BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

155_mm

#476 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

lajkujMe wrote:
victom wrote:Kako ja kažem uvjek, municije i oružja nikada nije dosta. Ali imaju limiti nametnuti od Amera.

Nego da pitam:

1) Koliko Bošnjačka komponenta OS-a ima protuavionskih raketa (pitam , jer sam vidio na Srbijanskoj TV neke rakete ispaljuju testno. Ako oni imaju, morali bi i mi ? Il je to preskupo za nas
2) Koliko Bošnjačka komponenta OS-a ima automatskih pušaka i koliko miliona komada municije ?

Hvala
Pa kako je vec covjek prije mene rekao mislim da je to podijeljeno u Banja Luci i u Sarajevu stim da u Banja Luci ima mnogo vise toga ma da ne smijem ni reci mnogo vise jer nam je PVO veoma jadna ali bas bas jadna mi imamo meni se čini nekolicinu SA-6 (2K12 Kub) i dva mobilna radara. To je to na bilo koji vazdusni napad mi se nemozemo suprostaviti cak ni jadnoj avijaciji Srbije.... Zato nas NATO stiti a i da nam daju nabavku PVO mi nemamo para za to.

Kad bi se htjelo i moglo kupovati PVO onda bi idealno bilo 5-6 S-300 sistema ma mi bi dominirali svakog stime

http://en.wikipedia.org/wiki/S-300_(missile)
potrebu za dominaciju treba ostaviti susjedima oni svrsavaju na to. bosnjacima bi itekako bolje dosla potreba za odbranom. nazalost je ta svijest kod bosnjaka vrlo slabo razvijena. veliki broj jos misli "ma nece dati MZ, NATO, OHR" i slicne organizacije. ah da zaboravih i UN.
ako velikosrpskoj ideologiji ne podje za rukom da blokadom drzavnih institucija u skoroj buducnosti uvijere svjetske mocnike da je BiH nemoguca moraju potegnuti za najjacim sredstvom za to uvijeravanje. a to je izazivanje nekog novog sukoba (u idealnom slucaju kad bi se mogli optuziti bosnjaci ili jos bolje vehabije za izazivanje sukoba) i tad bi vecina svjetskih mocnika prihvatila podjelu BiH. i tad ce vaziti pravilo "ko je jamijo jamijo je".
r_faruk

#477 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by r_faruk »

ima li kakvih informacija o ovom momku koji je nastradao u ginex-u.
andromeda101

#478 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

155_mm wrote: potrebu za dominaciju treba ostaviti susjedima oni svrsavaju na to. bosnjacima bi itekako bolje dosla potreba za odbranom. nazalost je ta svijest kod bosnjaka vrlo slabo razvijena. veliki broj jos misli "ma nece dati MZ, NATO, OHR" i slicne organizacije. ah da zaboravih i UN.
ako velikosrpskoj ideologiji ne podje za rukom da blokadom drzavnih institucija u skoroj buducnosti uvijere svjetske mocnike da je BiH nemoguca moraju potegnuti za najjacim sredstvom za to uvijeravanje. a to je izazivanje nekog novog sukoba (u idealnom slucaju kad bi se mogli optuziti bosnjaci ili jos bolje vehabije za izazivanje sukoba) i tad bi vecina svjetskih mocnika prihvatila podjelu BiH. i tad ce vaziti pravilo "ko je jamijo jamijo je".
:thumbup:

Za to su sve ove provokacije, da bi nas podstakli da počnemo sukob kako bi oni mogli glumiti žrtvu i odcijepiti RS.
Haettenschweiler

#479 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Haettenschweiler »

Mislim da je trenutno iluzorno maštati o pravoj vojsci ili nekim PVO sistemima.
Bošnjacima bi trebala biti puno važnija lična priprema(prije svega psihička) svakog pojedinca na mogućnost novih sukoba.
Onaj ko do sada, nakon svega što nam se izdešavalo u posljednih 150 godina, nije nabavio neku pušku ili makar pištolj stvarno ne zaslužuje ništa bolje od četničkog noža.
155_mm

#480 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Haettenschweiler wrote:Mislim da je trenutno iluzorno maštati o pravoj vojsci ili nekim PVO sistemima.
Bošnjacima bi trebala biti puno važnija lična priprema(prije svega psihička) svakog pojedinca na mogućnost novih sukoba.
Onaj ko do sada, nakon svega što nam se izdešavalo u posljednih 150 godina, nije nabavio neku pušku ili makar pištolj stvarno ne zaslužuje ništa bolje od četničkog noža.
ali kako objasnit bosnjacima da je opasnost od rata itekako prisutna na ovim prostorima.
pistolje i karabine treba ostaviti za svabe i lova. za rat je potrebno vojno oruzje koje mora biti uskladisteno pod kontrolom politickih vlasti. nazalost je odmah poslije rata propustena prilika da se predje na kalibar 7.62x51 npr puska G3 od heklera. ali ko je o tome u ono vrijeme razmisljao. bilo je daj sta das.
muzicar_iz_parka

#481 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by muzicar_iz_parka »

155_mm wrote: ali kako objasnit bosnjacima da je opasnost od rata itekako prisutna na ovim prostorima.
pistolje i karabine treba ostaviti za svabe i lova. za rat je potrebno vojno oruzje koje mora biti uskladisteno pod kontrolom politickih vlasti. nazalost je odmah poslije rata propustena prilika da se predje na kalibar 7.62x51 npr puska G3 od heklera. ali ko je o tome u ono vrijeme razmisljao. bilo je daj sta das.
Kontroliše vlast naoružanje, samo se ponekad desi da nešto nestane:
http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Ov ... 19805.html

Po čemu je ta G3 bolja od recimo zastavine M70????
Ako je ičega bilo, onda barem njih u skladištima VRS, koja su nakon osnivanja OSBiH prešla u posjed zajedničke vojske.

Odluka za američke M-16 je loša jer su uvalili svoje stare zalihe, kao i po pitanju mitraljeza M-60 koji je lošiji od M-84ke.
Ista stvar i sa tenkovima, odriču se M-84 u korist M-60.
155_mm

#482 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

muzicar_iz_parka wrote:
155_mm wrote: ali kako objasnit bosnjacima da je opasnost od rata itekako prisutna na ovim prostorima.
Kontroliše vlast naoružanje, samo se ponekad desi da nešto nestane:
http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Ov ... 19805.html

Po čemu je ta G3 bolja od recimo zastavine M70????
Ako je ičega bilo, onda barem njih u skladištima VRS, koja su nakon osnivanja OSBiH prešla u posjed zajedničke vojske.

Odluka za američke M-16 je loša jer su uvalili svoje stare zalihe, kao i po pitanju mitraljeza M-60 koji je lošiji od M-84ke.
Ista stvar i sa tenkovima, odriču se M-84 u korist M-60.
zato sto je G3 kalibar 7.62x51 a m70 7.62x39.
a ove pljacke nisu nista prema pljackama kasarni i skladista oruzja 1991-92. :roll:
odabir mitraljeza i tenkova za OS BiH su bile politicke prirode a ne vojnostrateske.
155_mm

#483 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

samo u bosni moze da se odlucis za tenk za koji ne proizvodis ni municiju a odreknes se tenka za koji sam proizvodis municiju, top, sistem za nisanjenje pa cak i motor.
Salah ad-Din

#484 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Salah ad-Din »

Jel mi neko iskreno moze reci kakvi smo sa naoruzanjem, municijom itd.?
Cuo sam da smo odron teski, vojnicima smijesno cuvati strazu, jer nemaju sta cuvati, sve prazno :)
155_mm

#485 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Salah ad-Din wrote:Jel mi neko iskreno moze reci kakvi smo sa naoruzanjem, municijom itd.?
Cuo sam da smo odron teski, vojnicima smijesno cuvati strazu, jer nemaju sta cuvati, sve prazno :)
e bas ce ti neko iskreno reci.
to sto si cuo sigurno nije istina. u poredjenju sa okruzenjem OS BiH ne zaostaju trenutno bas toliko mnogo. na primjer u helikopterskim jedinicama cak i bolje stoje neko neki u okruzenju. a helikopterske jedinice su od odlucujuceg znacaja za odbranu bosne. tako da je gubitak onog helikoptera zimus kod kalinovnika tezak udarac.
memnon

#486 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by memnon »

155_mm wrote:
Salah ad-Din wrote:Jel mi neko iskreno moze reci kakvi smo sa naoruzanjem, municijom itd.?
to sto si cuo sigurno nije istina. u poredjenju sa okruzenjem OS BiH ne zaostaju trenutno bas toliko mnogo. na primjer u helikopterskim jedinicama cak i bolje stoje neko neki u okruzenju. a helikopterske jedinice su od odlucujuceg znacaja za odbranu bosne. tako da je gubitak onog helikoptera zimus kod kalinovnika tezak udarac.
koliko tocno ima helikoptera i od koga se blje stoji?
Haettenschweiler

#487 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

155_mm wrote:
Ma kakvi helikopteri, kakvi bakrači? To bi bilo sabotirano dok bi rekao keks. A šta onda? Odakle nabaviti rezervne dijelove, kerozin, municiju... ako nemaš kopnenog kontakta ni sa jednom zemljom kojoj nije cilj da te uništi?
Neka meni lovačkog karabina i tetejca. Ako si ti spreman prepustiti brigu za svoj i živote svojih najmililijh Lagumdžiji, Izetbegoviću, Radončiću, Silajdžiću...itd. BUJRUM!
muzicar_iz_parka

#488 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

memnon wrote: koliko tocno ima helikoptera i od koga se blje stoji?
Ima američkih UH1 iz Vijetnama (mada ne znam koliko ih je u ispravnom stanju), pokoji Mi8 i 6 Gazela.
Koliko znam Gazele su u dobrom stanju, tri su desatna verzija.
Da smo bolji od okruženja ne bih rekao, Hrvatska je prije par godina dobila novih 10 ili par više Mi-17 helikoptera kao kompezaciju za neki dug iz vremena SFRJ, a imaju još drugih koje su kupovali tokom 90ih.
Srbija takođe ima veći broj helikoptera, najviše Gazela, 1 ili dva Mi24 (od nekadašnje JSO), i određenu količinu Mi8.

Sad ne znam kako sebi neko zamišlja rat, ali da su helikopteri OS BiH u stanju da budu korišteni za napade (osim tri Gazele), stvarno mi nije jasno.
memnon

#489 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by memnon »

muzicar_iz_parka wrote:
memnon wrote: koliko tocno ima helikoptera i od koga se blje stoji?
Ima američkih UH1 iz Vijetnama (mada ne znam koliko ih je u ispravnom stanju), pokoji Mi8 i 6 Gazela.
Koliko znam Gazele su u dobrom stanju, tri su desatna verzija.
Da smo bolji od okruženja ne bih rekao, Hrvatska je prije par godina dobila novih 10 ili par više Mi-17 helikoptera kao kompezaciju za neki dug iz vremena SFRJ, a imaju još drugih koje su kupovali tokom 90ih.
Srbija takođe ima veći broj helikoptera, najviše Gazela, 1 ili dva Mi24 (od nekadašnje JSO), i određenu količinu Mi8.

Sad ne znam kako sebi neko zamišlja rat, ali da su helikopteri OS BiH u stanju da budu korišteni za napade (osim tri Gazele), stvarno mi nije jasno.
kao kompenzaciju je dobila mi 171sh mislim 12 komada, a bosnjacka komponenta u bih ima samo 2 mi8 koji su odvezeni iz mostara u sarajevo, to mi je pricao pilot mi8 iz banje luke.
155_mm

#490 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

memnon wrote:
155_mm wrote:
koliko tocno ima helikoptera i od koga se blje stoji?
srbijanska vojska na svojoj stranici tvrdi da ima:
3 Mi8 koji cekaju remont
2 Mi17 koji su 2006 preuzeti od MUPa

hrvatska vojska tvrdi na svojoj stranici da ima:
11 Mi8TV
3 Mi8
10 Mi171Sh
koliko ih je trenutno operativno ne stoji (dusmani pricaju da ih je samo 4 :roll: )

na stranici MO BiH ne stoji nista (a sta drugo ocekivati), ali nedavno sam citao neki dokumenat u kojem su poredjenje entitetske vojske 2004 godine:

manji entitet: 8 Mi8T
veci entitet: 7 Mi8 / 17 i 15 UH1

u tom dokumentu se pominje i 5 Mi24 koji su godinama bili stacionirani u turskoj dok bosanski susjedi nisu ispakali kod svojih sticenika da ti helikopteri nikako nesmiju da dodju u ruke bosnjaka. i onda je trglavo presjednistvo (iliti azdaha)proglsilo te helikoptere neperspektivnim.
gazele nisam nigdje pominjao jer je to vise za "vozanje" generala i ostalih guzonja.
Mr.Penguin

#491 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Mr.Penguin »

Nama treba nesta slicno ovom

Image
155_mm

#492 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Haettenschweiler wrote:
155_mm wrote:
Ma kakvi helikopteri, kakvi bakrači? To bi bilo sabotirano dok bi rekao keks. A šta onda? Odakle nabaviti rezervne dijelove, kerozin, municiju... ako nemaš kopnenog kontakta ni sa jednom zemljom kojoj nije cilj da te uništi?
Neka meni lovačkog karabina i tetejca. Ako si ti spreman prepustiti brigu za svoj i živote svojih najmililijh Lagumdžiji, Izetbegoviću, Radončiću, Silajdžiću...itd. BUJRUM!
ako se ista trebalo nauciti od posljednjeg rata a to je da se rat ne dobija sa karabinima i pistoljima. one price "ma ja ih cekam na svom kucnom pragu sa karabinom" su bosnjake kostale na hiljade mrtvih. kad povampireni koljaci dodju do tvog kucnog praga ti si vec izgubio. ma ustvari kad dodju na 20 km izgubljno je. ako sve i jednom bosnjaku danas nije jasno da se sarajevo brani u gorazdu, foci, visegradu i srebrenici imat ce velike pobleme.
memnon

#493 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by memnon »

155 pitam te tko ce dopustiti da se bosnjacka komponenta naoruza u mirnodopskim uvjetima?? a sto se tice hr mi171 sh svi su novi i operativni, mislim da su dva ako ne i vise u misiji na kosovu.
155_mm

#494 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Mr.Penguin wrote:Nama treba nesta slicno ovom

Image
netreba ovo iz vise razloga:
nema se novca za ovo
ovo kad se prodaje gleda se dobro kome se prodaje
zakljucak: bosnjacima ovo niko nece prodati i kad bi se platila desetrostuke cijena od novca kojeg se nema.

pazi jedan slucaj: bosnjaci posjeduju nekih 5 sistema orkan ostalih od jna (price se krecu od 2 do 6) i vlastitu proizvodnju tih raketa u pretisu u vogosci. ti sistemi su proglaseni neperspektivnim za bosnjake. srbija koja je imala samo lanser od 12 cijevi je te cijevi razmontirale i napravila 3 sistema po 4 cijevi i nazvala to orkan 2. jednostavno simijurija od sistema ali se koristi u vojsci srbije. bosnje su te orkane pokusali prodati gruziji i rusi su digli toliku galamu i poceli prijetit bosnjacima da je posao prodaje tih organa propao (srecom).
sad se treba upaitati kako toda je jedan oruzani sistem za bosnjake neperspektivan dok je za ruse veoma opasan a za srbiju toliko koristan se se sramote sa tim orakom 2. a ne sanjati o nekim letjelicama.
155_mm

#495 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

memnon wrote:155 pitam te tko ce dopustiti da se bosnjacka komponenta naoruza u mirnodopskim uvjetima?? a sto se tice hr mi171 sh svi su novi i operativni, mislim da su dva ako ne i vise u misiji na kosovu.
susjedi to nece sigurno dopustiti. mnogo su toga i sprijecili cmizdreci svojim sticenicima. na primjer onaj projekat "opremi i obuci" nije sproveden do kraja. a nesto i nisu uspijeli izcmizdriti. na primjer to da vojska veceg entiteta dobije ukupno 256 haubica m114A2 u kalibru 155 mm od kojih su nekih 120 vec remonotovane a ostale su namjenjene za rezervne dijelove. srbski djenerali su se na glavu nasadjivali da se odustane od toga. mislim da ni jedna vosjka u okruzenju tad nije imala toliki broj haubica u kalibru 155 mm.
Salah ad-Din

#496 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Salah ad-Din »

Znaci tanki smo, hvala na odgovoru ;)

Batali ti helikoptere ako mi nemamo dovoljno puski, tenkova i ostalo.
Mislim da ovo nije nimalo bezazleno pitanje, ako slabimo sa naoruzanjem, to moze znaciti samo jedno, opet se sprema belaj. Ovi sa druge strane ce nam lagano izvuci i ovo malo sto imamo, rascjepiti vosjku i opet ce Bosnjo da se jadi, a nije na vrijeme mislio!
Haettenschweiler

#497 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

@155_mm

Prijatelju, nisam ja protiv jake vojske. Držim se one stare: ko ne hrani svoju vojsku - hranit će tuđu.
Što se mene tiče neka 50% budžeta ide na vojsku. Međutim i ti i ja znamo da fašisti pokušavaju demilitarizovati BiH, znamo da neće dopustiti nikakvo jačenje OS BiH, znamo da će sabotirati šta god stignu,...itd. Al nama se ipak valja spremiti za nove sukobe. To je danas moguće jedino preko ličnog naoružavanja ili osposobljavanja proizvodnih kapaciteta.
Pošto smo u proizvodnji ekstra nesposobni, onda nam stvarno ne preostaje ništa već u se i u svoje kljuse.
Kako god gledao na lovački karabin ili pištolj, zar nije bolje dočekati fašistu sa karabinom, pištoljem i 100 pravih metaka već sa puškom od vodovodne cijevi ili ne daj Bože goloruk?
muzicar_iz_parka

#498 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Odakle BiH odnosno ABiH Mi24 kada to ni JNA nije imala (jedino je MUP Srbije to nabavio za JSO dva komada i HR tokom rata 5-6 od Ukrajine).
Gazelle koje Srbija ima mogu itekako da se koriste kao borbeni helikopteri, takva su i tri koja sada pripadaju OS BIH, možeš namontirati rakete na njih.
Mi8 jesu dobri transportni helikopteri, ali ja ne vidim njihovu namjenu kao borbene, iako Rusi imaju u nekih ugrađene nenavodljive projektile, ali koliko znam takvih nije bilo u bivšoj državi niti je recimo HR dobila takve prilikom kompenzacije koju sam spominjao.

Vidjeli smo u prošloj zimi koliko valjaju takvi helikopteri tokom snježnih padavina, trebalo bi više pažnje posvetiti održavanju.
andromeda101

#499 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

muzicar_iz_parka wrote:Odakle BiH odnosno ABiH Mi24 kada to ni JNA nije imala (jedino je MUP Srbije to nabavio za JSO dva komada i HR tokom rata 5-6 od Ukrajine).
Gazelle koje Srbija ima mogu itekako da se koriste kao borbeni helikopteri, takva su i tri koja sada pripadaju OS BIH, možeš namontirati rakete na njih.
Mi8 jesu dobri transportni helikopteri, ali ja ne vidim njihovu namjenu kao borbene, iako Rusi imaju u nekih ugrađene nenavodljive projektile, ali koliko znam takvih nije bilo u bivšoj državi niti je recimo HR dobila takve prilikom kompenzacije koju sam spominjao.

Vidjeli smo u prošloj zimi koliko valjaju takvi helikopteri tokom snježnih padavina, trebalo bi više pažnje posvetiti održavanju.
Nije mi jasno što bi se uopšte helikopteri koristili za borbena dejstva. Kad ih je relativno lako srušiti.

Ja prije svega kontam da se koriste za transportne svrhe.

Koliko se borbeni helikopteri koriste u Afganistanu, planinsko, brdsko područje? Koriste se transportni, a i njih lome.

Koriste se najviše bespilotne za bombardovanje fiksnih ciljeva, pošto su oklop već sredili.

Za oklop su najviše koristili A-10 i u Iraku i u Afganistanu.

Image

A-10 Vs AH-64

http://www.military-quotes.com/forum/a1 ... t1113.html

Iako svaki ima svojih nedostataka i prednosti, ja bi se lično odlučio za A-10 iz jednostavnog ekonomskog razloga.
Manje je srušenih A-10 nego AH-64. Kupiš recimo 10 AH-64, protivnik ih sruši i šta onda?! Nismo ekonomski Amerika.

Činjenica je da je ovaj avion toliko dugo opstao u američkoj armiji iako ima nepokretna krila (fixed-wing aircraft) je baš iz tog razloga što ga se njihova armija nikad nebi odrekla. Džaba i F15, F16, F-22, nedaju ga. Iako ga planiraju povući do 2025. A šta bi ga zamjenilo da mi je znati.
andromeda101

#500 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Međutim za ove sve igračkice, preduslov je ekonomija.

Tako da se prvo na ekonomiji treba raditi, a u međuvremenu se krpiti dok budžet ne poraste.

I da EU i NATO.

Iskreno se nadam da do rata nikad neće doći.

A i ako dođe, dovoljno je da budemo istrajni, jer veliko je pitanje koliko bi Srbija mogla izdržati da vrši neki vid agresije nad Bosnom. Koliko bi ljudi u Srbiji, Beogradu, Vojvodini bili spremni da se za njega žrtvuju. Pa i ekonomski.

Bilo bi to veoma riskantno po samu Srbiju da ne riskira nemire, rat i sesesiju unutar svojih granica.
Post Reply