TV Kantona Sarajevo
Moderator: anex
- lopta
#476 Re: TV Kantona Sarajevo
Jedino sto valja su emisije ''Ne zaboravi'' o ratnom periodu, dok su ostali zaboravili '92'95, valjda da se neko ne naljuti. smrccc 
- Jara
#477 Re: TV Kantona Sarajevo
Ako pogađam na koji izgovor, tj. akcente misliš - onda je to naglašavanje sasvim u skladu sa standardima u akcentologiji našeg jezika! Da li se u međuvremenu nešto izmijenilo u odnosu na "pravilno, nepravilno" naglašavanje, nije mi poznato. Ako jeste, navedite izvor!neki wrote:zaobilaznica
televizija
australija
dokumenti
aerodrom
itd..
Ne znam primjeti li jos ko ali nema novinara na tvsa koji ove rijeci ne izgovori s nekim cudnim naglaskom, da ne pominjem onu dvojicu sto mucaju a citaju svaki drugi prilog na dnevniku..
-
norah
#478 Re: TV Kantona Sarajevo
kategorija....i tu rijec nasi novinari nepravilno izgovaraju
- Jara
#479 Re: TV Kantona Sarajevo
norah wrote:kategorija....i tu rijec nasi novinari nepravilno izgovaraju
Jara wrote:Ako pogađam na koji izgovor, tj. akcente misliš - onda je to naglašavanje sasvim u skladu sa standardima u akcentologiji našeg jezika! Da li se u međuvremenu nešto izmijenilo u odnosu na "pravilno, nepravilno" naglašavanje, nije mi poznato. Ako jeste, navedite izvor!
- irvinx1
#481 Re: TV Kantona Sarajevo
Meni se ta televizija nalazi na kanalu koji rijetko pritiscem. A mozda i nije losa...
- Been
#482 Re: TV Kantona Sarajevo
Jara wrote:Ako pogađam na koji izgovor, tj. akcente misliš - onda je to naglašavanje sasvim u skladu sa standardima u akcentologiji našeg jezika! Da li se u međuvremenu nešto izmijenilo u odnosu na "pravilno, nepravilno" naglašavanje, nije mi poznato. Ako jeste, navedite izvor!neki wrote:zaobilaznica
televizija
australija
dokumenti
aerodrom
itd..
Ne znam primjeti li jos ko ali nema novinara na tvsa koji ove rijeci ne izgovori s nekim cudnim naglaskom, da ne pominjem onu dvojicu sto mucaju a citaju svaki drugi prilog na dnevniku..
- Neelix
#483 Re: TV Kantona Sarajevo
ocito ne "pogadjas" na kakve akcente misli, jer se tako ne akcentiraju rijeci ni na stranim a ni na nasim jezicima.
aUstralija
dokUmenti
aErodrom
telEvizija
...
o zaobilaaaaaaaaaznici da ne govorim.
aUstralija
dokUmenti
aErodrom
telEvizija
...
o zaobilaaaaaaaaaznici da ne govorim.
-
VjecitiStudent
#484 Re: TV Kantona Sarajevo
Ama koja crna beogradska skola govora, cijela istocna Bosna nam tako govori.sunce100 wrote:DokUmenti, zaobilaaaaaznica, aErodrOm, organIzatori... To su nametnuti beogradski akcenti. Tako još govore samo stari spikeri na RTS-u.
Nažalost, u Sarajevo i BiH su to naturili fonetičari i lektori tzv. beogradske škole govora koji su mahom bili zaposleni u rtv domu u Sarajevu, a preko njih preuzeli i manji mediji.
Nepotrebno i potpuno nenormalno za ove krajeve! Neka se zapitaju da li iko govori takvim akcentima koji nam oni plasiraju. I to ne samo TVSA (koja inače ima po mom mišljenju veoma dobar i kvalitetan program) nego u provom redu javni rtv emiteri u BiH (BHT1 i FTV, kao i BH radio 1 i Federalni radio)
-
neki
#485 Re: TV Kantona Sarajevo
Vala ne znam po kojoj logici bi trebalo biti zaobilaaaaaaznica, valjda je korijen te rijeci glagol obilaziti, a ne znam da se igdje kaze 'obilaaaaaazim rodbinu' ni u beogradu ni kod nas.
Onaj Moric nije los novinar ali jedva zna izgovoriti smislenu i razumljivu recenicu jos kad rastegne zaobilaaaaaznica odma mjenjam kanal koliko god me sva ta prica interesuje..
I ne samo on nego svi novinari i voditelji na TVSA koriste ovaj papanski naglasak, i na drugim tv sam primjetio ali puno manje
Onaj Moric nije los novinar ali jedva zna izgovoriti smislenu i razumljivu recenicu jos kad rastegne zaobilaaaaaznica odma mjenjam kanal koliko god me sva ta prica interesuje..
I ne samo on nego svi novinari i voditelji na TVSA koriste ovaj papanski naglasak, i na drugim tv sam primjetio ali puno manje
-
VjecitiStudent
#486 Re: TV Kantona Sarajevo
Da ponovim: dolaaaazila, prolaaaazila, zaobilaaaznica - cijela istocna Bosna tako prica.neki wrote:Vala ne znam po kojoj logici bi trebalo biti zaobilaaaaaaznica, valjda je korijen te rijeci glagol obilaziti, a ne znam da se igdje kaze 'obilaaaaaazim rodbinu' ni u beogradu ni kod nas.
- karanana
#487 Re: TV Kantona Sarajevo
cekaj, zar neko ne kaza da je problem sa zaobilaznicom na tvsa to sto se izgovara kao zaObilaznica a ne kao zaobilAznica?neki wrote:Vala ne znam po kojoj logici bi trebalo biti zaobilaaaaaaznica, valjda je korijen te rijeci glagol obilaziti, a ne znam da se igdje kaze 'obilaaaaaazim rodbinu' ni u beogradu ni kod nas.
ja je licno izgovaram kao zaobilAznica a nisam iz istocne bosne niti sam pohadjao beogradsku skolu novinastva nego jednostavno tako govorim otkad znam za sebe.
edit: nije, vidim da je sad prvobitno bila spomenuta zaobilaaaznica. e jebi ga sad, ne znam ni ja kako je inace izgovaram....ustvari ja je kazem sa kratkim a. sve sam pobrko, ignorisite post. u svakom slucaju, nisu neke velike razlike da toliko paraju usi.
-
samo malo
#488 Re: TV Kantona Sarajevo
Gdje Suncica nestala, sunce vam tvsaovsko?! 
-
VjecitiStudent
#489 Re: TV Kantona Sarajevo
Gdje je odlaaaazila?samo malo wrote:Gdje Suncica nestala, sunce vam tvsaovsko?!
- karanana
#490 Re: TV Kantona Sarajevo
tu je suncica sunce moje malo. jucer je vodila jutarnji. a nisam je ni ja jedno vrijeme vidjao.samo malo wrote:Gdje Suncica nestala, sunce vam tvsaovsko?!
-
samo malo
#491 Re: TV Kantona Sarajevo
u nasem graaaaaduVjecitiStudent wrote:Gdje je odlaaaazila?samo malo wrote:Gdje Suncica nestala, sunce vam tvsaovsko?!
dobro, ako je jucer vodila jutarnji...
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#492 Re: TV Kantona Sarajevo
Da ti kaže neko iz prve ruke i zapuši ti usta: NE PRIČA.VjecitiStudent wrote:Da ponovim: dolaaaazila, prolaaaazila, zaobilaaaznica - cijela istocna Bosna tako prica.neki wrote:Vala ne znam po kojoj logici bi trebalo biti zaobilaaaaaaznica, valjda je korijen te rijeci glagol obilaziti, a ne znam da se igdje kaze 'obilaaaaaazim rodbinu' ni u beogradu ni kod nas.
- Jara
#493 Re: TV Kantona Sarajevo
E ne kažem ni zaobilaaaznica, ni zaooobilaznica nego "zaobiiiilaznica", pa sad ne znam valja li to.
. I na HRT-u spikeri uglavnom ( ne baš i voditelji) onako naglašavaju, dakle ništa da je ono beogradska škola.
Kad tako govori ili čita Branko Klubička, ili Rinko Golubović, djeluje prirodno, nikom ne smeta, niti ko primjećuje ( aerOdrom i sl.), a kod ovih novih to izgleda neprirodno, "nategnuto", pa zato ovakve reakcije.
I da, znam ih nekoliko iz Istočne Bosne koji kažu "dolaaazila" (ne smeta mi, naravno).
Kad tako govori ili čita Branko Klubička, ili Rinko Golubović, djeluje prirodno, nikom ne smeta, niti ko primjećuje ( aerOdrom i sl.), a kod ovih novih to izgleda neprirodno, "nategnuto", pa zato ovakve reakcije.
I da, znam ih nekoliko iz Istočne Bosne koji kažu "dolaaazila" (ne smeta mi, naravno).
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#494 Re: TV Kantona Sarajevo
Pa naravno, istočna Bosna je od Semberije do Kalinovika, puno ljudi, puno i naglasaka. Samo sam reagovao jer ovaj reče da SVI tako pričaju...u "mom" dijelu niko ne priča tako.Jara wrote:E ne kažem ni zaobilaaaznica, ni zaooobilaznica nego "zaobiiiilaznica", pa sad ne znam valja li to.![]()
. I na HRT-u spikeri uglavnom ( ne baš i voditelji) onako naglašavaju, dakle ništa da je ono beogradska škola.
- popi
#495 Re: TV Kantona Sarajevo
Hvala na razgovoru sa prof. Midihatom Riđanovićem u jutarnjem prog. i odlicnom odgovoru na forumska pitanja 
- Jara
#496 Re: TV Kantona Sarajevo
@popi, pitanja sa ovog foruma? O akcentima? Mogu misliti, duhovit bio, znam njegove stavove.
Nego, o Dokumentima ( kalendar ili kako već) glede Jana Berana. Nije on ( tj. osoba o kojoj je bila riječ) bio snimatelj na ZOI 84, nego njegov sin koji se isto zove.
Nego, o Dokumentima ( kalendar ili kako već) glede Jana Berana. Nije on ( tj. osoba o kojoj je bila riječ) bio snimatelj na ZOI 84, nego njegov sin koji se isto zove.
- popi
#497 Re: TV Kantona Sarajevo
Da,da, o akcentima: aerOdrom, zaobIlaznica i sl.
Ugl. lektori voditelje upucuju da je takav izgovor pravilan. Prof. tvrdi da je takva vrsta izgovora izmisljena i nametnuta silom, jer jezik je instinkt. Kao sto kaze Pera - puno ljudi, puno naglasaka.
Stvarno odlican intervju, def. bi ga trebali ponovit u nekom gledanijem terminu.
Ugl. lektori voditelje upucuju da je takav izgovor pravilan. Prof. tvrdi da je takva vrsta izgovora izmisljena i nametnuta silom, jer jezik je instinkt. Kao sto kaze Pera - puno ljudi, puno naglasaka.
Stvarno odlican intervju, def. bi ga trebali ponovit u nekom gledanijem terminu.
- Banksy
#498 Re: TV Kantona Sarajevo
Tačno.sunce100 wrote: DokUmenti, zaobilaaaaaznica, aErodrOm, organIzatori... To su nametnuti beogradski akcenti. Tako još govore samo stari spikeri na RTS-u.
Nažalost, u Sarajevo i BiH su to naturili fonetičari i lektori tzv. beogradske škole govora koji su mahom bili zaposleni u rtv domu u Sarajevu, a preko njih preuzeli i manji mediji.
Nepotrebno i potpuno nenormalno za ove krajeve! Neka se zapitaju da li iko govori takvim akcentima koji nam oni plasiraju. I to ne samo TVSA (koja inače ima po mom mišljenju veoma dobar i kvalitetan program) nego u provom redu javni rtv emiteri u BiH (BHT1 i FTV, kao i BH radio 1 i Federalni radio)
Kakav je to mutant od jezika, to je strašno.
Istočna varijanta akcenta, koji se i na istoku sve rjeđe čuje, i zapadnih izraza, koje i na zapadu rijetko koriste.
- karanana
#499 Re: TV Kantona Sarajevo
jesu li fakat spominjali forumske kritike odavde? znaci suncica cita. i love you suncice. koji ti je nick?popi wrote:Da,da, o akcentima: aerOdrom, zaobIlaznica i sl.![]()
- Jara
#500 Re: TV Kantona Sarajevo
Prof. je govorio je i pisao o tome više puta...ako nisi, pročitaj njegovu knjigu " Totalni promašaj".popi wrote:Da,da, o akcentima: aerOdrom, zaobIlaznica i sl.![]()