Benevolence wrote:Realist-idealsit ( "u zajednici sa Ostalima", naravno)
kazes:
"Pitanje ti je - ako se moze nazvati pitanjem - prvo konfuzno. Ne pricam ja o harisovoj supljoj retorici sto posto BiH koja mu je donijela glasove naivaca ja govorim ovdje o prije svega jednom etickom principu - NS bi barem trebala da jasno da do znanja da prihvata RS kao nametnutu i kao stvar koja je uslovljena a ne da se sepuri kako je ustrojstvo bih za njih sveto slovo i sl. Za mene je takav stav i takva politika samo odraz nezrelosti i hipokrizije. Jer oni zele da objedine glasove i federacije i rs-a ignorisuci nase najbitnije razlike koje nas i dan danas koce. Ne treba mi gradjanstvo koje priznaje geoncidnu tvorevinu RS kao vjecitu kategoriju."
ako dozvolis,
moje licno misljenje je da bi samo neko potpuno lisen Humanosti mogao poreci nepravdu olicenu u priznavanju teritorije nastale etnickim ciscenjem i sitematskim i planiranim unistavanjem jednog naroda ( tj. ubijanjem muskaraca, pa cak i maloljetnih, silovanjem zena...civila uglavnom). Vlastitim ocima sam gledao sta tadasnje vodje tadasnjeg rs-a rade meni i svim ostalim civilima mog grada kada su ga okruzili i svakodnevno nas gadjali granatama, pamovima, patovima itd. itd. To je meni dovoljno da definisem tu politiku i kreature koje su je provodile, a da ne govorim o ljudskom otpadu koji ju je dozvolio.
ALI...(ipak mora ALI),
kad vec govorimo o hipokriziji, nije li hipokrizija sjediti mirno i gledati kako se potpisuje stvaranje jednog takvog teritorija unutar BiH, a onda deceniju kasnije poceti izlijevati neki zakasnjeli patriotizam. Pa pobogu, sto se nismo bunili prije nego se potpisao dejtonski sporazum? Ja sam bio ovdje, u svojoj domovini, i ne sjecam se nikakvih protesta u Sarajevu ili bilo gdje u BiH i svijetu protiv potpisivanja Dejtona, tj. stvaranja danasnjeg sjevernog entiteta.
Benevolence pokusacu dati odgovore na neka od tvojih pitanja. Prvo, jasno je da je Dayton nametnut BiH kao sto su nakon drugog svjetskog rata razlicita ustavna uredjenja koja posjeduju nepovoljne odrednie nametnuta mnogim evropskim i svjetskim drzavama. Traziti krivca tu je apsurdno, to je bilo pitanje prihvatnja neumoljivog pa ispada apsurdno traziti krivca u onome ko je bio primoran povinovati se argumentu sile. I sa Alijom Izetbegovicem i bez njega i sa njegovom politickom opcijom i sa nekom sasvim drugom, neki "dajton" bi bio potpisan, najvjeroatnije gori od ovoga sada. Da se ljudi bave ozbiljno historijom i historografijom lahko bi uvidjeli razlikovanje izmedju primarnih, sekundarnih i tercijarnih razloga za nastanak rata, potpisivanje Daytona itd itd jer postoje jace, strukturalne sile koje odredjuju nacin i pravila igre i koliko se moze iz te igre postici. Ovako, mnogim neupucenima a bogami i upucenima koji su pod dejstvom ratnih frustracija (svi mi otprilike) ne ostaje nista drugo nego traziti primarnog krivca za Dayton i RS u nama samima tako otkrivajuci mazohisticki mentalitet. Ne mora se nekome svidjati politika prvog precjednika precjednistva i daleko od toga da je bio nepogresiv ali spocitavati mu to sto mu vi spocitavate kada kazete da je potpisao dejstonski sporazum ili je odraz ideoloske netrpeljivosti koja zatvara oci i trazi izdajnika tamo gdje ga nema ili je odraz nepoznavanja i namjernog ignoriranja cinjenica na terenu. Naravno da protesta nece biti u sarajevu nakon jednog iscrpnog i nehumanog rata. Kakav god mir je narodu dobro dosao tada. Nije ih bilo ni nakon drugog svjetskog rata u evropi niti ih je bilo u Japanu nakon sto je imperator Hirohito potpisao predaju amerikancima.
Ovdje nije rijec o zakasnjelom patriotizmu vec o jednoj neizbjeznoj percepciji koja nudi nova otvorena vrata za pravilno politicko djelovanje. Nakon petnaest godina situacija se smirila i sada je momenat kad ase svim silama hrabro i odlucno treba zahtijevati revizija daytona. Treba se gadjati RS ne sa jednim nego sa milion i jednim sejdic/fincijem, treba se stalno napominjati kroz konkretne ustavne i zakonske nepravde koje su na snazi RS-a da su one odraz fasisticke ideologije koja ne moze u evropu itd itd. Ali zato je naravno potrebno hrabrosti koja ne smije ostati samo na harisovoj retorici kojoj je iskljucivi cilj bio kupovanje glasova ali ne smije se ni miriti sa situacijom zarad laznih realpolitickih uslovljavanja kojima se povinuje NS na primjer. Trebaju se stvari jasno definisati i sa ponosom se nastaviti izboriti u miru protiv onoga cemu su zadati udarci nakon rata. Jer cetnici nisu postigli ono sto su htjeli u potpunosti i ima i te kako monogo presedana koji destabiliziraju poziciju RS-a i koji mogu dovesti do njenog ukidanja: 1. moral je na nasoj strani, 2. milosevic nije postigao svoj cilj teritorijalnog niti (jos vaznije) ustavno pravnog unistenja Bosne i Hercegovine i 3. postojanje mali milon aparthejdnih nepravdi u zakonima rs-a koji iskljucivo preferiraju jednu narodnost. Ali opet za da se atakuje ovakav sistem treba se biti hrabar i inovativan. Treba se mobilizirati narod na nacin da se na pr. posalje hiljade tuzbi protiv rs-a koje bi je blokirale, da se formiraju lobisticke grupe eksperata koji poznaju americki politicki sistem koji ce lobirati u Kongresu itd itd. Ovako, NS kao i sve ostale stranke u BiH se stavljaju na MARGINE dogadjaja tako se povinujuci djelovanju unutar sistema i igre koju su osmislili SANU-ovi akademici. Ma budite vi nominalno dio sistema ali vise bi vas historija cijenila ako bi ste uradili ono sto je jedino potrebno ovoj zemlji a to je vracanje BiH na njene istinske demokratske i humane tracnice. Nemojte dalje legaliziriat i cementirati ono sto treba da se unisti i sto je nastalo na jednoj retrogradnoj ideologiji. Opet ponavljam masa je evropskih ustava bila rezultat iskljucive potrebe da se zaustavi rat i da se osnazi status quo jer u medjuvremenu je prioritet bio mir a ne pravda. U povoljnijim uslovima prvda treba da postane ponovo parametar ako se zeli stabilnost a ne zamazivanje ljdima ociju da ce ekonomija toboze rijesiti nase primarne probleme. Politika je u Bosni starija od ekonomije.
Molim vas, vi morate to da uvidite jer je to nuzno i neizbjezno. Ne tvrdim ja da se treba baviti prosloscu zarad proslosti vec zarad buducnosti. Jer ako se ostavi netaknuta materijalna ostavstina jedne retardirane ideologije poput cetnistva ona ce uvijek i za svagda biti hajducka jazbina u kojoj ce nastajati nova nacertanija. Snazno svima preporucujem ovdje citanje knjige naseg emeritusa profesroa Rasima Muminovica pod naslovom "Zarobljeni um" koja se bavi ovom tematikom. Ne moze se naprijed u buducnost sa jednom kocnicom koja i dalje sanja snove o slavi koja se treba graditi na tudjoj krvi i kostima. Ako RS ostane kao netaknuta i nepromjenljiva kategorija nasih zivota ona ce u buducnosti uvijek biti prijetnja stabilnoti. Ne budimo djeca, Srbija ce ici naprijed, jacace ekonomski, posjeduje vojsku i saveznike i ubrzo ce se prikljuciti EU. To jacanje Srbije je strasno opasno po BiH (za razliku od jacanja Hrvatske) posebno jer se nalazi u vazalnom odnosu prema njoj. Srbija silujuci Bosnu napravila joj je jedno degenericno i agresivno dijete koje nastavlja maltretirati svoju materu. Eh sada to sto se to dijete malo primirilo, omudralo, obuklo odijelo a skinulo sajkacu nedajte da nas zavara. Ako nastavi vladati nestabilnost u BiH Evropa sutra nece imati NISTA PROTIV razdruzivanja nase zemlje kao sto svijet nije imao nista protiv (bez obzira na prvobitne deklaracije i retokriku) protiv postepenog de-teritorijariziranja palestinskog naroda koji je danas sveden na dva logora, jedan u gazi a drugi u zapadnoj obali. Jednostavno, historija Evrope pokazuje da ako se nesto moze postici, a ako to nije na ustrub njenim glavnim silama ni ekonomski ni politicki, onda se to obicno i postigne. Evo, pogledajmo primjer Kosova!Da li je Evropa u ista gorem stanju sto se jedna pokraijna Srbije odvojila (ovdje ne tvrdim da nije imala pravo, normalno da jeste po svim parametrima, ali navodim zarad sagledavanaj situacije sa stanovista evropskog odnosa prema secedijama, disolucijama, itd) ? Ako takav cin ne dovodi do destabilizacije regiona i Evrope takav cin ce biti aminovan u evropi. Danas joj nije u interesu da podrzava razdruzivanje BiH (mada bi joj to olaksalo stvari u mnogome) jer i dalje postoji glasan protest koji dolazi iz Bosne i koji i dalje prijeti da to razdruzivanje ne bi bilo mirno! Sacekajte koju deceniju kada umru ove generacije koje su platile bosansku nezavisnost krvlju, i kada udju u igru djeca koja "nemaju rat cak ni u podsvijesti" (Pedja), kada se ista pacifiziraju i temeljito indoktriniraju i videcete da evropa nema da trepne okom ako dodje do (mirnog) raspada BiH i stavljanja RS-a prvo prod protektorat Srbije a kasnije i njeno de jure pridruzivanje.Dakle ja ne vidim zasto je potrebno da se jedna stranka (ili bilo ko) ocituje po pitanju RS-a. RS je cinjenica, kolko god paradoksalna i nepravedna bila, kao sto je i Federacija cinjenica.
Ne vidim kako bi nas bavljenje prosloscu moglo povesti naprijed.
Moramo biti svjesni te opasnosti i nastaviti hrabro protestvovati protiv genodia i njegovih ostavstina i ne dozovliti da vremenom postanemo druga palestina!
Ali sada je nebitno koliko se njih zeli to upitati. Mi ne posjedujemo mogucnost da pravilnom doktrinacijom otvorimo oci onima u RS-u sta se ovdje zaista desavalo, mada su mnogi svjesni toga i ponosni na takvu historiju. Prvo, glavni problem je u tome sto Evropa niti Amerika nisu imali svoje nacionalne interese ugrozene ratom u BiH te zato nije ni dovedeno do totalnog poraza fasisticke politike i ideologije iz RS-a. U ostalom, njima je uvijek bilo i bice u interesu da Srbiju promoviraju u regionalnu silu i faktor stabilizacije na Balkanu pri cemu se zatvaraju oci o njenom pravom karakteru. Da bi bilo moguce to sto vi kazate Srbija je kao Treci Reich trebala biti: 1. VOJNO porazena time sto bi se unistila njena armija, zatim 2. POLITICKI time sto bi se unistila vladajuca garnitura koja je provodila ratnu politku i najvaznije 3. IDEOLOSKI porazena tako sto bi se osudila ideoloija koja je proizvela poraz jedne takve politike sto bi dovoelo u konacnici do srpskog osvjejscenja. Ako fino razmotrite vidjecete da su ovo sve bili koraci i etapa poraza Njemacke koji su je u konacnici pacifizirali jer je narod uvidio gdje ih je nacizam doveo.Da, logicno je jednom stradalniku ili prezivjemom logorasu logora Sarajeva 1992-1995 poput mene upitati se :
Koliko su ljudi spremni u RS zreli pomiriti se sa istinom da je taj teritrij nastao upotrebom sile, i koliko se uopste vode cinjenicom da je odnos sila u temelju moralnog prosudjivanja (autenticna moralnost uvijek stiti onog u gorem polozaju, a u takvom polozaju su bili najvise nenaoruzani civili Bosnjaci, ali i svi drugi koji nisu bili za politiku karadzica, milosevica, sranje, bobana i slicnih kreatura, a nisu bili naoruzani do zuba ko karadzicevi i milosevi sljedbenici)?
Mi na zalost na svjeskom casu povijesti tek predstavljamo jednu sekundu koja nije vrijedna ozbiljnog strateskog angazmana velikih sila. Tako da mi ne mozemo sanjati snove ali moramo nastaviti zato koristiti ona oruzja koja su u nasoj moci, jedno od kojih je i humanitarno pravo. Nemojte nas vi i razne "gradjanske" partije nastavljiti uspavljivati u trenutku kada nam je najpotrebnije budjenje! Ne kazem da postoji trenutno u Bosni neka politicka opcija koja je sasvim svjesna konsekvenci razlicitih politickih strategija ali nemojte svjesno doprinositi negativnom raspletu politicke situacije u BiH.
Ja se slazem ali vi onda samo nastavljate cementirati takvo stanje oduzimajuci cak i zrtvama tu svijest koja nedostaje agresorima. Jer opet navodim, mozda je dosadno ali je jako bitno, vi se uzdate najvecim dijelom na glasace koji nemaju nikakve ratne svijesti! Trebate biti svjesni sta to znaci. Nije sjecanje losa stvar i ne mora biti retrogradna. Pogledajte cioniste kakav su drustveni kapital sagradili na bazi kolektivnog sjecanja genocida i holokausta. Ne kazem da mi mozemo isto ali ne treba se voditi bosna deviktimizaciji (Tihic) kada je zaista i dalje zrtva jedne retrogradne ideologije.Da, to bi bilo logicno upitati se , ALI sta ako narod tamo i ne smije da se izjasni po tom pitanju, sve i da se slozi. Drugo, sta ako su ljudi inace po prirodi takvi da u takvoj situaciji ne bi htjeli biti "toliko" pravedni te ne "talasati" da ne remete trenutni mir? Trece, koliko je onih koji nisu sigurni da li je tadasnja vojska rs-a to zaista radila? Video snimci CNN-a, crvenog krsta....hmmm...pored tolike karadziceve i miloseviceve indoktrinacije, u decenijskoj izolaciji, nije bas lako progutati "zapadnu" propagandu, zar ne? Mora se priznati da je i narod tamo doveden u situaciju da bude jako zbunjen i dezorijentisan, kao i narod u Federaciji, uostalom (mada mozda ne u tolikoj mjeri, bar kad je u pitanju ratna proslost).
Treba se biti hrabar. Evo jedan primjer. Mozda vec ako je nemoguce ista sustinski promijeniti u BiH nemojmo stavljati tolko akcenat na politiku i nove-stare politicke strategije koje nema nista katagoricko da donesu. Hajde da se organizuje nekolicina nas i da drzi otvoreni dijalog sa omladinom sirom RS-a koja bi govorila o ratu i onome sto se desavalo. Ja znam da bi to bilo docekano na noz ali barem bi bilo vrijedne paznjer jer pionirski pokusava baviti se stvarnim problemima. Nemojte izmisljati gradjanstvo i nacionalnu bosansku svijest kod ljudi u RS-u kada takva nepostoji. Zivi bili pa vidjeli, malo ce ih glasati za NS nakon Bajicevog "nacertanija" koje kaze da svi srbi treba da se stide ratka mladica. Ne budimo naivni
Naveo sam ranije da na zalost ne postoje mehanizmi koji bi u konacnici doveli do gubljenja iluzija ljudi u RS-u. Ali situacija jos uvijek nije skroz izgubljena. Ako bi barem postojao jedan dio naroda koji je svjestan onoga sto se desilo i ako bi se ogradili i protestvovali protiv daljnih ciljeva prema disintegraciji to bi bilo dovljno za pocetak. Opet, uzmimo Izrael za primjer gdje postoji jaka lijeva, gradjanska orijentacija koja protestvuje protiv istrebljivanja i politicke nivelacije palestinaca! To su ljudi koji se bore protiv etnocentricne demokratije u kojoj se palestincima u Izraelu dozvoljava samo skucena forma demokratske participacije a onima koji su u okruzenju blatantno se gaze sva prava. Neka vrsta svijesti moze da se razvije u RS-u ali to nece doci kozmetickim nacinima koje na pr. danas provodi Zdravko Krsmanovic. Treba da se jasno i glasno bez manipluiranja izadje pred ljude i kaze im se: VRS je ocistila Focu od Bosnjaka i srusio aladzu, VRS zajedno sa Srbijom je protjerala i poklala podrinjske Bosnjake u Bijeljini, Rogatici, Visegradu itd, VRS je ta koja je pod instrukcijama svog politickog vrha, potomognuta najvecim dijelom srpskog naroda, izvrsila genocid u Srebrenici itd itd. Znaci da bi konacno stavili historiju iza nas, a sto je dug proces, mora se poceti iskrenoscu i decidnom i konkretnom osudom jedne cijele epohe i ideologije koja je proizvela. Kasnije se moze uraditi vise al to je prvi korak.Koliko je moguce narod u rs osloboditi od straha, ako je to uzrok tim medjuentitetskim animozitetima, a drugo, sta bi se dobilo i da narod u rs vecinski prihvati da je karadziceva vojska cinila najteze zlocine u modernoj istoriji?
Da, to bi bilo olaksanje svim zrtvama i Humanim ljudima, ali da li bi to promijenilo rs?
Ja nisam politickih anarhista niti idealista pa da tvrdim da se realno negira. Ja samo kazem vi doprinosite daljoj cementiranosti RS-a (ne isljucivo vi, jer vi samo odrazavate na zalost kurs koji veliki procenta mladog stanovnika Sarajeva uzima kada je u pitanu ratna proslost i njeni rezultati) time sto ne uvidjate da ce RS, ako se ne bude radilo kroz sam sistem protiv nje, postati ne samo zakonska realnost nego i moralna i ljudska, dakle neporeciva na svim nivoima. Kako? Time sto promovirate zaborav promovirate isto tako i pacifisticki mentalni odnos prema tekovini jedne agresivne ideologije, koju ako iko sutra od nas bude zelio da uzdrma, naicice na unutrasnji protest koji ce zahtijevati zarad carsijske sigurnosti sarajevskih mahalaca da se stvari ne diraju, da se ostavi sve ko sto jeste, vjeciti status quo koji ce u konacnosti dovesti do legitimizacije rs-ovih zahtiejva za odvajanjem koje ce opet sarajevska raja da mirno posmatra a nema kao 92. da ustane i da puskom brani ono sto se braniti mora. Zasto ce to biti tako ako se nastavi ovim kursem? Zasto sto nece imati historijsko sjecanje, pamcenje, nece imati dovoljno patriotizma, prihvatice onu filzdan drzavu za koju mnogi od vas ovdje apsurdno tvrdite da je rhm Izetbegovic zagovarao i sl.Mi koji smo gledali kako je danasnja rs nastajala ne mozemo je voljeti, niti je realno to od nas ocekivati, ali je istovremeno ne mozemo negirati jer je zakonska realnost. Ona postoji.
Mi smo sjedili i gledali zato sto nam je rat bio iscrpljujuci i proslavili smo taj Dejton jer drugacije nije moglo u vremenu kada je i dalje cetnicka falanga bila oko Sarajeva i granatirala ga, u kojoj je i dalje preko 50 posto teritorije bilo okupirano od cetnika i sl. Kao sto sam u prvom odgovoru naznacio taj Dejton bi se u ovoj ili onoj mjeri morao potpisati bez obzira ko bi bio predstavnik ove zemlje. Sreca je Bosne i Hercegovine sto je Alija Izetbegovic osnovano politicku opciju koja je najveci dio stanovnistva mentalno i vojno pripremila koliko su uslovi dozvoljavali za rat. Da ste bili vi ili vama neko slican na vlasti, ovakvom politikom koju zagovarate, vjerovatno je da bi ste posustali i zahtijevali povinovanje BiH Jugoslaviji pa bi ste tako njeno stanovnistvo (tj. u glavnom bosnjake) stavili kao topovsko meso u topove velikosrbizma koji bi ga ispucavali kasnije na Hrvatsku.Mi smo sjedili i gledali kao se potpisuje njeno stvaranje u Dejtonu, je li tako, a sad glumimo patriote.
Meni se cini da vasa stranka nije nista razlicita od takvih ljudi koji na entitete gledaju kao na svetinju.Jos veci problem od postojanja tog entiteta je da postoji veliki broj ljudi koji se ponasaju kao da su im entiteti najveca svetinja, u smislu "ko krivo pogleda moj entitet najveci je moj neprijatelj!".
Ima se nacina za lijecenje ali ogranicenih. To sada nije doduse tema, mozemo otvoriti drugu za to pitanje. Ali meni ovdje nije upitna cetnicka patologija vec patologija BiH patirota koji ne uvidjaju da treba zapravo sami sebe da lijece prvo jer izdaju, bez i da su svjesni, jedini ispravan kurs koji treba bosanska politika voditi a to je ujedinjenje drzave a ne pravljenje politickog rejtinga zamazujuci ovom jadnom gladnom narodu oci time sto m u se obecavaju radna mjesta, bolja ekonomija itd (a ni to necete moci da postignete upravo zbog ratne politicke ostavstine samo sto niste svjesni il se pravite nesvjesni). Naravno da ce gladni uvijek poslusati onoga ko mu nudi hljeb. A to sto taj sto ima hljeb u ruci zavisi od jednog veceg sistema koji moze da mu obustavi na pr dostavu psenice, vode, struje i sl to onaj janik nece biti ni svjestan. Politika je u Bosni starija od ekonomije.To je vec ozbiljna patologija koja zahtijva lijecenje, a kako to lijeciti, iskreno, pojma nemam, a ako neko zna, bio bih mu zahvalan da mi ozbiljno i bez cinizma kaze.
Nikakva to nije pravda. Na kraju cemo imati masu individualnih dokaza protiv pocinilaca genocida a necemo moci da ih objedinimo i iskoristimo za ono sto je jedino vazno - poraz Srbije u pocesu pred svjetskim sudom pravde! Al ko sto rece gospodin Pedja u nekom odgovoru jednom od forumasa, odgovornost za zlocine je za njega iskljucivo INDIVIDUALNA! a ne moze se prenijeti na narod! E pa recite mi gospodine Pedja ako Srbi masovno nisu prihvatili fasisticku ideologiju Milosevica i njegove bulumente od kud to da su ti "individualni" zlocini ponavljani simetricno, ko po receptu na svakom mjestu gdje su srbi mogli da izdejstvuju zlocin? Kako to da su ti individualni zlocini se desili na slican nacin u Foci i Bijeljini koja je kilometrima udaljena na primjer od jednog Brckog gdje se genocid provodio po isitm uzusima. Jasno je svakom ko ima samopostovanja bez obzira na nacionalnost, i ko ne zeli da zarad svoje nemogucnosti da prihvati realnost srpske politike jednog vremena, da su ti zlocini provodjeni po istim parametrima i da su slijedili iste instrukcije! Ako neko misli da su samo samo ekstremisti srpskog naroda ucestvovali u okupaciji ove zemlje nek pogleda na desetine i desetine kilometara razdvajanja pa ce shvatiti da grupe ekstremista ne mogu odrzavati nikakvo ratno stanje osim gerilskog. A vidjeli smo uvezanost "srpskih ekstremista" i po planu djelovanja i vojno. Tako nemoj da naslijedamo na suplju pricu raznih demagoga. Ja se upravo slazem sa vama benevolence a ne sa vasim partijskim drugom, da, jedan Galic nije sam mogao grantirati sarajevo i nije on samo INDIVIDUALNO odgovoran za granatiranje sarajeva vec dijeli tu odgovornost sa svojim predpostavljenim, sa svojim vojnicima i u konacnisti (na zalost) sa najvecim brojem srpskog naroda u bosni i srbiji. Ne svidja se ni meni sto je to tako Pedja al dzaba je zatvarti oci pred cinjenicama.U medjuvremenu, jedina trenutna pravda u tom smislu koju ja vidim je procesuiranje dokazanih ratnih zlocinaca i prepustanje tog pitanja pravosudju BiH i Hagu ( pod uslovom da malo poveca broj optuzenih jer ovoilko Sarajevo nije mogo granatirat samo jedan galic, zar ne?).
Nemam ja nista protiv, nek se usputno to radi ali treba isusiti mocvaru a ne ubijati komarca. Ne mozete kud dalje sa gradjenjem humanih zakona u jednom sistemu koji je u principu nehuman. To je kao da ja zelenom i plavom bojom farbam preko crnog zida. Dzaba, nesto ce se primiti ali zid osta crn. Trebaju se koristiti samo oni primjeri koji strateski mogu da oslabe sistem tako da sistem u konacnici moze revolucionarno da se promijeni, jednom tihom revolucijom....a dok pravosudje radi svoj dio posla, meni je logicije da narod poradi na onome na cemu se moze poraditi da bi malo bolje zivio - ekonomija, vladavina zakona, obrazovanje, javna uprava...jednostavno funkcionalnija drzava.
Ja sam pokusao koliko mi vrijeme dozvoljava da sto detaljnije pojasnim svoju viziju tako da se nadam da se necete naci uvrijedjenim zbog mojih, vama suprostavljenih gledista.\Mozda sam neinformisan, i nadam se da moja neinformisanost nece biti shvacena kao licna uvreda ( uz molbu da me se u tom slucaju postedi naseg nacionalnog sporta-verbalne agresivnosti i neotesanosti, tj. patroniziranja i omalovazavanja), ali to je ono sto ja vidim.
Ako neko to vidi malo detaljnije, iskreno bih mu bio zahvalan da me prosvijeti.
Zahvaljujem
benevolence
S postovanjem
Realist-Idealist