cursum_perficio wrote:Tranquil,
Hvala puno na izlaganju. Slazem se sa svim recenim i mislim da si u kratkim crtama tacno opisao o kome je ovdje rijec. Tacno je da se taj lik pojavljuje u razlicitim kulturama, itd. Cinjenica je da je paganski obicaj koji se kasnije uvukao u kriscanstvo i sada ga se i sami krscani pokusavaju rijesiti ili bar umanjiti njegov uticaj na sam Bozic. Kako god, on se danas najvise poistovjecuje sa njima i Bozicem, a sada da li je paganski ili ne igra sasvim malu ulogu u ovoj diskusiji. Muslimani ga ne smatraju diom svoje tradicije i iz tog razloga, kao grupa ljudi zasticena demokratksim zakonom, se ne bi trebali izlagati neprijatnostima koje za njih i njihovu djecu donosi ovaj cikica. Ne vidim sta je u tom problem. Nek dijeli paketice onim koji ga slave, nek pusti na miru one koji ga ne zele.
ja sam svoje misljenje sto se tice vjeronauke vec iznijela. Procesljaj malo prijasnje postove.
Iskreno ne znam kojim se to neprijatnostima izlažu djeca. To što neka stvar ili običaj ne potiču isključivo iz tvog vjerskog kruga ne znači da su u strogoj suprotnosti s tvojim vjerskim uvjerenjima. Mislim da to znaš ali nećeš da kažeš, važno je demonstrirati silu, važno je reći "ja sam ovdje glavni i biće kako ja kažem". Kakve veze ima što današnji Djed Mraz nema veze ni sa paganstvom ni sa hrišćanstvom, bitno je ogaditi ga muslimanima, protjerati ga "u ime većine".
Sada sam pronašao tvoj stav i o Djeda Mrazu i o vjeronauci i nimalo mi se ne sviđa. Stav da se vjeronauka treba uvesti za svakoga posebno je grozan, i vodi odvajanju djece. Djeci sa 5 godina ćeš objašnjavati zašto ti jedni idu na jedan vjeronauk a druga djeca na drugi? Mi "odrasli" možemo nekako poimati da postoje svjetonazori i svjetonazori i da svi ne moraju biti isti, i da preguramo to da moj kolega i prijatelj možda neće završiti na istom mjestu poslije smrti zato što se sticajem porodičnih okolnosti molio drugačijem Bogu, ali isturati tu međusobnu podjelu djeci pred nos? U javnoj ustanovi? To demokratija?
Protiv samog koncepta da se djeca uče vjeri nemam ništa protiv, ali postojale su i postoje još uvijek institucije za to a to nisu javne škole. Nemam čak ništa protiv ni da država iz budžeta podrži te institucije, jer su vjernici ipak u većini (mada bi bilo lijepo kada bi iza tih institucija jače stale i vjerske zajednice a ne samo da se razbacuju sa sve većim i ljepšim dvorima za najviši sloj), ali još jednom - javna obrazovna institucija ne bi smjela da ima ovakve stvari.
Iz istog razloga mi je grozan i tvoj stav da se Djed Mraz organizira "samo za one koji hoće" - ponovo haos i odvajanje, ali mislim da ti je to i cilj, da se organizira jedan ovako apsurdni događaj - parcijalna dodjela paketića - samo da bi dokazala "štetnost Djeda Mraza" - koja bi, paradoksalno, upravo potvrdila koliko je segregacija djece štetna - pa bilo po religijskoj, bilo po "djedamrazovskoj" osnovi.
Prema tome ne glumi "demokratu" i ne govori "to je demokratija" kada se iz aviona vidi da to nisi. Ako će se tako organizirati Djed Mraz, ja sam radije da se skroz ukine. Ovo je čisto sprovođenje sile bez obraza i to samo iz dva razloga:
1. "ja hoću da provedem svoje bez obzira na tuđe mišljenje i interes djece"
2. "ja mogu da provedem svoje bez obzira na tuđe mišljenje i interes djece"
Čista demonstracija sile, "većina tako hoće - to je demokratija". Nije to demokratija. Kada bi demokratija bila puko sprovođenje volje većine, mogao bih ti navesti par genocida i ratova u zadnjih sto godina gdje su fakat bili odraz volje većine - i onda to nazvati "demokratijom".
Demokratskim mehanizmom se danas smatra i sposobnost da zaštitiš manjinu od volje većine. Ili da pronađeš i sprovedeš ispravnu odluku čak i ako nije u skladu sa voljom većine. Volja većine vodi u bezvlašće, i često - eto i tebi - "demokratija" služi samo kao izgovor da provedeš svoje.