Mogo se izvuc, al ja pricam sa onim sto nisu. Nisam rekao da su sve odreda ubijali, ali bilo ih je i koji jesu. Mada cinjenica je da jebilo etnicko ciscenje unaprijed smisljeno kao i progon a ovdje se pokusava osporitstranac2 wrote:Ovo nije istina, tko je imao ista u glavi mogao se izvuci. Ne kazem da nije bilo progonjenja jeste i to sistematski ali nije bilo kao sto si opisao ..invincible1921 wrote:Izmedju 16 i 60 godina tesko ko da je ostao na zapadnoj obali. Ko je uhvacen prvih dana sukoba taj je proveo torturu u logru ili zavrsio sa metkom u potiljku. Ovaj mi govori o nekakvim pravima ratnih zarobljenika, a u mostaru na zapadnoj obali tada ljudi ubijani zbog amblema armije u kuci...
Mostar u ratu
-
invincible1921
#476 Re: Mostar u ratu
-
akaunt
#477 Re: Mostar u ratu
Ja znam za jednog Hrvata što je naredio da se sruši most pa odma sutra se predomislio pa napravio drugi. Do duše to je bilo malo uzvodno od Mostara.Sarajmen wrote:Mene zanimaju saznanja o porušenim mostovima na Neretvi, kada je koji srušen, od strane koga i iz kojeg razloga, kao i to koliko je rušenje mostova predstavljalo problem u komunikaciji ljudi. Neretva je ozbiljna rijeka i vjerujem da je bilo problema, da se pokušavala savladati izgradnjom improvizovanih mostova, da je bilo potrebe i za čamcima i sl.
Eto, ako bi neko mogao da šta kaže o tome bio bih mu zahvalan. Porušenih mostova je puno, ne znam većini ni imena, gdje se koji nalazio, ko ga je i kada izgradio... sve su to historijske/povijesne zanimljivosti Mostara.
-
akaunt
#478 Re: Mostar u ratu
Ma malo toga znam sa sigurnošću. Znam da je rodjen ko sedmo dijete u siromašnoj porodici, da se ko mali otrovo nekom svinjskom glavušom. Rodjen je kazu negdje u Zagorju , mada neki tvrde da je poslje u Rusiji zamijenjen.Sarajmen wrote:Šta, ko, gdje , kada, zbog čega... daj nam ulazne informacije koje su to poznate, a ostalo ćemo udruženo da saznamo.
Dalje su samo nagadjanja...
-
akaunt
#479 Re: Mostar u ratu
Pa reko sam ti da je malo uzvodno....Sarajmen wrote:Aludiraš na lokalitet Jablanice i događaj iz II WW. Fakat si trol.
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» akaunt
2 sedmice
-
mostarac_2009
#480 Re: Mostar u ratu
Jos za vrijeme rata se moglo zakljuciti da su ga ustase srusile zajednicki sa cetnicima, po naredjenju iz Zagreba i Beograda. Zar to vise nije i pticama na grani jasno? I ustase i cetnici su imali motiv u tome.Sarajmen wrote:Mene zanimaju saznanja o porušenim mostovima na Neretvi, kada je koji srušen, od strane koga i iz kojeg razloga, kao i to koliko je rušenje mostova predstavljalo problem u komunikaciji ljudi. Neretva je ozbiljna rijeka i vjerujem da je bilo problema, da se pokušavala savladati izgradnjom improvizovanih mostova, da je bilo potrebe i za čamcima i sl.
Eto, ako bi neko mogao da šta kaže o tome bio bih mu zahvalan. Porušenih mostova je puno, ne znam većini ni imena, gdje se koji nalazio, ko ga je i kada izgradio... sve su to historijske/povijesne zanimljivosti Mostara.
-
mostarac_2009
#481 Re: Mostar u ratu
stranac2 wrote:Ovo nije istina, tko je imao ista u glavi mogao se izvuci. Ne kazem da nije bilo progonjenja jeste i to sistematski ali nije bilo kao sto si opisao ..invincible1921 wrote:Izmedju 16 i 60 godina tesko ko da je ostao na zapadnoj obali. Ko je uhvacen prvih dana sukoba taj je proveo torturu u logru ili zavrsio sa metkom u potiljku. Ovaj mi govori o nekakvim pravima ratnih zarobljenika, a u mostaru na zapadnoj obali tada ljudi ubijani zbog amblema armije u kuci...
Bilo je jos gore nego sto je gore opisano. Bilo je i zena i djece u logorima, samo zato sto su muslimani ili sto se nekom ustasi nije svidjalo necije muslimansko ime. To se zove etnicko ciscenje ili genocid prema nekom narodu!
Svi muskarci koji su imali srecu i pusteni sa heliodroma morali su sa svojim porodicama (u slucaju da su ih porodice jos uvijek cekale zive na "zapadnoj" strani) da u roku od 24 sata napuste Mostar, BiH, a onda dalje preko Hrvatske da sele u trece zemlje. To je takodjer tipicno etnicko ciscenje i genocid!
Muslimani u Mostaru su najmanje bili za rat i normalno da nisu htjeli da idu iz svojih kuca, a naivni su bili jer su isli logikom, "nisam nikoga dirao, tako da nece niko mene dirati". Medjutim ovaj rat je bila jedna dobra lekcija muslimanima u BiH, a isto tako jedina istorijska prilika krscanskoj evropi da protjera jedinu grupisanu populaciju muslimana na podrucju evrope. Zar se ovdje ima vise sta raspravljati, osim da pisemo o cinjenicama etnickog ciscenja u Mostaru?
-
mostarac_2009
#482 Re: Mostar u ratu
Ja sam je vidio i te kako, uperenu u moju glavu, samo zato sto sam musliman!tetejac wrote:25 godina od rata a ovdje se pričaju iste priče. Niko se nije pomjerio za milimetar. Svi svoju priču pričaju i Srbi i Hrvati i Muslimani. Čitam i ne vjerujem. Takoreći djeca koja puške vidjela nisu
Nego, kad ce doci vrijeme kad ce ustase i cetnici konacno priznati svoja zlodjela pa da krenemo naprijed? Ili je cilj "zavrsimo zapoceto" kao sto to kaze slogan HDZ-A?
-
mostarac_2009
#483 Re: Mostar u ratu
Međunarodna pravna definicija zločina genocida data u članu II i III Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju genocida, iz 1948. godineSarajmen wrote:@mostarac2009, ispravi svoj komentar u dijelu ''To je takodjer tipicno etnicko ciscenje i genocid!'' i obriši pojam genocid. Nema osnova za upotrebu tog pojma.
član II opisuje dva elementa zločina genocida:
1) mentalni element , znači "namjera da potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa kao takva, i
2) fizički element koji uključuje pet djela opisanih u sekcijama, a, b , c , d i e. Zločin mora uključivati oba elementa da bi se zvao "genocid".
član III opisan sa pet kažnjivih oblika zločina genocida: genocid, konspiracija, podsticaj, pokušaj i saučesništvo.
Dijelovi Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju genocida
"član II: U ovoj konvenciji genocid znači bilo koji od ovih djela izvršenih za namjerom da se potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa, kao takva:
(a) Ubijanje pripadnika grupe (određenog naroda);
(b) Uzrokovanje teških tjelesnih i mentalnih povreda pripadnicima grupe;
(c) Namjerno podvrgavanje grupe takvim životnim uslovima koji prouzrokuju njeno potpuno ili djelimično uništenje;
(d) Uspostavljajuči mjere s namjerom spriječavanja rađanja u okviru grupe;
(e) Prinudno premještanje djece iz jedne u drugu grupu.
član III:
(a) Genocid;
(b) Plan za izvršenje genocida;
(c) Direktno i javno podsticanje na izvršenje genocida
(d) Pokušaj genocida;
(e) Saučesništvo u genocidu."
Mozes li na bilo kakav nacin da mene ili citatelje na ovoj temi uvjeris da u Mostaru nije bio genocid prema muslimanima?
Komentar moderatora: @mostarac_2009,ne vladaš činjenicama, opomena pred ban
-
mostarac_2009
#484 Re: Mostar u ratu
Izvini jarane, nemoj shvatiti nista licno, jer ocito mi djeluje kao da si to tako shvatio iz nekog razloga, ali imas li ti koju cinjenicu da nam obrazlozis ili prilozis da mene ili citatelje ove teme uvjeris da ove moje i tvrdnje drugih forumasa nisu jasno kristalne cinjenice?mostarac_2009 wrote:Međunarodna pravna definicija zločina genocida data u članu II i III Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju genocida, iz 1948. godineSarajmen wrote:@mostarac2009, ispravi svoj komentar u dijelu ''To je takodjer tipicno etnicko ciscenje i genocid!'' i obriši pojam genocid. Nema osnova za upotrebu tog pojma.
član II opisuje dva elementa zločina genocida:
1) mentalni element , znači "namjera da potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa kao takva, i
2) fizički element koji uključuje pet djela opisanih u sekcijama, a, b , c , d i e. Zločin mora uključivati oba elementa da bi se zvao "genocid".
član III opisan sa pet kažnjivih oblika zločina genocida: genocid, konspiracija, podsticaj, pokušaj i saučesništvo.
Dijelovi Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju genocida
"član II: U ovoj konvenciji genocid znači bilo koji od ovih djela izvršenih za namjerom da se potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa, kao takva:
(a) Ubijanje pripadnika grupe (određenog naroda);
(b) Uzrokovanje teških tjelesnih i mentalnih povreda pripadnicima grupe;
(c) Namjerno podvrgavanje grupe takvim životnim uslovima koji prouzrokuju njeno potpuno ili djelimično uništenje;
(d) Uspostavljajuči mjere s namjerom spriječavanja rađanja u okviru grupe;
(e) Prinudno premještanje djece iz jedne u drugu grupu.
član III:
(a) Genocid;
(b) Plan za izvršenje genocida;
(c) Direktno i javno podsticanje na izvršenje genocida
(d) Pokušaj genocida;
(e) Saučesništvo u genocidu."
Mozes li na bilo kakav nacin da mene ili citatelje na ovoj temi uvjeris da u Mostaru nije bio genocid prema muslimanima?
Komentar moderatora: @mostarac_2009,ne vladaš činjenicama, opomena pred ban
-
tetejac
#485 Re: Mostar u ratu
Od koga ti tačno tražiš nekakvo priznanje? Zamolio bih moderaciju da uzme u obzir ova prozivanja i vrijeđanja. Ovo nije prvi put. Bio sam hrvatski vojnik 9 godina, ne smatram se Ustašom a svoje sam pošteno odradio. Kad sam u Mostaru bez problema odem na lijevu stranu kod prijatelja na roštilj, kupanje... kome da ja priznajem svoja ‘zlodjela’? Ovaj mali bi kako mi se čini volio da su oni iz Žitoprometove zgrade sasjekli one armijaše u povlačenju samo da može žešće udariti po ‘Ustašama’. To je već za dijagnozu.mostarac_2009 wrote:Ja sam je vidio i te kako, uperenu u moju glavu, samo zato sto sam musliman!tetejac wrote:25 godina od rata a ovdje se pričaju iste priče. Niko se nije pomjerio za milimetar. Svi svoju priču pričaju i Srbi i Hrvati i Muslimani. Čitam i ne vjerujem. Takoreći djeca koja puške vidjela nisu
Nego, kad ce doci vrijeme kad ce ustase i cetnici konacno priznati svoja zlodjela pa da krenemo naprijed? Ili je cilj "zavrsimo zapoceto" kao sto to kaze slogan HDZ-A?
-
tetejac
#486 Re: Mostar u ratu
Nismo se bavili jer su svi sugovornici to preskočili. U povlačenju armijaši iz Vranice, naišli su na položaj HVO u zgradi preko puta vodovoda kada su pretrčavali Šantićevu kod bazena. Bili su otkriveni ali nije pucano na njih. Na tom položaju je bila gradska raja sa Rudnika i nisu metka ispalili. Gledali su ih kako pretrčavaju i kako uz zid zgrade lagano idu prema bazenu i Uzaku. Ovi vjerovatno nisu svjesni bili da ih gledaju preko nišana i sa prizemlja i sa sprata. Scene za filmova. U ratu je svega bilo.
-
tetejac
#487 Re: Mostar u ratu
Jeste, odnosi se na Vranicu i Maj ‘93. Ovo ti je iz prve ruke. Malo ljudi ovo zna. Kad sam u Mostaru mogu ti poslati poruku pa dođi da čuješ. Sjednemo kod Rote na ćevape, ljudi ti ispričaju.
-
invincible1921
#488 Re: Mostar u ratu
@tetejac nadam se da ne misliš na mene oko ovoga "mali" i zitopromet jer ja zaista nisam nigdje iznio mišljenje takvo. Koliko znam nisam čak ni iskazao mržnju ni u jednom postu samo realne činjenice 
-
tetejac
#489 Re: Mostar u ratu
Nisam mislio na tebe, imao si i ti nekih bisera ali nisam reagirao. Vi ste mlađa raja, kolko tolko mlađi momci samo brate puno ste kurčeviti što nikako ne kontam. Ako mogu ja kao hrvatski vojnik sjest s ljudima, pojest, popit, normalno popričat ne vidim razloga da vi mlađi ovako reagirate oštro i na prvu. Ovdje posebno mislim na mostarca, lijepo mu odgovorim, kontam čovjek traži nekog idem mu pomoć kad on na kraju meni malte ne jebe mater. Ne ide to tako ni na internetu ni u životu. Možeš samo najebat. Evo dobio je ban bez veze a u pravom životu bi dobio klempu i to od svojih da mi je to rekao u lice. Previše kurčevitosti, držite svoje strane što donekle razumijem ali previše uveličavate u tim pričama. Istina je jedna, može se malo spinovat ali ne za 360.
-
tetejac
#490 Re: Mostar u ratu
Tačno, bili su pripadnici druge bojne HVO-a. Njima se i pakuje rušenje nekih mostova što nije istina. Sve mostove je srušila JNA osim starog. Ovo za Valentina su bajke. Ne govorim zato da bih ga branio već što za takvo što nije sposoban.
-
zenit dozic
#491 Re: Mostar u ratu
Svaki most na Neretvi je srusen od strane HVOa
To bi valjda vi koji kazete da raspolazete nekim cinjenicama morali ili barem trebali znati
To bi valjda vi koji kazete da raspolazete nekim cinjenicama morali ili barem trebali znati
-
tetejac
#492 Re: Mostar u ratu
Istina, drugoj se pakuje i paljenje Kujundžiluka što isto nije tačno. Ustvari ne da nije tačno nego je šupački. Nije Valentin levat, daleko od toga posebno što se sistema tiče al on da bude zapovjednik diverzanata - nema šanse. Na visokom nivou da, na nivou od 100 ljudi, neka taktička grupa - nema šanse.
-
tetejac
#493 Re: Mostar u ratu
Raspitat ću se ali sam načuo kroz priču, nisam pitao nije me zanimalo. Znam da je druga bojna jedna od prvih prešla na drugu stranu 1992. Čudno mi je da se njih optužuje. Druga bojna HVO-a je većinom bila gradska, ali da ne bude zabune bilo je tu krkana i sa strane koji su mogli na svoju ruku napravit nešto sitno. Nije ih bilo puno. Većinom gradska raja. Jel se te optužbe odnose na sukob sa Srbima u ljeto ‘92 ili Armijom ‘93??
-
tetejac
#494 Re: Mostar u ratu
Kako god okreneš nije logično ni 92 a još manje 93. Ja sam mislio da je Kujundžiluk većinom uništen u napadnim akcijama u ljeto ‘92. U borbi sa JNA i četnicima. Da ga pale Hrvati ‘92 nema logike, ‘93 isto tako 
- Nekako s proljeća
#495 Re: Mostar u ratu
I dio
II dio
II dio
- Nekako s proljeća
#496 Re: Mostar u ratu
III dio
V dio
V dio
-
invincible1921
#497 Re: Mostar u ratu
@Nekako s proleca jesil nasao 4. dio
@tetejac Ja se izvinjavam ako sam te uvreijdio. Sve konkretne dogadaje koje sam opisao pisao onako kako znam poprlicno sigurno da su se desili. Ove rasprave sto su se vodile oko vecih stvari tipa oko UZP i ostalo do njih nije ni trebaklo doc niti je tema predvidjena za to. Mada nebitno nastavit u konrektnom razgovoru i dalje
@tetejac Ja se izvinjavam ako sam te uvreijdio. Sve konkretne dogadaje koje sam opisao pisao onako kako znam poprlicno sigurno da su se desili. Ove rasprave sto su se vodile oko vecih stvari tipa oko UZP i ostalo do njih nije ni trebaklo doc niti je tema predvidjena za to. Mada nebitno nastavit u konrektnom razgovoru i dalje
- Nekako s proljeća
#498 Re: Mostar u ratu
nisam našao epizodu 4,vjerovatno ga ima na portalu federalne tv.
-
invincible1921
#499 Re: Mostar u ratu
Ja sam gledo nema je ni tamo isto ko da je izbrisana da je se ne moze nacNekako s proljeća wrote:nisam našao epizodu 4,vjerovatno ga ima na portalu federalne tv.
-
tetejac
#500 Re: Mostar u ratu
Nemaš se šta izvinjavat, nisi me ničim uvrijedio nego onako generalno kažem. Pozdrav i živio!invincible1921 wrote:@Nekako s proleca jesil nasao 4. dio![]()
![]()
![]()