safran wrote:vrtlar wrote:
A zaboravila si konzervans spomenuti.
A usput ako znas recepte za konzerve pisi svaki savjet je dobrodosao kako uraditi.Ili neces da nam otkrivas tajne.
Ništa ja nisam zaboravila, u mene jedini konzervans kuhinjska so i pođahkad sirće i sve ide u konzerve samo što su od stakla. Pa podjelih naki recept za patlidžane - teškom mukom iz googleta iskopan - nema tajni.
U mene sve ide u tegle i flaše. Prošle godine se usrećismo napravom za odvajanje sjemenki i ljuspi paradajza pa sam sav višak paradajza ukuhala i spremila u flaše. Cijelu zimu pravim domaći kečap što je super jer mi sin ne voli paradajz a kečap obožava.
U tegle ide: buranija, raštika, patlidžan, paprike u prijesolu za futrovanje, i za sami kraj sezone, kad vam ostane svega pomalo - đuveč - pa cijelu zimu imate sataraš. Kisele paprike pravim kad ih ima viška. Ove godine sam i za bebana napravila zimnicu - teglice tikvice, šljiva i kruške.
U flaše ide kralj povrća, cijeđeni sok od jabuke bez šećera i sok od šljive bez šećera pravljen u parnom sokovniku, ove godine i sirup od divlje trešnje. Kupine idu u slatko.
Sušenje: buranija, patlidžan i bamija.
ti spomenu ovdje parni sokovnik, molio bi te da mi odgovoris na sljedeca pitanja:
- je li to parni sokovnik kao na donjoj slici;
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 0#p4571859
http://www.eckraus.com/FP210.html
-gdje si ga nabavila, ako je to u Bih;
kakva su tvoje iskustva sa parnim sokovnicima?
moji roditelji su parni sokovnik-kao sa slike- donijeli 1975 iz Poljske, sa godisnjeg odmora.
To je bila najvrijednija sprava na nasem imanju. Kroz sokovnik je proslo vise od dvije hiljade litara soka i kasica..
Godisnje smo pravili samo soka od crnog grozdja 50-100 litara; sok od crnog grozdja je odlican za djecu koja imaju problema sa nedostatkom zeljeza, i 2/3 toga soka je bilo unaprijed naruceno i kaparisano, uglavnom u krugu nase familije.
Sokovnik je najvise kuhao u vocnjaku, na drva, koja su mahom bila ostaci od orezivanja voca i vinove loze, pa ni ekonomika nije bila nebitna.
Ja bih svakome preporucio ovu vrstu sokovnika.