Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kockica_kockica

#476 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by kockica_kockica »

cursum_perficio wrote:
E upravo si mi sa ovim dokazao da nisi strucnjak, ako nista drugo!
Neke stvari su samo za strucnjake, vjeruj mi!
Samo vi raspravljajte o necemu o cemu pojma nemate!
Niko nije tvrdio da je strucnjak, pa prema tome nije bilo ni dokazivanja za takvo nesto.
Ako si ti strucnjak, onda bi mozda bilo lijepo da izlozis svoje vidjenje stvari umjesto sto se ritas kao bijesan bik na navodno neznanje drugih. Sigh.

protracila si 16 postova draga djevojko ... pricas o Djedu mrazu kao da je Sveti Nikola kojeg opet trpas na Bozic, a onda pricas o tome kako je pravoslavni Bozis 7.12. ... iznenadjena sam tolikom zeljom da nam dokazes kako je DM zlo koje krscani guraju muslimanima... u isto vrijeme pozivas na sekularizam ( da li ti uopce znas sta znaci sekularna drzava???? ovo te ozbiljno pitam ) ...

DM je jedna izmisljotina koja nikome nije nanijela nikavo zlo... DM djecu ne djeli ni po cemu, njemu su djeca sva ista...

Vjeronauk tako maloj djeci ne treba, jer sve ono sto trebaju da nauce oni nauce kuci, i kasnije kad krenu u skolu imat ce vrijeme za vjeronauk.... Meni ne smeta vjeronauk u vrticu ako to roditelji zaista zele neka ga, ali zasto onda ne dozvoliti da bude i DM tu... zasto????? ako DM posjecuje djecu u drugim kantonima i o tome se cuje na radiu TV-u u novinama mozes citati zasto djeca u Kantonu Sarajevo ne mogu imati paketice za Novu godinu???

i ponovo roditelji su trazili DM u jednom vrticu... roditelji muslimani su ga trazili ... jeli to njih cini manje muslimanima sto se zalazu za DM-a?????
suncandan

#477 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by suncandan »

Dobro hajdemo sada o Djeda Mrazu.

Djeci donosi radost, smijeh, ljubav? Pa sta tebi tu nije jasno?
to sam ja

#478 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by to sam ja »

cursum_perficio wrote:Ja vas pitam o Djedi, vi meni o Sv. Nikoli. Moze li mi ko reci odakle Djeda, ko ga je izmislio, sta predstavlja, zasto dolazi, ciji je praznik i zasto tako puno lici na Sv. Nikolu po izgledu, nosnji, paketicima i vremenu dolaska? :D Ako tako djeci objasnjavate ovog cikicu kao sto ste meni, onda ja imam jos dodatni razlog da se protivim njegovom dolasku i potencijalnom zbunjivanju djece koje ga neminovano prati. Ako ovo nije unistavanje djecije psihe sa netacnim, polurecenim informacijama onda ne znam sta je...eto, pitajte ovog nasege naljucenog strucnjaka. :lol:
Deda Mraz je paganski obicaj koji je vijekovima "doradjivan"..coca-cola ga je oblikovala do kraja (tj. ovakav kakvog ga danas poznajemo crven s bijelom bradom...produkt je coca-cole)
suncandan

#479 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by suncandan »

cursum_perficio wrote:Ja vas pitam o Djedi, vi meni o Sv. Nikoli. Moze li mi ko reci odakle Djeda, ko ga je izmislio, sta predstavlja, zasto dolazi, ciji je praznik i zasto tako puno lici na Sv. Nikolu po izgledu, nosnji, paketicima i vremenu dolaska? :D Ako tako djeci objasnjavate ovog cikicu kao sto ste meni, onda ja imam jos dodatni razlog da se protivim njegovom dolasku i potencijalnom zbunjivanju djece koje ga neminovano prati. Ako ovo nije unistavanje djecije psihe sa netacnim, polurecenim informacijama onda ne znam sta je...eto, pitajte ovog nasege naljucenog strucnjaka. :lol:
Vecini je jasno sta ti hoces svojim supljim recenicama.

Ja te zovem da ti kazem koju, a tebe nema............... :mrgreen:
cursum_perficio

#480 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by cursum_perficio »

Deda Mraz je paganski obicaj koji je vijekovima "doradjivan
Hvala puno! :) Onda zelim modifikovati svoje prvobitno izlaganje s tim sto se sada zalazem da Djed dolazi u vrtic i donosi paketicima iskljucivo paganima u nasim drustvima (a ne krscanima kako sam prvo konstatovala) i onim koji su im naklonjeni, ostali zele biti postedjeni.
tranquil

#481 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by tranquil »

minci jess to ti? :lol:

Na sljedećoj zatvorenoj temi je rečeno dosta o porijeklu Djeda Mraza:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=57531

Tamo možeš pronaći odgovore (između ostalog i moj odgovor koji je bio više protiv nego za Djeda Mraza, ali sam promijenio mišljenje kada ste se pojavili ti i tebi slični). Ukratko:
1. Lik kojeg danas nazivamo "Djed Mraz" ima različito porijeklo u različitim zemljama. Zanimljivo je kako dosta zemalja imaju tog sličnog lika koji se različito zvao na različitim područjima i koji je često bio prisutan i prije dolaska monoteističkih religija (što ne znači da je "paganski", jer nije bio dio religije nego tradicije). Zbog zapadne medijske dominacije taj lik se svugdje u svijetu poistovjećuje sa "Santa Claus-om", kako si i ti sama netačno uradila. "Ded Moroz", lik o kojem pričamo, je iz slavenske prehrišćanske tradicije. Lik iz dječijih priča, tačnije.
2. Bilo kako bilo, s vremenom je na mjestima totalno izgubio taj "paganski karakter", a negdje se stopio sa hrišćanskom (Božić Bata) ili islamskom (Abu Eid) tradicijom. Svako ga obilježava kako hoće - hrišćani ga vezuju za Božić, na nehrišćanskom istoku je bio vezan za Novu godinu ili druge datume.
3. U svakom slučaju, iako veza sa Božićem postoji, na Zapadu, veza sa "svetim Nikolom" je nepostojeća. Da ponovim, stapanje sa lokalnom vjerom je slijedilo nakon nastanka ovog lika.
4. Ne znam za slučaj da je iko ikad ikom rekao da je ovaj lik stvaran, barem kod nas. Ja sam od pete godine bio svjestan da je "Djed Mraz" fiktivan lik u kojeg se oblače mamine i tatine kolege da bi mi pred novu godinu dali paketić. Ne prepadaj ljude sa trovanjem dječje psihe, niko nikada neće postati manji musliman ili hrišćanin zbog ovoga.

Ali sve to nije tema današnje emisije. Šta ti misliš o vjeronauci u sarajevskim obdaništima? Čisto da vidimo taj tvoj sekularizam za koji se zalažeš "ukidanjem hrišćanskih običaja".
cursum_perficio

#482 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Tranquil,
Hvala puno na izlaganju. Slazem se sa svim recenim i mislim da si u kratkim crtama tacno opisao o kome je ovdje rijec. Tacno je da se taj lik pojavljuje u razlicitim kulturama, itd. Cinjenica je da je paganski obicaj koji se kasnije uvukao u kriscanstvo i sada ga se i sami krscani pokusavaju rijesiti ili bar umanjiti njegov uticaj na sam Bozic. Kako god, on se danas najvise poistovjecuje sa njima i Bozicem, a sada da li je paganski ili ne igra sasvim malu ulogu u ovoj diskusiji. Muslimani ga ne smatraju diom svoje tradicije i iz tog razloga, kao grupa ljudi zasticena demokratksim zakonom, se ne bi trebali izlagati neprijatnostima koje za njih i njihovu djecu donosi ovaj cikica. Ne vidim sta je u tom problem. Nek dijeli paketice onim koji ga slave, nek pusti na miru one koji ga ne zele.

ja sam svoje misljenje sto se tice vjeronauke vec iznijela. Procesljaj malo prijasnje postove.
Abacija

#483 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Abacija »

@cursum_perficio - jos mi nisi odgovorila na pitanje, DA ili NE? Pa kakva je to kultura da ne odgovoris? :shock:
cursum_perficio

#484 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Ja ti ne mogu pomoci u citanju.
Abacija

#485 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Abacija »

cursum_perficio wrote:Ja ti ne mogu pomoci u citanju.
Znaci nekulturna si. :roll: :( A znas vrlo dobro kako se kaze za nekulturne...
cursum_perficio

#486 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Povuku se za kosu ili se gadjaju papiricima kada nastavnica ne gleda?
to sam ja

#487 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by to sam ja »

cursum_perficio wrote:
Deda Mraz je paganski obicaj koji je vijekovima "doradjivan
Hvala puno! :) Onda zelim modifikovati svoje prvobitno izlaganje s tim sto se sada zalazem da Djed dolazi u vrtic i donosi paketicima iskljucivo paganima u nasim drustvima (a ne krscanima kako sam prvo konstatovala) i onim koji su im naklonjeni, ostali zele biti postedjeni.
pored "vas" takvih vjernika melem je biti pagan, (a ja sam za tebe to sigurno jer sam djete iz mjesanog braka) takvi kao ti se ne zalazu za dobro-naprotiv..sve sto je iole lijepo, sto nekom radost pruza pokusavate da prostis sj....
Abacija

#488 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Abacija »

Znaci, ti @cursum_perficio si za segregaciju u drustvu?
Last edited by Abacija on 29/12/2008 22:39, edited 1 time in total.
suncandan

#489 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by suncandan »

suncandan wrote:
Vecini je jasno sta ti hoces svojim supljim recenicama.

Ja te zovem da ti kazem koju, a tebe nema............... :mrgreen:

Nemam stvarno vise vremena da te cekam, ali mozes zakazati jedan termin kod mene. :)
cursum_perficio

#490 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

pored "vas" takvih vjernika melem je biti pagan, (a ja sam za tebe to sigurno jer sam djete iz mjesanog braka) takvi kao ti se ne zalazu za dobro-naprotiv..sve sto je iole lijepo, sto nekom radost pruza pokusavate da prostis sj....
ad hominem plus patetika...zijev
kockica_kockica

#491 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by kockica_kockica »

cursum_perficio wrote:

nema patetike.. samo realnost.... nasa realnost ...
cursum_perficio

#492 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Znaci, ti @cursum_perficio si za segregaciju u drustvu?
na one koji vole djeda i na one koji ga ne vole... :lol:
to sam ja

#493 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by to sam ja »

a osim toga vec dugo pricamo o DM-u koji nije tema??? kako stvarno gledas na vjeronauku u vrticima???
Abacija

#494 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Abacija »

cursum_perficio wrote:
Ziku je Tile ti! :lol: Zna sta je ad hominem a ne zna rodjeni jezik... :-) Evo ti jos jedan ad hominem od mene:
cursum_perficio wrote:Muslimani ga ne smatraju diom svoje tradicije i iz tog razloga, kao grupa ljudi zasticena demokratksim zakonom, se ne bi trebali izlagati neprijatnostima koje za njih i njihovu djecu donosi ovaj cikica. Ne vidim sta je u tom problem. Nek dijeli paketice onim koji ga slave, nek pusti na miru one koji ga ne zele.
Ne pise se diom nego dijelom.

Sjedi 1. :mrgreen:
cursum_perficio

#495 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Nije uopste tesko shvatiti za sto se ja zalazem, problem je sto vi nemate pojma za sta se vi zalazete. Hocete sekularizam i pateticno saljete apele za isti kada je u pitanju vjeronauka, dok u isto vrijeme grcevito zeliti zadrzati krscanske obrede u istim tim sekularnim ustanovama i jos druge izlagati njima. Pricate o nekakvom ugnjetavanju djece i traumaticnom razdvajanju po nacionalnim linijama koju ce ta strasna vjeronauka sigurno donijeti, a ne vidite da isto to Djeda Mraz cini, tj. po vasoj logici i vasem nacinu razmisljanja. A na koji nacin mirite svu tu kontradiktornost? Pa, jednostavno definisete jedno kao dobro, pozitivno, moderno a drugo kao strasno, traumatizirajuce i nazadno.

Na kraju krajeva ne shvatate da u jednom drustvu licno misljenje pojedinka, u ovom slucaju mene, nema nikakve vrijednosti ako se ono protivi drustvenim zakonima u kojem ja zivim. Ja mogu biti ateista, mogu biti ultrareligiozna, mogu biti protiv vjeronauke, i protiv DM, ili bilo koja kombinacija ovog, ali ja kao demokrata moram potisnuti svoje sopstevene prohtjeve i istupati u javnost sa pogledima koji su u skladu sa drustvom u kojem zivim. Osim ako sam anarhista, ali njih cemo ostaviti za drugu temu. Znaci, u skladu sa demokratskim nacelima, svaki covjek ima pravo da praktikuje vjeru koju hoce da praktikuje ili da ne praktikuje vjeru uopste ako to ne zeli. Na osnovu tih nacela, vjerski obicaji, obredi i rituali se mogu uvesti u drzavne institucije samo onoliko koliko nece ugrozavati nikog i samo onda kada su pozeljna. NIje nikakav problem da se uvede vjeronauka s tim da se ona obezbijedi svoj djeci u skladu sa njihovim (ili roditeljskim) (ne)vjerskim ubjedjenjima. Isto tako, DM moze donijeti paketice i biti organizovan za djecu (roditelje) koji su krscanske vjeroispovijesti i koji su iz drugih razloga naklonjeni Djedu. Pri tom se mora uzeti u obzir da se djeci drugih vjeroispovijesti isto tako obezbijedi slavlje u skladu sa njihovim praznicima, npr. podjela slatkisa za Bajram, itd. Eto, to vam je demokratija.
to sam ja

#496 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by to sam ja »

kockica_kockica wrote:
cursum_perficio wrote:

nema patetike.. samo realnost.... nasa realnost ...
Eeee, ne kontaju to neki
suncandan

#497 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by suncandan »

Molim vas, jeste li vidjeli kako me ignorise CIRKUS PERFECTUM? :-)
tranquil

#498 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by tranquil »

cursum_perficio wrote:Tranquil,
Hvala puno na izlaganju. Slazem se sa svim recenim i mislim da si u kratkim crtama tacno opisao o kome je ovdje rijec. Tacno je da se taj lik pojavljuje u razlicitim kulturama, itd. Cinjenica je da je paganski obicaj koji se kasnije uvukao u kriscanstvo i sada ga se i sami krscani pokusavaju rijesiti ili bar umanjiti njegov uticaj na sam Bozic. Kako god, on se danas najvise poistovjecuje sa njima i Bozicem, a sada da li je paganski ili ne igra sasvim malu ulogu u ovoj diskusiji. Muslimani ga ne smatraju diom svoje tradicije i iz tog razloga, kao grupa ljudi zasticena demokratksim zakonom, se ne bi trebali izlagati neprijatnostima koje za njih i njihovu djecu donosi ovaj cikica. Ne vidim sta je u tom problem. Nek dijeli paketice onim koji ga slave, nek pusti na miru one koji ga ne zele.

ja sam svoje misljenje sto se tice vjeronauke vec iznijela. Procesljaj malo prijasnje postove.
Iskreno ne znam kojim se to neprijatnostima izlažu djeca. To što neka stvar ili običaj ne potiču isključivo iz tvog vjerskog kruga ne znači da su u strogoj suprotnosti s tvojim vjerskim uvjerenjima. Mislim da to znaš ali nećeš da kažeš, važno je demonstrirati silu, važno je reći "ja sam ovdje glavni i biće kako ja kažem". Kakve veze ima što današnji Djed Mraz nema veze ni sa paganstvom ni sa hrišćanstvom, bitno je ogaditi ga muslimanima, protjerati ga "u ime većine".

Sada sam pronašao tvoj stav i o Djeda Mrazu i o vjeronauci i nimalo mi se ne sviđa. Stav da se vjeronauka treba uvesti za svakoga posebno je grozan, i vodi odvajanju djece. Djeci sa 5 godina ćeš objašnjavati zašto ti jedni idu na jedan vjeronauk a druga djeca na drugi? Mi "odrasli" možemo nekako poimati da postoje svjetonazori i svjetonazori i da svi ne moraju biti isti, i da preguramo to da moj kolega i prijatelj možda neće završiti na istom mjestu poslije smrti zato što se sticajem porodičnih okolnosti molio drugačijem Bogu, ali isturati tu međusobnu podjelu djeci pred nos? U javnoj ustanovi? To demokratija?

Protiv samog koncepta da se djeca uče vjeri nemam ništa protiv, ali postojale su i postoje još uvijek institucije za to a to nisu javne škole. Nemam čak ništa protiv ni da država iz budžeta podrži te institucije, jer su vjernici ipak u većini (mada bi bilo lijepo kada bi iza tih institucija jače stale i vjerske zajednice a ne samo da se razbacuju sa sve većim i ljepšim dvorima za najviši sloj), ali još jednom - javna obrazovna institucija ne bi smjela da ima ovakve stvari.

Iz istog razloga mi je grozan i tvoj stav da se Djed Mraz organizira "samo za one koji hoće" - ponovo haos i odvajanje, ali mislim da ti je to i cilj, da se organizira jedan ovako apsurdni događaj - parcijalna dodjela paketića - samo da bi dokazala "štetnost Djeda Mraza" - koja bi, paradoksalno, upravo potvrdila koliko je segregacija djece štetna - pa bilo po religijskoj, bilo po "djedamrazovskoj" osnovi.

Prema tome ne glumi "demokratu" i ne govori "to je demokratija" kada se iz aviona vidi da to nisi. Ako će se tako organizirati Djed Mraz, ja sam radije da se skroz ukine. Ovo je čisto sprovođenje sile bez obraza i to samo iz dva razloga:
1. "ja hoću da provedem svoje bez obzira na tuđe mišljenje i interes djece"
2. "ja mogu da provedem svoje bez obzira na tuđe mišljenje i interes djece"

Čista demonstracija sile, "većina tako hoće - to je demokratija". Nije to demokratija. Kada bi demokratija bila puko sprovođenje volje većine, mogao bih ti navesti par genocida i ratova u zadnjih sto godina gdje su fakat bili odraz volje većine - i onda to nazvati "demokratijom".

Demokratskim mehanizmom se danas smatra i sposobnost da zaštitiš manjinu od volje većine. Ili da pronađeš i sprovedeš ispravnu odluku čak i ako nije u skladu sa voljom većine. Volja većine vodi u bezvlašće, i često - eto i tebi - "demokratija" služi samo kao izgovor da provedeš svoje.
Abacija

#499 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by Abacija »

suncandan wrote:Molim vas, jeste li vidjeli kako me ignorise CIRKUS PERFECTUM? :-)
Dobrodosla u klub ignorisanih od tete. Ha'jmo osnovati Facebook-grupu na tu temu. :mrgreen:
to sam ja

#500 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?

Post by to sam ja »

cursum_perficio wrote:
Nije uopste tesko shvatiti za sto se ja zalazem, problem je sto vi nemate pojma za sta se vi zalazete. Hocete sekularizam i pateticno saljete apele za isti kada je u pitanju vjeronauka, dok u isto vrijeme grcevito zeliti zadrzati krscanske obrede u istim tim sekularnim ustanovama i jos druge izlagati njima. Pricate o nekakvom ugnjetavanju djece i traumaticnom razdvajanju po nacionalnim linijama koju ce ta strasna vjeronauka sigurno donijeti, a ne vidite da isto to Djeda Mraz cini, tj. po vasoj logici i vasem nacinu razmisljanja. A na koji nacin mirite svu tu kontradiktornost? Pa, jednostavno definisete jedno kao dobro, pozitivno, moderno a drugo kao strasno, traumatizirajuce i nazadno.

Na kraju krajeva ne shvatate da u jednom drustvu licno misljenje pojedinka, u ovom slucaju mene, nema nikakve vrijednosti ako se ono protivi drustvenim zakonima u kojem ja zivim. Ja mogu biti ateista, mogu biti ultrareligiozna, mogu biti protiv vjeronauke, i protiv DM, ili bilo koja kombinacija ovog, ali ja kao demokrata moram potisnuti svoje sopstevene prohtjeve i istupati u javnost sa pogledima koji su u skladu sa drustvom u kojem zivim. Osim ako sam anarhista, ali njih cemo ostaviti za drugu temu. Znaci, u skladu sa demokratskim nacelima, svaki covjek ima pravo da praktikuje vjeru koju hoce da praktikuje ili da ne praktikuje vjeru uopste ako to ne zeli. Na osnovu tih nacela, vjerski obicaji, obredi i rituali se mogu uvesti u drzavne institucije samo onoliko koliko nece ugrozavati nikog i samo onda kada su pozeljna. NIje nikakav problem da se uvede vjeronauka s tim da se ona obezbijedi svoj djeci u skladu sa njihovim (ili roditeljskim) (ne)vjerskim ubjedjenjima. Isto tako, DM moze donijeti paketice i biti organizovan za djecu (roditelje) koji su krscanske vjeroispovijesti i koji su iz drugih razloga naklonjeni Djedu. Pri tom se mora uzeti u obzir da se djeci drugih vjeroispovijesti isto tako obezbijedi slavlje u skladu sa njihovim praznicima, npr. podjela slatkisa za Bajram, itd. Eto, to vam je demokratija.
opet se ponavljas...kod tebe je sve crno-bijelo, a uopste...ne razmisljas o posljedicama, vec guras k'o "rogonja", sta je to toliko lose da ti dijete (koje ces odgajati po svome) koje zivi u "multikulti" gradu upozna i druge obicaje, vjere etc... i konacno, sto sve iz onog sistema, pa makar to bilo i nesto dobro, treba unistiti...
Post Reply