ti i drugi koji djele tvoje stavove ,uporno pominjete samo ''92.-95.'' ,bas kao da smo na ove prostore upravo tad doselili sa dalekih Karpata ... Urala... i sta ga ja znam vec...
Nekako mi to nekorektno i svakako nedovoljno da bi se napravio ram za sliku zvanu BiH .To je ipak samo djelic istorije ovih prostora.
I da ne duzim...
Smatram, da je uporno ponavljanje kojekakvih stereotipa, poput mantre ...narocito u pravcu MZ(USA), prilicno naivno i cist gubitak energije (nema tu ćara osim za vladajuce strukture,na svim stranama, koje su se onako... bas lijepo snasle).
Pa, ''dejtonska BiH'' je cedo upravo MZ (USA)...sporazum koji je BiH ipak dao priliku da opstane i postoji u ovakvim granicama.
Sve u svemu , ako zelis dobro BiH, i svim narodima koji u njoj zive , predlazem ti da na sledecim izborima glasas upravo za NS , posto je ona cini mi se, :) najbosanskija stranka koju trenutno imate u FBiH...
Last edited by Manojlo1 on 27/03/2010 15:24, edited 1 time in total.
dallton

#479 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by dallton »

ne bi da komplikujem raspravu i kvarim idilu, ali bi pozeljno bilo znati, umjesto postavljanja zahtjeva kako glasati u pederaciji, saznati kako se u nasem genocidnom entitetu (znam da nekima ovaj izraz gadi BiH ali sta je tu je nema pobjeci iz BiH :D ) gleda na NS? koliko sam cuo, gradjanska svijest u nasem genocidnom entitetu je na ogromnom nivou sto zorno pokazuju i one karadziceve slike po bl-u i jos neke sitnice :D
dallton

#480 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by dallton »

Realist-idealist wrote:
Benevolence wrote:Realist-idealsit ( "u zajednici sa Ostalima", naravno ;))

kazes:
"Pitanje ti je - ako se moze nazvati pitanjem - prvo konfuzno. Ne pricam ja o harisovoj supljoj retorici sto posto BiH koja mu je donijela glasove naivaca ja govorim ovdje o prije svega jednom etickom principu - NS bi barem trebala da jasno da do znanja da prihvata RS kao nametnutu i kao stvar koja je uslovljena a ne da se sepuri kako je ustrojstvo bih za njih sveto slovo i sl. Za mene je takav stav i takva politika samo odraz nezrelosti i hipokrizije. Jer oni zele da objedine glasove i federacije i rs-a ignorisuci nase najbitnije razlike koje nas i dan danas koce. Ne treba mi gradjanstvo koje priznaje geoncidnu tvorevinu RS kao vjecitu kategoriju."

ako dozvolis,

moje licno misljenje je da bi samo neko potpuno lisen Humanosti mogao poreci nepravdu olicenu u priznavanju teritorije nastale etnickim ciscenjem i sitematskim i planiranim unistavanjem jednog naroda ( tj. ubijanjem muskaraca, pa cak i maloljetnih, silovanjem zena...civila uglavnom). Vlastitim ocima sam gledao sta tadasnje vodje tadasnjeg rs-a rade meni i svim ostalim civilima mog grada kada su ga okruzili i svakodnevno nas gadjali granatama, pamovima, patovima itd. itd. To je meni dovoljno da definisem tu politiku i kreature koje su je provodile, a da ne govorim o ljudskom otpadu koji ju je dozvolio.

ALI...(ipak mora ALI),

kad vec govorimo o hipokriziji, nije li hipokrizija sjediti mirno i gledati kako se potpisuje stvaranje jednog takvog teritorija unutar BiH, a onda deceniju kasnije poceti izlijevati neki zakasnjeli patriotizam. Pa pobogu, sto se nismo bunili prije nego se potpisao dejtonski sporazum? Ja sam bio ovdje, u svojoj domovini, i ne sjecam se nikakvih protesta u Sarajevu ili bilo gdje u BiH i svijetu protiv potpisivanja Dejtona, tj. stvaranja danasnjeg sjevernog entiteta.

Benevolence pokusacu dati odgovore na neka od tvojih pitanja. Prvo, jasno je da je Dayton nametnut BiH kao sto su nakon drugog svjetskog rata razlicita ustavna uredjenja koja posjeduju nepovoljne odrednie nametnuta mnogim evropskim i svjetskim drzavama. Traziti krivca tu je apsurdno, to je bilo pitanje prihvatnja neumoljivog pa ispada apsurdno traziti krivca u onome ko je bio primoran povinovati se argumentu sile. I sa Alijom Izetbegovicem i bez njega i sa njegovom politickom opcijom i sa nekom sasvim drugom, neki "dajton" bi bio potpisan, najvjeroatnije gori od ovoga sada. Da se ljudi bave ozbiljno historijom i historografijom lahko bi uvidjeli razlikovanje izmedju primarnih, sekundarnih i tercijarnih razloga za nastanak rata, potpisivanje Daytona itd itd jer postoje jace, strukturalne sile koje odredjuju nacin i pravila igre i koliko se moze iz te igre postici. Ovako, mnogim neupucenima a bogami i upucenima koji su pod dejstvom ratnih frustracija (svi mi otprilike) ne ostaje nista drugo nego traziti primarnog krivca za Dayton i RS u nama samima tako otkrivajuci mazohisticki mentalitet. Ne mora se nekome svidjati politika prvog precjednika precjednistva i daleko od toga da je bio nepogresiv ali spocitavati mu to sto mu vi spocitavate kada kazete da je potpisao dejstonski sporazum ili je odraz ideoloske netrpeljivosti koja zatvara oci i trazi izdajnika tamo gdje ga nema ili je odraz nepoznavanja i namjernog ignoriranja cinjenica na terenu. Naravno da protesta nece biti u sarajevu nakon jednog iscrpnog i nehumanog rata. Kakav god mir je narodu dobro dosao tada. Nije ih bilo ni nakon drugog svjetskog rata u evropi niti ih je bilo u Japanu nakon sto je imperator Hirohito potpisao predaju amerikancima.

Ovdje nije rijec o zakasnjelom patriotizmu vec o jednoj neizbjeznoj percepciji koja nudi nova otvorena vrata za pravilno politicko djelovanje. Nakon petnaest godina situacija se smirila i sada je momenat kad ase svim silama hrabro i odlucno treba zahtijevati revizija daytona. Treba se gadjati RS ne sa jednim nego sa milion i jednim sejdic/fincijem, treba se stalno napominjati kroz konkretne ustavne i zakonske nepravde koje su na snazi RS-a da su one odraz fasisticke ideologije koja ne moze u evropu itd itd. Ali zato je naravno potrebno hrabrosti koja ne smije ostati samo na harisovoj retorici kojoj je iskljucivi cilj bio kupovanje glasova ali ne smije se ni miriti sa situacijom zarad laznih realpolitickih uslovljavanja kojima se povinuje NS na primjer. Trebaju se stvari jasno definisati i sa ponosom se nastaviti izboriti u miru protiv onoga cemu su zadati udarci nakon rata. Jer cetnici nisu postigli ono sto su htjeli u potpunosti i ima i te kako monogo presedana koji destabiliziraju poziciju RS-a i koji mogu dovesti do njenog ukidanja: 1. moral je na nasoj strani, 2. milosevic nije postigao svoj cilj teritorijalnog niti (jos vaznije) ustavno pravnog unistenja Bosne i Hercegovine i 3. postojanje mali milon aparthejdnih nepravdi u zakonima rs-a koji iskljucivo preferiraju jednu narodnost. Ali opet za da se atakuje ovakav sistem treba se biti hrabar i inovativan. Treba se mobilizirati narod na nacin da se na pr. posalje hiljade tuzbi protiv rs-a koje bi je blokirale, da se formiraju lobisticke grupe eksperata koji poznaju americki politicki sistem koji ce lobirati u Kongresu itd itd. Ovako, NS kao i sve ostale stranke u BiH se stavljaju na MARGINE dogadjaja tako se povinujuci djelovanju unutar sistema i igre koju su osmislili SANU-ovi akademici. Ma budite vi nominalno dio sistema ali vise bi vas historija cijenila ako bi ste uradili ono sto je jedino potrebno ovoj zemlji a to je vracanje BiH na njene istinske demokratske i humane tracnice. Nemojte dalje legaliziriat i cementirati ono sto treba da se unisti i sto je nastalo na jednoj retrogradnoj ideologiji. Opet ponavljam masa je evropskih ustava bila rezultat iskljucive potrebe da se zaustavi rat i da se osnazi status quo jer u medjuvremenu je prioritet bio mir a ne pravda. U povoljnijim uslovima prvda treba da postane ponovo parametar ako se zeli stabilnost a ne zamazivanje ljdima ociju da ce ekonomija toboze rijesiti nase primarne probleme. Politika je u Bosni starija od ekonomije.
Dakle ja ne vidim zasto je potrebno da se jedna stranka (ili bilo ko) ocituje po pitanju RS-a. RS je cinjenica, kolko god paradoksalna i nepravedna bila, kao sto je i Federacija cinjenica.

Ne vidim kako bi nas bavljenje prosloscu moglo povesti naprijed.
Molim vas, vi morate to da uvidite jer je to nuzno i neizbjezno. Ne tvrdim ja da se treba baviti prosloscu zarad proslosti vec zarad buducnosti. Jer ako se ostavi netaknuta materijalna ostavstina jedne retardirane ideologije poput cetnistva ona ce uvijek i za svagda biti hajducka jazbina u kojoj ce nastajati nova nacertanija. Snazno svima preporucujem ovdje citanje knjige naseg emeritusa profesroa Rasima Muminovica pod naslovom "Zarobljeni um" koja se bavi ovom tematikom. Ne moze se naprijed u buducnost sa jednom kocnicom koja i dalje sanja snove o slavi koja se treba graditi na tudjoj krvi i kostima. Ako RS ostane kao netaknuta i nepromjenljiva kategorija nasih zivota ona ce u buducnosti uvijek biti prijetnja stabilnoti. Ne budimo djeca, Srbija ce ici naprijed, jacace ekonomski, posjeduje vojsku i saveznike i ubrzo ce se prikljuciti EU. To jacanje Srbije je strasno opasno po BiH (za razliku od jacanja Hrvatske) posebno jer se nalazi u vazalnom odnosu prema njoj. Srbija silujuci Bosnu napravila joj je jedno degenericno i agresivno dijete koje nastavlja maltretirati svoju materu. Eh sada to sto se to dijete malo primirilo, omudralo, obuklo odijelo a skinulo sajkacu nedajte da nas zavara. Ako nastavi vladati nestabilnost u BiH Evropa sutra nece imati NISTA PROTIV razdruzivanja nase zemlje kao sto svijet nije imao nista protiv (bez obzira na prvobitne deklaracije i retokriku) protiv postepenog de-teritorijariziranja palestinskog naroda koji je danas sveden na dva logora, jedan u gazi a drugi u zapadnoj obali. Jednostavno, historija Evrope pokazuje da ako se nesto moze postici, a ako to nije na ustrub njenim glavnim silama ni ekonomski ni politicki, onda se to obicno i postigne. Evo, pogledajmo primjer Kosova!Da li je Evropa u ista gorem stanju sto se jedna pokraijna Srbije odvojila (ovdje ne tvrdim da nije imala pravo, normalno da jeste po svim parametrima, ali navodim zarad sagledavanaj situacije sa stanovista evropskog odnosa prema secedijama, disolucijama, itd) ? Ako takav cin ne dovodi do destabilizacije regiona i Evrope takav cin ce biti aminovan u evropi. Danas joj nije u interesu da podrzava razdruzivanje BiH (mada bi joj to olaksalo stvari u mnogome) jer i dalje postoji glasan protest koji dolazi iz Bosne i koji i dalje prijeti da to razdruzivanje ne bi bilo mirno! Sacekajte koju deceniju kada umru ove generacije koje su platile bosansku nezavisnost krvlju, i kada udju u igru djeca koja "nemaju rat cak ni u podsvijesti" (Pedja), kada se ista pacifiziraju i temeljito indoktriniraju i videcete da evropa nema da trepne okom ako dodje do (mirnog) raspada BiH i stavljanja RS-a prvo prod protektorat Srbije a kasnije i njeno de jure pridruzivanje.

Moramo biti svjesni te opasnosti i nastaviti hrabro protestvovati protiv genodia i njegovih ostavstina i ne dozovliti da vremenom postanemo druga palestina!
Da, logicno je jednom stradalniku ili prezivjemom logorasu logora Sarajeva 1992-1995 poput mene upitati se :

Koliko su ljudi spremni u RS zreli pomiriti se sa istinom da je taj teritrij nastao upotrebom sile, i koliko se uopste vode cinjenicom da je odnos sila u temelju moralnog prosudjivanja (autenticna moralnost uvijek stiti onog u gorem polozaju, a u takvom polozaju su bili najvise nenaoruzani civili Bosnjaci, ali i svi drugi koji nisu bili za politiku karadzica, milosevica, sranje, bobana i slicnih kreatura, a nisu bili naoruzani do zuba ko karadzicevi i milosevi sljedbenici)?
Ali sada je nebitno koliko se njih zeli to upitati. Mi ne posjedujemo mogucnost da pravilnom doktrinacijom otvorimo oci onima u RS-u sta se ovdje zaista desavalo, mada su mnogi svjesni toga i ponosni na takvu historiju. Prvo, glavni problem je u tome sto Evropa niti Amerika nisu imali svoje nacionalne interese ugrozene ratom u BiH te zato nije ni dovedeno do totalnog poraza fasisticke politike i ideologije iz RS-a. U ostalom, njima je uvijek bilo i bice u interesu da Srbiju promoviraju u regionalnu silu i faktor stabilizacije na Balkanu pri cemu se zatvaraju oci o njenom pravom karakteru. Da bi bilo moguce to sto vi kazate Srbija je kao Treci Reich trebala biti: 1. VOJNO porazena time sto bi se unistila njena armija, zatim 2. POLITICKI time sto bi se unistila vladajuca garnitura koja je provodila ratnu politku i najvaznije 3. IDEOLOSKI porazena tako sto bi se osudila ideoloija koja je proizvela poraz jedne takve politike sto bi dovoelo u konacnici do srpskog osvjejscenja. Ako fino razmotrite vidjecete da su ovo sve bili koraci i etapa poraza Njemacke koji su je u konacnici pacifizirali jer je narod uvidio gdje ih je nacizam doveo.

Mi na zalost na svjeskom casu povijesti tek predstavljamo jednu sekundu koja nije vrijedna ozbiljnog strateskog angazmana velikih sila. Tako da mi ne mozemo sanjati snove ali moramo nastaviti zato koristiti ona oruzja koja su u nasoj moci, jedno od kojih je i humanitarno pravo. Nemojte nas vi i razne "gradjanske" partije nastavljiti uspavljivati u trenutku kada nam je najpotrebnije budjenje! Ne kazem da postoji trenutno u Bosni neka politicka opcija koja je sasvim svjesna konsekvenci razlicitih politickih strategija ali nemojte svjesno doprinositi negativnom raspletu politicke situacije u BiH.
Da, to bi bilo logicno upitati se , ALI sta ako narod tamo i ne smije da se izjasni po tom pitanju, sve i da se slozi. Drugo, sta ako su ljudi inace po prirodi takvi da u takvoj situaciji ne bi htjeli biti "toliko" pravedni te ne "talasati" da ne remete trenutni mir? Trece, koliko je onih koji nisu sigurni da li je tadasnja vojska rs-a to zaista radila? Video snimci CNN-a, crvenog krsta....hmmm...pored tolike karadziceve i miloseviceve indoktrinacije, u decenijskoj izolaciji, nije bas lako progutati "zapadnu" propagandu, zar ne? Mora se priznati da je i narod tamo doveden u situaciju da bude jako zbunjen i dezorijentisan, kao i narod u Federaciji, uostalom (mada mozda ne u tolikoj mjeri, bar kad je u pitanju ratna proslost).
Ja se slazem ali vi onda samo nastavljate cementirati takvo stanje oduzimajuci cak i zrtvama tu svijest koja nedostaje agresorima. Jer opet navodim, mozda je dosadno ali je jako bitno, vi se uzdate najvecim dijelom na glasace koji nemaju nikakve ratne svijesti! Trebate biti svjesni sta to znaci. Nije sjecanje losa stvar i ne mora biti retrogradna. Pogledajte cioniste kakav su drustveni kapital sagradili na bazi kolektivnog sjecanja genocida i holokausta. Ne kazem da mi mozemo isto ali ne treba se voditi bosna deviktimizaciji (Tihic) kada je zaista i dalje zrtva jedne retrogradne ideologije.

Treba se biti hrabar. Evo jedan primjer. Mozda vec ako je nemoguce ista sustinski promijeniti u BiH nemojmo stavljati tolko akcenat na politiku i nove-stare politicke strategije koje nema nista katagoricko da donesu. Hajde da se organizuje nekolicina nas i da drzi otvoreni dijalog sa omladinom sirom RS-a koja bi govorila o ratu i onome sto se desavalo. Ja znam da bi to bilo docekano na noz ali barem bi bilo vrijedne paznjer jer pionirski pokusava baviti se stvarnim problemima. Nemojte izmisljati gradjanstvo i nacionalnu bosansku svijest kod ljudi u RS-u kada takva nepostoji. Zivi bili pa vidjeli, malo ce ih glasati za NS nakon Bajicevog "nacertanija" koje kaze da svi srbi treba da se stide ratka mladica. Ne budimo naivni
Koliko je moguce narod u rs osloboditi od straha, ako je to uzrok tim medjuentitetskim animozitetima, a drugo, sta bi se dobilo i da narod u rs vecinski prihvati da je karadziceva vojska cinila najteze zlocine u modernoj istoriji?

Da, to bi bilo olaksanje svim zrtvama i Humanim ljudima, ali da li bi to promijenilo rs?
Naveo sam ranije da na zalost ne postoje mehanizmi koji bi u konacnici doveli do gubljenja iluzija ljudi u RS-u. Ali situacija jos uvijek nije skroz izgubljena. Ako bi barem postojao jedan dio naroda koji je svjestan onoga sto se desilo i ako bi se ogradili i protestvovali protiv daljnih ciljeva prema disintegraciji to bi bilo dovljno za pocetak. Opet, uzmimo Izrael za primjer gdje postoji jaka lijeva, gradjanska orijentacija koja protestvuje protiv istrebljivanja i politicke nivelacije palestinaca! To su ljudi koji se bore protiv etnocentricne demokratije u kojoj se palestincima u Izraelu dozvoljava samo skucena forma demokratske participacije a onima koji su u okruzenju blatantno se gaze sva prava. Neka vrsta svijesti moze da se razvije u RS-u ali to nece doci kozmetickim nacinima koje na pr. danas provodi Zdravko Krsmanovic. Treba da se jasno i glasno bez manipluiranja izadje pred ljude i kaze im se: VRS je ocistila Focu od Bosnjaka i srusio aladzu, VRS zajedno sa Srbijom je protjerala i poklala podrinjske Bosnjake u Bijeljini, Rogatici, Visegradu itd, VRS je ta koja je pod instrukcijama svog politickog vrha, potomognuta najvecim dijelom srpskog naroda, izvrsila genocid u Srebrenici itd itd. Znaci da bi konacno stavili historiju iza nas, a sto je dug proces, mora se poceti iskrenoscu i decidnom i konkretnom osudom jedne cijele epohe i ideologije koja je proizvela. Kasnije se moze uraditi vise al to je prvi korak.
Mi koji smo gledali kako je danasnja rs nastajala ne mozemo je voljeti, niti je realno to od nas ocekivati, ali je istovremeno ne mozemo negirati jer je zakonska realnost. Ona postoji.
Ja nisam politickih anarhista niti idealista pa da tvrdim da se realno negira. Ja samo kazem vi doprinosite daljoj cementiranosti RS-a (ne isljucivo vi, jer vi samo odrazavate na zalost kurs koji veliki procenta mladog stanovnika Sarajeva uzima kada je u pitanu ratna proslost i njeni rezultati) time sto ne uvidjate da ce RS, ako se ne bude radilo kroz sam sistem protiv nje, postati ne samo zakonska realnost nego i moralna i ljudska, dakle neporeciva na svim nivoima. Kako? Time sto promovirate zaborav promovirate isto tako i pacifisticki mentalni odnos prema tekovini jedne agresivne ideologije, koju ako iko sutra od nas bude zelio da uzdrma, naicice na unutrasnji protest koji ce zahtijevati zarad carsijske sigurnosti sarajevskih mahalaca da se stvari ne diraju, da se ostavi sve ko sto jeste, vjeciti status quo koji ce u konacnosti dovesti do legitimizacije rs-ovih zahtiejva za odvajanjem koje ce opet sarajevska raja da mirno posmatra a nema kao 92. da ustane i da puskom brani ono sto se braniti mora. Zasto ce to biti tako ako se nastavi ovim kursem? Zasto sto nece imati historijsko sjecanje, pamcenje, nece imati dovoljno patriotizma, prihvatice onu filzdan drzavu za koju mnogi od vas ovdje apsurdno tvrdite da je rhm Izetbegovic zagovarao i sl.
Mi smo sjedili i gledali kao se potpisuje njeno stvaranje u Dejtonu, je li tako, a sad glumimo patriote.
Mi smo sjedili i gledali zato sto nam je rat bio iscrpljujuci i proslavili smo taj Dejton jer drugacije nije moglo u vremenu kada je i dalje cetnicka falanga bila oko Sarajeva i granatirala ga, u kojoj je i dalje preko 50 posto teritorije bilo okupirano od cetnika i sl. Kao sto sam u prvom odgovoru naznacio taj Dejton bi se u ovoj ili onoj mjeri morao potpisati bez obzira ko bi bio predstavnik ove zemlje. Sreca je Bosne i Hercegovine sto je Alija Izetbegovic osnovano politicku opciju koja je najveci dio stanovnistva mentalno i vojno pripremila koliko su uslovi dozvoljavali za rat. Da ste bili vi ili vama neko slican na vlasti, ovakvom politikom koju zagovarate, vjerovatno je da bi ste posustali i zahtijevali povinovanje BiH Jugoslaviji pa bi ste tako njeno stanovnistvo (tj. u glavnom bosnjake) stavili kao topovsko meso u topove velikosrbizma koji bi ga ispucavali kasnije na Hrvatsku.

Jos veci problem od postojanja tog entiteta je da postoji veliki broj ljudi koji se ponasaju kao da su im entiteti najveca svetinja, u smislu "ko krivo pogleda moj entitet najveci je moj neprijatelj!".
Meni se cini da vasa stranka nije nista razlicita od takvih ljudi koji na entitete gledaju kao na svetinju.
To je vec ozbiljna patologija koja zahtijva lijecenje, a kako to lijeciti, iskreno, pojma nemam, a ako neko zna, bio bih mu zahvalan da mi ozbiljno i bez cinizma kaze.
Ima se nacina za lijecenje ali ogranicenih. To sada nije doduse tema, mozemo otvoriti drugu za to pitanje. Ali meni ovdje nije upitna cetnicka patologija vec patologija BiH patirota koji ne uvidjaju da treba zapravo sami sebe da lijece prvo jer izdaju, bez i da su svjesni, jedini ispravan kurs koji treba bosanska politika voditi a to je ujedinjenje drzave a ne pravljenje politickog rejtinga zamazujuci ovom jadnom gladnom narodu oci time sto m u se obecavaju radna mjesta, bolja ekonomija itd (a ni to necete moci da postignete upravo zbog ratne politicke ostavstine samo sto niste svjesni il se pravite nesvjesni). Naravno da ce gladni uvijek poslusati onoga ko mu nudi hljeb. A to sto taj sto ima hljeb u ruci zavisi od jednog veceg sistema koji moze da mu obustavi na pr dostavu psenice, vode, struje i sl to onaj janik nece biti ni svjestan. Politika je u Bosni starija od ekonomije.
U medjuvremenu, jedina trenutna pravda u tom smislu koju ja vidim je procesuiranje dokazanih ratnih zlocinaca i prepustanje tog pitanja pravosudju BiH i Hagu ( pod uslovom da malo poveca broj optuzenih jer ovoilko Sarajevo nije mogo granatirat samo jedan galic, zar ne?).
Nikakva to nije pravda. Na kraju cemo imati masu individualnih dokaza protiv pocinilaca genocida a necemo moci da ih objedinimo i iskoristimo za ono sto je jedino vazno - poraz Srbije u pocesu pred svjetskim sudom pravde! Al ko sto rece gospodin Pedja u nekom odgovoru jednom od forumasa, odgovornost za zlocine je za njega iskljucivo INDIVIDUALNA! a ne moze se prenijeti na narod! E pa recite mi gospodine Pedja ako Srbi masovno nisu prihvatili fasisticku ideologiju Milosevica i njegove bulumente od kud to da su ti "individualni" zlocini ponavljani simetricno, ko po receptu na svakom mjestu gdje su srbi mogli da izdejstvuju zlocin? Kako to da su ti individualni zlocini se desili na slican nacin u Foci i Bijeljini koja je kilometrima udaljena na primjer od jednog Brckog gdje se genocid provodio po isitm uzusima. Jasno je svakom ko ima samopostovanja bez obzira na nacionalnost, i ko ne zeli da zarad svoje nemogucnosti da prihvati realnost srpske politike jednog vremena, da su ti zlocini provodjeni po istim parametrima i da su slijedili iste instrukcije! Ako neko misli da su samo samo ekstremisti srpskog naroda ucestvovali u okupaciji ove zemlje nek pogleda na desetine i desetine kilometara razdvajanja pa ce shvatiti da grupe ekstremista ne mogu odrzavati nikakvo ratno stanje osim gerilskog. A vidjeli smo uvezanost "srpskih ekstremista" i po planu djelovanja i vojno. Tako nemoj da naslijedamo na suplju pricu raznih demagoga. Ja se upravo slazem sa vama benevolence a ne sa vasim partijskim drugom, da, jedan Galic nije sam mogao grantirati sarajevo i nije on samo INDIVIDUALNO odgovoran za granatiranje sarajeva vec dijeli tu odgovornost sa svojim predpostavljenim, sa svojim vojnicima i u konacnisti (na zalost) sa najvecim brojem srpskog naroda u bosni i srbiji. Ne svidja se ni meni sto je to tako Pedja al dzaba je zatvarti oci pred cinjenicama.
...a dok pravosudje radi svoj dio posla, meni je logicije da narod poradi na onome na cemu se moze poraditi da bi malo bolje zivio - ekonomija, vladavina zakona, obrazovanje, javna uprava...jednostavno funkcionalnija drzava.
Nemam ja nista protiv, nek se usputno to radi ali treba isusiti mocvaru a ne ubijati komarca. Ne mozete kud dalje sa gradjenjem humanih zakona u jednom sistemu koji je u principu nehuman. To je kao da ja zelenom i plavom bojom farbam preko crnog zida. Dzaba, nesto ce se primiti ali zid osta crn. Trebaju se koristiti samo oni primjeri koji strateski mogu da oslabe sistem tako da sistem u konacnici moze revolucionarno da se promijeni, jednom tihom revolucijom.
Mozda sam neinformisan, i nadam se da moja neinformisanost nece biti shvacena kao licna uvreda ( uz molbu da me se u tom slucaju postedi naseg nacionalnog sporta-verbalne agresivnosti i neotesanosti, tj. patroniziranja i omalovazavanja), ali to je ono sto ja vidim.

Ako neko to vidi malo detaljnije, iskreno bih mu bio zahvalan da me prosvijeti.

Zahvaljujem

benevolence
Ja sam pokusao koliko mi vrijeme dozvoljava da sto detaljnije pojasnim svoju viziju tako da se nadam da se necete naci uvrijedjenim zbog mojih, vama suprostavljenih gledista.\

S postovanjem

Realist-Idealist
Svaka cast za ovo :thumbup:

Obrazlozio si do u detalje sve probleme koje ja vidim kod NS i zbog cega necu glasati za nju. A mogu samo da krenem od imena stranke pa dalje. Naziv "nasa stranka" je primjer ne cak ni minimalnog zajednickog denominatora nego nikakvog zajednickog denominatora - sta znaci nasa, japanska, njemacka, svedska, cija? Kakva je to politicka koncepcija koja ne smije ni naziv zemlje u kojoj se nalazi da stavi u naziv stranke da se ne bi "nekome zamjerila", dok joj recimo ne smeta da se u onome sto je danas karadzicev cisti genocidni entitet nastao na krvi, jamama, konclogorima i silovanjima predstavlja pod nazivom "nasa stranka pc"?

I kakav socijalni liberalizam vi zastupate? Pa to sto vi govorite nije ni l od liberalizma, to meni lici samo na cisto beskicmenjastvo pod plastom "realizma". Imate najmanje 30 posto teritorije u BiH koja se nalazi pod najcrnjim aparthejdom i direktno rasistickim rezimom koji zasluzuje da bude zgazen i jos da dodam ne samo rezim nego i oni koji ga podrzavaju, nije me briga ko je zaveden ili "u strahu" ili "zbunjen", 15 godina dokazivanja, presuda i slobodnog informiranja je dovoljno i djetetu da sazrije, a ako se to ne desava onda je slobodna volja u pitanju, a uvijek je i bila slobodna volja, da se ne lazemo. I pored toga vi nemate ni toliko morala da nadjete za shodno da se tome suprostavite.

Pa ni u Americi (na ciji primjer se ponekad pozivate) se nisu protiv segregacije borili sistemom "sta ces nemoj da uznemiravamo druge, nije realno, ljudi su zavedeni" nego tako sto su u lice stresali svaki dan svakome ko je zasluzio da je rasista, pa su bili i opsti nemiri, i konflikti s vladom, pa su bile i naoruzane grupe Crnih Pantera i Nacije Islama, pa su se borili da im se da sve sto im po pravu pripada i da se u historijske knjige uvede sve sto je Amerika radila svojim gradjanima od ropstva pa dalje. A Martin Luter King je dosao na kraju kad su ovi ranije navedeni vec dobro iskihali radi svoje borbe. Mi smo i naoruzani dio imali, imamo pravni dio, sve silne presude, unijeli smo navedeno u historiju na opste nezadovoljstvo - i sta je sad vas prijedlog? Eto nemojte dalje, da ne uznemiravate ljude, hajd sad malo sve zaboravite dok vam lesinari i hijene oko kuce kruze? Da upisemo u knjige "eto znate imaju tri istine i svi su u stvari isti"?

Dobro sto nemate morala (to uvijek mozete pokriti time sto cete reci da ste "realisticni"), nego se ne drzite ni principa koje proklamirate (ljudska prava, vladavina prava, itd). Cak stavise u svojim izjavama NS se drzi i Dejtona selektivno, jer je i u dejtonu napisano jasno da evropska konvencija o ljudskim pravima ima primat nad svim ostalim odredbama ustava a kad i gdje ste se to vi zalagali da se provede ali konkretno a ne na nivou praznih proklamacija? Gdje ste se vi to zalagali (ali ne u Sarajevu tamo se glava ne gubi radi toga) da se u pcu provede odluka ustavnog suda o konstitutivnosti naroda, jer je i taj sud dio dejtona, i to je obavezujuce? Znaci radite isto sto i neki drugi, npr. krsmanovic i slicni kozmeticki novootkriveni ljubitelji BiH koji pobjegne iz Foce kad dolaze zene koje su silovane u skolama koje pripadaju opstini Foca. Znaci vama je princip isti: iz dejtona vidimo da pise da postoji pc, e to je najjaci dio, a sve ostalo ne zelimo da citamo, ali cemo u medjuvremenu slikati ruzicaste slike tako sto cemo bacati dimne bombe o "evropskom putu bih" koje nas nista ne kostaju i ni na sta ne obavezuju niti opterecuju.

Uostalom poruka NS-a svima osim pc-u je sljedece: eto sta cete ti ljudi u pcu tako sad hoce (malo zavedeni, malo im tako odgovara, malo ovo ono) nemojte to sad da potezemo, eto imamo pametnijeg posla. I molimo sve ostale da pljescu kad eventualno neki srbin kaze "eto nemamo mi nista protiv BiH, naravno da niko ne dira nista sto je pc, a mi cemo dolaziti malo u sarajevo da nam placate dnevnice jer boze morate radi nekakvog mira i suzivota."

Sta nas vise briga za sta se srbi zalazu ili ne i sta hoce ili nece, imamo silu argumenata na svojoj strani (a ako zatreba i argument sile), dejton koji neda pcu legitimitet i zasto ne bismo nastavili da ih napadamo? Nema razloga, sve se dobija a nista se ne gubi, bolje je i jedan kraci period historije biti navalentan nego ostaviti djeci nasljedje jos veceg problema plus neznanje o tome s kim zive i ko su zaista ljudi koji su im u blizini i sta su u stanju da ucine.U Koreji i Kini (malo iskusnija drustva od nas) nisu Japanu zaboravili ono sto je radio ni nakon 100 godina (od prvih vecih ratova) a ni nakon 60 godina nakon drugog svjetskog rata nego stalno traze izvinjenja, podsjecaju na ucinjeno i kontrolisu postupke da se ne bi ponovo nasli u situaciji stradanja. E tako se to radi, a ne supljim pricama o "deviktimizaciji" - nema ovdje viktimizacije, nego se o radi o procesu drustvenog ucenja, i drugi su ga prosli, da znas gdje si i gdje se nalazis.

Stvarno NS - inteligentno, vizionarski, i idealisticki, nema sta.
Manojlo1

#481 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Manojlo1 »

dallton :

...''Sta nas vise briga za sta se srbi zalazu ili ne i sta hoce ili nece, imamo silu argumenata na svojoj strani (a ako zatreba i argument sile), dejton koji neda pcu legitimitet i zasto ne bismo nastavili da ih napadamo? ''...

Talicni Tom :
''Sta nas briga , mi imamo Republiku Srpsku i silu argumenata na svojoj strani (ako pokusaju silom, uzvratit cemo) ...a ako nastave i dalje da nas napadaju, kao sto to rade zadnjih petnaest godina ,opet cool ... u tom slucaju BiH će se i onako poput zrelog bostana raspasti sama od sebe .''
dallton

#482 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by dallton »

Manojlo1 wrote:dallton :

...''Sta nas vise briga za sta se srbi zalazu ili ne i sta hoce ili nece, imamo silu argumenata na svojoj strani (a ako zatreba i argument sile), dejton koji neda pcu legitimitet i zasto ne bismo nastavili da ih napadamo? ''...

Talicni Tom :
''Sta nas briga , mi imamo Republiku Srpsku i silu argumenata na svojoj strani (ako pokusaju silom, uzvratit cemo) ...a ako nastave i dalje da nas napadaju, kao sto to rade zadnjih petnaest godina ,opet cool ... u tom slucaju BiH će se i onako poput zrelog bostana raspasti sama od sebe .''
koju silu vi imate?

da citiram dodu "dva dana" :dance:

nema vise toga, nije ovo 92...eto toliko, pozdravi genocidase
ma ja, neka je

#483 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by ma ja, neka je »

Manojlo1 wrote:
ma ja, neka je wrote:
Manojlo1 wrote:
:) To ''ziku ga'' , ipak ostavi za mahalu.

Nego , malo mi cudno to obrazovanje kojim se dicis ...

Znas,ne pisu se sve negacije odvojeno ,ali kada napises ne znam, svakako odvoji ne od glagola .

Nesto mi govori da su sva tvoja znanja i spoznaje prilicno maleni, krhki ..a tvoja mrznja i raznorazne frustracije velike.
Opusti se malo,bice ti lakse. :)
Dobro. Zisku ovog Manojla!Ili da te zovem KaraManojlo? Pa ja bolan bio, da se priblizim nekako vama, sve po vuku onom jadnom nebil' nasli zajednicki jezik, pa i to neznam nekako iz te zelje za priblizavanjem dodje (mislim, nadji mi i jednog iz BiH, bez obzira na religiju koji ce ti na pitanje "da li zna?" odgovoriti sa "ne znam", nego ispali odjednom "neznam, a sto ti treba?"
Crni Manojlo, jel'se to ti odrices vuka, crno i gluho bilo i zakloni :D . E moj KaraManojlo, valjda ti je sada jasno gdje zaradi ono Kara ispred imena, Crni Manojlo.
Jos jednom, nije mrznja, da je mrznja drugacije bi se pisalo, pa zar nevidis da je iz posta u post, hladnokrvna i sistematska nadogradnja imena te vase , kako je zovete, PoliticidnoGenocidneStvorevine. To sto je ja nevolim nemozes pripisati mrznji, to je samo osjecaj pravicnosti i nista vise. Nevolim nacin na koji je nastala, nevolim ko ju je napravio, nevolim ko je omogucio da se napravi, nevolim ono sto danas predstavlja, nevolim ono u sta moze da odvede. Kao sto vidis, ja je ne mrzim, ja je samo nevolim, a to su dva razlicita pojma. Mrznja, e moj KaraManojlo, mrznaj covjeku pomraci um, moj jos uvijek fercera.
nego, KaraManojlo, jesil'ti da mi odigramo jednu hrkljusa? eto, dotebe je, hajd' lupi se sakom u celo i reci "domene" :D :sax:
:) Bez obzira sto si poprilicno konfuzan(opet) u tim svojim ''pisanijama'' ( tumacim to time sto si lose spavao ...Ne valja ti to,nikako, nije zdravo :) )
Ipak, bez obzira na veliku mrznju i te kako vdljivu u tvojim postovima, ipak cu ti odgovoriti na njega...

..."ma ja, neka je"..uopste nije obavezno da ti volis Republiku Srpsku ,ono sto ona predstavlja i one koji su je pravili...Znaci pravili , ne pravio...
Ali onog trenutka kada je zoves ''genocidnom stvorevinom'' ,vrjedjas me, i na neki nacin mi gadis BiH ...Bem li ga , pa i moja malenkost ju je pravila ,i to bas iz sve snage... A "ma ja, neka je",ja i stotine hiljada drugih Manojla nisamo genocidni .
Ima tu jos nesto...
Primjecujem da ti i drugi koji djele tvoje stavove ,uporno pominjete samo ''92.-95.'' ,bas kao da smo na ove prostore upravo tad doselili sa dalekih Karpata ... Urala... i sta ga ja znam vec...
Nekako mi to nekorektno i svakako nedovoljno da bi se napravio ram za sliku zvanu BiH .To je ipak samo djelic istorije ovih prostora.
I da ne duzim...
Smatram, da je uporno ponavljanje kojekakvih stereotipa, poput mantre ...narocito u pravcu MZ(USA), prilicno naivno i cist gubitak energije (nema tu ćara osim za vladajuce strukture,na svim stranama, koje su se onako... bas lijepo snasle).
Pa, ''dejtonska BiH'' je cedo upravo MZ (USA)...sporazum koji je BiH ipak dao priliku da opstane i postoji u ovakvim granicama.
Sve u svemu , ako zelis dobro BiH, i svim narodima koji u njoj zive , predlazem ti da na sledecim izborima glasas upravo za NS , posto je ona cini mi se, :) najbosanskija stranka koju trenutno imate u FBiH...
Zisku ba ovog KaraManojla! Eto, ja kao i nemoram i nisam obavezan voliti PoliticidnoGenocidnuStvorevinu, kao eto, on ti je "razumljivo bice" pa razumije da postoje ljudi koji nevole PoliticidnGenocidnuStvorevinu. Problem je sto on to istice kao "razumljivo" a ne "normalno" sto sve postavlja u drugaciju perspektivu. Normalno podrazumijeva da ljudi imaju sva prava da se tako postave, razumljivo je vec nesto sto nekome koji se tako postavi daje za pravo taj stav ali mu se i negira u isti momenat. Moj KaraManojlo, meni netreba tvoje razumijevanje, za mene je taj moj stav normalan kao i za vecinu normalnih ljudi s obzirom sta ste sve napravili u tom krvavom periodu 1992-1995.
Nego, moj KaraManojlo, da ti ja odgovorim na neke druge stvari:

evo prve

Prvo, moj KaraManojlo, da se tebi od samog pocetka nije gadila R BiH ti nebi ni stvarao PoliticidnoGenocidnuStvorevinu, iz sve snage, kako kazes. I zar nevidis sta si napravio, pa oni koji su pohvatani a koji su vas vodili danas odgovoaraju za najvece zlocine poslije WWII na tlu Evrope. UdruzeniZlocinckiPoduhvat, to ti je opis nastanka toga cega se ti danas ponosis. To sto te sve ovo vrijedja, pokazuje da jos uvijek, negdje duboko ipak postoji covjek u vanjstini KaraManojla, i treba da te vrijedja i taj covijek iz dubine treba da izadje na povrsinu i da se postidi rijeci koje su izgovorene od strane vanjskog KaraManojla.
I ako si PoliticidnoGenocidnuStvorevinu pravio iz sve snage, kako onda da nisi Genocidan i kako to da Hag nezna za tebe? Koliko ja vidim, bas oni koji su se upirali svom snagom su vecinom u tom evropskom gradicu Pravde, doduse oni koje su pohvatali.
I treba da znas jos jednu stvar, svaki puta kada se na tv ili radio pojavi zvanicni naziv PoliticidnoGenocidneStvorevine vrijedja sve one koji su izgibili svoj bliznje i svoje domove i imanja, a takvih je, pa uglavnom svi nesrbi iz R BiH. Izvini za moje sitne pokusaja da barem koliko toliko izravnam tu bol, pokusaji koji nisu nista sa poredbom boli koju vi evo nanosite svima ostalima od momenta "ustanka" vase seljacke bune.

dalje,

Oprosti mi moj KaraManojlo zbog nespavanja, vidis, od 1992 imam problem koji danas drzi Krvavih49 kao okupiranu teritoriju pod nazivom PoliticidnoGenocidnaStvorevina. Nadam se da razumijes nesanicu i za direktnu konfuziju.
A za mrznju, vidis, ja ne dozvoljavam da mrznja nadvalda, pa da od mene stvori zvjer koja se 600 godina poslije osvecuje turcima za bunu protiv dahija. Vidis moj KaraManojlo, to ti je mrznja. Ja ne zelim nikome da se svetim, pogotovo ne nevinom narodu jer je upravo to NEVIN (oni koji jesu, razumljivo). Zato ja bas i hladne glave i napadam ono sto treba, ne narod nego ono sto se skriva iza naroda a koje negira sve druge narode, a to ti je tih Krvavih49, PoliticidnoGenocidnaStvorevina. Nadam se da smo i rascistili to tvoje potenciranje mrznje, od sada, nadalje pa ubuduce.

dalje,

Grijesis moj KaraManojlo, grijesis. Taj se period spominje samo u kontekstu PoliticidnoGenocidneStvorevine, onih Krvavih49 koje ti je priraslo za srce i koju si pravio iz sve snage. Ostalo, pa i to se zna, pocevsi od vase pelagica i njegovih prica bosanskim pravoslavcima o velikosrpstvu, preko kraljevine shs i otimacine begovske zemlje i podjelom iste srpskim sulunarima, preko obje juge koje su samo nastavile istu politiku prema bosancima, jednostavno nas negirajuci. Dugo ste vi vec ovdje, mislim na velikosrpski program, predugo moj KaraManojlo, i vrijeme je da pakujete kofere i preko jal' Drine jal' Save jal' Une, eto, za svaki onaj prst po jedan pravac pa se odlucite i ostavite sve one koji smatraju BiH svojom Domovinom da se osjecaju SVOJI NA SVOME i nastave stvarati svoj prosperitet u Domovini za koju kazu da je njihov Dom, Kuca, njihova Historija, Sadasnjost i Buducnost.

dalje,
I da ne duzim...

Nisi trebao ni svratiti na kratko, moj KaraManojlo iz PoliticidnoGenocidenStvorevine, onih Krvavih49.

dalje,

Za Daytonsku BiH, moj KaraManojlo, su ti najvise zasluzna dva srbina, jedan je musliman drugi je pravoslavac. Danasnja drzava je njihovo cedo, MZ je samo posrednik koji je ispostovao te zelje i nista vise. Kao sto vidis, to sto ti je priraslo za srce, tih Krvavih49 je samo velikosrpska zavjera i nista vise, upravo ono sto ti ja cijelo vrijeme i pricam, moj KaraManojlo.
Neboj se ti za nasu energiju, mi znamo kako da je usmjerimo, pa valjda vidis i sam.

i na kraju

Sta ti ja rekoh Libero? Onaj koji se iz sve snage borio za PoliticidnoGenocidnuStvorevinu nas usmjerava na "najbosanskiju stranku" i da je ona JEDINA koja je na PRAVOM PUTU. Pa tog puta se ja i bojim, moj KaraManojlo.
Nego neodgovori ti meni moj KaraManojlo, jesi li za onaj hrkljus? eto dotebe je, pa znas pravila :D .
Manojlo1

#484 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Manojlo1 »

dallton wrote:

Talicni Tom :
koju silu vi imate?

da citiram dodu "dva dana" :dance:

nema vise toga, nije ovo 92...eto toliko, pozdravi genocidase
Talični Tom :

Hm,Joe ,prgav,ratoboran...al' ipak bistar...ma, jok...Ti mora da si Averell :lol:
felipe kajetano

#485 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by felipe kajetano »

Talicni Tom :
Ma stipu @daltona on je vishe 'vako za estrade naKe :wink:

A dobro si gore konstatovao..NS je trenutno najbosanskija stranka u FBiH samo sto mnogima u federaciji to jos nije jasno,ima potencijala i da predju liniju u Lukavici il' u Doboju jer jos uvijek nisu kompromitovani u RS-u nebuloznim i utopijskim stavovima kao neki drugi.Sad kakvu ce prodju imati vidjecemo..sve je na njima.
Pedja Kojovic

#486 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

dallton :
Talicni Tom :

Manojlo1 u prethodnom postu ovim citatima na neki nacin sumira stvar.
Stranke koje ih ( izrecene stavove i prijetnje) zastupaju su na vlasti od 2006., a neke i duze.
Nasa stranka je stranka dijaloga i konkretnih ekonomskih i socijalnih rjesenja i njeni clanovi su ljudi koji ne zele i u naredne cetiri godine da zive u ekonomskom i socijalnom ponizenju i strahu od ovakvih prijetnji.

Stavovi da "RS treba ukinuti" ili da se "BiH treba raspasti" su politika stranaka na vlasti.
Onima kojima je do sada bilo dobro i misle da zemlja ide u dobrom pravcu trebaju opet glasati za njih.

Nasa stranka je stranka koja nudi promjene.
Ukratko. Ako vam je dobro, onda nista...

I jos jedna sitnica...
Stranke koje cine vladajucu koaliciju imaju izmedju 127 i 300 uposlenih ljudi u stranci. Svaka od njih, u okviru svoje sluzbe za odnose sa javnoscu, ima odjeljenje koje se iskljucivo bavi "internet propagandom", odnosno, imaju ljude koji "kontrolise diskusije na forumima". Njihov primarni zadatak je insistiranjem na nepomirljivm stavovima u diskusijama i dalje sire defetizam "nista se nece i ne moze promjeniti" i tako odrze apatiju glasaca.
To im je posao i ljudi ga posteno rade.

p.k.
jasko_ba

#487 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by jasko_ba »

da da, dallton je taj koji zeli unistiti bosnu
ccc :-)
palermo

#488 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

Pedja Kojovic wrote:dallton :
Talicni Tom :

Stranke koje ih ( izrecene stavove i prijetnje) zastupaju su na vlasti od 2006., a neke i duze.
Nasa stranka je stranka dijaloga i konkretnih ekonomskih i socijalnih rjesenja i njeni clanovi su ljudi koji ne zele i u naredne cetiri godine da zive u ekonomskom i socijalnom ponizenju i strahu od ovakvih prijetnji.

Stavovi da "RS treba ukinuti" ili da se "BiH treba raspasti" su politika stranaka na vlasti.
Onima kojima je do sada bilo dobro i misle da zemlja ide u dobrom pravcu trebaju opet glasati za njih.

I jos jedna sitnica...
Stranke koje cine vladajucu koaliciju imaju izmedju 127 i 300 uposlenih ljudi u stranci. Svaka od njih, u okviru svoje sluzbe za odnose sa javnoscu, ima odjeljenje koje se iskljucivo bavi "internet propagandom", odnosno, imaju ljude koji "kontrolise diskusije na forumima". Njihov primarni zadatak je insistiranjem na nepomirljivm stavovima u diskusijama i dalje sire defetizam "nista se nece i ne moze promjeniti" i tako odrze apatiju glasaca.

p.k.
Auuuu,

iako cijenim napor uložen da se i preko interneta ostvari kontakt sa potencijalnim biračima, čini mi se da bi možda bolje bilo da se nije upuštalo u ovu avanturu
Manojlo1

#489 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Manojlo1 »

ma ja, neka je wrote: Zisku ba ovog KaraManojla! Eto, ja kao i nemoram i nisam obavezan voliti PoliticidnoGenocidnuStvorevinu, kao eto, on ti je "razumljivo bice" pa razumije da postoje ljudi koji nevole PoliticidnGenocidnuStvorevinu. Problem je sto on to istice kao "razumljivo" a ne "normalno" sto sve postavlja u drugaciju perspektivu. Normalno podrazumijeva da ljudi imaju sva prava da se tako postave, razumljivo je vec nesto sto nekome koji se tako postavi daje za pravo taj stav ali mu se i negira u isti momenat. Moj KaraManojlo, meni netreba tvoje razumijevanje, za mene je taj moj stav normalan kao i za vecinu normalnih ljudi s obzirom sta ste sve napravili u tom krvavom periodu 1992-1995.
Nego, moj KaraManojlo, da ti ja odgovorim na neke druge stvari:

evo prve

Prvo, moj KaraManojlo, da se tebi od samog pocetka nije gadila R BiH ti nebi ni stvarao PoliticidnoGenocidnuStvorevinu, iz sve snage, kako kazes. I zar nevidis sta si napravio, pa oni koji su pohvatani a koji su vas vodili danas odgovoaraju za najvece zlocine poslije WWII na tlu Evrope. UdruzeniZlocinckiPoduhvat, to ti je opis nastanka toga cega se ti danas ponosis. To sto te sve ovo vrijedja, pokazuje da jos uvijek, negdje duboko ipak postoji covjek u vanjstini KaraManojla, i treba da te vrijedja i taj covijek iz dubine treba da izadje na povrsinu i da se postidi rijeci koje su izgovorene od strane vanjskog KaraManojla.
I ako si PoliticidnoGenocidnuStvorevinu pravio iz sve snage, kako onda da nisi Genocidan i kako to da Hag nezna za tebe? Koliko ja vidim, bas oni koji su se upirali svom snagom su vecinom u tom evropskom gradicu Pravde, doduse oni koje su pohvatali.
I treba da znas jos jednu stvar, svaki puta kada se na tv ili radio pojavi zvanicni naziv PoliticidnoGenocidneStvorevine vrijedja sve one koji su izgibili svoj bliznje i svoje domove i imanja, a takvih je, pa uglavnom svi nesrbi iz R BiH. Izvini za moje sitne pokusaja da barem koliko toliko izravnam tu bol, pokusaji koji nisu nista sa poredbom boli koju vi evo nanosite svima ostalima od momenta "ustanka" vase seljacke bune.

dalje,

Oprosti mi moj KaraManojlo zbog nespavanja, vidis, od 1992 imam problem koji danas drzi Krvavih49 kao okupiranu teritoriju pod nazivom PoliticidnoGenocidnaStvorevina. Nadam se da razumijes nesanicu i za direktnu konfuziju.
A za mrznju, vidis, ja ne dozvoljavam da mrznja nadvalda, pa da od mene stvori zvjer koja se 600 godina poslije osvecuje turcima za bunu protiv dahija. Vidis moj KaraManojlo, to ti je mrznja. Ja ne zelim nikome da se svetim, pogotovo ne nevinom narodu jer je upravo to NEVIN (oni koji jesu, razumljivo). Zato ja bas i hladne glave i napadam ono sto treba, ne narod nego ono sto se skriva iza naroda a koje negira sve druge narode, a to ti je tih Krvavih49, PoliticidnoGenocidnaStvorevina. Nadam se da smo i rascistili to tvoje potenciranje mrznje, od sada, nadalje pa ubuduce.

dalje,

Grijesis moj KaraManojlo, grijesis. Taj se period spominje samo u kontekstu PoliticidnoGenocidneStvorevine, onih Krvavih49 koje ti je priraslo za srce i koju si pravio iz sve snage. Ostalo, pa i to se zna, pocevsi od vase pelagica i njegovih prica bosanskim pravoslavcima o velikosrpstvu, preko kraljevine shs i otimacine begovske zemlje i podjelom iste srpskim sulunarima, preko obje juge koje su samo nastavile istu politiku prema bosancima, jednostavno nas negirajuci. Dugo ste vi vec ovdje, mislim na velikosrpski program, predugo moj KaraManojlo, i vrijeme je da pakujete kofere i preko jal' Drine jal' Save jal' Une, eto, za svaki onaj prst po jedan pravac pa se odlucite i ostavite sve one koji smatraju BiH svojom Domovinom da se osjecaju SVOJI NA SVOME i nastave stvarati svoj prosperitet u Domovini za koju kazu da je njihov Dom, Kuca, njihova Historija, Sadasnjost i Buducnost.

dalje,
I da ne duzim...

Nisi trebao ni svratiti na kratko, moj KaraManojlo iz PoliticidnoGenocidenStvorevine, onih Krvavih49.

dalje,

Za Daytonsku BiH, moj KaraManojlo, su ti najvise zasluzna dva srbina, jedan je musliman drugi je pravoslavac. Danasnja drzava je njihovo cedo, MZ je samo posrednik koji je ispostovao te zelje i nista vise. Kao sto vidis, to sto ti je priraslo za srce, tih Krvavih49 je samo velikosrpska zavjera i nista vise, upravo ono sto ti ja cijelo vrijeme i pricam, moj KaraManojlo.
Neboj se ti za nasu energiju, mi znamo kako da je usmjerimo, pa valjda vidis i sam.

i na kraju

Sta ti ja rekoh Libero? Onaj koji se iz sve snage borio za PoliticidnoGenocidnuStvorevinu nas usmjerava na "najbosanskiju stranku" i da je ona JEDINA koja je na PRAVOM PUTU. Pa tog puta se ja i bojim, moj KaraManojlo.
Nego neodgovori ti meni moj KaraManojlo, jesi li za onaj hrkljus? eto dotebe je, pa znas pravila :D .
@"ma ja, neka je"...a odspavalo se malo...neka,neka...
E, nemoj mi zamjeriti ,nisam procitao tvoj post, iako si ga meni uputio...Jbg pokusao sam , vjeruj... al' previse je patetican i predug (vjerovatno si jos bunovan onako frisko razbudjen)...
Bilo kako bilo, lijepo sto si se potrudio... :)
felipe kajetano

#490 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by felipe kajetano »

Pedja Kojovic wrote: I jos jedna sitnica...
p.k.
Ima logike i objasnjava neke stvari..mada ne zelim da vjerujem da postoje profesionalni defetisti..trulo mi je pravo :cry:
Manojlo1

#491 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Manojlo1 »

Talicni Tom :

I jos jedna sitnica...

p.k.
Ja sam vas(NS) tako razumio.

Opet kazem,zasad mislim da ste ''najbosanskija'' stranka u najpozitivnijem smislu te rjeci.
realna do boli

#492 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by realna do boli »

ТРЕЋИ БЛОК ПОЛИТИЧКИХ СТРАНАКА У СРПСКОЈ?

У Бањалуци је данас конституисан Одбор "Наше странке" за Републику Српску, за чијег је предсједника изабран Дамир Миљевић.

Извор: РТРС

Предсједник "Наше странке" Бојан Бајић изјавио је да ће ова странка на предстојећим парламентарним изборима представљати алтернативу и да постоји могућност фомирања трећег блока политичких странака РС.

"До сада смо разговарали са лидером ДП Драганом Чавићем, Нове социјалистичке партије Здравком Крсмановићем, Лијановићима и неколицином локалних покрета", рекао је Бајић, изразивши наду да ће у наредних мјесец, два све бити прецизирано.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да "Наша странка", по свом програмском опредјељењу и демократском статуту, не личи ни на једну другу странку.
Cisto informacije radi.
realna do boli

#493 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by realna do boli »

Dolazi li “Naša stranka”?

“Impresioniran sam Našom strankom, s čijim sam se liderima susreo i razgovarao. Imaju dobru multietničku strukturu, a ostvarili su već solidne rezutate na lokalnoj razini vlasti u oba entiteta”, kaže Barry za Radio Deutsche Welle. Barry ističe i kako je u BiH nažalost još uvjek zatrovana politička atmosfera, u kojoj ponekad preovladava “politika straha”:

“Najgora stvar koja se može dogoditi je da 60 do 65 posto birača u BiH možda uopće ne iziđe na izbore, jer im se sav ovaj izborni proces jednostavno zgadio”, kaže ovaj bivši američki ambasador u Bugarskoj i Indoneziji.

On predviđa i da Haris Silajdzić i Milorad Dodik možda neće biti poraženi na oktobarskim izborima, ali i to, kako će jednom, kako kaže “doći dan da se birači zasite sadašnjih političara na vlasti u BiH”. Navodi, da će sve dotle dok “politika straha bude preovladavala zemlja biti na gubitku”. Po njegovom mišljenju takav politički folklor, uz nacionalnu retoriku, nipošto ne bi više trebalo određivati izborne pobjednike u Bosni i Hercegovini.

(DW, ** No links **/eb)

Bez obzira na negiranje u "kuci"..ipak nas negdje prate i prepoznaju.
Kapisla

#494 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Kapisla »

REALNOJ DO BOLA
a koja je to vaša kuća?
dallton

#495 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by dallton »

Talicni Tom :

I jos jedna sitnica...

p.k.
znaci meni je ovo posao? e sad si malo pretjerao

evo da ti postavim pitanja ponovo, jer vidim da nemas odgovora, znaci dajem gotovo isti post ali s direktnim pitanjima, pa bi lijepo bilo da dobijem i konkretne direktne odgovore, a sve postujuci jeli Dejton...

Naziv "nasa stranka" je primjer ne cak ni minimalnog zajednickog denominatora nego nikakvog zajednickog denominatora - sta znaci nasa, japanska, njemacka, svedska, cija? Kakva je to politicka koncepcija koja ne smije ni naziv zemlje u kojoj se nalazi da stavi u naziv stranke da se ne bi "nekome zamjerila", dok joj recimo ne smeta da se u onome sto je danas karadzicev cisti genocidni entitet nastao na krvi, jamama, konclogorima i silovanjima predstavlja pod nazivom "nasa stranka u pc"?
Mozete li mi pojasniti kako ste dosli do naziva vase stranke i zbog cega u njenom nazivu ne stoji nista sto bi podsjecalo da je to stranka koja radi u okviru BiH? koliko znam takva imena sebi daju ili nacionalne stranke (npr. HDZ) ili stranke koje ne zele da imaju u nazivu BiH iz politickih razloga (npr. SNSD)?

Takodje, mozete li pojasniti zbog cega ste po angazmanu u pcu odjednom sebe nazvali "nasa stranka u pcu"?

U svojim izjavama NS se drzi i Dejtona selektivno, jer je i u Dejtonu napisano jasno da evropska konvencija o ljudskim pravima ima primat nad svim ostalim odredbama ustava a kad i gdje ste se to vi zalagali da se provede ali konkretno a ne na nivou praznih proklamacija?
Gdje ste se vi zalagali PRIJE presude Finci/Sejdic da se etnicka diskriminacija po osnovu aktivnog birackog prava ukine? Koliko ja znam (a evo sad odjednom i svi znaju nakon presude) oduzimanje mogucnost nekome da bude biran na demokratskim izborima po osnovu etnicke pripadnosti je, pod jedan, kontra svega sto liberalizam zastupa, a pod dva je suprotno i Evropskoj Konvenciji koja je dio Dejtona, pa je prema tome suprotno onome za sta se vi navodno zalazete?

Mozes li dati i jedan primjer gdje ste vi to javno zastupali - neku izjavu, citat, bilo sta?
Gdje ste se vi to zalagali (ali ne u Sarajevu tamo se glava ne gubi radi toga) da se u pcu provede odluka ustavnog suda o konstitutivnosti naroda, jer je i taj sud dio dejtona, i to je obavezujuce?
Mozes li molim te navesti u kojim mjestima ste ovo radili, ukoliko uopste jeste? Ne moraju biti mjesta gdje ste na vlasti (jer niste), nego samo mi daj tacno spisak mjesta u pcu gdje ste se vi javno zalagali da se recimo u opstinskim institucijama zaposli broj ne-srba koji odgovara popisu iz 91 jer tako naime bi trebalo da bude po presudi ustavnog suda Bih koji je utvrdjen Dejtonom u cijim okvirima hocete da radite?

Moze li neki spisak izjava za stampu, citata, bilo cega?

Posto je vas predsjednik Bajic iz pc-a, moze li navesti neku njegovu javnu inicijativu kojom se on zalaze da se u npr. Prijedoru ili Banja Luci u opstinskim organima zaposli onoliko nesrbe koliko bi trebalo da bude po popisu iz 91, opet na osnovu odluke ustavnog suda koje su obavezujuce po dejtonu u cijim okvirima hocete da djelujete? Ili se mozda smatralo da "nije vrijeme za to"?

Eto sve pitanja u skladu s Dejtonom, Konvencijom koja je dio Dejtona plus u skladu s liberalizmom u cije vrijednosti navodno vjerujete.
A sad molim odgovore, konkretno.
Pedja Kojovic

#496 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Mozda nekog zanima...
Tarik Haverić, politolog, za Poglede govori o narednim izborima, kraju modela „dogovora naroda", ethnosu i demosu...
Kada se prije četiri godine pojavila Vaša studija Ethnos i demokratija. Slučaj Bosne i Hercegovine, prošla je sasvim nezapaženo. Nedavno su, međutim, u parlamentu Federacije pale „teške riječi", kada se jedan poslanik poslužio navodom iz Vašeg teksta: otprilike, već i sama činjenica postojanja stranke muslimanskog naroda bila je dovoljna da se Bosna raspadne...

„Senzacije" te vrste traju dan-dva, pa ih smijene neke nove. Drukčije i ne može biti u zakonodavnom tijelu koje je propustilo da donese nekih 110 zakona, čiji se članovi lako usaglašavaju samo oko očuvanja i povećanja svojih naknada, i odbijaju da raspravljaju o nezakonitim aktivnostima agencija koje su u njihovoj nadležnosti. Oni, naprosto, ne rade ništa, a svoje postojanje povremeno pravdaju operetnim „odbranama časti" svaki svoga naroda. Pa je, valjda, došao red i na mene, da mi navuku uši.
A spomenuti navod je, naravno, tačan, iako donekle nepotpun. Pišem ja još i da je, u društveno-političkom kontekstu Jugoslavije 1989-1990, osnivanje Raškovićeve stranke u Hrvatskoj (za kojim su uslijedile i SAO) logično vodilo današnjoj situaciji u kojoj je Hrvatska ispražnjena od Srba; i da se broj Hrvata u BiH nije prepolovio zbog Daytona, već zbog osnivanja HZ Herceg-Bosna. Ne znam samo zašto bi u toj suicidalnoj logici etničkog organiziranja radi zaštite etnije Muslimani bili izuzetak. Nečija pileća pamet je odlučila da osnuje stranku kako bi zaštitila svoj narod, i državu za koju je taj narod vezivao svoju sudbinu. Efekat je sasvim suprotan: narod je doživio genocid, velik dio preživjelih rasturio se po svijetu, a država je u permanentnoj institucionalnoj krizi. Kraj priče. A ko hoće, nek' se vrijeđa...

Na završnim stranicama knjige I vrapci na grani, publicirane pred sam kraj 2009. godine, citirate jedan svoj tekst iz februara 2006. godine te komentirate kako je njegova obnovljena aktuelnost posljedica činjenice da se „izbori održavaju svake četiri godine". Od narednih općih izbora dijeli nas otprilike pola godine. Uz punu svijest o onom o čemu pišete pred kraj Časa lobotomije („Sluđenim i dezorijentiranim Bosancima već godinama se sugerira da je ovaj ili onaj predstojeći politički događaj presudan za opstanak njihove zemlje, i bosanska javnost je stekla uvjetni refleks da se uzbuđuje uglavnom oko izbora i imenovanja, sporazuma koje međunarodna zajednica iznuđuje, koalicija koje se sklapaju ili rezolucija koja neka tijela izglasavaju."), želim Vas pitati: kolika je zapravo važnost narednih izbora?

Kako za koga. Za povijest je 20 godina malo, a nekome je to pola aktivnog života (ako je uspio da ga sačuva 1992-1995). Nakon predstojećih izbora doći će najvjerovatnije sljedeći, 2014. godine, samo što ću ja, ako ih doživim, tada imati skoro 60 godina. Za moju generaciju su, dakle, izbori u oktobru možda najvažniji. A oni se još po nečemu razlikuju od prethodnih, i moguće je zaista da se ovaj politički događaj izdvaja od drugih: model „dogovaranja naroda" i njihovog predstavljanja došao je do svoga kraja, čudne kombinacije istrošenosti s jedne, i tačke pucanja s druge strane. To je, kako se meni čini, daleka i teško saglediva posljedica jedne davne odluke, jedine inteligentne odluke koju je „međunarodni faktor" donio i proveo od 1992. do danas: predstavnici konstitutivnih naroda ne odlučuju o primarnoj emisiji. Naša valuta vezana je za euro i dijeli njegovu sudbinu, i svaka konvertibilna marka - uza sve isprike ekonomistima zbog nepreciznog opisa! - ima pokriće u robi i uslugama. Da nije tako, politička klasa, koju čine navodno suprotstavljene frakcije, lako bi se dogovorila da „štampa pare", kupuje socijalni mir i održava ovaj model vlasti ad infinitum...
Ovako, do tačke pucanja došlo je kada se, manje-više, sve rasprodalo i nadivlje privatiziralo. I predizborna kampanja bit će izuzetno zanimljiva, pravi izazov za stranačke ideologe: kako uvjeriti biračko tijelo da je npr. za kolaps Federacije kriv Dodik, da je generalizirana korupcija u RS djelo radikalnih islamista a da se vlada Kantona Sarajevo raspada zato što Hrvati traže treći entitet?!

Čekajte, da li zbilja tvrdite da je „model 'dogovaranja naroda' i njihovog predstavljanja došao do svog kraja"? Meni se čini da nikad nije bio jači. Primjera radi, makar u Predsjedništvu BiH nema nijednog (sadašnjeg) člana neke od stranaka koje su taj model inaugurirale (SDA, SDS, HDZ), ono institucionalno funkcionira po principu „dogovaranja naroda" (i po sadašnjem ustavu jedino tako i može funkcionirati).

Prethodno treba da se dogovorimo oko opisa. Šta za Vas znači da „model funkcionira"? Da li to pretpostavlja ostvarivanje nekih rezultata oko čije poželjnosti postoji širok socijalni konsensus? Znam ja dobro kako se donose odluke u državnim organima, i u tom smislu „predstavnici naroda" se zaista još uvijek dogovaraju, ali upravo zato izostaju rezultati koje bismo, bez neke složene filozofije, mogli raspoznati kao društveni, privredni ili kulturni napredak. Dakle, sistem možda funkcionira samo utoliko što se održavaju neke sjednice, ali on ne obavlja svoju osnovnu funkciju. I neće je ni obavljati, dok god se iz sfere političkog ne odstrane sve etničke reference. A, kako se meni čini, ta svijest polako počinje da se probija.

Ili ste vi samo „liberalni fundamentalist" koji svoje želje uzima za stvarnost? Navodno je Žarko Papić jednom prilikom duhovito primijetio da je „Haverićevo rješenje bosanskog problema vrlo jednostavno: program Liberalne stranke plus Šesta flota"...

Da, bilo je to u Parizu, rat je još trajao i razmatrale su se svakakve mogućnosti intervencije, protektorata i sl. No ta primjedba, nezavisno od okolnosti (i raspoloženja) u kojima je izrečena, ukazuje na realan problem: čak i kada se dođe do optimalnog projekta (za mene je to liberalno-demokratski program, za nekog drugog nešto dugo!), postavlja se pitanje snaga koje ga mogu ostvariti kršeći svaku partikularnu volju koja bi mu se suprotstavila. Spominjanje takvih izvanjskih snaga (tj. „Šeste flote") ovdje se, po nekakvom refleksu, danas smatra krajnje politički nekorektnim. Predstavnici međunarodne zajednice, kako rezidenti tako i oni koji nas povremeno posjećuju, kao da su zaboravili najvažniju poduku iz povijesti vlastitih društava: liberalna demokratija inicijalno ne osigurava sama svoj osnov. Do demokratije se ne dolazi demokratskim izglasavanjem, ona je uvijek u početku nametnuta. I to tako što je, unutar nekog nacionalnog društva, jedan dio stanovništva kroz revoluciju nametne drugome. Ili tako što je, u internacionalnom društvu, neke države nametnu drugim državama (kao npr. Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata). No iz mantri koje uporno ponavljaju predstavnici međunarodne zajednice (kako se meni čini, trećerazredni birokrati kojima formacijski i pripada da se bave našim pitanjima) slijedi da će se svaki liberalno-demokratski sadržaj žrtvovati radi forme. Ta forma je, naravno, konsensus: na velikoj cijeni bit će rješenja oko kojih se sve (tri) strane usaglase. Kao da je neko povukao znak jednakosti između konsensusa kao forme i demokratije kao sadržaja. A sasvim lijepo može se pokazati da su se „predstavnici narodâ" dosad uspješno usaglašavali uglavnom oko izrazito nedemokratskih politika.
dallton

#497 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by dallton »

Znam tekst izuzetno dobro, ali evo gore imam konkretna pitanja iz Dejtona - pa ako moze i konkretan odgovor.

A imam jos puno pitanja o Dejtonu, posto ste rekli da u tim okvirima hocete da radite da vidimo koliko ste spremni da radite u tim okvirima. Znaci radi se o strogo ustavnim pitanjima, drzacemo se Dejtona apsolutno (inace, moja parola je Dejton zauvijek da ne bude zablude), pa posto ste politicka stranka koja ce raditi u takvom ustavnom sistemu, red bi bio da vidimo sta mislite o tom sistemu.
Bosnolog

#498 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Bosnolog »

NS/ili nadrealisticna stranka /je za mene po dosadasnjem uvjerenju stranka dimne zavjese i skup liberalno lijevicarskih mastara i prodavaca suplje,cija vizija zeli pokupiti dezorjentisane i zbunjene glasace koji mastaju o idealizmu ne znajuci ili prihvatajuci realnost u kojoj se BiH nalazi posljednje dvije decenija a posebno sada u ovim presudnim i historijskim izborima,je dio mnogo perfidnije uloge sminkanja real stananja i prikrivanja velikosrpske ideologije kroz hipi liberalnu demokratiju sanjara i utopista.Njihova stranacka ideoloska kicma da se suprostave velikosrpskom zlu je bezkicmena poput zmije koj se povija i koriguje linijom manjeg otpora pod izgovorom,nas moto polazne osnove nazamjeranja je :::::: "KO JE STO JAMIO JAMIO JE I ZABORAVIMO PROSLOST I REZULTATE ISTE U IME BUDUCNOSTI"

Ovdje citam pitanaj Pedi kao da se radi o drzavi koja nije BiH i kao da se postavljaju pitanaj stidljivo i poltronski birano .Stranke su servis gradana i oni svojim programskim nacelima dobijaju glasove i izbore ili bivaju odbaceni,....Ovdje se mnogi zamajavaju dimno kamuflirajucim pitanjima koje nemaju veze sa realnoscu niti se pokusavaju postaviti pitanja koja su nepopularna i provokatvna a koja su u stvari test za zagovornike zmijugave satrokratije,........

-Zasto niko ne pita gosta :

-Kako vide buduce uredenje BiH i zasto se zalazu kada je u pitanju ustav BiH ,buduce uredenje BiH kao i ulazak BiH u NATO alijansu i druge integracije???
-Da li ta stranka priznaje rezultate rata agresije i posljedice iste po svim pitanjima ukljucujuci danasnji ilegalni nametnuti ustav kao i buduce uredenje BIH bez gradanskog izjasnjavanja na postojeci ili buduci ustav na sto imaju pravo referendumskim izjasnjavanjem na nivou drzave kao u svim demokratskim drzavama svijeta?????.
-Da li je ime zlocinacko genocidnog Dabicevog Ausvica GTRS prihvatljivo za iste,nacin na koji je nastala uz sve dokaze i presude danas 15 godina nakon Deytona a koji je posljedica onog o cemu se izbjegava pitati na ovom forumu???.
-Da li je za tu stranku prihvatljiva danasnja diskriminacija u BiH na svim nivoima uz programski nacela etnokratije,segregacijekai i svakog oblika diskriminacija, ako se zele nametnuti kao gradanska stranka ????.
-Da li su jednoetnicka obiljezja GTRS kao i krsne slave uz ikonografije po skolama i institucijama prihvatljiv za istu i kako misle to promijeniti?????.
-Kako misle da se odupru velikosrpskoj agresiji progona BH gradana politicki moticisanim optuznicama i sta misle o odizanju optuznica protiv onih u Srbiji koji su ideoloski planirali podsticali i ucestvovali u agresiju na BiH,koju Srbija cinila i cini sve godine preko svog isturenog staba u BL i sta misle o desetine hiljada ratnih zlocinaca koji se i danas slobodno setaju i truju BiH ,kako ubrzati procesuiranje istih prije nego izbjegnu sud pravde svojom smrcu zbog sporosti postoijeceg procesa procesuiranja ????.
-Sta misli o fasistickim udruzenjima,crnokosuljasa ustasa i troprstasa to jest cetnickih kokosara koji se sepure po Visegradu,Srebrenici i Manjaci,o zakonima zabrane na drzavnom nivou onjihovoj zabrani i progonu takvih po BiH uz njihovo kaznjavanje?????,....
-Sta misle u vezi dimnokamuflaske srbijanske rezolucije njenog sadrzaja kada je u pitanju genocid u BiH kao i blokadu Dodikovih pardom Dabicevih istomisljenika u parlamnetu BiH kao i negiranje istog osd strane tih Dabicevih agenata koje placaju gradani BiH kroz poreska davanja???
-Sta misle o pokretanju revizije tuzbe protiv Srbije i CG za rat i agresiju protiv BiH nakon svih naknadnih dokaza koji potvrduju dodatne nepobitne dokaze koje je ranije Srbija sakrila a koje imamo danas i nakon presude Karadicu,Mladicu,Perisicu,Tolmiru i drugim optuzenima????.
-Sta misle po pitanju etno nacioalne segregacije po skolama kao i progaramima skolovanja i obrazovanja????.
-Privrednog kriminala ilegalne i mafijaske korupcije kako je iskorijeniti,revizije do sadasnej tajkunsko mafijaske privatizacija,ilegalno stecene imovne i kako misli procesuirati tajkune po tom pitanju????,...
-Sta misle sa armijom budzetskih sisavaca ukljucujuci ilegalno stecenih invalidnina i ogromne administracije koja guta nesrazmjeran i neizdrziv budzet kao i reforme na svim poljima ukljucujuci programe zaposljavanja viska jer ovakvim nacinom MMF kreditiranjima zaduzujemo sadasnje i buduce generacije sto je zlocin u miru prema sopstvenim gradanima i drzavi????.
-Programe odrzivog povratka izbjeglica na svoja ognjista i kako misle to izvrsti i sankcionisati one koji to budi osporavali kao da sada i koliki je to za njih prioritet?????.
-Sta misle o ministrstvu za Dijasporu koja je ogroman i ima ogroman neiskoristen potencijal?????.
-Sta mile o posljavanje mladih i stimulisanju malih privatnih poduzetnistva,...stimulisanju, zastiti i jacanju domace proizvodnje uz jacanje izvoza odnosno poslovanja u suficitu????.
-Vanjska politika prema susjedima i svijetu ????.
-Pitanje drzavne imovine kao i zastite drzavnih preduzeca koje su konfiskovali i ilegalno koristena od strane susjednih zemalja sve ove godine i kako misle rijesiti ta pitanja????
-Pitanje odbarne odnosno sastava i jacine OS BiH ukljucujuci obuku sadasnjih i buducih generacija u rukovanju oruzjem kroz skolsko obrzovne institucije imajuci u vidu okruzeje i tragicna iskustva iz nedavne proslosti i prezivjelu agresiju i posljedice genocida?????.
-Pravo na posjedovanej oruzja duge cijevi i za odbranu svoje familije od uljeza,koji su kroz historiju ubijali gradane BiH????
-Kakav zamisljaju odnos drzave prema vjesrkim institucija seklarnost sloboda,kao i mehanizme zastite istih????.
-Mjere za suzbijanej korupcije ,narko mafij i trafikinga prostitucije i automafije koja je danas u svim sferam drusta i vlasti????.
-Kako misle svoja primanja u drzavno drustvenim institucijama ravnati,...da li prema koeficijentu prosjecne zarade i penzija gradana BiH ili po sopstvenoj dosadasnjoj sramnoj i gadljivoj praksi nemoralnih etnovlastokleptomana na vlasti, koji izazivaju kod sve teze prezivljavajucih gradana bijes,prezir i gadenje?????.
-Sta mise o kapitalnim projektima ukoliko dobiju vlast za jacanje infrastrukture BiH prje svega putnih komunikacija,luke Neum kao i nacin za zadrzavanej mladih u BiH i da BiH postane primamljivo investiciono trziste regije Evrope i Svijeta,.??????

Imao bih jos mnogo pitanja ali obzirom da ima i drugih koji pitaju takode,ovo je test na kome bih volio da me demantuje Peda ,mom misljenju o toj stranci,shodno odgovorima koje dobijem zavisi da li imaju moju podrsku ili ne.........

Hvala!
Last edited by Bosnolog on 27/03/2010 20:16, edited 1 time in total.
realna do boli

#499 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by realna do boli »

Kapisla wrote:REALNOJ DO BOLA
a koja je to vaša kuća?
Moja kuca..moja domovina i mjesto gdje sam zivjela i zivim je Bi H.
:bih:
dallton

#500 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by dallton »

realna do boli wrote:
Kapisla wrote:REALNOJ DO BOLA
a koja je to vaša kuća?
Moja kuca..moja domovina i mjesto gdje sam zivjela i zivim je Bi H.
:bih:
a kako se zove stranka kojoj pripadas? po nazivu ona bi mogla biti i stranka u japanskoj kuci, s obzirom na koristenje neodredjenih naziva
Locked