Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
AS_sa
#476 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
ee jos kad bi mi znao reci koliko kosta litar total 10W40 i gdje ima najveci izbor uljaa ?? 
- sorcerer
#477 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
naspi 80w 90 i garant nece pustatAS_sa wrote:Ja bi da ne trosi nikako![]()
Sipao Total Quartz 5W40 i na motoru se jasno vide mrlje od ulja, istina ne velike, ali se opet gubi ulje... i onda mi reko se da naspem ovo 10W40 kao onda ce slabije pustat ...
to ko ti je rekao nema pojma sa zivotom a ne s autima ...ja cu ti reci sa strucne osnove ,otidji majstoru nekom koji se razumije u aute i neka pregleda gdje pusta i promijeni dihtung-semering na kojem pusta i rijesio si problem.gustoca ulja nema veze s pustanjem van motora,vec neka brtva koja je izgubila moc brtvljenja/zaptivanja....
-
AS_sa
#478 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
ee jbga nismo svi strucnjaci na ovom forumu, zato pitamo vas strucnjakesorcerer wrote:naspi 80w 90 i garant nece pustatAS_sa wrote:Ja bi da ne trosi nikako![]()
Sipao Total Quartz 5W40 i na motoru se jasno vide mrlje od ulja, istina ne velike, ali se opet gubi ulje... i onda mi reko se da naspem ovo 10W40 kao onda ce slabije pustat ...![]()
![]()
to ko ti je rekao nema pojma sa zivotom a ne s autima ...ja cu ti reci sa strucne osnove ,otidji majstoru nekom koji se razumije u aute i neka pregleda gdje pusta i promijeni dihtung-semering na kojem pusta i rijesio si problem.gustoca ulja nema veze s pustanjem van motora,vec neka brtva koja je izgubila moc brtvljenja/zaptivanja....
svejedno hvala, vidjecu sa majstorom
-
jefferson
#479 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Jbg, ja sam ti vec napisao da neces rjesiti problem sa 10W40, li ces malo povecat potrosnju s tim uljem, teze ce startati tokom hladnih zimskih dana, i na kraju, nema teorije da zastiti kriticne djelove motora kao 5W40.AS_sa wrote:ee jbga nismo svi strucnjaci na ovom forumu, zato pitamo vas strucnjakesorcerer wrote:naspi 80w 90 i garant nece pustatAS_sa wrote:Ja bi da ne trosi nikako![]()
Sipao Total Quartz 5W40 i na motoru se jasno vide mrlje od ulja, istina ne velike, ali se opet gubi ulje... i onda mi reko se da naspem ovo 10W40 kao onda ce slabije pustat ...![]()
![]()
to ko ti je rekao nema pojma sa zivotom a ne s autima ...ja cu ti reci sa strucne osnove ,otidji majstoru nekom koji se razumije u aute i neka pregleda gdje pusta i promijeni dihtung-semering na kojem pusta i rijesio si problem.gustoca ulja nema veze s pustanjem van motora,vec neka brtva koja je izgubila moc brtvljenja/zaptivanja....![]()
svejedno hvala, vidjecu sa majstorom
- johntra
#480 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
koja mu je cijena?Zvek wrote:Grande Punto 1.3 Mjet - Petronas (bivsa Selenia) WR 5W-40
-
direstraits0078
#481 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
...
Last edited by direstraits0078 on 29/09/2013 10:46, edited 1 time in total.
- Zvek
#482 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
18.50 KM 1l ali Petronas, ima starih Selenia pakovanja 17.90 ljohntra wrote:koja mu je cijena?Zvek wrote:Grande Punto 1.3 Mjet - Petronas (bivsa Selenia) WR 5W-40
- karanana
#483 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
valja li ista inino?
5w30?
5w30?
-
jefferson
#484 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Za koje auto?karanana wrote:valja li ista inino?
5w30?
Nista posebno, Grupa III bazno ulje, sa vrlo upitnom kvalitetom baznog ulja.
- karanana
#485 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
10 godina stara toyota. vjerovatno mi ni ne treba 5w30 sintetika, ali tako pise u korisnickoj knjizi da mi treba ta gustoca.
-
jefferson
#486 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Jel trosi ista ulja? To ulje moze bez problema u to auto, ali bi ga ja mjenjao malo ranije jer je to ulje za nove dizel motore sa malo aditiva.karanana wrote:10 godina stara toyota. vjerovatno mi ni ne treba 5w30 sintetika, ali tako pise u korisnickoj knjizi da mi treba ta gustoca.
Ako trosi nesto ulja idi sa 5W40.
- iceman ze
#487 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Da li je neko narucivao ulje iz inostranstva? Ja bih uzeo iz Njemacke preko neta, ali nisam siguran oko restrikcija na carini.
- trxel
#488 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
...
Last edited by trxel on 06/02/2020 15:59, edited 1 time in total.
- friskyoreo
#489 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Zna li neko koje ulje mogu sipati u 1.9 tdi, 115 ks, auto je 99 god? Bitno je da je povoljno i da ima solidnu kvalitetu. Auto namjeravam uskoro prodati, tako da ce ionako novi vlasnik odraditi mali servis. Bitna mi je cijena, ali isto tako, da mi auto ne rikne u ovih mjesec 2. 
-
ado-šampion
#490 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Zanima me misljenje ljudi koji se razumiju u ulja....
Da li se isplati puna sintetika umjesto polu-sintetike, na benzinskom atmosferskom 16 ventilcu iz '97, japanski motor (zna raja ovdje sta (jos uvijek) vozim
), presao 120 k, koji rijetko kad prelazi 4000 o/min, a limit mu je na 7300, odnosno 7000?
Znaci dvojba je izmedju:
Liqui Moly MoS2 Leichtlauf 10W-40 (polu-sinteticko) i
Liqui Moly Syntoil High Tec 5W-40 (puna sintetika).
Razlika u cijeni je vjerovatno nekih 7-8 KM po litru. Ne zanima me jel to "cvaja vise" ili ne, zanima me isplativost investicije.
Dosad sam sve mislio da se ne isplati, pa uvjerite me u suprotno.
Da li se isplati puna sintetika umjesto polu-sintetike, na benzinskom atmosferskom 16 ventilcu iz '97, japanski motor (zna raja ovdje sta (jos uvijek) vozim
Znaci dvojba je izmedju:
Liqui Moly MoS2 Leichtlauf 10W-40 (polu-sinteticko) i
Liqui Moly Syntoil High Tec 5W-40 (puna sintetika).
Razlika u cijeni je vjerovatno nekih 7-8 KM po litru. Ne zanima me jel to "cvaja vise" ili ne, zanima me isplativost investicije.
Dosad sam sve mislio da se ne isplati, pa uvjerite me u suprotno.
-
Tuzla111
#491 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Obicno ulje ili polusinteticko nikad ne moze biti dobro kao puno sinteticko.
Sinteticko ulje je pravljeno za auta i kao tako valjda mora biti bolje od onoga koje je malo preradjeno da bi se moglo koristiti za auta.
I na kraju nema nikakve potrebe za obicnim uljem, sa ekonomske strane sinteticko ulje je povoljnije jer mnogo duze traje.
Sinteticko ulje je pravljeno za auta i kao tako valjda mora biti bolje od onoga koje je malo preradjeno da bi se moglo koristiti za auta.
I na kraju nema nikakve potrebe za obicnim uljem, sa ekonomske strane sinteticko ulje je povoljnije jer mnogo duze traje.
-
ado-šampion
#492 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Taj argument generalno stoji, ali kod nas je to tesko primijeniti, s obzirom na kvalitet goriva i druge stvari.Tuzla111 wrote:Obicno ulje ili polusinteticko nikad ne moze biti dobro kao puno sinteticko.
Meni je interval zamjene 10000, a ja mijenjam jednom godisnje, to bude 8000, ne vise, svaki put dosad je bilo polu-sinteticko. Znaci kod mene to sto druze traje ne igra ulogu, jer je maksimum sto bih isao s ulje tih nekih 8000.
Eventulani dobici bi bili u smanjenom habanju motora, posebno zimi i pri tezim uslovima, tj. voznji na vecim obrtajima zbog slabe snage motora recimo.
Ja se razumijem u ulja poprilicno dobro da se razumijemo, ali ovdje ima ljudi koji se razumiju bolje (Jefferson, etc), tako da bi dobro dosao pokoji savjet.
- johntra
#493 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
pa jesi li primjetio da ti dosadašnje ulje šteti motoru? ako ne vidiš nikakve bitne promjene, ja bi se držao polusintetike...
-
Tuzla111
#494 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Polusinteticko nije isto kao sinteticko i interval zamjena nije ni blizu kao kod sintetickog. 8k je previse za polusinteticko, pogotovo u nasim uvjetima gdje su zime hladne mnogo a ljeta topla.(5-6k je interval zamjena za polusinteticko)ado-šampion wrote:Taj argument generalno stoji, ali kod nas je to tesko primijeniti, s obzirom na kvalitet goriva i druge stvari.Tuzla111 wrote:Obicno ulje ili polusinteticko nikad ne moze biti dobro kao puno sinteticko.
Meni je interval zamjene 10000, a ja mijenjam jednom godisnje, to bude 8000, ne vise, svaki put dosad je bilo polu-sinteticko. Znaci kod mene to sto druze traje ne igra ulogu, jer je maksimum sto bih isao s ulje tih nekih 8000.
Eventulani dobici bi bili u smanjenom habanju motora, posebno zimi i pri tezim uslovima, tj. voznji na vecim obrtajima zbog slabe snage motora recimo.
Ja se razumijem u ulja poprilicno dobro da se razumijemo, ali ovdje ima ljudi koji se razumiju bolje (Jefferson, etc), tako da bi dobro dosao pokoji savjet.
Sinteticko ide 10k minimalno bez probema, preko toga ne mnogo zbog gore navedenih razloga. Inace ako neko prelazi 15k preko ljeta, jedna promjena ulja pocetkom ljeta ce biti dovoljna.
-
jefferson
#495 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Upravo zbpg kvaliteta goriva trebao bi ici sa sintetikom. Sintetika daleko bolje podnosi sumpor u gorivu i zadrzava TBN borj duze vrijeme. Takodje, sintetika ce bolje zadrzati tacku isparavanje cime sprecavas pojavljivanje uljnog taloga u PCV crijevima sto moze rezultirati zacepljenjem a onda i izbijanjem nekog od dihtunga.ado-šampion wrote:Taj argument generalno stoji, ali kod nas je to tesko primijeniti, s obzirom na kvalitet goriva i druge stvari.Tuzla111 wrote:Obicno ulje ili polusinteticko nikad ne moze biti dobro kao puno sinteticko.
Upravo zbog nasih prljavih i prasnjavih cesta, sumpora u gorivu, sintetika je zakon.
Taj LM 5W40 nije neki krik tehnologije, ali za taj Daihatsu vise nego dovoljan.
-
ado-šampion
#496 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ok, ima logike...jefferson wrote: Upravo zbpg kvaliteta goriva trebao bi ici sa sintetikom. Sintetika daleko bolje podnosi sumpor u gorivu i zadrzava TBN borj duze vrijeme. Takodje, sintetika ce bolje zadrzati tacku isparavanje cime sprecavas pojavljivanje uljnog taloga u PCV crijevima sto moze rezultirati zacepljenjem a onda i izbijanjem nekog od dihtunga.
Upravo zbog nasih prljavih i prasnjavih cesta, sumpora u gorivu, sintetika je zakon.
Taj LM 5W40 nije neki krik tehnologije, ali za taj Daihatsu vise nego dovoljan.
Za LM, mi ovdje pricamo o uljima godinama, bilo je tema i tema, LM nije zbog cijene, nego cisto zato sto ga raja dosta cijeni a dolaze iskljucivo iz Njemacke tako da nema toliko mjesta za razne malverzacije. Ja sam u zadnjih 10-11 godina probao ulja i ulja, i ni za jedno se ne bih kladio da sam nasuo original, osim mozda za Selleniju, koja je ruku na srce preskupa, cijena polu-sintetike je kao cijena dosta sintetickih.
- johntra
#497 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
ja uopšte ne vidim potrebu za prebacivanjem na sintetiku, ako te ta ista polusintetika do sada dobro služi...
-
ado-šampion
#498 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
A problem je sto ne znam da li me sluzi, realno koji su pokazivaci toga... Auto je preslo 120 k, nema problema s motorom, ali realno to nije neka kilometraza. Jedino sto mi smeta, haman svako ko je sam dosad probao, nakon otprilike 3 k km ga pocne vise trositi i subjektivno motor vise nije tih i miran kao kad je ulje novo.johntra wrote:ja uopšte ne vidim potrebu za prebacivanjem na sintetiku, ako te ta ista polusintetika do sada dobro služi...
Ne znam ni koja je "ta ista", probao sam masu polusintetickih, gotovo da ga nema da ista valja da nisam probao, cak i ona koja ne valjaju.
- johntra
#499 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
pa ako smatraš da te ništa ne košta, probaj onda, nemaš šta izgubiti...ja recimo imam drugačiji slučaj, sipao sam sintetiku, nakon što je prijašnji vlasnik to isto sipao, ali nakon sipanja te preporučene sintetike, motor mi u vožnji gore radi, to jeste mnogo je glasniji nego prije...moguće je da sam naletio na divljak ili je prijašnji vlasnik sipao aditive, ali znam da uskoro sipam dobru i provjerenu polusintetiku, jer stvarno ne vidim svrhu sipanja sintetike u motor koji je prešao više od 150 milja km...
-
jefferson
#500 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
To je do kvalitete ulja! Nema tu puno price. Cim bregasta ili hidro podizaci pocnu da kuckaju, to je prvi znak da to ulje nije bas najsretnije rjesenje za taj motor.ado-šampion wrote:A problem je sto ne znam da li me sluzi, realno koji su pokazivaci toga... Auto je preslo 120 k, nema problema s motorom, ali realno to nije neka kilometraza. Jedino sto mi smeta, haman svako ko je sam dosad probao, nakon otprilike 3 k km ga pocne vise trositi i subjektivno motor vise nije tih i miran kao kad je ulje novo.johntra wrote:ja uopšte ne vidim potrebu za prebacivanjem na sintetiku, ako te ta ista polusintetika do sada dobro služi...
Ne znam ni koja je "ta ista", probao sam masu polusintetickih, gotovo da ga nema da ista valja da nisam probao, cak i ona koja ne valjaju.Sad sam odlucio da probam s Liqui Moly, polusintetika ili sintetika, bice Liqui Moly, a kako stvari stoje vjerovatno sintetika.
LM je vrlo dobar, i vrlo cijenjen. Taj 5W40 je vise nego dovoljan za taj Daihatsu, i nece biti problema. Samo sam se osvrnuo da nije krik tehnologije, ali je bolje rjesenje za to auto nego LM Top Tec 4100 ili 4200 koji su namjenjeni novim dizelima i benzincima sa vrlo malom kolicinom aditiva i malim baznim brojem.