Viza za Njemacku

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
dinob1000

#476 Re: Viza za Njemacku

Post by dinob1000 »

Molim malu pomoc.
Prije nekoliko dana sam dobio ponudu za posao i danas mi poslali ugovor na potpis.
Posao je u Njemackoj u grdu PIRMASENS 66953 Sudwestpfalz .
Malo sam se raspitao po netu i dobio razlicite informacije.
Ono sto mi je zapelo za oko je da su cijena stanovanja za njemacke uslove smijesne(NPR 2-soban stan za nekih 250 eura plus rezije)
Ako ima neko da zna bolje kakva je tamo situacija za posao, uopste za zivot neka napise koju rijec.

hvala unaprijed
zodi36

#477 Re: Viza za Njemacku

Post by zodi36 »

dinob1000 wrote:Molim malu pomoc.
Prije nekoliko dana sam dobio ponudu za posao i danas mi poslali ugovor na potpis.
Posao je u Njemackoj u grdu PIRMASENS 66953 Sudwestpfalz .
Malo sam se raspitao po netu i dobio razlicite informacije.
Ono sto mi je zapelo za oko je da su cijena stanovanja za njemacke uslove smijesne(NPR 2-soban stan za nekih 250 eura plus rezije)
Ako ima neko da zna bolje kakva je tamo situacija za posao, uopste za zivot neka napise koju rijec.

hvala unaprijed
iskreno neznam gdje je to,mada cisto sumnjam da za te pare mozes naci i malu sobicu.ovde kod mene nema stana ispod 600€ a ide do 1000.to te neko zeza
zodi36

#478 Re: Viza za Njemacku

Post by zodi36 »

Sad sam guglao,i vidim gdje je to.grad ima 40.000,znaci mrtav grad,znam iz iskustva jer sam bio tu u blizini u sarbrikenu,,,,sta znam mozda u tim mjestima i ima takva kirija.jbg,ti znad najbolje,ako ces raditi samo i spavati i stekati kes samo napred.mozda je to i bolje,ja ovde sve sto zaradim i potrosim,izlasci,moda,skup grad itd.ne zna covjek sta je gore odnosno bolje.u svakom slucaju sretno
Zazaaa

#479 Re: Viza za Njemacku

Post by Zazaaa »

Pozdrav! Imam jedno pitanje, potpisao sam ugovor sa poslodavcem u njemackoj, u petak sam narucen u ambasadi za predaju dokumentacije pa slijedi cekanje. Na njihovoj stanici, tj str ambasade imaju dva obrasca, jedan je za sengen vizu a dr je Molba za izdavanje dozvole boravka. To me zbunjuje, je li meni potrebna ova molba za izdavanje dozvole boravka ili oba??? Hvala
slobodann

#480 Re: Viza za Njemacku

Post by slobodann »

zodi36 wrote:Sad sam guglao,i vidim gdje je to.grad ima 40.000,znaci mrtav grad,znam iz iskustva jer sam bio tu u blizini u sarbrikenu,,,,sta znam mozda u tim mjestima i ima takva kirija.jbg,ti znad najbolje,ako ces raditi samo i spavati i stekati kes samo napred.mozda je to i bolje,ja ovde sve sto zaradim i potrosim,izlasci,moda,skup grad itd.ne zna covjek sta je gore odnosno bolje.u svakom slucaju sretno
Tesko je biti pametan u takvim situacijama, da li zivit zitot punim plucima, ili biti u manjem gradu i "stekat kes", opet se onda ostavlja pitanje, sta sa tim "kesom" koji se ustedi za 2-3-4-5 godine, u sta uloziti, jer generalno ne moze se puno ustediti a opet da bilo koji "ozbiljniji" posao pokrenes, treba ti mnogo vise novca nego sto mozes za takvo vrijeme da ustedis
Dandoona321

#481 Re: Viza za Njemacku

Post by Dandoona321 »

Pozdrav ,
Meni je covjek iz Njemacke ponudio posao i ugovor poslao. U Utorak imam termin u a,basadi da predam za radnu vizu. Jeli jos neko od vas tako dobio radnu vizu samo na osnovu ugovora, jer je na stranici ambasade bas naglasenonda ugovor ne znaci i radna dozvola ( koju ja nemam) . Koliko dugo ste cekali odgovor ?
dinob1000

#482 Re: Viza za Njemacku

Post by dinob1000 »

Dandoona321 wrote:Pozdrav ,
Meni je covjek iz Njemacke ponudio posao i ugovor poslao. U Utorak imam termin u a,basadi da predam za radnu vizu. Jeli jos neko od vas tako dobio radnu vizu samo na osnovu ugovora, jer je na stranici ambasade bas naglasenonda ugovor ne znaci i radna dozvola ( koju ja nemam) . Koliko dugo ste cekali odgovor ?
je li ti ugovor direktno od poslodavca ili od posrednika?
Dandoona321

#483 Re: Viza za Njemacku

Post by Dandoona321 »

Direktno od poslodavca... :roll:
Ugovor mi je poslao stomatolog iz Njemacke ( dakle posao u njegovoj odinaciji) a ja sam ovdje zavrsila stomatologiju.

Od nekih kolega sam cula da bi bilo bolje da imam i radnu dozvolu, ili da se prijavim za Aprobaciju ( ispit nostrifikacije ) i predam i tu prijavu sa ugovorom.
limunada25

#484 Re: Viza za Njemacku

Post by limunada25 »

Kazu ti u ambasadi da odgovor traje od 1-3 mjeseca, a ja sam dobila odgovor nakon 1mjeseca, samo sto sam dobila odbijenicu :roll:
Dandoona321

#485 Re: Viza za Njemacku

Post by Dandoona321 »

:sad: .. jesu li naveli razlog?
Dandoona321

#486 Re: Viza za Njemacku

Post by Dandoona321 »

limunada25 wrote:Kazu ti u ambasadi da odgovor traje od 1-3 mjeseca, a ja sam dobila odgovor nakon 1mjeseca, samo sto sam dobila odbijenicu :roll:
jeli isto bila u pitanju radna viza?
limunada25

#487 Re: Viza za Njemacku

Post by limunada25 »

Nije, viza za nostrifikaciju :(

Sent from my GT-S5830i using Tapatalk 2
Dandoona321

#488 Re: Viza za Njemacku

Post by Dandoona321 »

limunada25 wrote:Nije, viza za nostrifikaciju :(

Znas sta .. i meni su juce rekli , bez obzira na radni ugovor vjerovatno cu morati aplicirati za Aprobaciju .. ne znamm.. imam sutra termin .. pa cu ti bas javiti sta je bilo ... :)
dinob1000

#489 Re: Viza za Njemacku

Post by dinob1000 »

Dandoona321 wrote:

Znas sta .. i meni su juce rekli , bez obzira na radni ugovor vjerovatno cu morati aplicirati za Aprobaciju .. ne znamm.. imam sutra termin .. pa cu ti bas javiti sta je bilo ... :)
provjeri da li je tvoje zanimanje na listi regulisanih zanimanja u njemackoj ( http://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/de/) a n nije lose da kontaktiras i http://www.arbeitsagentur.de/Navigation ... V-Nav.html
od njih mozes dobiti vise informacija.
moj rodjak je prije godinu dana otisao u njemacku kao ljekar na specijalizaciju i koliko znam nije morao raditi razliku ispita itd
Dandoona321

#490 Re: Viza za Njemacku

Post by Dandoona321 »

dinob1000 wrote:
Dandoona321 wrote:

provjeri da li je tvoje zanimanje na listi regulisanih zanimanja u njemackoj ( http://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/de/) a n nije lose da kontaktiras i http://www.arbeitsagentur.de/Navigation ... V-Nav.html
od njih mozes dobiti vise informacija.
moj rodjak je prije godinu dana otisao u njemacku kao ljekar na specijalizaciju i koliko znam nije morao raditi razliku ispita itd

Hvala na linkovima :) ... lakse je to za Dr.Medicine nego za nas... jeli tvoj rodjak isao na radnu ili studentsku vizu?
dinob1000

#491 Re: Viza za Njemacku

Post by dinob1000 »

ukratko

specijalizacija kod nas 20000 sefu na ruke
u njemackoj besplatna + plata
dobio blue card i zeljenu specijalizaciju a ne daj sta das
muminovic

#492 Re: Viza za Njemacku

Post by muminovic »

dinob1000 wrote:ukratko

specijalizacija kod nas 20000 sefu na ruke
u njemackoj besplatna + plata
dobio blue card i zeljenu specijalizaciju a ne daj sta das
Da, ali se potpise ugovor i obavezan si biti kod njega odredeni broj godina 5-10 itd..

Tako je to u zemljama gdje nedostaje kvalitetne radne snage, sta reci u BiH kad je 50.000 ljudi na birou sa fakultetom...!
chamango

#493 Re: Viza za Njemacku

Post by chamango »

Pozz! Evo jedno pitanej za razmišljanje: Neki dan me rođak (koji inače radi u ministrastvu pravde Federacije) pita, kao da li se isplati napustiti posao u ministarstvu i put pod noge u Njemačku, kao mislim da se tamo može bolje finansijski osigurati!? E šta bi mu čovjek!!!...kao da tamo euri lete na sve strane...pozz..
missko

#494 Re: AW: Viza za Njemacku

Post by missko »

chamango wrote:Pozz! Evo jedno pitanej za razmišljanje: Neki dan me rođak (koji inače radi u ministrastvu pravde Federacije) pita, kao da li se isplati napustiti posao u ministarstvu i put pod noge u Njemačku, kao mislim da se tamo može bolje finansijski osigurati!? E šta bi mu čovjek!!!...kao da tamo euri lete na sve strane...pozz..
Kao azilant ili?

Gesendet von meinem SM-N9005 mit Tapatalk
chamango

#495 Re: AW: Viza za Njemacku

Post by chamango »

missko wrote:
chamango wrote:Pozz! Evo jedno pitanej za razmišljanje: Neki dan me rođak (koji inače radi u ministrastvu pravde Federacije) pita, kao da li se isplati napustiti posao u ministarstvu i put pod noge u Njemačku, kao mislim da se tamo može bolje finansijski osigurati!? E šta bi mu čovjek!!!...kao da tamo euri lete na sve strane...pozz..
Kao azilant ili?

0n je relativno mlad, pa kao da se oženi Bosankom koja ima pasoš Njemački...mene malo zatekao pitanejm, zašto ići tamo kad mu je posao "bogovski" ovdje...nije mi jasan, mnogi sanjaju da rade u ministarstvu...ali eto
missko

#496 Re: AW: Viza za Njemacku

Post by missko »

chamango wrote:
missko wrote:
Kao azilant ili?

0n je relativno mlad, pa kao da se oženi Bosankom koja ima pasoš Njemački...mene malo zatekao pitanejm, zašto ići tamo kad mu je posao "bogovski" ovdje...nije mi jasan, mnogi sanjaju da rade u ministarstvu...ali eto
Ima li vec tu s pasosem ili bi tek kao trazio

friskyoreo

#497 Re: Viza za Njemacku

Post by friskyoreo »

Pozdrav. Da li je neko skoro ispunjavao onaj zahtjev za nacionalnu vizu, tj. za spajanje porodice? Trebalo bi mi par informacija, nisu mi jasna sva pitanja. Mislim, jasna su mi pitanja, ali ne znam na sta misle konkretno i sta da napisem. :D
sanndy

#498 Re: Viza za Njemacku

Post by sanndy »

pozz svima..
zanima me je li ko u skorije vrijeme predavao za vizu za sklapanje braka? Koliko treba da se viza dobije, i koliko ta viza ''traje''? Pitam iz razloga jer jedan od dokumenata koji traze je i potvrda o zakazanom terminu u njemackoj..pa me interesuje kada bi mi npr. sad zakazali termin za septembar i ja predam zahtjev za vizu, i dobijem recimo vizu vec u julu, da li ce meni ta viza isteci do septembra??? :?
paladinka

#499 Re: Viza za Njemacku

Post by paladinka »

sanndy wrote:pozz svima..
zanima me je li ko u skorije vrijeme predavao za vizu za sklapanje braka? Koliko treba da se viza dobije, i koliko ta viza ''traje''? Pitam iz razloga jer jedan od dokumenata koji traze je i potvrda o zakazanom terminu u njemackoj..pa me interesuje kada bi mi npr. sad zakazali termin za septembar i ja predam zahtjev za vizu, i dobijem recimo vizu vec u julu, da li ce meni ta viza isteci do septembra??? :?
Zu beachten ist, dass die Einreise zwecks Heirat mit einem Schengen-Visum nicht erlaubt ist. Vielmehr ist ein nationales Visum zwecks Heirat in Deutschland bei der jeweiligen ausländischen Vertretung der Bundesrepublik Deutschland zu stellen. Dieses Visum und die damit verbundene Aufenthaltserlaubnis ist zunächst für 3 Monate gültig und wird ohne Probleme von der zuständigen Ausländerbehörde auf weitere 3 Monate verlängert. Dieser Zeitraum reicht um in Deutschland heiraten zu können. Liegen berechtigte Gründe vor, kann die Ausländerbehörde auch über die 6 Monate hinaus die Aufenthaltsgenehmigung verlängern.
Ta viza radi udaje traje 3 mjeseca, a moze se produziti jos za tri mjeseca, jer oni smatraju da je to dovoljno za tu citavu proceduru udaje, a ako postoje opravdani razlozi, moze se ona produzi za jos duze od 6 mjeseci. Inace, malo sam sad citala to oko udaje i zenidbe u NJemackoj , mnogi preprucuju ako je vjerenica/ vjerenik stranac, da sklope brak u zemlji odakle je ona/on, ili da se uzmu u Danskoj, jer u Njemackoj to sve predugo traje.
sanndy

#500 Re: Viza za Njemacku

Post by sanndy »

paladinka wrote:
sanndy wrote:pozz svima..
Zu beachten ist, dass die Einreise zwecks Heirat mit einem Schengen-Visum nicht erlaubt ist. Vielmehr ist ein nationales Visum zwecks Heirat in Deutschland bei der jeweiligen ausländischen Vertretung der Bundesrepublik Deutschland zu stellen. Dieses Visum und die damit verbundene Aufenthaltserlaubnis ist zunächst für 3 Monate gültig und wird ohne Probleme von der zuständigen Ausländerbehörde auf weitere 3 Monate verlängert. Dieser Zeitraum reicht um in Deutschland heiraten zu können. Liegen berechtigte Gründe vor, kann die Ausländerbehörde auch über die 6 Monate hinaus die Aufenthaltsgenehmigung verlängern.
Ta viza radi udaje traje 3 mjeseca, a moze se produziti jos za tri mjeseca, jer oni smatraju da je to dovoljno za tu citavu proceduru udaje, a ako postoje opravdani razlozi, moze se ona produzi za jos duze od 6 mjeseci. Inace, malo sam sad citala to oko udaje i zenidbe u NJemackoj , mnogi preprucuju ako je vjerenica/ vjerenik stranac, da sklope brak u zemlji odakle je ona/on, ili da se uzmu u Danskoj, jer u Njemackoj to sve predugo traje.
hvala na informaciji :)
a ne znam, ja sam cula da u njemackoj ide brze..mada, mozda zavisi kako cije iskustvo :)
Post Reply