USA viza i novija iskustva

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
ademo

#476 Re: USA viza i novija iskustva

Post by ademo »

miki27A wrote:Drug, i ja sam igrala bar 5-6 puta, i na kraju dobila. Ti imas dvije sanse (ti i zena), ne predajite se.
Ma igram redovno već tri godine ali ništa...
Imam 12 godina iskustva u struci VSS sam ekonomista.
Pun mi je kofer svega ovdje i rado bih emigrirao...

A i ja sam igro otprilike toliko puta :D miki27 jel doso sad i na mene red da dobijem na toj DV lutriji :-D hahahaha... Pozdrav svima :D
Kiano

#477 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Kiano »

Pozdrav za sve forumase. Mozete li mi reci kakve ja sanse imam za dobiti B2 vizu :), zakazao sam razgovor vec . Bavim se muzikom (naravno to nemogu nikako dokumentovati ako se trazi papir o zaposlenju), izvadio sam rodne listove od djece (sin 4 god. cerka 1 god.), izvadio potvrdu iz banke (5000 KM na racunu), vjencani list. Imam garantno pismo od prijatelja koji je amerikanac, ostajem 11 dana. Mozda glupo pitanje, ali interesuje me Vase misljenje.
Hvala unaprijed.
Melami

#478 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Melami »

Kiano wrote:Pozdrav za sve forumase. Mozete li mi reci kakve ja sanse imam za dobiti B2 vizu :), zakazao sam razgovor vec . Bavim se muzikom (naravno to nemogu nikako dokumentovati ako se trazi papir o zaposlenju), izvadio sam rodne listove od djece (sin 4 god. cerka 1 god.), izvadio potvrdu iz banke (5000 KM na racunu), vjencani list. Imam garantno pismo od prijatelja koji je amerikanac, ostajem 11 dana. Mozda glupo pitanje, ali interesuje me Vase misljenje.
Hvala unaprijed.
Imas li kakve imovine? Ima forumasa koji dosta znaju o tome pa ce ti neko reci. Ja mislim da ako imas kakvenekretnine na svoje ime da ces dobiti, a ako nemas onda imas male sanse, jer ''nemas'' ni posao.
Pare na racunu i ne igraju neku ulogu.
Kiano

#479 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Kiano »

Imam imovine, naravno od starog, ali nista jos nije prijavljeno na mene. Neznam ni sam, pokusacu sada, samo neznam kad mogu ponovo aplicirati ako sad dobijem odbijenicu? U razgovoru sa dosta ljudi koji su to ganjali vec, rekli su mi da imam dobre sanse zbog maloljetne djece, e sad opet ajd znaj. Hvala na odgovoru.
sana5

#480 Re: USA viza i novija iskustva

Post by sana5 »

Moja mama je aplicirala za turisticku vizu i dobila odbijenicu jer je prije par mjeseci predala zahtjev za zeleni karton. Medjutim mi nismo jos dobili nikakvu obavijest vezano za zeleni karton. Nema mi smisla sto nije mogla dobiti turisticku vizu. Ima li neko sa slicnim iskustvom?
Melami

#481 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Melami »

sana5 wrote:Moja mama je aplicirala za turisticku vizu i dobila odbijenicu jer je prije par mjeseci predala zahtjev za zeleni karton. Medjutim mi nismo jos dobili nikakvu obavijest vezano za zeleni karton. Nema mi smisla sto nije mogla dobiti turisticku vizu. Ima li neko sa slicnim iskustvom?
Oni imaju sve tvoje informacije i znaju sve o tebi.
sana5

#482 Re: USA viza i novija iskustva

Post by sana5 »

Melami wrote:
sana5 wrote:Moja mama je aplicirala za turisticku vizu i dobila odbijenicu jer je prije par mjeseci predala zahtjev za zeleni karton. Medjutim mi nismo jos dobili nikakvu obavijest vezano za zeleni karton. Nema mi smisla sto nije mogla dobiti turisticku vizu. Ima li neko sa slicnim iskustvom?
Nije u tome problem. Naravno da znaju, nista i ne krijemo. Naveli smo u garantnom pismu da je aplicirala za zeleni karton. Samo me zanimalo da li ima neko ko je putovao u ameriku kao turist dok je cekao/la na zeleni karton.
Melami

#483 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Melami »

sana5 wrote:
Melami wrote:
Nije u tome problem. Naravno da znaju, nista i ne krijemo. Naveli smo u garantnom pismu da je aplicirala za zeleni karton. Samo me zanimalo da li ima neko ko je putovao u ameriku kao turist dok je cekao/la na zeleni karton.
pa to je jasno.
Kako ce ti odobriti turisticku vizu kad postoji velika mogucnost da ces ti pokusati ostati u USA po isteku vize, naravno ilegalno.
sana5

#484 Re: USA viza i novija iskustva

Post by sana5 »

Meni to opste nije jasno. Da je nekome cilj doci ilegalno ne bi aplicirao za zeleni karton, nego bio dosao turistickom vizom i po isteku ostao...
Melami

#485 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Melami »

sana5 wrote:Meni to opste nije jasno. Da je nekome cilj doci ilegalno ne bi aplicirao za zeleni karton, nego bio dosao turistickom vizom i po isteku ostao...
pa zato ti i ne odobravaju turisticku vizu jer vide da imas namjeru da dobijes USA drzavljanstvo. zato te i pitaju kad popunjavas aplikaciju da li si ikad ranije bio u USA, da li si aplicirao ranije itd itd.
Sta ti ja mogu kad ti nije jasno. Meni je jasno i logicno.
melb26sa

#486 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

Nije mama aplicirala za zeleni karton vec ste vi kao podnosilac zahtjeva poslali I-130 peticiju za mamu. Mama ce aplicirati za useljenicku vizu nakon sto se peticija odobri i tek tada se to smatra prijavom za zeleni karton (Legal Permanent Residency). Ne znam kad ste tacno poslali peticiju, ali USCISu trenutno treba 6+ mjeseci da je odobri. Nakon toga ide u NVC i tu ce provesti bar mjesec dana dok ne zakazu razgovor u ambasadi.

Razlog za odbijenicu je sto mama ne moze dokazati da nema immigrant intent. Za roditelje, supruznike USCs i djecu ispod 21 godinu USCs nema limita na broj imigrantskih viza. Samim tim osim ako prije nisu imali turisticku vizu, sanse su vrlo slabe da ce im turisticka viza biti odobrena. Nista protiv osobe koja se prijavljuje, ali jednostavno je tako. Odbijenica (vjerovatno 214b nedovoljno dokaza o non-immigrant intent) nece uticati na useljenicku vizu.

Predlazem da vec od pocetka marta pocnete prikupljati dokumente koje ce vam NVC traziti - i sa svoje (I-864, tax transcripts, pismo poslodavca) i sa mamine strane.

http://travel.state.gov/visa/immigrants ... _3734.html
http://travel.state.gov/visa/immigrants ... _3195.html
Hakuna Matata

#487 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Hakuna Matata »

Pozz ljudi, jeli neko od vas nekad dobio 221(g) odbijenicu ( administrativno procesuiranje)
melb26sa

#488 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

Hakuna Matata wrote:Pozz ljudi, jeli neko od vas nekad dobio 221(g) odbijenicu ( administrativno procesuiranje)
221g bude dosta na vjerenickim ili supruznickim vizama, malo manje na turistickim. Za ove prve je obicno ako traze jos dokaza o vezi, braku, transkript porezne prijave ili ko-sponzora. A bome nekad i ako ne vjeruju u vezu fino dadnu 221g sa oznakom da vracaju peticiju USCISu da ponisti ili ponovo pogleda. Za osobe koje su sa bliskog istoka npr Egipat, Jordan, Alzir, Maroko, Tunis, Yemen, Irak ... pocesto rade administrativno procesuiranje koje moze potrajati od nekoliko sedmica do par godina - posebice ako je ime osobe vrlo cesto u toj zemlji.

Za turisticke vize - ako ima kakvog krivicnog backgrounda mogu traziti sudske i policijske izvode i gledaju koja bi maksimalna kazna bila po americkom zakonodavstvu a ne kazna koja je dosudjena u toj zemlji. Koliko vremena je proslo od osude/sluzenja kazne i slicno isto ima uticaja - sto vise vremena proslo vece sanse da se dobije viza.

Isto tako ako je vrlo uobicajeno ime onda dodatne provjere jer mozda je ko drugi sa istim imenom sta skrivio negdje...

E sad kakvo administrativno procesuiranje rade - ne znam. Znam da intervencija kongresmena, senatora ne pije vode i da se jednostavno treba sacekati da jave kad je vrijeme da im posaljes pasos da stave vizu ili te obavijeste da je odbijena...
Hakuna Matata

#489 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Hakuna Matata »

melb26sa wrote:
Hakuna Matata wrote:Pozz ljudi, jeli neko od vas nekad dobio 221(g) odbijenicu ( administrativno procesuiranje)
221g bude dosta na vjerenickim ili supruznickim vizama, malo manje na turistickim. Za ove prve je obicno ako traze jos dokaza o vezi, braku, transkript porezne prijave ili ko-sponzora. A bome nekad i ako ne vjeruju u vezu fino dadnu 221g sa oznakom da vracaju peticiju USCISu da ponisti ili ponovo pogleda. Za osobe koje su sa bliskog istoka npr Egipat, Jordan, Alzir, Maroko, Tunis, Yemen, Irak ... pocesto rade administrativno procesuiranje koje moze potrajati od nekoliko sedmica do par godina - posebice ako je ime osobe vrlo cesto u toj zemlji.

Za turisticke vize - ako ima kakvog krivicnog backgrounda mogu traziti sudske i policijske izvode i gledaju koja bi maksimalna kazna bila po americkom zakonodavstvu a ne kazna koja je dosudjena u toj zemlji. Koliko vremena je proslo od osude/sluzenja kazne i slicno isto ima uticaja - sto vise vremena proslo vece sanse da se dobije viza.

Isto tako ako je vrlo uobicajeno ime onda dodatne provjere jer mozda je ko drugi sa istim imenom sta skrivio negdje...

E sad kakvo administrativno procesuiranje rade - ne znam. Znam da intervencija kongresmena, senatora ne pije vode i da se jednostavno treba sacekati da jave kad je vrijeme da im posaljes pasos da stave vizu ili te obavijeste da je odbijena...
Sto je najtuznije nema nikakvih ama bas nikakvih krivicnih dijela osim mozda parking 40 maraka ili tako nesto :P mada i to cisto sumnjam :D
murga112

#490 viza za USA??

Post by murga112 »

pozz,,,ne znam jel pisem na pravom forumu/podforumu

imam pitanje u vezi vize za Ameriku,,po netu citam dosta informacija al nekako je sve napisano da ni advokat ne moze skontati kako sta funkcionira,,,

mene zanima odlazak na neko krace vrijeme (a mozda onda i ostanak tamo, zavisi kako se situacija razvije), dakle treba mi samo viza za posjetu,,,upoznao sam jednu djevojku i rado bih da je vidim, a ona nije u mogucnosti da dodje ovamo,,,takodjer imam tamo bliske prijatelje pa bi mi i oni mogli poslati neke papire i garantovati za mene,,,ne znam tacno kako to ide

ako neko ima iskustva molio bih da podjeli samnom,,,svaki savjet cu rado primiti

ps nedavno sam zavrsio fakultet i po ovim postovima sto citam imam osjecaj da mi je to otezavajuca okolnost?!

hvala
murga112

#491 Re: USA viza i novija iskustva

Post by murga112 »

mam pitanje u vezi vize za Ameriku,,po netu citam dosta informacija al nekako je sve napisano da ni advokat ne moze skontati kako sta funkcionira,,,

mene zanima odlazak na neko krace vrijeme (a mozda onda i ostanak tamo, zavisi kako se situacija razvije), dakle treba mi samo viza za posjetu,,,upoznao sam jednu djevojku i rado bih da je vidim, a ona nije u mogucnosti da dodje ovamo,,,takodjer imam tamo bliske prijatelje pa bi mi i oni mogli poslati neke papire i garantovati za mene,,,ne znam tacno kako to ide

ako neko ima iskustva molio bih da podjeli samnom,,,svaki savjet cu rado primiti

ps nedavno sam zavrsio fakultet i imam osjecaj po ovim postovima da bi mi to mogla biti otezavajuca okolnost?!
Avetinho

#492 Re: viza za USA??

Post by Avetinho »

murga112 wrote:pozz,,,ne znam jel pisem na pravom forumu/podforumu

imam pitanje u vezi vize za Ameriku,,po netu citam dosta informacija al nekako je sve napisano da ni advokat ne moze skontati kako sta funkcionira,,,

ps nedavno sam zavrsio fakultet i po ovim postovima sto citam imam osjecaj da mi je to otezavajuca okolnost?!

hvala
Odes u konzulat. Tamo sve znaju.

Jesi li to nesto po tastaturi prosuo? Cini mi se da ti zapinju zarez i upitnik.
murga112

#493 Re: viza za USA??

Post by murga112 »

Ja Sam Odavle wrote:
murga112 wrote:pozz,,,ne znam jel pisem na pravom forumu/podforumu

hvala
Odes u konzulat. Tamo sve znaju.

Jesi li to nesto po tastaturi prosuo? Cini mi se da ti zapinju zarez i upitnik.
a ko bi rekao da u konzulatu sve znaju,,,prosuo sam balkansku pamet pa sve zapinje ;)
Digla_da_kreci

#494 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Digla_da_kreci »

murga112 wrote:mam pitanje u vezi vize za Ameriku,,po netu citam dosta informacija al nekako je sve napisano da ni advokat ne moze skontati kako sta funkcionira,,,
ps nedavno sam zavrsio fakultet i imam osjecaj po ovim postovima da bi mi to mogla biti otezavajuca okolnost?!
Ako ces u posjetu, trebas aplicirati za turisticku vizu elektronskim putem, ispuniti DS-160 formular na zvanicnoj stranici i zakazati termin za intervju, pripremi fotografiju koju ces upload i karticu da uplatis za viziranje (mozes i preko Reiffeisen banke uplatiti ali to traje par dana, bezveze komplikacije, lakse ti je direktno karticom).
Tu imas step by step postupak http://sarajevo.usembassy.gov/niv-step- ... guide.html
Prijatelji ti ne trebaju slati garanciju, ono sto ti treba jeste cvrsti dokazi koji te vezu za BiH tj. da ces se vratiti kako bi ti odobrili vizu. Ti rece da si zavrsio fax, nadam se da imas nesto drugo da pokazes sto ti ide u prilog: posao i pismo poslodavca koliko dana imas odsustva i kada te ocekuje nazad na radnom mjestu, imas li neke kredite, nekretnine, porodica, osiguranja itd. U svakom slucaju, sretno :)
iamia

#495 Re: USA viza i novija iskustva

Post by iamia »

Gistro_bancho wrote:Pozz ljudi.

Jedno pitanje za upućenije:

Moja supruga, osmomjesečna kćerkica i ja, dobili smo turističku vizu na 10 godina.

Planiramo posjet familiji a ono što me interesuje ima li ikakvog načina kada se dođe da se dobije zelena karta i ostane tamo? Može li se kakav azil tražiti ili bilo šta a da se legalno ostane?
kakva je to viza na 10 godina ?
da nisi mislio "dana " ??

ne moze se azil uzeti u americi (isti uslovi kao i svagdje na zapadu. ako nisi ugrozen u zemlji iz koje dolazis ne mozes ostati).
zelenu kartu takodje ne mozes dobiti.
jedina opcija je lutrija ili brak (ali ti sa zenom, pa i to pada u vodu). znaci, samo lutrija.
karanana

#496 Re: USA viza i novija iskustva

Post by karanana »

jeste viza na 10 godina. konzularni odjel je dobar i pukne je na 10 godina cisto iz razloga da se ne moraju opet davati pare za aplikaciju i prolaziti kroz proces dobijanja vize.
a kad sletis u usa, maksimalna duzina ostanka ti je ja mislim 6 mjeseci, onda moras izaci. a mogu ti na aerodromu i to smanjiti.
zaboravi azil i te stvari sa tom vizom.
Digla_da_kreci

#497 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Digla_da_kreci »

karanana je u pravu.
iamia wrote:kakva je to viza na 10 godina ?
To ti je sad po novom :D
murga112

#498 Re: USA viza i novija iskustva

Post by murga112 »

Digla_da_kreci wrote:
murga112 wrote:mam pitanje u vezi vize za Ameriku,,po netu citam dosta informacija al nekako je sve napisano da ni advokat ne moze skontati kako sta funkcionira,,,
Ako ces u posjetu, trebas aplicirati za turisticku vizu elektronskim putem, ispuniti DS-160 formular na zvanicnoj stranici i zakazati termin za intervju, pripremi fotografiju koju ces upload i karticu da uplatis za viziranje (mozes i preko Reiffeisen banke uplatiti ali to traje par dana, bezveze komplikacije, lakse ti je direktno karticom).
Tu imas step by step postupak http://sarajevo.usembassy.gov/niv-step- ... guide.html
Prijatelji ti ne trebaju slati garanciju, ono sto ti treba jeste cvrsti dokazi koji te vezu za BiH tj. da ces se vratiti kako bi ti odobrili vizu. Ti rece da si zavrsio fax, nadam se da imas nesto drugo da pokazes sto ti ide u prilog: posao i pismo poslodavca koliko dana imas odsustva i kada te ocekuje nazad na radnom mjestu, imas li neke kredite, nekretnine, porodica, osiguranja itd. U svakom slucaju, sretno :)

jedino sto me veze za Bosnu jest to da sam na biro-u vec 3-4 mjeseca, hehe..vec vidim da je kod mene problem dokazati da ne planiram ostati tamo,,,a zaista nemam nikakav dokaz da cu se vratiti

jel znas mozda koliko traje procedura, koliko se ceka viza kad se sve popuni, preda....koliko vidim odmah nakon intervjua znas jesi dobio il nisi,,,jel se dugo ceka na intervju?
Dead Man Walking

#499 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Dead Man Walking »

Ako nemas posla (a nisi na faxu) bojim se da su ti sanse nikakve (osim da je ozenis :D ).
favourite

#500 Re: USA viza i novija iskustva

Post by favourite »

ja znam da je moj dečko čeko mjesecima da dobije vizu još ima oca u Americi, al nikad ništa, čeko je neki zeleni karton da dobije međutim nikada ga nije ni dobio, na kraju je otišo u Norvešku ;-)
Post Reply