Bosna i Hercegovina na koljenima!

lesinar_banjaluka

#476 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by lesinar_banjaluka »

mogu se sloziti da mozda nije tema(dobrovoljacka)...ali nikako se ne mogu sloziti da sam PROVOKATOR!samo me zanima misljenje druge strane?ako sam mogao iscitati sve one americke novinarske clanke o ratu,zasto ne smem postaviti par pitanja,i moji se linkovi brisu? jel to demokratija?

*i onda mene optuze ,i kazu...da sam pod uticajem medijske propagande!

**sto se tice banovanja...ne znam sta bih ti rekao...ako smatras da sam zasluzio BAN..slobodno me udalji sa ovog foruma,da se vise nikada ne vratim,i nikad ne pozeliim DA SHVATIM DRUGU STRANU! ako je ovo drzava,koju sanjaju muslimani,mogu samo reci da ce mi se ispuniti san,i da cu ostatak zivota provesti na novom zelandu...jer,koja je razlika izmedju pretnje banovanja,zbog najobicnijeg pitanja(brisanje linkova) i komunistickog rezima slobodana milosevica(gde nisi nista smeo reci,a ne daj boze postavljati pitanja)...ovo mi je mozda zadnji post na ovom forumu(ko da vidim da cu popusti BAN) ...tako da...bilo mi je drago da sam vas sve upoznao,citamo se na nekom drugom mestu...srecno vam bilo svima...i samo opusteno kroz zivot,manje politike,vise ekonomije...dobro ce vam(nama) doci ...

pozz
1gorstak

#477 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by 1gorstak »

nepitati wrote:
u kojem amandmanu piše da smiješ počiniti genocid,ljude zatvarati,ubijati,napadati zaštićene zone un,vezati un vojnike........
Upravo o tome i jeste rijec. Da je Alija postovao Ustav, nista od toga se ne bi desilo!
“Skupština je zauzela stav da su Muslimani komunistička tvorevina i da predstavljaju vjersku skupinu turske orijentacije. ... Oni su nevjernici, narod koji nije narod, odnosno narod koji hoće da bude narod i nema nikakve argumente za naciju." Momcilo Krajišnik

Velikosrpski plan je podrazumjevao davljenje BiH u velikosrpskom projektu, prica o ustavu nakon Vukovara je glupost. Sastanak u Karadjordjevu se ne moze opravdati niti jednim Izetbegovicevim potezom. Ako nisi upoznat sa detaljima tog i dogovora u Tikvesu, konsultuj Dusana Bilandzica. A ako se samo pravis mutav, nista onda.
vee-jay

#478 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by vee-jay »

@lesinar, nije tema, mozda nisi primjetio ali na ovom forumu postoji i vise tema od ove....
bulevarmostar

#479 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by bulevarmostar »

Mislim da lesinar ima poglede i misljenja koja se isplate procitati. Nije komunizam. Par provokacija koje nisu vezane za temu treba obrisati uz opozorenje ali to je ipak za usmenu opomenu ili za zuti ne za crveni karton. Barem po meni.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#480 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by pici »

Image
essex

#481 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by essex »

bulevarmostar wrote:Mislim da lesinar ima poglede i misljenja koja se isplate procitati. Nije komunizam. Par provokacija koje nisu vezane za temu treba obrisati uz opozorenje ali to je ipak za usmenu opomenu ili za zuti ne za crveni karton. Barem po meni.
haj' s'a ba places...eto ga za sedam dana nazad a i ja ih nekako nestrpljivo brojim... :D
kiky

#482 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by kiky »

bih nije na koljenima ...
al da nas udaraju sa svih strana, ..... udaraju ...
:-)
and

#483 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by and »

pici wrote:U srpskoj nacional-ekspanzionistickoj politici unazad 20 godina,sve radi na procente.Pa dje god je bio ugrožen procenat vecinski ili manje vecinski,išlo se je na 95 do 100 % etnicki cistog prostora.Pa bi za znalce "Svoga nacionalnog korpusa" postavio pitanje.......Šta ce se desiti kada za nekih 10 do 20 godina bude ugrožen ili pokuša se ugroziti taj vecinski procenat,da li ce se to sprijeciti kao do sada onemugucavanjem i opstruiranjem povratka "svi na svoje" ili ce se ici na neki novi "ethnic cleansing"...?????
http://sarajevo-x.com/forum/viewtopic.p ... 2#p2838852
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#484 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

kiky wrote:bih nije na koljenima ...
Vala bas, kiky. :-D
Onaj sto nas udara sa istoka je u gorim g.....a od nas, manjine se tamo bude i traze svoje....dosla maca na vratanca.... :dance:
Onaj na zapadu je u nesto boljem polozaju, ali skont'o poslije prebiranja po dzepovima da su prazni i da ce tesko vise dobiti na "lijepe oci" za nasu lijepu. Saznacemo uskoro hoce li nastaviti sa udarcima ili ce se zabaviti samo o sebi..... ;-)
Evropa vise i ne zna koji "od izvora dva putica vode" nekom dobrom dugorocnom rijesenju pa tapkaju u mjestu gazeci ista g...a vec godinama. :oops:
Amerika ako i promasi ponekad, pa mi pomislimo da to radi za nase dobro..... :P
vodolija.a

#485 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by vodolija.a »

Jasno da je na koljenima kada je vode oni što spadaju u polusvijet.
Zamisli molim te, ministar za promet po zanimanju ljekar, valjda nemamo
kadra iz domena pomenutog ministarstva :? :x
Pomoćnica za informatičku podršku ministra obrazovanja, po zanimanju dipl.bibliotekar (akcenat je na dipl.)
U liku samog :evil: ,ministar zdravlja formira nekakv prijeki sud, koja žena oboljela od raka dojke traba da dobije Herceptin, a koja ne, prema parametrima koje on smatra meritornim :x :x
itd....itd....itd....
Naravno da je na koljenima, a i to je odlična pozicija ako se osvrnemo ovih na par primjera :x
Abacija

#486 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by Abacija »

nepitati wrote:
Pa ako je politika SDS-a bila lažna ugroženost, što nisu SDA i HDZ podržali taj amandman, kada su se već zalagali za državu ravnopravnih građana i naroda. Ista stvar, samo malo drugačije okrenuta. Jer u tom slučaju SDS-u bi bilo daleko teže pričati sranja o ugroženosti. A mislim da bi implementaciju tog amnadmana podržala i opozicija.
Nazalost, pogresno shvatanje. Amandman LXX je podrzan i usvojen, objavljen u S.Listu, stupio na snagu prvog dana saziva nove Skupstine, nekoliko puta iskoristen prije nego sto je prekrsen 14/15 Oktobra 1991.

E ovo trebas dokazati! Kada i u kojim slucajevima je Amandman LXX prije 14. oktobra koristen?
nepitati wrote:I veoma je jasan, nema nikakve dileme sta nalaze Skupstini SRBIH. Savjet za nacionalnu ravnopravnost je mogao da nikada ne bude izabran, ali Skupstina skida sa dnevnog reda ono cemu se stavi prigovor u skladu sa Amandmanom LXX.

Potpuno pogresno jer ti sa ovakvim ponasanjem dajes sebi za pravo da tumacis Ustav kako ti hoces. Upravo da bi se izbjegle takve greske u Amandmanu LXX pise da se morao osnovati Savjet za nacionalnu ravnopravnost. Postojala su pravila igre a SDS ih nije postovao.

Cak sto vise, SDS se po ovom pitanju nikada nije obratio Ustavnom sudu BiH niti se vratio u Parlament BiH da se demokratskim sredstvima bori za svoje politicke ciljeve. Jos jedan dokaz njihovog nedemokratskog djelovanja. Pogotovo je interesantno to sto je SDS bila za ostanak BiH u SFRJ a Srbija je bila prva republika koja je napustila SFRJ. A o odbijanju SDS da povuce prijetnje o upotrebi vojne sile da i ne govorimo.
Sargan

#487 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by Sargan »

Problem u BiH je sto cetnici nisu vojnicki porazeni. Dobili su po guzi u Hrvatskoj, dobili su po guzi na Kosovu, (u Sloveniji nije ni bio rat ali i tamo su dobili po guzi). Znaci jedina u BiH cetnistvo nije porazeno vojnickim putem i zato imamo zemlju kakvu imamo tj. okupiranu a velikom dijelu i dan danas. I sve dok cetnistvo i u BiH ne bude porazeno kao i u Hrvatskoj i na Kosovu mozemo bi pricati babine konake nikada ova zemlja nece imati buducnost. Nikada. Sa cetnicima je nemoguce napraviti ista zajednicko!
Mx

#488 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by Mx »

Tacno, i ne moze niko Bosnjacima i Bosancima nista samo pod jednim uslovom a to je da ih ne prodaju/izdaju njihovi tzv Bosnjacki i Bosanski politicki i vjerski predstavnici za svoje licne i tudje interese.
zonbirile

#489 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by zonbirile »

Sargan wrote:Problem u BiH je sto cetnici nisu vojnicki porazeni. Dobili su po guzi u Hrvatskoj, dobili su po guzi na Kosovu, (u Sloveniji nije ni bio rat ali i tamo su dobili po guzi). Znaci jedina u BiH cetnistvo nije porazeno vojnickim putem i zato imamo zemlju kakvu imamo tj. okupiranu a velikom dijelu i dan danas. I sve dok cetnistvo i u BiH ne bude porazeno kao i u Hrvatskoj i na Kosovu mozemo bi pricati babine konake nikada ova zemlja nece imati buducnost. Nikada. Sa cetnicima je nemoguce napraviti ista zajednicko!
----------------------------
nije se ni išlo na to da se poraze,nego da se rastali Bosna.
nuernberg

#490 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by nuernberg »

Bosna nema puno prijatelja u svijetu ...i zato bi bilo najbolje da povucemo sve moguce poteze da uzmemo stvar u svoje ruke.
Ja sam mislio da vrijeme radi za Bosni ,ali nazalost je obrnuto vrijeme radi protiv Bosne!!!!

Ima samo jedna solucija!!!!! :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
nokia6170

#491 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by nokia6170 »

nepitati wrote:
nego,zanima me,posto sam vidio da je ovde par sarajlija(a i vecina ste stariji od mene)..mozete li mi reci iz prve ruke...sta je bilo sa dobrovoljackom(tuzlansku kolonu necu spominjati). ..da li je tada bio poceo rat ili nije? da sam pao pod utisak RTRS propagande ili ne,da ne pricam...pogledajte ..
Rat je vec bio poceo, znaci ratni zlocin, ubijeni nenaoruzani ljudi...

kazes nenaoruzani ljudi.

dvije notorne laze...kao prvo to nisu bili ljudi u smislu civila, vec vojnici...a druga laz je da su bili nenaoruzani...vec upravo suprotno...sa puskama, pistoljima i bombama...naoruzanjem o kojem su vecina vojnika armije bih tokom cijelog rata sanjali da imaju...za razliku od nekih sto su imali i tenkove i haubice i avione.

dobrovoljacka i tuzlanska kolona su legitimne vojne akcije gdje je jedna strana obecala nesto drugoj strani, a druga strana iskoristila lakovjernost tudje strane i odnijela vojnu pobjedu i to pod vrlo upitnim okolnostima ko je incirao sam sukob. krsenje dogovorenih primjera mislim da je vrlo poznato srpskoj strani u ratu u bih, koje je nerijetko osudjiavno i od samih UN..e sad jedino se moze povuci pitanje prekomjerne upotrebe sile..ali o tom potom. to ce se dokazivati na sudu.

sad mi samo pocni sa pricom kako su to bili momci od djeca od 18, 19... godina..."vidi sta rade nasoj deci"

p.s. sve ce se moci staviti na teret armiji bih, ali jedina stvar koja se nikad nece moci je LEGALITET RATOVANJA koji je ona imala kao pravo i obavezu na samoodbranu iz povelje UN-a kao medj. priznata drzava.

RS je od 1992-1995 godine bila paradrzava, a VRS paravojska, a srpska politika je bila nista drugo no pobunjenicka i secionisticka politika tog vremena..jednom rjecju hajducija obicna....ko misli da me moze ubijediti u suprotno...bujrum..samo nek opali sa argumentima.
nuernberg

#492 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by nuernberg »

nokia6170 wrote:
nepitati wrote:
nego,zanima me,posto sam vidio da je ovde par sarajlija(a i vecina ste stariji od mene)..mozete li mi reci iz prve ruke...sta je bilo sa dobrovoljackom(tuzlansku kolonu necu spominjati). ..da li je tada bio poceo rat ili nije? da sam pao pod utisak RTRS propagande ili ne,da ne pricam...pogledajte ..

kazes nenaoruzani ljudi.

dvije notorne laze...kao prvo to nisu bili ljudi u smislu civila, vec vojnici...a druga laz je da su bili nenaoruzani...vec upravo suprotno...sa puskama, pistoljima i bombama...naoruzanjem o kojem su vecina vojnika armije bih tokom cijelog rata sanjali da imaju...za razliku od nekih sto su imali i tenkove i haubice i avione.

dobrovoljacka i tuzlanska kolona su legitimne vojne akcije gdje je jedna strana obecala nesto drugoj strani, a druga strana iskoristila lakovjernost tudje strane i odnijela vojnu pobjedu i to pod vrlo upitnim okolnostima ko je incirao sam sukob. krsenje dogovorenih primjera mislim da je vrlo poznato srpskoj strani u ratu u bih, koje je nerijetko osudjiavno i od samih UN..e sad jedino se moze povuci pitanje prekomjerne upotrebe sile..ali o tom potom. to ce se dokazivati na sudu.

sad mi samo pocni sa pricom kako su to bili momci od djeca od 18, 19... godina..."vidi sta rade nasoj deci"

p.s. sve ce se moci staviti na teret armiji bih, ali jedina stvar koja se nikad nece moci je LEGALITET RATOVANJA koji je ona imala kao pravo i obavezu na samoodbranu iz povelje UN-a kao medj. priznata drzava.

RS je od 1992-1995 godine bila paradrzava, a VRS paravojska, a srpska politika je bila nista drugo no pobunjenicka i secionisticka politika tog vremena..jednom rjecju hajducija obicna....ko misli da me moze ubijediti u suprotno...bujrum..samo nek opali sa argumentima.
za mene su oni danas jos uvijek pobunjenici..... ali polaHko :) sve ce doci na svoje!!!
and

#493 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by and »

nokia6170 wrote:
nepitati wrote:

kazes nenaoruzani ljudi.

šta jna radi u međunarodno priznatoj državi?
postojao je nekakav dogovor .da li je jna napustila kasarne i svo oružje i vojnike prebacila u srj?
kiky

#494 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by kiky »

bosna nije na koljenima ...
činjenica je da je pritisak na državu i njene institucije ...
činjenica je da je pritisak na njene građane ....
činjenica je da je pritisak na njen međunarodni kredibilitet ...
ali još uvijek izdržavamo i trpimo ....
čak imam i osječaj da eu, ohr, mz i koli još več, upravo i tolerišu takvo silovanje jedne države i jednog naroda nebil ga doveli u fazu političke nestabilnosti i eskalacije nezadovoljstva pri čemu se, uglavnom, prave ( ohr i eu ) nepoželjni koraci i onda idu sankcije ...
pod izgovorom:" et kakvi ste ... "
jako složena i opasna situacija ...
nokia6170

#495 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by nokia6170 »

Treba naglasiti i glupost Alijine politike tada...jer je UN dao dvije mogucnosti kada je u pitanju bila JNA. Jedna mogucnost je bila da se ta vojska razoruza i stavi pod kontrolu zvanicnih vlasti medj. priznate drzave R Bosne i Hercegovine, a druga mogucnost je bila da se ta vojska povuce sa teritorija R BiH.

Alija umjesto da je insistirao na prvoj mogucnosti, kao sto su to uradile Hrvatska, a pogotovo Slovenija...doticni gospodin je sklapao neke sporazume o povlacenju...znajuci da ta vojska susitinski nece napustiti Bosnu i Hercegovinu, vec da ce se samo prebaciti na teritorij koji su drzali tada pobunjeni Srbi...odnosno umjesto staviti pod kontrolu legalnih vlasti RBiH, staviti pod kontrolu ilegalnih vlasti.

Laznim JNA povlacenjem iz BiH, odnosno presvlacenjem uniformi JNA u VRS, Alija je samo ojacao one protiv kojih je i sam ratovao.
Liska

#496 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by Liska »

nokia6170 wrote:Treba naglasiti i glupost Alijine politike tada...jer je UN dao dvije mogucnosti kada je u pitanju bila JNA. Jedna mogucnost je bila da se ta vojska razoruza i stavi pod kontrolu zvanicnih vlasti medj. priznate drzave R Bosne i Hercegovine, a druga mogucnost je bila da se ta vojska povuce sa teritorija R BiH.

Alija umjesto da je insistirao na prvoj mogucnosti, kao sto su to uradile Hrvatska, a pogotovo Slovenija...doticni gospodin je sklapao neke sporazume o povlacenju...znajuci da ta vojska susitinski nece napustiti Bosnu i Hercegovinu, vec da ce se samo prebaciti na teritorij koji su drzali tada pobunjeni Srbi...odnosno umjesto staviti pod kontrolu legalnih vlasti RBiH, staviti pod kontrolu ilegalnih vlasti.

Laznim JNA povlacenjem iz BiH, odnosno presvlacenjem uniformi JNA u VRS, Alija je samo ojacao one protiv kojih je i sam ratovao.
Nokia, mozes li nam nabrojati gdje se to JNA u Sloveniji i Hrvatskoj razoruzala i stavila pod kontrolu zvanicnih vlasti. To se nije dogodilo. JNA je povukla ljudstvo i naoruzanje iz Slovenije a onda i iz dijelova Hrvatske, npr. Rijecki korpus. Dakle, samo druga mogucnost prema tvojoj podjeli. S te strane ne stoji neka odgovornost Izetbegovica jer nista bolje nisu prosle ni Slovenija ni Hrvatska. A ni Alija a ni UN nije mogao sprijeciti presvlacenje uniformi iz JNA u VRS.
nokia6170

#497 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by nokia6170 »

Liska wrote:
nokia6170 wrote:Treba naglasiti i glupost Alijine politike tada...jer je UN dao dvije mogucnosti kada je u pitanju bila JNA. Jedna mogucnost je bila da se ta vojska razoruza i stavi pod kontrolu zvanicnih vlasti medj. priznate drzave R Bosne i Hercegovine, a druga mogucnost je bila da se ta vojska povuce sa teritorija R BiH.

Nokia, mozes li nam nabrojati gdje se to JNA u Sloveniji i Hrvatskoj razoruzala i stavila pod kontrolu zvanicnih vlasti. To se nije dogodilo. JNA je povukla ljudstvo i naoruzanje iz Slovenije a onda i iz dijelova Hrvatske, npr. Rijecki korpus. Dakle, samo druga mogucnost prema tvojoj podjeli. S te strane ne stoji neka odgovornost Izetbegovica jer nista bolje nisu prosle ni Slovenija ni Hrvatska. A ni Alija a ni UN nije mogao sprijeciti presvlacenje uniformi iz JNA u VRS.
Hrvatska je u mnogo primjera pokazala da se JNA razoruzala i da su tadasnji vojnici cak i presvukli i vraceni kucama...pogotovo kad se radilo o primorskim dalmatinskim gradovima.

Sto se tice Slovenije, takodjer isti slucaj..slovenci nisu dali da JNA iznese tesko naouruzanje iz Slovenije.

Ja znam da Alija nije mogao uticati na Banja Luku i razoruzavanje JNA i njeno presvlacenje, ali je bilo gradova gdje se to moglo uciniti...pogotovo kad je Sarajevo bilo u pitanju...ali je sustina da Alija apsolutno ni teoretski nije razmatrao opciju da naredi razoruzavanje JNA i podcinjavanje legalnim vlastima.

Nikad necemo saznati da li bi Beograd ztrvovao Kukanjca u to vrijeme da je Alija naredio da ga nece pustiti dok se sva tadasnja JNA u BiH razoruza.
Liska

#498 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by Liska »

Ali to nije isto, nokia. Kad napises da se JNA razoruzala i stavila pod kontrolu zvanicnih vlasti,to podrazumjeva mnogo vise od bijega vojnika i presvlacenje u civilku u par gradova. Preciznije je reci da Slovenija nije dopustila izlazak tenkova i zadrzala je 88 komada a ostalo je sve pustila. Tenkova je bilo dovoljno i JNA je vjerojatno cijenila da ce moci i bez tog broja, a zurilo im se sa prebacivanjem tih snaga u Hrvatsku. Slovenija je imala najbolju situaciju jer JNA nije htjela rat u Sloveniji, pogotovo jer ga nije dobila za dan-dva i bili su spremni na mnogo visi nivo kompromisa nego poslije, kad im je postalo svejedno. Po meni realno nije bilo mogucnosti u BiH za ovakav scenarij jer u to doba je u JNA ostao samo onaj tko je vjerovao u projekt, tu ne racunam obicne vojnike na regularnom odsluzenju vojnog roka a oni su u to doba vecinom bili vojnici iz Srbije. A Beograd bi sigurno zrtvovao Kukanjca, jer je i zrtvovao i Trifunovica ali su sada bili dovoljno pametni pa Kukanjcu, sem par stolova i kamiona, nisu ostavili bukvalno nista. Sve sto je bilo vrijedno je postavljeno davno prije oko Sarajeva. Da je Kukanjac izginuo skupa sa svojima, danas bi bio heroj nad herojima. Medjutim, bio je kukavica i nije mu se ginulo tek tako.
nokia6170

#499 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by nokia6170 »

Liska wrote:Ali to nije isto, nokia. Kad napises da se JNA razoruzala i stavila pod kontrolu zvanicnih vlasti,to podrazumjeva mnogo vise od bijega vojnika i presvlacenje u civilku u par gradova. Preciznije je reci da Slovenija nije dopustila izlazak tenkova i zadrzala je 88 komada a ostalo je sve pustila. Tenkova je bilo dovoljno i JNA je vjerojatno cijenila da ce moci i bez tog broja, a zurilo im se sa prebacivanjem tih snaga u Hrvatsku. Slovenija je imala najbolju situaciju jer JNA nije htjela rat u Sloveniji, pogotovo jer ga nije dobila za dan-dva i bili su spremni na mnogo visi nivo kompromisa nego poslije, kad im je postalo svejedno. Po meni realno nije bilo mogucnosti u BiH za ovakav scenarij jer u to doba je u JNA ostao samo onaj tko je vjerovao u projekt, tu ne racunam obicne vojnike na regularnom odsluzenju vojnog roka a oni su u to doba vecinom bili vojnici iz Srbije. A Beograd bi sigurno zrtvovao Kukanjca, jer je i zrtvovao i Trifunovica ali su sada bili dovoljno pametni pa Kukanjcu, sem par stolova i kamiona, nisu ostavili bukvalno nista. Sve sto je bilo vrijedno je postavljeno davno prije oko Sarajeva. Da je Kukanjac izginuo skupa sa svojima, danas bi bio heroj nad herojima. Medjutim, bio je kukavica i nije mu se ginulo tek tako.
Znam ja vrlo dobro Liska sta govorim, a i nisam naivan da pomislim da bi se neko dobrovoljno razoruzao i rekao evo vam sve..ali se radilo o tome da ni Hrvatska, niti Slovenija nisu sklapale nikakve dogovore sa JNA i da su odmah donijeli odluke da se JNA kao strana vojska razoruza na njihovoj teritoriji. Naravno da nakon tih odluka JNA nije htjela to uciniti, ali su i Hrvatska i Slovenija imale suvereno pravo i legalitet da sprijece i fizicki nepostivanje tih njihovoh odluka sto su i cinile tamo gdje su mogle.

A sta je Alija uradio...sklapao dogovore, sirom otvarajuci kapije kasarni tamo cak i gdje je legalna vlast RBiH imala mogucnost da zaustavi iznosenje naouruzanja.
Liska

#500 Re: Bosna i Hercegovina na koljenima!

Post by Liska »

Nokia, evo ti link za jedno izvlacenje jedne brigade JNA, cisto da vidis kako je pregovora bilo ali nije bilo pregovora o stavljanju pod zapovjednistvo legalnih organa u Hrvatskoj, kao ni u Sloveniji:
http://members.lycos.co.uk/oklop/4.okbr.htm

Mene puno ne brine suverenitet ili legalitet nego prije svega realna mogucnost toga procesa. A te realne mogucnosti u BiH nije bilo. U vrijeme kad bi BiH vlasti krenule sa takvom politikom, vec je bilo kasno. BiH vlasti su trebale krenuti u blokadu vojarni JNA u 1991. godini a mislim da to ne bi upalilo jer bi se vecina naroda, sem Hrvata, okrenula protiv takve politike a JNA bi time dobila otvoreni poziv za drzavni udar. Sve poslije je bilo isuvise kasno.
Post Reply