U slučaju povrata po osnovu stambenog kredita ne treba poreska kartica.leigh wrote:@eluna - zavisi po kom osnovu tražiš povrat?
ukoliko je stambeni kredit - formular GPD1051, ovjerenu kopiju poreske kartice, ovjerenu kopiju GIP1022 (ili više njih ako imaš prihode po više osnova), ovjerenu kopiju kupoprodajnog ugovora, ovjerenu kopiju ugovora o stambenom kreditu, potvrdu banke o uplaćenim kamatama u 2014. godini, uvjerenje nadležnog suda da je riječ o jedinoj nekretnini koju posjedujes, kucna lista i izjava da ovim kreditom i kupovinom prvi put rjesavas stambeno pitanje.
Novi Grad - prva koverta stigla u petak.
Povrat poreza
Moderator: anex
-
funeral blues
#476 Re: Povrat poreza
-
Dzontra_Volta
#477 Re: Povrat poreza
Ovo sam ja uslikao u Poreznoj upravi Novo Sarajevo prije par godina, ali ista je dokmentacija i sada.

Ova sva dokumentacija se predaje kad prvi put tražiš povrat. Nakon toga se ne mora dostavljati ugovor o kupoprodaji, ugovor o kreditu i porezna kartica. Ostalo se podnosi svake godine.

Ova sva dokumentacija se predaje kad prvi put tražiš povrat. Nakon toga se ne mora dostavljati ugovor o kupoprodaji, ugovor o kreditu i porezna kartica. Ostalo se podnosi svake godine.
- shipak
#478 Re: Povrat poreza
Može li se ova potvrda da ja i bračni drug ne posjedujemo ništa osim ove nekretnine predati samo sa mojom ličnom kartom ili treba i njegova. I koliko se čeka?
Hvala unaprijed na odgovoru
Hvala unaprijed na odgovoru
-
Dzontra_Volta
#479 Re: Povrat poreza
Imaš obrazac izjave u poreznoj upravi. Popunis svoje podatke, potpises i ovjeris u opštini. Sekund posla (ako nije gužva u opštini). 
Ja "bračnog druga" pošaljem da vadi potvrdu u sudu. Podjela poslova.
- jazzer
#480 Re: Povrat poreza
Stigla ti prva kovertaleigh wrote:@eluna - zavisi po kom osnovu tražiš povrat?
ukoliko je stambeni kredit - formular GPD1051, ovjerenu kopiju poreske kartice, ovjerenu kopiju GIP1022 (ili više njih ako imaš prihode po više osnova), ovjerenu kopiju kupoprodajnog ugovora, ovjerenu kopiju ugovora o stambenom kreditu, potvrdu banke o uplaćenim kamatama u 2014. godini, uvjerenje nadležnog suda da je riječ o jedinoj nekretnini koju posjedujes, kucna lista i izjava da ovim kreditom i kupovinom prvi put rjesavas stambeno pitanje.
Novi Grad - prva koverta stigla u petak.
-
leigh
#481 Re: Povrat poreza
Predao 5.3 ili 6.3, tako nekakojazzer wrote:Stigla ti prva koverta? Pa kad si ti predao dokumenta, 3. januara?
- van Basten
#482 Re: Povrat poreza
jel to od ove godine ima obrazac izjave u PU? ja sam do sada uvijek u opštini to popunjavao i ovjeravao.Dzontra_Volta wrote:Imaš obrazac izjave u poreznoj upravi. Popunis svoje podatke, potpises i ovjeris u opštini. Sekund posla (ako nije gužva u opštini).
Iako je glupost neke dokumente tražiti svake godine, meni ih uredno traže. Čak su me maksuz zvali da "dopunim dokumentaciju" jer im je falila kopija ugovora o kupoprodaji i kreditu. Pa rekoh prošle godine sam kopirao, od tad se sigurno nije mjenjao
Jesu li to nešto ažurniji u poreskoj ove godine? Ili je samo u N.Gradu naprimano novog svijeta, pa su tako brzi?
-
channel10
#483 Re: Povrat poreza
Da li neko zna koje dokumente treba predati druge ili svake naredne godine kod povrata poreza po osnovu stambenog kredita? Prosle godine sam predao tovar papira, ali ove bi trebalo samo 3-4. Da li je iko u slicnoj situaciji?
-
almir_tz
#484 Re: Povrat poreza
Može li mi neko ukratko napisati šta se vrati po uredno predatoj
dokumentaciji vezano za stambeni kredit? Ima li razlika od općine do općini,
tipa, negdje ne vrijedi povrat.
Hvala puno unaprijed!
dokumentaciji vezano za stambeni kredit? Ima li razlika od općine do općini,
tipa, negdje ne vrijedi povrat.
Hvala puno unaprijed!
-
almir_tz
#485 Re: Povrat poreza
To je to?semmy wrote: i ja sam dobila povrat, 10% od placene kamate za tu godinu vrate poreza
-
Dzontra_Volta
#486 Re: Povrat poreza
Kad popunite ispravno GPD-1051 trebalo bi da vam izađe koliko ste preplatili poreza, odnosno koliko vam ide nazad.
- jazzer
#487 Re: Povrat poreza
Kol'ko Intesa ove godine uzima za potvrdu o placenim kamatama? 100 KM? 
- buba80
#488 Re: Povrat poreza
jazzer wrote:Stigla ti prva kovertaleigh wrote:@eluna - zavisi po kom osnovu tražiš povrat?
Novi Grad - prva koverta stigla u petak.? Pa kad si ti predao dokumenta, 3. januara?
Samo da napomenem da ne moraju kopije kupoprodajnog ugovora i ugovora o stambenom kreditu biti ovjerene. ja im vec trecu godinu predajem samo kopije, i bez problema je sve proslo.
-
tagomago
#489 Re: Povrat poreza
u protekloj godini, pored matičnog poslodavca, radila sam i ugovore o autorskom djelu, honorare, itd. za druge i naravno dobila da je uplaćeno sve uredno.
da li trebam te izvještaje (GIP) nositi u poresku (prijaviti) do kraja ovog mjeseca? pitam radi tih "drugih" poslova.
uz to, vidim da su mi zabrljali faktor ličnog odbitka na par plata (inače je 1, a obračunato 0), pa bih imala pravo na povrat izvjesne sume, ne? koliko se dugo čeka?
hvala vam.
da li trebam te izvještaje (GIP) nositi u poresku (prijaviti) do kraja ovog mjeseca? pitam radi tih "drugih" poslova.
uz to, vidim da su mi zabrljali faktor ličnog odbitka na par plata (inače je 1, a obračunato 0), pa bih imala pravo na povrat izvjesne sume, ne? koliko se dugo čeka?
hvala vam.
-
leigh
#490 Re: Povrat poreza
Da, moraš napraviti jednu jedinstvenu prijavu i dostaviti je do 31.03. u nadležnu poresku upravu zajedno sa GIP-ovima.tagomago wrote:u protekloj godini, pored matičnog poslodavca, radila sam i ugovore o autorskom djelu, honorare, itd. za druge i naravno dobila da je uplaćeno sve uredno.
hvala vam.
Pravo na odbitak uz koeficijent 1 iznosi 3.600 KM za godinu dana - sabereš sve neto prihode, oduzmeš 3.600, pomnožiš sa 10% posto i dobiješ iznos obaveze za porez. Sabereš ukupno uplaćni porez i napraviš razliku ove dvije veličine. Ako si više platila nego što je trebalo, dobićeš povrat, ako si platila manje, uplatiš razliku.
čeka se od 5 dana koliko sam čekao ove godine, do 9 mjeseci koliko sam čekao prošle.
-
channel10
#491 Re: Povrat poreza
Prosle godine dzabe dobio potvrdu iz banke, a ove cener ( ISP banka ).
-
leigh
#492 Re: Povrat poreza
Čitaj između redova - ostavi broj telefona kreditnoj službenici. Nama ostalima je 20 KMchannel10 wrote:Prosle godine dzabe dobio potvrdu iz banke, a ove cener ( ISP banka ).
- karanana
#493 Re: Povrat poreza
auuu, sluzbenica te garant hoce.
cvaja bogami za nas nepozeljne.
-
Dzontra_Volta
#494 Re: Povrat poreza
Meni vala dosad uvijek džaba (RB). Čak sam ove godine dobio dvije potvrde.
- jazzer
#495 Re: Povrat poreza
10 KM ove godine, nije valjda da su ti uzeli cvaju? Govorim o Intesi.karanana wrote:auuu, sluzbenica te garant hoce.
- karanana
#496 Re: Povrat poreza
intesa. prosle godine su mi uzeli cvaju.jazzer wrote:10 KM ove godine, nije valjda da su ti uzeli cvaju? Govorim o Intesi.karanana wrote:auuu, sluzbenica te garant hoce.
ove godine nisam s njima imao posla hvala bogu.
- jazzer
#497 Re: Povrat poreza
Blago tebi. I ja gledam kako da ih se kutarisem al' to je druga tema.karanana wrote:intesa. prosle godine su mi uzeli cvaju.jazzer wrote:10 KM ove godine, nije valjda da su ti uzeli cvaju? Govorim o Intesi.karanana wrote:auuu, sluzbenica te garant hoce.
ove godine nisam s njima imao posla hvala bogu.
-
channel10
#498 Re: Povrat poreza
@leigh, onda sam trebao prosle godine ostaviti broj da mi ne bi ove naplatila
Kakvih to problema imate sa ISP bankom?
Kakvih to problema imate sa ISP bankom?
-
suamua
#499 Re: Povrat poreza
20KM Intesa naplatila za potvrdu...isto kao i prosle godine
Novi Grad - stigla prva koverta
- Obuca9
#500 Re: Povrat poreza
Ja prošle godine platio 20, ove godine 10. Poslovnica na Otoci...suamua wrote:20KM Intesa naplatila za potvrdu...isto kao i prosle godine