Pitanje za vjernike

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Macak U Cizmama

#476 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Macak U Cizmama »

arzuhal wrote:
zenicanin 1979 wrote:Posto mi niko nije odgovorio na ove kontradikcije postavicu ih opet .Kako to da je:
-Alah je svemocan, to pada logicki jer moze uraditi ono sto ne moze uraditi sto je kontradikcija
-Alah je samo jedan a ako je jedan moramo vidjeti sta je to sto ga razlikuje od onoga drugoga (ostaloga).Fizicke granice nisu jer se fino kaze da je svugdje prisutan.
-Alah je sveznajuci i svemocan ;ako je svemocan znaci da moze izmisliti ono sto ne zna ali onda nije sveznajuci
-Alah je svugdje prisutan a jedan je; Ako je jedan to znaci da mora imati fizicke dimenzije koje ga razdvajaju od onoga ostaloga a za te dimenzije mu treba prostor znaci onde gdje nema prostora nema ni Alaha ,sto znaci da nije svugdje prisutan
-Alah sve vidi; zna se tacno da se ne moze nista vidjeti na mjestima gdje ne postoje svjetlosne cestice fotoni jer su oni nosioci svjetlosti, kako se zna da postoje bezfotonske sredine koje se nazivaju vakumi ,a ono sto je u njima je nevidljivo za Alaha.Pa samim tim Alah sve ne vidi.
-Alah je pravedan a jedina istina (pravda je u Kuranu).Pa mora biti pravedan ako je jedino pravda ono sto je On pisao a moze se poznati samo po onome sto je pisao
Sokrat se i pojavio, najmudriji od Helena, kako ga nazva i pitijsko proročište, da razvali sofiste kao što si ti. ''Može li Bog stvoriti kamen kojeg ne može podići?'', itsl.
Uzmimo da je tvoja logika, ipak, valjan oblik mišljenja. Ukoliko bismo ti oduzeli čula vida, sluha, osjeta, mirisa i okusa i ukoliko bismo ti obrisali svo sjećanje na podatke sa kojima je tvoj razuma bratao, upravo zahvaljući tim istim čulima - tvoj mozak, tvoj razum bi mljeo naprazno, ne bi imao ništa. Tada tvoja logika ne bi vrijedila ni pišljivu bobu.
Ipak, ti imaš razum u koji dospjeva materijal iz vanjskog svijeta putem čula. Određen si svojim čulima. Oni nisu kraj tvoje spoznaje, ali su neporecivi njen dio.
Obzirom da u Kur'anu ima ključni ajet koji kaže: Lejse kemisli šej'un/I ništa nije kao On!, ajet ukazuje na to da sve što tvoja čula mogu da dohvate, tvoj razum preradi kroz kategorije - sve to što ti je dostupno čulima, u mislima ili maštarijama To nije/niti je kao On!
Ti sigurno misliš da si jako logičan i da si našao logičke gordijeve čvorove za vjernike?
Ako vec zastupas vjeru i njena stajalista onda trebas ostati i dosljedan u svemu sto proizilazi iz Kurana. Po Kuranu centar svih cula i razum se nalaze u srcu. ...

Vidis kako tebi tvoj Macak pomaze kad zaboravis stosta ... :thumbup:
zenicanin 1979

#477 Re: Pitanje za vjernike.

Post by zenicanin 1979 »

U srcu koliko ja znam nalazi se lijeva i desna komora .Predklijetka, klijetka, zalisci medjutim nema tu nikakvoga razuma.
Ateista

#478 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

zenicanin 1979 wrote:U srcu koliko ja znam nalazi se lijeva i desna komora .Predklijetka, klijetka, zalisci medjutim nema tu nikakvoga razuma.
Naravno, ali u kur'anu se stalno naglasava da je u srcu centar naseg razuma, sto se pokusava opravdati metaforom.

Opet cu naglasiti, mogao bih ja to prihvatiti kao metaforu, ali to onda znaci da su sve metafore i da nista ne treba uzeti bukvalno i da se ne moze koristiti kao naucni dokaz.

Zanima me isto tako, po kojem kriteriju vjernici odredjuju da li je u kur'anu nesto metafora ili bukvalno znacenje, osim onoga kako kad im odgovara?
zenicanin 1979

#479 Re: Pitanje za vjernike.

Post by zenicanin 1979 »

A sta je duhovno srce?
Macak U Cizmama

#480 Re: Pitanje za vjernike.

skolarac wrote:
Ateista wrote:
zenicanin 1979 wrote:U srcu koliko ja znam nalazi se lijeva i desna komora .Predklijetka, klijetka, zalisci medjutim nema tu nikakvoga razuma.
Naravno, ali u kur'anu se stalno naglasava da je u srcu centar naseg razuma, sto se pokusava opravdati metaforom.

Opet cu naglasiti, mogao bih ja to prihvatiti kao metaforu, ali to onda znaci da su sve metafore i da nista ne treba uzeti bukvalno i da se ne moze koristiti kao naucni dokaz.

Zanima me isto tako, po kojem kriteriju vjernici odredjuju da li je u kur'anu nesto metafora ili bukvalno znacenje, osim onoga kako kad im odgovara?
Da bi mogao pravilno razumjeti ajete iz Kur'ana,moras citati tefsir(tumacenje Kur'ana).
Srce(kalb)je duhovno srce.
I ne samo srce ! Sve je u Kuranu duhovno samo vjernici nisu sposobni da to shvate vec im je mnogo bliza materijalisticka verzija vjere olicena kroz religiju koju su im nametnula ulema i "tumaci" Alahovih rijeci, mada on, Alah, iskljucivo tvrdi da se svakom vjerniku obraca direktno. Kako ? To vjernici tek treba da otkriju.
BHF_Manijak

#481 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

Macak U Cizmama wrote:
arzuhal wrote:
zenicanin 1979 wrote:Posto mi niko nije odgovorio na ove kontradikcije postavicu ih opet .Kako to da je:
-Alah je svemocan, to pada logicki jer moze uraditi ono sto ne moze uraditi sto je kontradikcija
-Alah je samo jedan a ako je jedan moramo vidjeti sta je to sto ga razlikuje od onoga drugoga (ostaloga).Fizicke granice nisu jer se fino kaze da je svugdje prisutan.
-Alah je sveznajuci i svemocan ;ako je svemocan znaci da moze izmisliti ono sto ne zna ali onda nije sveznajuci
-Alah je svugdje prisutan a jedan je; Ako je jedan to znaci da mora imati fizicke dimenzije koje ga razdvajaju od onoga ostaloga a za te dimenzije mu treba prostor znaci onde gdje nema prostora nema ni Alaha ,sto znaci da nije svugdje prisutan
-Alah sve vidi; zna se tacno da se ne moze nista vidjeti na mjestima gdje ne postoje svjetlosne cestice fotoni jer su oni nosioci svjetlosti, kako se zna da postoje bezfotonske sredine koje se nazivaju vakumi ,a ono sto je u njima je nevidljivo za Alaha.Pa samim tim Alah sve ne vidi.
-Alah je pravedan a jedina istina (pravda je u Kuranu).Pa mora biti pravedan ako je jedino pravda ono sto je On pisao a moze se poznati samo po onome sto je pisao
Sokrat se i pojavio, najmudriji od Helena, kako ga nazva i pitijsko proročište, da razvali sofiste kao što si ti. ''Može li Bog stvoriti kamen kojeg ne može podići?'', itsl.
Uzmimo da je tvoja logika, ipak, valjan oblik mišljenja. Ukoliko bismo ti oduzeli čula vida, sluha, osjeta, mirisa i okusa i ukoliko bismo ti obrisali svo sjećanje na podatke sa kojima je tvoj razuma bratao, upravo zahvaljući tim istim čulima - tvoj mozak, tvoj razum bi mljeo naprazno, ne bi imao ništa. Tada tvoja logika ne bi vrijedila ni pišljivu bobu.
Ipak, ti imaš razum u koji dospjeva materijal iz vanjskog svijeta putem čula. Određen si svojim čulima. Oni nisu kraj tvoje spoznaje, ali su neporecivi njen dio.
Obzirom da u Kur'anu ima ključni ajet koji kaže: Lejse kemisli šej'un/I ništa nije kao On!, ajet ukazuje na to da sve što tvoja čula mogu da dohvate, tvoj razum preradi kroz kategorije - sve to što ti je dostupno čulima, u mislima ili maštarijama To nije/niti je kao On!
Ti sigurno misliš da si jako logičan i da si našao logičke gordijeve čvorove za vjernike?
Ako vec zastupas vjeru i njena stajalista onda trebas ostati i dosljedan u svemu sto proizilazi iz Kurana. Po Kuranu centar svih cula i razum se nalaze u srcu. ...

Vidis kako tebi tvoj Macak pomaze kad zaboravis stosta ... :thumbup:
Kada pises,pisi arguemntovano...tj daj mi ajet :wink: A ja cu ti jednu kontra tezu dati,"A pouku primaju RAZMUMOM obdareni",nije receno srcem obdareni :-?
zenicanin 1979

#482 Re: Pitanje za vjernike.

Post by zenicanin 1979 »

Kada kazes da je sve u kuranu duhovno dali to znaci da je napisano od strane duha ili da je napisano duhu ili oboje.
Static-X

#483 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Static-X »

zenicanin 1979 wrote:
atko wrote:@zenicanin 1979 previse bukvalno shvatanje i objasnjenje iz tacke gledista koja je nama razumljiva

Sve je relativno ;)

Hajd' definisi beskonacnost npr?
Recimo za dvodimenzionalnu bubu to je povrsina kugle ... zamisli da si dvodimenzionalna buba koja hoda po povrsini kugle ??? Kako da onda npr u svoja objasnjenja uvedes trecu dimenziju kad ona za tebe ne postoji i nisi je u stanju niti zamisliti ;)
Pa ako je Kuran pisan za covjeka onda se nebi trebao baviti apstrakcijama takvim, da covjek ih svojom logikom nemoze shvatiti, inace te apstrakcije koje su napisane u Kuranu postaju suvisne, jer cinjenica je da mi je nemozemo drugacije shvatati osim logikom koju imamo.
:lol: cuj suvisno, ili ti to mozda govori sta si na ovom svijetu i koliki je tvoj mozak. Mi smo niko i nista i mnogo toga nesvacamo zato boj se onoga koji je uspio sve ovo stvoriti.
zenicanin 1979

#484 Re: Pitanje za vjernike.

Post by zenicanin 1979 »

skolarac je rekao :Pod pojmom srca se podrazumjeva ljudsko shvatanje, ponašanje, emocije, odlučnost.kraj citata
Moram te napomenuti da pri definisanju novoga pojma u definiciji mora postojati rodni pojam i njegove specificne karakteristike a ovdje rodnoga pojma nema.Evo primjer:Kvadrat je cetverougao cije su sve stranice jednake."Cetverougao" je rodni pojam za kvadrat, sto znaci da kvadrat spada u cetverouglove tj da jeste cetverougao a"sve stranice su mu jednake" su njegove specificne karakteristike pomocu kojih se on razlikuje od ostalih cetverouglova koji nisu kvadrati.Znaci svi kvadrati su cetverouglovi ali ne vrijedi da su svi cetverouglovi kvadrati.Takodje rodni pojam takodje mora biti prethodno definiran poznat.U svojoj definiciji si rekao srce je ljudsko shvatanje, ispade da su to dvoje sinonimi, i da postoji treci sinonim, emocije ,pa cetvrti, odlucnost, pa ponasanje Tako da ispade da je srce sinonim za ponasanje (da to dvoje isto znaci).
Static-X

#485 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Static-X »

zenicanin 1979 wrote:lingvistika Postoji razlika izmedju recenica:Bog je jedini tvorac i Bog je prvi tvorac.Ovo sto si ti opisao bi se moglo smjestiti u informaciju da je Bog prvi stvarao ali ne da je i zbog toga sve stvorio niti da je jedini stvoritelj.Ako nesto stvori moje dijete to ne znaci da sam ja to stvorio zato sto sam svoje dijete stvorio.Daj malo nauci svoj jezik.
Haj de ti malo misli izvan kutije, skontaj da sve ima svoju svrhu, da covjek nema razuma mislis da bi se mi sad preko ovog foruma dopisivali i raspravljali. Odakle razu? hehe
jesil ti cuo kad za pojmove direktno i indirektno
Static-X

#486 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Static-X »

zenicanin 1979 wrote:Hajdemo poceti od pocetka.U kuranu se na samom pocetku kaze: u ime Alaha milostivog samilosnog
1)tebe Alaha gospodara svjetova hvalimo (uopste se ne daju nikakve karakteristike tih svjetova.Jesu li to narodi, planete,Na kojem su prostoru, kakvi su ti svjetovi.Pa kako cu hvaliti nekoga kao gospodara svjetova a da neznam ni o kakvim je svjetovima rijec.Zamislite da ja kazem za nekoga da je majstor pica ,a mene neko pita, a sta su to pice, a ja mu kazem ,nemam pojma.Dali bi on to moje misljenje uzeo za ozbiljno
sta ti ba ovdje nije jasno, svih svijetova znaci svijeta na kojem si sad ti i svega ostalog sto je stovreno
zenicanin 1979

#487 Re: Pitanje za vjernike.

Post by zenicanin 1979 »

Ti sigurno misliš da si jako logičan i da si našao logičke gordijeve čvorove za vjernike?[/quote]

Vidis kako tebi tvoj Macak pomaze kad zaboravis stosta ... :thumbup:[/quote]
Kada pises,pisi arguemntovano...tj daj mi ajet :wink: A ja cu ti jednu kontra tezu dati,"A pouku primaju RAZMUMOM obdareni",nije receno srcem obdareni :-?[/quote]

pogledaj moj post na ovoj temi o prvoj stranici Kurana o prvoj tezi na samom pocetku kurana "Tebe Alaha, gospodara svjetova hvalimo "pa mi pokusaj opisati kako vidis ti te svjetove Jesu li to planete, narodi, sazvjezdja.Sta je to
BHF_Manijak

#488 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

Svjetove rijec,vidim onako kako Allah to opisuje dalje u Kur`anu,ljude,meleke i dzine... :wink: Ne mozes se vezati u Kur`anu nikad za samo jednu rijec,mozda sto ti je na prvu nejasno,vec je objasnjeno u nastavku...
zenicanin 1979

#489 Re: Pitanje za vjernike.

Post by zenicanin 1979 »

Static-X wrote:
zenicanin 1979 wrote:Hajdemo poceti od pocetka.U kuranu se na samom pocetku kaze: u ime Alaha milostivog samilosnog
1)tebe Alaha gospodara svjetova hvalimo (uopste se ne daju nikakve karakteristike tih svjetova.Jesu li to narodi, planete,Na kojem su prostoru, kakvi su ti svjetovi.Pa kako cu hvaliti nekoga kao gospodara svjetova a da neznam ni o kakvim je svjetovima rijec.Zamislite da ja kazem za nekoga da je majstor pica ,a mene neko pita, a sta su to pice, a ja mu kazem ,nemam pojma.Dali bi on to moje misljenje uzeo za ozbiljno
sta ti ba ovdje nije jasno, svih svijetova znaci svijeta na kojem si sad ti i svega ostalog sto je stovreno
E pa onda neznam koliko bi ga hvalio s obzirom da ovaj svjet u kojem sam ja nikako ne funkcionise .Ima gladnih velika je finansijska neravnoteza medju ljudima, ljudi su podjeljeni i objektivno i subjektivno itd.
zenicanin 1979

#490 Re: Pitanje za vjernike.

Post by zenicanin 1979 »

primjetio sam da se static i manijak prilicno ne slazu oko pojma svjetova
Static-X

#491 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Static-X »

:lol: vidis, pokusavas nesto objasniti sto ni sam nerazumjes, nase nije da svatamo sta je Bog jer je to previse za nas razum, uopste mi nepada napamet da udaram glavom o zid i pokusavam to odgonetnuti.
Te tvoje nekakve kontradikcije nedrze vodu uopste. Pa nismo nos pomolili dalje od suncevog sistema i sada bi da pricamo o necem vecem od toga :lol:
Static-X

#492 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Static-X »

zenicanin 1979 wrote:primjetio sam da se static i manijak prilicno ne slazu oko pojma svjetova
ja nepokusavam definisati svijetove samo navodim ovaj svijet tj. zemlju svijet gdje mi zivimo
BHF_Manijak

#493 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

Ali Zenican to nista ne aminuje tvojoj teoriji,to sto rijec svijetovi(mnozina)ja vidim drugacije u odnosu na Statica,ljudi se previse hvataju za nebtine stvari a zanemaruju sustinu,zar je bitnije na sta se odnosi rijec svjetovi ili je bitno vise,hocu li ja biti dobar covjek,tj slijediit rijeci Kur`ana gdje se kaze kakav jedan vjernik treba biti?!
Static-X

#494 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Static-X »

zenicanin 1979 wrote:
Static-X wrote:
E pa onda neznam koliko bi ga hvalio s obzirom da ovaj svjet u kojem sam ja nikako ne funkcionise .Ima gladnih velika je finansijska neravnoteza medju ljudima, ljudi su podjeljeni i objektivno i subjektivno itd.
Pa jes nikako nefunkcionise, evo sad i ovo globalno zagrijavanje, sigurno je bog pogrijesio u kalkulacijama pa je vako :lol:
znaci po tvom je da bi svijet funkcioniso treba da nema gladi, nema podjele medju ljudima, nema poplava, pozara, ratova,... samo treba da sunce uvjek grije i cvijece cvijeta?
zenicanin 1979

#495 Re: Pitanje za vjernike.

Post by zenicanin 1979 »

Uputi nas na Pravi put,
na Put onih kojima si milost Svoju darovao,
Bolje bi bilo reci na nacin zivota onih, preciznije .Ovo znaci da u zavisnosti od puta milost cemo njegovu dobiti a kako vidimo neki nece.Ako im daje milost znaci da su bili na pogresnome putu jer im u suprotnom milost ne bi trebala.A ako daje milost onda to znaci da je ovozemaljski test nepotpun ili pogresan Kako god nije mi jasno Sto ce Alahu pogresan a i nepotpun test
zenicanin 1979

#496 Re: Pitanje za vjernike.

Post by zenicanin 1979 »

BHF_Manijak wrote:Ali Zenican to nista ne aminuje tvojoj teoriji,to sto rijec svijetovi(mnozina)ja vidim drugacije u odnosu na Statica,ljudi se previse hvataju za nebtine stvari a zanemaruju sustinu,zar je bitnije na sta se odnosi rijec svjetovi ili je bitno vise,hocu li ja biti dobar covjek,tj slijediit rijeci Kur`ana gdje se kaze kakav jedan vjernik treba biti?!
Citav Kuran ako je napisan kao sveta knjiga bi trebao biti povezan i vazan ,ne izbacuj pojedine recenice Kurana kao nevazne jer kako ces znati da su nevazne ako ih ne razumijes.
zenicanin 1979

#497 Re: Pitanje za vjernike.

Post by zenicanin 1979 »

sta ti ba ovdje nije jasno, svih svijetova znaci svijeta na kojem si sad ti i svega ostalog sto je stovreno[/quote]
E pa onda neznam koliko bi ga hvalio s obzirom da ovaj svjet u kojem sam ja nikako ne funkcionise .Ima gladnih velika je finansijska neravnoteza medju ljudima, ljudi su podjeljeni i objektivno i subjektivno itd.[/quote]

Pa jes nikako nefunkcionise, evo sad i ovo globalno zagrijavanje, sigurno je bog pogrijesio u kalkulacijama pa je vako :lol:
znaci po tvom je da bi svijet funkcioniso treba da nema gladi, nema podjele medju ljudima, nema poplava, pozara, ratova,... samo treba da sunce uvjek grije i cvijece cvijeta?[/quote]

Ako je ovo dobar svijet bili volio da ti tako bude u dzenetu koji je takodje okarakterisan kao dobar?
friendly

#498 Re: Pitanje za vjernike.

Post by friendly »

Postovani gospodine

Kao prvo, ne mogu da vjerujem da neko postavi ovakvo pitanje jer se odgovor ne trazi na forumu nego u biblioteci. To sto navodis s kim se druzis te bas nema nikakve veze osim osim one glupe izreke s kim si takav si. Medjutim, ta izraka je previse generalna i nije nikakav pokazatelj.

Drugo, ljudima je data zemlja na upravljanje kao izdata za rentu pa ako je dobro odrzavas i gazda te dobro gotivi a ako bravis belaj istlera te. Tako ti je i s ljudima. Prije Posljednjeg poslanika Mohammad-a pbuh bilo je vise od hiljadu poslanika koje je narod odbacio bas kao ti a nisam ni ja daleko od tebe i Bog ih je unistio iz razloga sto su brzo zaboravili na Boga i radili po svome...provedi malo vremena sam bez te raje pa dublje razmisljaj. Otidji malo do biblioteke pa nadji prave literature umjesto ovog foruma koji te nece dati pravi odgovor. Ti sam moras da rascistis sa sobom!!!

All the Best
Static-X

#499 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Static-X »

zenicanin 1979 wrote:sta ti ba ovdje nije jasno, svih svijetova znaci svijeta na kojem si sad ti i svega ostalog sto je stovreno
E pa onda neznam koliko bi ga hvalio s obzirom da ovaj svjet u kojem sam ja nikako ne funkcionise .Ima gladnih velika je finansijska neravnoteza medju ljudima, ljudi su podjeljeni i objektivno i subjektivno itd.[/quote]

znaci po tvom je da bi svijet funkcioniso treba da nema gladi, nema podjele medju ljudima, nema poplava, pozara, ratova,... samo treba da sunce uvjek grije i cvijece cvijeta?[/quote]

Ako je ovo dobar svijet bili volio da ti tako bude u dzenetu koji je takodje okarakterisan kao dobar?[/quote]

hehe a pitanja, mislim da nekontas point ovdje, de ti meni reci da bi ovaj svijet funkcioniro, kako bi to trebo da izgleda i ko je taj koji je donio odluku da je to definicija dobrog funkcioniranja ovog svijeta?
Macak U Cizmama

#500 Re: Pitanje za vjernike.

Posto je dosla zima i pada snjeg interesuje me da li se u Kuranu pominje led ? .... :) ... :D
Post Reply