coloture wrote:može li mi neko pomoći? živim na k. brdu i upravitelj mi je hetig nesretni. pev nam nije nešto ažuran jer taksira i nema puno vremena. upravitelj nam je fol nešto s vanjske strane krečio i zavio nas u crno!sfušerio i naplatio i sada smo u nekom njihovom kreditu, tačnije u minusu! meni kisnuo krov, protopilo mi u banji, ravan krov, malo jače kiše i nađe put voda a ja zadnji gore na etaži. zvao hetig oni snimili, kažu ne znaju šta je vidjeće dok nađu firmu...tako vrijeme prolazilo a komšiji protopilo i ja moro sam srediti stanje i dati cca. 1000KM! sADA meni ne pušta hvala Bogu, al voda našla put do mog prvog komšije, koji se neki dan s njima samo što nije za vratove! Zvali ih više puta al nisu došli ni nakon pola godine, šta ću moro sam platiti firmu da mi to sredi. Inače šteta je nastala zbog njihovog fušeraja i krpljenja, peo sam se gore i kao laik odmah skonto gdje mi pušta.to su mi rekli i ljudi koje sam sam angažirao. pitanje za one koji su imali iskustva glasi: KAKO JA MOGU SVOJE PARE NAPLATITI OD NESRETNOG I FUŠERAJSKOG HETIGA, KAD ZAKON TO NE POZNAJE, VEĆ IDE UPRAVITELJIMA SKROZ NA RUKU! samo im plaćaj, što ja i činim redovno, šta ću zakon ih štiti, iako dvoje mojih komšija nakon fušeraja im nikako ne plaćaju kao ni pomenuti komšija do mene,o čemu su ih i pismeno obavijestili, tako se dug gomila na kartici, a zajednički dijelovi zgrade propadaju! je li rješenje mijenjati upravitelja i kojeg izabrati ili mijenjati povjerenika? Predavali smo i u MZ I U Općinu i u Kanton zahtjeve za fasadu koja još od rata nije dotaknuta pa su na njoj vidljive rupe od granata ko da je jučer rat stao! isa je stvar i sa krovom koji zahtjeva obnovu al ni jedan ni drugi zahvat nije preskup, kad bi bilo bar malo dobre volje i kad bi nas neko uvrstio u Plan sanacije ili kad bi kojim čudom upravitelj lobirao da dobijemo sanaciju od jedne od spomenutih instanci. bruka je to mi smo u centru a ko da smo još u ratu!pomozite forumaši!bellice dolazi da nas spasiš! zahvalni stanar!
P.S. Ima li išta u zakonu što štiti stanare a tereti za nerad upravitelje? osim suda koji te dođe više para i zdravlja i pitanje je opet jesil u pravu i hoćeš li to moći naplatit od šugavaca!
Nazalost, jos jedan u nizu, u Centru glavnog grada, a kao da je negdje Bogu iza tregera. Ali dobro, tvoj PEV mora se podici i braniti interese svojih stanara, trenutno vas kojima prokisnjava krov. On MORA raditi za stanare, za to je placen, mozda ne previse, ali ipak, on MORA pritisnuti upravitelje da vam to saniraju ili na kredit ili bilo kako, uostalom, je li zgrada osigurana je li tvoj PEV i upravitelj osiguranju prijavio stetu??? To moramo znati, to je jako bitno. Ti sam s komsijom ne mozes napraviti bas puno, posebno kad je HETIG u pitanju, oni NECE da rade, to je poznato, ali ima tu i PEV "masla", mora on malo vise vremena da brine o komsijama i ulazu, bolan vama prokisnjava, a on taksira, sta ga briga, mogu misliti da je negdje na prizemnim spratovima, on vam mora pomoci, mora im ici svaki dan ako treba i traziti sanaciju. Sljedece, bjezite od tog HETIGA kako god znate, oni su, hm, ne smijem iznijeti misljenje u potpunosti, jako losi upravitelji, ne daj ih Boze nikome, meni i dan danas prave probleme, 2,5 godine nakon sto smo otisli od njih. ALi dobro, ako si procitao moje post-ove na prethodnim stranicama, vidjet ces da ja uvijek predlazem svoje upravitelje, ne moje jer radim kod njih (ne radim) nego su u nasem ulazu i meni su najbolji, onaj dan kad oni odu iz naseg ulaza i ja cu. Ne lobiram ni na koga, vjeruj mi da nemam nikakve koristi od ovoga, samo pisem svoje iskustvo. Ako steta na krovu nije ratna ne znam da li vam je opstina moze sanirati, ako je ratna, onda idite sto cesce u opstinu i u MZ, trazite, galamite, borite se, dosadjujte... Jedini nacin da uzmete uplaceni novac je da ih promijenite pa da vam sva sredstva prebace kod novog upravitelja, ako imate ista ako ste u minusu. Ako jeste, vratit cete vi njima dug, ali ja bih im vracala kad bih presla kod novog upravitelja i to samo ako je taj dug legalan tj. ako ste se zaduzili zaista za nesto za sto imate radni nalog ili bilo kakav pisani dokaz. Opet ponavljam, ako imate osiguranje, to se mora prijaviti, raspitaj se pa mi se javi i reci cu ti sta i kako dalje, mada ne obecavam uspijeh kad je HETIG u pitanju. Nadalje, ako ste zadovoljni svojim PEV nemojte ga mijenjati, ali ako niste, ako on nema vremena da se posveti ulazu, onda birajte nekog ko moze, sigurno ima neko ko bi ga mogao zamijeniti i rijesiti vam problem. A za gomilanje novca na racunu, a za propadanje zgrade okrivljujem javno i odgovorno vaseg PEV, ne zna raspolagati niti organizovati odrzavanje zgrade. Ja sam 99% sigurna da bi vam moji upravitelji sanirali stetu, samo ja mislim da bi oni trebali vidjeti da bar 50% stanara uredno placa odrzavanje. Ima i zakon koji stiti gradjane, imas ministarstvo, znam da ce se sada svi podici i pisati "ma oni ti nece pomoci, oni nista ne rade..." ali ako imas pisani dokaz za bilo kakvu mahinaciju od strane upravitelja prijavi ih, ili jednostavno ih prijavi za nerad, eh sad ako ne placas reci ce ti sta se bunis kad ne placas, ali ako si uredan platisa, a jesi vjeruj mi da ce ti pomoci. Mozes na isti nacin prijaviti i mahinacije od strane PEV. Eto, nadam se da sam ti bar malo pomogla, stojim ti na raspolaganju za bilo kakva pitanja, ako mogu pomoci tu sam.