1001 Koristan Savjet
Moderator: anex
-
nino90
#477 Re: 1001 Koristan Savjet
Ove zime pocelo se javljati nesto zelenkaste boje na coskovima zida sto je do prozora (zbog vlage vjerovatno). Uglavnom, nije se nikad prije javljalo (makar nisam ja prmijetio). Kako se to tacno zove i kako da ga odstranim, predpostavljam da se moze i na zdravlje osoba koje borave u prostoriji odraziti.
- alica.k
#478 Re: 1001 Koristan Savjet
oprala sam svilenu kosulju na ruke umjesto da sam je odnijela na hemijsko ciscenje, bilo mi mrsko. znam, debil sam.
sad je sva nekakva gruba. mozel se to popravit da ponovo bude ljepa i meHkana?
-
drekalica28
#479 Re: 1001 Koristan Savjet
probaj je potopiti u vodu sa omekšivačem za veš.alica.k wrote:oprala sam svilenu kosulju na ruke umjesto da sam je odnijela na hemijsko ciscenje, bilo mi mrsko. znam, debil sam.
- alica.k
#480 Re: 1001 Koristan Savjet
stavljala sam omeksivac, mislim da nisam ni to trebala.
oprala sam u hladnoj vodi razrijedjenim deterdzentom, pa onda stavila omeksivac 2 minute provrtila i izvadila.
nista, vjerovatno je zauvjek razvaljena.
oprala sam u hladnoj vodi razrijedjenim deterdzentom, pa onda stavila omeksivac 2 minute provrtila i izvadila.
-
zamzija
#481 Re: 1001 Koristan Savjet
čime si je oprala, običnim detrdžentom?alica.k wrote:oprala sam svilenu kosulju na ruke umjesto da sam je odnijela na hemijsko ciscenje, bilo mi mrsko. znam, debil sam.
mislim da sam u dm-u vidjela da ima poseban tekući detrdžent za svilu i to za ručno pranje, možda samo da to kupiš i da je blago potopiš u mlaku vodu i lagano iscjediš ( staviš u peškir i zarolaš ) i suši se na sobnoj temperaturi
ili pokušaj isto to samo upotrijebi regenerator za kosu.... ( ja sam to radila za neke kašmir osjetljive stvari, ispalo je super )
-
drekalica28
#482 Re: 1001 Koristan Savjet
kako si je cjedila?alica.k wrote:stavljala sam omeksivac, mislim da nisam ni to trebala.
ako si je ono srolala i stisla...neće valjat.
- alica.k
#483 Re: 1001 Koristan Savjet
nooo, znam da je svila osjetljiva na to (ovo mi nije prva svilena stvar da je na ruke operem, al sam dosad samo sala dva prala i nikad se ovo nije desilo).
uglavnom, kao i salove, zamotala sam u peskir i pritisnula da izadje voda. onda sam okacila na ofinger i ostavila da se osusi na zraku.
a oprala sam tecnim deterdzentom za vunu, skroz razblazenim.
uglavnom, kao i salove, zamotala sam u peskir i pritisnula da izadje voda. onda sam okacila na ofinger i ostavila da se osusi na zraku.
a oprala sam tecnim deterdzentom za vunu, skroz razblazenim.
-
zamzija
#484 Re: 1001 Koristan Savjet
pokušaj naći te detrdžente za svilu ili regeneratorom, ništa ti ne košta da je opet smočiš u mlakoj vodi s tim stvarima ionako je gruba....možeš samo popraviti 
a možda nije svila, možda piše da je svila a nije svila
a možda nije svila, možda piše da je svila a nije svila
- alica.k
#485 Re: 1001 Koristan Savjet
smiju napisati 100% svila a da nije svila?
ne znam, ponasa se kao svila inace, lijepo pada, ljeti hladi, zimi topla i tako.
fazon je sto sam je nosila nekad na hemijsko i sad ima jedna zica koja izgleda ko kad ono izvuces iz dzempera, nekako zategnuta, tak da su je oni zeznuli. kakva mi korist da im placam ako ce mi razvaliti odjecu (u pitanju je bila hem cistionica FLEKA
!)
ne znam, ponasa se kao svila inace, lijepo pada, ljeti hladi, zimi topla i tako.
fazon je sto sam je nosila nekad na hemijsko i sad ima jedna zica koja izgleda ko kad ono izvuces iz dzempera, nekako zategnuta, tak da su je oni zeznuli. kakva mi korist da im placam ako ce mi razvaliti odjecu (u pitanju je bila hem cistionica FLEKA
-
zamzija
#486 Re: 1001 Koristan Savjet
onda je svilaalica.k wrote:smiju napisati 100% svila a da nije svila?
fazon je sto sam je nosila nekad na hemijsko i sad ima jedna zica koja izgleda ko kad ono izvuces iz dzempera, nekako zategnuta, tak da su je oni zeznuli. kakva mi korist da im placam ako ce mi razvaliti odjecu (u pitanju je bila hem cistionica FLEKA!)
znači fleku da zaobilazimo u širokom luku
možda je u pitanju voda ko će ga znati...uglavnom probaj sad u mlakoj vodi ( ne hladnoj ) i sa regeneratorom, ionako ne možeš ništa drugo...
žao mi je, mrzim kad se to dogodi nekoj stvari koja je draga ......
- alica.k
#487 Re: 1001 Koristan Savjet
sutra cu probati, naime, nestalo mi je vode 
hvala vam. javim rezultate.
hvala vam. javim rezultate.
- thea
#488 Re: 1001 Koristan Savjet
imam puno odjece od svile, nikad ne nosim na hem. ciscenje, vec sama rucno perem u haldno mlakoj vodi sa tecnim praskom ili samponom kako mi se cefne, sampon za kosu, nikad nemam problema samo ne cijedini vec ostaviti da voda iscuri ili peskirom namociti. peglati dok je vlazno
ja sam do sad imala jedan slicaj sa maramom od svile, nakon pranja nije bila vise njezna, zatim sam u mlaku vodu nasula casu omeksivaca ostavila 15 min osusila, bila je ista.
ja sam do sad imala jedan slicaj sa maramom od svile, nakon pranja nije bila vise njezna, zatim sam u mlaku vodu nasula casu omeksivaca ostavila 15 min osusila, bila je ista.
-
zamzija
#489 Re: 1001 Koristan Savjet
Ima li neko rješenje za moj problemčić ?
Posudila sam prijateljici neke knjige i vratila mi ih je nakon mislim godinu i po dana, ali užasno korice i stranice smrde na duhan, kod nje u kući svi puše od roditelja do nje same, i taj miris mi strašno smeta...Valjda su stajale u dnevnoj sobi na polici
Pokušala sam da ih prozračim, ali ništa - i dalje smrde, fuj
Posudila sam prijateljici neke knjige i vratila mi ih je nakon mislim godinu i po dana, ali užasno korice i stranice smrde na duhan, kod nje u kući svi puše od roditelja do nje same, i taj miris mi strašno smeta...Valjda su stajale u dnevnoj sobi na polici
- EKV-30
#490 Re: 1001 Koristan Savjet
zamzija wrote:Ima li neko rješenje za moj problemčić ?
ja stvarno ne znam...ali pokusaj sa onim kesicama za odjecu u ormanu...sto mirisu na lavandu ili nesto slicno...
- alica.k
#491 Re: 1001 Koristan Savjet
joj, bio je neki fazon da u onu kesu sto se moze zatvoriti zatvoris sto ti smrdi po duhanu i nesto jos i ostavis u frizideru, al ne mogu da se sjetim sta :S
mislim da su u pitanju one mirisne krpice sto se stavljaju u susilicu...e zatvoris u knjigu, zatvoris u kesu, i ostavis tako par dana...
a uvijek imas i onaj fazon sa sodom bikarbonom. zatvoris knjigu i sode u kesi, i ostavis tako...soda upije sav miris
mislim da su u pitanju one mirisne krpice sto se stavljaju u susilicu...e zatvoris u knjigu, zatvoris u kesu, i ostavis tako par dana...
a uvijek imas i onaj fazon sa sodom bikarbonom. zatvoris knjigu i sode u kesi, i ostavis tako...soda upije sav miris
-
zamzija
#492 Re: 1001 Koristan Savjet
Hmm, pala mi je na pamet ta soda bikarbona, jer je ponekad stavim u frižider da pokupi mirise - samo nisam znala kako da to realizujem,
ali mi nije palo da stavim u kesu zajedno s knjigom, dobra ideja - pokušaću.
Mislim knjige smrde užas, ko je nepušač stvarno smeta, ne mogu ih uzeti u ruku toliko mi se gade...
Za te maramice mirišljave nisam znala, znam da u DM-u postoje one obične pamučne maramice koje se stave kad se pere odjeća u boji, da pokupe eventualnu boju...a nisam znala da imaju i mirišljave
ali mi nije palo da stavim u kesu zajedno s knjigom, dobra ideja - pokušaću.
Mislim knjige smrde užas, ko je nepušač stvarno smeta, ne mogu ih uzeti u ruku toliko mi se gade...
Za te maramice mirišljave nisam znala, znam da u DM-u postoje one obične pamučne maramice koje se stave kad se pere odjeća u boji, da pokupe eventualnu boju...a nisam znala da imaju i mirišljave
- alica.k
#493 Re: 1001 Koristan Savjet
epilog moje kosulje svilene.
oprala mama u masini na rucno, ispeglala sa puno pare preko gaze. i evo je ko nova
oprala mama u masini na rucno, ispeglala sa puno pare preko gaze. i evo je ko nova
- Ma.Le.Na
#494 Re: 1001 Koristan Savjet
naravpucenje NISTA ne perite rucno
samo masina
i ja sve tako

samo masina
i ja sve tako
- krompir i riza
#495 Re: 1001 Koristan Savjet
znate li možda kakav trik za pranje prozorskih stakala a da ne ostaju mrlje , tragovi od vode?
problem je što su mi dva prozora jaako visoko i mogu ih dohvatiti samo ovim

glancanje papirom ili krpom nije moguće
koristim tečnost za pranje stakla ,sve se fino opere al vazda mi ostanu one čize od ovog čistača
nekad mi neko reče nešto za ocat ,da se ubaci malo u vodu i da pomaže ali nisam sigurna koliki omjer idei djeluje li to uopšte ?
problem je što su mi dva prozora jaako visoko i mogu ih dohvatiti samo ovim

glancanje papirom ili krpom nije moguće
koristim tečnost za pranje stakla ,sve se fino opere al vazda mi ostanu one čize od ovog čistača
nekad mi neko reče nešto za ocat ,da se ubaci malo u vodu i da pomaže ali nisam sigurna koliki omjer idei djeluje li to uopšte ?
- alica.k
#496 Re: 1001 Koristan Savjet
zakaci novinu na to
ono, "omotaj"
- krompir i riza
#497 Re: 1001 Koristan Savjet
hmm, nije loša ideja
možda stvarno upali, nisam se toga sjetila
hvala
možda stvarno upali, nisam se toga sjetila
hvala
- alica.k
#498 Re: 1001 Koristan Savjet
tako ja mami u apoteci, nije savrseno, al bolje ne moze bez nekih merdevina. samo pazi da ti je to ispod suho
da se ne skvase novine.
- krompir i riza
#499 Re: 1001 Koristan Savjet
važi, probaću za vikend, nemam šta izgubiti 
- Partizzanka
#500 Re: 1001 Koristan Savjet
ja sam probala onaj fazon sa pranjem mikrovalne
u zdjelicu naspete vode i stavite pola limuna (ja stavila cijeli popolovljen) i ostavite da se "podgrijava" i kasnije samo pobrisete mikrovalnu
1. kuhinja mi je diiivno mirisala na caj od limuna
2. mikrovalna se oprala bolje nego ikad ... za one neke malo gore mrlje umocila sam krpicu u onu vrucu vodu i pobrisala ih
ooodlicna stvar!
u zdjelicu naspete vode i stavite pola limuna (ja stavila cijeli popolovljen) i ostavite da se "podgrijava" i kasnije samo pobrisete mikrovalnu
1. kuhinja mi je diiivno mirisala na caj od limuna
2. mikrovalna se oprala bolje nego ikad ... za one neke malo gore mrlje umocila sam krpicu u onu vrucu vodu i pobrisala ih
ooodlicna stvar!