Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
exploit

#476 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by exploit »

Image

Frikija sam nasla kod autobuske stanice, kad je bila bebac pravi. Kod mene je 4 mjeseca.

Dok je jos manja bila nije se nikako normalno ponasala, pravila je salto unazad, sve zavjese po stanu je unistila, nije se dala maziti ni sekunde,girzla je. Sada kada je poodrasla, mazi se samo kad se njoj cefne, odnosno ujutro kad tek ustanemo gura glavicu i sva je mazna.

Hranu i pijesak joj kupujem u DMu. Voli one vrecice sa hranom u bijelom umaku i keksice,ali jede i jaja, grah, najvise voli kospice/spice od bundave.Samo,naravno,ako ih ja ogulim, pa se to cesto pretovri u grickanje da bih njoj dala(:
Na pijesak se odmah navikla (isto iz DMa, 7.5KM 10L)i sto mi je pravo cudno kada joj se napuni pijesak mjauce i zove nas nece nigdje da se "olaksa" osim u svojoj 'govnari'. Na ogrlicu protiv buha se odmah navikla, malo se ceskala, ali sada je ok

Samo ne znam kako ce reagovati kada nastupi vrijeme parenja. Sada je dosta mirna, ali ne znam kako bi se mogla ponasati? je su l previse divlje u tom periodu?
minjonja

#477 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

kad dodje u pubertet, mjaukace non stop i popece ti se na glavu. barem su moje takve bile. provodice dane na prozoru smekajuci muzjake i velike su sanse da padne onda zbog ljubavi (moje su obje prezivjele sa sestrog sprata, sa devetog jedna nije). ako mee ovo procita, odmah ce ti reci da je steriliziras jer je njena maca umrla od raka dojke sa devet godina. obicno mogu zivjeti i do 15. ima ih i starijih. sto je prije steriliziras, to su manje sanse da rak dobije.

evo jedan link: http://www.snapus.org/site/PageServer?pagename=Myths

a to sto je pomalo agresivna ima veze s tim sto je rano odvojena od brace i sestara i mame. oni bi je naucili da se ponasa kao "normalna" macka. al ne brini, kad malo ostari, smirice se. ja sam imala krvave noge i ruke zbog svog macka, ali cim je odrastao (dvije godine) i cim sam mu nabavila drugu macu, smirio se i sad nema vece maze od njega.
hana_montana

#478 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by hana_montana »

moja je trenutno u toj fazi,stara je 10 mjeseci i nisam je kastrirala sve mi nesto zao :roll: al moracu to uraditi ovih dana :( nije nesto divlja samo s vremena na vrijeme jurca po stanu, problem je sto je pocela da zavija u zadnje vrijeme isto kao da place :roll: i valja se po podu,cak se 2 puta popiskila u hodniku mada to nikad nije radila cak i kad je bila mala :roll:
posto stvarno nemam uslove za macice i ne znam sta bih s njima moracu je kastrirati :(
exploit

#479 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by exploit »

I moja shmeka kroz prozor, pocelo je znaci.

Veterinaru cu je definitivno odvesti, i radi nje i radi nas. Hvala
suncica24

#480 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

Je li ovo cijeli grad ima macice :-D

Moj je isto u tinejdzerskom dobu, jurcanje po kuci je standard (i to je najljepse bjesniti oko 6h u jutro), kao i "grickanje" (mislim...vise me podsjeca na neku pumu, samo cekam da mi ruku odgrize, a ne na malo mace) i sjedenje na prozoru uz tuzno mnjaukanje, lagano asikuje sa svim sto ispod prozora prodje.
Namjeravam ga kastrirati, ali mi bas zaaaaaaaoooooo, treba mu ipak oduzeti pravo na upucavanje curama i potomke, ali... ako hoce ostati u ovoj kuci, nema mu druge, ili da se mi selimo, ovako izranjavani, neispavani i izmoreni tuznim zovom namjenjenom partnerici :D
Pa me zanima samo, posto mu je 5mj sad uskoro (onako, ofrlje), je li moze se kastrirati u tom dobu, ili treba sacekati jos mjesec?
minjonja

#481 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

ovako je kod mog macica bilo:

u ponedjeljak je sluzbeno bio usao u pubertet.
u petak je poceo nesnosno da mjauce i nazovem veta i kaze u nedjelju da ga dovedem.

ja sam jedva izdrzala do nedjelje to mjaukanje :-) :-)

imao je isto tacno 5 mjeseci.
exploit

#482 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by exploit »

hadzinica wrote:moj Sido je jeo zeljanicu, Sabo spagete...ovaj jede sve sem suhe...sta ti htejdoh reci..mirci je nekd spominjala jednu od svojih macki koja je jela paradajz :-D

:lol: :lol: :lol: i Friki jede i masline i zelenu salatu, voli dijete zdravu hranu :)
hana_montana

#483 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by hana_montana »

hadzinica wrote: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

cija je ,sta se iscudjavas? :D

moj Sido je jeo zeljanicu, Sabo spagete...ovaj jede sve sem suhe...sta ti htejdoh reci..mirci je nekd spominjala jednu od svojih macki koja je jela paradajz :-D

a moja je :roll: dobro jos i pivo ne pije :lol: :D

e da ti znas samo kolko je ona toga pojela dobro nije crkla od zedji :shock:
suncica24

#484 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

:roll:

Moj maci bas i ne jede :roll:
Ono, voli piletinu, suho meso i salamu, tj. bilo sto sa stola sto mi jedemo, oci mu ispadnu, ali kad mu se da ganja komadice hrane po kuci i... pojede zalogajcic.
Sto se tice macije hrane sad samo smekne zdjelicu, pojede nesto malo whiskas juniora, ostalo nista nece (sad, prije je jeo sve u 16, posebno DM hranu), tako da skoro pa vise bacim nego sto... A strah me da nije premrsav?!

PS: Da nije do febuara i macijih ljubavnih jada?
banovan

#485 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by banovan »

Eh ovako
Prije nekoliko dana nasao sam malo mace u blizini moje kuce.Bilo mi ga je zao ostaviti vani po onako hladnom vremenu,pa sam ga uzeo.Medjutim,mace uopste nije dobro.Ne moze da hoda,krene malo pa se prevrne,cini mi se kao i da ne vidi dobro,jer kada mu ispred glave masem rukom,on prati,al cim malo odmaknem ruku,on nista ne primjecuje,i pocne vrtiti glavom,isto kao da nezna gdje je.
Zamolio bih vas,da mi kazete sta da maci dajem da jede,da pije,kako bi se sto brze oporavio.Do sada sam mu davao mlijeko,i pomalo salame.Ako imate jos nekih prijedloga recite.
:sax:
Karabaja

#486 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Karabaja »

banovan wrote:Eh ovako
Prije nekoliko dana nasao sam malo mace u blizini moje kuce.Bilo mi ga je zao ostaviti vani po onako hladnom vremenu,pa sam ga uzeo.Medjutim,mace uopste nije dobro.Ne moze da hoda,krene malo pa se prevrne,cini mi se kao i da ne vidi dobro,jer kada mu ispred glave masem rukom,on prati,al cim malo odmaknem ruku,on nista ne primjecuje,i pocne vrtiti glavom,isto kao da nezna gdje je.
Zamolio bih vas,da mi kazete sta da maci dajem da jede,da pije,kako bi se sto brze oporavio.Do sada sam mu davao mlijeko,i pomalo salame.Ako imate jos nekih prijedloga recite.
Odvedi ga veterinaru ako ti nije mrsko :) Ja mu ne bih davao mlijeko, jer mačići znaju dobiti proljev od njega, samo vodu i možeš mu kupiti neke krekere, ili ako neće to, one kesice za juniore, to će sigurno htjeti jesti :)
minjonja

#487 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

molim te odvedi ga veterinaru. mi nismo strucnjaci za bolesti, samo volimo mace. veterinar zna bolje od nas.
suncica24

#488 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

a) OBAVEZNO GA ODVEDI VETERINARU (imas brojeve Amara i Harisa negdje na temi, a ako ne nadjes javi se na pp)!
b) Skuhaj mu piletine, na suho, bez masti, sa malo rize i tim ga hrani za pocetak, a u drugu posudicu mu stavi malo neke junior hrane, da se polako prilagodjava.
c) Nadji neki topli frotirni ogrtac ili peskir i zamotaj ga u njega. Posto je mali (cim ne vidi i slabo hoda) fali mu majcine topline, pa ce mu to goditi (vidjet ces, odmah ce poceti sisati).
d) Mozes kupiti i ono mlijeko za bebe u apoteci, pa ako nece da jede to mu davati na flasicu (nemoj mu davati obicno mlijeko, zbog laktoze koju mace ne vare - mada, moj maci obozava mlijeko i nista mu od njega) i pazi da mu voda ne bude hladna.
e) Mozda i najvaznije je da budes s njim, da se osjeti zasticeno i utopljeno, voljeno... s tim sve prodje.
cleo

#489 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by cleo »

suncica24 wrote::roll:

Moj maci bas i ne jede :roll:
Ono, voli piletinu, suho meso i salamu, tj. bilo sto sa stola sto mi jedemo, oci mu ispadnu, ali kad mu se da ganja komadice hrane po kuci i... pojede zalogajcic.
Sto se tice macije hrane sad samo smekne zdjelicu, pojede nesto malo whiskas juniora, ostalo nista nece (sad, prije je jeo sve u 16, posebno DM hranu), tako da skoro pa vise bacim nego sto... A strah me da nije premrsav?!

PS: Da nije do febuara i macijih ljubavnih jada?
može biti :) moj pubertetlija je također izgubio apetit kad je počeo sjediti na prozoru :mrgreen: i mjaukati..
prije toga je isto bio puma :) ali u zadnje vrijeme je ujutro bar malo mazan.. da si vidjela naše sreće kad nam je nakon 2 mjeseca sam došao da se počeški :)
Kastrirali smo ga kod Amara nedavno i čini mi se da mu je puno lakše.. ne pati se čo'ek... i uživa.. jurca po stanu, zaskaće nas iz zasjede i malo mazi :)
cleo

#490 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by cleo »

...
Pikaboo

#491 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Pikaboo »

Sta bi sa ovim macicem? Jesi ga vodio veterinaru?
spavalica_miki

#492 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by spavalica_miki »

imam jedno pitanje. prije dva dana uginuo mi je macak :( :( :( .. nasli smo ga s krvavim nosom ispred podruma i to je jedina vidljiva povreda. nismo sigurni sta se desilo.. obzirom da je volio hodati po ogradi (3m iznad mjesta pada) pretpostavljamo da je pao s ograde, mada mi je to malo cudno.. zna li neko moze li macak slomiti vrat ili se smrtno povrijediti prilikom pada s visine od 3m na beton?
minjonja

#493 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

spavalica_miki wrote:imam jedno pitanje. prije dva dana uginuo mi je macak :( :( :( .. nasli smo ga s krvavim nosom ispred podruma i to je jedina vidljiva povreda. nismo sigurni sta se desilo.. obzirom da je volio hodati po ogradi (3m iznad mjesta pada) pretpostavljamo da je pao s ograde, mada mi je to malo cudno.. zna li neko moze li macak slomiti vrat ili se smrtno povrijediti prilikom pada s visine od 3m na beton?
miki, strasno mi je zao macka. uvijek je grozno kad tako odjednom umru.

tri moje mace su padale i sve tri su imale krv iz nosa, no to ne more znaciti da su imale unutrasnje krvarenje. jednostavno je nepce nekako prokrvarilo. prve dvije su pale sa sestog sprata i prezivjele su, a treca sa devetog nije. slomila je vrat. sve tri su padale na beton. koliko je imao mjeseci? macici su inace smotani i ne znaju kakva je visina opasnost. kako god, nekako mi je 3 metra premalo. moje mace redovno spavaju na ormarima i uvijek dolje skacu kad hoce da sidju. to je visina od 2 metra. mozda ga je nesto iznenadilo i jadnicak dok je skonto da pada, vec je dolje bio i nije imao dovoljno visine da se okrene.
minjonja

#494 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

ima li kod nas ona kutija za hvatanje macaka kao na animal planetu? bas bi mi sad dobro doslo. hiton moram macke iz ulaza sterilizirati, ali su veoma strasljive.
Karabaja

#495 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Karabaja »

minjonja wrote:ima li kod nas ona kutija za hvatanje macaka kao na animal planetu? bas bi mi sad dobro doslo. hiton moram macke iz ulaza sterilizirati, ali su veoma strasljive.
probaj staviti šminku :lol:
aladina

#496 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by aladina »

Kupi u DM-u đtapiće za mačke i prićiće ti, ali pazi da ne ogrebu... :D
minjonja

#497 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

posto moja senci ne jede dnevno vise od 100g, svaka mi konzerva propadne nakon 3 dana i nikako mi se ne isplati. sad joj kupujem samo kesice i nema vise bacanja para. ako neko jos ima takvih problema, ima akcija u mercatoru.
4*100g=400g=2,85 KM. ne znam da je ikad jeftinije bilo. obicno jedna kesica kosta haman 2 marke :-)
1987vendetta

#498 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by 1987vendetta »

spavalica_miki wrote:imam jedno pitanje. prije dva dana uginuo mi je macak :( :( :( .. nasli smo ga s krvavim nosom ispred podruma i to je jedina vidljiva povreda. nismo sigurni sta se desilo.. obzirom da je volio hodati po ogradi (3m iznad mjesta pada) pretpostavljamo da je pao s ograde, mada mi je to malo cudno.. zna li neko moze li macak slomiti vrat ili se smrtno povrijediti prilikom pada s visine od 3m na beton?
Ne vjerujem da se nije uspio pripremiti na pad, ako je bio veliki macak. Meni se to desilo samo sa jednim macicem, isto ga tako nasli, sav krvav, usta mu puna zgrusane krvi i onda kad smo ga ocistili toplom vodom i zovnuli veterinara, kaze puklo mu nepce i imao unutrasnje krvarenje, jer je pao sa visine od 2m i docekao se direktno na njusku i stomak. Kod nas su ljudi (pogotovo djeca) grozni, pa svasta rade mackama, mozda ga je neko sutnuo.. Inace, znam da macke imaju elasticnu kicmu, a i dobre reflekse, treba im, ma stotinka da se okrenu i docekaju na noge kad skontaju da padaju.
Nini_86

#499 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Nini_86 »

minjonja wrote:posto moja senci ne jede dnevno vise od 100g, svaka mi konzerva propadne nakon 3 dana i nikako mi se ne isplati. sad joj kupujem samo kesice i nema vise bacanja para. ako neko jos ima takvih problema, ima akcija u mercatoru.
4*100g=400g=2,85 KM. ne znam da je ikad jeftinije bilo. obicno jedna kesica kosta haman 2 marke :-)
Super!!! Moja nece uopste da jede hranu iz konzerve... Hvala na informaciji :D
Karabaja

#500 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Karabaja »

Eno neka akcija u Mercatoru, kupiš hrane za 4,5 KM i dobiješ gratis malu kesicu, te mogućnost da kockom osvojiš neku od nagrada (hrane, još hrane, ogrlicu i još neke hrane) :) uz to možeš svog ljubimca poslati na neki mail i onda ga oni stave na plakat :) mislim da su i sutra tu a i za dvije sedmice.
Post Reply