Kakvi smo sa Akvaristikom

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Gauchos

#476 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Gauchos »

Pozdrav

Da li neko zna gdje kupiti biljke za akvarijum,
Ili ako neko od forumasa ima viska pa da se dogovorimo

pozdrav
rumit

#477 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

Bushido: Odavno te nije bilo. Svaka cast za akvarijum. Vidim ima i novih ribica :). Koliko je litara ovaj akvarijum?

Qler: Kod tebe nije problem manjak pijeska vec sto nemas hranjive podloge. Ludwigia i Vallisneria su brzorastuce biljke, a kod tebe stagniraju jer nemaju dovoljno hrane. Mozes dodavati gnojivo u zemlju u vidu tableta.
Cini mi se da ti je treca biljka Microsorum (listovi sto vire iz pijeska). Ona se veze za drvo ili kamen. Ako ti je rizom ukopan u pijesak biljka ce ti propasti.
Qler

#478 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Qler »

biljke sam dobio, tako da ne znam koje su. Sta je to rizom? sve su ukopane u pijesak, i gdje ima kupiti tog gnojiva?
Bekir_SA

#479 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

I biljke i gnojiva imas kod Armana ZOO Centar na Grbavici, dosle su mu biljke prije dan dva, nema sta nema...

Evo nesto, moze biti korisno:

Image
rumit

#480 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

Danas u Skenderiji pocinje "Leti riba, pliva ptica".
Qler wrote:biljke sam dobio, tako da ne znam koje su. Sta je to rizom? sve su ukopane u pijesak, i gdje ima kupiti tog gnojiva?
Rizom je vrsta horizontalne stablike. Iz nje rastu listovi i korijenje. Kod akvarijumskih biljaka (Anubias, Microsorum...) rizom ne smije biti zakopan. Takve biljke se obicno vezu za kamen ili drvo.
Image

Ja sam gnojivo u tabletama (Tetrin Crypto - ukopava se pored korijena biljke) kupovao kod Braneta (Kolodvorska), a vjerovatno i u drugim prodavnicama ima. Iako bi najbolje bilo da si prilikom formiranja akvarijuma stavio sloj supstrata ispod pijeska.

Kakvo ti je osvjetljenje. Jesul obicne neonke ili su za akvaristiku?
doktor78

#481 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

Drugovi, poslusao sam vas savjet i umjesto obicne neonke 15 W stavio sam 2 x 18 W Sylvania Gro-lux. Sad cemo vidjeti sta ce se desiti sa algama i rastom biljaka...
huxley

#482 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by huxley »

Kolege,

Vidim da ima iskusnih akvarista, a i početnika. Nije mi jasno zašto ovdje diskutujete o akvaristici, jer je preširoka, i čini mi se da bi bilo bolje ići na domaće forume, ili ako iz bilo kojeg razloga nećete ili ne možete da domaći forum (spomenut je ranije), na neki iz susjednih zemalja. Ako govorite engleski ili neki drugi strani jezik, ima odličnih.

Većina pitanja koja vidim ovdje su već odgovorena, i možete naći manje više sve što vas zanima.

evo par adresa;

akvaristi.org (BiH site)
akvarij.net (Cro)
akvaristika.org (Srbija)
aqua-art.org (o bilju)

itd...
strafna

#483 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by strafna »

Moj pocetci su bili na akvarstika.org (SRB)-tadasnja akavristika i sadasnja se nemogu porediti mislim na sastav clanova sajta i raje koja je bila na njemu(na njemu smo mi iz SA organizovali dva okpuljanja ljudi iz BiH naravno akvarista :D ) i akvarij.net (HR) prije nekih sigurno 7 ili 8 god...ali ima i posebna draz kad znas da i na drugim forumima ima tema akvaristika i kad jos vidis da se na njoj dosta dobre raje skupi i finih savjeta razmjeni...dva sajta koji su stvarno prejaki o akvaristici i svemu vezanom za to,a za ciklidase imate jos tri vrijedne stranice koje treba svako ko se bavi ciklidima posjecivati i razmjenjivati iskustva:
ciklidi.org
ciklidi.net
domiciklidi.com

Zato dragi akvaristi lijep pozdrav i finih ribica :D

PS:Domaci sajt o akvaristici :lol: :run: dno dna...vrijednije je ovih 20 stranica ovog foruma nego pomenuti...
ozd@

#484 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by ozd@ »

pozz
zanima me kakvu hranu ciklidasi s ovog foruma koriste i preporucuju...i da li koristite spinat,grasak i ostalu nekupovnu hranu i kakva su vasa iskustva s tim?
strafna

#485 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by strafna »

Ja druze hranim JBL Malawi i povremeno Witacraft green cichlid (imas dole na cwili agricom 1.ima na stanju dosta dok 2.rijetko naleti) JBL Malawi- predobra hrana,skoro sama spirulina a nije masna neprlja puno vodu,pa je malo kombinacije uz sera discus (mada mi je on pri kraju) i namjeravam samo nastaviti sa JBL-om jer je dosta kvalitetna hrana a nije uopste prenapuhana sa cijenom...
ozd@

#486 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by ozd@ »

@strafna
kupio sam i ja tu jbl novo malawi,pa cu uzet jos neku kad stignu ribe da kombinujem.a procito sam negdje da ih je dobro povremeno hranit kuhanim graskom kojem se skine ljuskica i listovima spinata.jesil ti ikad koristio takvu hranu?
rumit

#487 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

Ne vidim sto se ne bi, pored raznih akvaristickih foruma, okupljali i na ovoj temi. I ovdje je fino drustvo.

Sto se tice BH foruma - ne bih rekao da je toliko los. Mozda nije u klasi sa nekim komsijskim forumima, ali ima nekih prednosti.
Uglavnom, taj forum je ogledalo akvarista u BH. Da se vise potrudimo imali bi i kvalitetniji forum.
Bekir_SA

#488 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Nigdje nikog!!! meni pocele Alge sta da radim???
rumit

#489 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

One su u pocetku formiranja akvarijuma normalna stvar dok se ne uspostavi ravnoteza.

Uradi koju promjenu, pa proprati kakva ce situacija biti.

- stavi koju brzorastucu biljku (najbilje bi bilo ako mozes od koga uzeti vec odraslu biljku),
- ako stavljas sta od tecnog gnojiva smanji ili sroz prestani,
- smanji malo fotoperiod,
- manje hrane ribicama (ako im ostaje sta nepojedeno),
- cesce mijenjaj vodu,
- mozda da uselis kojeg algara i cistaca dna.

Ovo su neke od stvari koje ti mogu pomoci, a ti vidi sta tebi moze odgovarati.
Za pocetak skontaj koje su ti alge.

Gdje si nabavio biljku ispred kamena lijevo (niska, lici na travu)?
Bekir_SA

#490 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Mislim da je od gnojiva, pokusat cu da ga ne stavljam da vidim dali ce stati...
Biljke koje su u aq. sve su iz ZOO centra (arman)...
poozzzzzz...
zdruzdjo

#491 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by zdruzdjo »

Bekir_SA wrote:Nigdje nikog!!! meni pocele Alge sta da radim???
e prva stvar dobro dosao u klub. ne mislim da ih imam nego mislim da su ti stvari krenule normalnim tokom.
najnormalnija stvar. svjez akvarium i to nije nista strano. kao sto ti rece rumit vrijeme svjetla smanji na naaaajvise 8 sati. dobra stvar je da im napravis malu pauzu sa svjetlom od jedno sat. jedino sa cim se necu sloziti je cesto mjenjanje vode. u zrelom i starijem akvariumu kod pojave algi, da, ali u svjezem nikako. samo ces otezati situaciju sa cikliranjem, jer bilo kako bilo to je sve jos sve "mekano" i osjetljivo i svaka zestoka promjena je jos veci sok po sistem, a pogotovo voda.
znaci savjet doooosta brzorastuceg bilja koje kasnije mozes i pobacati ili razdjelii ako ti se ne svidi. npr valsinerije po zadnjem planu dosta tako da ima nesto da jede "hranu" iz vode i da je brzo trosi, zatim ancitrusa dva tri, brdo corydorasa (naravno ne pretjerivati) i smanjiti fotoperiod. gnojivo nemoj odmah dodavati nikakvo jer imas dosta hrane u podlozi sigurno tako da bi to bilo dolijevanje ulja na vatru. isto tako vrlo vazan segment je dijagnosticiranje vrste alge.
evo ti dobar text sa foruma iz susjedne drzave. http://www.aqua-art.org/readarticle.php?article_id=1
pogotovo nemoj da se izradis pa da stavis neku "antialga-hemiju". to ti je ko hemoterapija. ubije sto ne valja ali ubije i dosta onoga sto valja.(bakterije u filteru, neke osjetljivije biljke, ribice...) ti preparati su zadnja stvar kad skontas da si sve probao pa ili ces rasformirati kompletno sve i ponovo poslagati ili ces neki od tih preparata.
sretno i strpljivo
ozd@

#492 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by ozd@ »

pozz
evo da i ja predstavim svoj akvarij.dimenzije su 100x45x45, znaci nekih 200l...filter je vanjski pravljeni sa dvije potopne pumpe od 600l/h...od materijala u filteru je deblji sloj spuzve(8 cm),tetrine bio-kugle i na vrhu nesdto tanja spuzva od 2 cm,razmisljo sam jos mozda stavim i sloj vate na vrh...i filter i akvarijum mi je izradio uradi sam,evo i ovom prilikom da mu se zahvalim,i ne samo na ovom nego i za mnogobrojne savjete i informacije...od njega cu dobiti i ribice.Za pocetak cu imat nekih desetak ribica,nisam siguran al mislim da ce od vrsta bit caeruleusi i elogantusi...grijac je tetrin 200w,pjesak sivi dunavac sitne granulacije(neznam tacno koje)...kamenje,neznam tacno koje,naso u blizini mahale.i kamenje i pjesak je dobro ispran i prokuhan...u akvarijumu je jos i manji panj kupljen u agricomu...pozadina crna tapeta samoljepljiva...za sada jos uvjek nema poklopca pa mi je osvjetljenje obicna lampa,al i ta izrada je u planu

za sada od stanovnika imam dva mala ancistrusa od nekih 3,5cm koji su se uselili juce...svi komentari,prijedlozi i kritike su i vise nego dobrodosli :D
Image

Image

Image
ozd@

#493 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by ozd@ »

Image

Image

Image

hmmmm...nikako ne mogu da uploadujem sliku,neznam zasto
Image
Bekir_SA

#494 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

zdruzdjo wrote:
Bekir_SA wrote:Nigdje nikog!!! meni pocele Alge sta da radim???
e prva stvar dobro dosao u klub. ne mislim da ih imam nego mislim da su ti stvari krenule normalnim tokom.
najnormalnija stvar. svjez akvarium i to nije nista strano. kao sto ti rece rumit vrijeme svjetla smanji na naaaajvise 8 sati. dobra stvar je da im napravis malu pauzu sa svjetlom od jedno sat. jedino sa cim se necu sloziti je cesto mjenjanje vode. u zrelom i starijem akvariumu kod pojave algi, da, ali u svjezem nikako. samo ces otezati situaciju sa cikliranjem, jer bilo kako bilo to je sve jos sve "mekano" i osjetljivo i svaka zestoka promjena je jos veci sok po sistem, a pogotovo voda.
znaci savjet doooosta brzorastuceg bilja koje kasnije mozes i pobacati ili razdjelii ako ti se ne svidi. npr valsinerije po zadnjem planu dosta tako da ima nesto da jede "hranu" iz vode i da je brzo trosi, zatim ancitrusa dva tri, brdo corydorasa (naravno ne pretjerivati) i smanjiti fotoperiod. gnojivo nemoj odmah dodavati nikakvo jer imas dosta hrane u podlozi sigurno tako da bi to bilo dolijevanje ulja na vatru. isto tako vrlo vazan segment je dijagnosticiranje vrste alge.
evo ti dobar text sa foruma iz susjedne drzave. http://www.aqua-art.org/readarticle.php?article_id=1
pogotovo nemoj da se izradis pa da stavis neku "antialga-hemiju". to ti je ko hemoterapija. ubije sto ne valja ali ubije i dosta onoga sto valja.(bakterije u filteru, neke osjetljivije biljke, ribice...) ti preparati su zadnja stvar kad skontas da si sve probao pa ili ces rasformirati kompletno sve i ponovo poslagati ili ces neki od tih preparata.
sretno i strpljivo
hehehehe... znam da je alga normalna stvar za svjez aq. nema je nesto puno, ugl po staklu malo na nekim dijelovima i po biljkama, zelena je i sitna isto kao mali konci... 2xAncitruse i 2xAlbino corydoras imam, treba vise??? Mozda sam pretjerao malo i sa gnoivom, sipam JBL Ferropol24 po 4kapi svako 24h... hemija jos ne dolazi u obzir... kontao sam da uzmem 2-4 sijamska algojeda, zna li tko gdje ih ima da nisu lazni jer sam citao kao da imaju pravi, neki fox i lazni... ugl smanjit cu fotoperiod i prestati kapati gnojivo, pa cemo vidjeti... svaki prijedlog i savjet dobrodosao...
Hvala i pozzzzzzzzzzz akvaljubci :D
Bekir_SA

#495 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

[quote="ozd@"]pozz
evo da i ja predstavim svoj akvarij.dimenzije su 100x45x45, znaci nekih 200l...filter je vanjski pravljeni sa dvije potopne pumpe od 600l/h...od materijala u filteru je deblji sloj spuzve(8 cm),tetrine bio-kugle i na vrhu nesdto tanja spuzva od 2 cm,razmisljo sam jos mozda stavim i sloj vate na vrh...i filter i akvarijum mi je izradio uradi sam,evo i ovom prilikom da mu se zahvalim,i ne samo na ovom nego i za mnogobrojne savjete i informacije...od njega cu dobiti i ribice.Za pocetak cu imat nekih desetak ribica,nisam siguran al mislim da ce od vrsta bit caeruleusi i elogantusi...grijac je tetrin 200w,pjesak sivi dunavac sitne granulacije(neznam tacno koje)...kamenje,neznam tacno koje,naso u blizini mahale.i kamenje i pjesak je dobro ispran i prokuhan...u akvarijumu je jos i manji panj kupljen u agricomu...pozadina crna tapeta samoljepljiva...za sada jos uvjek nema poklopca pa mi je osvjetljenje obicna lampa,al i ta izrada je u planu

za sada od stanovnika imam dva mala ancistrusa od nekih 3,5cm koji su se uselili juce...svi komentari,prijedlozi i kritike su i vise nego dobrodosli :D

Image

:thumbup: copy/paste Link for Forum... :run: al prije toga ih smanji na 800x600 ove prve su ogromne :-)
zdruzdjo

#496 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by zdruzdjo »

Bekir_SA wrote: hehehehe... znam da je alga normalna stvar za svjez aq. nema je nesto puno, ugl po staklu malo na nekim dijelovima i po biljkama, zelena je i sitna isto kao mali konci... 2xAncitruse i 2xAlbino corydoras imam, treba vise??? Mozda sam pretjerao malo i sa gnoivom, sipam JBL Ferropol24 po 4kapi svako 24h... hemija jos ne dolazi u obzir... kontao sam da uzmem 2-4 sijamska algojeda, zna li tko gdje ih ima da nisu lazni jer sam citao kao da imaju pravi, neki fox i lazni... ugl smanjit cu fotoperiod i prestati kapati gnojivo, pa cemo vidjeti... svaki prijedlog i savjet dobrodosao...
Hvala i pozzzzzzzzzzz akvaljubci :D
to je cupava alga
peglativna i nervira. nije opasno ali ti je nece niko pipnuti osim sijamaca. ponekad hoce i crni moly ali i to kad ih dobro izgladnis. ali opet sa druge strane moly i skalar su kombinacija da te bog sacuva. bez nerviranja. nikakvo gnojivo ni slucajno ne dodaji. opali po co2 i gledaj koliko ti ga treba u tubi da ti se potrosi u foto-periodu. sijamce je imao arman. ako vidis da se nema namjeru povlaciti onda opali po mjenjanju vode svakih tri dana oko 50%. isto tako nemoj je strugati sa stakla obzirom da se onda rasprse spore pa ih samo bude po vodi jos vise. smanji hranjnje ribica na maxmalno. koridorasa uzmi jos. ali uzmi normalne jer su alibino puno osjetljiviji.
jos jedna stvar je da ako mozes nabaviti Easy life Pro fito. to je extra proizvod za biljke. hemija je ali spada u one dobre. zadnji put sam je nasao u zenici. preparat koji dobija redovno nagrade. sluzi balansiranju svega i svacega u vodi.
rumit

#497 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

Zdruzdjo - slazem se s tobom oko izmjene vode u akvarijumu koji se ciklira. Iako mislim da na akvarijum od 200l koji se ciklirao skoro mjesec dana ne bi skodila malo cesca izmjena makar nekih 20% vode, tek toliko da se malo osvjezi voda i da se rijesi viskova organske materije.

Bekire - to algi sto imas nije puno.
Koridorasa uzmi jos najmanje 4-5.
Ancistrusa mozes uzeti jos, ako hoces. Samo gledaj da nemas previse muzijaka jer se znaju ganjati (znam slucajeva gdje se to ruzno zavrsilo). Iako u tvom akvarijumu imaju dovoljno prostora da se ne diraju.
Sijamski algojedi kod nas ne dolaze bas cesto. Ako nabasas negdje na njih kupi jedno 4 kom (i javi gdje si uzeo posto ih i ja ganjam). U jednoj prodavnici mi je covjek rekao da bi ih trebao dobiti - ako sta od toga bude javim ti.
Ova trava sto sam te pitao za nju - znas li joj ime?

Ozda - sto se tice filtera stavi na dno (zadnji sloj) materijal za biolosku filtraciju. Sto vise to bolje. Ne bi bilo zgoreg da stavis i keramicke valjke. Imas kod Armana kupiti mrezaste vrecice koje su prakticne za kuglice i keramiku. Na to mozes stavljati slojeve spuzve i vate. Zavrsi sa spuzvom - kroz nju ne prolazi krupna prljavstina i lakse je oprati nego vatu. Ako koristis i ugljen stavi ga negdje izmedju ovih spuzvi, da bude prije materijala za biolosku filtraciju.
Ima raznih varijanti i misljenja oko redanja filter materijala - svaki ima i dobrih i losih strana. Da puno ne peglam mislim da je ovaj nacin, ako ima dosta bioloskog materijala, dovoljno efikasan. Svakako da veliku ulogu u filtraciji igra i vrsta filtera.
Bekir_SA

#498 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

rumit wrote:Zdruzdjo - slazem se s tobom oko izmjene vode u akvarijumu koji se ciklira. Iako mislim da na akvarijum od 200l koji se ciklirao skoro mjesec dana ne bi skodila malo cesca izmjena makar nekih 20% vode, tek toliko da se malo osvjezi voda i da se rijesi viskova organske materije.

Bekire - to algi sto imas nije puno.
Koridorasa uzmi jos najmanje 4-5.
Ancistrusa mozes uzeti jos, ako hoces. Samo gledaj da nemas previse muzijaka jer se znaju ganjati (znam slucajeva gdje se to ruzno zavrsilo). Iako u tvom akvarijumu imaju dovoljno prostora da se ne diraju.
Sijamski algojedi kod nas ne dolaze bas cesto. Ako nabasas negdje na njih kupi jedno 4 kom (i javi gdje si uzeo posto ih i ja ganjam). U jednoj prodavnici mi je covjek rekao da bi ih trebao dobiti - ako sta od toga bude javim ti.
Ova trava sto sam te pitao za nju - znas li joj ime?
trava je "Eleocharis acicularis ( Dwarf hairgrass )" mislim, kod Armana kupio, odo danas po Ancistruse i Koridorase, a sijamce nisam primjetio :shock: da ima a nisam nesto posebno i obracao paznju na njih... ak ih nadjem javim...
pozzzzzzzzzzzzzz :run:
rumit

#499 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

Bekir_SA wrote: trava je "Eleocharis acicularis ( Dwarf hairgrass )" mislim, kod Armana kupio, odo danas po Ancistruse i Koridorase, a sijamce nisam primjetio :shock: da ima a nisam nesto posebno i obracao paznju na njih... ak ih nadjem javim...
pozzzzzzzzzzzzzz :run:
Hvala ti za travu. Eleocharis mi i treba. Valjda je jos ima.
Sijamce tesko da ces primjetiti jer ih nema :sad: . Nadati se da ce doci.
uradi sam

#500 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

zdruzdjo wrote:znam da je malo siromasno sada u odnosu kako je bilo.
jedini razlog je sto vise ne mogu svaki cas ruke u vodu pa sjeckaj, rasadjuj, okopavaj....isto bastovan sam postao. nemam vremena koliko bi trebao, a ako zapustim onda to ode u krajnost, pa ove biljcice dole nisu mogle do svjetla pa onda alga pocne.
ja sam tip da legne i gleda. onako prije vise sam ga gledao odozgo kroz vodu nego kroz staklo.
sada ovi ciklidi su ludi skroz. stalno nesto u pokretu, prckaju, kopaju....jedan se slomi iznoseci sitne kamencice ispod jednog kamena. gomilu napravio pravu. milina ih gledati. a nema posla oko njih puno. anubia koju sam ostavio je nezahtjevna skroz. tako da sad gledaj i uzivaj.ako se pocnu kotiti neka ih. necu se buniti ali ne planiram "uzgajati"ih.
sto se tice vrsta imam Melanochromis cyaneorhabdos - Maingano i ovaj labidohromis careleus.
ostalo mi je ramiz savjetovao ovaj sa ovim moze a ovaj ne moze i govorio uzmi ovog a nemoj onog jer ce zabelajiti. jebi ga, covjek valjda zna ipak ih uzgaja. lik je extra.
u sustini me i ne interesuje jer ja sam vizualista. ako je lijepo i ako moze, uzimaj. sad za sad nemam problema. (kuc kuc)
probati cu snimiti pa eto ako ko od ciklid zajednice htjedne i znadne nek kaze sta imam. :-).
hvala.

EDIT: Snimio
E moj zdruzljo kakav ramiz al eto,dobro pazi ako budes se sirio sa vrstama on je mix mixova al eto ako znas sta trazis mozes probrat fine ribe...samo pazi dere sa cijenama...iz iskustva..svaka cast neka si u malawi varijanti oni su meni vrh.. :thumbup:
Post Reply