Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post Reply
dale cooper

#476 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by dale cooper »

Škobo Habu wrote:
dale cooper wrote:
Pa to govori više o njima nego bilo šta drugo. I otkad smatramo političke i vjerske institucije ove države kao mjerilo poštenja i objektivnosti.
Od kada je prvih demokratskih izbora. :zen:
Ne znam, možda ja i ti živimo u odvojenim paralelnim univerzumima. :mrgreen:
Škobo Habu

#477 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by Škobo Habu »

dale cooper wrote:
Ne živimo, već oni koji su imali tapiju na "ratne strahote Sarajeva i njegovu opsadu" su odlučile tako u ime svih ostalih.

Ali, dobro, možda si se ti tada još uvijek bavio pitanjem: ko je ubio Lauru Palmer?
kakavdanakneiskustvu

#478 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by kakavdanakneiskustvu »

dale cooper wrote:
Škobo Habu wrote:
dale cooper wrote:
Pa to govori više o njima nego bilo šta drugo. I otkad smatramo političke i vjerske institucije ove države kao mjerilo poštenja i objektivnosti.
Od kada je prvih demokratskih izbora. :zen:

:thumbup:
dale cooper

#479 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by dale cooper »

Škobo Habu wrote:
dale cooper wrote:
Ne živimo, već oni koji su imali tapiju na "ratne strahote Sarajeva i njegovu opsadu" su odlučile tako u ime svih ostalih.

Ali, dobro, možda si se ti tada još uvijek bavio pitanjem: ko je ubio Lauru Palmer?
Pa nisu u moje, tako da mogu da kritikujem do mile volje Bregovića ili bilo koga drugoga za kojeg mislim da je potrebno da ga se kritikuje.

Kako će ispasti, smrt Laure Palmer je relativna stvar u Twin Peaks univerzumu. :P :D
jeza u ledja

#480 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by jeza u ledja »

dječak sa šibicama wrote:I lagano predje tema na frustraciju pojedinaca "predratnom sarajevskom scenom".

Samo djelic konstantnog rata protiv samo njima vidljivih neprijatelja, takozvanih FGR.

Ko biva, danas je bolje, uspjesnije, a "FGR pobjegli na brda".

Odmah se sjetim Dzeme Latica sa kakvom je mjesavinom bijesa, mrznje i skrivene sramote pricao kako su mu prije rata sarajevski jalijasi lupali klempe po Bascarsiji jer je rumeni seljo koji nosi zelene pantole i crveni sako, a ispod djemper sto je nana isplela. I njegovog neskrivenog ponosa, sto su danasKE on i njemu slicni u novom Sarajevu avangarda.
Sta bolan?
Škobo Habu

#481 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by Škobo Habu »

dale cooper wrote: Pa nisu u moje, tako da mogu da kritikujem do mile volje Bregovića ili bilo koga drugoga za kojeg mislim da je potrebno da ga se kritikuje.

Kako će ispasti, smrt Laure Palmer je relativna stvar u Twin Peaks univerzumu. :P :D
Ja nikome ne branim da kritikuje, već tvrdim da je svaka kritika besmislena.

Sutra neka Bregović donira kakva sredstva nekoj bolnici ili sirotištu, sve će se rečeno protiv njega srušiti kao kula od karata.
dale cooper

#482 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by dale cooper »

Škobo Habu wrote:
dale cooper wrote: Pa nisu u moje, tako da mogu da kritikujem do mile volje Bregovića ili bilo koga drugoga za kojeg mislim da je potrebno da ga se kritikuje.

Ja nikome ne branim da kritikuje, već tvrdim da je svaka kritika besmislena.

Sutra neka Bregović donira kakva sredstva nekoj bolnici ili sirotištu, sve će se rečeno protiv njega srušiti kao kula od karata.
Pa ne sumnjam u to, posebno što je kod nas kratko pamćenje učestala stvar.
jeza u ledja

#483 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by jeza u ledja »

Škobo Habu wrote:
Hajvan wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

kao se samo ovi upinju da brane neodbranjivo

valja opravdat sve zlocine.
Neodbranjivo? Nema se tu šta braniti, ni napadati, već je stvar da se napravi nekakva distanca od prosječna sarajevska balinluka koji za ovi dvadeset godina nije uspio isklesati pandam Bregoviću, pa da ne mamuza danas mrtvu kobilu. Uz Kovače, niz Kovače.

Tebi, kako vidim, uzor Teno iz SCH, tip koji ne bi vidio MTV-a da nije bilo rata, nekakva alternativna avangarda koja je, čim je dobila priliku, ispalila se u Prag. Dobar je Teno, pogotovo sa onim plakatom pripadnika Handžar divizije na plakatu za koncert u Beogradu, uoči samog osvitqa rata...
Čo'jek znao provocirati...i onaj bubnjar mu bio lik, Srbin koji je imao veliku želju da uđe na tenku u slupani Beograd.

No, ne bitno. Bregović je idejni tvorac one dobro poznate krilatice kako je "Sarajevo čudo od selendre". 100 % u pravu. Idealan turistčki slogan.
Sarajevo je čudo od selendre i zbog ovakvih stvari, koje najbolje govore o tome kako ta Bregovićeva, je l', selendra ne zna šta su kriteriji, a o moralnim imperativima da se i ne govori:
“Grad Sarajevo će dobiti još jednu instituciju kulture, koja će baštiniti djela našeg likovnog velikana Mersada Berbera. Vraćamo ga u njegovo Sarajevo, u kojem je kako je govorio zajedno sa svojom suprugom Adom, proživio najljepše godine“, istaknuo je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, te dodao da ćemo prebogatim fundusom budućeg muzeja obogatiti turističku ponudu kao i promovirati Sarajevo u Evropi i svijetu kao mjesto izuzetnog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.
https://sa-c.net/news-archive/other-new ... sad-berber

Guzni haver Franje Tuđmana se spektakularno vraća u Šeher. Je l' se on ono smatr'o Hrvatom - muslimanske vjere?

A i Alija mu je halalio...
Prvo, Teno je legenda, al je lud. Malo lud. Nebitan za ovu pricu i ne moze se porediti sa Bregovicem. Ispalio se u Prag pred kraj rata ako se ne varam.

Sarajevo jeste cudo od selendre, a Bregovic je upravo njegov najeklatantniji eksponat.

Pricas o nekom valjda gadnom mentalitetu. Ja jedini mentalitet koji nalici tom kojeg opisujes mogu opisati kao neprincipijelnost. Naravno, kod nekih ljudi. Nedostatak karaktera, pickastost.
Kad je rat, a bio je rat, ne mozes biti ni neutralan, a kamo li haver sa zlocincima. Al ne, bitnije je biti ponosan na nesto sto je neki drugi napravio, jer valjda malu mrvicu znaci nesto vlastitom egu, lokal patriotizmu i to, umjesto da si ponosan sto je takav grad uspjesno pruzio otpor njegovim zlocinackim haverima.

Taj isti Teno, iako je lud, malo lud, ili recimo Tifa, iako je narkoman, su bar bili u tom Sarajevu za vrijeme rata za razliku od ovog velikog, svjetski poznatog umjetnika. :oops:

I ako se nekome svidja njegov muzicki opus, ok, da ne raspravljamo o ukusima, ali ne znaci da mu moramo jesti govna zbog toga...
strucnjakdemagog

#484 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by strucnjakdemagog »

evo nadjoh onaj intervju i ovo mi fakat nije jasno:

BREGOVIC: Hajmo konkretno.

DANI: Evo, recimo, da smo sad malo više popili, pitao bih te: Pa, majku mu jebem, zar si morao biti u Beogradu dok se odavde komanduje i organizuje ubijanje Sarajeva?

BREGOVIC: Vidi, u tom trenutku sam radio film Underground i Kraljicu Margot. Šta sam trebao? Da nemam struje da upalim kompjuter? Da li bi Sarajevu bilo važnije da sam ja sjedio tamo i nosio vodu s Pivare nego što sam napisao muziku koja... Ja sam tvoj umjetnik htio me ti ili ne! Ja sam tvoj kompozitor! Ti možeš reci "ja te necu", ali, džaba, ja sam tvoj!

DANI: A zar ne shvataš da bi vecini bilo važnije da si ti ostao nego... da su branitelji Sarajeva imali pet tenkova?

BREGOVIC: Ne bi bilo važnije!

DANI: Pa, je li ti znaš koliko je ljudima bilo važno što je pokojni Pimpek bio u Sarajevu? Što je bio Kemo?

BREGOVIC: Ja sam pisao za to vrijeme, a to je najvažnije! Ja sam kompozitor.

ovde se bregovicu zamjera sto u ratu nije ostao u sarajevu? kao bilo bi ljudima vazno da je on tu, vaznije nego 5 tenkova. mislim kakva glupost. da je ostao u gradu, mogao je eventualno snimiti par patriotskih spotova i dobiti koji put batine na ulici. mozda bi izbjegao liniju i kopanje rovova, ali mu sigurno ne bi bilo bolje i sigurnije nego u beogradu ili parizu.
LBVIEW

#485 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by LBVIEW »

Škobo Habu wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:

ruzno,nepotrebno,bezveze,to za berbera,i jeste bio guzni haver,podguzna muha tuđmana,cija vojska ipak nije drzala sarajevo u opsadi,nego miloševiceva,karadžićeva
To što je držala pod opsadom Mostar, to je najmanje bitno. Bitna je sarajevska guzica.

Tvoje razmišljanjenje je tipična dijagnoza zatucanog sarajevskog balinluka.
A da ti malo smalaksas tim "balilukom", ha?
Da ironija bude veca, ti si se nasao nekog za isti prozivati, a branis ovog smrada.
Sto se forumasa kojeg prozivas tice, jedan od najkorektnijih ovdje.
jeza u ledja

#486 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by jeza u ledja »

strucnjakdemagog wrote:evo nadjoh onaj intervju i ovo mi fakat nije jasno:

DANI: Evo, recimo, da smo sad malo više popili, pitao bih te: Pa, majku mu jebem, zar si morao biti u Beogradu dok se odavde komanduje i organizuje ubijanje Sarajeva?

BREGOVIC: Vidi, u tom trenutku sam radio film Underground i Kraljicu Margot. Šta sam trebao? Da nemam struje da upalim kompjuter? Da li bi Sarajevu bilo važnije da sam ja sjedio tamo i nosio vodu s Pivare nego što sam napisao muziku koja... Ja sam tvoj umjetnik htio me ti ili ne! Ja sam tvoj kompozitor! Ti možeš reci "ja te necu", ali, džaba, ja sam tvoj!

DANI: A zar ne shvataš da bi vecini bilo važnije da si ti ostao nego... da su branitelji Sarajeva imali pet tenkova?

DANI: Pa, je li ti znaš koliko je ljudima bilo važno što je pokojni Pimpek bio u Sarajevu? Što je bio Kemo?

ovde se bregovicu zamjera sto u ratu nije ostao u sarajevu? kao bilo bi ljudima vazno da je on tu, vaznije nego 5 tenkova. mislim kakva glupost. da je ostao u gradu, mogao je eventualno snimiti par patriotskih spotova i dobiti koji put batine na ulici. mozda bi izbjegao liniju i kopanje rovova, ali mu sigurno ne bi bilo bolje i sigurnije nego u beogradu ili parizu.
Ma dobro nije problem sto je bio u Beogradu koliko su bile problem neke izjave .
LBVIEW

#487 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by LBVIEW »

kakavdanakneiskustvu wrote:politicka korektnost bi bila da nekad takav izjavi,pored ovakvih izjava o karadžiću,dodiku, i da je npr. alija bio ok čovjek,a ne da nije htio svirati za alijino sarajevo mislieci da time svira za nesto što je zločinačko valjda,šta li?
Ubi ga nogama. :mrgreen:
Hakiz

#488 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by Hakiz »

Jebo više Bregovića, vrijedi li ovolike rasprave?
House

#489 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by House »

neka brege.

odjebite više sa svojim zatucanim prahistorijskim stavovima. brega. sviraj u svome gradu koliko ti kurcu ćeif!
felipe kajetano

#490 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by felipe kajetano »

Nego, jari se nikad nije svidjao zvuk Dugmeta, u isto vrijeme ne zna kako se zvao kviz sa Rambom,..sto bi se reklo..kontradikcije...nije ni onanisao na foNase od Cazimovih koka , a vec k'o veliki znao da je Brega karina....bravo...Tajo radio u Alemaniji, kupio satelitsku pa furo klince u mahali near Zepce da mu je Dipes Mod amidzic, poslije se isfurao sa babom u Usa i kupio M65 jacket..Kratka retrospektiva..polidzajs
piupiu

#491 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by piupiu »

LBVIEW wrote:
piupiu wrote:
LBVIEW wrote: Kontam ja i zapadnjake i njihovu glad za "egzotikom", makar ona bila u vidu ukradenog/prepakovanog sunda s Balkana, samo nes' meni...
Dubioza isto?
Ne.
Zašto ne? Oni isto prodaju balkansku egzotiku, ludilo, mi smo malo opičeni, zapravo niko bolje ne prodaje balkanstvo kao proizvod od njih. A i oni udrobe malo etna i unza, unza ritma gdje treba. Na stranu što te moram pitati zašto misliš da su romska i, uopšteno, balkanska etno muzika šund? Meni su, na pr, Jala i Buba školski primjer šunda.
jeza u ledja

#492 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by jeza u ledja »

felipe kajetano wrote:Nego, jari se nikad nije svidjao zvuk Dugmeta, u isto vrijeme ne zna kako se zvao kviz sa Rambom,..sto bi se reklo..kontradikcije...nije ni onanisao na foNase od Cazimovih koka , a vec k'o veliki znao da je Brega karina....bravo...Tajo radio u Alemaniji, kupio satelitsku pa furo klince u mahali near Zepce da mu je Dipes Mod amidzic, poslije se isfurao sa babom u Usa i kupio M65 jacket..Kratka retrospektiva..polidzajs
Tajo je bio pod zemljom.
Odrastao sam na sarajevskom asfaltu na kojem je Brega bio poznat kao supak od kad znam za sebe, kao sto znam da su ga “slusali” samo papcici koje je bilo stid priznati da odvrnu Miroslava Ilica kad malo popiju. O papcicima je Rambo balade otpjevao. Al dobro, mozda si bio mali “satricic” pa si bio na jednom drugom programu...

Cuj ti papka ruznog, oca mi uzima u usta.
Mrs cetalju!
mayab

#493 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by mayab »

jeza u ledja wrote:

Ma dobro nije problem sto je bio u Beogradu koliko su bile problem neke izjave .
Da , i meni "smetaju" te neke izjave, mislim, šta mi imaju smetati, u principu lika i njegov sav rad nakon 1990. sam jednostavno prekrižio, to meni nije to pa da je predsjednik BiH i "otac nacije" ??!!
Medjutim, stvarno mi se ne sviđa dio gdje govori o dobroti one seljačine milorada dodika, po meni tu mu je bilo najpametnije odbiti komentirati političare, tako bi barem ja nastupio da sam neki veliki umjetnik!
Mnogi isto tako " prozivaju" Lošu ili Đuru , međutim, oni ne daju puno materijala za to, jer koliko znam politiku i političare ne žele komentarisati, i tu je bitna razlika.....
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#494 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by pici »

sHa kaje brega da je kompozitor :lol: :lol: zajeBo se coek mislio rec plagijator :mrgreen:
Goran Bregović plaća milion evra zbog plagijata

Goran Bregović isplatio je francuskom muzičaru Enriku Masiasu odštetu zbog nedozvoljenog korišćenja njegove muzike u filmu Emira Kusturice "Arizona Dream".

Nezavisne novine pišu da je Bregović postao jedini muzičar u regiji koji je morao da izdvoji veći novčani iznos zbog plagiranja drugih muzičara.

Francuski kompozitor Enrico Masias protiv Bregovića je podiao tužbu pre desetak godina. Tvrdi da je Bregović iskoristio njegovu muziku i predstavio je kao vlastitu za potrebe filma "Arizona Dream" Emira Kusturice.

Deset godina kasnije francuski sud proglasio ga je krivim, te je osuđen na kaznu od milion evra.

jooooj skHutoru izbit marku je velko a kamol milion ojra :lol: :lol: :lol:
LBVIEW

#495 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by LBVIEW »

piupiu wrote:
Zašto ne? Oni isto prodaju balkansku egzotiku, ludilo, mi smo malo opičeni, zapravo niko bolje ne prodaje balkanstvo kao proizvod od njih. A i oni udrobe malo etna i unza, unza ritma gdje treba. Na stranu što te moram pitati zašto misliš da su romska i, uopšteno, balkanska etno muzika šund? Meni su, na pr, Jala i Buba školski primjer šunda.
Etno nikad nisam smatrao sundom , npr. "etno - jazz" je za mene vrhunska muzika. Medjutim, trubaci "orkestra za svadbe und sahrane" ala Guca, izvedebe poput 'dojdi cici da te cica spici, "kalasjnikov" i slicno su obicni sund koji je dirigent u belom prepakovao i preprodao zapadu.
No, o ukusima se ne raspravljao, jel'te, a nije ni tema.
Da se mi vratimo na istu - moralnu "vertikalu" i "gradjanina Sarajeva".
kakavdanakneiskustvu

#496 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

jeza u ledja wrote:
Škobo Habu wrote:
Hajvan wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

kao se samo ovi upinju da brane neodbranjivo

valja opravdat sve zlocine.
Neodbranjivo? Nema se tu šta braniti, ni napadati, već je stvar da se napravi nekakva distanca od prosječna sarajevska balinluka koji za ovi dvadeset godina nije uspio isklesati pandam Bregoviću, pa da ne mamuza danas mrtvu kobilu. Uz Kovače, niz Kovače.

Tebi, kako vidim, uzor Teno iz SCH, tip koji ne bi vidio MTV-a da nije bilo rata, nekakva alternativna avangarda koja je, čim je dobila priliku, ispalila se u Prag. Dobar je Teno, pogotovo sa onim plakatom pripadnika Handžar divizije na plakatu za koncert u Beogradu, uoči samog osvitqa rata...
Čo'jek znao provocirati...i onaj bubnjar mu bio lik, Srbin koji je imao veliku želju da uđe na tenku u slupani Beograd.

No, ne bitno. Bregović je idejni tvorac one dobro poznate krilatice kako je "Sarajevo čudo od selendre". 100 % u pravu. Idealan turistčki slogan.
Sarajevo je čudo od selendre i zbog ovakvih stvari, koje najbolje govore o tome kako ta Bregovićeva, je l', selendra ne zna šta su kriteriji, a o moralnim imperativima da se i ne govori:
“Grad Sarajevo će dobiti još jednu instituciju kulture, koja će baštiniti djela našeg likovnog velikana Mersada Berbera. Vraćamo ga u njegovo Sarajevo, u kojem je kako je govorio zajedno sa svojom suprugom Adom, proživio najljepše godine“, istaknuo je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, te dodao da ćemo prebogatim fundusom budućeg muzeja obogatiti turističku ponudu kao i promovirati Sarajevo u Evropi i svijetu kao mjesto izuzetnog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.
https://sa-c.net/news-archive/other-new ... sad-berber

Guzni haver Franje Tuđmana se spektakularno vraća u Šeher. Je l' se on ono smatr'o Hrvatom - muslimanske vjere?

A i Alija mu je halalio...
Prvo, Teno je legenda, al je lud. Malo lud. Nebitan za ovu pricu i ne moze se porediti sa Bregovicem. Ispalio se u Prag pred kraj rata ako se ne varam.

Sarajevo jeste cudo od selendre, a Bregovic je upravo njegov najeklatantniji eksponat.

Pricas o nekom valjda gadnom mentalitetu. Ja jedini mentalitet koji nalici tom kojeg opisujes mogu opisati kao neprincipijelnost. Naravno, kod nekih ljudi. Nedostatak karaktera, pickastost.
Kad je rat, a bio je rat, ne mozes biti ni neutralan, a kamo li haver sa zlocincima. Al ne, bitnije je biti ponosan na nesto sto je neki drugi napravio, jer valjda malu mrvicu znaci nesto vlastitom egu, lokal patriotizmu i to, umjesto da si ponosan sto je takav grad uspjesno pruzio otpor njegovim zlocinackim haverima.

Taj isti Teno, iako je lud, malo lud, ili recimo Tifa, iako je narkoman, su bar bili u tom Sarajevu za vrijeme rata za razliku od ovog velikog, svjetski poznatog umjetnika. :oops:

I ako se nekome svidja njegov muzicki opus, ok, da ne raspravljamo o ukusima, ali ne znaci da mu moramo jesti govna zbog toga...

kakavdanakneiskustvu

#497 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

ja sam pisao za to vrijeme,a to je najvažnije!ja sam kompozitor.

kompozitore,što ne napisa neku pjesmu posvecenu tvom opkoljenom gradu???
radostan dan

#498 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by radostan dan »

Pa napisao je...
kakavdanakneiskustvu

#499 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

jeza u ledja wrote:

radostan dan

#500 Re: Goran Bregović prodao "Durdevdan"

Post by radostan dan »

decembar u sarajevu, holidej in, dama konzumira tonik i džin....
Post Reply