To brazeru sto se pita Bnjaluka u BiH je zato sto drzava BiH jos uvjek nema jake institucije zbog opstruisanja iz Banjaluka, a ubrzo ce imati pa ce mo onda vidjeti dali ce se pitati i koliki ce znacaj BL imati na prema drzavi BiH.mostarac wrote:Kad im napravis RS na kosovu nemaju sta da ispunjavaju. Koliko se BiH kao drzava pita u Banjaluci? Veoma malo, al se zato Banjaluka veoma mnogo pita kada je u pitanju BiH. To znaci slaba i razvlastena drzava. To sto ti govoris vrlo brzo bi se ponovilo ovo ili ono nisi upravu jer status Kosova sutra da se eventualno vrati pod okrilje Srbije bi bio bitno drugaciji nego status kakav je Kosovo imalo prije 1999. godine i naravno bile bi i dalje prisutne strane KFOR-a i njihov OHR.Šandor wrote:Uslovi koje oni NIKAD neće ispuniti. U slučaju povratka Kosova pod suverenitet Srbije vrlo brzo bi se ponovila čitava historija od početka 80-ih, kad se rasplamsala srpska propaganda o Kosovu, do sredine 90-ih, kad je došlo do oružane pobune Albanaca.mostarac wrote:Ti u startu polazis od pogresne pretpostavke, a onda ti cijeli post krene naopako. Srbija nazad Kosovo svakako nece dobiti tek tako, nego pod odredjenim uslovima koje moraju ispuniti prema Kosovu i tamosnjem stanovnistvu, a to iz temelja mjenja stvar. To je kao srpski Dayton koji bi ih o jadu zabavio.
Isto tako smjesna ti je pretpostavka da ce RS biti kamen spoticanja Srbiji za EU, jer ni ekstremna hrvatska politika u Bosni nije kamen spoticanja njenom ulasku u EU, ali dvije slovenske kuce i kubik vode na moru jesu i ne mislim da ce se to tako lako promjeniti da se clanice primaju bez konsenzusa u EU, a pogotovo one koje nisu i vjerovatno nikad nece postati clanice UN sto je slucaj sa Kosovom.
Srbija bi prvo morala raščistiti sama sa sobom. Ne vjerujem da je takvo raščišćavanje moguće, te sam zbog toga ubjeđen da pretpostavke koje se odnose na Srbe iz prethodnog posta nisu daleko od istine.
Što se tiče EU, već duže vrijeme planiraju bitno izmijeniti način prijema novih članica. Ako do promjene ne dođe, Kosovo neće ući u EU, ali neće ni Srbija. Kao što rekoh, Kosovo je priznato od svih bitnih faktora u užem okruženju i EU. Realno je očekivati da će ulazak Srbije u EU i NATO biti trajno onemogućen dokle god ne riješe spor koji imaju s Kosovom.
Slozio bi se sa tobom da Srbiji treba pranje mozgova i da ce se ono u bilo kojem slucaju tesko desiti, al da ce u odredjenom trenutku Srbija iskoristiti sva raspoloziva sredstva da vrati Kosovo nazad pod svoje okrilje to hoce sigurno i oni ce to cekati i vijekovima ako treba i hraniti svoj nacionalizam tim mitom. Nazalost mislim da nakon toga na Kosovu nece vise biti nijednog Albanca,a to je najgore rjesenje tog pitanja.
Sto se tice EU ni ti ni ja nismo eksperti, al da bi usvojili novi nacin prijema clanica prvo se o tome mora postici konsenzus, a nisam bas siguran da se oko toga mogu dogovoriti jer ne mogu da se dogovore oko mnogo trivijalnijih stvari.
Isto tako ne vjerujem da ce neko Srbiji postaviti uslov da se odrekne Kosova kako bi se pridruzila EU, jer EU ima drugi interes sa Srbijom. Srbija je nestabilna i cas je vamo i cas je tamo. Nije to ni Hrvatska ni Slovenija, a EU je stara kurva pod vodstvom Srbiji naklonjenih Britanaca i Francuza (koji jesu priznali Kosovo al iz sasvim drugih razloga) i sasvim je izvjesno da ce zazmiriti na jedno oko da Srbija ne bi poletila u zagrljaj majcici rusiji. Radi se o cistom ostvarivanju interesa na Balkanu. U tom slucaju EU nece mariti za Kosovo.
Ja se samo nadam da Srbiji Prizren i Pec nece biti placeni Banjalukom i Trebinjem, a poznajuci Evropu, pa znajuci sta je bilo na berlinskom kongresu, znajuci efikasnost nase drzave, sposobnost nase diplomatije i znajuci sposobnost srpske diplomatije stanje nije ni najmanje obecavajuce, al zivi bili pa vidili.
Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
- BHCluster
#476 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
-
mostarac
#477 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
mozes li to "ubrzo" definisati - godinu, dvije, pet, deset, pedeset, sto
ubrzo je jaaaakoo raaaaaaaaasteeeeeegljiiiiiiiiiiiiv pojam
-
dallton
#478 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
brze nego sto se ti nadas - jel ti dovoljno rastegljiv pojam? za ovih 15 godina se za BiH kao drzavu zavrsilo vise nego za posljednjih 150 - ako treba da cekamo jos 15 godina pa da zavrsimo posao za jos 150, onda nikakav problem nije - uradicemo tomostarac wrote:mozes li to "ubrzo" definisati - godinu, dvije, pet, deset, pedeset, sto
- BHCluster
#479 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
Naj kasnije za 5 godina. To je naj kasnija varijanta.mostarac wrote:mozes li to "ubrzo" definisati - godinu, dvije, pet, deset, pedeset, sto
-
mostarac
#480 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
ja se nadam da cemo za 5 godina uspjeti da usvojimo aprilski paket ustavnih promjena pa da krenemo gdje smo stali 2006. godine a da Haaariiissuuuu zabranimo ulazak u zemlju i stavimo ga na stub srama jer nam je ukrao svima po 8 godina zivota. To bi bilo onako realno, a ne iz bajki.BHCluster wrote:Naj kasnije za 5 godina. To je naj kasnija varijanta.mostarac wrote:mozes li to "ubrzo" definisati - godinu, dvije, pet, deset, pedeset, sto
-
dallton
#481 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
uzalud se nadas ...i kakve veze haris ima s nasom raspravom? za 5 godina sve nadleznosti entiteta ce biti na nivou drzave - to ti je ono da se u Bih proces gradjenja drzave koji se na drugim mjestima prelazio po 50 godina ovdje prelazi za 20...a nakon toga cemo sacekati jos 20 da vidimo kraj pc-a ...i to je tomostarac wrote:ja se nadam da cemo za 5 godina uspjeti da usvojimo aprilski paket ustavnih promjena pa da krenemo gdje smo stali 2006. godine a da Haaariiissuuuu zabranimo ulazak u zemlju i stavimo ga na stub srama jer nam je ukrao svima po 8 godina zivota. To bi bilo onako realno, a ne iz bajki.BHCluster wrote:Naj kasnije za 5 godina. To je naj kasnija varijanta.mostarac wrote:mozes li to "ubrzo" definisati - godinu, dvije, pet, deset, pedeset, sto
-
mostarac
#482 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
dallton wrote:uzalud se nadas ...i kakve veze haris ima s nasom raspravom? za 5 godina sve nadleznosti entiteta ce biti na nivou drzave - to ti je ono da se u Bih proces gradjenja drzave koji se na drugim mjestima prelazio po 50 godina ovdje prelazi za 20...a nakon toga cemo sacekati jos 20 da vidimo kraj pc-a ...i to je tomostarac wrote:ja se nadam da cemo za 5 godina uspjeti da usvojimo aprilski paket ustavnih promjena pa da krenemo gdje smo stali 2006. godine a da Haaariiissuuuu zabranimo ulazak u zemlju i stavimo ga na stub srama jer nam je ukrao svima po 8 godina zivota. To bi bilo onako realno, a ne iz bajki.BHCluster wrote:
Naj kasnije za 5 godina. To je naj kasnija varijanta.
ovo ti ozbiljno ili se samo zezas s nama
-
Šandor
#483 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
mostarac wrote:Kad im napravis RS na kosovu nemaju sta da ispunjavaju. Koliko se BiH kao drzava pita u Banjaluci? Veoma malo, al se zato Banjaluka veoma mnogo pita kada je u pitanju BiH. To znaci slaba i razvlastena drzava. To sto ti govoris vrlo brzo bi se ponovilo ovo ili ono nisi upravu jer status Kosova sutra da se eventualno vrati pod okrilje Srbije bi bio bitno drugaciji nego status kakav je Kosovo imalo prije 1999. godine i naravno bile bi i dalje prisutne strane KFOR-a i njihov OHR.
Slozio bi se sa tobom da Srbiji treba pranje mozgova i da ce se ono u bilo kojem slucaju tesko desiti, al da ce u odredjenom trenutku Srbija iskoristiti sva raspoloziva sredstva da vrati Kosovo nazad pod svoje okrilje to hoce sigurno i oni ce to cekati i vijekovima ako treba i hraniti svoj nacionalizam tim mitom. Nazalost mislim da nakon toga na Kosovu nece vise biti nijednog Albanca,a to je najgore rjesenje tog pitanja.
Sto se tice EU ni ti ni ja nismo eksperti, al da bi usvojili novi nacin prijema clanica prvo se o tome mora postici konsenzus, a nisam bas siguran da se oko toga mogu dogovoriti jer ne mogu da se dogovore oko mnogo trivijalnijih stvari.
Isto tako ne vjerujem da ce neko Srbiji postaviti uslov da se odrekne Kosova kako bi se pridruzila EU, jer EU ima drugi interes sa Srbijom. Srbija je nestabilna i cas je vamo i cas je tamo. Nije to ni Hrvatska ni Slovenija, a EU je stara kurva pod vodstvom Srbiji naklonjenih Britanaca i Francuza (koji jesu priznali Kosovo al iz sasvim drugih razloga) i sasvim je izvjesno da ce zazmiriti na jedno oko da Srbija ne bi poletila u zagrljaj majcici rusiji. Radi se o cistom ostvarivanju interesa na Balkanu. U tom slucaju EU nece mariti za Kosovo.
Ja se samo nadam da Srbiji Prizren i Pec nece biti placeni Banjalukom i Trebinjem, a poznajuci Evropu, pa znajuci sta je bilo na berlinskom kongresu, znajuci efikasnost nase drzave, sposobnost nase diplomatije i znajuci sposobnost srpske diplomatije stanje nije ni najmanje obecavajuce, al zivi bili pa vidili.
O eventualnom prijemu Srbije u EU & NATO možemo samo nagađati. Ja ipak mislim da stara kurva više neće moći malo tamo - malo ovamo. Morat će se opredijeliti. Zauzeti jedinstven stav. Inače ćemo imati potpuno ponavljanje prošlosti u čitavoj regiji. Uključujući slijetanje nekog novog Fransoe u Sarajevo, višegodišnje čekanje vojne intervencije.....ako je uopšte dočekamo.
Jednom će morati presjeći i okončati konflikt. A to je moguće samo na dva načina.
Pokušavaju ukrotiti Srbe. Ali to neće ići. Morat će udovoljiti zahtjevima koje imaju. Ili će se odlučiti da ih udare tako snažno da neće moći stati na noge barem 100 godina.
Nije realno očekivati da Albanci u skorije vrijeme nestanu s Kosova. Amerika ima ubjedljivo najdužeg, najdebljeg, i najčvršćeg u raji.
http://indexmundi.com/g/r.aspx?v=98&l=en
-
dallton
#484 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
mostarac wrote:[quote="dallton"
uzalud se nadas ...i kakve veze haris ima s nasom raspravom? za 5 godina sve nadleznosti entiteta ce biti na nivou drzave - to ti je ono da se u Bih proces gradjenja drzave koji se na drugim mjestima prelazio po 50 godina ovdje prelazi za 20...a nakon toga cemo sacekati jos 20 da vidimo kraj pc-a ...i to je to
ovo ti ozbiljno ili se samo zezas s nama[/quote]
najozbiljnije - ajd da se kladimo...za 10 godina, danasnja bih nece liciti na sebe ...kraj price
-
mostarac
#485 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
e sad si usro i sefa i stanicuŠandor wrote:mostarac wrote:Kad im napravis RS na kosovu nemaju sta da ispunjavaju. Koliko se BiH kao drzava pita u Banjaluci? Veoma malo, al se zato Banjaluka veoma mnogo pita kada je u pitanju BiH. To znaci slaba i razvlastena drzava. To sto ti govoris vrlo brzo bi se ponovilo ovo ili ono nisi upravu jer status Kosova sutra da se eventualno vrati pod okrilje Srbije bi bio bitno drugaciji nego status kakav je Kosovo imalo prije 1999. godine i naravno bile bi i dalje prisutne strane KFOR-a i njihov OHR.
O eventualnom prijemu Srbije u EU & NATO možemo samo nagađati. Ja ipak mislim da stara kurva više neće moći malo tamo - malo ovamo. Morat će se opredijeliti. Zauzeti jedinstven stav. Inače ćemo imati potpuno ponavljanje prošlosti u čitavoj regiji. Uključujući slijetanje nekog novog Fransoe u Sarajevo, višegodišnje čekanje vojne intervencije.....ako je uopšte dočekamo.
Jednom će morati presjeći i okončati konflikt. A to je moguće samo na dva načina.
Pokušavaju ukrotiti Srbe. Ali to neće ići. Morat će udovoljiti zahtjevima koje imaju. Ili će se odlučiti da ih udare tako snažno da neće moći stati na noge barem 100 godina.
Nije realno očekivati da Albanci u skorije vrijeme nestanu s Kosova. Amerika ima ubjedljivo najdužeg, najdebljeg, i najčvršćeg u raji.To se zadugo neće promijeniti. Možda čak u narednih 1000 godina. Potencijalni konkurenti su na drugoj strani planete. Previše daleko da bi vidjeli bilo kakav interes u regiji u kojoj živimo. Ne raspolažemo prirodnim resursima koji bi mogli biti presudni u budućnosti. Mogli bi biti samo tranzitno područje sa resurse iz Jugozapadne Azije. Prirodni gas iz Katara i Irana.
http://indexmundi.com/g/r.aspx?v=98&l=en
Amerika, 1000 godina, joj
Amerika je pred totalnim raspadom sistema i vec sad prepusta laganini mjesto Kini, al srecom Kina nema ambicije biti svjetski policajac. za 50 godina Amerika nece biti medju 3 najjace drzave svijeta, a to bi jos mogli i doziviti. Kakvih hiljadu godina covjece. Ako se ne raspadnu u gradjanskom ratu u narednih 50-100 bice dobro.
Druga stvar koji si lupno je isto elementarno neznanje, a to je da medjunarodna zajednica rijetko ili gotovo nigdje ne presijeca konflikte i smiruje stanje jer RAT JE NAJUNOSNIJI BIZNIS, a Balkan je jedno jako ograniceno podrucje koje ne prijeti da uvuce okolne zemlje u rat osim Albanije i eventualno Grcke, ali i te dvije su domen naucne fantastike. Kao takvo idealno je za raspirivanje ratnih sukoba po potrebi, a i to je podrucje gdje nijedna od zaracenih strana nema sklonost ka medjunarodnom terorizmu sto je isto jako dobra stvar. Evropi i medjunarodnoj zajednici ovakvo stanje na balkanu odgovara i nemaju ama bas nikakav interes da to promjene. Valja nas kad zafali para opet nahuskat jedne na druge da se oprobaju rakete sa nekim novim osiromasenim uranijumom, da se proda malo pusaka, topova, minobacaca, poneki avion i slicno. Rat je biznis, a mi smo po ostatak evrope bezopasno ratno podrucje. Opet bi nam pokupili pamet, a fukaru ostavili da gine i kupuje njihovo oruzje, jede humanitarnu od radioaktivnih sastojaka, uzima lijekove kojima je prosao rok trajanja a cije unistenje bi bilo veoma skupo, jede ikar konzerve kako se kafilerije po italiji ne bi mucile sa unistavanjem tijela pasa i slicno.
-
mostarac
#486 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
Jos kad bi za to dao neki valjan argument, nacin, politicko sredstvo, mocnu silu ili nesto deseto sto bi me natjeralo da vjerujem u tvoje rijeci ja bi te odmah predlozio da stanes na celo drzave i povedes nas u bolje sutra.dallton wrote:
najozbiljnije - ajd da se kladimo...za 10 godina, danasnja bih nece liciti na sebe ...kraj price
-
dallton
#487 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
sad sam ti rekao - 91 karadzic je rekao "bih u pakao muslimanski narod u nestanak"...92/93 oven je govorio "ne sanjajte snove niko nece doci"...95 pc vojska je pobila sve zivo u srebrenici....danas je 2009 - uz sve to BiH se nije raspala, nego je samo malo pomalo krenula ka normali - sta mislis da ce se desiti za 5 godina - okrenut ce se cijeloj proslosti ledja i reci "ma hebo to"...hoce vragamostarac wrote:Jos kad bi za to dao neki valjan argument, nacin, politicko sredstvo, mocnu silu ili nesto deseto sto bi me natjeralo da vjerujem u tvoje rijeci ja bi te odmah predlozio da stanes na celo drzave i povedes nas u bolje sutra.dallton wrote:
-
Šandor
#488 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
Njemačka nije bila najjača zemlja svijeta. Daleko od toga. Ali zajedno s Japanom započela je najveći rat u historiji. Oni će početi ujedati tek kad počnu propadati.mostarac wrote:e sad si usro i sefa i stanicu
Amerika, 1000 godina, joj
Amerika je pred totalnim raspadom sistema i vec sad prepusta laganini mjesto Kini, al srecom Kina nema ambicije biti svjetski policajac. za 50 godina Amerika nece biti medju 3 najjace drzave svijeta, a to bi jos mogli i doziviti. Kakvih hiljadu godina covjece. Ako se ne raspadnu u gradjanskom ratu u narednih 50-100 bice dobro.
Druga stvar koji si lupno je isto elementarno neznanje, a to je da medjunarodna zajednica rijetko ili gotovo nigdje ne presijeca konflikte i smiruje stanje jer RAT JE NAJUNOSNIJI BIZNIS, a Balkan je jedno jako ograniceno podrucje koje ne prijeti da uvuce okolne zemlje u rat osim Albanije i eventualno Grcke, ali i te dvije su domen naucne fantastike. Kao takvo idealno je za raspirivanje ratnih sukoba po potrebi, a i to je podrucje gdje nijedna od zaracenih strana nema sklonost ka medjunarodnom terorizmu sto je isto jako dobra stvar. Evropi i medjunarodnoj zajednici ovakvo stanje na balkanu odgovara i nemaju ama bas nikakav interes da to promjene. Valja nas kad zafali para opet nahuskat jedne na druge da se oprobaju rakete sa nekim novim osiromasenim uranijumom, da se proda malo pusaka, topova, minobacaca, poneki avion i slicno. Rat je biznis, a mi smo po ostatak evrope bezopasno ratno podrucje. Opet bi nam pokupili pamet, a fukaru ostavili da gine i kupuje njihovo oruzje, jede humanitarnu od radioaktivnih sastojaka, uzima lijekove kojima je prosao rok trajanja a cije unistenje bi bilo veoma skupo, jede ikar konzerve kako se kafilerije po italiji ne bi mucile sa unistavanjem tijela pasa i slicno.
Nisam siguran da im odgovara konflikt u regiji u kojoj živimo. Ovo je tranzitno područje za resurse iz Azije. Siguran sam da će iz tog razloga zapadne sile pokušati trajno riješiti problem ako dođe do novog rata. Nije ovo područje Ruande i Burundija, Sudana, Etiopije.....
Na koji način su profitirali u prošlom ratu? Rat je vođen prevaziđenim oružjem i municijom. Onim čime je JNA raspolagala prije rata. Možda su profitirali slanjem humanitarne pomoći kojoj je rok prošao još dok je Kennedy odrađivao gospođicu Monroe?
- kekec
#489 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
Stepsky, da si upotpunis znanje, posto te proglasise strucnjakom za Kosovo,
evo ti jedan clanak sa presjekom situacije na Kosovu:
http://www.kosovakosovo.com/forum/?id=6902
Ako te Mx jos nesto upita, da ne lutas.
ps
Goranci nisu narod.
evo ti jedan clanak sa presjekom situacije na Kosovu:
http://www.kosovakosovo.com/forum/?id=6902
Ako te Mx jos nesto upita, da ne lutas.
ps
Goranci nisu narod.
-
mostarac
#490 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
muslimanski narod je nestao i zbrisan je sa 49% teritorija BiHdallton wrote:sad sam ti rekao - 91 karadzic je rekao "bih u pakao muslimanski narod u nestanak"...92/93 oven je govorio "ne sanjajte snove niko nece doci"...95 pc vojska je pobila sve zivo u srebrenici....danas je 2009 - uz sve to BiH se nije raspala, nego je samo malo pomalo krenula ka normali - sta mislis da ce se desiti za 5 godina - okrenut ce se cijeloj proslosti ledja i reci "ma hebo to"...hoce vragamostarac wrote:Jos kad bi za to dao neki valjan argument, nacin, politicko sredstvo, mocnu silu ili nesto deseto sto bi me natjeralo da vjerujem u tvoje rijeci ja bi te odmah predlozio da stanes na celo drzave i povedes nas u bolje sutra.dallton wrote:
danas 2009. godine je situacija u zemlji mnogo gora nego 2002. godine naprimjer
BiH se nije raspala, a kad ce ne zna se, a da joj se radi o glavi radi. Proces integracije RS u BiH ce trajati mozda i 100 godina, a sanse su po meni 30-70 na stetu BiH.
Samo je jedan put da BiH opstane, a to je ekonomski superiorno muslimansko stanovnistvo i njegova istinska opredjeljenost za multietnicku drzavu i toleranciju. Drugog recepta nema. Okanite se dekreta i sarenih laza, okanite se prica o ukidanju RS i prica o kosmickoj pravdi. To ne postoji, to je supljak, to je prica za malu djecu i politicki naivne i prica za hutbe pred izbore. Ako vi mislite da sa Brankovicem i Izetbegovicem Jr. muslimanski narod ekonomski jaca onda da kljucamo magazu, a to je jedini put integracije BiH. Svaki drugi put je put u njen raspad i fijasko. I jos mi kazes za 5 godina. O majko moja. Tipicno uzdanje u to da ce drugi da rjesi nase probleme.
@sandor ako malo bolje pogledas primjetices da bas spojni putevi evrope i azije zaobilaze zemlje bivse YU i idu preko Rumunije i Madjarske, a jedina koju makar malo doticu je pogodi koja - Srbija. Ljudi moji vi mnogo potcjenjujete Srbiju i uzdate se u nekakvu pravu i postenje i ljudskost.
Zatim Njemacka kad je krenula u rat je bila ako ne najjaca zemlja svijeta onda ravnopravna sa USA. Cijeli svijet se o jadu zabavio da joj slomi kicmu. I danas se u svemir leti po Njemackim modelima iz tridesetih godina i na tome se i danas baziraju dalekometni projektili. Ljudi su imali autoput, kad je pola evrope bilo u blatu, a da ne govorim da je imalo asfalt. Neozbiljno je reci da Njemacka tada nije bila sila broj 1 u Evropi a mozda i u svijetu. Zasto su izgubili rat je tema za podforuma istorija, al definitivno je morao ustati citav svijet da bi se uslo u Berlin i moralo se imati Staljina kojem 100.000 zivota nije predstavljalo nista da bi se porazila jedna Njemacka.
Konflikt u regiji u kojoj zivimo im ne odgovara u ovom momentu sto ne znaci da ime nece odgovarati za 10 godina. Ako ti mislis da zapad nije profitirao na jugi i ratu u njoj onda stvarno da prekinemo raspravu. Pa sta mislis kako se naoruzala HV i Armija BiH? Zarobili oruzje ili sta? Pa silne afere se otvaraju i ovdje i u hrvatskoj oko toga gdje su novci za oruzje i kako je kupovano oruzje? Da ne govorim koliko je para oprano, koliko je vojske SFOR-a, UNPROFOR-a i slicni FOR-ova bilo ovdje, a na tome je neko dobro zaradio, a porezni obveznici platili. Brdo love je skrsila medjunarodna zajednica u Bosni i na tome zaradila dva brda, a da ne govorim o tome da su sve zemlje bivse YU na racun rata u potpunosti kolonizovali, uzeli im svo vlasnistvo i kapital i doveli ih u totalno robovlasnistvo. Na jednu marku koju zaradi prosjecan Bosanac dvije marke odlaze na zapad putem njihovih banaka. Da ne govorim sta su sve radile silne nevladine organizacije i gradjevinske firme i kakva se lova tu obrnula. Ne mogu da vjerujem da postoji neko ko tvrdi da zapad nije zaradio na nasem ratu, a uz sve to ono sto je najveci kapital - napravili su totalni odliv mozgova iz Jugoslavije, a posebno Hrvatske i BiH i taj odliv jos traje, a kad raspametis jedan narod onda on ide za onim sto avaz pise sto vidimo svaki dan i na djelu. zaradili su na nasoj muci na sve moguce nacine i nazalost mislim da ce opet.
P.S. Tek treba da pronadjemo gdje su nam odlozili nuklearni otpad.
-
Šandor
#491 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
Uopšte se ne uzdam u pravo, poštenje i ljudskost. Takvo nešto ne postoji u realnom životu. Uzdam se u to da će Srbi dosaditi svim članicama NATO-a (ne računajući Grke i Kiparske Grke, soulmates
)
Nijemci nisu baš daleko dogurali u ratu. Do Sjeverne Afrike, do Moskve, Atlantika, a Britaniju su gledali samo iz zraka. Napredovali su ubrzanim tempom samo dok su osvajali zemlje poput Jugoslavije, Osvojiše nas za 2 sedmice, bez auto puta.
Nisu uspjeli poraziti niti jednu veliku silu. A imali su dovoljno vremena do ulaska Amerike u rat.
Nijemci nisu baš daleko dogurali u ratu. Do Sjeverne Afrike, do Moskve, Atlantika, a Britaniju su gledali samo iz zraka. Napredovali su ubrzanim tempom samo dok su osvajali zemlje poput Jugoslavije, Osvojiše nas za 2 sedmice, bez auto puta.
-
mostarac
#492 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
Pa nisu daleko doguraliŠandor wrote:Uopšte se ne uzdam u pravo, poštenje i ljudskost. Takvo nešto ne postoji u realnom životu. Uzdam se u to da će Srbi dosaditi svim članicama NATO-a (ne računajući Grke i Kiparske Grke, soulmates)
Nijemci nisu baš daleko dogurali u ratu. Do Sjeverne Afrike, do Moskve, Atlantika, a Britaniju su gledali samo iz zraka. Napredovali su ubrzanim tempom samo dok su osvajali zemlje poput Jugoslavije, Osvojiše nas za 2 sedmice, bez auto puta.Nisu uspjeli poraziti niti jednu veliku silu. A imali su dovoljno vremena do ulaska Amerike u rat.
Samo cijela evropa i nesto afrike. Sitnica. Ko prackom da bi se gadjali
Sovjetski Savez ponizili do bola (1941. je dakle prva velika sila usla u rat sa Njemackom)i zijanili su samo jer je Hitler bio bolestan lik (a ko normalan bi pobio 6 miliona zidova). Britaniju nisu porazili iz jednostavnog razloga - falilo im nafte. Zato su napali na sovjetski savez kako bi se docepali naftnih polja. Tu ih je djavo i odnio. Da su imali svoje izvore nafte i redovno snabdjevanje tok rata bi isao u sasvim drugom smjeru. Srecom nisu imali, a Staljin nije stedio Ruse i tu je prici bio kraj. Za njemacku je mnogo pogubniji bio rat sa rusima nego sa amerikancima. Da nisu ruse imali na ledjima sredili bi oni brzo Amerikance, al na dvije strane nisu mogli.
E da i na kraju - uzdas se u jako slabe adute, vjeruj, jer istorija govori nesto sasvim drugacije, a kazu da je istorija uciteljica zivota
-
dallton
#493 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
ako je istorija uciteljica zivota na balkanu uzimajuci u obzir primjer hrvatske i kosova, u narednih 10 godina ja vidim sve srbe u jednoj drzavi - tj. oko beogradamostarac wrote:Pa nisu daleko doguraliŠandor wrote:Uopšte se ne uzdam u pravo, poštenje i ljudskost. Takvo nešto ne postoji u realnom životu. Uzdam se u to da će Srbi dosaditi svim članicama NATO-a (ne računajući Grke i Kiparske Grke, soulmates)
Nijemci nisu baš daleko dogurali u ratu. Do Sjeverne Afrike, do Moskve, Atlantika, a Britaniju su gledali samo iz zraka. Napredovali su ubrzanim tempom samo dok su osvajali zemlje poput Jugoslavije, Osvojiše nas za 2 sedmice, bez auto puta.Nisu uspjeli poraziti niti jednu veliku silu. A imali su dovoljno vremena do ulaska Amerike u rat.
Samo cijela evropa i nesto afrike. Sitnica. Ko prackom da bi se gadjali
Sovjetski Savez ponizili do bola (1941. je dakle prva velika sila usla u rat sa Njemackom)i zijanili su samo jer je Hitler bio bolestan lik (a ko normalan bi pobio 6 miliona zidova). Britaniju nisu porazili iz jednostavnog razloga - falilo im nafte. Zato su napali na sovjetski savez kako bi se docepali naftnih polja. Tu ih je djavo i odnio. Da su imali svoje izvore nafte i redovno snabdjevanje tok rata bi isao u sasvim drugom smjeru. Srecom nisu imali, a Staljin nije stedio Ruse i tu je prici bio kraj. Za njemacku je mnogo pogubniji bio rat sa rusima nego sa amerikancima. Da nisu ruse imali na ledjima sredili bi oni brzo Amerikance, al na dvije strane nisu mogli.
E da i na kraju - uzdas se u jako slabe adute, vjeruj, jer istorija govori nesto sasvim drugacije, a kazu da je istorija uciteljica zivota
-
Valbon_1
- Luke Perry
#495 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
mostarac

Jesi li gledao onaj dokumentarac o Albancu koji kupuje opremu i oruzje u Americi? Ako jesi onda znas kako se plaho zapad obogatio na namaAko ti mislis da zapad nije profitirao na jugi i ratu u njoj onda stvarno da prekinemo raspravu. Pa sta mislis kako se naoruzala HV i Armija BiH? Zarobili oruzje ili sta? Pa silne afere se otvaraju i ovdje i u hrvatskoj oko toga gdje su novci za oruzje i kako je kupovano oruzje?
- MuaDib
#496 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
Sve je ovo tačno, ali zapad to nije mogao napraviti bez idiota sa Balkana. Naravno meni je potpuno jasno ovo što ti govoriš.mostarac wrote:
muslimanski narod je nestao i zbrisan je sa 49% teritorija BiH
BiH se nije raspala, a kad ce ne zna se, a da joj se radi o glavi radi. Proces integracije RS u BiH ce trajati mozda i 100 godina, a sanse su po meni 30-70 na stetu BiH.
Samo je jedan put da BiH opstane, a to je ekonomski superiorno muslimansko stanovnistvo i njegova istinska opredjeljenost za multietnicku drzavu i toleranciju. Drugog recepta nema. Okanite se dekreta i sarenih laza, okanite se prica o ukidanju RS i prica o kosmickoj pravdi. To ne postoji, to je supljak, to je prica za malu djecu i politicki naivne i prica za hutbe pred izbore. Ako vi mislite da sa Brankovicem i Izetbegovicem Jr. muslimanski narod ekonomski jaca onda da kljucamo magazu, a to je jedini put integracije BiH. Svaki drugi put je put u njen raspad i fijasko. I jos mi kazes za 5 godina. O majko moja. Tipicno uzdanje u to da ce drugi da rjesi nase probleme.
@sandor ako malo bolje pogledas primjetices da bas spojni putevi evrope i azije zaobilaze zemlje bivse YU i idu preko Rumunije i Madjarske, a jedina koju makar malo doticu je pogodi koja - Srbija. Ljudi moji vi mnogo potcjenjujete Srbiju i uzdate se u nekakvu pravu i postenje i ljudskost.
Zatim Njemacka kad je krenula u rat je bila ako ne najjaca zemlja svijeta onda ravnopravna sa USA. Cijeli svijet se o jadu zabavio da joj slomi kicmu. I danas se u svemir leti po Njemackim modelima iz tridesetih godina i na tome se i danas baziraju dalekometni projektili. Ljudi su imali autoput, kad je pola evrope bilo u blatu, a da ne govorim da je imalo asfalt. Neozbiljno je reci da Njemacka tada nije bila sila broj 1 u Evropi a mozda i u svijetu. Zasto su izgubili rat je tema za podforuma istorija, al definitivno je morao ustati citav svijet da bi se uslo u Berlin i moralo se imati Staljina kojem 100.000 zivota nije predstavljalo nista da bi se porazila jedna Njemacka.
Konflikt u regiji u kojoj zivimo im ne odgovara u ovom momentu sto ne znaci da ime nece odgovarati za 10 godina. Ako ti mislis da zapad nije profitirao na jugi i ratu u njoj onda stvarno da prekinemo raspravu. Pa sta mislis kako se naoruzala HV i Armija BiH? Zarobili oruzje ili sta? Pa silne afere se otvaraju i ovdje i u hrvatskoj oko toga gdje su novci za oruzje i kako je kupovano oruzje? Da ne govorim koliko je para oprano, koliko je vojske SFOR-a, UNPROFOR-a i slicni FOR-ova bilo ovdje, a na tome je neko dobro zaradio, a porezni obveznici platili. Brdo love je skrsila medjunarodna zajednica u Bosni i na tome zaradila dva brda, a da ne govorim o tome da su sve zemlje bivse YU na racun rata u potpunosti kolonizovali, uzeli im svo vlasnistvo i kapital i doveli ih u totalno robovlasnistvo. Na jednu marku koju zaradi prosjecan Bosanac dvije marke odlaze na zapad putem njihovih banaka. Da ne govorim sta su sve radile silne nevladine organizacije i gradjevinske firme i kakva se lova tu obrnula. Ne mogu da vjerujem da postoji neko ko tvrdi da zapad nije zaradio na nasem ratu, a uz sve to ono sto je najveci kapital - napravili su totalni odliv mozgova iz Jugoslavije, a posebno Hrvatske i BiH i taj odliv jos traje, a kad raspametis jedan narod onda on ide za onim sto avaz pise sto vidimo svaki dan i na djelu. zaradili su na nasoj muci na sve moguce nacine i nazalost mislim da ce opet.
Kao što mi je jasno da su sve vladajuće stranke u svakoj republici bivše nam države finansirali isti ljudi Bilderberg grupa preko Soroš fondacije. Kada se prati hronologija ko su bili politički, a kasnije i mirovni posrednici tokom postjugoslavenskog konflikta, sve bude iste sekunde jasno. Iza rata u bivšoj Jugoslaviji stoji evropska oligarhija birokrata iliti Bilderberg grupa, koja je sebi dala zadatak da ovlada cijelom Evropom poslije pada istočnog bloka. Ta vladavina se ogleda u preuzimanju svih mogućih resursa u Evropi putem evropskih i svjetskih multinacionalnih korporacija i kompanija. Naravno kroz tranziciju i pljačkačku privatizaciju, preko svojih politički istaliranih eksponenata,
Npr. svi misle da je MITALL indijska firma, ali iza nje stoje britanski lordovi koji su članovi Bilderberg grupe.
I nemojte se čuditi što su oni koje je 1990. godine finansirala Bilderberg grupa preko fondacije Soroš, za jednu marku prodali Željezaru Zenica. Ekonomski su nas okupirali veliki poslovni centri da im ne navodim imena, kojima su pravi vlasnici članovi Bilderberg grupe. Tako su uništili našu tercijarnu industriju, kao što su po istom receptu uništili i našu laku i tešku industriju. A to je tek početak, onoga šta slijedi.
Nesposobna država kakva je Bosna i Hercegovina je savršeno mjesto za odlaganje bjelosvjetskog otpada, pogledajte kakve tramvaje dobivamo, pogledajte šta smo u ratu "pojeli", pogledajte prljava postrojenja na svakom čošku, sjetite se skandala sa bačenim lijekovima nepoznatog porijekla, sve što ne prođe EU standarde šalje se u BiH, sada će nam doći i nuklearni robovi. A ne bi me čudilo da ova naša idiotska vlast da i koncesiju na vodu i vodne izvore. I koridor Vc neće biti naš, već će ga dati u koncesiju stranim kapitalistima narednih 100 - 150 godina. Pa kome Dodik želi da da koncesiju na puru BL-DB, pa Štrabagu iza kog stoji Bilderberg grupa. I dok Bosanci i Hercegovci bez obzira na narodnost robuju glupim nacionalizmima, dotle god će mo biti centar za geopolitičke ekspermente i vladanje kriminalizirane međunarodne zajednice.
- Mx
#497 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
Ma ja, sad opet slazes srpsku pricu da su za rat u bivsoj YU krive neke zapadne zemlje odnosno svjetska urota protiv Srba i Srbije i bla, bla, bla a opet sve da bi zapad stavio resurse svih drzava bivse YU pod svoju kontrolu, popljackao ih i opet bla, bla, bla. Sta ce ih zapad pljackat kada je u tom momentu YU bila duzna zapadu vec pozajmljenih 21 milijardu dolara i bila pred ekonomskim bankrotom?MuaDib wrote:Sve je ovo tačno, ali zapad to nije mogao napraviti bez idiota sa Balkana. Naravno meni je potpuno jasno ovo što ti govoriš.mostarac wrote:
Kao što mi je jasno da su sve vladajuće stranke u svakoj republici bivše nam države finansirali isti ljudi Bilderberg grupa preko Soroš fondacije. Kada se prati hronologija ko su bili politički, a kasnije i mirovni posrednici tokom postjugoslavenskog konflikta, sve bude iste sekunde jasno. Iza rata u bivšoj Jugoslaviji stoji evropska oligarhija birokrata iliti Bilderberg grupa, koja je sebi dala zadatak da ovlada cijelom Evropom poslije pada istočnog bloka. Ta vladavina se ogleda u preuzimanju svih mogućih resursa u Evropi putem evropskih i svjetskih multinacionalnih korporacija i kompanija. Naravno kroz tranziciju i pljačkačku privatizaciju, preko svojih politički istaliranih eksponenata,
Npr. svi misle da je MITALL indijska firma, ali iza nje stoje britanski lordovi koji su članovi Bilderberg grupe.
I nemojte se čuditi što su oni koje je 1990. godine finansirala Bilderberg grupa preko fondacije Soroš, za jednu marku prodali Željezaru Zenica. Ekonomski su nas okupirali veliki poslovni centri da im ne navodim imena, kojima su pravi vlasnici članovi Bilderberg grupe. Tako su uništili našu tercijarnu industriju, kao što su po istom receptu uništili i našu laku i tešku industriju. A to je tek početak, onoga šta slijedi.
Nesposobna država kakva je Bosna i Hercegovina je savršeno mjesto za odlaganje bjelosvjetskog otpada, pogledajte kakve tramvaje dobivamo, pogledajte šta smo u ratu "pojeli", pogledajte prljava postrojenja na svakom čošku, sjetite se skandala sa bačenim lijekovima nepoznatog porijekla, sve što ne prođe EU standarde šalje se u BiH, sada će nam doći i nuklearni robovi. A ne bi me čudilo da ova naša idiotska vlast da i koncesiju na vodu i vodne izvore. I koridor Vc neće biti naš, već će ga dati u koncesiju stranim kapitalistima narednih 100 - 150 godina. Pa kome Dodik želi da da koncesiju na puru BL-DB, pa Štrabagu iza kog stoji Bilderberg grupa. I dok Bosanci i Hercegovci bez obzira na narodnost robuju glupim nacionalizmima, dotle god će mo biti centar za geopolitičke ekspermente i vladanje kriminalizirane međunarodne zajednice.
Eto kada su Srbija i Srbi toliko pametni i posto su znali da nam je zapad napravio igranku da se zarati u bivsoj YU zasto Srbi i Srbija nisu bili toliko pametni i pustili Kosovo i sve Republike da se razidju mirnim putem. Znaci da Srbi I Srbija nisu napravili rat nebi ni popusili niciju foru i ne bi bilo rata u bivsoj YU. Ali ne, Srbi i Srbija su se odlucili za rat, osvajanje teritorija i ekonomsku pljacku svih bivsih republika te tako napali Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo. Samo mi nije jasno zasto nisu napali i Crnu Goru? i Makedoniju (ali valjda su se plasili Bugara?)
Sada kada je sve otislo dodjavola, izvlace se price iz rukava da su za rat u bivsoj YU krive neke svjetske drzave eto da bi se kao opravdalo da Srbija nije kriva za rat i sve posljedice rata u bivsoj YU.
- Mx
#498 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
Mx wrote:Ma ja, sad opet slazes srpsku pricu da su za rat u bivsoj YU krive neke zapadne zemlje odnosno svjetska urota protiv Srba i Srbije i bla, bla, bla a opet sve da bi zapad stavio resurse svih drzava bivse YU pod svoju kontrolu, popljackao ih i opet bla, bla, bla. Sta ce ih zapad pljackat kada je u tom momentu YU bila duzna zapadu vec pozajmljenih u vidu kredita 21 milijardu dolara i bila pred ekonomskim bankrotom pa su onda ubacili Markovica u igru eto kao da on nesto ekonomski spasi ako se spasiti moze?MuaDib wrote:Sve je ovo tačno, ali zapad to nije mogao napraviti bez idiota sa Balkana. Naravno meni je potpuno jasno ovo što ti govoriš.mostarac wrote:
Eto kada su Srbija i Srbi toliko pametni i posto su znali da nam je zapad napravio igranku da se zarati u bivsoj YU zasto Srbi i Srbija nisu bili toliko pametni i pustili Kosovo i sve Republike da se razidju mirnim putem. Znaci da Srbi I Srbija nisu napravili rat nebi ni popusili niciju foru i ne bi bilo rata u bivsoj YU. Ali ne, Srbi i Srbija su se odlucili za rat, osvajanje teritorija i ekonomsku pljacku svih bivsih republika te tako napali Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo. Samo mi nije jasno zasto nisu napali i Crnu Goru? i Makedoniju (ali valjda su se plasili Bugara?)
Sada kada je sve otislo dodjavola, izvlace se price iz rukava da su za rat u bivsoj YU krive neke svjetske drzave eto da bi se kao opravdalo da Srbija nije kriva za rat i sve posljedice rata u bivsoj YU.
-
stepsky
#499 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
Lici na teoriju zavjere. Nije sporno da Bilderberg postoji i da je izuzetno uticajan. Isto tako postoji jos niz klubova, sekti, polutajnih organizacija, tajnih organizacija i.t.d. Ni Amerika ne moze tu nista a ne Bosna. "Elitna" grupa uticajnih ljudi sastaje se u luksuznim hotelima, donosi misljenja i djeluje u cilju uticaja na svjetske tokove i interese, sta se tu moze. Mogu isto tako i da se sastaju u sumi ili na livadi, ne mjenja stvar. Oni ne gaze zakone oni ih stvaraju prema svojim interesima. I u Bosni se sastaju uticajni politicari i biznismeni na sijelima, kanabeima i sechijama. Jes da nije poredjenje ali je to princip prisutan svugdje u svijetu samo u nekom drugom pakovanju. I Tito je imao Galeb i vile za takve sastanke. Nista novo.MuaDib wrote:
Prodaja imovine strancima koji imaju pare je po meni bolje rjesenje od prodaje "Koncernu Haso, Zika i Tomislav" koji uzmu bez para i poslije prodaju fabrike ko placeve u interes ekologije i svojih dzepova. Humanizam je davno postao biznis, a kombinacija biznis i humanost je vise nego licemjerna.
Nego sta ono bi tema
-
mostarac
#500 Re: Kosovo - Saudijska Arabija priznala nezavisnost Kosova!
Znas se ko su najveci svjetski trgovci oruzjem, zna se i kako se postaje americki predsjednik. Amerikanci kao nacija su ubjedjeni da zive u nekom slobodnom drustvu koje nazivaju demokratijom jer imaju mogucnost da svake 4 godine izaberu izmedju dva lika od kojih oba ne bi imali sanse da budu kandidati ukoliko ih ne podrze naftni, bankarski i lobi trgovaca oruzjem. Amerika kao drzava je na glavi, al drzava ne postoji radi naroda, nego radi bogatih, a zablude o slobodi i demokratiji prolaze na casovima odjeljenske zajednice i poznavanja prirode i drustva.Luke Perry wrote:mostaracJesi li gledao onaj dokumentarac o Albancu koji kupuje opremu i oruzje u Americi? Ako jesi onda znas kako se plaho zapad obogatio na namaAko ti mislis da zapad nije profitirao na jugi i ratu u njoj onda stvarno da prekinemo raspravu. Pa sta mislis kako se naoruzala HV i Armija BiH? Zarobili oruzje ili sta? Pa silne afere se otvaraju i ovdje i u hrvatskoj oko toga gdje su novci za oruzje i kako je kupovano oruzje?
Znaci lovu je digao onaj koji je trebao da je digne.
Da ne govorim o silnom smecu koje su nam gurnuli tokom rata a cije unistenje bi kostalo bogatstvo al smo mi to sve uredno popali, primili kroz infuzije i bili prava laboratorija od 4 miliona ljudi.