Istanbul

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
rudy81

#476 Re: Istanbul

Post by rudy81 »

hamra wrote:
zilla_ wrote:
hamra wrote:Cula sam da u Istanbulu postoje neki otoci, gdje na jednom nema saobracaja, osim bicikla i kocija.. Gdje u plicaku pusis nargilu i uzivas :))

Zna li iko za takvo mjesto??
postoji, htio sam ići kad sam bio u Istanbulu al nije bilo vremena za to... uglavnom u onim turističkim mjestima se kupi karta za to... ako imaš manje od 4 dana onda nećeš imat vremena za tu avanturu :)
8 nocenja, tako da cu imati vremena definitivno :)) kako se zove samo da znam sta trazim :)
imam osjecaj da cu ustajati u 5 sati a zaspati u 3 sata n avecer da bih sve stigla sto planiram :D

dovoljno ti je jedan dan da provedes i to na najvecem otoku - Buyukada.
uzmes trajekt s Kabatasa, tamo si jako brzo plus ces usput vidjeti ostale otoke. kad stignes na otok iznajmis biciklo i uzivaj. mozes otici na brdo do manastira odakle imas super pogled, na plazu (ako te posluzi vrijeme) il se jednostavno vozikati okolo i uzivati u pogledu.
ako nisi tip za biciklo onda jednostavno prosetaj, kuce su predivne sve u cvijecu, prolaze samo kocije ili bicikla, nema buke..ma milina :)
da, i hrana je super :)
zilla_

#477 Re: Istanbul

Post by zilla_ »

To su ti Prinčevska ostrva a na turskom nebi ti znao reći kako se kaže... Uglavnom ako imaš više dana na raspolaganju preporučujem da se posjeti... Mene su već četvrti dan toliko noge boljele da nisam mogo više hodat pa sam više sjedio nego se kretao...
alibaba_i_30_godina

#478 Re: Istanbul

Post by alibaba_i_30_godina »

rudy81 wrote:
hamra wrote:
dovoljno ti je jedan dan da provedes i to na najvecem otoku - Buyukada.
uzmes trajekt s Kabatasa, tamo si jako brzo plus ces usput vidjeti ostale otoke. kad stignes na otok iznajmis biciklo i uzivaj. mozes otici na brdo do manastira odakle imas super pogled, na plazu (ako te posluzi vrijeme) il se jednostavno vozikati okolo i uzivati u pogledu.
ako nisi tip za biciklo onda jednostavno prosetaj, kuce su predivne sve u cvijecu, prolaze samo kocije ili bicikla, nema buke..ma milina :)
da, i hrana je super :)
U pitanju su ADALAR otoci kojih ima 4, a Buyukada je najveci. Sve sto je opisano u postu iznad je tacno, preporucujem iznajmljivanje bicikla (jako povoljno), jer inace neces uspjeti vidjeti nesto puno od otoka ako budes samo setala.

Prije nego krenes provjeri u koliko sati ide trajekt iz Kabatasa, voznja traje oko 1-1,5 sat. Ukoliko zakasnis na trajekt, ispred uvijek ima kombi vozaca koji cekaju i za oko 5 TL (zavisi kako se dogovorite) voze vas do Bostanci dijela grada (azijski dio) iz kojeg ima cesce prijevoz do otoka.

Jako je lijepo otici tamo ukoliko vam pocne smetati ogromna buka u samom gradu.

btw. kuce/ville su jako lijepe
Baby Jane

#479 Re: Istanbul

Post by Baby Jane »

Samo da izjavim da mi je godinama zelja otici u Istanbul...nekako mi se cini da je taj grad prelijep...

I naravno, heftaricom da se prikacim na temu :D
zilla_

#480 Re: Istanbul

Post by zilla_ »

Ja sam bio dva puta, jednom 2003. i sad za prvi maj 2012. godine... I opet imam želju da odem tamo :D Ako si student onda imaš sad jeftino ponudu za istanbul, čini mi se 180 KM za 4 noći... To je džaba... Potraži na fejsu grupu "studentski pohodi" :)
rudy81

#481 Re: Istanbul

Post by rudy81 »

Baby Jane wrote:Samo da izjavim da mi je godinama zelja otici u Istanbul...nekako mi se cini da je taj grad prelijep...

I naravno, heftaricom da se prikacim na temu :D
nista prikaciti se, prvo iscitati od prve stranice naovamo :oops: :D

u pravu si, prelijep je na neki svoj poseban nacin. ja sam tamo studirala a i prije toga bila cest gost u istanbulu (sto me u stvari potaklo na to da nastavim studij tamo).
uglavnom, ako ti se pruzi prilika da odes nemoj je propustiti :)
Baby Jane

#482 Re: Istanbul

Post by Baby Jane »

:D

Cim se ugrabi malo vremena, idem! :)
m1x

#483 Re: Istanbul

Post by m1x »

Jel postoje uređene plaže u Istanbulu ili blizu njeg ?
Jel se samo lire troše ili primaju €vrići ?
Jesu li domaćini ljubazni ?
Kakva je hrana ?
Koliko se zadržava na granici sa Srbijom, Bugarskom pa Turskom ?
Kakav je put na gore spomenutoj dionici ?
Koliko dugo treba voziti autobusom ?
Kakvi su turci po pitanju alkohola i noćnog života ?

Dobroj duši koja pristane da odgovori hvala iz srca :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
holowey

#484 Re: Istanbul

Post by holowey »

m1x wrote:Jel postoje uređene plaže u Istanbulu ili blizu njeg ?
Kakva je hrana ?

Dobroj duši koja pristane da odgovori hvala iz srca :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
istanbul je ogroman grad, na dva kontinenta, u njemu nema sta nema, cak i plaza ali za to zadovoljstvo ces morati da se vozis 20-40km ili putujes cca sat vremena, zavisno u kojem si dijelu grada smjesten...za boravak 15-20 dana, ne isplati se trositi vrijeme na plaze ali bih preporucio buyukadu koja je i ranije spominjana na ovoj temi, tamo se mozes i kupati a ima se i sta vidjeti...

turci su vise naklonjeni dolaru ali i ojri se primaju, cak te neki shopping jeftinije dodje ako placas devizama, ali moras racunati na to da ne primaju devize bas na svakom cosku...imas mjenjacnice gdje god se okrenes tako da ti to nece predstavljati problem...

hrana, skoro kao nasa, mozda ti ne budu odgovarali zacini, ali ces sigurno naci nesto i za sebe...

u odlasku nema mnogo zadrzavanja na granici, brzo se prolazi ali u povratku zna biti cekanja, pretresanja i tako to... povratak je poznata svercerska ruta tako da su stroze kontrole razumljive... put je dobar, imas dosta auto puta, a ono ostalo je magistrala...

sto se tice alkohola, moje misljenje je da turci piju vise nego mi, a pojedini dijelovi grada imaju vise zivota nocu nego danju, tako da sto se tice provoda ne brines, ima svega :D
m1x

#485 Re: Istanbul

Post by m1x »

Hvala :D
Ne reče mi jesu li ljubazni oni ? :D
holowey

#486 Re: Istanbul

Post by holowey »

m1x wrote:Hvala :D
Ne reče mi jesu li ljubazni oni ? :D
ekstra ljubazni, za razliku od susjeda i komsija, turci znaju da cijene svakog turistu :)
arte.fakt

#487 Re: Istanbul

Post by arte.fakt »

m1x wrote:Jel postoje uređene plaže u Istanbulu ili blizu njeg ?
Kakva je hrana ?

nedavno se vratio iz posjete istanbulu . sedam predivnih dana , definitivno najbolji grad u koji sam posjetio a proputovao sam mnogo ... domacini su vise nego ljubazni , pogotovo kad cuju da si iz bih . Hrana je ok , moji favoriti su riba kod galata mosta , corba i kebab , obrok od 2 KM :D . Veliki plus je javni prevoz , tramvaj i podzemna zeljeznica funkcioniraju predobro. Ja ti bas nisam neki expert za nocni zivot , moja verzija nocnog izlaska je nagrila i velika kolicina turskog caja :D
arte.fakt

#488 Re: Istanbul

Post by arte.fakt »

par fotki ;)

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Mr.Who

#489 Re: Istanbul

Post by Mr.Who »

@arte.fakt

Malo se sjedilo kod Hafiz Mustafe. :)
hamra

#490 Re: Istanbul

Post by hamra »

Bila u istanbulu 9 dana eh sad utisci :))
Odmah cu reci da su mi jako mnogo pomogli savjeti forumasa (da sve dane sam sa sobom nosala isprintane stranice kao putokaz i dodatni savjeti koji su mi i vis enego pomogli) hvala vam ljudi :)

Hotel ephesus, aksaray - smjestaj je bio bas super, sto nas je jako iznenadilo.. Jako cisto, uredno, novo, plazma tv i hidromasazna kada :) Mislim da dalje ne trebam pisati :)

Mjesta koja sam ja posjetila:
Top kapi - 25 lira
Basilica cisterna - 10 lira (ovo mjesto se MORA vidjeti)
Kapali carsija - iskreno meni se nesto nije dojmila,( sirano + zlatarska ulica) puta 100 :))
Dolma bahche palaca - prelijepo za vidjeti, kako neki kazu turski versaj :)
20 lira harem
30 lira harem + jos neki dio
40 lira cijela palaca

Galata toranj - prelijepo pogled i must see kosta 10 lira.. Nema potrebe za romanticnom vecerom posto su neki vec pisali imam bolje mjesto o kojem cu vam pisati u nastavku
Bazar zacina - mjesto koje trebate posjetiti na samom pocetku, najjeftiniji suveniri i najbolji izbor za nesvakidasnju kupovinu
Krstarenje bosforom - 6 sati (sa tri sata pauze u restoranima,bez mogucnosti kupanja) kostat ce vas 25 lira, a dva sata samo voznja 10 lira.
Sulejmanova dzamija - prelijepa gradjevina i prelijep pogled i arhitektura
Plava dzamija - ne trebam nista govoriti :)
Takim - istiklal ulica - mene se bas nije dojmila jer to je samo veca ferhadija
Ulaz u aja sofiju ce vas kostati 25 lira :)
Adalar otoci - 5 lira u jednom pravcu, a mozete koritistiti i istanbulcard sto ce vam biti i jeftinije

Sto se tice shoppinga obisla sam istiklal ulicu (nekih bar 10 puta) :D
shopping centar u istiklal ulici
zatim forum - sve evropske marke, ali i evropske cijene bez indirim :)
outlet olivium - ljudi dzaba ce te otici, a napatiti se sa prevozom, unutra su normalne radnje, a ispred svake radnje je izbacena neka odjeca koja im stoji i to je kao snizeno,
zatim optimum outlet na kadikoy azijski dio, takodjer ne vrijedi da trosis vrijeme tamo da ides, ista stvar, sve neko snizenje a nigdje veze...
Moj prijedlog je da odete u dzevahir, predobar shopping centar jedina mana mu je sto nema hm :) ali ima u forumu :)
u dzevahir sam se zavracala i stvarno ti treba dan da iscejfis :) za zenski dio ( a Boga mi i muski) victoria secret je odmah s vrata ne mozete je fuliti :)

Sto se tice prevoza, metro im je super sredjen, kako sa linijama tako mislim i na samu cistocu :) jako me je iznenadilo i samo uredjenje metroa, nema svrljanja i skrabanja kao po nasim tramvajima ili bilo sto novo s enapravi u gradu. Svidjele su mi se one ool plocice u metrou, i na svakom zidu drugi mozaik fantasticno :)

Super stavr je istanbulcard.. Platite 20 lira, dobijete kartu i 13 lira na kartici. ukoliko ponistit ejednu voznju sljedeca u roku sat vremena vam je jeftinija, sto je super posluzilo meni i mom momku,kupili smo jdnu istanbul card, pa nas je voznja izlazila 1,25 + 1,95 lira. Zeton posebno kad kupujes je 3 lire, tako da istanbul card obavezno kupite.
u azijskom dijelu je 50% jeftinije zbo g neke promocije :)

Otkrili smo jednu pijacu..ukoliko zelit enesto jeftiniju garedorobu, vozite se 3 stanice od aksaraya stanica s ezove fnkzade tako nekako.. uglavnom mislim da je pijaca petkom..

Super, extra ultra romanticno mjesto je na vrhu hotela seven hills..
Hotel se nalazi izmedju aja sofije i plave dzamije. najvisi hotel od svih, terasa je na vrhu hotela, nije natkrivena, staklena ograda, i 360 stepeni pogled na istanbul. Dva prethodno pomenuta objekta imate kao na dlanu.
Vrijedi otici na veceru (cijene kao u sarajevskoj pivnici - 25 lira vecera da se ubijes, samo im je efes skup 13 lira )
Moze se uraditi rezervacija ali ukoliko poranite mozete naci slobodno mjesto.
Jos jedna topla preporuka, morate otici na seven hills :)

Sto se tice hrane, cijene variraju od 2,5 do 5 lira doner, sve zavisi u kojem dijelu grada si. Na eminonu je dosta jeftino. sultan ahmet najskuplji...

Obavezno pripazit eukoliko jedete u restoranima pokraj puta ...
Na adalar otocima smo otisli u restoran, na kraju smo morali pokraj cijene platiti i 10% service i plus koja lria da konobar "zaokruzi"..
Stoga prvo pogledajt ena zadnjoj stranici menija, font 7 sta pise :)) Jako sitno i neprimjetno sto te na kraju odere :)
Provjereno ovo ne vazi za Seven hills hotel :))

Takodje rpripaziti na ulicne prodavace voca i slatkisa, Zeznut ce vas kako stignu. Z dva grozdaca i 2 breskve nam htjedos enaplatiti 8 lira :) Nakon par JOK i GULE GULE.. dobijes porciju jezika, ali obavezno ne pristajati na takvu cijenu. takodjer porcija kestenja ispred aja sofije na jednom standu 200g 10 lira, a na slejdecem odmah do njega 300 g 10 lira... cjenkati se maksimalno.. naucite par rijeci urskog dobro ce vam doci svakako. jer malo ko da prica engleski, vecina natuca bosanski :)

Kurs lira eura jeste 2,23 najlosiji najbolji 2,28.. Primjetila sam da je dobar u laleli i aksaray..
Moez se placati i eurima i lirama i dolarima, bitne su samooo pare :)

Sve u svemu u Istanbul se mora vratiti :))

Jos pitanja? :)
mimica23

#491 Re: Istanbul

Post by mimica23 »

Ja sam proslog puta bila u Olivium outlet-u,nista nisam kupovala osim u LcWaikiki-ju za decu.Sada sam za sledecu posetu planirala Optimum outlet cisto da malo vidimo azijsku stranu i da tamo posetim ovu radnju i kupim deci sta treba.Zanima me da li je njihova radnja veca u Olivium ili u Optimum centru?Ne bih da odem tamo ,pa da nista ne kupim a imam samo jedan dan za to.Unapred,hvala na odgovoru. :)
hamra

#492 Re: Istanbul

Post by hamra »

mimica23 wrote:Ja sam proslog puta bila u Olivium outlet-u,nista nisam kupovala osim u LcWaikiki-ju za decu.Sada sam za sledecu posetu planirala Optimum outlet cisto da malo vidimo azijsku stranu i da tamo posetim ovu radnju i kupim deci sta treba.Zanima me da li je njihova radnja veca u Olivium ili u Optimum centru?Ne bih da odem tamo ,pa da nista ne kupim a imam samo jedan dan za to.Unapred,hvala na odgovoru. :)
Isto ti je to sve iskreno.. Azijski dio (taj kojim ces ici do optimuma) kadikoy nista specijalno. dosta zapusteniji od eropskog dijela.. bolji odi u cevahir, ogroman centar a mislim da i tamo imas waikiki..

je rna azijski dio moras ici brodom pa sa metroom, pa jos pjesice nekih 10-ak min
vjesticanametli

#493 Re: Istanbul

Post by vjesticanametli »

sta da idem vidjeti u Istanbulu osim plave ĐŽamije. Imam vremena od 15 h do 24 jer naredni dan letim dalje :(
Nocni provod ne dolazi u obzir. Da li da novac mjenjam u BiH ili tamo? Je li taxi skup ili da uzimam metro?
Malo informacija bi mi punoooooooo pomoglo :)
Hvala
rudy81

#494 Re: Istanbul

Post by rudy81 »

vjesticanametli wrote:sta da idem vidjeti u Istanbulu osim plave ĐŽamije. Imam vremena od 15 h do 24 jer naredni dan letim dalje :(
Nocni provod ne dolazi u obzir. Da li da novac mjenjam u BiH ili tamo? Je li taxi skup ili da uzimam metro?
Malo informacija bi mi punoooooooo pomoglo :)
Hvala
ne znam sta te zanima: zgrade, panorame, shopping...ali evo sta mi na prvu pada na pamet:
- posto je plava dzamija na sultanahmetu tu mozes vidjeti jos dosta znamenitnosti, ja ti preporucujem da obavezno odes u yerebatan sarnici iliti basilica cistern
- onda uskocis na metro na sultanahmetu ili prosetas do galata mosta (sad bi vrijeme u istanbulu trebalo biti pravo lijepo pa preporucujem setnju), eventualno navratis u gulhane park, posjetis topkapi palacu
- ako ti ostane jos vremena opet na metro pa do zadnje stanice - kabatas i onda prosetas do dolmabahce palace, s tog mjesta imas lijep pogled na bosforski most

eto to je to ukratko :) naravno ima puno ponu lijepih mjesta za vidjeti al nazalost jedno popodne je premalo.

sto se prevoza tice taksi ne uzimaj s aerodroma, jednostavno nadji metro, na ulazu kupis zeton ides do stanice zeytinburnu, prebacis se na drugu liniju i ne izlazis do sultanahmeta :)
ILI, uzmes Havas bus s aerodroma do Taksima (shuttle koji je bio oko 10 turskih lira) i pregledas sve ove iznad stvari obrnutim redoslijedom, i uzmes metro nazad na aerodrom :)

da, probaj naci kartu grada i metro kartu vec na aerodromu, tamo mozes i zamijeniti novac
vjesticanametli

#495 Re: Istanbul

HVALAAAAAAAAA

vidi slijecem u 14 h i imam taxi i hotel u cijeni karte ali ne znam jos koji hotel .......a da mi je kad sam vec tu da znam sta trebam vidjeti a ne da bacim kofere u sobu i onda :? :-)

kako da dodem na taj most i kako da se provozam brodicem :lol: nisam sama vodim i sina sa sobom pa zato most i brodic.........kupovina me ne zanima puno (tu ce zaplatiti njemacka :lol: ) ali mali hoce u onaj centar forum ili kako se zove

i da idem u novembru :lol: je li tamo tada zima :-)
rudy81

#496 Re: Istanbul

Post by rudy81 »

vjesticanametli wrote:HVALAAAAAAAAA

vidi slijecem u 14 h i imam taxi i hotel u cijeni karte ali ne znam jos koji hotel .......a da mi je kad sam vec tu da znam sta trebam vidjeti a ne da bacim kofere u sobu i onda :? :-)

kako da dodem na taj most i kako da se provozam brodicem :lol: nisam sama vodim i sina sa sobom pa zato most i brodic.........kupovina me ne zanima puno (tu ce zaplatiti njemacka :lol: ) ali mali hoce u onaj centar forum ili kako se zove

i da idem u novembru :lol: je li tamo tada zima :-)
e to je druga prica :D ja sam kontala izmedju dva leta imas tih nekoliko sati, al ovo je jos bolje :)

bilo bi dobro da znas gdje je taj hotel pa da se organizujes...
po meni metro/tramvaj je najbolji vid prevoza kad si tamo, taksisti kad skontaju da si stranac, jel, nastojat ce te zeznuti posto-poto :D
brodic koji ce vas vozikati sat dva po bosforu uzmes sa eminonu-a (tu ti je i galata msot), uglavnom i bus/tramvajska stanica se tako zove zato je bitno da imas kartu grada, kad pohvatas ove nazive bice ti jednostavnije da se snadjes...
do Foruma takodje s tramvajem, s jednim presjedanjem (ako ides iz grada)...pisalo se puno o tim shoping centrima na ovoj temi, prelistaj mozda nadjes kakvu korisnu info...iskreno, ja sam se tamo nasla samo jednom i to spletom okolnosti, vise mi nije palo na pamet da idem :D ako budes smjestena oko Taksima u tom slucaju bolje ti je da odes do Cevahir shoping centra...
a vrijeme moze biti svakakvo, ako bude kisovito (moguce za novembar) bit ce i hladno, tako da ovi planovi padaju u vodu :D al nemoj se iznenaditi ni ako bude 20+ :)
beautyfool

#497 Re: Istanbul

Post by beautyfool »

mimica23 wrote:Ja sam proslog puta bila u Olivium outlet-u,nista nisam kupovala osim u LcWaikiki-ju za decu.Sada sam za sledecu posetu planirala Optimum outlet cisto da malo vidimo azijsku stranu i da tamo posetim ovu radnju i kupim deci sta treba.Zanima me da li je njihova radnja veca u Olivium ili u Optimum centru?Ne bih da odem tamo ,pa da nista ne kupim a imam samo jedan dan za to.Unapred,hvala na odgovoru. :)
Imas u Forum shopping centru 2 prodavnice LC waikiki-ja jedna je na glavnom ulazu a druga je negdje na 2 spratu.

U Forumu jedan citav sprat su samo djecije prodavnice, od odjece,opreme do igracaka plus imas gore na spratu prodavnice kao h&m i c&a , zaru i slicnih radnji u kojima mozes isto naci djecije stvari.

Samo jos da kazem da metro ima tacno stanicu za Forum, kad udjes, iznad vrata ima ruta gdje sve ide, pise i forum a cijena je oko 1,5 km :)
rudy81

#498 Re: Istanbul

Post by rudy81 »

beautyfool wrote:
Imas u Forum shopping centru 2 prodavnice LC waikiki-ja jedna je na glavnom ulazu a druga je negdje na 2 spratu.

U Forumu jedan citav sprat su samo djecije prodavnice, od odjece,opreme do igracaka plus imas gore na spratu prodavnice kao h&m i c&a , zaru i slicnih radnji u kojima mozes isto naci djecije stvari.

Samo jos da kazem da metro ima tacno stanicu za Forum, kad udjes, iznad vrata ima ruta gdje sve ide, pise i forum a cijena je oko 1,5 km :)
tacno je da postoji stanica u neposrednoj blizini, ali ako ide iz pravca sultanahmeta onda mora presjesti jednom..

evo nadjoh kartu metroa, znaci plavom linijoom do Yusufpase, i onda hop na crvenu liniju...nisam sto posto sigurna al gore se negdje kod Otogara izlazi

http://www.istanbultrails.com/wp-conten ... tanbul.jpg
vjesticanametli

#499 Re: Istanbul

rudy hvala ti :) nazalost tek kad sletim saznacu u kojem hotelu nocim........mislila sam samo ubaciti kofere u sobu i razguliti pa mi treba neki plan za tu subotu sta da idem vidjeti i cime da se i kuda vozim.......voljeli bismo se dokopati tog brodica malo, plave dzamije i foruma.....pa ako je to rastrkano bojim se da cu gubiti vrijeme na vozanje busom :?
hamra

#500 Re: Istanbul

Post by hamra »

nemoj ici u forum idi u cevahir..sve izu foruma imas tamo a cevahir je punoooooooooooo bolji kao 6 foruma :))
odes na taksim, sa taksima uzems metro (ne sjecam se tacno stanice pogledaj u par postova vis ekoje sam pisala) i ne moezs ga fuliti nikako.. :)
kod galata mosat ti je bazar sa zacinima to je nesto predivno (ne samo zacini, nego i vise od toga) :)
galata most / galata toranj su i tu...
a na sultanahmetu setnja i vecera u seven hillsu sve ces moci vidjeti odozgo :)
detaljno sam gore opisala kako naci seven hils :)
Post Reply