mostarac wrote:ako tebe ova situacija ne prisiljava da biras, onda ne znam sta te moze prisiliti da napravis izbor
@Hauptgefreijter nema pravo glasanja u BiH...
mostarac wrote:ako tebe ova situacija ne prisiljava da biras, onda ne znam sta te moze prisiliti da napravis izbor
mostarac wrote:ako moram jest govna a na izbor imam dvije gomile, ja cu taj izbor svakako iskoristiti i odluciti se za manju. Ako je tebi svejedno kolika ti je gomila onda svaka castHauptgefrajter-u Ba wrote:zar nisu to vise realiste ?
Hauptgefrajter-u Ba wrote:Zdravo forumasi,
zelio bih svama zajedno, na prijateljskim osnovu diskutirati , sta smo imali , sta smo dobili, sta smo bili i postali i(li) sta smo izgubili ili bolje receno sta je nama vredio taj prokleti rat i sta je uticalo u nasu jugoslaviju i njegovog naroda da se raspada takva velika drzava. Pocet cu sa cinjenicama i faktama pa vi samo nastavljajte ili dementirate ili jednostavno komentirajte dalje o ovoj kako ja mislim vazda aktuelnoj i za mene licno interesantnoj temi.
Imali smo, velikog covjeka i veliku zemlju.
Svaki jugosloven je se borio u drugom svjetskom ratu, nekome poznat i kao "rat naroda".....kao i nas president Tito , i on je se borio na frontu !
Producirali smo 4 ratne Avione u jugoslaviji. (ORAO J22)
Imali smo 4. Najvecu vojnu snagu evrope. (JNA)
IMALI bih najbolju Fudbalsku ekipu u cjelom svjetu. (Petric, Mijatovic, Ibrahimovic, Barbarez, Krstajic, Zahovic. Klasnic itd.)
A sada ?
Sta vi mislite - dali ce biti na neki nacin "nova jugoslavija" kroz europsku uniju - i ako ce biti kako ce to izgledati ?
dali ce ove mladje posljeratne generacije biti pametnije nego poslednje ili ce taj nacionalizam i ta mrznja dalje zivjeti u srcama i dusama naroda.
Dakle ja pitam, posto ja licno nisam to godiste da znam kakav je zivot u jugoslaviji bijo i u bosni niti prije rata a kamoli u toku i poslje rata.
Zato me i zanima - da sto vise saznajem od ljudi koji su to mozda dozivjeli licno ili koji jednostavno vise znaju nego ja.
pitanje je sta smo dobili i osvojili kroz taj rat ?
cemu je se narod nadao da slusa u te price politicara tadasnjih i sta je se promjenilo u glavama naroda da "odjednom" drugacije kontaju nego sto su prije i da odjednom gledaju svog komsiju sa drugim ocima kao prije i sutradan puca bukvalno receno u njega.
Teskto je doci do prave istine jer se zna da je u svakom ratu prva zrtva , istina ali hajmo pokusavati zajedno prici toj istini lagano i korak po korak da se njoj priblizemo , i ako nista da barem pricamo o tome i da vidimo dali cemo doci do onoga sto vec svi znaju a niko ne govori ili da mozda saznajemo nesto skroz novo , drugo sto niko ne ocekuje, nesto radosno i nesto bas jugoslovensko - to bi bilo super jer mi smo nasi i mozda je to samo neka glupa prica od mene ali mozda i nije glupa nego mozda ce pokazati da mladja generacija moze osnovati i ponovo ugraditi temeljni kamen za novu jugoslaviju , i ponovo probuditi ono sto nas je tito naucio.
Ko zna ? imamo moc svi zajedno i ako bog da i imamo pamet da osnovimo jacu, vecu, snazniju vredniju i bolju, novu jugoslaviju pod zastavom ciji je glavni simbol bjeli golub - eh da vas ne tusim dalje vi ste na redu i furajte samo veselo, mirno bez frke i svadje i uz bratstvo i jedinstvo.
Pozdrav svima i hvala =)
Davno nisam procitao jaci komentarviz wrote: Jugoslavija je brak koji je dva puta konzumiran i koji je svaki put završio u klanju,silovanju i paleži. Treća Jugoslavija?! To je kao da se isti muž i žena vjenčaju po treći put,a zadnja dva braka im završiše tako da je on njoj polomio noge,nekoliko puta razbio glavu,ona njemu odsjekla šake,odgrizla mu muda,a zajednički su silovali vlastitu djecu. I onda kad se pojave pred matičara,kad im on kaže "Bože moj,pa zašto se opet vjenčavate?",oni mu odgovore "pa,i jedno i drugo volimo košarku,a ni sex nije bio loš.".....Nova Jugoslavija? Pametnom dvaputa dosta.
onda je bosna perpetualni pakao, dzehenem, klanje i mrcvarenje. sta je ono ivo andric rekao za bosnu? e to.BiH-x wrote:Davno nisam procitao jaci komentarviz wrote: Jugoslavija je brak koji je dva puta konzumiran i koji je svaki put završio u klanju,silovanju i paleži. Treća Jugoslavija?! To je kao da se isti muž i žena vjenčaju po treći put,a zadnja dva braka im završiše tako da je on njoj polomio noge,nekoliko puta razbio glavu,ona njemu odsjekla šake,odgrizla mu muda,a zajednički su silovali vlastitu djecu. I onda kad se pojave pred matičara,kad im on kaže "Bože moj,pa zašto se opet vjenčavate?",oni mu odgovore "pa,i jedno i drugo volimo košarku,a ni sex nije bio loš.".....Nova Jugoslavija? Pametnom dvaputa dosta.
Upravo tako!gael wrote:onda je bosna perpetualni pakao, dzehenem, klanje i mrcvarenje. sta je ono ivo andric rekao za bosnu? e to.BiH-x wrote:Davno nisam procitao jaci komentarviz wrote: Jugoslavija je brak koji je dva puta konzumiran i koji je svaki put završio u klanju,silovanju i paleži. Treća Jugoslavija?! To je kao da se isti muž i žena vjenčaju po treći put,a zadnja dva braka im završiše tako da je on njoj polomio noge,nekoliko puta razbio glavu,ona njemu odsjekla šake,odgrizla mu muda,a zajednički su silovali vlastitu djecu. I onda kad se pojave pred matičara,kad im on kaže "Bože moj,pa zašto se opet vjenčavate?",oni mu odgovore "pa,i jedno i drugo volimo košarku,a ni sex nije bio loš.".....Nova Jugoslavija? Pametnom dvaputa dosta.
naravno, u glavama fanatika, bosna je za razliku od jugoslavije bogom data pa rahat nam vjecito klanje.
Jedino za ovim treba žaliti..u nešto drugo je teško uprijeti prstom..Topla voda wrote:jedino za cime zalim od toga sto si pomenuo je sto zlatan ibrahimovic ne igra za moju zemlju
Upravo tako...senjor wrote:Ljudi koji u zanosu pisu o Jugoslaviji neznaju uopste dali su to naboji imagiranog svijeta ili nesto drugo.Prva Jugoslavija, zatim Titova Jugoslavija stvorena je i priznata tamo negdje u Engleskoj i jos nekom Evropskom zamku.
BiH je Juga u malom...LaBomba wrote:Prizivanje stare i neke "nove Jugoslavije" odrazava samo nasu nemoc da se suocimo sa problemima u BiH , da trazimo i napravimo normalnu drzavu koja ima sve potencijale, cak i vise za dobar i ugodan zivot. Nemma namjeru kukat za nekom Jugoslavijom sa nekim narodima koji me mrze , osporavaju i zele da me uniste.
Ovako o BiH, samo uz drugaciju argumentaciju, i pominjuci druge datume i dogadjaje, razmisljaju u vecini 2 od 3 njena konstitutivna naroda... Pa, kako cemo dalje...?neretvanac wrote:Koja bolan Jugoslavija?
Jel ona Jugoslavija koja je, kada se Bosna i Hercegovina odcjepila od nje, pokrenula agresiju i pocinila genocid u kulturocid na dobrim dijelovima nase Bosne i Hercegovine?
Jel ona Jugoslavija gdje je Bosnjacima punih 30 godina uskracivano da imaju ikakvu vrstu identiteta, a onda im 74. dozvoljeno da budu Muslimani-svodeci ih na cistu vjersku grupu ?
Jel ona Jugoslavija gdje su i za vrijeme Josipa Broza u vrhu sjedili prikriveni (a nekad i ne toliko prikriveni,ali ignorisani) cetnici, koji su organizovali pokolje po Podrinju i Hercegovini?
Jel ona Jugoslavija gdje se smatralo da je religija opijum za narod i da je glupost?
Jel ona Jugoslavija gdje je Bosnjacima (uz druge) oduzimana imovina masovno, nacionalizovana...
Jel ona Jugoslavija koja je Islamskoj Zajednici u Mostaru oduzela 70% njene imovine?
Takva sugava, zlocinacka "drzava" koju su zapravo skrojili Britanci i Francuzi jos 1918. pa je kasne prekrajana u druge oblike, al je uvijek ostala u principu i srzi ista, zasluzuju da bude ondje gdje je i zavrsila- NA SMETLJISTU.