Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
ljubav_aha

#476 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

zlafa wrote:
ljubav_aha wrote: kako se uopste odredjene faze objave Kur'an :?: uz pomoc citanja ajeta :?: ako je tako,asto postoji misljenje o trecoj objavi Kur'an :?:
Sto se tice faza Kur`ana to je tematika za sebe i njoj se moze pricati danima. A treca objava Kur`ana je vezana za Siizam i njihovo vjerovanje da je Alija r.a. trebao ( dobivao) objavu od Allaha s.w.t. Sto je naravno ne tacno iz razloga cistog. Zato sto je poslanik sam rekao da je pecat vjerovjesnicima, i ajeta kojim Allah s.w.t. kaze "danas sam vasu vjeru upotpunio i zadovoljan sam da vam vjera bude Islam" :) Naravno ovo je ako sam shvatio dobro pitanje, ako nisam sorry :(

hvala na javljanju,no kako obajsnjavas prvu fazu objave Kur'an :?:
zlafa

#477 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zlafa »

ljubav_aha wrote: hvala na javljanju,no kako obajsnjavas prvu fazu objave Kur'an :?:
Imas mekkanski i medinski dio obajve :)
Prvi mekkanski govori o akaidu ili ti vjerovanju
Drugi medinski dio govori o zakonu i opstim pravima muslimana

Ovo je ono najprostiji odgovor sto moze i naravno da se nece neko slagati sa ovim ili reci ovo i ono al ovo je najprostiji oblik faza Kur`ana.
Prva faza je pravljenje jedinke, druga je pravljenje dzemata.
I osnova kako se musliman treba graditi. Prvo sebe izgraditi vjerski, pa onda pokusati pridonijeti dzematu i ljudima oko sebe :)
naravno ovo je sve moje misljenje koje sam pohvatao po predavanjima i knjigama. Neko ko je ucevniji dat ce ti bolji i detaljniji odgovor.
Boddah

#478 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Boddah »

Ja sam razmišljao da otvorim temu na pitanje hronološkog redoslijeda objavljivanja Kur'ana. Mislim da je ova tema jako, jako zanimljiva i to iz više razloga. Kao prvo, dobijamo jasno sliku kako su Muhammedovi savremenici reagovali na njegovo poslaništvo, čime ih je Muhammed pokušavao pridobiti, a posebno zanimljivi su strogi zakoni, koji su donjeti u posljednjim surama, što je malo nelogično.

http://www.wikiislam.com/wiki/Chronolog ... _the_Quran
Static-X

#479 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

Izgleda interesantna tema pa da se reko pridruzim :D
Selam
ljubav_aha

#480 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

zlafa wrote:
ljubav_aha wrote: hvala na javljanju,no kako obajsnjavas prvu fazu objave Kur'an :?:
Imas mekkanski i medinski dio obajve :)
Prvi mekkanski govori o akaidu ili ti vjerovanju
Drugi medinski dio govori o zakonu i opstim pravima muslimana

Ovo je ono najprostiji odgovor sto moze i naravno da se nece neko slagati sa ovim ili reci ovo i ono al ovo je najprostiji oblik faza Kur`ana.
Prva faza je pravljenje jedinke, druga je pravljenje dzemata.
I osnova kako se musliman treba graditi. Prvo sebe izgraditi vjerski, pa onda pokusati pridonijeti dzematu i ljudima oko sebe :)
naravno ovo je sve moje misljenje koje sam pohvatao po predavanjima i knjigama. Neko ko je ucevniji dat ce ti bolji i detaljniji odgovor.

zlafa,nisma sigurna jesmo li se razumjeli,ili ne razumijem tvoj odgovor
moje pitanje je bilo konkretno o ovom dijelu

"Nesumnjivo se vidi da je prvo pohranjivanje Kur'ana kao vječne Allahove riječi bilo u Skrivenoj knjizi, Ploči memorije i na Matičnoj knjizi, te da je ovo prva objava Kur'ana."
ljubav_aha

#481 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Boddah wrote:Ja sam razmišljao da otvorim temu na pitanje hronološkog redoslijeda objavljivanja Kur'ana. Mislim da je ova tema jako, jako zanimljiva i to iz više razloga. Kao prvo, dobijamo jasno sliku kako su Muhammedovi savremenici reagovali na njegovo poslaništvo, čime ih je Muhammed pokušavao pridobiti, a posebno zanimljivi su strogi zakoni, koji su donjeti u posljednjim surama, što je malo nelogično.

http://www.wikiislam.com/wiki/Chronolog ... _the_Quran
ali mene upravo interesuje prva faza,znaci faza obajve Kur'an ,ovo se desava u drugoj fazi
ljubav_aha

#482 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote:Izgleda interesantna tema pa da se reko pridruzim :D
Selam
topla kafa uz zimsko poslije-podne :-D
stolac-SARAJEVO

#483 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by stolac-SARAJEVO »

Evo da i ja postavim jedno pitanje.Neki dan na kafi sam sa ovim jednim drugom raspravljao,al mi on nije dao adekvatan odgovor,vec je onako,prosipao iz supljeg u prazno.ž
Sta je sa ljudima,tacnije gdje su zavrsili oni prije objave i nastanka islama?
zlafa

#484 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zlafa »

ljubav_aha wrote: zlafa,nisma sigurna jesmo li se razumjeli,ili ne razumijem tvoj odgovor
"Nesumnjivo se vidi da je prvo pohranjivanje Kur'ana kao vječne Allahove riječi bilo u Skrivenoj knjizi, Ploči memorije i na Matičnoj knjizi, te da je ovo prva objava Kur'ana."
Ja tebe u biti jesam kako treba razumio, samo sam pokusao odgovoriti ne mjesajuci se u levhi -mahfuz ( polca pomno cuvana - Korkutov prijevod). po ajetu Al-Burug 22-21 ( a ovo je Kur`an velicanstveni, na ploci pomno cuvanoj) a o levhi mahfuzu ja licno neam toliko znanja da mogu o tome pricati. Ja sam se drza kronoloskog tj samog nacina objavljivanja Kur`ana Poslaniku s.a.w.s.
ljubav_aha

#485 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

kako mislis "gdje su zavrsili" prije objave Kur'an,jer pretostavlajm da znas da su vec postojale monoteistick religije ,jevreji i kriscani :!: :?:
Static-X

#486 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

ljubav_aha wrote:
Static-X wrote:Izgleda interesantna tema pa da se reko pridruzim :D
Selam
topla kafa uz zimsko poslije-podne :-D
:) :thumbup:
ljubav_aha

#487 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

zlafa wrote:
ljubav_aha wrote: zlafa,nisma sigurna jesmo li se razumjeli,ili ne razumijem tvoj odgovor
Ja tebe u biti jesam kako treba razumio, samo sam pokusao odgovoriti ne mjesajuci se u levhi -mahfuz ( polca pomno cuvana - Korkutov prijevod). po ajetu Al-Burug 22-21 ( a ovo je Kur`an velicanstveni, na ploci pomno cuvanoj) a o levhi mahfuzu ja licno neam toliko znanja da mogu o tome pricati. Ja sam se drza kronoloskog tj samog nacina objavljivanja Kur`ana Poslaniku s.a.w.s.

to znamo vecina,no mene upravo u prvoj fazi interesuju tacke a),b) i c) :-D

hvala
stolac-SARAJEVO

#488 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

@ljubav-aha-Znam da jesu.Cak imam i teoriju koja nije za ove teme.Evo,navest cu ti primjer recimo plemena Maja.Eh,sada me interesuje gdje su zavrsile njihve duse?.Ili recimo stari Grci? Zivjeli su prije objave Kur'ana,prije nastanka islama,pa cak i prije nastanka krscanstva.
zlafa

#489 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zlafa »

stolac-SARAJEVO wrote:@ljubav-aha-Znam da jesu.Cak imam i teoriju koja nije za ove teme.Evo,navest cu ti primjer recimo plemena Maja.Eh,sada me interesuje gdje su zavrsile njihve duse?.Ili recimo stari Grci? Zivjeli su prije objave Kur'ana,prije nastanka islama,pa cak i prije nastanka krscanstva.
Allah s.w.t. kaze da je svakom narodu poslao poslanika. Sto znaci da su i same Maje i stari grci ili bilo vec imaao nekog od poslanika, pitanje ko je u koga koliko povjerovao :) a sada u detaljnije istrazivanje. Mozes pitati nekog ko poznaje istoriju poslanika pa da ti nesto opsirnije kaze.
Boddah

#490 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Boddah »

stolac-SARAJEVO wrote:@ljubav-aha-Znam da jesu.Cak imam i teoriju koja nije za ove teme.Evo,navest cu ti primjer recimo plemena Maja.Eh,sada me interesuje gdje su zavrsile njihve duse?.Ili recimo stari Grci? Zivjeli su prije objave Kur'ana,prije nastanka islama,pa cak i prije nastanka krscanstva.
tvoj prijatelj ti je savršeno odgovorio, najboljom metodom: Presipanje iz šupljeg u prazno™ na to pitanje se ne može bolje odgovoriti, no evo ti malo o tome ako te baš interesuje druga strana priče.
Last edited by Boddah on 06/01/2010 22:11, edited 1 time in total.
Static-X

#491 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

stolac-SARAJEVO wrote:Evo da i ja postavim jedno pitanje.Neki dan na kafi sam sa ovim jednim drugom raspravljao,al mi on nije dao adekvatan odgovor,vec je onako,prosipao iz supljeg u prazno.ž
Rijec islam mislim moze se prevesti na vise nacina, jedna od njih pokornost Allahu (jednom bogu), sto znaci islam postoji od samog pocetka covjeka, jer je Bog od samog pocetka slao objave narodu da se pokorava samo Njemu. Medjutim nakon objava, s koljena na koljeno doslo bi do izmjena objave samim tim do neispravnog vjerovanja. Medjutim kao sto reko islam postoji od smamog pocetka i svako ko je vjerovao u jednog boga bio je musliman. Prevod rijeci musliman je onaj koji se pokorava jednom bogu.
stolac-SARAJEVO

#492 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

@Static-X- ti si mi do sada dao jedino rijesenje koje mi je koliko toliko "razumno".Imam jos par pitanja,al necu sada.Hvala na odgovoru.
ljubav_aha

#493 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

sto je sa prvom fazom objave Kur'an :?:
ljubav_aha

#494 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote:
stolac-SARAJEVO wrote:Evo da i ja postavim jedno pitanje.Neki dan na kafi sam sa ovim jednim drugom raspravljao,al mi on nije dao adekvatan odgovor,vec je onako,prosipao iz supljeg u prazno.ž
Rijec islam mislim moze se prevesti na vise nacina, jedna od njih pokornost Allahu (jednom bogu), sto znaci islam postoji od samog pocetka covjeka, jer je Bog od samog pocetka slao objave narodu da se pokorava samo Njemu. Medjutim nakon objava, s koljena na koljeno doslo bi do izmjena objave samim tim do neispravnog vjerovanja. Medjutim kao sto reko islam postoji od smamog pocetka i svako ko je vjerovao u jednog boga bio je musliman. Prevod rijeci musliman je onaj koji se pokorava jednom bogu.

:thumbup:

drug,znas li odgovor na moje pitanje :-D
bijela

#495 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

ljubav_aha wrote:
zlafa wrote:

to znamo vecina,no mene upravo u prvoj fazi interesuju tacke a),b) i c) :-D

hvala
ljubav_aha, ja bih voljela pricati sa tobom o ovome, ali nisam sigurna da sam razumjela pitanja :lol:
je li ti pitas na osnovu cega se zna da je kur'an objavljivan postepeno?
hajd ako ti nije mrsko malo detaljnije jos jednom :D
ljubav_aha

#496 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

bijela,hvala :-D sinoc sam tokom citanja ,nasila na ineterasntan info ,ne znam o autenticnosti stranice

http://www.miztuzla.com/content/view/117/41/

"Kur'an objavljivan postepeno. Sama riječ tenzil koja je također i jedno od vlastitih imena Kur'ana označava njegovo svojstvo postepenosti, ono što je postepeno objavljeno, od Allaha dž. š. pohranjeno u Levhi-mahfuzu, zatim, prema nekim autoritetima, na nama najbliže nebo, zatim postepeno u svojoj vremenskoj dimenziji objavljivano Muhammedu a. s. prema prilikama, potrebi i situacijama. Objašnjenje i razloge postepenog objavljivanja Kur'ana na srce poslanika Muhammeda a. s. možemo naći u slijedećim ajetima, a neke naznake i u već navedenim ajetima.

Nesumnjivo se vidi da je prvo pohranjivanje Kur'ana kao vječne Allahove riječi bilo u Skrivenoj knjizi, Ploči memorije i na Matičnoj knjizi, te da je ovo prva objava Kur'ana.
Drugo objavljivanje je preuzimanje Kur'ana iz ovih pohranjenih knjiga i njegovo prenošenje odnosno dostavljanje Muhammedu a.s. direktno.
Kako riječ Kur'an može značiti dio Kur'ana odnosno nekoliko ajeta kao i kompletan Kur'an ima autora koji smatraju da je postojalo i treće objavljivanje Kur'ana

unapred hvala :)
Static-X

#497 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

ljubav_aha wrote:
Static-X wrote:

:thumbup:

drug,znas li odgovor na moje pitanje :-D
Za ovo pitanje: sto je sa prvom fazom objave Kur'an :?:
Nazalost nisan siguran da razumijem pitanje a kamoli da ti dam odgovor, mozes li malo bolje pojasniti na sta mislis s tom prvom fazom, na kakve faze podrazumjevas, jer sigurno ima ih na ovom forumu koji su upoznati s tim i poznaju arapski tako da ako ti ja nemogodnem pomoci nadam se da oni hoce.
zlafa

#498 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zlafa »

@ljubav_aha tebe u biti zanima sta se desilo sa Kur`anom prije samog spustanja Resulu s.a.w.s. ? Raspitat cu se insaAllah pa cu ti nekako dostaviti odgovor. Mada se ja sa tim gajb stvarima ne volim plaho backati.
ljubav_aha

#499 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Static-x , zlafa, info sma nasla na gore postavljenoj stranici,nesto sma citala o Islamu :-D

hvala vam,ja ziasta nisma niakd u zivotu cula,a ni procitala o ovome,a stranica je medzlis tuzla
ljubav_aha

#500 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Medžlis Islamske zajednice Tuzla

Adresa: „Sead-bega Kulovića" 4, 7500 Tuzla, Bosna i Hercegovina

Tel: +387 35 252 568
Fax: +387 35 276 509

e-mail: [email protected] e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli
Locked