emirolini wrote:Citam i ne mogu da vjerujem u ono sto citam, gospodine po kojem osnovu vi pisete o ovim stvarima ? Odakle vama te informacije kada su stvari na trzistu potpuno drugacije. Govorite za jedan Maxi Delhaize da ce uci na trziste i pomesti konkurenciju a taj isti je na trzistu vec godinu dana i zatvara svoju radnju u Tuzli ? EBRD sigurno nece dati novac Agrokoru jer EBRD jednostavno ne zeli uslovno receno domaci lanac u EX-YU, vec pravi ravnotezu na svim trzistima, to isto radi i sa Bingom trenutno gdje je skoro dao Bingu 17 miliona Eura za nova ulaganja ( pravi balans na trzistu ) tako da ce Bingo postati jako ozbiljan igrac sa 2 hipermarketa u Sarajevu i sa MegaMallom na prostoru bivseg Strojorada koji ce imati cak mnostvo popratnih stvari pored samog prodajnog dijela.
Za prehranu i neprehranu, Bingovi objekti su puno veci nego Konzumovi prema tome prehrana / neprehrana u jednom i drugom imaju isti omjer ( po meni, za ove stvari ne postoji adekvatna analiza osim povjerljivih baza podataka iz jedne i iz druge ) ali ono sto Bingo sigurno ima je dosta domacih proizvoda + regionalnih proizvoda dok konzum ima dosta regionalnih proizvoda ( Hrvatska ) a mnogo manje domacih proizvoda.
Tako da gospodine melac, ono sto vi pisete nema veze sa realnim stanjem na trzistu. Bez uvrede.
Pretpostavljam da se meni obraćaš, i stoga te molim da me ne oslovljavaš s gospodin, jer to nisam. To je moj zaključak ,a na osnovu nekih informacija, a forum je mjesto gdje se raspravlja o stavovima i mišljenjima, ja sam iznio svoj stav i mišljenje.
Za Maxi Market sam rekao da je u budućnosti očekivati jači ulazak na naše tržište, sada je njihova politika da one radnje koje ne rade dobro zatvaraju, jer ne žele da ulažu u nešto neprofatabilno samo da bi bili prisutni, a s vremenom da uzmu svoj dio kolača već im je trenutno cilj da ostave samo one radnje koje donose dobit. Ali u budućnosti, bliskoj, će uči na naše tržište i održavati i one radnje koje ne donose dobit samo da bi uzeli dio kolača konkurenciji, za sada im treba nekoliko zdravih radnji, na kojim će osoviti buduću ekspanziju.
EBRD će dati novac Agrokoru za preuzimanje Mercatora, jer ima je cilj da u Sloveniju uđe 500 miliona eura, koja je na koljenima. A dati će i JP Morgan i slični fondovi. A EBRD je već dao Agrokoru novac za ekspanziju pa ga pretvorio u udjel u Agrokoru.
Bingo ima veći udio neprehrane u odnosu na Konzum.
A i za informaciju, najviše novca donose ove radnje srednje veličine, kao što je ova na Otoci. Tako da to što otvara Bingo velike markete vrlo vjerovatno da to može biti balast, jer su tu veči troškovi a manje marže, a ako kojim slućajem ne radi jedan takav hipermarket njega je teško zatvoriti zbog velike investicije ( i u pravilu se radnje ove veličine ne zatvaraju, bez obzira kako rade ) a za njega mora raditi dosta manjih radnji. Tako da time što je neko otvorio dva hipermarketa ne znaći da je uspješan, jer se mu oni sutra mogu biti jako veliko opterećenje.
Uvrede nema, a da li je realno ili ne to će vrijeme pokazati, ja samo iznosim svoj zaključak, s malom tendencijom da ga nametnem, jer ipak se raspravljamo.