Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
- BHF_Manijak
#476 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Ako sumnjas u vjerodostojnost svoje knjige, ako sumnjas u istinitost iste, onda se sigurno ne mozes nazvati vjernikom vec...Pa recimo agnostikom!
Ne mislim direktno na tebe Ljubav_aha, vec generalno govorim! Skepticizam postoji kod mnogih ali da li onda govorimo uopste o vjerniku?!Znam da je mnogima nezamislivo slijepo slijedjenje Knjige, ali ako cemo realno, ja vise vjerujem svom Gospodaru nego li bilo kome na ovom svijetu! 
-
nista novo
#477 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
A sta mislis zasto ti je bog dao razum, jer da je htio da slijepo sljedis nesto onda ti ga ne bi ni davaoBHF_Manijak wrote:Ako sumnjas u vjerodostojnost svoje knjige, ako sumnjas u istinitost iste, onda se sigurno ne mozes nazvati vjernikom vec...Pa recimo agnostikom!Ne mislim direktno na tebe Ljubav_aha, vec generalno govorim! Skepticizam postoji kod mnogih ali da li onda govorimo uopste o vjerniku?!Znam da je mnogima nezamislivo slijepo slijedjenje Knjige, ali ako cemo realno, ja vise vjerujem svom Gospodaru nego li bilo kome na ovom svijetu!
- ljubav_aha
#478 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
BHF_Manijak,nismo svi isti,prosto je nemoguce ocekivati da svi ljudi na Planeti budu i postanu vjernici,to je bila moja poenta , a moj stav vec poznajes,i ne zelim mijenjati sebe,jer podrzavanjem racio-nalnog je dio moje licnosti,a taj dio se ne uklapa spiritulani svijet religije,tacnije,bilo koji oblik spiritulanosti me ne interesuje,naravno,u jednom slucjau > infomrativnoBHF_Manijak wrote:Ako sumnjas u vjerodostojnost svoje knjige, ako sumnjas u istinitost iste, onda se sigurno ne mozes nazvati vjernikom vec...Pa recimo agnostikom!Ne mislim direktno na tebe Ljubav_aha, vec generalno govorim! Skepticizam postoji kod mnogih ali da li onda govorimo uopste o vjerniku?!Znam da je mnogima nezamislivo slijepo slijedjenje Knjige, ali ako cemo realno, ja vise vjerujem svom Gospodaru nego li bilo kome na ovom svijetu!
- ljubav_aha
#479 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
nista novo,lakse malo,pa nisu vjernici bez-razumni,pogresno se oslovljavas vjernikunista novo wrote:A sta mislis zasto ti je bog dao razum, jer da je htio da slijepo sljedis nesto onda ti ga ne bi ni davaoBHF_Manijak wrote:Ako sumnjas u vjerodostojnost svoje knjige, ako sumnjas u istinitost iste, onda se sigurno ne mozes nazvati vjernikom vec...Pa recimo agnostikom!Ne mislim direktno na tebe Ljubav_aha, vec generalno govorim! Skepticizam postoji kod mnogih ali da li onda govorimo uopste o vjerniku?!Znam da je mnogima nezamislivo slijepo slijedjenje Knjige, ali ako cemo realno, ja vise vjerujem svom Gospodaru nego li bilo kome na ovom svijetu!
- BHF_Manijak
#480 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Nismo se razumjeli...Ne kazem da slijepo slijedim, iako u prvi mah tako se stekne utisak, vec hocu reci da vjernik ne odbacuje apriori ono sto mu nije jasno, vec odgovor potrazi i sazna zasto je to tako...Mnogi propisi su bili nejasni pa su ih ljudi slijedili, a danas saznajemo kakve sve koristi od tog slijedjenja imaju...Obzirom da vjernik vjeruje(da ne kazem opet zna)da je Objava od Gospodara, onda vjeruje da Njegov Gospodar je Sveznajuci i da zna sta je dobro a sta lose za roba, jer ako bi sumnjao da li bi bilo onda zvati ga vjernikom?!Kada bi se sve stvari objasnile iz Knjige i bile svima jasne, sumnjam da ne bi bilo vjernika u svijetu...To je ono isto"Zasto vjerujes ako Ga ne vidis...", pa tako i sa propisima "Zasto to lijedis ako ne vidis svrhu toga, pouku, rezultat...".nista novo wrote:A sta mislis zasto ti je bog dao razum, jer da je htio da slijepo sljedis nesto onda ti ga ne bi ni davaoBHF_Manijak wrote:Ako sumnjas u vjerodostojnost svoje knjige, ako sumnjas u istinitost iste, onda se sigurno ne mozes nazvati vjernikom vec...Pa recimo agnostikom!Ne mislim direktno na tebe Ljubav_aha, vec generalno govorim! Skepticizam postoji kod mnogih ali da li onda govorimo uopste o vjerniku?!Znam da je mnogima nezamislivo slijepo slijedjenje Knjige, ali ako cemo realno, ja vise vjerujem svom Gospodaru nego li bilo kome na ovom svijetu!
Naizgled zivot vjernika mnogima zatucanim izgleda, ne ispituje svoje stavove, svoja ubjedjenja, "ne razmislja" o onom u sta vjeruje i sta slijedi...Ali nije to bas tako, vjernik svoju vjeru izucava cijeli zivot i studira je!
- BHF_Manijak
#481 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
I ne ocekujem da budu svi vjernici u svijetu, jer je i Gospodar to moj rekao, a da sam htio sviju Bih vas jedne vjere ucinio!Ono sto hocu reci jeste, da ni vjernici ne hodaju ovim svijetom iskljucena racia, iako mozda to mnogima tako izgleda...Eh sad, neko da razumu prednost nad srcem, a neko srcu nad razumom, treba sredinu traziti...Ti, slozit ces se, pripadas prvoj vrsti!ljubav_aha wrote:BHF_Manijak,nismo svi isti,prosto je nemoguce ocekivati da svi ljudi na Planeti budu i postanu vjernici,to je bila moja poenta , a moj stav vec poznajes,i ne zelim mijenjati sebe,jer podrzavanjem racio-nalnog je dio moje licnosti,a taj dio se ne uklapa spiritulani svijet religije,tacnije,bilo koji oblik spiritulanosti me ne interesuje,naravno,u jednom slucjau > infomrativnoBHF_Manijak wrote:Ako sumnjas u vjerodostojnost svoje knjige, ako sumnjas u istinitost iste, onda se sigurno ne mozes nazvati vjernikom vec...Pa recimo agnostikom!Ne mislim direktno na tebe Ljubav_aha, vec generalno govorim! Skepticizam postoji kod mnogih ali da li onda govorimo uopste o vjerniku?!Znam da je mnogima nezamislivo slijepo slijedjenje Knjige, ali ako cemo realno, ja vise vjerujem svom Gospodaru nego li bilo kome na ovom svijetu!
- ljubav_aha
#482 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
u pravu si ,razum iznad srcaBHF_Manijak wrote:I ne ocekujem da budu svi vjernici u svijetu, jer je i Gospodar to moj rekao, a da sam htio sviju Bih vas jedne vjere ucinio!Ono sto hocu reci jeste, da ni vjernici ne hodaju ovim svijetom iskljucena racia, iako mozda to mnogima tako izgleda...Eh sad, neko da razumu prednost nad srcem, a neko srcu nad razumom, treba sredinu traziti...Ti, slozit ces se, pripadas prvoj vrsti!ljubav_aha wrote:BHF_Manijak,nismo svi isti,prosto je nemoguce ocekivati da svi ljudi na Planeti budu i postanu vjernici,to je bila moja poenta , a moj stav vec poznajes,i ne zelim mijenjati sebe,jer podrzavanjem racio-nalnog je dio moje licnosti,a taj dio se ne uklapa spiritulani svijet religije,tacnije,bilo koji oblik spiritulanosti me ne interesuje,naravno,u jednom slucjau > infomrativnoBHF_Manijak wrote:Ako sumnjas u vjerodostojnost svoje knjige, ako sumnjas u istinitost iste, onda se sigurno ne mozes nazvati vjernikom vec...Pa recimo agnostikom!Ne mislim direktno na tebe Ljubav_aha, vec generalno govorim! Skepticizam postoji kod mnogih ali da li onda govorimo uopste o vjerniku?!Znam da je mnogima nezamislivo slijepo slijedjenje Knjige, ali ako cemo realno, ja vise vjerujem svom Gospodaru nego li bilo kome na ovom svijetu!
- BHF_Manijak
#483 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Pa dobro, svak ima svoj put, razliciti smo, ali fino je kad je covjek iskren!
Ali slozit ce se opet nadam se da neke stvari, bar u islamu, ne mozemo razumom objansniti vec ili prihvatiti ili napustiti/odbiti?!
- bez_ideje
#484 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Samo mu je literatura malo oskudna
Bez zezanja,razumijevanje necega se ne moze iznaci ako je covjek upucen na jedan (ili vise bliskih)izvora-samu knjigu cije su upute predmet nerazumijevanja.To je krug ! Razumijem da ce covjek koji nema sumnji u istinitost te objave zeli kretati u tom krugu,no za sve druge-to je neprihvatljivo.
Na stranu subjektivnost ucesnika teme...no tako nadobudno reci-"jel' 't to jarane mrsko Kur'an procitat",ko biva odma ce mu se sve zvijezde poslozit,pa mislim.....

Bez zezanja,razumijevanje necega se ne moze iznaci ako je covjek upucen na jedan (ili vise bliskih)izvora-samu knjigu cije su upute predmet nerazumijevanja.To je krug ! Razumijem da ce covjek koji nema sumnji u istinitost te objave zeli kretati u tom krugu,no za sve druge-to je neprihvatljivo.
Na stranu subjektivnost ucesnika teme...no tako nadobudno reci-"jel' 't to jarane mrsko Kur'an procitat",ko biva odma ce mu se sve zvijezde poslozit,pa mislim.....
- ljubav_aha
#485 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
nijedna religija nije dovoljno razumljiva,naravno,ne prihvatam nesto sto mi nije jasno,razumljivo,za razliku od osoba koje izaberu prihvatiti neobjasnjeno,znaci,u pitanju je izbor vjerovanja,vecinom iz licnih razlogaBHF_Manijak wrote:Pa dobro, svak ima svoj put, razliciti smo, ali fino je kad je covjek iskren!![]()
Ali slozit ce se opet nadam se da neke stvari, bar u islamu, ne mozemo razumom objansniti vec ili prihvatiti ili napustiti/odbiti?!
-
strongwoman
#486 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Zasto imas potrebu stalno da provicras??? Mislim, halo.. .ako neko zeli da vjeruje i vjeruje zasto vam to toliko smeta???bez_ideje wrote:Samo mu je literatura malo oskudna![]()
Na stranu subjektivnost ucesnika teme...no tako nadobudno reci-"jel' 't to jarane mrsko Kur'an procitat",ko biva odma ce mu se sve zvijezde poslozit,pa mislim.....![]()
![]()
Meni uopste ne smetaju ni oni koji govore da ne vjeruju, ni pripadnici druge vjere... SVE DOK MI NE VRIJEDJAJU MOJU SVETINJU!!!
Stvarno drsko i bezobrazno, da ne kazem neodgojeno (nekako mi nije za foruma)
- BHF_Manijak
#487 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Nece mu se posloziti zvijezde oci moje lijepe, ali ako nista moci ce biti kompetentniji u diskusiji i nece "lupati gluposti", u tome je fora...U novinarstvu, tezi se ka objektivnosti, pa tako da novinar ako zeli da o necemu sud donosi, prethodno je potrebno da se uputi u samu materiju, pa da onda sud donosi...Stoga cesto ovdje mozes procitati da neko treba procitati odredjenu literaturu!Ovo i za vjernike isto govorim, ne mozes ti bolan ne bio o matematici vazit ljudima i kojekakve dokaze o autenticnosti Kur`ana nudit ljudima kroz matematiku a ti ne znas jednacinu sa dvije nepoznate rijesitit...Klizavo je tlo!Ako vec to radis, onda budi spreman/na da te imalo bolji matematicar isfura!bez_ideje wrote:Samo mu je literatura malo oskudna![]()
Na stranu subjektivnost ucesnika teme...no tako nadobudno reci-"jel' 't to jarane mrsko Kur'an procitat",ko biva odma ce mu se sve zvijezde poslozit,pa mislim.....![]()
![]()
Dakle, nije poenta u tome hoce li se neko prosvijetliti citajuci Kur`an ili neku drugu vjersku knjigu, vec u tome da se uputi u materiju kako bi ga sagovornik ozbiljno shvatio!Recimo imas kriticara islama koji poznaju islam bolje od nekog proscjenog vjernika, cak i sa ajetima bolje barataju!
Dakle, ako zelis da te neko ozbiljno shvati kao diskutanta i da budes objektivan, prethodno je potrebno da sa dva razlicita izvora se napijes vode!
- bez_ideje
#488 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
E pa ove oci lijepe(
) procitase jedan potpuno subjektivan dozivljaj gospodina s vrha stranice,cije ja razmisljanje nikako ne bi nazvala "lupanjem gluposti" (ne sud o knjizi)a usput ne pomenu da nije procitao Kur'an,pa da mu se to stavlja pod nos takvim tonom.No,neka se sam javi,pa odluci da li ce se s tobom igrati sicanja ajetima !
@strongwoman:HELOUUUUUUU i tebi. KISI KISI,CMOK CMOK
Au.....po starom podlosku-kritika ili komentar je uvreda,neslaganje je provokacija.Nek se tebi ne vrijedja u svetinju,a ja sam drska i bezobrazna
kako je to KJUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUT
a jos je i obzriva,pa nece da se izrazava na forumu.
@strongwoman:HELOUUUUUUU i tebi. KISI KISI,CMOK CMOK
Au.....po starom podlosku-kritika ili komentar je uvreda,neslaganje je provokacija.Nek se tebi ne vrijedja u svetinju,a ja sam drska i bezobrazna
a jos je i obzriva,pa nece da se izrazava na forumu.
- BHF_Manijak
#489 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Meni ne treba "sicanje ajetima" kako ti to nazva, procitaj moje posotve na ovoj temi pa vidi gdje i kad sam naveo ajet, ako sam naveo ijedan!bez_ideje wrote:E pa ove oci lijepe() procitase jedan potpuno subjektivan dozivljaj gospodina s vrha stranice,cije ja razmisljanje nikako ne bi nazvala "lupanjem gluposti" (ne sud o knjizi)a usput ne pomenu da nije procitao Kur'an,pa da mu se to stavlja pod nos takvim tonom.No,neka se sam javi,pa odluci da li ce se s tobom igrati sicanja ajetima !
- Gat'Gor
#490 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Evo gdje se mi razlikujemo.BHF_Manijak wrote:Za pocetak, procitati vjersku knjigu, u ovom slucaju Kur`an jer je rijec o napustanju islama a i sam sam musliman, pa cemo da nstavimo sa diskusijom....Fino je objasnjeno kad i zasto se kaznjavaLO smrcu, ali valja citati...ljubav_aha wrote:Gat'Gor wrote:Moram iskreno reci da se prepadnem kad vidim da neki ljudi brane ubistvo nevinih ljudi zato sto su odlucili da budu dio druge vjere. I toliko se hladnokrvno prica o tome kao da je normalno ubijati, pogotovo za ovakve stvari. Tu nesto nije uredu. Tu je nesto duboko poremeceno. Zabraniti covjeku da licno bira svoj put, i ubiti ga ako izabere drugi od tebe. Strava i uzas.
I nezanima me koja knjiga/lider/hodza/pop kaze da treba ubijati tu osobu. Koji god tekst to kaze, treba da bude odbacen. Nesto vrlo strasno ovdje postoji. A to je ideja koja tvrdi, da ako religijozni tekst nesto kaze, onda to je bez sumnje 100% uredu i mora se uraditi. Samo pomislite na to jedan minut. Cak i ako ti ide protiv svakog grama ljudskosti i licnog osjecaja i srca, ti "trebas" da ubijes tu osobu zato sto taj tekst ili vjerski vodja to kaze.
Ali u zadnje vrijeme neki ljudi se boje da uopste kritikuju vjerske knjige i propise. Boje se da uopste pitaju "dali je ovo stvarno uredu", "imali ovo smisla meni?" itd. BOJE SE da puste mozak da im izadje iz male kutije, i da stvarno pitaju neka pitanja. Nego samo slijepo prate ono sto im se kaze, jer to je "Bozija rijec".
Pa evo ja cu reci. Nisam bas religijozan tip, ali vjerujem duboko u neke stvari i posten sam covjek. Na mene se moze racunati kao prijatelj, brat, sin itd. E sad, da moj brat promjeni vjeru, nema te knjige, niti sile, da bi ja svog brata ubijo, ni da bi pustio da ga neko drugi ubije. Ako stvarno ima Boga, onda valjda ce taj Bog vidjeti moju ljubav prema bratu, i iskrenost u mojoj dusi. A ako taj Bog odluci da me treba kazniti za to, i ako taj Bog stvarno podrzava ubistvo mog brata, i takve grozne stvari, onda TAKAV MI BOG NETREBA I RADO CU SE PROTIVITI. ISTO KAO SVAKOM DIKTATORU. Moje licno misljenje je, ako ima Boga, on bi postovao takvog covjeka, ne kaznio. Takav Bog bi bio vrijedan bogosluzenja.
Jer ja samo mogu bogosluziti Boga koga postujem. Nemogu vjerovati u ideje i zakone koji nepostujem, i koji mi se gade u srcu i dusi. To je to. Imam hrabrosti da to kazem. Ali neki drugi rade obrnuto. Njihovo bogosluzenje i vjerovanje je "automatsko". Sta god im neko napise, oni ce slusati, jer to je "Bozija rijec", bez obzira sta pise. Jer da se naprimjer sutra pronadje neki novi Islamski/Hriscanski/Jevrejski tekst koji kaze "ubijaj te bebe koje se rode sa albinizmom", ti "vjernici" ce to uraditi bez razmisljana. Jer to je Bozija rijec. Mene takve stvari prepadaju. Jer nema sta ljudi nece uraditi za svoju vjeru.![]()
Kad ne mozes forum da citas kako bi tek neku knjigu koja govori o doticnoj temi, ali nejse...
Druga stvar, ako je vjernik, onda slijedi svoju Knjigu za koju zna da je Savrsena i da je Njegova rijec(kazem da zna, jer je rijec o vjernicima je l`...) a kad bi birao sta ce slijediti po principu "ovo mi se svidja, ovo cu slijeditit a ovo ne" onda bi on, lijepi moj, bio kreator a ne vjernik, jer bi time pravio neki svoj vid religije i na osnovu licne interpetacije pravio vjeru...Ima takvih na ovom forumu, ali sta ces, svakakvih nas ima...
![]()
PS Post je upucen i odnosi se na Gat`Gora!
Tvoj mentalitet je: "nepise u mojoj knjizi da ubijam, i zato neubijam".
Moj mentalitet je: "cak i kad bi pisalo da ubijam, ja ponovo nebi ubijao".
Znaci moj glavni kompas je moje srce, obraz, mozak i karakter. A ti samo radis ono sto pise, bez obzira sta je to. To meni zvuci kao robot. Ti uopste nisi vise vazan kao osoba onda, jer tvoja knjiga je iznad svega toga u tebi, iznad tvog mozga, srca, duse itd. i ti ces slusati tu knjigu do zadnje. Sta je razlika izmedju toga i kad ljudi slijepo prate politicara? Drzavu? Vjerskog lidera?
Sad ti kazes "ako si vjernik, onda vjerujes sve 100%, nemozes birati". Ti pricas kao da ti nemas izbora, nego da budes vjernik te vjere. Kao da te neko tjera. Naravno da trebas da razmislis o takvim ozbiljnim stvarima kao ubistvo. Naravno da treba da pitas. Naravno da treba da se suprostavis. Budi covjek, imaj malo muda. Ako Papa sutra kaze Katolicima da je vrijeme da se "nevjernici muslimani" ociste sa planete, po tvojoj logici, katolici treba da poslusaju. Da vrse genocid na muslimanima. Ti kazes "nemogu ja praviti svoju religiju". Pa razmisli malo o tome. Nemozes ti praviti ono sto odgovara tebi, tvom srcu i tvojoj dusi? NE, TACNO TO TREBA DA URADIS. Da naces NAJBOLJI PUT za TEBE. Da SRETAN BUDES. A nemislim da ces biti sretan ako moras ubiti rodjaka ili brata ako on promjeni vjeru. Uostalom, ako to je to veliki grijeh, nek mu Bog sudi, i nek ga Bog kazni. Ne drzava i ljudi.
Moj problem je ovo. Ti ces mene sutra ubiti ako ti knjiga to kaze. Ako ja uradim nesto "pogresno", i to se kaznjava smrcu u tvojoj vjeri, ti ces mene ubiti. Cak i ako sam ti prijatelj, ti ces mene ubiti. Jer ti si dobar vjernik. I to je nevjerovatno.
Evo pitanja. Kako promjeniti zlo ako niko nesmije da kaze da je zlo? To hocu reci, ako ima nesto grozno u nekoj vjeri, kako da se to promjeni, ako nesmijes da "biras"? Znaci moze biti najgora stvar na svijetu, ali mora se slusati, nemoze se promjeniti. Pa onda jarane, nemozes se ljutiti kad neko kaze da su ti ljudi zaostali, da su opasni itd.. Jer onda JESU. Negovorim o muslimanima, nego bilo kojima. Bilo kojim dogmama koje se prate 100% bez pitanja. KAKO DA SE ISTA POBOLJSA AKO SE NESMIJE PRIZNATI DA NESTO NEVALJA.
ps. nemoj na sve ovo odgovoriti sta pise i sta nepise u Kuranu, nego razumi post kao generalna kritika takvog misljenja. Hipoteticki ako moras. I samo da znas ja postujem sve, niko meni nesmeta. Familija su mi muslimani, ali ja nisam vjernik. Problem pocne kad necija vjera pocne da utice na MOJ zivot.
Last edited by Gat'Gor on 19/10/2010 02:08, edited 1 time in total.
- ljubav_aha
#491 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Gat'GorGat'Gor wrote:Evo gdje se mi razlikujemo.BHF_Manijak wrote:Za pocetak, procitati vjersku knjigu, u ovom slucaju Kur`an jer je rijec o napustanju islama a i sam sam musliman, pa cemo da nstavimo sa diskusijom....Fino je objasnjeno kad i zasto se kaznjavaLO smrcu, ali valja citati...Kad ne mozes forum da citas kako bi tek neku knjigu koja govori o doticnoj temi, ali nejse...
Druga stvar, ako je vjernik, onda slijedi svoju Knjigu za koju zna da je Savrsena i da je Njegova rijec(kazem da zna, jer je rijec o vjernicima je l`...) a kad bi birao sta ce slijediti po principu "ovo mi se svidja, ovo cu slijeditit a ovo ne" onda bi on, lijepi moj, bio kreator a ne vjernik, jer bi time pravio neki svoj vid religije i na osnovu licne interpetacije pravio vjeru...Ima takvih na ovom forumu, ali sta ces, svakakvih nas ima...
![]()
PS Post je upucen i odnosi se na Gat`Gora!
Tvoj mentalitet je: "nepise u mojoj knjizi da ubijam, i zato neubijam".
Moj mentalitet je: "cak i kad bi pisalo da ubijam, ja ponovo nebi ubijao".
Znaci moj glavni kompas je moje srce, obraz, mozak i karakter. A ti samo radis ono sto pise, bez obzira sta je to. To meni zvuci kao robot. Ti uopste nisi vise vazan kao osoba onda, jer tvoja knjiga je iznad svega toga u tebi, iznad tvog mozga, srca, duse itd. i ti ces slusati tu knjigu do zadnje. Sta je razlika izmedju toga i kad ljudi slijepo prate politicara? Drzavu? Vjerskog lidera?
Sad ti kazes "ako si vjernik, onda vjerujes sve 100%, nemozes birati". Ti pricas kao da ti nemas izbora, nego da budes vjernik te vjere. Kao da te neko tjera. Naravno da trebas da razmislis o takvim ozbiljnim stvarima kao ubistvo. Naravno da treba da pitas. Naravno da treba da se suprostavis. Budi covjek, imaj malo muda. Ako Papa sutra kaze Katolicima da je vrijeme da se "nevjernici muslimani" ociste sa planete, po tvojoj logici, katolici treba da poslusaju. Da vrse genocid na muslimanima. Ti kazes "nemogu ja praviti svoju religiju". Pa razmisli malo o tome. Nemozes ti praviti ono sto odgovara tebi, tvom srcu i tvojoj dusi? NE, TACNO TO TREBA DA URADIS. Da naces NAJBOLJI PUT za TEBE. Da SRETAN BUDES. A nemislim da ces biti sretan ako moras ubiti rodjaka ili brata ako on promjeni vjeru. Uostalom, ako to je to veliki grijeh, nek mu Bog sudi, i nek ga Bog kazni. Ne drzava i ljudi.
Moj problem je ovo. Ti ces mene sutra ubiti ako ti knjiga to kaze. Ako ja uradim nesto "pogresno", i to se kaznjava smrcu u tvojoj vjeri, ti ces mene ubiti. Cak i ako sam ti prijatelj, ti ces mene ubiti. Jer ti si dobar vjernik. I to je nevjerovatno.
Evo pitanja. Kako promjeniti zlo ako niko nesmije da kaze da je zlo? To hocu reci, ako ima nesto grozno u nekoj vjeri, kako da se to promjeni, ako nesmijes da "biras"? Znaci moze biti najgora stvar na svijetu, ali mora se slusati, nemoze se promjeniti. Pa onda jarane, nemozes se ljutiti kad neko kaze da su ti ljudi zaostali, da su opasni itd.. Jer onda JESU. Nevogorim o muslimanima, nego bilo kojima. Bilo kojim dogmama koje se prate 100% bez pitanja. KAKO DA SE ISTA POBOLJSA AKO SE NESMIJE PRIZNATI DA NESTO NEVALJA.
ps. nemoj na sve ovo odgovoriti sta pise i sta nepise u Kuranu, nego razumi post kao generalna kritika takvog misljenja. Hipoteticki ako moras. I samo da znas ja postujem sve, niko meni nesmeta. Familija su mi muslimani, ali ja nisam vjernik. Problem pocne kad necija vjera pocne da utice na MOJ zivot.
- Gat'Gor
#492 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
A znas sta je velika ironija? Ovdje kritikujem vjeru, ali ja kao Bosnjak, stalno branim islam od drugih (stranaca), jer moj narod je vecinom Islamski. Al dobro hajde, ovdje medju bracom, mogu malo i da kritikujem 
- ljubav_aha
#493 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
ja sam Bosanka i hercegovka,rodjena sam kao mUslimanka,ali se ne deklarisem kao Bosnjakinja,to nikada,a relgiija me intereduje kao i sve na ovoj Planeti,ali ne iz licnih religijskih i vjerksih ralzoga,drugo,i ja branim Islam kao i svaku drugu religiju,jer nijedna religija nije za ubijanje,vec ljudi,bili vjernici ili ne,nema razlikeGat'Gor wrote:A znas sta je velika ironija? Ovdje kritikujem vjeru, ali ja kao Bosnjak, stalno branim islam od drugih (stranaca), jer moj narod je vecinom Islamski. Al dobro hajde, ovdje medju bracom, mogu malo i da kritikujem
- medvjed23
#494 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Davno sam pročitao Kuran i zaboravio sam njegov sadržaj. Ali znam da se taj sadržaj ne može modifikovati. To je Božiji diktat. Nije ljudska interpretacija Božije poruke već neposredna Božija poruka, neposredni Božiji diktat. Dakle, tu nema prilagođavanja, mijenjanja, modifikovanja... Ili ga prihvataš onakvog kakav jeste ili ga ne prihvataš. To je slučaj sa Kuranom a za ostale svete spise nisam siguran.
- citroen
#495 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
ljubav_aha wrote:ja sam Bosanka i hercegovka,rodjena sam kao mUslimanka,ali se ne deklarisem kao Bosnjakinja,to nikada,a relgiija me intereduje kao i sve na ovoj Planeti,ali ne iz licnih religijskih i vjerksih ralzoga,drugo,i ja branim Islam kao i svaku drugu religiju,jer nijedna religija nije za ubijanje,vec ljudi,bili vjernici ili ne,nema razlikeGat'Gor wrote:A znas sta je velika ironija? Ovdje kritikujem vjeru, ali ja kao Bosnjak, stalno branim islam od drugih (stranaca), jer moj narod je vecinom Islamski. Al dobro hajde, ovdje medju bracom, mogu malo i da kritikujem
- ljubav_aha
#496 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
citroen wrote:ljubav_aha wrote:ja sam Bosanka i hercegovka,rodjena sam kao mUslimanka,ali se ne deklarisem kao Bosnjakinja,to nikada,a relgiija me intereduje kao i sve na ovoj Planeti,ali ne iz licnih religijskih i vjerksih ralzoga,drugo,i ja branim Islam kao i svaku drugu religiju,jer nijedna religija nije za ubijanje,vec ljudi,bili vjernici ili ne,nema razlikeGat'Gor wrote:A znas sta je velika ironija? Ovdje kritikujem vjeru, ali ja kao Bosnjak, stalno branim islam od drugih (stranaca), jer moj narod je vecinom Islamski. Al dobro hajde, ovdje medju bracom, mogu malo i da kritikujem
![]()
![]()
Ti si pravo cudna osoba...No commentz
citoren ,zasto
- Gat'Gor
#497 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
medvjed23 wrote:Davno sam pročitao Kuran i zaboravio sam njegov sadržaj. Ali znam da se taj sadržaj ne može modifikovati. To je Božiji diktat. Nije ljudska interpretacija Božije poruke već neposredna Božija poruka, neposredni Božiji diktat. Dakle, tu nema prilagođavanja, mijenjanja, modifikovanja... Ili ga prihvataš onakvog kakav jeste ili ga ne prihvataš. To je slučaj sa Kuranom a za ostale svete spise nisam siguran.
Ti tekstovi se drugacije tumace svaki dan po cijeloj planeti. Zato i imas drugacije "vrste" Islama, i drugacije skole.
- medvjed23
#498 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Da. Ali ne može se tumačenjem promijeniti suština nekog teksta. Može se samo uticati na načine primjene propisa koji su sadržani u tom tekstu.
Evo jedne hipotetičke situacije:
propis - ubij
tumačenje - ubij kamenovanjem, ubij vješanjem, ubij strijeljanjem...
ne može se tumačenjem od "ubij" stvoriti "ne ubij". Može se samo uticati na način ubijanja.
Dakle, vjernici su ograničeni u pogledu promjene nekih aspekata svoje religije. Bez obzira što ti aspekti mogu (po nečijem mišljenju) biti nelogični, nehumani, nerazumni itd.
Ubijanje samo navodim da bih pokušao objasniti ovu ograničenost. Ne želim reći da je religijom legitimizirano ubijanje.
Evo jedne hipotetičke situacije:
propis - ubij
tumačenje - ubij kamenovanjem, ubij vješanjem, ubij strijeljanjem...
ne može se tumačenjem od "ubij" stvoriti "ne ubij". Može se samo uticati na način ubijanja.
Dakle, vjernici su ograničeni u pogledu promjene nekih aspekata svoje religije. Bez obzira što ti aspekti mogu (po nečijem mišljenju) biti nelogični, nehumani, nerazumni itd.
Ubijanje samo navodim da bih pokušao objasniti ovu ograničenost. Ne želim reći da je religijom legitimizirano ubijanje.
-
nista novo
#499 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
Nisam to ni mislio, svi smo mi vjernici. I ja vjerujem u Boga, a li ne mogu da posumnjam da je to onakav kak´vog su nam nase religije predstavile. Bog je vjerovatno neka pozitivna energija, nesto sto svaki covjek ima uz sebe kao i negativnu koja nas isto tako sputava. Ko zna, samo znam da se isplati biti dobar i posten covjek. Ja sam katolik ali ne mogu slijepo slusati papu i Vatikan, sve su to obicni ljudi od krvi i mesa, kao i ja. a i znam da je vladavina crkve bila najmracnije doba Evrope. I to sam htio naglasiti, bez namjere da nekoga vjernika uvrijedim, vjeruj u svog Boga i sve dok ga ne nameces drugome, si mozda na pravome putu, jer svako ima svoj put i svoju viziju vjerovanja.ljubav_aha wrote:nista novo,lakse malo,pa nisu vjernici bez-razumni,pogresno se oslovljavas vjernikunista novo wrote:A sta mislis zasto ti je bog dao razum, jer da je htio da slijepo sljedis nesto onda ti ga ne bi ni davaoBHF_Manijak wrote:Ako sumnjas u vjerodostojnost svoje knjige, ako sumnjas u istinitost iste, onda se sigurno ne mozes nazvati vjernikom vec...Pa recimo agnostikom!Ne mislim direktno na tebe Ljubav_aha, vec generalno govorim! Skepticizam postoji kod mnogih ali da li onda govorimo uopste o vjerniku?!Znam da je mnogima nezamislivo slijepo slijedjenje Knjige, ali ako cemo realno, ja vise vjerujem svom Gospodaru nego li bilo kome na ovom svijetu!
- ljubav_aha
#500 Re: Zasto se napustanje islama kaznjava smrcu?
nista novo wrote:Nisam to ni mislio, svi smo mi vjernici. I ja vjerujem u Boga, a li ne mogu da posumnjam da je to onakav kak´vog su nam nase religije predstavile. Bog je vjerovatno neka pozitivna energija, nesto sto svaki covjek ima uz sebe kao i negativnu koja nas isto tako sputava. Ko zna, samo znam da se isplati biti dobar i posten covjek. Ja sam katolik ali ne mogu slijepo slusati papu i Vatikan, sve su to obicni ljudi od krvi i mesa, kao i ja. a i znam da je vladavina crkve bila najmracnije doba Evrope. I to sam htio naglasiti, bez namjere da nekoga vjernika uvrijedim, vjeruj u svog Boga i sve dok ga ne nameces drugome, si mozda na pravome putu, jer svako ima svoj put i svoju viziju vjerovanja.