Grupa C (ENG, ALG, USA, SLO)

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked

Grupu prolaze:

Poll ended at 12/06/2010 22:06

Engleska
37
45%
Alžir
11
13%
SAD
23
28%
Slovenija
12
14%

Total votes: 83

Edin H.

#476 Re: Grupa C (ENG, ALG, USA, SLO)

Post by Edin H. »

Katastrofa :shock:

Nejc Pecnik, strijelac drugog gola protiv USA-a se povrijedio i propusta mec sa Englezima :D
cyprus

#477 Re: Grupa C (ENG, ALG, USA, SLO)

Post by cyprus »

Edin H. wrote:Katastrofa :shock:

Nejc Pecnik, strijelac drugog gola protiv USA-a se povrijedio i propusta mec sa Englezima :D
Ne brinem se ja.

Novakovič, Ljubijankič i Dedič izuvaju!
Baltazar_khan

#478 Re: Grupa C (ENG, ALG, USA, SLO)

Post by Baltazar_khan »

Drugi gol je zabio Zlatan LJubijankic
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#479 Re: Grupa C (ENG, ALG, USA, SLO)

Post by -LIBERO- »

jeza u ledja wrote:
Mala... u stvari velika ispravka.

Malo je poznato da fudbal u SAD ima jako dugu historiju koja ide cak do sredine 19-vijeka. Prvi nogometni klub van V. Britanije je osnovan u Bostonu. Jos u 1860 i nekoj su imali fudbalski savez, a vec u 1890 i nekoj je u Americi igrana profesionalna liga, a u periodu od 1920-1930 je postojala prava profi liga koja je bila najpopularnija liga u Americi poslije one u bejzbolu. Jeste da se fudbal uglavnom igrao samo na Sjeveroistoku i u St. Louisu i jeste da su ga igrali uglavnom doseljenici, ali tad je maltene svaki drugi bijeli Amerikanac bio rodjen u Evropi. U stvari fudbal je bio tada toliko popularan da je americka liga pocela uvoziti igrace iz Evrope, uglavnom iz Engleske i Skotske. Neko se ranije na ovoj temi zajebavao kako su se Ameri nesto zamjerili FIFA-i....pa jest da nema veze sa ovim, ali to se fakat desilo jos tada. Ta americka profesionalna liga se zamjerila FIFAi upravo jer su nemilice poceli kupiti igrace iz Evrope (i to ugovorima, a ne useljenistvom). FIFA je valjda preko americkog fudbalskog saveza (koji nije bio organizator profi lige) konstantno lobirala da se americki klubovi kaznjavaju, pa su ovi bojkotovali kojekakve kupove i okupljanja repke. Na kraju su, sto zbog rata sa svojim savezom i FIFAom, sto zbog Velike Depresije, svi ti klubovi bankrotirali, a liga propala.

Dovoljno ce ti reci da su SAD na prvom SP dosli do polufinala. Jos dok su za 'svjetsko prvenstvo' u fudbalu prije toga vazili turniri na ljetnim olimpijskim igrama Ameri su imali svoju reprezentaciju koja je oba puta ispala od tada najjacih repki (Argentine i Urugvaja).

Uglavnom, otprilike u isto vrijeme dok je i u Engleskoj trajala 'borba' oko konsolidacije pravila izmedju razlicitih formi fudbala i ragbija (uglavnom na univerzitetima) to je trajalo i u Americi (Harvard, Yale, Princeton su svi imali fudbalske klubove prije 150 godina). Igrom slucaja na americkim koledzima je to na kraju prevagnulo u americku vrstu ragbija - odnosno americkog fudbala.

Poslije je sve to nestalo , da bi eto tek u zadnjih 15-ak godina fudbal opet poceo dobijati na popularnosti u SAD. Medjutim sad nije toliko do imigranata, koliko do toga sto je postalo 'cool' pratiti fudbal, pa ga obicno prate oni sto inace ne prate americke popularne sportove (ukljucujuci i zene), te kojekakvi intelektualci, hipsteri i slicni pametnjakovici.

Eto malo digresija, ali ima veze sa grupom. :D
Odlican osvrt JUL :thumbup: ,eto nesto se i od tebe moze nauciti (zezam se naravno,svaka pohvala,vecinu ovoga nisam znao :thumbup: )

Ja sam do maloprije bio uvjeren da je emigracija i dalje nosilac podrske fudbalu u USA.

Interesuje me ,tvoje misljenje,sta se desilo da je publika u Americi bas takva kakvu si ti opisao.
Kako su se uspjeli regrutovati ti neki slojevi koji se vrlo cesto deklarisu kao neko koga sport bas i ne interesuje previse,i da se bas takvi,tj. oni koji zele da ispotenciraju svoju "intelektualnu unikatnost" :roll: u Evropi zgrazaju na fudbal i nas koji pratimo tu igru,a u americi je obratno.

Hajd' zakomplikovao sam pitanje,al' znam da ces skontati sta sam htio pitati :D
elSaik

#480 Re: Grupa C (ENG, ALG, USA, SLO)

Post by elSaik »

Zato što se vazda bira ono manje popularno da bi se bila kvazialternativa. Ne možeš biti drugačiji ako ćeš raditi što radi većina. Logično.
Edin H.

#481 Re: Grupa C (ENG, ALG, USA, SLO)

Post by Edin H. »

Baltazar_khan wrote:

Drugi gol je zabio Zlatan LJubijankic
Uh dobro je onda :D

Greska< nejc je usao umjesto Ljubijankica, tako da je to skoro kao da je gol postigao :D
Jack Be Nimble

#482 Re: Grupa C (ENG, ALG, USA, SLO)

Post by Jack Be Nimble »

-LIBERO- wrote:
jeza u ledja wrote:

Malo je poznato da fudbal u SAD ima jako dugu historiju koja ide cak do sredine 19-vijeka. Prvi nogometni klub van V. Britanije je osnovan u Bostonu. Jos u 1860 i nekoj su imali fudbalski savez, a vec u 1890 i nekoj je u Americi igrana profesionalna liga, a u periodu od 1920-1930 je postojala prava profi liga koja je bila najpopularnija liga u Americi poslije one u bejzbolu. Jeste da se fudbal uglavnom igrao samo na Sjeveroistoku i u St. Louisu i jeste da su ga igrali uglavnom doseljenici, ali tad je maltene svaki drugi bijeli Amerikanac bio rodjen u Evropi. U stvari fudbal je bio tada toliko popularan da je americka liga pocela uvoziti igrace iz Evrope, uglavnom iz Engleske i Skotske. Neko se ranije na ovoj temi zajebavao kako su se Ameri nesto zamjerili FIFA-i....pa jest da nema veze sa ovim, ali to se fakat desilo jos tada. Ta americka profesionalna liga se zamjerila FIFAi upravo jer su nemilice poceli kupiti igrace iz Evrope (i to ugovorima, a ne useljenistvom). FIFA je valjda preko americkog fudbalskog saveza (koji nije bio organizator profi lige) konstantno lobirala da se americki klubovi kaznjavaju, pa su ovi bojkotovali kojekakve kupove i okupljanja repke. Na kraju su, sto zbog rata sa svojim savezom i FIFAom, sto zbog Velike Depresije, svi ti klubovi bankrotirali, a liga propala.

Dovoljno ce ti reci da su SAD na prvom SP dosli do polufinala. Jos dok su za 'svjetsko prvenstvo' u fudbalu prije toga vazili turniri na ljetnim olimpijskim igrama Ameri su imali svoju reprezentaciju koja je oba puta ispala od tada najjacih repki (Argentine i Urugvaja).

Uglavnom, otprilike u isto vrijeme dok je i u Engleskoj trajala 'borba' oko konsolidacije pravila izmedju razlicitih formi fudbala i ragbija (uglavnom na univerzitetima) to je trajalo i u Americi (Harvard, Yale, Princeton su svi imali fudbalske klubove prije 150 godina). Igrom slucaja na americkim koledzima je to na kraju prevagnulo u americku vrstu ragbija - odnosno americkog fudbala.

Poslije je sve to nestalo , da bi eto tek u zadnjih 15-ak godina fudbal opet poceo dobijati na popularnosti u SAD. Medjutim sad nije toliko do imigranata, koliko do toga sto je postalo 'cool' pratiti fudbal, pa ga obicno prate oni sto inace ne prate americke popularne sportove (ukljucujuci i zene), te kojekakvi intelektualci, hipsteri i slicni pametnjakovici.

Odlican osvrt JUL :thumbup: ,eto nesto se i od tebe moze nauciti (zezam se naravno,svaka pohvala,vecinu ovoga nisam znao :thumbup: )

Ja sam do maloprije bio uvjeren da je emigracija i dalje nosilac podrske fudbalu u USA.

Interesuje me ,tvoje misljenje,sta se desilo da je publika u Americi bas takva kakvu si ti opisao.
Kako su se uspjeli regrutovati ti neki slojevi koji se vrlo cesto deklarisu kao neko koga sport bas i ne interesuje previse,i da se bas takvi,tj. oni koji zele da ispotenciraju svoju "intelektualnu unikatnost" :roll: u Evropi zgrazaju na fudbal i nas koji pratimo tu igru,a u americi je obratno.

Ne znam odakle JULu da je publika bas takva. Ja vidim normalnu publiku, da svako prati, pogotovo mlada raja. Razlog internet a i u zadnje dvije godine engleski fudbal se moze pratiti svake subote na ESPN-u.
2407

#484 Re: Grupa C (ENG, ALG, USA, SLO)

Post by 2407 »

I onda Capello kriv sto su manekencici ne zainteresovani za igru i nece da se trude:
Image
:lol:
Vjeruj!

#485 Re: Grupa C (ENG, ALG, USA, SLO)

Post by Vjeruj! »

Bas lijepa majca, meni se svida. :thumbup:
2407

#486 Re: Grupa C (ENG, ALG, USA, SLO)

Post by 2407 »

Vjeruj! wrote:Bas lijepa majca, meni se svida. :thumbup:
Pit'o bih te da istu nosi Capello :razz:
Vjeruj!

#487 Re: Grupa C (ENG, ALG, USA, SLO)

Post by Vjeruj! »

Capello je malo stariji pa mu mozda ne bi pristajalo. Njemu preporucujem malo elegantniji stil kao sto ima nas Voda
koji je neki dan bio zajedno sa princevima kod Engleza i sigurno podjelio par savjeta Capellu kako razmontirati Slovence.
fosil

#488 Re: Grupa C (ENG, ALG, USA, SLO)

Post by fosil »

Roza :lol: dominira
jeza u ledja

#489 Re: Grupa C (ENG, ALG, USA, SLO)

Post by jeza u ledja »

It's not a purse, it's European! :lol: :lol:
Edin H.

#490 Re: Grupa C (ENG, ALG, USA, SLO)

Post by Edin H. »

Engleski igraci imaju sastanak danas sa Capelom.

Nadam se da ce oni barem razbiti Capela, kada vec Francuzi nisu Domenecha :oops:

Ja se uzdam u Terryja, on je cvaka :mrgreen:
Romanista 101%

#491 Re: Grupa C (ENG, ALG, USA, SLO)

Post by Romanista 101% »

mozda pogledaju koji dokumentarac o Sloveniji :-D
Edin H.

#492 Re: Grupa C (ENG, ALG, USA, SLO)

Post by Edin H. »

Engleski Savez kaze da ocekuju od Capela da podnese ostavku ukoliko ne uzmu Slovence :D
BSn

#493 Re: Grupa C (ENG, ALG, USA, SLO)

Post by BSn »

Ne brini, ba. Pa ne igraju s nekom silom, nego sa Englezima - ti su sretni k'o mala djeca i kad 0:0 s Alzirom izvuku.
Edin H.

#494 Re: Grupa C (ENG, ALG, USA, SLO)

Post by Edin H. »

BSn wrote:

Ne brini, ba. Pa ne igraju s nekom silom, nego sa Englezima - ti su sretni k'o mala djeca i kad 0:0 s Alzirom izvuku.
Jest' vala, bas su puni srece i elana :D

Al' sad je Terry preuzeo stvari u svoje ruke :thumbup: - kaze mora igrati Cole, jer jedini moze otvoriti protivnicku odbranu uz Roonyja :skoljka:

Meni nije uopste jasno sta ce selektori, u Engleskoj neka bira igrace Terry, u Francuskoj Anelka i mirna Bosna :D
BSn

#495 Re: Grupa C (ENG, ALG, USA, SLO)

Post by BSn »

Ne gotivim Ciru, al' njima svima na prvenstvu treba upravo on - da ih onako djuture posalje sve u PM (a nije private message).
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#496 Re: Grupa C (ENG, ALG, USA, SLO)

Post by Dado dijasporitus »

Jack Be Nimble wrote:
-LIBERO- wrote:
jeza u ledja wrote:

Ne znam odakle JULu da je publika bas takva. Ja vidim normalnu publiku, da svako prati, pogotovo mlada raja. Razlog internet a i u zadnje dvije godine engleski fudbal se moze pratiti svake subote na ESPN-u.
Jako dobar rezime od JUL ali se slazem sa ovim da fudbal gleda normalna publika a ne samo gore izdvojena demografija. Takodjer moram dodati da je Svjetsko Prvenstvo u SAD-u 1994 godine ucinilo cudo za taj sport u Americi. Po posjecenosti taj SP je jos uvijek neprevazidjen. Mada fudbal se igrao u SAD-u i prije iako nije imao takvu popularnost. Naime znam nekoliko slucajeva gdje su amaterski igraci iz bivse Jugoslavije sedamsesetih i osadesetih godina dolazili u Ameriku da igraju fudbal za fakultetske stipedije.

Inace fudbal bi bio jos popularniji da Univerziteti u Americi daju vise stipendija za fubalere, barem onoliko koliko daju za americki fudbal i kosarku. Jednostavno Univerziteti to trenutno nemaju u budzetima i trebace jos dugo vremena i generacijska promjena da se i to poboljsa. Mada ako nastave ovako za 20-30 godina SAD ce biti svjetska sila u fudbalu u rangu Brazila, Argentine ili Njemacke.
Jokericious

#497 Re: Grupa C (ENG, ALG, USA, SLO)

Post by Jokericious »

@Vjeruj; Evo ovaj papak ti unistava repku... :x
http://soccernet.espn.go.com/world-cup/ ... ver=global
Vjeruj!

#498 Re: Grupa C (ENG, ALG, USA, SLO)

Post by Vjeruj! »

Trubim ja o tome vec pola godine, a raja se smije.
Nazalost, sve se ovo ocekivalo. Na srecu, previse smo jaki za polurepke koje prizeljkuju nas krah i
to cemo demonstrirati protiv Slovenaca. :thumbup:
elSaik

#499 Re: Grupa C (ENG, ALG, USA, SLO)

Post by elSaik »

Eto, ne sudi više onaj iz Malija zbog poništenog gola Americi.
Edin H.

#500 Re: Grupa C (ENG, ALG, USA, SLO)

Post by Edin H. »

Samo za Vjeruj :D

The England team visited an orphanage in Cape Town today. "It's heart-breaking to see their sad little faces with no hope" said Jamal, age 6. :skoljka:
Locked