Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mu'min

#476 Re: Bášča

Post by Mu'min »

flag: hajd nekako ćemo tješiti jedni drugi i bodriti nebil izgurali sezonu. :)
safran: A veliš mi smo ti FSR-ovci :D
Kako vidim safran flag nam je kupio žuti balkonski paradajz. Sitno ko bobe al za one koji hoće na balkonu da baščovane to je ta sorta. :)

Inače šta imaš u mislim ko pitanju konvzerviranja? Svako povrće ima svoj način. Ja neke neću nikako, neke zamrzivač, neke kiselim a neke preradim, npr. paradajz u sos. Ma tradicionalno bosanski načini. :)
vrtlar

#477 Re: Bášča

Post by vrtlar »

safran wrote:
I opet vas pitam - kako vi ovo mislite konzervirati?

Pa u konzerve :mrgreen:
Mu'min

#478 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:
safran wrote:

Početnik. :D
Mi profi direkt u BURE. :mrgreen:
flag

#479 Re: Bášča

Post by flag »

Image

Evo to je ovaj patišon, vrsta tikvice. Lijevo je neki koktel paradajz - vidiš da vonja mediteranski :D . Nemam pojma kakav je, ali da probamo. Mi imamo neki cherry paradajz koji izraste maksimalno 40-tak cm, ali zato rodi bukvalno k'o grozd, nevjerovatno kako gusto radja. Koje, šta konzervirati komšinice?
vrtlar

#480 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Sto se pripremamo za sezonu izgleda da vi jedva cekate kad ce poceti sezona sijanja.Ko bi reko da ce flag poljoprivrednik postati :mrgreen: a i mumin nije daleko :D .safran i drekalica vire iza coska :razz: i one jedva cekaju sezona da pocne.Ja ne cekam ;-)
Banksy

#481 Re: Bášča

Post by Banksy »

Mu'min wrote:
Banksy: zar nije malo prerano za paradajze za BiH ukoliko neće biti u plasteniku tokom čitave sezone?
Ja koliko znam u Bosni tek poslije 1. maja se smije iznijeti vani a bolje je oko 15. maja kad ne bude više naglih promjena vremena.
Sijanje feb/mart u veće plastične posude u kući, pikiranje april u kući, sadnja vani prvih dana maja.

Nađoh ova sjemena,
zna li ko, je li ovo tretirano?

http://www.franchisementi.it/lang1/

edit, nisu
Franchi Sementi vegetables are predominantly open pollinating, heirloom varieties that are grown primarily for their eating quality and none are genetically engineered, and no seed is chemically treated.
safran

#482 Re: Bášča

Post by safran »

Mu'min wrote:flag: hajd nekako ćemo tješiti jedni drugi i bodriti nebil izgurali sezonu. :)
safran: A veliš mi smo ti FSR-ovci :D
Kako vidim safran flag nam je kupio žuti balkonski paradajz. Sitno ko bobe al za one koji hoće na balkonu da baščovane to je ta sorta. :)

Inače šta imaš u mislim ko pitanju konvzerviranja? Svako povrće ima svoj način. Ja neke neću nikako, neke zamrzivač, neke kiselim a neke preradim, npr. paradajz u sos. Ma tradicionalno bosanski načini. :)
Vidiš, nisam ni skontala da je i to paradajz, mislila sam na kesicu ispod - crveni su plodovi.
U mene samo tri ladice na -20 C i nemam namjeru proširivati kapacitete.
safran

#483 Re: Bášča

Post by safran »

vrtlar wrote:
safran wrote:

E ne bi mi mrsko:

konzervirati (lat. conservare) čuvati, očuvati,sačuvati, održati; praviti konzerve; prid. konzerviran
vrtlar

#484 Re: Bášča

Post by vrtlar »

safran wrote:
vrtlar wrote:
safran wrote:

E ne bi mi mrsko:

konzervirati (lat. conservare) čuvati, očuvati,sačuvati, održati; praviti konzerve; prid. konzerviran

A zaboravila si konzervans spomenuti. ;-) :razz:

A usput ako znas recepte za konzerve pisi svaki savjet je dobrodosao kako uraditi.Ili neces da nam otkrivas tajne.
vrtlar

#485 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Banksy wrote:
Mu'min wrote:
Banksy: zar nije malo prerano za paradajze za BiH ukoliko neće biti u plasteniku tokom čitave sezone?
Ja koliko znam u Bosni tek poslije 1. maja se smije iznijeti vani a bolje je oko 15. maja kad ne bude više naglih promjena vremena.

Ne bih da se se pravim pametan ali zasto sredinom marta ne bi odmah stavila u velike case po dva sjemena paradajza i presadila direktno u zemlju odnosno rasadila sredinom maja.Biljka ce manje bolovati a kod tebe dva puta se rasadjuje i biljka vise boluje.Po nekim strucnjacima kad se rasadjuje biljka boluje minimum 2 sedmice.Kasnije biljka pokazuje na rodu kako se tretirala.Nasi stari ljudi su govorili da se paradajz,paprike,buranija nikad ne sade prije djurdjevdana.
Last edited by vrtlar on 19/02/2012 20:21, edited 1 time in total.
Mu'min

#486 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Banksy wrote:Sijanje feb/mart u veće plastične posude u kući, pikiranje april u kući, sadnja vani prvih dana maja.
Ti ovo sad malo pojednostavi. :)
Pitao sam te konkretno da nije prerano da paradajz siješ 17. ili 18. FEB (jer si gore napisala, da si sijala paradajz na taj datum) za BH područje.
Helem nesje, bilo više razmišljanje naglas.
Banksy wrote:Nađoh ova sjemena,
edit, nisu
Franchi Sementi vegetables are predominantly open pollinating, heirloom varieties that are grown primarily for their eating quality and none are genetically engineered, and no seed is chemically treated.
Piše ispod da nije genetski mijenjano. U EU je GMO zabranjen tako da me eto to tješi.
flag

#487 Re: Bášča

Post by flag »

Evo ovdje HRT vrtlarica, pa idite na 25.09.2011. ima dobar recept za tursiju (tako bar kazu) Inace, meni je ovo fantasticna emisija.
safran

#488 Re: Bášča

Post by safran »

vrtlar wrote:

A usput ako znas recepte za konzerve pisi svaki savjet je dobrodosao kako uraditi.Ili neces da nam otkrivas tajne.
Ništa ja nisam zaboravila, u mene jedini konzervans kuhinjska so i pođahkad sirće i sve ide u konzerve samo što su od stakla. Pa podjelih naki recept za patlidžane - teškom mukom iz googleta iskopan - nema tajni.
U mene sve ide u tegle i flaše. Prošle godine se usrećismo napravom za odvajanje sjemenki i ljuspi paradajza pa sam sav višak paradajza ukuhala i spremila u flaše. Cijelu zimu pravim domaći kečap što je super jer mi sin ne voli paradajz a kečap obožava.
U tegle ide: buranija, raštika, patlidžan, paprike u prijesolu za futrovanje, i za sami kraj sezone, kad vam ostane svega pomalo - đuveč - pa cijelu zimu imate sataraš. Kisele paprike pravim kad ih ima viška. Ove godine sam i za bebana napravila zimnicu - teglice tikvice, šljiva i kruške.
U flaše ide kralj povrća, cijeđeni sok od jabuke bez šećera i sok od šljive bez šećera pravljen u parnom sokovniku, ove godine i sirup od divlje trešnje. Kupine idu u slatko.
Sušenje: buranija, patlidžan i bamija.
safran

#489 Re: Bášča

Post by safran »

Mu'min wrote: Piše ispod da nije genetski mijenjano. U EU je GMO zabranjen tako da me eto to tješi.
GMO nije zabranjen u EU već je reguliran. Za ove što ih GMO sekira evo par izuzetno dobrih i relevantnih linkova:
www.gmo-compass.org - regulative i pravilnici u EU, pravila za obilježavanje, prekogranični transport, kultivacija, testna sadnje, rezultati studija biosigurnosti, koje GM biljke se mogu naći u prometu, prema kojim dozvolama, za šta su namijenjene itd.
http://cera-gmc.org/index.php?action=gm_crop_database - američka baza podataka, obuhvata biljke koje su negdje u svijetu dobile dozvolu za uzgoj.

Pa recimo na GMO Compass možete dobiti odgovor na pitanje koje je neko ranije postavio za kikiriki:
Research Resistance to fungi and viruses, allergen potential
Field trials USA 52
in additional countries
Approvals None
Perspective The commercial use of GM peanuts is intended in the USA, China and India.
kOmpir

#490 Re: Bášča

Post by kOmpir »

Ja bi volio imati čajnu biljku. Za sjeme mi nije problem, ali kako čitam, klijanje traje oko 2 mjeseca, te se listovi mogu brati tek nakon 3 godine. :(
Tražio sam sadnice, ima izgleda u Sloveniji, pa sam poslao upit. Ako znate nekoga da ovo može dobaviti, pomagajte :D

Image
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#491 Re: Bášča

Post by Toto »

Mu'min wrote:
Banksy wrote:Sijanje feb/mart u veće plastične posude u kući, pikiranje april u kući, sadnja vani prvih dana maja.
Ti ovo sad malo pojednostavi. :)
Pitao sam te konkretno da nije prerano da paradajz siješ 17. ili 18. FEB (jer si gore napisala, da si sijala paradajz na taj datum) za BH područje.
Helem nesje, bilo više razmišljanje naglas.
Banksy wrote:Nađoh ova sjemena,
edit, nisu
Piše ispod da nije genetski mijenjano. U EU je GMO zabranjen tako da me eto to tješi.
u EU je zabranjeno prodavati GMO proizvode ali nije zabranjeno proizvoditi i izvoziti izvan EU
Mu'min

#492 Sadnice čajeva

Post by Mu'min »

kOmpir wrote:Ja bi volio imati čajnu biljku. Za sjeme mi nije problem, ali kako čitam, klijanje traje oko 2 mjeseca, te se listovi mogu brati tek nakon 3 godine. :(
Tražio sam sadnice, ima izgleda u Sloveniji, pa sam poslao upit. Ako znate nekoga da ovo može dobaviti, pomagajte :D

Image
Šta si tačno tražio i kod koga?
Imali kakav link?

ms
Mu'min
Mu'min

#493 Bonchi

Post by Mu'min »

Svi ste čuli za bonsai al ne znam da li ste čuli za BONČI (Bonchi).
Bonchi je izvučen iz BONSAI + ČILI (feferon) = BONCHI.

Ukoliko niste znali čili (ljuta paprika) nije jednogodišnja biljka, što znači ako ima uslove može živjeti i 10-15 godina.
Donji dio stabla "odrveni" tako da dobivamo nešto slično bonsai tj. drvetu.

Pošto me je stvar fascinirala (miniaturno držvo sa plodovima) na kraju sezone hajd reko da i to probam.
Iščupo sam sadnice iz zemlje i prebacio u posude. Za sada stvar lijepo raste. Zaljevam minimalno samo vodom mada se sa približavanjem proljeća po malo daju i tekuće gnojivo Plantela Vita.

Sorta: Jalapeno Early.
Sijano: 21.januara 2011

Evo slike od prije 2 dana:
Image
Toto

#494 Re: Bášča

Post by Toto »

safran wrote:
vrtlar wrote:

Ništa ja nisam zaboravila, u mene jedini konzervans kuhinjska so i pođahkad sirće i sve ide u konzerve samo što su od stakla. Pa podjelih naki recept za patlidžane - teškom mukom iz googleta iskopan - nema tajni.
U mene sve ide u tegle i flaše. Prošle godine se usrećismo napravom za odvajanje sjemenki i ljuspi paradajza pa sam sav višak paradajza ukuhala i spremila u flaše. Cijelu zimu pravim domaći kečap što je super jer mi sin ne voli paradajz a kečap obožava.
U tegle ide: buranija, raštika, patlidžan, paprike u prijesolu za futrovanje, i za sami kraj sezone, kad vam ostane svega pomalo - đuveč - pa cijelu zimu imate sataraš. Kisele paprike pravim kad ih ima viška. Ove godine sam i za bebana napravila zimnicu - teglice tikvice, šljiva i kruške.
U flaše ide kralj povrća, cijeđeni sok od jabuke bez šećera i sok od šljive bez šećera pravljen u parnom sokovniku, ove godine i sirup od divlje trešnje. Kupine idu u slatko.
Sušenje: buranija, patlidžan i bamija.
ti spomenu ovdje parni sokovnik, molio bi te da mi odgovoris na sljedeca pitanja:
- je li to parni sokovnik kao na donjoj slici;
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 0#p4571859

http://www.eckraus.com/FP210.html

Image

Image

Image

-gdje si ga nabavila, ako je to u Bih;
kakva su tvoje iskustva sa parnim sokovnicima?

moji roditelji su parni sokovnik-kao sa slike- donijeli 1975 iz Poljske, sa godisnjeg odmora.
To je bila najvrijednija sprava na nasem imanju. Kroz sokovnik je proslo vise od dvije hiljade litara soka i kasica..
Godisnje smo pravili samo soka od crnog grozdja 50-100 litara; sok od crnog grozdja je odlican za djecu koja imaju problema sa nedostatkom zeljeza, i 2/3 toga soka je bilo unaprijed naruceno i kaparisano, uglavnom u krugu nase familije.
Sokovnik je najvise kuhao u vocnjaku, na drva, koja su mahom bila ostaci od orezivanja voca i vinove loze, pa ni ekonomika nije bila nebitna.
Ja bih svakome preporucio ovu vrstu sokovnika.
Mu'min

#495 Tavulja

Post by Mu'min »

Sad se sjeti da vas mogu pitati. Gdje mogu kupiti, koje dimenzije i po kojoj cijeni: bakrenu TAVULJU?
Nadam se da znate šta je tavulja.
Bakrena posuda za upjecanje soka od jabuka i krušaka za izradu pravog bosanskog pekmeza.
safran

#496 Re: Bášča

Post by safran »

Jeste Toto - to je taj princip. I slažem se da je fantastična stvar. Moj je prastara izvedba - plehani - a viđala sam ga i kod nas u Agricom i Merkuru - emajliranu varijantu. Uglavnom ga koristim za šljivu i džanariku a probala sam i grožđe ali ovo naše nije čemu - treba još oko njega raditi da bolje rodi. Vjerujem da bi bio dobar i za jagode, kupine i sl. pa kad bude viška proizvoda probaćemo i to.

Tavulju nisam nigdje vidjela - mi koristimo emajliranu šerpu - poširoku a pliću.
Mu'min

#497 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Evo šta je tavulja za one koji je zovu možda drugim imenom ili nisu nikad vidjeli.
Image
Banksy

#498 Re: Bášča

Post by Banksy »

Toto wrote:
Godisnje smo pravili samo soka od crnog grozdja 50-100 litara; sok od crnog grozdja je odlican za djecu koja imaju problema sa nedostatkom zeljeza, i 2/3 toga soka je bilo unaprijed naruceno i kaparisano, uglavnom u krugu nase familije.
Je li upitanju sirup ili bistri sok? Kako ste ga pravili?
I može li se to izvesti i bez tog parnog sokovnika?
flag

#499 Re: Bášča

Post by flag »

AFUS ALI je sorta vinove loze koju ima kupiti u rasadnicima u Sa. Ko ima iskustva sa kontinentalnim uzgojem, imam veliku želju za dobrim, pravim grođem... Obzirom da su se neki dijelovi Sarajeva nekad zvali i Vinogradi, pa i jedno brdo u mom košiluku, Vinograd se zove... Znaci da bi mogle kultivisane sorte i kod nas fino uspijevati. U blizini moje bašte komšija ima manji vinograd, ali nikako da saznam koje mu je to grožđe posađeno! Da ne spominjem Sloveniju, Austriju, Njemačku i njihove vinograde. E hajde, ko je stručnjak za vinovu lozu, dajte imena provjerene sorte loze koja može na 570 nadmorske visine i južne orijentacije dati ukus pravog grožđa. Toto ti spominješ neke sokove od grožđa.... u Hercegovini, šta imaš za Bosnu (efikasno) :D
Toto

#500 Re: Bášča

Post by Toto »

safran wrote:Jeste Toto - to je taj princip. I slažem se da je fantastična stvar. Moj je prastara izvedba - plehani - a viđala sam ga i kod nas u Agricom i Merkuru - emajliranu varijantu. Uglavnom ga koristim za šljivu i džanariku a probala sam i grožđe ali ovo naše nije čemu - treba još oko njega raditi da bolje rodi. Vjerujem da bi bio dobar i za jagode, kupine i sl. pa kad bude viška proizvoda probaćemo i to.

Tavulju nisam nigdje vidjela - mi koristimo emajliranu šerpu - poširoku a pliću.
hvala na info ..
majka mi je opet pozeljela da ima slican sokovnik; iako je u godinama i nije za tereta: hoce sokovnik za domaceg himbera ...

mi smo taj skokovnok koristili i kad smo pravili domaci paradajz sos.
cjedjenje paradajza kroz djevdjir i gazu zna biti teretli posao, pa kad smo nabavili sokovnik tu operaciju smo podjelili na dva dijela:
-prva faza je bila mehanicko pasiranje u djevdjiru i nesto "gravitacija" kroz gazu, bez vele truda da se iscjedi sve iz paradajza;
-druga faza je bila da se preostali neiscjedjenji dio prebaci u sokovnik pod paru. para tako "isprepada" paradajz da u djevdjiru ostane samo kora i kospe.

moja majka je imala obicaj u voce koje se cijedi u parnom sokovniku staviti svezeg ljekovitog i aromaticnog bilja (nanu, kadulju itd)
koja pod djelovanjem pare pusti manju kolicini etericnog ulja koje blago aromatizira sok
Post Reply