Bila u istanbulu 9 dana eh sad utisci

)
Odmah cu reci da su mi jako mnogo pomogli savjeti forumasa (da sve dane sam sa sobom nosala isprintane stranice kao putokaz i dodatni savjeti koji su mi i vis enego pomogli) hvala vam ljudi
Hotel ephesus, aksaray - smjestaj je bio bas super, sto nas je jako iznenadilo.. Jako cisto, uredno, novo, plazma tv i hidromasazna kada

Mislim da dalje ne trebam pisati
Mjesta koja sam ja posjetila:
Top kapi - 25 lira
Basilica cisterna - 10 lira (ovo mjesto se MORA vidjeti)
Kapali carsija - iskreno meni se nesto nije dojmila,( sirano + zlatarska ulica) puta 100

)
Dolma bahche palaca - prelijepo za vidjeti, kako neki kazu turski versaj

20 lira harem
30 lira harem + jos neki dio
40 lira cijela palaca
Galata toranj - prelijepo pogled i must see kosta 10 lira.. Nema potrebe za romanticnom vecerom posto su neki vec pisali imam bolje mjesto o kojem cu vam pisati u nastavku
Bazar zacina - mjesto koje trebate posjetiti na samom pocetku, najjeftiniji suveniri i najbolji izbor za nesvakidasnju kupovinu
Krstarenje bosforom - 6 sati (sa tri sata pauze u restoranima,bez mogucnosti kupanja) kostat ce vas 25 lira, a dva sata samo voznja 10 lira.
Sulejmanova dzamija - prelijepa gradjevina i prelijep pogled i arhitektura
Plava dzamija - ne trebam nista govoriti

Takim - istiklal ulica - mene se bas nije dojmila jer to je samo veca ferhadija
Ulaz u aja sofiju ce vas kostati 25 lira

Adalar otoci - 5 lira u jednom pravcu, a mozete koritistiti i istanbulcard sto ce vam biti i jeftinije
Sto se tice shoppinga obisla sam istiklal ulicu (nekih bar 10 puta)

shopping centar u istiklal ulici
zatim forum - sve evropske marke, ali i evropske cijene bez indirim

outlet olivium - ljudi dzaba ce te otici, a napatiti se sa prevozom, unutra su normalne radnje, a ispred svake radnje je izbacena neka odjeca koja im stoji i to je kao snizeno,
zatim optimum outlet na kadikoy azijski dio, takodjer ne vrijedi da trosis vrijeme tamo da ides, ista stvar, sve neko snizenje a nigdje veze...
Moj prijedlog je da odete u dzevahir, predobar shopping centar jedina mana mu je sto nema hm

ali ima u forumu

u dzevahir sam se zavracala i stvarno ti treba dan da iscejfis

za zenski dio ( a Boga mi i muski) victoria secret je odmah s vrata ne mozete je fuliti
Sto se tice prevoza, metro im je super sredjen, kako sa linijama tako mislim i na samu cistocu

jako me je iznenadilo i samo uredjenje metroa, nema svrljanja i skrabanja kao po nasim tramvajima ili bilo sto novo s enapravi u gradu. Svidjele su mi se one ool plocice u metrou, i na svakom zidu drugi mozaik fantasticno
Super stavr je istanbulcard.. Platite 20 lira, dobijete kartu i 13 lira na kartici. ukoliko ponistit ejednu voznju sljedeca u roku sat vremena vam je jeftinija, sto je super posluzilo meni i mom momku,kupili smo jdnu istanbul card, pa nas je voznja izlazila 1,25 + 1,95 lira. Zeton posebno kad kupujes je 3 lire, tako da istanbul card obavezno kupite.
u azijskom dijelu je 50% jeftinije zbo g neke promocije
Otkrili smo jednu pijacu..ukoliko zelit enesto jeftiniju garedorobu, vozite se 3 stanice od aksaraya stanica s ezove fnkzade tako nekako.. uglavnom mislim da je pijaca petkom..
Super, extra ultra romanticno mjesto je na vrhu hotela seven hills..
Hotel se nalazi izmedju aja sofije i plave dzamije. najvisi hotel od svih, terasa je na vrhu hotela, nije natkrivena, staklena ograda, i 360 stepeni pogled na istanbul. Dva prethodno pomenuta objekta imate kao na dlanu.
Vrijedi otici na veceru (cijene kao u sarajevskoj pivnici - 25 lira vecera da se ubijes, samo im je efes skup 13 lira )
Moze se uraditi rezervacija ali ukoliko poranite mozete naci slobodno mjesto.
Jos jedna topla preporuka, morate otici na seven hills
Sto se tice hrane, cijene variraju od 2,5 do 5 lira doner, sve zavisi u kojem dijelu grada si. Na eminonu je dosta jeftino. sultan ahmet najskuplji...
Obavezno pripazit eukoliko jedete u restoranima pokraj puta ...
Na adalar otocima smo otisli u restoran, na kraju smo morali pokraj cijene platiti i 10% service i plus koja lria da konobar "zaokruzi"..
Stoga prvo pogledajt ena zadnjoj stranici menija, font 7 sta pise

) Jako sitno i neprimjetno sto te na kraju odere

Provjereno ovo ne vazi za Seven hills hotel

)
Takodje rpripaziti na ulicne prodavace voca i slatkisa, Zeznut ce vas kako stignu. Z dva grozdaca i 2 breskve nam htjedos enaplatiti 8 lira

Nakon par JOK i GULE GULE.. dobijes porciju jezika, ali obavezno ne pristajati na takvu cijenu. takodjer porcija kestenja ispred aja sofije na jednom standu 200g 10 lira, a na slejdecem odmah do njega 300 g 10 lira... cjenkati se maksimalno.. naucite par rijeci urskog dobro ce vam doci svakako. jer malo ko da prica engleski, vecina natuca bosanski
Kurs lira eura jeste 2,23 najlosiji najbolji 2,28.. Primjetila sam da je dobar u laleli i aksaray..
Moez se placati i eurima i lirama i dolarima, bitne su samooo pare
Sve u svemu u Istanbul se mora vratiti

)
Jos pitanja?