TV Kantona Sarajevo

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
lopta

#476 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by lopta »

Jedino sto valja su emisije ''Ne zaboravi'' o ratnom periodu, dok su ostali zaboravili '92'95, valjda da se neko ne naljuti. smrccc :bih:
Jara

#477 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by Jara »

neki wrote:zaobilaznica
televizija
australija
dokumenti
aerodrom
itd..
Ne znam primjeti li jos ko ali nema novinara na tvsa koji ove rijeci ne izgovori s nekim cudnim naglaskom
, da ne pominjem onu dvojicu sto mucaju a citaju svaki drugi prilog na dnevniku..
Ako pogađam na koji izgovor, tj. akcente misliš - onda je to naglašavanje sasvim u skladu sa standardima u akcentologiji našeg jezika! Da li se u međuvremenu nešto izmijenilo u odnosu na "pravilno, nepravilno" naglašavanje, nije mi poznato. Ako jeste, navedite izvor!
norah

#478 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by norah »

kategorija....i tu rijec nasi novinari nepravilno izgovaraju
Jara

#479 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by Jara »

norah wrote:kategorija....i tu rijec nasi novinari nepravilno izgovaraju
Jara wrote:Ako pogađam na koji izgovor, tj. akcente misliš - onda je to naglašavanje sasvim u skladu sa standardima u akcentologiji našeg jezika! Da li se u međuvremenu nešto izmijenilo u odnosu na "pravilno, nepravilno" naglašavanje, nije mi poznato. Ako jeste, navedite izvor!
karanana

#480 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by karanana »

solidna ona suncica
irvinx1

#481 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by irvinx1 »

Meni se ta televizija nalazi na kanalu koji rijetko pritiscem. A mozda i nije losa...
Been

#482 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by Been »

Jara wrote:
neki wrote:zaobilaznica
televizija
australija
dokumenti
aerodrom
itd..
Ne znam primjeti li jos ko ali nema novinara na tvsa koji ove rijeci ne izgovori s nekim cudnim naglaskom
, da ne pominjem onu dvojicu sto mucaju a citaju svaki drugi prilog na dnevniku..
Ako pogađam na koji izgovor, tj. akcente misliš - onda je to naglašavanje sasvim u skladu sa standardima u akcentologiji našeg jezika! Da li se u međuvremenu nešto izmijenilo u odnosu na "pravilno, nepravilno" naglašavanje, nije mi poznato. Ako jeste, navedite izvor!
:thumbup: :thumbup: Nije se izmjenilo. Iako to neobično zvuči, akcentiranje riječi stranog porijekla ne može se prilagođavati našem sistemu akcentacije riječi.
Neelix

#483 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by Neelix »

ocito ne "pogadjas" na kakve akcente misli, jer se tako ne akcentiraju rijeci ni na stranim a ni na nasim jezicima.

aUstralija
dokUmenti
aErodrom
telEvizija
...
o zaobilaaaaaaaaaznici da ne govorim.
VjecitiStudent

#484 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by VjecitiStudent »

sunce100 wrote:DokUmenti, zaobilaaaaaznica, aErodrOm, organIzatori... To su nametnuti beogradski akcenti. Tako još govore samo stari spikeri na RTS-u.
Nažalost, u Sarajevo i BiH su to naturili fonetičari i lektori tzv. beogradske škole govora koji su mahom bili zaposleni u rtv domu u Sarajevu, a preko njih preuzeli i manji mediji.
Nepotrebno i potpuno nenormalno za ove krajeve! Neka se zapitaju da li iko govori takvim akcentima koji nam oni plasiraju. I to ne samo TVSA (koja inače ima po mom mišljenju veoma dobar i kvalitetan program) nego u provom redu javni rtv emiteri u BiH (BHT1 i FTV, kao i BH radio 1 i Federalni radio)
Ama koja crna beogradska skola govora, cijela istocna Bosna nam tako govori.
neki

#485 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by neki »

Vala ne znam po kojoj logici bi trebalo biti zaobilaaaaaaznica, valjda je korijen te rijeci glagol obilaziti, a ne znam da se igdje kaze 'obilaaaaaazim rodbinu' ni u beogradu ni kod nas.
Onaj Moric nije los novinar ali jedva zna izgovoriti smislenu i razumljivu recenicu jos kad rastegne zaobilaaaaaznica odma mjenjam kanal koliko god me sva ta prica interesuje..
I ne samo on nego svi novinari i voditelji na TVSA koriste ovaj papanski naglasak, i na drugim tv sam primjetio ali puno manje
VjecitiStudent

#486 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by VjecitiStudent »

neki wrote:Vala ne znam po kojoj logici bi trebalo biti zaobilaaaaaaznica, valjda je korijen te rijeci glagol obilaziti, a ne znam da se igdje kaze 'obilaaaaaazim rodbinu' ni u beogradu ni kod nas.
Onaj Moric nije los novinar ali jedva zna izgovoriti smislenu i razumljivu recenicu jos kad rastegne zaobilaaaaaznica odma mjenjam kanal koliko god me sva ta prica interesuje..
I ne samo on nego svi novinari i voditelji na TVSA koriste ovaj papanski naglasak, i na drugim tv sam primjetio ali puno manje
Da ponovim: dolaaaazila, prolaaaazila, zaobilaaaznica - cijela istocna Bosna tako prica.
karanana

#487 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by karanana »

neki wrote:Vala ne znam po kojoj logici bi trebalo biti zaobilaaaaaaznica, valjda je korijen te rijeci glagol obilaziti, a ne znam da se igdje kaze 'obilaaaaaazim rodbinu' ni u beogradu ni kod nas.
cekaj, zar neko ne kaza da je problem sa zaobilaznicom na tvsa to sto se izgovara kao zaObilaznica a ne kao zaobilAznica?
ja je licno izgovaram kao zaobilAznica a nisam iz istocne bosne niti sam pohadjao beogradsku skolu novinastva nego jednostavno tako govorim otkad znam za sebe.

edit: nije, vidim da je sad prvobitno bila spomenuta zaobilaaaznica. e jebi ga sad, ne znam ni ja kako je inace izgovaram....ustvari ja je kazem sa kratkim a. sve sam pobrko, ignorisite post. u svakom slucaju, nisu neke velike razlike da toliko paraju usi.
samo malo

#488 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by samo malo »

Gdje Suncica nestala, sunce vam tvsaovsko?! :D
VjecitiStudent

#489 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by VjecitiStudent »

samo malo wrote:Gdje Suncica nestala, sunce vam tvsaovsko?! :D
Gdje je odlaaaazila?
karanana

#490 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by karanana »

tu je suncica sunce moje malo. jucer je vodila jutarnji. a nisam je ni ja jedno vrijeme vidjao.
samo malo

#491 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by samo malo »

VjecitiStudent wrote:
Gdje je odlaaaazila?
u nasem graaaaadu :D

dobro, ako je jucer vodila jutarnji...
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#492 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by Pera Trta »

VjecitiStudent wrote:
Da ponovim: dolaaaazila, prolaaaazila, zaobilaaaznica - cijela istocna Bosna tako prica.
Da ti kaže neko iz prve ruke i zapuši ti usta: NE PRIČA.
Jara

#493 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by Jara »

E ne kažem ni zaobilaaaznica, ni zaooobilaznica nego "zaobiiiilaznica", pa sad ne znam valja li to. ;-) :D . I na HRT-u spikeri uglavnom ( ne baš i voditelji) onako naglašavaju, dakle ništa da je ono beogradska škola.
Kad tako govori ili čita Branko Klubička, ili Rinko Golubović, djeluje prirodno, nikom ne smeta, niti ko primjećuje ( aerOdrom i sl.), a kod ovih novih to izgleda neprirodno, "nategnuto", pa zato ovakve reakcije.
I da, znam ih nekoliko iz Istočne Bosne koji kažu "dolaaazila" (ne smeta mi, naravno).
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#494 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by Pera Trta »

Jara wrote:E ne kažem ni zaobilaaaznica, ni zaooobilaznica nego "zaobiiiilaznica", pa sad ne znam valja li to. ;-) :D . I na HRT-u spikeri uglavnom ( ne baš i voditelji) onako naglašavaju, dakle ništa da je ono beogradska škola.
Kad tako govori ili čita Branko Klubička, ili Rinko Golubović, djeluje prirodno, nikom ne smeta, niti ko primjećuje ( aerOdrom i sl.), a kod ovih novih to izgleda neprirodno, "nategnuto", pa zato ovakve reakcije.
I da, znam ih nekoliko iz Istočne Bosne koji kažu "dolaaazila" (ne smeta mi, naravno).
Pa naravno, istočna Bosna je od Semberije do Kalinovika, puno ljudi, puno i naglasaka. Samo sam reagovao jer ovaj reče da SVI tako pričaju...u "mom" dijelu niko ne priča tako.
popi

#495 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by popi »

Hvala na razgovoru sa prof. Midihatom Riđanovićem u jutarnjem prog. i odlicnom odgovoru na forumska pitanja :thumbup:
Jara

#496 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by Jara »

@popi, pitanja sa ovog foruma? O akcentima? Mogu misliti, duhovit bio, znam njegove stavove. ;-)
Nego, o Dokumentima ( kalendar ili kako već) glede Jana Berana. Nije on ( tj. osoba o kojoj je bila riječ) bio snimatelj na ZOI 84, nego njegov sin koji se isto zove.
popi

#497 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by popi »

Da,da, o akcentima: aerOdrom, zaobIlaznica i sl. :-)
Ugl. lektori voditelje upucuju da je takav izgovor pravilan. Prof. tvrdi da je takva vrsta izgovora izmisljena i nametnuta silom, jer jezik je instinkt. Kao sto kaze Pera - puno ljudi, puno naglasaka.
Stvarno odlican intervju, def. bi ga trebali ponovit u nekom gledanijem terminu.
Banksy

#498 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by Banksy »

sunce100 wrote: DokUmenti, zaobilaaaaaznica, aErodrOm, organIzatori... To su nametnuti beogradski akcenti. Tako još govore samo stari spikeri na RTS-u.
Nažalost, u Sarajevo i BiH su to naturili fonetičari i lektori tzv. beogradske škole govora koji su mahom bili zaposleni u rtv domu u Sarajevu, a preko njih preuzeli i manji mediji.
Nepotrebno i potpuno nenormalno za ove krajeve! Neka se zapitaju da li iko govori takvim akcentima koji nam oni plasiraju. I to ne samo TVSA (koja inače ima po mom mišljenju veoma dobar i kvalitetan program) nego u provom redu javni rtv emiteri u BiH (BHT1 i FTV, kao i BH radio 1 i Federalni radio)
Tačno.
Kakav je to mutant od jezika, to je strašno.
Istočna varijanta akcenta, koji se i na istoku sve rjeđe čuje, i zapadnih izraza, koje i na zapadu rijetko koriste.
karanana

#499 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by karanana »

popi wrote:Da,da, o akcentima: aerOdrom, zaobIlaznica i sl. :-)
Ugl. lektori voditelje upucuju da je takav izgovor pravilan. Prof. tvrdi da je takva vrsta izgovora izmisljena i nametnuta silom, jer jezik je instinkt. Kao sto kaze Pera - puno ljudi, puno naglasaka.
Stvarno odlican intervju, def. bi ga trebali ponovit u nekom gledanijem terminu.
jesu li fakat spominjali forumske kritike odavde? znaci suncica cita. i love you suncice. koji ti je nick?
Jara

#500 Re: TV Kantona Sarajevo

Post by Jara »

popi wrote:Da,da, o akcentima: aerOdrom, zaobIlaznica i sl. :-)
Prof. je govorio je i pisao o tome više puta...ako nisi, pročitaj njegovu knjigu " Totalni promašaj".
Post Reply