Pusti bolan, to je "nauka" Haruna Jahjetalić wrote:u ovom videu se iznosi bezbroj neistina i ništa drugo.muftija wrote:Da ne pametujem previse, preporucujem ovaj video da vidimo sta nauka kaze, budi te malo strplivi pa odgledajte do kraja svih osam dijelova, pa onda razmislite jeli smrt kraj i jeli vas strah smrti.
http://www.youtube.com/watch?v=rCZB2eMNpmk
- Svemir iz ničeg ?
Nauka to nije nikad rekla, nauka tvrdi da je masa konstanta. Prije par dana sam gledao neki noviji dokumentarac u kojem pojedini naučnici ne isključuju postojanje bezbroj svemira sličnih našem.
- Nebo isto što i Svemir ?
To bi bilo kao da kažem: "Kad sam rekao potok, mislio sam na okean"!
- U kuranu stoji da sunce i mjesec plove.
Ko god pogleda u nebo vidi da se u toku 24 sata položaj sunca i mjeseca mjenjaju, dakle i pećinski čovjek je primjetio da sunce, mjesec i zvjezde plove.
Da ne idem dalje. Molim te samo mi navedi gdje se konkretno i nedvosmisleno govori o npr. Americi kao kontinentu, o Arktiku, Australiji, gdje se govori o naučnim dostignućima današnjice, o avionu, atomskoj bombi, drugom svjetskom ratu. Bilo šta ali konkretno a ne da me uvjeravaš da je pisac time što je napisao htjeo reći ovo ili ono.
da li vas je strah od smrti?
- Obskurni
#476 Re: da li vas je strah od smrti?
-
talić
#477 Re: da li vas je strah od smrti?
znam Obskurni,..
ali mi nije jasno da vjernici ne shvataju da su religije preteča marksizma i da je razlika samo u tome što su religije zasnovane na strahu pravednom nagradom i kaznom a marksizam na svjesti pojedinca i pravednoj raspodjeli. Zajedničko im je i to da su oba učenja utopije samo što to vjernici još nisu shvatili.
" I poslije Tita, Tito " ! je isto što i "I poslije života, život"! Malo morgen.
ali mi nije jasno da vjernici ne shvataju da su religije preteča marksizma i da je razlika samo u tome što su religije zasnovane na strahu pravednom nagradom i kaznom a marksizam na svjesti pojedinca i pravednoj raspodjeli. Zajedničko im je i to da su oba učenja utopije samo što to vjernici još nisu shvatili.
- Obskurni
#478 Re: da li vas je strah od smrti?
To je vec druga tema o kojoj bi se dosta dalo raspraviti.
Evo predstaviše orbite kao linije koju su fiksne preko kojih planete idu. Malo morgen, orbite su elipticne i k tome, repatice imaju svoju orbitu
Hah, ne ukrštavanje puteva. Pa šta oni misle kako mjesec ima skoro istu strukturu kao i Zemlja što se tice rude. Meteori svaki dan lupaju planete, supernove proždiru galaksije a i onda dođeš slucano do ovoga http://en.wikipedia.org/wiki/Andromeda% ... _collision
Svemir je najkaoiticnija sredina a oni govore kako je to savršeno usklađen sistem, kako da ne
Ma da, atmosfera megajaki omotac koji nas štiti od svega ?
http://en.wikipedia.org/wiki/Neutron_star Samo se nadajte da nam se u blizini od 500 000 svjetlosnih godina ne desi supernova ove jedne
I još kažu na pocetku da je nebo u prevodu svemir a sada je nebo u biti atmosfera
I hoce li se napokon odluciti da li se pod sedam nebesa misli sedam slojeva atmosfere ili ipak dimenzije svemira ?
Planine stoje kako ne bi bilo zemljotresa ?
Onda je grandiozno placirana i superiorno vrši svoju funkcija planina Fuji u Japanu
Nije mi se više dalo. Pazite šta gledate, ovakvih laži ima previše.
Evo predstaviše orbite kao linije koju su fiksne preko kojih planete idu. Malo morgen, orbite su elipticne i k tome, repatice imaju svoju orbitu
Hah, ne ukrštavanje puteva. Pa šta oni misle kako mjesec ima skoro istu strukturu kao i Zemlja što se tice rude. Meteori svaki dan lupaju planete, supernove proždiru galaksije a i onda dođeš slucano do ovoga http://en.wikipedia.org/wiki/Andromeda% ... _collision
Svemir je najkaoiticnija sredina a oni govore kako je to savršeno usklađen sistem, kako da ne
Ma da, atmosfera megajaki omotac koji nas štiti od svega ?
http://en.wikipedia.org/wiki/Neutron_star Samo se nadajte da nam se u blizini od 500 000 svjetlosnih godina ne desi supernova ove jedne
I još kažu na pocetku da je nebo u prevodu svemir a sada je nebo u biti atmosfera
I hoce li se napokon odluciti da li se pod sedam nebesa misli sedam slojeva atmosfere ili ipak dimenzije svemira ?
Planine stoje kako ne bi bilo zemljotresa ?
Onda je grandiozno placirana i superiorno vrši svoju funkcija planina Fuji u Japanu
Nije mi se više dalo. Pazite šta gledate, ovakvih laži ima previše.
- citadela
#479 Re: da li vas je strah od smrti?
@talic Pljuj po religiji koliko hoces, ali pri tome se barem ostavi nauke i i zaobidji je u sirokom luku. 
-
talić
#480 Re: da li vas je strah od smrti?
ima jedna kineska poslovica koja kaže: " Znanje je mrav koji se utapa u okeanu neznanja". Ja ne tvrdim da mnogo znam ni o nauci ni o religiji ali tvrdim da dovoljno znam da sa sigurnošću mogu reći da su sve vjerske knjige misao čovjeka. Pojedini vjernici žele da kažu da u "Svetim" knjiga piše i ono što se tek kasnije otkrilo. Konkretnije i preciznije su pisali Jules Verne i Leonardo da Vinci pa bi njihove knjige mogle biti prije okarakterisane kao "Božije knjige".citadela wrote:@talic Pljuj po religiji koliko hoces, ali pri tome se barem ostavi nauke i i zaobidji je u sirokom luku.
- muftija
#481 Re: da li vas je strah od smrti?
talić wrote:u ovom videu se iznosi bezbroj neistina i ništa drugo.muftija wrote:Da ne pametujem previse, preporucujem ovaj video da vidimo sta nauka kaze, budi te malo strplivi pa odgledajte do kraja svih osam dijelova, pa onda razmislite jeli smrt kraj i jeli vas strah smrti.
http://www.youtube.com/watch?v=rCZB2eMNpmk
- Svemir iz ničeg ?
Nauka to nije nikad rekla, nauka tvrdi da je masa konstanta. Prije par dana sam gledao neki noviji dokumentarac u kojem pojedini naučnici ne isključuju postojanje bezbroj svemira sličnih našem.
- Nebo isto što i Svemir ?
To bi bilo kao da kažem: "Kad sam rekao potok, mislio sam na okean"!
- U kuranu stoji da sunce i mjesec plove.
Ko god pogleda u nebo vidi da se u toku 24 sata položaj sunca i mjeseca mjenjaju, dakle i pećinski čovjek je primjetio da sunce, mjesec i zvjezde plove.
Da ne idem dalje. Molim te samo mi navedi gdje se konkretno i nedvosmisleno govori o npr. Americi kao kontinentu, o Arktiku, Australiji, gdje se govori o naučnim dostignućima današnjice, o avionu, atomskoj bombi, drugom svjetskom ratu. Bilo šta ali konkretno a ne da me uvjeravaš da je pisac time što je napisao htjeo reći ovo ili ono.
Arapski jezik je najbogati jezik na svijetu, nemoze se desiti da u Arapskom jeziku neko kaze potok a mislina okean, u nasem bi jeziku to mozda i proslo ali u Arapskom nema sanse.
npr: "Pustio je dva mora da se dodiruju, između njih je pregrada i oni se ne miješaju."
(55- Ar-Rahman, 19-20)
Francuski naučnik poznat po podmorskim istraživnajima, kapetan Jacques Cousteau, je, na kraju istraživanja vedene barijere, rekao sljedeće:
''Analizirali smo tvrdnje nekih istraživača o tome kako postoje određene barijere koje odvajaju različite morske mase. U toku istraživanja vidjeli smo da Sredozemno more posjeduje sebi svojstvenu slanost i gustoću i kao takvo je utočište posebnih živih bića. Potom smo analizirali vodenu masu Atlanskog okeana i utvrdili da se sasvim razlikuje od Sredozemnog mora. Premda bi ova dva mora, sa aspekta slanosti, gustoće i životnih vrsta koje ih nastanjuju, trebala biti ista ili vrlo slična na Gibraltaru, mjestu gdje se spajaju, ipak, čak i u području gdje su veoma blizu, ova dva mora posjeduju različite strukture. Prilikom istraživanja suočili smo se sa situacijom koja nas je zbunila: miješanje ova dva mora sprečava nevjerovatna vodena zavjesa, koja se nalazi na liniji njihovog dodirivanja. Vodenu barijeru iste vrste su njemački naučnici otkrili 1962. godine u tjesnacu Mendep, gdje se spaja zaljev Aden i Crveno more. Prilikom naših posljednjih istraživanja utvrdili smo se da ista barijera postoji na svim linijama spajanja mora različitih struktura.''
Ova činjenica o nemiješanju voda mora koja se međusobno dodiruju, koja je zbunila kapetana Cousteaua, je prije 14 stoljeća istaknuta u Kur'anu. Ova odlika koju je nemoguće uočiti golim okom i koja izgleda nelogična najprije je objavljena ljudima na Arapskom poluotoku, koji nemaju nikakve veze sa moreplovstvom.
Kako su ljudi tada mogli znati za ovo? Kako je Muhammed (mir i blagoslov neka su na njega) mogao ovo od sebe reći?
- Obskurni
#482 Re: da li vas je strah od smrti?
Radi se o tome da se mora na površini ne miješaju nego se miješaju na dubini zbog razlicitih svojstava. Nije to nikakav misteriozni fenomen.
-
elSaik
#483 Re: da li vas je strah od smrti?
Postoji channel posvećen samo tome....
http://www.youtube.com/user/TheIslammiracle?ob=0
I ne. Nije me strah smrti. Strah me ne proživljenog života. A smrt je nešto što se svakako ne dešava nama već onima koji ostaju poslije nas. Mi nećemo ni znati da nas više nema. Smrt vam dođe poput ljepote - u oku je posmatrača.
http://www.youtube.com/user/TheIslammiracle?ob=0
I ne. Nije me strah smrti. Strah me ne proživljenog života. A smrt je nešto što se svakako ne dešava nama već onima koji ostaju poslije nas. Mi nećemo ni znati da nas više nema. Smrt vam dođe poput ljepote - u oku je posmatrača.
- vodoprovodčik
#484 Re: da li vas je strah od smrti?
Ne provaljuj se. I Mirča Elijade se tu zajebao kad je govorio o eshatologiji, tj. carstvu božijem kao pandanu komunizmu kao besklasnom posthistorijskom društvu. Marks je govorio o komunizmu kao o nužnosti samo u slučaju da se društvo nastavi kretati u onom smjeru kao što se do tad kretalo, dopuštajući npr. prirodne katastrofe kao mogućnosti koje će spriječiti komunizam. Za Religiju je drugi svijet nepobitna nužnost koju ništa ne može spriječiti. Marks jeste pogriješio u nekim svojim predviđanjima, ali moliću da ga se ne simplificira.talić wrote:znam Obskurni,..
ali mi nije jasno da vjernici ne shvataju da su religije preteča marksizma i da je razlika samo u tome što su religije zasnovane na strahu pravednom nagradom i kaznom a marksizam na svjesti pojedinca i pravednoj raspodjeli. Zajedničko im je i to da su oba učenja utopije samo što to vjernici još nisu shvatili." I poslije Tita, Tito " ! je isto što i "I poslije života, život"! Malo morgen.
Hvala!
- Teea
#485 Re: da li vas je strah od smrti?
evo jedna dobra knjiga koja ce vas osloboditi straha od smrti
al bez zezanja knjiga je extra ko voli da cita i uci bujrum
al bez zezanja knjiga je extra ko voli da cita i uci bujrum
-
mini2
#486 Re: da li vas je strah od smrti?
kako da me bude strah nečega čega uopće neću biti svjesna kada se desi? umrem i gotovo je....nema me...to je jedina istina
- shecher
#487 Re: da li vas je strah od smrti?
ooo, bit ćeš itekako svjesnamini2 wrote:kako da me bude strah nečega čega uopće neću biti svjesna kada se desi? umrem i gotovo je....nema me...to je jedina istina
-
mini2
#488 Re: da li vas je strah od smrti?
to se ti vratio/la iz mrtvih pa prenosiš vlastito iskustvo?shecher wrote:ooo, bit ćeš itekako svjesnamini2 wrote:kako da me bude strah nečega čega uopće neću biti svjesna kada se desi? umrem i gotovo je....nema me...to je jedina istina
-
Mr. Brightside
#489 Re: da li vas je strah od smrti?
sta ako umires jako dugo i bolno? 
-
mini2
#490 Re: da li vas je strah od smrti?
govorim za trenutak poslije smrti
-
Mr. Brightside
#491 Re: da li vas je strah od smrti?
opet, zavisi sta sve podrazumijevas pod "smrt", npr. tvoj mozak radi cca 5 mnuta nakon sto ti srce prestane pumpati a neko te proglasi mrtvim(grubo receno) 
-
mini2
#492 Re: da li vas je strah od smrti?
onda kada prestanem biti svjesna sebe, tada se sve gasi za mene...i ne vjerujem da ću poslije toga otići "nekome" ko će mi suditi, ali to je već druga tema.
- arzuhal
#493 Re: da li vas je strah od smrti?
Zamislim sliku:
Sjedi lik u fotelji, pucketa vatra iz kamina, sluša se Wagner i pijucka konjak...Ili bilo koja slična. ''Ne bojim se smrti''. Pošteno. Situacija to dozvoljava. Nema još gavrana da kaže:''Never more...''
Sjedi lik u fotelji, pucketa vatra iz kamina, sluša se Wagner i pijucka konjak...Ili bilo koja slična. ''Ne bojim se smrti''. Pošteno. Situacija to dozvoljava. Nema još gavrana da kaže:''Never more...''
- NIN
#494 Re: da li vas je strah od smrti?
...nemam namjeru nesto kontrirati ali mi ovakve floskule smetaju. Semitski jezici jesu kompleksniji od nasih, indo-evropskih jezika ali da je najbogatiji to ne kontam! Sta je to najbogatiji jezik, kao prvo? Drugo, jezici evoluiraju shodno vremenu i tehnoloskom napretku - arapski jezik u doba Muhameda nije isti danasnjim arapskim varijantama, bas kao sto je i nas skavenski jezik drugaciji od onog kojim su pricali nasi pradjedovi i njihovi preci! Jezik se mijenja i to je cinjenica...muftija wrote:Arapski jezik je najbogati jezik na svijetu...
Ovo gore sto si napisao je cista glupost!
- Obskurni
#495 Re: da li vas je strah od smrti?
Šta ako smo zazidali svoju ženu u zid ili ubili svoju mačku ?arzuhal wrote:Zamislim sliku:
- bijela
#496 Re: da li vas je strah od smrti?
naumpade mi jedan citat iz Jevrejskog groblja, parafrazirat ću ga,Mr. Brightside wrote:sta ako umires jako dugo i bolno?
kada glavnik lik, Sadik Dobrača, dječak u opkoljenom Sarajevu moli Uzvišenog Boga:
Plemeniti Gospodaru,
ako ćeš mi uzeti život u ovom gradu, molim Te, Milosni Gospodaru, da to bude brzo!
Neka me pogodi u srce, da ne osjetim
da me ne boli,
molim Te Bože, da sve brzo bude gotovo!
A, Uzvišeni Gospodaru, ako ćeš me ostaviti u životu, a to je opcija za koju i ja navijam
onda me nemoj učiniti raspar!
Ostavi mi, Milosni, oko sa okom
uho sa uhom,
ruku sa rukom... nogu sa nogom..
- muftija
#498 Re: da li vas je strah od smrti?
NIN wrote:...nemam namjeru nesto kontrirati ali mi ovakve floskule smetaju. Semitski jezici jesu kompleksniji od nasih, indo-evropskih jezika ali da je najbogatiji to ne kontam! Sta je to najbogatiji jezik, kao prvo? Drugo, jezici evoluiraju shodno vremenu i tehnoloskom napretku - arapski jezik u doba Muhameda nije isti danasnjim arapskim varijantama, bas kao sto je i nas skavenski jezik drugaciji od onog kojim su pricali nasi pradjedovi i njihovi preci! Jezik se mijenja i to je cinjenica...muftija wrote:Arapski jezik je najbogati jezik na svijetu...
Ovo gore sto si napisao je cista glupost!
Kad sam rekao da je najbogati jezik mislio sam na broj rijeci koje Arapski jezik ima, npr Engleski jezik ima 500000 rijeci dok Arapski ima 5000000 rijeci, sto je 10 puta vise. To je ujedno i jedan od razloga zasto niko nikad nije uspio da prevede Kur'an doslovno ni na jedan drugi jezik, jednostavno receno fali nam rijeci, za neke rijesi bi trebala citava recenica mozda i vise da se pokusaju objasniti na drugim jezicima.
Proguglajte malo pa vidite koliko drugi jezici imaju rijeci.
- Obskurni
#499 Re: da li vas je strah od smrti?
Mislim da engleski ima više od broja kojeg si naveo ali nije važno. Mislim da zaboravljaš kineski i sve njegove dijalekte jer nema teorije da je išta bogatije od tog jezika 
No, nije stvar u tome što je arapski sada bogat jezik. Radi se o tome da je arapski u tom periodu dosta zavisio od dijalekta. Bio je miks između razlicitih jezika i bez nekih utvrđenih pravila tako da je problem prevoda u tome. Nije to što je jezik bogat
No, nije stvar u tome što je arapski sada bogat jezik. Radi se o tome da je arapski u tom periodu dosta zavisio od dijalekta. Bio je miks između razlicitih jezika i bez nekih utvrđenih pravila tako da je problem prevoda u tome. Nije to što je jezik bogat
- vodoprovodčik
#500 Re: da li vas je strah od smrti?
Nemoguće je prepjevati jednu pjesmu s jednog jezika na drugi, a da se dio značenja, konotacija, igre riječima, ne izgubi u prevodu, a kamoli jednu knjigu. Kur'an po tome nije nikakav izuzetak. Nije tu u pitanju samo kvantitet leksema, nego i sintaksička struktura, a problem je još veći ako se prevodi s "nesrodnih" jezika. Recimo u starom zavjetu za Mariju se navodi da je bila "djevica", tj. na starogrčkom jeziku, dok u originalnom hebrejskom riječ koja je upotrebljena označava "ženu koja se nije udavala". Frost je fino reko da je poezija ono što se gubi u prevodu. Najlakše je stvari simplificirati i apriorno dati arapskom jeziku ekskluzivitet, jer su teolozi rekli da je tako. Šta kažu lingvisti, "ma ko njih jebe, šta oni znaju o jeziku".