Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#476 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

zonbirile wrote: -------------------------------------------------
teško je bilo što predložiti u Kongo-Kinšasi,a može i Brazavilu.Za pravnu državu,predložio bih slobodu izbora,a pošto je već država pravna,ona bi dala pravni okvir kako zgrade moraju izgledati.kada odbaciš komponentu privatnih rentijera i vlasnika zgrada,ostali zajedno sa njima moraju poštovati opšti interes,a ostalo dođe s tim.
Ti ko diplomata Nj.E. odgovaraš.
Nema privatnika rentijera, ali su zgrade, uglavnom u privatnom vlasništvu, doduše kolektivnom i sada. Džaba ti kuknjava na haos ''pravne države'' kada tebi odnesoše ulazna vrata, portal,...Pa skupljaj pare za novi portal,...A samo je trebalo ''pritisnuti''=razgovarati sa PEV-om.

Vidim znake opšteprisutne bolesti nezamjeranja prema komšijama. Ja sam svoga komšiju ''ubjedjivao'' i rukama i nogama, ali prvo riječima i razgovorom.

Greška je bila ovo ''štos-nos-patos'', hbga, u afektu me pronašao dok mi je mater ležala prikovana za samrtnu postelju Živci mi bili napeti i oštri k'o ''nepravedne sankcije''.
Neoprostiva greška, pa patim i danas.

Tebi zamjeram ovu verbalnu stranu, tzv. nezamjeranje. Ostavljaš li kasirkama ono 5pf kusura kada nema sitnine?
Primaš li kusur u žvakama?
Bellica

#477 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

zonbirile wrote:@belica
draga moja belice,dobri PEV,koliko god nastojala,subjektivna si i u sukobu interesa.najbolji demant ti je praksa,praksa zemalja gdje to funkcioniše,a i stanje kod nas.pa draga Belice,cijela Titova ,frehadija,Obala ,e bila do WW II po zapadnom sistemu.Cijela je zgrada bila nečija,svi stanovi pod kiriju i hausmajstor u prizemlju.poravljao sitne popravke,u 22h zaključavao haustor,za tringelt otključavao kasnim namjernicima.protuusluga bio smještaj,manja neka plaća i mogućnost extra zarade za sitne usluge stanarima.Naši u Čikagu specijalno to i danas rade,samo su zgrade poput Bosmala i tal je veliki.Čova mi priča dobije 50 dolara da iznese ispravn TV,jer dolazi novi.On uzme 50 dolara i TV,a iznese svoj TV i tako u krug,opremio stan.Da ne dužim,po oslobođenju i nacionalizaciji,konfiksaciji,naplačivane su stanarine i sjebane zgrade,zbog lošeg sistema.sada opet loš sistem,evo na tvom primjeru o fasadi koji spominješ.Recima da je 25KM uplata održavanja.Znaš li da je komplet termo fasade m2 i to na kredit bez žiranata i kamata od 30-33KM.Znači 12 mjeseci ,cca 10m2 termo fasade.Znači cca 3-4g je dovoljno za izvedbu komplet fasade.kada uzmeš mogućnost kredita ide i brže,ili ti ostavlja mogućnost paralelnog održavanja u periodu otplate kredita.Nemoj uzeti lično,ali kako se bira PEV,sa aspekta kompetencije za posao koji bi radio.Na stranu zainteresovanost i poštenje.Stanje će i dalje voditi ka ruiniranju do devastacije,jer se laički,odokativno troše sredstva za nebitne stvari,a još kada se ubaci lični interes ,nigdje kraja.Smiješno je očekivati dogovor 10-15,a kamoli 80 EV.Po meni je bolje i 3g ići sa baterijama,imati loš ulazni portal,a uraditi fasadu.
Ja sam vjerovatno mladja od tebe i meni je bitno da u ulazu sve funkcionise, da dobijemo ono st nas po ugovoru spada za novac koji izdvajamo za odrzavanje i gotovo. Necu se naci uvrijedjena jer imas svoje misljenje koje se po mnogocemu razlikuje od mog, ali nema veze, diskutujemo i to ozivljava moju temu. kroz sve ove post-ove sam vidjela sta se nalazi ispod povrsine, kad se zagrebe, ja vidim svoj ulaz, svoje komsije i svoje upravitelje, ono za sta sam duzna radim najbolje i najpostenije sto mogu, mada me to ponekad kosta i vremena i zivaca i mojih novaca, ali Boze moj, ne moze sve biti savrseno. Zao mi je ljudi koji placaju UREDNO, a budu pokradeni ili od strane PEV ili od strane upravitelja. To je ustvari i bio cilj kad sam poketala temu, da vidim iskustva forumasa, da vidim koliko ljudi uopste znaju o upraviteljstvu i znaju li uopste za sta placaju svaki mjesec tu zakonom odredjenu sumu novca. I na koncu, imala sam za cilj da pomognem onima koji mi to dozvole. Smatram da znam dovoljno i da mogu davati dobre savjete gradjanima koji ne dozvoljavaju da ih se potkrada.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#478 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote: Ja sam vjerovatno mladja od tebe i meni je bitno da u ulazu sve funkcionise, da dobijemo ono st nas po ugovoru spada za novac koji izdvajamo za odrzavanje i gotovo. Necu se naci uvrijedjena jer imas svoje misljenje koje se po mnogocemu razlikuje od mog, ali nema veze, diskutujemo i to ozivljava moju temu. kroz sve ove post-ove sam vidjela sta se nalazi ispod povrsine, kad se zagrebe, ja vidim svoj ulaz, svoje komsije i svoje upravitelje, ono za sta sam duzna radim najbolje i najpostenije sto mogu, mada me to ponekad kosta i vremena i zivaca i mojih novaca, ali Boze moj, ne moze sve biti savrseno. Zao mi je ljudi koji placaju UREDNO, a budu pokradeni ili od strane PEV ili od strane upravitelja. To je ustvari i bio cilj kad sam poketala temu, da vidim iskustva forumasa, da vidim koliko ljudi uopste znaju o upraviteljstvu i znaju li uopste za sta placaju svaki mjesec tu zakonom odredjenu sumu novca. I na koncu, imala sam za cilj da pomognem onima koji mi to dozvole. Smatram da znam dovoljno i da mogu davati dobre savjete gradjanima koji ne dozvoljavaju da ih se potkrada.
Bravo @Bellice, imam jedno pitanje za tebe.

Kroz diskusiju sam vidio da ti organizuješ skupove etažnih vlasnika tako što se svi oni koji žele, a na tvojpoziv, dodju u odredjeno vrijeme na odredjeno mjesto i dogovarate se.

Zar nije praktičnije za sve vas da skupove organizuješ ''uzimanjem potpisa'' i po proceduri kao u Zakonu?
Uštediš vrijeme i komšijama i sebi, samo, eto što moraš ''ganjati'' komšije po haustoru u vrijeme kada dolaze sa posla ili u koje drugo vrijeme.

Kada neko dodje sa posla, umoran, nije mu ni do čega, onda ga još čeka skup EV, zar nije praktičnije da ti pripremiš neku odluku, pa samo pokupiš 50% + 1% potpisa, izvjesiš na oglasnu ploču Zapisnik i gotovo?
Bellica

#479 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
Bellica wrote: Ja sam vjerovatno mladja od tebe i meni je bitno da u ulazu sve funkcionise, da dobijemo ono st nas po ugovoru spada za novac koji izdvajamo za odrzavanje i gotovo. Necu se naci uvrijedjena jer imas svoje misljenje koje se po mnogocemu razlikuje od mog, ali nema veze, diskutujemo i to ozivljava moju temu. kroz sve ove post-ove sam vidjela sta se nalazi ispod povrsine, kad se zagrebe, ja vidim svoj ulaz, svoje komsije i svoje upravitelje, ono za sta sam duzna radim najbolje i najpostenije sto mogu, mada me to ponekad kosta i vremena i zivaca i mojih novaca, ali Boze moj, ne moze sve biti savrseno. Zao mi je ljudi koji placaju UREDNO, a budu pokradeni ili od strane PEV ili od strane upravitelja. To je ustvari i bio cilj kad sam poketala temu, da vidim iskustva forumasa, da vidim koliko ljudi uopste znaju o upraviteljstvu i znaju li uopste za sta placaju svaki mjesec tu zakonom odredjenu sumu novca. I na koncu, imala sam za cilj da pomognem onima koji mi to dozvole. Smatram da znam dovoljno i da mogu davati dobre savjete gradjanima koji ne dozvoljavaju da ih se potkrada.
Bravo @Bellice, imam jedno pitanje za tebe.

Kroz diskusiju sam vidio da ti organizuješ skupove etažnih vlasnika tako što se svi oni koji žele, a na tvojpoziv, dodju u odredjeno vrijeme na odredjeno mjesto i dogovarate se.

Zar nije praktičnije za sve vas da skupove organizuješ ''uzimanjem potpisa'' i po proceduri kao u Zakonu?
Uštediš vrijeme i komšijama i sebi, samo, eto što moraš ''ganjati'' komšije po haustoru u vrijeme kada dolaze sa posla ili u koje drugo vrijeme.

Kada neko dodje sa posla, umoran, nije mu ni do čega, onda ga još čeka skup EV, zar nije praktičnije da ti pripremiš neku odluku, pa samo pokupiš 50% + 1% potpisa, izvjesiš na oglasnu ploču Zapisnik i gotovo?
Iskreno, najcesce i radim tako, ali se 2-3 puta godisnje sastajemo kad se nakupi "gradiva" pa diskutujemo. Npr. ako hocemo video-nadzor, moram da im iznesem sve informacije, sve ono sto sam saznala od firme koja bi nam to ugradila, iznesem jos dvije ponude i tu 3. pa onda cujem njihovo misljenje, dogovorimo se koja je najpovoljnija ponuda i na koji nacin cemo platiti, skupiti pa platiti ili preko upravitelja, kreditom...? Dakle, moramo se sastati 2-3 puta, a recimo kad je nesto ne toliko bitno, onda napisem o cemu je rijec, obavijestim stanare putem oglasne ploce, 2 dana nakon toga idem od stana do stana i skupljam potpise i na kraju ih izvijestim o konacnom ishodu. Ma lahko je s dobrim komsijama, ali gdje ima cvijece ima i korova. Ipak, hvala na savjetu :)
PipiDugaDevetka

#480 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote: Iskreno, najcesce i radim tako, ali se 2-3 puta godisnje sastajemo kad se nakupi "gradiva" pa diskutujemo. Npr. ako hocemo video-nadzor, moram da im iznesem sve informacije, sve ono sto sam saznala od firme koja bi nam to ugradila, iznesem jos dvije ponude i tu 3. pa onda cujem njihovo misljenje, dogovorimo se koja je najpovoljnija ponuda i na koji nacin cemo platiti, skupiti pa platiti ili preko upravitelja, kreditom...? Dakle, moramo se sastati 2-3 puta, a recimo kad je nesto ne toliko bitno, onda napisem o cemu je rijec, obavijestim stanare putem oglasne ploce, 2 dana nakon toga idem od stana do stana i skupljam potpise i na kraju ih izvijestim o konacnom ishodu. Ma lahko je s dobrim komsijama, ali gdje ima cvijece ima i korova. Ipak, hvala na savjetu :)
Super, slažem se da je direktna komunikacija sa ljudima najbolja. Internet, telefon, dopisivanje papirima i obavještenjima jeste ok, ali susret sa ljudima ''uživo'' je najbolji.

Koliko ulaza predstavljaš trenutno i pred kojim upraviteljima predstavljaš te EV?

Na ovo pitanje ne moraš odgovoriti jer je to onda, skopčano sa veoma privatnom stvari, tvojom zaradom.
U slučaju da procijeniš, možeš odgovoriti nekim neutralnim odgovorom, na primjer, ''više ulaza i zadovoljna sam primanjima''.
zonbirile

#481 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

nije diplomatije više hipotetika.Što se tiče utroška sredstava,tvrdim da se za 3-4g može uraditi termo fasada,na kredit još povoljnije.Također opet tvrdim da je fasada jedini pravi interes svih stanara i koja će se vrlo brzo vratiti.
PipiDugaDevetka

#482 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

zonbirile wrote:nije diplomatije više hipotetika.Što se tiče utroška sredstava,tvrdim da se za 3-4g može uraditi termo fasada,na kredit još povoljnije.Također opet tvrdim da je fasada jedini pravi interes svih stanara i koja će se vrlo brzo vratiti.
Slažem se za to fasadiranje i izoliranje. Jesi li pokrenuo inicijativu kod svog PEV-a?
Šta kaže, mrsko mu skupljati pare i organizovati Skup EV? Imate li uslove za kredit od upraviteljske firme. Čini mi se da oni kreditiraju samo od određenog stepena naplativosti, pa naviše?
zonbirile

#483 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

PipiDugaDevetka wrote:
zonbirile wrote:nije diplomatije više hipotetika.Što se tiče utroška sredstava,tvrdim da se za 3-4g može uraditi termo fasada,na kredit još povoljnije.Također opet tvrdim da je fasada jedini pravi interes svih stanara i koja će se vrlo brzo vratiti.
Slažem se za to fasadiranje i izoliranje. Jesi li pokrenuo inicijativu kod svog PEV-a?
Šta kaže, mrsko mu skupljati pare i organizovati Skup EV? Imate li uslove za kredit od upraviteljske firme. Čini mi se da oni kreditiraju samo od određenog stepena naplativosti, pa naviše?
------------------------
Fasade kreditira Fabulas,e sad bez pravne regulative od strane države balkoni će padati po autima,a jadni vlasnik ako nije kasko osiguran,može samo plakati.Pa davno nas stranci proglasili zemljom sa kućama bez fasada.Hajde kontam endemsku pojavu bezpravne gradnje u Bosni i na Kosovu (sjevernije jok,nema toga),ali posjedovanje dozvole kod rijetkih privatnih stambenih jedinica pretpostavlja ispunjavanja uslova iz urbanističke saglasnosti i tehnički prijem objekta, a opet su bez fasade.Smiješan je primjer sa Grbavice,gdje opština/grad finansira pilot projekat termo fasada(valjda opštinari tu stanuju),centar se evo stalno fasadira na račun svih.Otkud ta solidarnost i socijalizacija potreba.PA upravo zato što je na djelu miks riješenje gdje je trošak od 50%,smanjen na 25%,ostalo ostalo isto.
PipiDugaDevetka

#484 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Ha,ha,ha,...
Projekat ''Pilote moj'',...samo za funkcionere i radnike Kantona, opštinaa,...
:lol: :lol: :lol: :D

Nije istina da samo FABULAS kreditira izoliranje fasade.

Svaki bolji upravitelj daje kredit, ali postavlja uslov da je u zgradi naplativost do određenog postotka, pa naviše jer mu je to garancija da će biti sve otplaćeno.
zonbirile

#485 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

PipiDugaDevetka wrote:Ha,ha,ha,...

Svaki bolji upravitelj daje kredit, ali postavlja uslov da je u zgradi naplativost do određenog postotka, pa naviše jer mu je to garancija da će biti sve otplaćeno.
-------------------
samo rekoh Fabulas,valjda i upravitelj.Za 3-4g imaš termo fasadu,ovako malo vamo,malo tamo,nešto na računu,elem ništa konkretno i funkcionalno sa samootplatom,ekološki i 100 aspekata.Kod nas lola maznuo portal,a za marketinški materijal napravio policu brat,bratu 10KM,on razdužio u izvještaju 65KM.Te komad itisona,otirač,te more neki detalja,ja na pravdi boga nova rešetka za čiščenje obuće i sl.
PipiDugaDevetka

#486 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

zonbirile wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Ha,ha,ha,...

-------------------
samo rekoh Fabulas,valjda i upravitelj.Za 3-4g imaš termo fasadu,ovako malo vamo,malo tamo,nešto na računu,elem ništa konkretno i funkcionalno sa samootplatom,ekološki i 100 aspekata.Kod nas lola maznuo portal,a za marketinški materijal napravio policu brat,bratu 10KM,on razdužio u izvještaju 65KM.Te komad itisona,otirač,te more neki detalja,ja na pravdi boga nova rešetka za čiščenje obuće i sl.
Jesi li mu rekao to da je nesrazmjerno portal, rešetka, otirač i 65KM za policu?
Tako i kod mene upravitelj FAMOS-GRADNJA naplaćuje 75KM za drvenostaklenu oglasnu ploču i to direktor FAMOS-GRADNJE ugovorima obavezao sve ''svoje'' ulaze (trocifren broj ulaza) da moraju naručiti te preskupe oglasne ploče.

Mogao je PEV na otpadu ili kanti za smeće naći neku odbačenu ploču, pa je zakucati na pogodnom mjestu u haustoru na zidu....Za ovo su odgovorni i krivi prethodni i sadašnji ministri Ministarstva za stambene poslove KS.

Omogućuju pretvaranje certifikata upravitelja u certifikat za potkradanje. Syebali su znanje i moć sasvim dobre ideje uvodjenja upraviteljstva!
zonbirile

#487 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

pa to pokušavam reći,znači slažemo se u jednom-lopovluk i drugo pasivnost.Ja samo mislim da pasivnost izvire iz sistema,volio bih sistem gdje za ono što platim dobijem odgovarajuću uslugu.Pa to je osnovni postulat,kao i privatno vlasništvo.Paradoks stanja je da po sili zakona plačaš,a prava na uslugu ostvaruješ svađom,ili tužakanjem.Ko je meni PEV,čemu ga plačam,ako imam regulativu i standarde. Belica je samo kompromis u opštem haosu i dobra vila svoga ulaza.Hajmo obrunuto,ja ću platiti,kada budem raspoložen.Što ne platim ,puj pike ne važi.E to ne može.
coloture

#488 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by coloture »

može li mi neko pomoći? živim na k. brdu i upravitelj mi je hetig nesretni. pev nam nije nešto ažuran jer taksira i nema puno vremena. upravitelj nam je fol nešto s vanjske strane krečio i zavio nas u crno!sfušerio i naplatio i sada smo u nekom njihovom kreditu, tačnije u minusu! meni kisnuo krov, protopilo mi u banji, ravan krov, malo jače kiše i nađe put voda a ja zadnji gore na etaži. zvao hetig oni snimili, kažu ne znaju šta je vidjeće dok nađu firmu...tako vrijeme prolazilo a komšiji protopilo i ja moro sam srediti stanje i dati cca. 1000KM! sADA meni ne pušta hvala Bogu, al voda našla put do mog prvog komšije, koji se neki dan s njima samo što nije za vratove! Zvali ih više puta al nisu došli ni nakon pola godine, šta ću moro sam platiti firmu da mi to sredi. Inače šteta je nastala zbog njihovog fušeraja i krpljenja, peo sam se gore i kao laik odmah skonto gdje mi pušta.to su mi rekli i ljudi koje sam sam angažirao. pitanje za one koji su imali iskustva glasi: KAKO JA MOGU SVOJE PARE NAPLATITI OD NESRETNOG I FUŠERAJSKOG HETIGA, KAD ZAKON TO NE POZNAJE, VEĆ IDE UPRAVITELJIMA SKROZ NA RUKU! samo im plaćaj, što ja i činim redovno, šta ću zakon ih štiti, iako dvoje mojih komšija nakon fušeraja im nikako ne plaćaju kao ni pomenuti komšija do mene,o čemu su ih i pismeno obavijestili, tako se dug gomila na kartici, a zajednički dijelovi zgrade propadaju! je li rješenje mijenjati upravitelja i kojeg izabrati ili mijenjati povjerenika? Predavali smo i u MZ I U Općinu i u Kanton zahtjeve za fasadu koja još od rata nije dotaknuta pa su na njoj vidljive rupe od granata ko da je jučer rat stao! isa je stvar i sa krovom koji zahtjeva obnovu al ni jedan ni drugi zahvat nije preskup, kad bi bilo bar malo dobre volje i kad bi nas neko uvrstio u Plan sanacije ili kad bi kojim čudom upravitelj lobirao da dobijemo sanaciju od jedne od spomenutih instanci. bruka je to mi smo u centru a ko da smo još u ratu!pomozite forumaši!bellice dolazi da nas spasiš! zahvalni stanar!
P.S. Ima li išta u zakonu što štiti stanare a tereti za nerad upravitelje? osim suda koji te dođe više para i zdravlja i pitanje je opet jesil u pravu i hoćeš li to moći naplatit od šugavaca!
zonbirile

#489 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

coloture wrote:može li mi neko pomoći? živim na k. brdu i upravitelj mi je hetig nesretni. pev nam nije nešto ažuran jer taksira i nema puno vremena. upravitelj nam je fol nešto s vanjske strane krečio i zavio nas u crno!sfušerio i naplatio i sada smo u nekom njihovom kreditu, tačnije u minusu! meni kisnuo krov, protopilo mi u banji, ravan krov, malo jače kiše i nađe put voda a ja zadnji gore na etaži. zvao hetig oni snimili, kažu ne znaju šta je vidjeće dok nađu firmu...tako vrijeme prolazilo a komšiji protopilo i ja moro sam srediti stanje i dati cca. 1000KM! sADA meni ne pušta hvala Bogu, al voda našla put do mog prvog komšije, koji se neki dan s njima samo što nije za vratove! Zvali ih više puta al nisu došli ni nakon pola godine, šta ću moro sam platiti firmu da mi to sredi. Inače šteta je nastala zbog njihovog fušeraja i krpljenja, peo sam se gore i kao laik odmah skonto gdje mi pušta.to su mi rekli i ljudi koje sam sam angažirao. pitanje za one koji su imali iskustva glasi: KAKO JA MOGU SVOJE PARE NAPLATITI OD NESRETNOG I FUŠERAJSKOG HETIGA, KAD ZAKON TO NE POZNAJE, VEĆ IDE UPRAVITELJIMA SKROZ NA RUKU! samo im plaćaj, što ja i činim redovno, šta ću zakon ih štiti, iako dvoje mojih komšija nakon fušeraja im nikako ne plaćaju kao ni pomenuti komšija do mene,o čemu su ih i pismeno obavijestili, tako se dug gomila na kartici, a zajednički dijelovi zgrade propadaju! je li rješenje mijenjati upravitelja i kojeg izabrati ili mijenjati povjerenika? Predavali smo i u MZ I U Općinu i u Kanton zahtjeve za fasadu koja još od rata nije dotaknuta pa su na njoj vidljive rupe od granata ko da je jučer rat stao! isa je stvar i sa krovom koji zahtjeva obnovu al ni jedan ni drugi zahvat nije preskup, kad bi bilo bar malo dobre volje i kad bi nas neko uvrstio u Plan sanacije ili kad bi kojim čudom upravitelj lobirao da dobijemo sanaciju od jedne od spomenutih instanci. bruka je to mi smo u centru a ko da smo još u ratu!pomozite forumaši!bellice dolazi da nas spasiš! zahvalni stanar!
P.S. Ima li išta u zakonu što štiti stanare a tereti za nerad upravitelje? osim suda koji te dođe više para i zdravlja i pitanje je opet jesil u pravu i hoćeš li to moći naplatit od šugavaca!
-----------------------------
na žalost ti si primjer,da uslovno rečeno osim sijalica i cvijeća pred ulazom stanje je katastrofa i mora se hitno mjenjati.Opet ponavljam,samo ovde imaš obavezu,bez ikakvih prava,a i ona imaginarna,nigdje takitativno navedena u zakonu,moraš ostvariti nekom kvazisolidarnošću i sl.Da je kao što nije Hetig bi morao opraviti i nadoknaditi štetu,ali on nema para i vremena ,jer upravlja zgradom,a PEV taxi vozilo.Tvoje je da plačaš.Samo lijepo je to zamišljeno,a kako nije zamišljeno,da Hetig iz ukupne mase prikupljenih sredstva riješi takve slučajeve,a ne gdje ne troši to je extra profit,vi u minusu i u vodi.Da je drukčije ne bi ih na ovolišnu kasabu bilo 5-6.Tek za koju godinu vidjeti će se pogubnost ovoga sistema.Evo i tebi i Belici pitanje:šta će vam PEV,ako ti znaš kome plačaš i valjda mu se možeš obratiti direktno.Toliko koliko si ti dao iz svog đepa do sada su sigurno uzeli vam sa računa PEV-po zakonu naravno.
PipiDugaDevetka

#490 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

zonbirile wrote:pa to pokušavam reći,znači slažemo se u jednom-lopovluk i drugo pasivnost.Ja samo mislim da pasivnost izvire iz sistema,volio bih sistem gdje za ono što platim dobijem odgovarajuću uslugu.Pa to je osnovni postulat,kao i privatno vlasništvo.Paradoks stanja je da po sili zakona plačaš,a prava na uslugu ostvaruješ svađom,ili tužakanjem.Ko je meni PEV,čemu ga plačam,ako imam regulativu i standarde. Belica je samo kompromis u opštem haosu i dobra vila svoga ulaza.Hajmo obrunuto,ja ću platiti,kada budem raspoložen.Što ne platim ,puj pike ne važi.E to ne može.
I ja se za to zalažem da sami vlasnici etaža organizuju održavanje po nekom zakonu. Kada EV shvate da im je bolje angažovati stručnjake jedne firme koja održava veći broj zgrada, e onda uvesti obavezu po javnom interesu određivanja upravitelja.
@coloture,
Saćekaćemo da ti odgovori @Bellica.
zonbirile

#491 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

PipiDugaDevetka wrote:
zonbirile wrote:pa to pokušavam reći,znači slažemo se u jednom-lopovluk i drugo pasivnost.Ja samo mislim da pasivnost izvire iz sistema,volio bih sistem gdje za ono što platim dobijem odgovarajuću uslugu.Pa to je osnovni postulat,kao i privatno vlasništvo.Paradoks stanja je da po sili zakona plačaš,a prava na uslugu ostvaruješ svađom,ili tužakanjem.Ko je meni PEV,čemu ga plačam,ako imam regulativu i standarde. Belica je samo kompromis u opštem haosu i dobra vila svoga ulaza.Hajmo obrunuto,ja ću platiti,kada budem raspoložen.Što ne platim ,puj pike ne važi.E to ne može.
I ja se za to zalažem da sami vlasnici etaža organizuju održavanje po nekom zakonu. Kada EV shvate da im je bolje angažovati stručnjake jedne firme koja održava veći broj zgrada, e onda uvesti obavezu po javnom interesu određivanja upravitelja.
@coloture,
Saćekaćemo da ti odgovori @Bellica.
--------------------------------
mislim da su vani išli obrnuto.Prvo su donjeli opšti zakon,odnosno set zakona,ne može oštečena fasada,snijeg ima da se čisti,moraš obezbijediti prostor za smeće, i više tih opštih za zajednicu bitnih stvari.I to se kažnjava.Ostavljen je izbor kako da se to ne desi.Priča mi bivši komšija sada u Americi u nekom tipičnom američkom predgrađu,montažne kuće sa 100m2 travnjaka i aleja.Grad donjeo zakon da aleju održavaju mještani ulice,i samo prođe frajer sa letvom i ako mu zapne,najbližoj kući ide kazna 150 dolara.Boli ga qurac ko će granu kresati.Kada već pričamo o održavanju,a koje su to odredbe za privatne kuće.Logika je da se svako o svojoj kući stara,ali opet imaju opšte po zajednicu bitne stavke,npr. ograde,fasade,prilazi,snijeg smeće.To moraš,unutra spavaj na daskama.
PipiDugaDevetka

#492 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

zonbirile wrote: --------------------------------
mislim da su vani išli obrnuto.Prvo su donjeli opšti zakon,odnosno set zakona,ne može oštečena fasada,snijeg ima da se čisti,moraš obezbijediti prostor za smeće, i više tih opštih za zajednicu bitnih stvari.I to se kažnjava.Ostavljen je izbor kako da se to ne desi.Priča mi bivši komšija sada u Americi u nekom tipičnom američkom predgrađu,montažne kuće sa 100m2 travnjaka i aleja.Grad donjeo zakon da aleju održavaju mještani ulice,i samo prođe frajer sa letvom i ako mu zapne,najbližoj kući ide kazna 150 dolara.Boli ga qurac ko će granu kresati.Kada već pričamo o održavanju,a koje su to odredbe za privatne kuće.Logika je da se svako o svojoj kući stara,ali opet imaju opšte po zajednicu bitne stavke,npr. ograde,fasade,prilazi,snijeg smeće.To moraš,unutra spavaj na daskama.
Lako je u USA njima srezavati kazne za nepoštivanje propisa kada imaju tradiciju najdemokratskije kapitalističke zemlje od prije xxx godina. Kod nas još traje period tranzicije, još uvijek ima zgrada i stanova gdje stanari imaju samo stanarsko pravo.

Pametniji od mene su bili plaćeni da sve izorganizuju, zakonima urede, ali eto, nisu i sada @coloture treba da plati i za komšijsko curenje na krovu novih tisuću KM.

Da su barem odgovrni i krivi sankcionisani zbog nesposobnosti, jok, stari ministar Čedo Omladinac, ponovo nagradjen od SDA ministarskom pozicijom.

@coloture, jesi li izlazio na izbore nedavne?
Bellica

#493 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

coloture wrote:može li mi neko pomoći? živim na k. brdu i upravitelj mi je hetig nesretni. pev nam nije nešto ažuran jer taksira i nema puno vremena. upravitelj nam je fol nešto s vanjske strane krečio i zavio nas u crno!sfušerio i naplatio i sada smo u nekom njihovom kreditu, tačnije u minusu! meni kisnuo krov, protopilo mi u banji, ravan krov, malo jače kiše i nađe put voda a ja zadnji gore na etaži. zvao hetig oni snimili, kažu ne znaju šta je vidjeće dok nađu firmu...tako vrijeme prolazilo a komšiji protopilo i ja moro sam srediti stanje i dati cca. 1000KM! sADA meni ne pušta hvala Bogu, al voda našla put do mog prvog komšije, koji se neki dan s njima samo što nije za vratove! Zvali ih više puta al nisu došli ni nakon pola godine, šta ću moro sam platiti firmu da mi to sredi. Inače šteta je nastala zbog njihovog fušeraja i krpljenja, peo sam se gore i kao laik odmah skonto gdje mi pušta.to su mi rekli i ljudi koje sam sam angažirao. pitanje za one koji su imali iskustva glasi: KAKO JA MOGU SVOJE PARE NAPLATITI OD NESRETNOG I FUŠERAJSKOG HETIGA, KAD ZAKON TO NE POZNAJE, VEĆ IDE UPRAVITELJIMA SKROZ NA RUKU! samo im plaćaj, što ja i činim redovno, šta ću zakon ih štiti, iako dvoje mojih komšija nakon fušeraja im nikako ne plaćaju kao ni pomenuti komšija do mene,o čemu su ih i pismeno obavijestili, tako se dug gomila na kartici, a zajednički dijelovi zgrade propadaju! je li rješenje mijenjati upravitelja i kojeg izabrati ili mijenjati povjerenika? Predavali smo i u MZ I U Općinu i u Kanton zahtjeve za fasadu koja još od rata nije dotaknuta pa su na njoj vidljive rupe od granata ko da je jučer rat stao! isa je stvar i sa krovom koji zahtjeva obnovu al ni jedan ni drugi zahvat nije preskup, kad bi bilo bar malo dobre volje i kad bi nas neko uvrstio u Plan sanacije ili kad bi kojim čudom upravitelj lobirao da dobijemo sanaciju od jedne od spomenutih instanci. bruka je to mi smo u centru a ko da smo još u ratu!pomozite forumaši!bellice dolazi da nas spasiš! zahvalni stanar!
Nazalost, jos jedan u nizu, u Centru glavnog grada, a kao da je negdje Bogu iza tregera. Ali dobro, tvoj PEV mora se podici i braniti interese svojih stanara, trenutno vas kojima prokisnjava krov. On MORA raditi za stanare, za to je placen, mozda ne previse, ali ipak, on MORA pritisnuti upravitelje da vam to saniraju ili na kredit ili bilo kako, uostalom, je li zgrada osigurana je li tvoj PEV i upravitelj osiguranju prijavio stetu??? To moramo znati, to je jako bitno. Ti sam s komsijom ne mozes napraviti bas puno, posebno kad je HETIG u pitanju, oni NECE da rade, to je poznato, ali ima tu i PEV "masla", mora on malo vise vremena da brine o komsijama i ulazu, bolan vama prokisnjava, a on taksira, sta ga briga, mogu misliti da je negdje na prizemnim spratovima, on vam mora pomoci, mora im ici svaki dan ako treba i traziti sanaciju. Sljedece, bjezite od tog HETIGA kako god znate, oni su, hm, ne smijem iznijeti misljenje u potpunosti, jako losi upravitelji, ne daj ih Boze nikome, meni i dan danas prave probleme, 2,5 godine nakon sto smo otisli od njih. ALi dobro, ako si procitao moje post-ove na prethodnim stranicama, vidjet ces da ja uvijek predlazem svoje upravitelje, ne moje jer radim kod njih (ne radim) nego su u nasem ulazu i meni su najbolji, onaj dan kad oni odu iz naseg ulaza i ja cu. Ne lobiram ni na koga, vjeruj mi da nemam nikakve koristi od ovoga, samo pisem svoje iskustvo. Ako steta na krovu nije ratna ne znam da li vam je opstina moze sanirati, ako je ratna, onda idite sto cesce u opstinu i u MZ, trazite, galamite, borite se, dosadjujte... Jedini nacin da uzmete uplaceni novac je da ih promijenite pa da vam sva sredstva prebace kod novog upravitelja, ako imate ista ako ste u minusu. Ako jeste, vratit cete vi njima dug, ali ja bih im vracala kad bih presla kod novog upravitelja i to samo ako je taj dug legalan tj. ako ste se zaduzili zaista za nesto za sto imate radni nalog ili bilo kakav pisani dokaz. Opet ponavljam, ako imate osiguranje, to se mora prijaviti, raspitaj se pa mi se javi i reci cu ti sta i kako dalje, mada ne obecavam uspijeh kad je HETIG u pitanju. Nadalje, ako ste zadovoljni svojim PEV nemojte ga mijenjati, ali ako niste, ako on nema vremena da se posveti ulazu, onda birajte nekog ko moze, sigurno ima neko ko bi ga mogao zamijeniti i rijesiti vam problem. A za gomilanje novca na racunu, a za propadanje zgrade okrivljujem javno i odgovorno vaseg PEV, ne zna raspolagati niti organizovati odrzavanje zgrade. Ja sam 99% sigurna da bi vam moji upravitelji sanirali stetu, samo ja mislim da bi oni trebali vidjeti da bar 50% stanara uredno placa odrzavanje. Ima i zakon koji stiti gradjane, imas ministarstvo, znam da ce se sada svi podici i pisati "ma oni ti nece pomoci, oni nista ne rade..." ali ako imas pisani dokaz za bilo kakvu mahinaciju od strane upravitelja prijavi ih, ili jednostavno ih prijavi za nerad, eh sad ako ne placas reci ce ti sta se bunis kad ne placas, ali ako si uredan platisa, a jesi vjeruj mi da ce ti pomoci. Mozes na isti nacin prijaviti i mahinacije od strane PEV. Eto, nadam se da sam ti bar malo pomogla, stojim ti na raspolaganju za bilo kakva pitanja, ako mogu pomoci tu sam.
Bellica

#494 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
Bellica wrote: Iskreno, najcesce i radim tako, ali se 2-3 puta godisnje sastajemo kad se nakupi "gradiva" pa diskutujemo. Npr. ako hocemo video-nadzor, moram da im iznesem sve informacije, sve ono sto sam saznala od firme koja bi nam to ugradila, iznesem jos dvije ponude i tu 3. pa onda cujem njihovo misljenje, dogovorimo se koja je najpovoljnija ponuda i na koji nacin cemo platiti, skupiti pa platiti ili preko upravitelja, kreditom...? Dakle, moramo se sastati 2-3 puta, a recimo kad je nesto ne toliko bitno, onda napisem o cemu je rijec, obavijestim stanare putem oglasne ploce, 2 dana nakon toga idem od stana do stana i skupljam potpise i na kraju ih izvijestim o konacnom ishodu. Ma lahko je s dobrim komsijama, ali gdje ima cvijece ima i korova. Ipak, hvala na savjetu :)
Super, slažem se da je direktna komunikacija sa ljudima najbolja. Internet, telefon, dopisivanje papirima i obavještenjima jeste ok, ali susret sa ljudima ''uživo'' je najbolji.

Koliko ulaza predstavljaš trenutno i pred kojim upraviteljima predstavljaš te EV?

Na ovo pitanje ne moraš odgovoriti jer je to onda, skopčano sa veoma privatnom stvari, tvojom zaradom.
U slučaju da procijeniš, možeš odgovoriti nekim neutralnim odgovorom, na primjer, ''više ulaza i zadovoljna sam primanjima''.
Nije nikakav problem, ja to ne krijem, ne stidim se, neko od mojih prijatelja kaze "kako te nije stid biti PEV, pa to ti je za penzionere?" a ja eto uzivam, jest da se nekad nasekiram, iznerviram, naljutim, ali i nasmijem i naucim nesto, zaradim, pa solidno, ne mogu reci da imam super platu od koje ih mogla prezivjeti od 01.do 01. ali Boze moj, koliko god dobro je, samo da nije 0KM od cega "zivi" vecina mojih vrsnjaka. Sve ulaze, tj. 2 ulaza koje predstavljam su kod OKI upravitelja i samo pod tim uvijetom i primim ulaz, desi se da me neko pita da li bih ih predstavljala, ali kod Sarajevostana, eko inga... ali necu, znam da oni nista ne rade, znam da su EV nezadovoljni i dalje hoce kod njih da ostanu, pa neka ih, ali ja ih ne predstavljam.
Nego, sjetih se da si u nekom od post-ova rekao da bi bilo dobro kad bih imala firmu u koju bih zaposlila demobilisane borce, hm, ja bih tim ljudima davala primanja, a da sjede kod kuce, dovoljno su uradili sto su nas oslobodili, sto su 5 godina nosili "glavu u torbi", sto su zasluzni jer mi danas mozemo slobodno da hodamo i zivimo, mislim slobodno gledajuci na rat, a ne na kriminal. Prije nego sto bih otvorila firmu, radije bih da dobijem na lotu pa da sve to podijelim borcima, oni su nasa vojska i zasluzuju da uzivaju u slobodi za koju su najvecim dijelom zasluzni :)
PipiDugaDevetka

#495 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

@Bellice, nisi @coloture-u objasnila da li postoji neki opštinski ili kantonalni fond za sanacije, hitne intervencije, popravke ratne štete i kakav je tu postupak za prijavu na listu koja se svake godine planira uraditi po opštinama,..?

Za ovo o zaradi tvojoj i demobilisanim borcima, ja sam to pisao samo onako da ''podignem temu''. Ipak, svaka čast na izjavi ovo u vezi sa borcima jer su nam oni omogućili da u našoj Jednoj i Jedinoj (Kakva je takva je, naša je i u jednom komadu je još uvijek) radimo, živimo, primamo penzije,...!
Bellica

#496 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:@Bellice, nisi @coloture-u objasnila da li postoji neki opštinski ili kantonalni fond za sanacije, hitne intervencije, popravke ratne štete i kakav je tu postupak za prijavu na listu koja se svake godine planira uraditi po opštinama,..?

Za ovo o zaradi tvojoj i demobilisanim borcima, ja sam to pisao samo onako da ''podignem temu''. Ipak, svaka čast na izjavi ovo u vezi sa borcima jer su nam oni omogućili da u našoj Jednoj i Jedinoj (Kakva je takva je, naša je i u jednom komadu je još uvijek) radimo, živimo, primamo penzije,...!
Znam da nisam i sjetila sam se da nisam, zato sam se opet ukljucila. Postoji koliko ja znam na nivou opstine fond za sanaciju ratne stete. Na nasoj opstini je jos uvijek moguce putem upravitelja podnijeti zahtjev za sanaciju, pa onda treba PEV da bukvalno "visi" kod upravitelja i podsjeca ih da su predali, pa da onda ovi kad im dosadi taj PEV dosadjuju opstini da taj njihov zahtjev uzmu u razmatranje i eventualno odobre neka sredstva. Ja koliko sam upoznata, na mojoj opstini to dobro funkcionise :shock: znam da nismo najbolja opstina u kantonu, ali eto i dan danas iseljavaju ljude u uslovne stanove dok poprave njihove i saniraju ratnu stetu. Svakog januara, odnosno, decembra, vrsi se usvajanje budzeta za tekucu odnosno narednu godinu, kao i nacrt budzeta. Svi predstavnici EV bi trebali ici u nadleznu, svoju MZ i ako slucajno njihova zgrada nije uvrstena u taj nacrt za tu godinu, treba da se prijavi, napise zahtjev i preda ga tu na licu mjesta, javno izjavi da mu je zgrada kao nekadasnje "Oslobodjenje" i trazi hitnu sanaciju. Ostali PEV na sastanku ga uglavnom podrze, traze i oni nesto za svoju zgradu, glasa se i usvoji se nacrt. Svaka opstina dobije odredjen broj miliona KM za jednu godinu, od toga placa radnike, rezije, odrzavanje ulica, zelenih povrsina, izmedju ostalog, saniranje ratne stete. Ali kao sto znas, HETIG je kao ova vasa Famos gradnja, a PEV im taksira pa nema bas previse vremena da se bavi ulazom, prema tome, skepticna sam, u nasem gradu se sve moze, ali ako ides na pravo mjesto i u pravo vrijeme, ne mozes ti sjediti kod kuce i ocekivati da dodju opstinari i ponude sredstva za sanaciju ratne stete, MORAS se podici pa nesto ostvariti, eto i taj njihov krov, ja ne bih mogla spavati dok ga ne bih napravila. Kod nas kad npr. ne radi lift (kvari ga neki mangup iz ulaza) ja ne spavam nocima, 100 puta odem kod upravitelja ako treba, zovem telefonom, trazim da nabave dijelove ako treba, svakih 5 minuta provjeravam da se neko nije zaglavio...zavrsim ja to sve za 2 dana i onda sam mirna. nego kod nas PEV ne vode bas previse racuna, neka je njemu dobro, a komsijama kako god. Znam samo da ovaj forumas s kosevskog brda nista ne moze sam bez PEV, nazalost.
Pa ako nista podigao si meni raspolozenje, jer mi puno znaci kad me neko podrzi, kad vidi da se trudim i to mi i kaze. A borci, vec sam napisala, njima svaka cast, da se ja pitam, svima bih im dala "Zlatne ljiljane" jer su ih svi, ama bas svi zasluzili, da nije bilo njih, danas ne bi bilo nas i kako ja da dozvolim da moj komsija demobilisani borac, placa odrzavanje, a ide pjeske na 6. sprat, svijetli baterijom, baca gostima kljuc s balkona da bi usli u zgradu...ja im se mozda na ovaj nacin samo zahvaljujem sto su bili tako dobri i hrabri pa nam omogucili slobodnu BiH. Ja sam im od srca zahvalna, jer kao sto kazes, kakva je takva je, ipak je to nasa BiH i ja se iskreno nadam da ce jednog dana sve biti bolje nego sto je danas :)
Garden of illusion

#497 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Garden of illusion »

Prvo idi do HETIGA i pitaj ljude koja je procedura za refundaciju troškova i investiranje sredstava od strane etažnih vlasnika u zajedničke elemente zgrade kod zgrada gdje su oni upravitelji. Inače je ovo prva stvar koju trebaš obaviti ako imaš u planu ulaganja u zajedničke elemente.Najbitnija stvar je da ti NISU u mogućnosti isplatiti na ruke uložena novčana sredstva,već jedino te osloboditi naknade za plaćanje u iznosu uloženih sredstava.Znači ovih tvojih 1000 KM bi te, u prosjeku od iznosa tvoje mjesečne naknade, oslobodilo plaćanja za nekih 5-10 godina. Vidi šta će ti u HETIG-u reći, ali bi ti procedura trebala biti ovakva:
-potrebni su ti svi računi (obavezno iz kase ili faktura ukoliko je neka firma izvođač radova, ne nota računi) koji se odnose na popravku krova (materijal i u rijeđim slučajevima radna snaga (pošto najčešće ljudi nemaju račune za "ruke"))
-potpisi odnosno saglasnost minimalno 2/3 etažnih vlasnika da ti se refundiraju uložena sredstva za krov. Postotak potpisanih stanara ti zavisi od upravitelja do upravitelja, neki traže i 100% potpisa, neki potpise i JMB potpisanih etažnih vlasnika itd. znači opet moraš pitati svog upravitelja
-dopis naslovljen na upravitelja zajedno sa kopijom računa i spiskom potpisanih EV u kojem tražiš refundaciju troškova
-svaki ali svaki upravitelj će ti umanjiti iznos uloženih sredstava za 10%-20% u zavisnosti od vlastitog pocenta koji uzimaju za upravljanje i održavanje, jer ako se stanari svojim potpisom odriču tvoje uplate na njihov račun upravitelj po zakonu ima pravo da zadrži svoj procenat za upravljanje
Ovo su stvari koje inače moraš obaviti PRIJE izvođenja radova(tada umjesto računa ide predračun) i tad ne bi trebalo biti problema oko refundacije a ako to radiš nakon izvedenih radova šanse su ti 50-50.
PipiDugaDevetka

#498 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Garden of illusion wrote:
Prvo idi do HETIGA i pitaj ljude koja je procedura za refundaciju troškova i investiranje sredstava od strane etažnih vlasnika u zajedničke elemente zgrade kod zgrada gdje su oni upravitelji. Inače je ovo prva stvar koju trebaš obaviti ako imaš u planu ulaganja u zajedničke elemente.Najbitnija stvar je da ti NISU u mogućnosti isplatiti na ruke uložena novčana sredstva,već jedino te osloboditi naknade za plaćanje u iznosu uloženih sredstava.Znači ovih tvojih 1000 KM bi te, u prosjeku od iznosa tvoje mjesečne naknade, oslobodilo plaćanja za nekih 5-10 godina. Vidi šta će ti u HETIG-u reći, ali bi ti procedura trebala biti ovakva:
-potrebni su ti svi računi (obavezno iz kase ili faktura ukoliko je neka firma izvođač radova, ne nota računi) koji se odnose na popravku krova (materijal i u rijeđim slučajevima radna snaga (pošto najčešće ljudi nemaju račune za "ruke"))
-potpisi odnosno saglasnost minimalno 2/3 etažnih vlasnika da ti se refundiraju uložena sredstva za krov. Postotak potpisanih stanara ti zavisi od upravitelja do upravitelja, neki traže i 100% potpisa, neki potpise i JMB potpisanih etažnih vlasnika itd. znači opet moraš pitati svog upravitelja
-dopis naslovljen na upravitelja zajedno sa kopijom računa i spiskom potpisanih EV u kojem tražiš refundaciju troškova
-svaki ali svaki upravitelj će ti umanjiti iznos uloženih sredstava za 10%-20% u zavisnosti od vlastitog pocenta koji uzimaju za upravljanje i održavanje, jer ako se stanari svojim potpisom odriču tvoje uplate na njihov račun upravitelj po zakonu ima pravo da zadrži svoj procenat za upravljanje
Ovo su stvari koje inače moraš obaviti PRIJE izvođenja radova(tada umjesto računa ide predračun) i tad ne bi trebalo biti problema oko refundacije a ako to radiš nakon izvedenih radova šanse su ti 50-50.
Koja komplikovana procedura :-) :? i onda se pitam ŠTA ĆE NAM UOPŠTE UPRAVITELJSKE FIRME kada su se zahvaljujući nesposobnim ministrima pretvorile u svoju suprotnost?!

Sam čovjek uložio 1000KM u popravak zajedničkog krova i opet curi kod komšije.

Kada je mogao sam popraviti krov, mogu se EV i sami organizovati, pa da sve zajedničke dijelove zgrada održavaju sami. Jednostavnije, jeftinije, kvalitetnije nego putem upravitelja.
Garden of illusion

#499 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Garden of illusion »

PipiDugaDevetka wrote:Sam čovjek uložio 1000KM u popravak zajedničkog krova i opet curi kod komšije.
@Pipi krpljenje hidroizolacije ravnih krovova je malo specifičan problem,i ovo je poprilično mali uloženi iznos u popravak krova. Svaki ravni krov je u blagom nagibu radi slijevanja oborinskih voda, tako da je moguće puknuće hidroizolacije na jednom mjestu a da se mokra fleka pojavi 5 metara niže od puknuća upravo zbog nagiba. Na krpljenje hidroizolacije ravnih krovova se najčešće ne daje nikakva garancija, jer je jako teško otkriti tačno mjesto puknuća, a i ovaj forumaš je sa tim što je uradio spriječio prodor vode u svoj stan i problem "proslijedio" komšiji. Ono što bi zaista riješilo problem je sanacija cjelokupnog krova ,ali za to su potrebna ogromna sredstva, u prosjeku od 15 000,00 KM pa na više. Općine i Kanton još uvijek primaju zahtjeve od strane upravitelja za sanaciju krovova i izdvajaju sredstva iz buđeta za popravku,i to je ono na čemu bi PEV-ovi trebali insistirati kod svojih upravitelja jer na računu zgrade teško da će stanari skupiti tako velik iznos. Ovakva sporadična krpljenja najčešće samo odgode problem, ne riješavaju ga.
PipiDugaDevetka

#500 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

@Garden of illusion,
Objasni @coloture-u (Coloture=Fudbaler FK Građanskog iz Mančestera gdje mu igra i rođeni brat Jaja-ture) kako da promijene PEV-a koji ''nema vremena''. Ima vremena za primanje 15% od svih uplata za određeni mjesec, ali eto, nema za popravak krova.
Post Reply