Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post Reply
muha_sa

#476 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by muha_sa »

znaju oni to moj Bosnoloze vec se prave mutavi :-) i veci branioci Srbije od samih srbijanaca.
znaju oni da ni pomislit ne bi smjeli krenut u zlocin da nisu imali svesrdnu pomoc agresorske Srbije, sto u silnom mts-u.sto u ljudstvu i raznoraznim uzickim,novosadskim, niskim i inim korpusima.
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#477 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by prljavi Hare »

muha_sa wrote:znaju oni to moj Bosnoloze vec se prave mutavi :-) i veci branioci Srbije od samih srbijanaca.
znaju oni da ni pomislit ne bi smjeli krenut u zlocin da nisu imali svesrdnu pomoc agresorske Srbije, sto u silnom mts-u.sto u ljudstvu i raznoraznim uzickim,novosadskim, niskim i inim korpusima.

Prikupiti sredstva prvenstveno pomoću naše dijaspore,jer će četnici u institucijama blokirati da se novac
iz budžeta koristi za reaktiviranje tužbe,skupljati na jedinstven račun dobrovoljne uplate građana BiH,
unajmiti najozbiljniju moguću svjetsku advokatsku kuću i raspali! :thumbup:

Vidim opet onaj Softić-pravni stručnjak nešto komentariše u vezi presude Perišiću,njemu ne treba
dozvoliti ni parnice oko međe između avlija da vodi,a kamoli šta ozbiljnije! :x
zonbirile

#478 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by zonbirile »

prljavi Hare wrote:
muha_sa wrote:znaju oni to moj Bosnoloze vec se prave mutavi :-) i veci branioci Srbije od samih srbijanaca.

Prikupiti sredstva prvenstveno pomoću naše dijaspore,jer će četnici u institucijama blokirati da se novac
iz budžeta koristi za reaktiviranje tužbe,skupljati na jedinstven račun dobrovoljne uplate građana BiH,

Vidim opet onaj Softić-pravni stručnjak nešto komentariše u vezi presude Perišiću,njemu ne treba
-----------------------
drug moj, sinoć mu ispod slike titl-profesor na FPN u Sarajevu.Blekićevoa familija,nije to šala.
prljavi Hare

#479 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by prljavi Hare »

zonbirile wrote:
prljavi Hare wrote:

-----------------------
drug moj, sinoć mu ispod slike titl-profesor na FPN u Sarajevu.Blekićevoa familija,nije to šala.
To podsjeća na reklamu koju vidjeh na nekom od naših kanala neku noć,prikazuju nekakvo zdanje uz
ženski seksepilni komentar:"International University of Travnik!".
Nisam mogao da vjerujem da to još postoji,a kamoli da se promovira! :x
JThomas

#480 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by JThomas »

prva stvar, pravo je jedno, a pravda je drugo.

druga stvar, i ako se držimo principa da je ono utvrđeno konačnim presudama i istina...to ne podrazumijeva da je u njima sadržana i cjelokupna istina.

treća stvar, svi mi znamo da je sranje smišljeno i zakuhano u beogradu, i da su ga zakuhali slobo, SANU i SPC, a ne mladići i krstići. a dobiće to nekad i pravnu formu, samo polako. evo već imamo presudu protiv jednog srbijanskog generala za pomaganje zločina u bosni. doći će to kroz razne procese i do pravog saučiniteljstva. što kaže muha mudri starina... :D odakle su bili niški specijalci, iz budimpešte?
draganbl

#481 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by draganbl »

prljavi Hare wrote:

Riječ četnici u ovom slučaju nije odgovarajuća, jer je nerazumno da se od bilo kog srpskog predstavnika može očekivati da podrži ponovno rasipanje para na unaprijed izgubljene tužbe. Evo recimo, ja sam izričiti protivnik ponovnog pokretanja tužbe, a sa četnicima imam zajedničkog koliko i vi.
Evo i u ovoj posljednjoj presudi, najvišem komandantu srbijanske vojske je potvrđeno da nije imao komandnu odgovornost i po toj osnovi je oslobođen. Znači, ponovo je rečeno, eksplicitno i direktno, da Srbija nije imala komandnu odgovornost nad snagama RS, tj. ponovo je potvrđena osnovna teza koju je Srbiju oslobodila krivice za genocid u Srebrenici, a ne suprotno, kako se ovdje pokušava namjestiti.

Priča o komandnoj odgovornosti Srbije i njenom direktnom učešću u genocidu je završena, tj. nije dokazana. Srbija je učestvovala u ratu onako kako je to interpretirano u Haškim procesima, a usvajanjem rezolucije o Srebrenici i hapšenjem Mladića i Karadžića (i ostalih), Srbija je ispunila svoje obaveze u vezi sa tim procesima.
Vlažni snovi o ratnoj odšteti od nekoliko desetina milijardi dolara će ostati ono što su oduvijek i bili: vlažni snovi.
JThomas

#482 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by JThomas »

a pomagačka krivica nije krivica?

znaš li kako se po našem KZ kažnjava pomagač?
mO k3

#483 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by mO k3 »

@dragane dobro znamo da srbi sa ove strane drine ne bi izdrzali 4 godine bez podrske srbije u bilo kojem pogledu ,zato smatram da nije potrebno da tvrdis da srbija nije bila umijesana u rat u bih... ne samo da nije bila umijesana nego je vrsila agresiju i na HR i na BiH ...sa jednim ciljem
draganbl

#484 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by draganbl »

Ženski Dr.Med wrote:@dragane dobro znamo da srbi sa ove strane drine ne bi izdrzali 4 godine bez podrske srbije u bilo kojem pogledu ,zato smatram da nije potrebno da tvrdis da srbija nije bila umijesana u rat u bih... ne samo da nije bila umijesana nego je vrsila agresiju i na HR i na BiH ...sa jednim ciljem
Reci mi gdje sam ja tvrdio da Srbija nije bila umiješana u rat?
Ja sam napisao da odluke haškog suda ukazuju da Srbija nije komandovala snagama RS. Niko nije rekao da Srbija nije pomagala RS, naprotiv, evo i u ovoj presudi Perišiću je to potvrđeno.
prljavi Hare

#485 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by prljavi Hare »

Kako rekoh,prikupiti sve nove dokaze,angažovati svjetski priznate advokate da rade na novoj tužbi,a ne
nekog potkupljivog nesposobnjakovića i izdajnika,pa ako Sud ponovo kaže da Srbija nije ništa kriva,ispoštovati
takvu odluku.

Ali kad se đeneral Sratko raspojasa na raspravama i počne prati svoje krvave ruke,siguran sam da će trag
krvi i genocida odvesti Sud u pravom pravcu.....u Beograd! :dance: :dance: :dance:
JThomas

#486 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by JThomas »

ja sam siguran da hoće. kad je kod prvog ispitivanja kakucn'o...sve će on otpjevati.
LBVIEW

#487 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by LBVIEW »

draganbl wrote:
prljavi Hare wrote:

Riječ četnici u ovom slučaju nije odgovarajuća, jer je nerazumno da se od bilo kog srpskog predstavnika može očekivati da podrži ponovno rasipanje para na unaprijed izgubljene tužbe. Evo recimo, ja sam izričiti protivnik ponovnog pokretanja tužbe, a sa četnicima imam zajedničkog koliko i vi.
Evo i u ovoj posljednjoj presudi, najvišem komandantu srbijanske vojske je potvrđeno da nije imao komandnu odgovornost i po toj osnovi je oslobođen. Znači, ponovo je rečeno, eksplicitno i direktno, da Srbija nije imala komandnu odgovornost nad snagama RS, tj. ponovo je potvrđena osnovna teza koju je Srbiju oslobodila krivice za genocid u Srebrenici, a ne suprotno, kako se ovdje pokušava namjestiti.

Priča o komandnoj odgovornosti Srbije i njenom direktnom učešću u genocidu je završena, tj. nije dokazana. Srbija je učestvovala u ratu onako kako je to interpretirano u Haškim procesima, a usvajanjem rezolucije o Srebrenici i hapšenjem Mladića i Karadžića (i ostalih), Srbija je ispunila svoje obaveze u vezi sa tim procesima.
Vlažni snovi o ratnoj odšteti od nekoliko desetina milijardi dolara će ostati ono što su oduvijek i bili: vlažni snovi.
Sta cemo s Uzickim i Niksickim korpusom, Dragane? Pod cijom su oni komandom bili i gdje su ono "oslobadali" gradove koje bi nakon toga na milost i nemilost prepustali lokalnim cetnicima?
Btw. , to sto Srbija jos nije oznacena odgovornom po komandnoj odgovornosti za pokusaj unistenja jedne drzave i jednog naroda ne znaci da to isto i nije- sto je jasno svima s par grama mozga u glavi.
Inace,da se ja pitam, za tu sintagmu "vlazni snovi" u ovom kontekstu, gdje se radi o stotinama hiljada ubijenih,jos vise onih istraumatiziranih do kraja zivota, te unistenom infrastukturom i politickom, ekonomskom i svakom dr. perspektivom jedne drzave,za sto je odgovorna bolesna idelogija s onu stranu Drine,dobio bi ti vec davno "supani pasos". :x
prljavi Hare

#488 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by prljavi Hare »

Ljubodrag Stojadinović
Gazi sistem!

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Image
Photo: Stock

Perišić jeste priznao da su oficiri odlazili u Vojsku Republike Srpske i primali platu, ali da to ni na koji način ne dokazuje da su bili deo sistema i da je Perišić bio na čelu sistema :-) :-) :-)

Vojno politički analitičar hrabro je pokazao kako
je vojska nezavisna institucija
i nema veze sa političkim rukovodstvom zemlje,
B92.net, 6. septembar 2011.
:dance: :dance: :dance:

Ovo ti je ona situacija kad kreneš da ugaziš u blato,da bi ga izbjegao ti skočiš,kad tamo govno!
:lol: :lol: :lol: :lol:
draganbl

#489 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by draganbl »

LBVIEW wrote:
draganbl wrote: Riječ četnici u ovom slučaju nije odgovarajuća, jer je nerazumno da se od bilo kog srpskog predstavnika može očekivati da podrži ponovno rasipanje para na unaprijed izgubljene tužbe. Evo recimo, ja sam izričiti protivnik ponovnog pokretanja tužbe, a sa četnicima imam zajedničkog koliko i vi.

Sta cemo s Uzickim i Niksickim korpusom, Dragane? Pod cijom su oni komandom bili i gdje su ono "oslobadali" gradove koje bi nakon toga na milost i nemilost prepustali lokalnim cetnicima?
Btw. , to sto Srbija jos nije oznacena odgovornom po komandnoj odgovornosti za pokusaj unistenja jedne drzave i jednog naroda ne znaci da to isto i nije- sto je jasno svima s par grama mozga u glavi.
Inace,da se ja pitam, za tu sintagmu "vlazni snovi" u ovom kontekstu, gdje se radi o stotinama hiljada ubijenih,jos vise onih istraumatiziranih do kraja zivota, te unistenom infrastukturom i politickom, ekonomskom i svakom dr. perspektivom jedne drzave,za sto je odgovorna bolesna idelogija s onu stranu Drine,dobio bi ti vec davno "supani pasos". :x
Ne znam šta ćeš sa tim korpusima, ja neću ništa. BiH je imala priliku da dokaže komandnu odgovornost Srbije i nije uspjela u tome. Je li se pozivala na te argumente koje ti navodiš? Je li se to tek juče saznalo za niški i užički korpus? Ja ne ulazim u to kako je tekao proces, ko je iznosio kakve argumente, niti sam pravnik, niti vojni ekspert pa da znam da tumačim na koji način je koja jedinica učestvovala na kom terenu. Jedino što prihvatam je ODLUKA SUDA i istina koju on propisuje.
Što se tiče stradalih i ubijenih, bijedno je da u razgovoru samnom manipulišeš stradalima, jer ja nikada žrtve nisam uvodio u bilo kakav drugi kontekst osim u taj da su žrtve. Kada govorim o "vlažnim snovima SaX forumaša" u vezi sa obnavljanjem tužbe, prvenstveno mislim na ono što sam napisao (mada se nekima mora barem dva puta napisati), a to su milijarde dolara ratne odštete koje BiH nikada neće dobiti od Srbije.
prljavi Hare

#490 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by prljavi Hare »

draganbl wrote:
LBVIEW wrote:
draganbl wrote: Riječ četnici u ovom slučaju nije odgovarajuća, jer je nerazumno da se od bilo kog srpskog predstavnika može očekivati da podrži ponovno rasipanje para na unaprijed izgubljene tužbe. Evo recimo, ja sam izričiti protivnik ponovnog pokretanja tužbe, a sa četnicima imam zajedničkog koliko i vi.

Ne znam šta ćeš sa tim korpusima, ja neću ništa. BiH je imala priliku da dokaže komandnu odgovornost Srbije i nije uspjela u tome. Je li se pozivala na te argumente koje ti navodiš? Je li se to tek juče saznalo za niški i užički korpus? Ja ne ulazim u to kako je tekao proces, ko je iznosio kakve argumente, niti sam pravnik, niti vojni ekspert pa da znam da tumačim na koji način je koja jedinica učestvovala na kom terenu. Jedino što prihvatam je ODLUKA SUDA i istina koju on propisuje.
Što se tiče stradalih i ubijenih, bijedno je da u razgovoru samnom manipulišeš stradalima, jer ja nikada žrtve nisam uvodio u bilo kakav drugi kontekst osim u taj da su žrtve. Kada govorim o "vlažnim snovima SaX forumaša" u vezi sa obnavljanjem tužbe, prvenstveno mislim na ono što sam napisao (mada se nekima mora barem dva puta napisati), a to su milijarde dolara ratne odštete koje BiH nikada neće dobiti od Srbije.

Samo polako dok ne bude gotova knjiga "Tako je govorio đeneral Sratko!"! :wink:
4sdoboj

#491 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by 4sdoboj »

kakvo je vrijeme došlo,ja se rodio ovdje,da ne nabrajam oca majku djedove itd,i postadoh agresor ,a ovim mojim drugarima što se znamo 36 god postadoše bliži i bolji ovi sad novi bradonje po bočinjama, bukovicama ,maočama.valjda su im bliži što bi rekli hrvati po svjetonazoru,samo napred tužite i srbiju i mene usput a volite abu hamze i slicne.pozz iz doboja gdje eto čuda gdje ljudi žive zajedno,(u stvari ko zna,možda i oni razmišljaju o tužbi).
ultima_palabra

#492 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by ultima_palabra »

4sdoboj wrote:kakvo je vrijeme došlo,ja se rodio ovdje,da ne nabrajam oca majku djedove itd,i postadoh agresor ,a ovim mojim drugarima što se znamo 36 god postadoše bliži i bolji ovi sad novi bradonje po bočinjama, bukovicama ,maočama.valjda su im bliži što bi rekli hrvati po svjetonazoru,samo napred tužite i srbiju i mene usput a volite abu hamze i slicne.pozz iz doboja gdje eto čuda gdje ljudi žive zajedno,(u stvari ko zna,možda i oni razmišljaju o tužbi).
Tužba je protiv Srbije, ja koliko znam geografiju Doboj nije u Srbiji... a ti tvoji drugari možda samo izvlače pouku iz 1992.
4sdoboj

#493 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by 4sdoboj »

ja svom djetetu uvijek kažem da se ne tuče u školi, ispred zgrade elem da bude dobar i fin,a ako neko svoje dijete uči da se tuče,mora mu objasniti da može da dobije i po glavi.
ultima_palabra

#494 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by ultima_palabra »

4sdoboj wrote:ja svom djetetu uvijek kažem da se ne tuče u školi, ispred zgrade elem da bude dobar i fin,a ako neko svoje dijete uči da se tuče,mora mu objasniti da može da dobije i po glavi.
Pravi si tata :thumbup: Šteta što to niko ne objasni Srbima u Hrvatskoj i Kosovu... za ove u BiH još ima nade, kakve takve :)
Hipatija

#495 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Hipatija »

Prvi put sam zavirio u ovu temu ( od kada postoji na ovom forumu) zbog tvoja 4s??!!
Podržavaš li onog Obrena? Je li on iz B. P. S.?
LBVIEW

#496 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by LBVIEW »

draganbl wrote:
LBVIEW wrote:

Taj svoj legalizam mozes pokusat prodat negdje drugdje- bas me zanima da li bi se da su, kojim slucajem, Bosnjaci napravili genocid nad Srbima pozivao na pravni aspekt presuda i tvrdio da ono sto nije dokazano nije se ni desilo.
Sto se tice odnosa prema zrtvama, u ovom slucaju bosnjackim, ti si svoj stav vec deklarirao sramnim ruganjem eventualnom zahtjevu tih zrtava za pravednom odstetom. Ovdje nije bila elementarna nepogoda vec smisljeni i do u detalje isplaniran projekat u kojem je trebao nestati cijeli jedan narod, a ti teznju ljudi za pravnim sankcioniranjem zlocinackog projekta za cije sprodenje je odgovorna politicka, vojna i intelektualna elita Srbije, nazivas "vlaznim snovima". I onda ja manipulator? :-)
4sdoboj

#497 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by 4sdoboj »

Hipatija wrote:Prvi put sam zavirio u ovu temu ( od kada postoji na ovom forumu) zbog tvoja 4s??!!
Podržavaš li onog Obrena? Je li on iz B. P. S.?
4s ,je da se predstavim da sam srbin,rođen u bih, na žalost većine jbg .obrena ne podržavam naravno.ne podržavam tužbu protiv srbije,forum je izmišljen da se iznese lično mišljenje.
ahuseino

#498 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by ahuseino »

zonbirile wrote:
ahuseino wrote:
draganbl wrote:
Pa čemu onda presuda služi, ako je nećemo poštovati? Ili ćemo prihvatati samo one presude koje nama odgovaraju, tj. odgovaraju našem viđenju istine? Hajde da postavim ovakvo pitanje: Da je kojim slučajem Sud u Haagu donio suprotnu presudu i osudio Srbiju za genocid, da li bi onda Srbi imali pravo da kažu: Džaba presuda, svi znamo istinu, a ona je drugačija od presude.
Kada ti kažeš: ja znam da je istina da je Srbija kriva za genocid, time daješ opravdanje da i neko drugi (ne mora Dodik, već neki običan građanin) kaže da nije bilo uopšte genocida, već su zločini u Srebrenici samo odmazda za zločine protiv Srba. (Unaprijed se ograđujem i ponavljam da ja ne mislim ni blizu slično). A onda se ponovo vrtimo u krug.
Znači, prihvatimo presude kakve god da su, potpuno ili djelimično pravedne, u cilju daljeg pomirenja.
Pa dobro eto i tu smo dobili po pichci. Nece ona kurva Evropa Islama, pa kroz takve naocale gleda i nas (moje licno misljenje, a odma da ti kazem da ja nisam vjernik). Ako ne verujes ovome ima i dokaza, bas glede nasega rata.
A ti se privezo legaliteta ko...
Mozes uzeti taj stav, ali se onda ne mozes pitati zasto pomirenja nema.

Haj, ovako - jel' ti vjerujes da je Cosic and Co. osmislio veliko rjesenje za srpski narod? Jel' vjerujes da ga je Milosevic izveo? Naposlijetku jel' vjerujes da su bosanski pijuni bili - pijuni ili masterminds?
-------------------------
e jesu "pomogli" kršćanskoj Hrvatskoj i "odmogli" muslimanskom Kosovu.Uostalom cijelo vrijeme rata u Srbiji bilo 200 000 muslimana i ne bi im ništa.Polaziš od pogrešne premise.
Ti po obicaju pojednostavljujes stvari, izjednacavas po istom pravilu, a dobro znas da je politika kurva pa se povija kako pirka, drugo vrijeme, drugi prostor. Sve stvari izjednacene - vrijeme, populacija, prostor, i na Kosovu bi bilo slicno. A eto vidicemo kad ce kosovo u Europu. :-)

200,000 Muslimana je 6% stanovnistva, dakle manjina. Zato im nista nije falilo, mislim s obzirom na Srbijanski CV.
ahuseino

#499 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by ahuseino »

draganbl wrote:
Nisam se privezo legaliteta nego zakona i sudskih odluka. Još jednom ti ponavljam, ako ti ne želiš da priznaš neke sudske presude, onda time daješ to isto pravo i drugome. Nisu svi ljudi isti, ne razmišljaju isto, ne osjećaju isto i ne vide stvari istim očima. Zašto smatraš da si jedino ti u pravu i da i drugi moraju da gledaju svijet kao i ti?
Vidi nisam ja - u pravu nego mi svi koji znamo ko je vukao konce, a to smo i vi i mi... ne pricamo zasto je rat poceo - tu se moze praviti neka argumentacija ko je kakvu politicku odluku napravio, ko je izazvao i sto-sta. Mada ne mozes kriviti neku nejac, neku curicu od 7 godina sto te je izazvala pa joj ti svezo samar i slomio vilicu. Znaci sada raspravljamo sta je ko uradio, i ko ima odgovornost (da bi se pomirili). Znaci vi ne morate gledati svijet kao ja. Ja potpuno razumijem da je vama ljepse mozda zivjeti sa maticom, u velikoj jedinstvenoj Srbiji. Ali kako ste to napravili?

Ponavljam ti po legalitetskom stavu, svi mi imamo PRAVO da priznamo ili ne priznamo presudu, ali ja GARANTUJEM da SVI MI isti ZNAMO ko je sta uradio, ko je ko, ko je sta. Ovdje podrazumjevam "sve strane u sukobu" :-) . E posto svi mi znamo (ne samo ja nego i ti, pa i brojni podrzavaoci priznanja genocida iz Srbije), onda je presuda nemocna u pomirenju. Ovako bi se i Njemacka prije 60 godina gonjala po sudovima i pozivala na presude da su izvukli pat, da nisu izgubili rat. Ali posto su bili potrani, morali su uzeti odgovornost.
ahuseino wrote: Haj, ovako - jel' ti vjerujes da je Cosic and Co. osmislio veliko rjesenje za srpski narod? Jel' vjerujes da ga je Milosevic izveo? Naposlijetku jel' vjerujes da su bosanski pijuni bili - pijuni ili masterminds?
draganbl wrote: Mogu ja da vjerujem u sto stvari. Mogu da vjerujem (ne mislim ovako, ali primjera radi) da BH rukovodstvo snosi istorijsku krivicu jer je drsko i nepromišljeno povlačilo jednostrane odluke, ne pokušavajući da uz pomoć Evrope i Amerike zaustavi Miloševićeve ambicije, ali moje vjerovanje nije relevantno. Relevantne su odluke suda i samo one doprinose pomirenju.
Nisam te pitao mozes li ti vjerovati u 100 stvari.
Ja te pitam vjerujes li da je puppetmaster bio iz Srbije, a ti mi kazes ko ga je izazvao, i kako se moglo da ga se ne izazove. Znam ja dobro da je bilo drugih nacina.

Znaci pominjuci Milosevica ti se slazes ta sve potice iz Srbije, onda kako se ne slazes da Srbija snosi odgovornost? Legalitetom, tehnikalijama? Zvijer pokrila tragove, i sada mi ti kazes sta je relevantno, a SAM ZNAS istinu.
Ako su samo relevantne odluke suda u pomirenju, onda pomirenja nikada nece biti.

Ono sto bi eticki i moralno bilo ispravno uraditi je jedina stvar koja bi doprinjela pomirenju... sada kada je gotov cin i kada su se krvave granice ucrtale i upecatile u gruntu.
Last edited by ahuseino on 07/09/2011 16:31, edited 1 time in total.
tbv

#500 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by tbv »

draganbl wrote:
tbv wrote:
draganbl wrote:Ne možemo tako. Postavlja se onda pitanja šta je istina. Moraš priznati i drugome pravo da kaže: E pa ono što ja kažem je istina. Ako ti kažeš da nije istina ono što piše u presudi, onda daješ to isto pravo i drugome, pa će se naći (a i nađe se) neko ko će reći da genocida nije bilo ni u Srebrenici. I onda hajmo jovo nanovo.
U slučaju kada se ne možemo dogovoriti oko istine, onda za to postoje sudovi.
Znači, moramo se pomiriti sa odlukama suda.

Prihvatamo presude u svrhu pomirenja, jer ne može nikako drugačije, iako bih ja rado volio.
Prihvatiti DA, ali samo one presude koje su potkovane ISTINOM, one koje su zbog manjka dokaza (jer su bili zasticeni pod slucajem Milosevic, ne znam da li su i dan danas nedostupni), prljave politike i izjednacavanje zlocina treba OBNAVLJATI dok god ISTINA ne ispliva na povrsinu.
Nemaš ti pravo (u stvari imaš, ali onda ne razmišljaš pravilno) da procjenjuješ koje presude treba, a koje ne treba prihvatiti. Sve se presude moraju prihvatiti. Sudski proces je vođen, obje strane su iznijele "svoju istinu" i dokaze za nju. Sudska presuda je donesena na osnovu iznesenih dokaza i odbrane i optužbe. Sad da li se tebi ili meni presuda sviđa ili ne sviđa, to onda može da bude samo naš lični problem. Takođe, ne možeš meni nametati svoju istinu, jer bi to značilo da i ja tebi mogu pokušati nametnuti svoju. A to onda nikuda ne vodi.
Imam ja to pravo, i tu vam ne moze pomoci ni entitetsko glasanje, ni veto u Domu naroda, ni vladika Kacavenda i vladika Grigorije zajedno. Presude se prihvataju samo ako zadovoljavaju pravdu, dok one koje ne zadovoljavaju imaju pravo na svoju reviziju. Da li ja namecem nekom istinu ako je ona historijska cinjenica, i koja je uzrok sadasnjeg stanja, ili istinu namece onaj koji ne prihvata historijske cinjenice, vec se uzda na zataskavanje cinjenica ili njihovo politicko kalkuliranje sa kojim sebi u sadasnjosti osigurava buduci opstanak!? Istina se ne moze nametnuti, ona je proizvod akcija i reakcija, pitanje se postavlja kako ti gledas na akcije koje su izazvale reakcije, ako pak smatras da su reakcije izazvale akcije onda ti ne razmisljas pravilno...
Post Reply