Regionalna liga Ex-Yu

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Da li ste za kreiranje Ex-Yu regionalne fudbalske/nogometne lige

Da
71
55%
Ne
50
38%
Neznam
9
7%

Total votes: 130

-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#476 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by -LIBERO- »

United of Manchester ,klub koji su osnovali navijaca MUFC. Poruka je u pjesmi. Ostavite fudbal pravim navijacima,a ne instant "navijacima"koji su tu samo zbog uspjeha. Fudbal je nacin zivota a ne vasa faking idustalizacija . Uradili su od fudbala cisto sranje,150 miliona za fudbalera,fudbaleri u pedikerskim reklamama,koja je zena sa kim spavala i slicna sranja.

Hocemo fudbal za navijace,nas koji bez obzira na kisu i obaveze smo tu na tribinama svaki vikend pa taman kao ovaj UofM igrali petu ligu,ili ovu nasu premijer,poenta je ista.

Jos nesto mi je interesantno,kako se punk pjesma moze prepjevati bas navijacki :D :thumbup:

Ljudi objasnili u tekstu poentu. :dance:

I da,nije of tema,hebo ligu u kojoj ce se igrati samo i iskljucivo radi reklama merkatora ili nekih trznih marki u regionu. Hebo ligu koja bi se igrala radi TV prenosa nezainteresovanim posmatracima,dodjite na tribine. Hebo ligu koja bi se igrala radi profita raznih "mamica"
bolton93

#477 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by bolton93 »

Osim: Regionalna liga za spas fudbala

Legendarni trener smatra da bi Balkanska liga bila spas za mnoge na ovim prostorima.

Image

Balkanska liga - da ili ne? Ivica Osim diže ruku za "da"!

Bivši selektor jugoslovenske reprezentacije i trener Partizana izjavio je da se sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i da su razgovarali o mogućem osnivanju Balkanske lige.

Kako se navodi na hrvatskom sajtu Indeks, Osim smatra da bi Balkanska liga dala veliki doprinos razvoju fudbala u regionu.

"To bi trebalo da bude evropska ideja, posebno ukoliko se UEFA i FIFA pozabave time. Fudbal bi dobio mnogo", rekao je Osim.

On je dodao da ljudi uspeh regionalne lige mere količinom novca koji treba da se uloži za organizaciju.

"Mislim da bi fudbal bio u ovom slučaju više na dobitku kao igra. I novca bi bilo više bez sumnje", ocenio je Osim.

(Beta, MONDO)
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#478 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by -LIBERO- »

Gledajuci retrospektivno ,a i ova zadnja desavanja i posao koji Ivica radi..ako bude samo pokrenuo tu inicijativu o regionalnoj ligi 100% prolazi i ta prica... :D

Sve je do Ivice..... :D
david 500

#479 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by david 500 »

ja sam iz hrvatske,a u hrvatskoj se mnogo govori o regionalnoj ligi..stavovi su u hrvatskoj u vezi regionalne lige dosta mjesani,neki jesu za tu ligu,neki nisu...iskreno,ja jesam jer smatram da bi ta liga podigla kvalitetu nogometa(ili fudbala,kako god zelite :-D )na vecu razinu...bila bi puno zanimljivija,kvalitetnija a nakon par godina i ulaganja raznih sponzora i bogatija,te kupnjom nekih pojacanja s novcima od sponzora i igracki i infrastrukturno(mozda se i izgradi i neki dobar stadion) bolja..tako da meni,u hrvatskoj bolje bi mi bilo gledati pojacani zeljeznicar protiv pojacanog dinama,nego dinamo sa vec ionako slabom lokomotivom ili sibenikom...a isto tako vjerujem da bi u bih radije gledali pojacani sarajevo protiv pojacanog partizana,nego sarajevo sa buducnost banovicima ili slicnih protivnika..kad smo vec kod toga da cujete moj prijedlog koji bi klubovi igrali u regionalnoj ligi:

1.DINAMO
2.HAJDUK
3.RIJEKA
4.OSIJEK
5.PARTIZAN
5.CRVENA ZVEZDA
6.VOJVODINA
7.OFK BEOGRAD
8.SARAJEVO
9.ŽELJEZNIČAR
10.BORAC BANJA LUKA
11.ZRINJSKI
12.OLIMPIJA
13.MARIBOR
14.KOPER
15.BUDUCNOST PODGORICA
16.MOGREN BUDVA
17.RABOTNIČKI
18.PRISHTINA(nek i šiptari budu u toj ligi :-D )
Hodidid

#480 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by Hodidid »

palermo wrote:
Eborg wrote:Fak! :D

Novac bi bio od sponzora koji bi se sigurno više voljeli reklamirati na TV prenosu utakmice Dinamo Zagreb - Partizan Beograd koji će gledati pola Balkana i hiljade ljudi iz dijaspore nego na strašnom derbiju Rudar Prijedor - Leotar Trebinje.
A šta mene briga za utakmicu Partizan-Dinamo. Regionaklna liga će imati smisla za nas, tek onda kada se ovdje podigne nivo fudbala toliko da možemo parirati Srbiji i Hrvatskoj. U suprotnom to će postati srpsko-hrvatska liga u kojoj će klubovi iz BiH izigravati fikuse. A mene takva liga ne interesuje.
U tome je poenta. :thumbup:
ODVRATAN_i_GADAN

#481 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by ODVRATAN_i_GADAN »

Poenta je da bi Zeljo-Partizan bio pun stadion i da bi sponzori imali itekakav razlog da se reklamiraju (sto preko kluba, sto preko medija, sto preko same lige), a samim tim bi i dobit za Zelju bila puno veca nego trenutno u nasoj ligi koja je katastrofa i bez ikakvog interesa sto sponzora sto gledalaca! Nije isto gledati Partizan i Rudar iz Prijedora definitivno.
Hodidid

#482 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by Hodidid »

ODVRATAN_i_GADAN wrote:Poenta je da bi Zeljo-Partizan bio pun stadion i da bi sponzori imali itekakav razlog da se reklamiraju (sto preko kluba, sto preko medija, sto preko same lige), a samim tim bi i dobit za Zelju bila puno veca nego trenutno u nasoj ligi koja je katastrofa i bez ikakvog interesa sto sponzora sto gledalaca! Nije isto gledati Partizan i Rudar iz Prijedora definitivno.
Precjenjujes znacaj i kvalitet FC Partizana iako razumijem poentu ilustracije. Kako god diskutabilno je da li bi Grbavica bila puna i ako bi iz kojih razloga bi bila puna.
Ipak, ne bi se radilo o dolasku nekih evropski renomiranih klubova koji svojom kvalitetom privlace mase.Treba sagledati sve aspekte jednom takvog projekta prije nego sto se u njega upusti.

Ovdje ne govorimo o Jadranskoj vaterpolo ligi na kojoj se okupi par stotina vaterpolo zanesenjaka nego o mecevima potencijalno visokog sigurnosnog rizika i krajnje upitnog kvaliteta gdje navijaci vrlo cesto gledaju da budu u centru paznje.
cyprus

#483 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by cyprus »

Ovi pobornici regionalne lige trebaju dat odgovor na ovo pitanje - koju od ovih varijanata vi vidite kao odgovarajuću:

a) Obrazuje se ta jedinstvena liga koja bi davala svoje predstavnike u CL i EL (kad bi to UEFA dozvolila). Ako je tako, ne mislite li da bi bilo glupo odbaciti 4 naša predstavnika u Evropi svake godine, za eventualno jednog ili dva u 3-4 godine? :oops:

b) Pored regionalne lige i dalje bi postojala državna prvenstva iz kojih bi se išlo u Evropu ko i dosad. U tom slučaju bi regionalna liga imala praktično revijalni karakter. Zašto mislite da bi revijalna utakmica Željo - Partizan trebala biti zanimljvija od takmičarske Željo - Rudar? :-)

Ja i u jednom i u drugom slučaju ne vidim nikakav smisao te lige. Priznajem da bi to prve sezone bio hit, a onda bi sve manje i manje bilo interesantno, pa bi za 3-4 sezone došli na isti nivo gledanosti kao što je i slučaj sa BHPL...

PS Pisao sam o ovome milion puta, ne znam zašto se opet trudim... valjda nisam odavno :oops:
jeza u ledja

#484 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by jeza u ledja »

Hm, u ovom pod b), ti polazis od pogresne pretpostavke da se takmicenja po zemljama igraju samo radi plasmana u Evropu.
cyprus

#485 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by cyprus »

jeza u ledja wrote:Hm, u ovom pod b), ti polazis od pogresne pretpostavke da se takmicenja po zemljama igraju samo radi plasmana u Evropu.
Pa to je jedan od osnovnih razloga. To je u principu jedini razlog što recimo Bosna i Hercegovina ima jedinstvenu ligu.
jeza u ledja

#486 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by jeza u ledja »

cyprus wrote:
jeza u ledja wrote:Hm, u ovom pod b), ti polazis od pogresne pretpostavke da se takmicenja po zemljama igraju samo radi plasmana u Evropu.
Pa to je jedan od osnovnih razloga. To je u principu jedini razlog što recimo Bosna i Hercegovina ima jedinstvenu ligu.
Nije to jedan od osnovnih razloga. Cak sta vise to uopste nije razlog. Ne igra se fudbal radi UEFA, sta vam je? :-)

BiH je specificna zemlja i ne mozes je uzimati kao primjer.
cyprus

#487 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by cyprus »

jeza u ledja wrote:
cyprus wrote:
Nije to jedan od osnovnih razloga. Cak sta vise to uopste nije razlog. Ne igra se fudbal radi UEFA, sta vam je? :-)

BiH je specificna zemlja i ne mozes je uzimati kao primjer.
Dobro, možda razlog nije prava riječ. Znam da su se lige u većini evropskih država formirale i puno prije postanka Lige Prvaka. Ali ne može se poreći da su evropska klupska takmičenja ono što evropskom fudbalu daje dimenziju tu koju ima. Bez UEFA-e i njenih takmičenja, fudbal ne bi bio to što jeste, a državna prvenstva bi imala neuporedivo manji značaj i vjerovatno bi bila na amaterskom nivou. I fudbal definitivno ne bi bio najzanimljviji sport.
jeza u ledja

#488 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by jeza u ledja »

Apsolutno se ne slazem. Postojanje UEFAe ovakve kakva je sad daje iskljucivo negativne konotacije fudbalu i da, bez nje fudbal ne bi bio ono sto jeste - bio bi mnogo bolji, odnosno manje bi se novca vrtilo oko istog.
Fudbalska takmicenja u vecini zemalja se igraju prvenstveno radi osvajanja sampionata i kupa tih zemalja, a ne radi izlaska u Evropu. Izlazak u Evropu je samo dodatni razlog, ali ne i osnovni.

Uglavnom, ne slazem se da bi ex-yu takmicenje bilo samo revijalnog karaktera.
Mada ja bas nesto nisam zagrijan za tu ideju.
Eborg

#489 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by Eborg »

Ta liga bi bila sjajna ali mislim da je neodrživa.

1) Prije svega, da li to gledate kao neoficijelni turnir u pauzama prvenstva, nadnacionalnu ligu ili neki ekvivalent Ligi šampiona u koji se treba kvalifikovati, mahom u proljeće kada svi ispadnu?

2) Svi pravite neke poludječije liste klubova za tu ligu. Ko vam garantuje da će tu biti Crvena Zvezda ili Velež? Valjda oni prije svega u trenutnim prvenstvima trebaju biti dovoljno kvalitetni da bi stekli pravo igranja u toj novoj ligi. Po nekoj logici će biti potrebno da se ostvari plasman recimo u Premijer ligi kako bi se steklo pravo igranja "Balkanske lige".

3) I šta onda? Pa sjetite se Premijer lige do prije par sezona, u vrhu su završavali Modriča i Široki Brijeg. Ko će njih gledati? Osim ako planirate da ta liga egzistira na principu pozivnica, pa nema veze što je Jagodina prva na tabeli, daj ubaci Partizan sa 12. mjesta i slično. To bi dovelo do čisto komercijalne lige koja ne bi mogla pokazati pravo stanje stvari i do pogoršanja odnosa između klubova. Dakle Sarajevo i Hajduk bi igrali iako bi u tom momentu možda bili katastrofa a Olimpik ne bi imao nikako pristup iako bi bio prvi na tabeli sa +10 bodova i ubjedljivo jači od obje ekipe. :-)
cyprus

#490 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by cyprus »

jeza u ledja wrote:Apsolutno se ne slazem. Postojanje UEFAe ovakve kakva je sad daje iskljucivo negativne konotacije fudbalu i da, bez nje fudbal ne bi bio ono sto jeste - bio bi mnogo bolji, odnosno manje bi se novca vrtilo oko istog.
Fudbalska takmicenja u vecini zemalja se igraju prvenstveno radi osvajanja sampionata i kupa tih zemalja, a ne radi izlaska u Evropu. Izlazak u Evropu je samo dodatni razlog, ali ne i osnovni.

Uglavnom, ne slazem se da bi ex-yu takmicenje bilo samo revijalnog karaktera.
Mada ja bas nesto nisam zagrijan za tu ideju.
I ja se apsolutno ne slažem s tobom :D , ali dobro teško ćemo jedan drugog ubjedit u suprotno. Uostalom ne znam da se takvo nešto ikad desilo na forumu :D . Moje mišljenje iza kojeg čvrsto stojim jeste da bi bez FIFA-e i UEFA-e (i to upravo ovakvih kakve su sad), fudbal bio daleko manje popularan, zanimljiv, kvalitetan i bitan. Naravno, i moji i tvoji argumenti oko ovoga bi se uglavnom vrtili oko toga ŠBB KBB, a bolje da ne upadamo u to.

Za ovo boldirano - slažem se. Ali ako se fudbalsko takmičenje u okviru jedne zemlje igra zbog osvajanja naslova prvaka te zemlje (što je logično), za šta bi se trebala igrati takmičenja poput ovog regionalnog? Za dobivanje sponzorskih para i lafo titulu čega - Zapadnog Balkana :-) :-) ? U svakom slučaju ja tu ne vidim ništa osim revijalnog karaktera, i to onog tipa kad Bijelo Dugme napravi turneju da zgrne nešto para...
jeza u ledja

#491 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by jeza u ledja »

Pa u cemu se razlikuju "Kup Evrope" i "Kup Balkana" osim u broju zemalja?

Takmicenje je posebno onoliko koliko ga napravis posebnim.
Goblin

#492 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by Goblin »

david 500 wrote:ja sam iz hrvatske,a u hrvatskoj se mnogo govori o regionalnoj ligi..stavovi su u hrvatskoj u vezi regionalne lige dosta mjesani,neki jesu za tu ligu,neki nisu...iskreno,ja jesam jer smatram da bi ta liga podigla kvalitetu nogometa(ili fudbala,kako god zelite :-D )na vecu razinu...bila bi puno zanimljivija,kvalitetnija a nakon par godina i ulaganja raznih sponzora i bogatija,te kupnjom nekih pojacanja s novcima od sponzora i igracki i infrastrukturno(mozda se i izgradi i neki dobar stadion) bolja..tako da meni,u hrvatskoj bolje bi mi bilo gledati pojacani zeljeznicar protiv pojacanog dinama,nego dinamo sa vec ionako slabom lokomotivom ili sibenikom...a isto tako vjerujem da bi u bih radije gledali pojacani sarajevo protiv pojacanog partizana,nego sarajevo sa buducnost banovicima ili slicnih protivnika..kad smo vec kod toga da cujete moj prijedlog koji bi klubovi igrali u regionalnoj ligi:

1.DINAMO
2.HAJDUK
3.RIJEKA
4.OSIJEK
5.PARTIZAN
5.CRVENA ZVEZDA
6.VOJVODINA
7.OFK BEOGRAD
8.SARAJEVO
9.ŽELJEZNIČAR
10.BORAC BANJA LUKA
11.ZRINJSKI
12.OLIMPIJA
13.MARIBOR
14.KOPER
15.BUDUCNOST PODGORICA
16.MOGREN BUDVA
17.RABOTNIČKI
18.PRISHTINA(nek i šiptari budu u toj ligi :-D )
Regionalna liga je besmislena,prvo i prvenstveno iz komercijalnog razloga. Ja govorim iz ugla navijaca Sarajeva,na ovoj listi osim 'velike cetvorke' nema nijednog atraktivnog protivnika za Sarajevo.Znaci ,sva prica se svodi na cetri utakmice za Sarajevo godisnje,malo,premalo za tolike troskove. Moram reci da sam star,i kao star covjek gledao sam puno utakmica Sarajeva sa velikom cetvorkom i znam dobro da je posjeta protiv Dinama i Hajduka bila oko 10 hiljada Partizan 12-15,Zvezda 15-20 ( pun jug zvezdinih navijaca ). Ako ne vjerujes mom sjecanju potrazi izvjestaje iz Yu lige,bilo je utakmica protiv Dinama i Hajduka sa po 5-6 hiljada gledalaca na tribinama. Naravno ,danas bi bilo vise ali samo sezonu-dvije a onda bi interes opadao,bas kao i kosarkaska regionalna liga. Na kraju je KK Bosna davala slobodan ulaz protiv Zvezde,pa opet je bila mizerna posjeta. Ljudski je idealizirati dobra,stara vremena i sam to cinim ali Yu liga,realno gledano,nije ku... valjala. Posjeta nikakva,sponzora nigdje,klubovi u dugovima-vise na drustvenim parama,igraci masovno odlaze vani,u Yu ligi je bila ista prica kao u danasnjim ligama.
Druga su vremena,danas vise ljudi bude na Sarajevo-Rudar,nego prije rata na Sarajevo-Osijek ili danas bude vise ljudi na Sarajevo-Borac,nego prije rata na Sarajevo-Borac. Znam da bi mlada raja voljela vidjeti kako je to igrati protiv Dinama,Zvezde i slicno ali nazad se ne moze. A vjerujte puno je bolje igrati protiv Dinama Kijev,nego protiv Dinama Zagreb,ja licno izmedzu Genka ili Zvezde,uvijek biram Genk. Buducnost fudbala u Bosni a i drugim Yu zemljama nije u nepotrebnoj Yu-ligi,nego u jacanju svojih liga i kvalitetnom boravku u Evropi,svakogodisnjem izlasku u grupe i prezimljavanju u Evropi,gdje bi se mogli sretati i medjusobno pa ispuniti i zelje ljudi koji su zeljni tih susreta.
jeza u ledja

#493 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by jeza u ledja »

Evo sad malo guglam.

Royal League u kojoj su ucestvovali predstavnici Danske, Svedske i Norveske (po 4 najbolje plasirane ekipe na kraju prvenstva koje se igra ljeti) je propala. Igrala se 3 sezone i onda vise nisu mogli prodati TV prava. Kazu da timovi nisu igrali sa najboljim igracima i da je interesovanje bilo slabo.

U medjuvremenu po uzoru na istu osnovana je Baltic League (Litvanija, Latvija i Estonija) i oni vec koliko vidim pice 4 sezone . Igraju od zime do ljeta (kad su im lige u pauzi) i igraju najbolje plasiranih 5 ekipa iz svake zemlje + 1. Igraju po grupama pa poslije knock out.

Takodje postoji Atlantic Cup izmedju Islandjana i Farana.
Takodje Setanta Cup izmedju klubova Irske i S. Irske.

Postoji i Kup Komonvelta zemalja bivseg SSSRa (hint ;) ) medjutim kazu interes nije kao sto je bio nekad prvenstveno sto se tice ukrajinskih i ruskih timova (naravno kad su njihove lige dovoljno velike). Kazu cak da su ucestvovali i neki timovi iz Srbije i Finske, a postojao je i Channel One Cup izmedju nekih ruskih i ukrajinskih timova.

Inace vrijedi spomenuti cuveni Mitropa Kup (Srednja Evropa) i Latin Kup (Italija, Spanija, Portugal i Francuska), pretece Evropskog Kupa. Mitropa Kup je cak trajao dugo poslije , sve do 90ih.
Vjerovatno ima jos tih nekih takmicenja, poluzvanicnih ili revijalnih , medjutim ni to ne postoji kod nas.

Ja sam se uvjerio najzad da je najbolja formula za uspjeh jedne lige trenutno velicina zemlje, tako da ... :-?

I najzad, na tvoje pitanje a), ko bi slao timove u Evropu, pa kad bi UEFA uopste dozvolila to takmicenje onda bi vrlo lako moglo i jedno i drugo - i da pojedine zemlje salju nesto, a i da regionalna liga salje nesto. Bilo bi u stvari lijepo da se cijela Evropa podjeli tako, osim ovih velikih zemalja.
cyprus

#494 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by cyprus »

Ali mi sinu ideja koja bi mogla zadovoljit apetite, a istovremeno imat smisla, što znači biti održiva... :mrgreen:

UEFA bi trebala rasformirat Europa Ligu, a umjesto tog takmičenja formirat regionalne lige, ali po sličnom formatu. Dakle, na nivou Evrope bi i dalje postojala Liga Prvaka identična kao i sad, sa svim svojim pretkolima. A umjesto EL, postojalo bi recimo 6 evropskih regija (sjever, zapad, centar, jug, jugoistok i istok) koje bi imale svoja takmičenja u kojim bi sudjelovale najbolje ekipe (osim onih koji učestvuju u Ligi Prvaka)... dakle one koje ispadnu u pretkolima CL i one koje po sadašnjem sistemu imaju plasman u EL...

Evo i predložene regije :mrgreen: :

SJEVER: Finska, Švedska, Norveška, Danska, Island, Farska Ostrva, Estonija, Latvija, Litvanija
ZAPAD: Engleska, Francuska, Holandija, Belgija, Luksemburg, Škotska, Vels, Irska, Sjeverna Irska
CENTAR: Njemačka, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Austrija, Švicarska, Lihtenštajn
JUG: Italija, Španija, Portugal, Grčka, Kipar, Izrael, Andora, Malta, San Marino
JUGOISTOK: Srbija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Crna Gora, Albanija, Bugarska, Rumunija, BiH
ISTOK: Rusija, Ukrajina, Bjelorusija, Moldavija, Turska, Gruzija, Armenija, Azerbejdžan, Kazahstan

A recimo šeširi za izvlačenje takmičenja u našoj regiji bi bili ovakvi za recimo ovu sezonu (ako znamo da Otelul učestvuje u CL, a pretpoostavimo i da će Dinamo Zagreb učestvovat)

POT 1: Steaua B, Dinamo B, Rapid B, Partizan B, Levski S, CSKA S, Vaslui, Crvena Zvezda
POT 2: Litex L, Lokomotiv S, Hajduk S, Maribor, Vojvodina, Sarajevo, Varaždin, Split
POT 3: Rad B, Široki Brijeg, Željezničar S, Borac BL, Renova, Mogren, Tirana, Koper
POT 4: Budućnost P, Rudar P, Olimpija LJ, Metalurg S, Flamurtari, Domžale, Škendija, Skenderbeu

I tako bi mogla ispast vaka neka grupa, koja bi se igrala tokom jeseni :-D :

Rapid Bucuresti
FK Sarajevo
SK Tirana
Budućnost Podgorica

Imal ovo išta smisla il su mi ovi sitni sati mozak pomutili :? :run: :run:
Last edited by cyprus on 09/08/2011 03:25, edited 2 times in total.
jeza u ledja

#495 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by jeza u ledja »

Eborg wrote: 2) Svi pravite neke poludječije liste klubova za tu ligu. Ko vam garantuje da će tu biti Crvena Zvezda ili Velež? Valjda oni prije svega u trenutnim prvenstvima trebaju biti dovoljno kvalitetni da bi stekli pravo igranja u toj novoj ligi. Po nekoj logici će biti potrebno da se ostvari plasman recimo u Premijer ligi kako bi se steklo pravo igranja "Balkanske lige".
Samo da se na ovo osvrnem. Slazem se da su ove liste djecije, ali u slucaju Srbije i Hrvatske najjaci klubovi su prilicno konzistentni, a u sustini manje vise i u BiH kad su u pitanju dva sarajevska kluba.
jeza u ledja

#496 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by jeza u ledja »

Neke stvari su drukcije.

Danas svako takmicenje se gleda kroz prizmu $$$$. Ako nema dovoljno $$$$ onda se i nece igrati. Jebote oni u Royal League odustali jer kaze nisu mogli prodati TV prava. Pa jebla ih TV prava!
U TV je i nastao problem. Danas smo svi u prilici gledati desetine i stotine utakmica godisnje izmedju velikih klubova pa nas domaca liga ni ne interesuje. :-)
Rob_Atl

#497 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by Rob_Atl »

Ma nea od tog nista, prvo bice zabranjeno gostujucim navijacima da idu na utakmice. Onda na svakoj drugoj utakmici ce parole da budu oluja 95, srebrenica, jasenovac itd... Neka nase lige pa kakva god da je, imamo i mi 3-4 dobro posjecene utakmice u sezoni, toliko bi imali i u toj ligi... Shvatite da igraci iz ove regije odma bjeze u ino cim dobiju priliku tako da necemo gledati neki bog zna kvalitetniji fudbal. Samo nasu ligu treba smanjit na 10 klubova eventualno 12 i onda ce sve doci na svoje!
fosil

#498 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by fosil »

Ma kakva regionalna liga, nasi odigraju 4 tekme u Evropi pa budu ko krepani i izranjavani, ne mogu po 2 mjeseca sebi doci. Osim toga, tu bi opet glavnu rijec imala velika 4, a ostalima mrvice. Smanjiti ovu ligu sto imamo i mandal mati.
jeza u ledja

#499 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by jeza u ledja »

Ma u pravu ste.
palermo

#500 Re: Regionalna liga SFRJ ??

Post by palermo »

Goblin wrote: Regionalna liga je besmislena,prvo i prvenstveno iz komercijalnog razloga. Ja govorim iz ugla navijaca Sarajeva,na ovoj listi osim 'velike cetvorke' nema nijednog atraktivnog protivnika za Sarajevo.Znaci ,sva prica se svodi na cetri utakmice za Sarajevo godisnje,malo,premalo za tolike troskove. Moram reci da sam star,i kao star covjek gledao sam puno utakmica Sarajeva sa velikom cetvorkom i znam dobro da je posjeta protiv Dinama i Hajduka bila oko 10 hiljada Partizan 12-15,Zvezda 15-20 ( pun jug zvezdinih navijaca ). Ako ne vjerujes mom sjecanju potrazi izvjestaje iz Yu lige,bilo je utakmica protiv Dinama i Hajduka sa po 5-6 hiljada gledalaca na tribinama. Naravno ,danas bi bilo vise ali samo sezonu-dvije a onda bi interes opadao,bas kao i kosarkaska regionalna liga. Na kraju je KK Bosna davala slobodan ulaz protiv Zvezde,pa opet je bila mizerna posjeta. Ljudski je idealizirati dobra,stara vremena i sam to cinim ali Yu liga,realno gledano,nije ku... valjala. Posjeta nikakva,sponzora nigdje,klubovi u dugovima-vise na drustvenim parama,igraci masovno odlaze vani,u Yu ligi je bila ista prica kao u danasnjim ligama.
Druga su vremena,danas vise ljudi bude na Sarajevo-Rudar,nego prije rata na Sarajevo-Osijek ili danas bude vise ljudi na Sarajevo-Borac,nego prije rata na Sarajevo-Borac. Znam da bi mlada raja voljela vidjeti kako je to igrati protiv Dinama,Zvezde i slicno ali nazad se ne moze. A vjerujte puno je bolje igrati protiv Dinama Kijev,nego protiv Dinama Zagreb,ja licno izmedzu Genka ili Zvezde,uvijek biram Genk. Buducnost fudbala u Bosni a i drugim Yu zemljama nije u nepotrebnoj Yu-ligi,nego u jacanju svojih liga i kvalitetnom boravku u Evropi,svakogodisnjem izlasku u grupe i prezimljavanju u Evropi,gdje bi se mogli sretati i medjusobno pa ispuniti i zelje ljudi koji su zeljni tih susreta.
hajmo jopet o Reginalnoj ligi, nismo odavno :D .

Odličan post Goblin :thumbup: ,ovi momci se ne sjećaju te lige, i u neku ruku razumijem njihovu želju, ali neke stvari se jednostavno ne mogu vratiti. A i nisu bile kao što mi to zamišljamo u našim glavama. Konačno Koševo nikade nije bilo ispunjeno nego na onoj utakmici Sarajevo Velež, kad je Čobo Janjuš odbranio penal Vahi a Sarajevo u zadnjoj minuti dalo gol za pobjedu. dakle, ni Zvezda, ni Dinamo, ni Hajduk, nego je Velež ispunio Koševo.
I dok mi u Hrvatskoj i Srbiji imamo bipolarnost klubova i naprosto znate ko bi učestvovao, kod nas je to sasvim drugačija situacija. Uvjeren sam, al ono stoposto, da bi u slučaju osnivanja regionalne lige, hrvatske i srpske političke elite, uz naravno pomoć bratskih zemalja, ojačale i Borac i Zrinjski, ili možda Široki....i da bi tek tu i tamo nekad Željo, nekad sarajevo bilo učesnik te lige. A igrači bi postali lovište raznih regionalni menadćera i agencija tipa beobasketa, naši klubovi bi postali stjecište poluisluženih igrača srpskih i hrvatskih klubova. makažem vam, košarka vam je primjer, ko iz nje nije ništa naučio, neće ni naučiti.

Uljuditi ovu ligu, ojačati omladinske škole, smanjiti neregulranost, dovesti bolje trenere, i onda se u Evropi sastajati sa Dinamom i Partizanom. To bi trebala biti naša budućnost.
Post Reply