hajde ovako
svi se ljudi vladaju prema nekom moralu, prema nekim zakonima međusobnog suodnošenja
pisanim, nepisanim, prešutnim, itd.
jer je to osnova svakog društva
da nema toga, uopće ne bi bilo funkcionalne društvene zajednice
dakle, mora se znati ko šta radi
kaže platon da je savršeno društvo ono u kojem svako radi svoj posao
ljudi su upute o moralu i društvenim zakonima primili Objavom
njih se drže čvrsto, neki manje čvrsto, neki su iskreni, neki licemjeri, neki poznaju zakone ali ih baš briga i to svima jasno kažu, neke je samo ponekad briga, neki su sjeli pa su naizmišljali svoje zakone itd.
vjerski su dakle zakoni, društveni zakoni, propisani jasno
pa ko hoće, slijedi ih, a ko neće, kao što vidimo, ne slijedi ih... slijedi neke druge zakone, pravila, bontone i slično
jasno je da se vjernici i oni koji ne vjeruju sukobljavaju baš oko morala
jer ga poimaju na različite načine
oko poimanja morala se sukobljavaju i vjernici s vjernicima, i ateisti s ateistima
dakle, o načinu življenja u zajednici - primjera je previše, od vlastite kuće i obitelji, haustora, mahale...
moj je stav jedino da se u cijeloj priči nema potrebe ići đonom
jer to rijetko kad šta dobra donese
imao je arzuhal dobar post o ovome
al je meščini ostao neshvaćen
iskren da ti budem, gledajući pojedince na ovom forumu
i meni dođe da samo idem okolo i maljem udaram
jer mi je nepojmljivo da neko ko se izdaje za čovjeka od znanosti s toliko predrasuda prilazi tako osjetljivoj stvari kao što je vjera
evo, ne mora biti vjera
može biti nečija emocija
osim što su vjernici zatucani i što su dio stada, kako evo i sam kažeš
ima li BILO ŠTA da su vjernici doprinijeli LIJEPO ovome društvu i civilizaciji?
ili bi raj na zemlji bio samo da nema ovih što nam sole pamet o Bogu i moralu?
ima li BILO ŠTA dobroga u vjeri?
eto, iskreno, baš me zanima kako stvari izgledaju s druge strane
NIN wrote:
Druze, ovaj nacin izlaganja je po mom misljenju jedini ispravan, na ovoj i slicnim temama. Zasto? Zato jer govorim iz iskustva. Milion puta sam se trudio da odgovorim na ovakva pitanja pisajuci poduze postove da bi na kraju dobio odgovor u stilu "ma ja, eto ti znas" ili "evo ga, opet vrijedja". Zasto onda biti mazohistican? Ja to jednostavno nisam.
Druga stvar je cinjenica da ogromna vecina ljudi koji sebe smatraju vjernicima jednostavno prisvajaju moral, naravno
lazno, time implicirajuci da su svi oni koji nisu u njihovom stadu (citaj, prvenstveno ateisti pa onda inovjernici) amoralni, ljudi bez skrupula, ljudi duhovno izgubljeni izmedju jave i sna, duhovni zombiji i mrtvaci, itd. Mene ovo apsolutno ne tangira. Ali ono sto mi zaista smeta je ljudska ignorantnost! Smeta mi da ljudi
ne zele da znaju da recimo i cimpanze posjeduju moral! Smeta mi ta bezobrazna i ogavna ignorantnost!
Treca stvar je da je ovo moje
gorenapisano o skolskom primjeru sasvim tacno!
Opovrgni me?