Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
mark II

#476 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru

Post by mark II »

[
Pork is difficult to come by in Dubai as it is taboo in Islamic culture and for this reason it is the priciest meat available. Should a restaurant offer pork, it would need to be kept in a separate fridge and prepared with separate utensils and equipment than the rest of the foodstuffs. Even supermarkets need to sell pork in a completely separate area from other meats.
http://www.propertyshowrooms.com/dubai/ ... -dubai.asp
Sta reci do, Dubai je za nas ... zapad :D[/quote]

Postoje ovdje u Dubaiju i mnogo gore stvari, genije, ali moraš imati licencu za to i plaćati, i ne ide u svim mallovima - velim ti.-Živim i radim u Dubaiju. Investitor ima pravo uvesti svoj bonton, ali ima za sve reda. Recimo u Hard Rock Kafeu nisu mogli služiti alkohol do iza nove godine, jer im je istekla licenca.
nosara

#477 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru

Post by nosara »

mark II wrote:Odlično, kad isti investiraju u Engleskoj i traže da ne bude krmetine, Englezi nemaju ništa protiv, jer se radi o investiciji propraćenjoj određenim bontonom. Patološka mržnja pisca prema islamskim običajima je fokus skrenula sa investicije na krmetinu, rakiju i kladionice. Naravno da je jasno :thumbup:
Ako mozes ovo poduprijeti nekim citatom, linkom ...[/quote]

Šta da ti poduprem??? Negdje gdje piše kako oni investiraju u Englesku ali tamo gdje investiraju ne žele da imaju u svojim prostorijama krmetinu??? Jesi li ti stvarno toliko djetinjast, oni pišu izvještaje Vječitom studentu kako nema krmetine u njihovim prostorijama i investicijama diljem svijeta????? Ovo nigdje u svijetu gdje idu arapske investicije nije vijest, to se podrazumijeva, tebi jeste vijest zbog patološke mržnje prema obiučajima konkretno muslimana i konkretno Arapa - velim često sam u Emiratima, recimo da sam više u Emiratima nego u Sarajevu, i prisustvovao sam (nemam veze sa bankarima niti BBI, ali imam sa finansijskim sektorom u određenom segmentu, i ne našim da se razumijemo) posljednjoj posjeti predstavnika Bank of england toj omraženoj, krmetomrzačkoj Abu Dhabi Islamic Bank - tada su i najavili nove zajedničke projekte u domenu islamskog bankarstva, i osvrnuli se na poraznu finansijsku situaciju u svijetu, sa naglaskom na opravdanost poslovanja sa stvarnim a ne špekulativnim vrijednostima - još jedna islamska omražena tema. Tvoje pitanje je besmisleno, ono nije novost, Arapi i krmetina ne idu zajedno nikada - to svi znaju.[/quote]

Gdje je jos prisutan ovaj investitor, osim u BiH...?
The Silent Man

#478 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru

Post by The Silent Man »

potres_mozga wrote:
mark II wrote:Odlično, kad isti investiraju u Engleskoj i traže da ne bude krmetine, Englezi nemaju ništa protiv, jer se radi o investiciji propraćenjoj određenim bontonom. Patološka mržnja pisca prema islamskim običajima je fokus skrenula sa investicije na krmetinu, rakiju i kladionice. Naravno da je jasno :thumbup:
Ako mozes ovo poduprijeti nekim citatom, linkom ...
Šta da ti poduprem??? Negdje gdje piše kako oni investiraju u Englesku ali tamo gdje investiraju ne žele da imaju u svojim prostorijama krmetinu??? Jesi li ti stvarno toliko djetinjast, oni pišu izvještaje Vječitom studentu kako nema krmetine u njihovim prostorijama i investicijama diljem svijeta????? Ovo nigdje u svijetu gdje idu arapske investicije nije vijest, to se podrazumijeva, tebi jeste vijest zbog patološke mržnje prema obiučajima konkretno muslimana i konkretno Arapa - velim često sam u Emiratima, recimo da sam više u Emiratima nego u Sarajevu, i prisustvovao sam (nemam veze sa bankarima niti BBI, ali imam sa finansijskim sektorom u određenom segmentu, i ne našim da se razumijemo) posljednjoj posjeti predstavnika Bank of england toj omraženoj, krmetomrzačkoj Abu Dhabi Islamic Bank - tada su i najavili nove zajedničke projekte u domenu islamskog bankarstva, i osvrnuli se na poraznu finansijsku situaciju u svijetu, sa naglaskom na opravdanost poslovanja sa stvarnim a ne špekulativnim vrijednostima - još jedna islamska omražena tema. Tvoje pitanje je besmisleno, ono nije novost, Arapi i krmetina ne idu zajedno nikada - to svi znaju.[/quote]

Halo ba, pa nismo mi Arapi, klijenti koji ce kupovati u tom centru :roll:[/quote]

pa jesu vlasnici ...
hos ih natjerat i da uzimaju kamatu...
dojes na salter i kazes,vi meni ne uzimate kamatu,vi vrijedjate moja osjecanja,namecete mi neki serijat! :lol:
nosara

#479 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru

Post by nosara »

Alfons Kauders wrote:
nosara wrote: Taj centar nije nicija kuca, to je javni prostor koji je morao biti prilagodjen svim ljudima koji tu zive... :D
javni prostor? kako to?

ljudi napravili poslovni objekat, sebi, svojim parama... to je isto kao da kazes da je moja kancelarija javni prostor... nidje veze...
Pusti vlasnistvo... Ako racunas da ti se dolazi u kancelariju, vodices racuna da onaj ko dodje ne osjeti da je visak... Ako si pravi gazda svoje kancelarije... a ne papak... :D
VjecitiStudent

#480 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru

Post by VjecitiStudent »

oldplague wrote:
VjecitiStudent wrote:U isto vrijeme, u samom Dubaiu, odakle investitor dolazi, u vecini supermarketa, svinjetina se moze kupiti bez problema.
http://www.dubai-online.com/shopping/supermarkets.htm
Although pork is prohibited under Islamic law, MOST supermarkets stock pork products in a separate area of the store.
I ovdje MOST supermarkets nude isto. Samo ovaj ne nudi. I šta?
S obzirom da je "cafirski" Dubai u pitanju u kojem je ogromna vecina mall-ova u kojima se ti supermarketi nalaze izgradjena domacim novcem, zar ne bi trebalo ocekivati obratno, tj. da vecina supermarketa NE drzi svinjetinu?
mark II

#481 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru

Post by mark II »

potres_mozga wrote:

Investitor ima pravo zahtijevati svoj bonton - ako ne želiš ići tamo gdje nema krmetine imaš pravo - ali to nije presudno za investiciju, ljudi šta vam je. Pa tako je svugdje u svijetu - radim u Dubaiju, recimo, i ovdje imate restorana koji služe i krmetinu, imate i prodavnica koje prodaju - ali morate imati licencu za to, i imate pravo jer ste investitor i oni vas ne sprječavaju, iako oni neće to jesti nikada, i iako je to u islamu najstrože zabranjeno, ali investitor ima pravo prodavati to onome za koga to nije zabranjeno i onome ko će to konzumirati. Zašto ne bi bilo moguće i obratno. Pa investicija je važna ne krmetina, kako to ne kontate.
Ripicipi

#482 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru

Post by Ripicipi »

Onda se vjerovatno slazete i sa onom zgradom u Zenici u kojoj samo Bosnjaci mogu kupiti stan, u cemu je razlika?? :?
Ili da nebosnjak otvori firmu u kojoj nema zaposlenja bosnjacima, vidim da je to vama sasvim OK :roll:
nosara

#483 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru

Post by nosara »

mark II wrote: Investitor ima pravo zahtijevati svoj bonton - ako ne želiš ići tamo gdje nema krmetine imaš pravo - ali to nije presudno za investiciju, ljudi šta vam je. Pa tako je svugdje u svijetu - radim u Dubaiju, recimo, i ovdje imate restorana koji služe i krmetinu, imate i prodavnica koje prodaju - ali morate imati licencu za to, i imate pravo jer ste investitor i oni vas ne sprječavaju, iako oni neće to jesti nikada, i iako je to u islamu najstrože zabranjeno, ali investitor ima pravo prodavati to onome za koga to nije zabranjeno i onome ko će to konzumirati. Zašto ne bi bilo moguće i obratno. Pa investicija je važna ne krmetina, kako to ne kontate.
Ima li u Dubaiu restoran koji zabranjuje halal hranu...?
NIN

#484 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru

Post by NIN »

mark II wrote:Centar je investicija određenog investitora, koji ima pravo zahtjevati određeni bonton! Recimo, ti ne možeš u Energoinvest ići go na posao, ali oni i dalje ne predstavljaju džamiju. Recimo u Dubaiju, svi Britanci i stranci koji tamo rade, ako rade u Al Naboodah Group - velika investiciona grupacija - ne mogu u prostorijama te firme piti, niti je u kafanama i drugim mjestima dozvoljeno služiti svinjetinu. Nije ni recimo u Mall of emirates, ni u Dubai Mallu, ni u Ubn Battuta Mallu - to je bonton kojeg svi domaći strani investitori, uposleni i posjetioci (u mallovima konkretno) moraju poštovati - to je bonton investitora, i vjerujte mi svi to jako dobro razumiju, i drago im je da mogu u takvim investicijskim centrima raditi, poslovati ili šta već ne. Osim u Sarajevu, jer za Boga, pa krmetina je osnov investicije, rakija je garant ekonomskog rasta, a kladionice, ah, šta reći. Niko ne pita ko su investitori, šta znači kad su oni na tržištu, i zašto svi u svijetu, bez obzira na krmetinu, žele raditi sa njima - osim hoćel' bit' krmetine, jerbo toooo je too - ojha! Samo iskomlepksirani islamofobi i luzeri tako razmišljaju, djeco moja.
Izgleda da poprilicno navodis vodu na svoj mlin. Naime, u Dubaiju je zakonom zabranjena prodaja alkohola na svim javnim mjestima osim u za to predvidjenim barovima. Takodjer, zakonom je zabranja prodaja svinjskog mesa na cijelom teritoriju Emirata. Dakle, u slucaju Emirata investitori su ti koji postuju pravila drzave u koju investiraju a ne, kao sto je slucaj kod nas, da su investitori ti koji slobodno namecu svoja pravila drzavljanima drzave u koju investiraju. Da vidim tog investitora koji ce u Dubaiju otvorita trzni centar u kojem ce moci otvoreno prodavati alhohol i sluziti pizzu sa svinjskom sunkom pod sloganom "Moja investicija, moja pravila"! :-)

Mani te se suplje ba.
VjecitiStudent

#485 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru

Post by VjecitiStudent »

mark II wrote: Šta da ti poduprem??? Negdje gdje piše kako oni investiraju u Englesku ali tamo gdje investiraju ne žele da imaju u svojim prostorijama krmetinu??? Jesi li ti stvarno toliko djetinjast, oni pišu izvještaje Vječitom studentu kako nema krmetine u njihovim prostorijama i investicijama diljem svijeta????? Ovo nigdje u svijetu gdje idu arapske investicije nije vijest, to se podrazumijeva, tebi jeste vijest zbog patološke mržnje prema obiučajima konkretno muslimana i konkretno Arapa - velim često sam u Emiratima, recimo da sam više u Emiratima nego u Sarajevu, i prisustvovao sam (nemam veze sa bankarima niti BBI, ali imam sa finansijskim sektorom u određenom segmentu, i ne našim da se razumijemo) posljednjoj posjeti predstavnika Bank of england toj omraženoj, krmetomrzačkoj Abu Dhabi Islamic Bank - tada su i najavili nove zajedničke projekte u domenu islamskog bankarstva, i osvrnuli se na poraznu finansijsku situaciju u svijetu, sa naglaskom na opravdanost poslovanja sa stvarnim a ne špekulativnim vrijednostima - još jedna islamska omražena tema. Tvoje pitanje je besmisleno, ono nije novost, Arapi i krmetina ne idu zajedno nikada - to svi znaju.
Otkud svinjetina u samom Dubaiu, u vecini supermarketa?
http://www.dubai-online.com/shopping/supermarkets.htm
Cafirska diverzija ili ... ?
Alfons Kauders

#486 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru

Post by Alfons Kauders »

nosara wrote:
Alfons Kauders wrote:
nosara wrote: Taj centar nije nicija kuca, to je javni prostor koji je morao biti prilagodjen svim ljudima koji tu zive... :D
javni prostor? kako to?

ljudi napravili poslovni objekat, sebi, svojim parama... to je isto kao da kazes da je moja kancelarija javni prostor... nidje veze...
Pusti vlasnistvo... Ako racunas da ti se dolazi u kancelariju, vodices racuna da onaj ko dodje ne osjeti da je visak... Ako si pravi gazda svoje kancelarije... a ne papak... :D
upravo tako... ljudi nude uslugu islamskog bankarstva, znaci u njihove kancelarije ce dolaziti muslimani, vjernici... ili barem oni koji se furaju na to a pokrali su boga oca...

znaci, tim ljudima smeta svinja, piva, kocka, golotinja, a bbi samo vodi racuna o osjecajima svojih klijenata...

ti ljudi se garant ne bi osjecali fino u mom drustvu, gledajuci bocu jacka i punu pepeljaru na stolu...
madner

#487 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru

Post by madner »

potres_mozga wrote:Onda se vjerovatno slazete i sa onom zgradom u Zenici u kojoj samo Bosnjaci mogu kupiti stan, u cemu je razlika?? :?
Ili da nebosnjak otvori firmu u kojoj nema zaposlenja bosnjacima, vidim da je to vama sasvim OK :roll:
Dok je privatna firma naravno.
zgembo_sa

#488 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru

Post by zgembo_sa »

potres_mozga wrote:Islam kao i sve ostale vjere se trebaju praktikovati za sebe i u dzamiji, a ne po soping centrima gdje ne dolaze samo muslimani i vjernici, nego svi gradjani ovog grada, drzave i svijeta...
Eh da, bas smo te htjeli pitat gdje nam je dozvoljeno da praktikujemo religiju :D
mark II

#489 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru

Post by mark II »

S obzirom da je "cafirski" Dubai u pitanju u kojem je ogromna vecina mall-ova u kojima se ti supermarketi nalaze izgradjena domacim novcem, zar ne bi trebalo ocekivati obratno, tj. da vecina supermarketa NE drzi svinjetinu?[/quote]

Ti samo patološki mrziš islamske običaje ništa više. Krmetina ne treba biti presudna za investiciju - ljudi imaju pravo zahtjevati svoj bonton u svakom pogledu, pa tako i zapadni investitori u Dubaiju poput Kerfura i Waitrosea nude u svojoj ponudi krmetinu i alkohol, jer su investitori i žele prodavati to onom dijelu tržišta koje to konzumira, Arapi to ne mogu ni gledati, ali Britsi koji ovdje rade to krkaju, recimo - zašto ne. Pa zašto obratno nije OK? To ćafirski mačku o rep i razligu u skokovima - to je odraz kompleksa a ne ozbiljan razgovor o investiciji muslimanskog, jevrejskogm hinduskog ili bilo kojeg "drukčijeg" investicionog fonda.
JohnnyS

#490 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru

Post by JohnnyS »

SemiR_SA wrote:nego uzivaj u krmetini, zazalit ces jednog dana zbog tog
:lol: :lol: :lol:

'oćel ga to Čak Noris prebit :P Ili mene? Moj Semire, da probaš kremenadlu jednom, zaboravio bi što su pileći fileci :P

A onaj mi je još žešći (@Luke), on vodi statistiku kad se u kojoj kući počela jesti svinjetina :lol: Krucijalan podatak...

On topic, blago državi u kojoj je ovakav trgovački centar najveći problem.
The Silent Man

#491 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru

Post by The Silent Man »

nosara wrote:

Gdje je jos prisutan ovaj investitor, osim u BiH...?[/quote]

http://www.bbi.ba/?jezik=bos

http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_Development_Bank

http://en.wikipedia.org/wiki/Dubai_Islamic_Bank

prisutni jarane i u UN-u :)
Alfons Kauders

#492 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru

Post by Alfons Kauders »

potres_mozga wrote:Onda se vjerovatno slazete i sa onom zgradom u Zenici u kojoj samo Bosnjaci mogu kupiti stan, u cemu je razlika?? :?
naravno da nije, ali jedno je zastita svojih interesa, kao i interesa svojih uposlenika i stranaka, a ovo sto ti navodis je diskriminacija, te u najmanju ruku nemoralna, a u nekim slucajevima i protuzakonita...
Luke Perry

#493 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru

Post by Luke Perry »

Nije rijec o zakonima, rijec je o obicajima, kulturoloskim pojavama. Meni je tako zanimljivo da se Bosnjaci srame da jedu svinjetinu. Diskusija na tu temu dala bi i neke odgovore na ovu temu :D
Last edited by Luke Perry on 06/04/2009 12:33, edited 1 time in total.
zgembo_sa

#494 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru

Post by zgembo_sa »

Koliko su samo ljudi gladni pajceka, alkohola i kladionice :D
mark II

#495 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru

Post by mark II »

[

Pusti vlasnistvo... Ako racunas da ti se dolazi u kancelariju, vodices racuna da onaj ko dodje ne osjeti da je visak... Ako si pravi gazda svoje kancelarije... a ne papak... :D[/quote]

upravo tako... ljudi nude uslugu islamskog bankarstva, znaci u njihove kancelarije ce dolaziti muslimani, vjernici... ili barem oni koji se furaju na to a pokrali su boga oca...

znaci, tim ljudima smeta svinja, piva, kocka, golotinja, a bbi samo vodi racuna o osjecajima svojih klijenata...

ti ljudi se garant ne bi osjecali fino u mom drustvu, gledajuci bocu jacka i punu pepeljaru na stolu...[/quote]
Mudro, sa tobom budućnost naših investicija je osigurana - šta ti znaš kako izgleda dobra pijanka :lol:
nosara

#496 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru

Post by nosara »

mark II wrote:S obzirom da je "cafirski" Dubai u pitanju u kojem je ogromna vecina mall-ova u kojima se ti supermarketi nalaze izgradjena domacim novcem, zar ne bi trebalo ocekivati obratno, tj. da vecina supermarketa NE drzi svinjetinu?
Ti samo patološki mrziš islamske običaje ništa više. Krmetina ne treba biti presudna za investiciju - ljudi imaju pravo zahtjevati svoj bonton u svakom pogledu, pa tako i zapadni investitori u Dubaiju poput Kerfura i Waitrosea nude u svojoj ponudi krmetinu i alkohol, jer su investitori i žele prodavati to onom dijelu tržišta koje to konzumira, Arapi to ne mogu ni gledati, ali Britsi koji ovdje rade to krkaju, recimo - zašto ne. Pa zašto obratno nije OK? To ćafirski mačku o rep i razligu u skokovima - to je odraz kompleksa a ne ozbiljan razgovor o investiciji muslimanskog, jevrejskogm hinduskog ili bilo kojeg "drukčijeg" investicionog fonda.[/quote]

Ni na jedno pitanje mi nisi odgovorio... :D Meni dosta... :D
VjecitiStudent

#497 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru

Post by VjecitiStudent »

mark II wrote: Ti samo patološki mrziš islamske običaje ništa više. Krmetina ne treba biti presudna za investiciju - ljudi imaju pravo zahtjevati svoj bonton u svakom pogledu, pa tako i zapadni investitori u Dubaiju poput Kerfura i Waitrosea nude u svojoj ponudi krmetinu i alkohol, jer su investitori i žele prodavati to onom dijelu tržišta koje to konzumira, Arapi to ne mogu ni gledati, ali Britsi koji ovdje rade to krkaju, recimo - zašto ne. Pa zašto obratno nije OK? To ćafirski mačku o rep i razligu u skokovima - to je odraz kompleksa a ne ozbiljan razgovor o investiciji muslimanskog, jevrejskogm hinduskog ili bilo kojeg "drukčijeg" investicionog fonda.
Ja samo citam i pitam i ne vrijedjam te.
Zasto onda i zapadni investitor poput Konzuma nema pravo prodavati krmetinu u supermarketu u BBI-u?
Kao sto to mogu gore pobrojani u mallovima izgradjenim arapskim novcem u Dubaiu?
Ripicipi

#498 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru

Post by Ripicipi »

madner wrote:
E vidis, ja takvim ljudima nikada ne bih ni dozvolio da prave zgradu, diskriminacija koja unistava ovu zemlju jos vise nego sto je unistena...
black

#499 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru

Post by black »

mozete samo mahati ushima :mrgreen:
nosara

#500 Re: Stop za alkohol, klađenje i svinjetinu u BBI centru

Post by nosara »

potres_mozga wrote:
madner wrote:
E vidis, ja takvim ljudima nikada ne bih ni dozvolio da prave zgradu, diskriminacija koja unistava ovu zemlju jos vise nego sto je unistena...
Ali... to je cilj... samo je proces spor i obavlja se hinjski... :D
Locked