cuj ja nemoguc , sve dok gledas sa visine i sa prezirom na ljude koji su vijernici ti i ja nemamo sta diskutovat. de malo poradi na odnosu prama ljudima , bolje ce ti biti ...haman u skolama vise ne uce kulturi i postovanju ...uroborus wrote:Ti si nemoguć po pitanju diskusije, jednostavno, kako god se postavim prema tebi dobijem isti odgovor!arte.fakt wrote:i onda kazete da mi vjerujemo u bajke ...uroborus wrote:Fakat, ja umirem od dosade čekajući da mi neko objasni na kakvim se činjenicama temelji famozni "Krah Darvinizma"!?
![]()
Tama je "Krah Darvinizma", za sebe tvrdiš da si antidarvinista (zajedno sa pripadnicima virtualne osmanske plemićke bižuterije), stoga raspali sa činjenicama na istu temu!
Krah Darwinizma
- arte.fakt
#476 Re: Krah Darwinizma
-
Bušman
#477 Re: Krah Darwinizma
Ne znam kako je kultura ponasanja (u ovom slucaju nekultura) povezana sa naucnom metodologijom i meritokratijom u naucnom drustvu.murat arslan wrote:Dobro drug. Ti se onda ubuduće samo smij kada ti neko opsuje majku, ženu, dijete...Bušman wrote:Nema licemjerstva, jer nema ni demokratije. Cista meritokratija. To je vrijedilo za svaku naucnu teoriju, hipotezu ili istrazivanje. Sto bi onda bilo drugacije za neku teoriju koja je protivna evoluciji?murat arslan wrote: Ne sekiram se ja, drug. Dobro sam upoznao ovakve i njihov metodski pristup forumu. Samo sam ukazao na ogromno licemjerstvo koje oni prosipaju pod demokratiju.
Dakle, niko nije prosipao demokratiju, niti ce. Kao sto rekoh, imaju konferencije, zurnali, svaki rad se recenzira, pa bujrum navali narode.
Ocito je da ne poznajes materiju i da je tebi svejedno sta bih ti rekao. Ukratko, postoji centar u mozgu odgovoran za "logiku" i postoji centar u mozgu koji se aktivira na "religiozna iskustva".murat arslan wrote:A u kojem dijelu mozga je razum, de nam molim te rastabiri?Bušman wrote: Vjerovanje u nadpridodne fenomene jeste slijepo vjerovanje. Nema naucnog objasnjenja za nadprirodno niti ce ga ikada biti. Da li zaglupljuje ljude? Nikad, jer isti dio mozga koji daje covjeku mogucnost "vjerovanja u nadprirodno" daje mu i "mastu" i "kreativnost". Problem je kada ljudi okrecu ledja razumu zbog svojih vjerovanja.
uroborus wrote:Fakat, ja umirem od dosade čekajući da mi neko objasni na kakvim se činjenicama temelji famozni "Krah Darvinizma"!?
Ti si klasicna definicija forum trolla. @ostali_ucesnici: DONT FEED THE TROLLarte.fakt wrote:i onda kazete da mi vjerujemo u bajke ...
- aurora313
#478 Re: Krah Darwinizma
..."Priznajem da imam problem sa onima koji se doslovno drže Knjige i šta u njoj stoji. Ja prihvatam da u istoj mnogi traže pa onda ‘vide’ neku vrstu savršenstva stvaranja, jakih moralnih poruka, ohrabrenja ili neku logičnu harmoniju. Ako tu vjernici uspiju da nađu određenu ravnotežu življenja i unutarnje spokojstvo koje ne nanosi problem drugima, onda mi to izgleda potpuno prihvatljivo. Meni je opet logično da preispitujem takve i slične postavke, ideje, i ‘dokaze’ koji su sročeni prije par milenija i potiču iz tradicionalnih predanja prepričavanih oko plemenske vatre onih koji su živjeli u drugačijim predjelima i pod drugačijim uslovima od mojih predaka. Dakle priče koje su kasnije sastavljane u pisanoj formi, te tako prerađene predočene kao istinite.arte.fakt wrote: cuj ja nemoguc , sve dok gledas sa visine i sa prezirom na ljude koji su vijernici ti i ja nemamo sta diskutovat. de malo poradi na odnosu prama ljudima , bolje ce ti biti ...haman u skolama vise ne uce kulturi i postovanju ...
Naravno, o misteriji i čudotvorstima u religijama se izgleda ne može ni diskutovati jer ih je sugerisala, izgovorila ili samo potvrdila neka viša sila, od koje—na moju veliku žalost—već par hiljada godina nema ni traga ni glasa. To opet dozvoljava pojedincu da si pruži vlastita tumačenja kada recimo dođe do zemljotresa, vulkanske erupcije, poplave, nesreće u rudniku i sličnih krupnih nedaća. Takav događaj za vjernike nema nikakvu znavstvenu vezu oko mogućih tektonskih poremećaja ili klimatskih promjena, nego se isti individualno tumači kako se bliži kraj našeg grešnog načina življenja na ovom svijetu. On ipak dolazi! Nikada ne pitaju zašto je Bog prestao da se pojavljuje ili izdaje nove odredbe, jer tako nešto je protiv njihovog programiranog načina mišljenja gdje Svemogući sve zna, i zato samo On može o tim stvarima da odlučuje. A kako se duboki vjernici približavaju kraju svog prirodnog ciklusa života, time zemljotresi, vulkani, ratovi, ili padovi vlada postaju sve jači ‘dokazi’ da time Jehva ili Mesija šalju poruke o našim kolektivnim grijehovima koje samo pravi vjernici mogu da shvate, kao i to da im stiže konačna nagrada za beskrajne molitve i odricanja...
Oko svih gornjih čuda, misterija i sličnog, nikako ne mogu da prihvatim to da vjernici—očito po samoj vjerskoj logici stvari—odbijaju da priznaju evoluciju. Svi koji javno brane kreacionizam su za mene prešli u neko mentalno skučeno stanje, i to bez obzira da li su u to potpuno ubijeđeni, ili samo žele da u diskusiji sa drugima pišaju uz vjetar. Jeste, postoje okamenjeni ostaci čudnih životinja, ali za iste ‘nema dokaza’ da su postojale prije ljudi. Jeste, dinosaurusi su nekada hodali po zemlji, ali ‘čuli smo’ da su uz njihove tragove otkriveni i tragovi stopala ljudi. I tako u nedogled. Nemam nikakvu namjeru da iznosim daljnje razloge ili primjere za ovo obzirom da je evolucija dokazana. Čak su je i tvrdokorni američki vjernici morali konačno da prihvate (vidi link), pa mi je glupo dalje gubiti vrijeme i slušati naglabanja priučenih kreacionista..."
http://www.nevandjelje.com
-
uroborus
#479 Re: Krah Darwinizma
Ja uopšete ne prezirem vjernike, prezirem ljude koji svoje vlastito neznanje o bilo čemu žele nametnuti kao ispravan društveni kodeks! Przirem one koji na časovima vjeronauke uče djecu o Evoluciji kao šejtanskom poslu, pri tome koristeći se slikovnicama islamskog kreaconiste Haruna Yahje, kao relevnatnim stručnjakom. Prezirem one koji pod parolom "društvo znanje", od ove države preve Sudan ili Saudijsku Arabiju. Kontaš?arte.fakt wrote:
cuj ja nemoguc , sve dok gledas sa visine i sa prezirom na ljude koji su vijernici ti i ja nemamo sta diskutovat. de malo poradi na odnosu prama ljudima , bolje ce ti biti ...haman u skolama vise ne uce kulturi i postovanju ...
Za razliku od tebe po pitanju Evolucije, ja sam barem pročitao Ku'ran, o njemu sluš'o iz usta raznih šejhova, mađu njima i Brzine, ali, prijatelju, kad vidiš da taj isti tj. vojska kojom komanduje, plaća jedan luster za tekije 400-500 maraka, a za to vrijeme običan regrut (vjerskim žargonom: brat) nema šta da jede, onda ti je sve postane kristalno jasno.
Nego vratimo se na temu: šta ide u korist tog KRAHA DARVINIZMA sa tvoje strane
- aurora313
#480 Re: Krah Darwinizma
Hajd objasni gdje je ovdje moj 'napad na Islam.'iceman2010 wrote:Stvarno je cudno koliko imas zelje za napadom na islam, a nemas ni elementarna znanja o istom...aurora313 wrote:Interesantno. Dakle, muslimani priznaju proroke i kojesta iz Biblije. Znaci, Kur'an prihvata Stari Testament, bazira se na Ademu, Musi i Ibrahimu, jednom bogu...iceman2010 wrote:Nigdje nisam napisao da vjerujem da je covjek stvoren prije par hiljada godina kako je to neko izracunao prema bibliji. Mi muslimani svakako vjerujemo da je biblija izmjenjena i da nije izvorna bozija rijec, pa ne vidim razlog zasto bih ti odgovarao na tvrdju u koju ne vjerujem?...
Posto je tako a vidim da si potkovan, daj nam par dijelova Biblije koji su znatno izmjenjeni kako u daljoj diskusiji ne bismo nepotrebno lutali a ti nas stalno ispravljao.
- sodom
#481 Re: Krah Darwinizma
A zašto još uvijek imaš staljinovu sliku u podrumu?sarlo wrote:Neki naucnik je izracunao da je mogucnost nastajanja zive materija iz nezivog jednaka mogucnosti da uragan prodje kroz otpad i da slucajno pretvori otpatke u dzambo-dzet i da to matematika tretira kao nesto zanemarivo odnosno nemoguce.
I zar nije teorija evolucije oborena? Odnosno dokazano je da postoji evolucija unutar vrsta a nemoguce je da jedna prirodna vrsta evoluira u drugu.
Neandertalac je valjda neki ruski oficir kome je unakazena lobanja u Napoleonovim ratovima, kostur Krapinskog covjeka su ostetile zivotinje pa je malo neobican i sl. Nema medjufaza ni slijepih grana u razvoju vrsta. Od Adema pa dosad insan je 'vakav -jedino je odebljao i ocelavio- i bice isti do kijametskog dana.
Istina je da sam ja, kako vi kazete, neobrazovan i ne samo da nevjerujem u evoluciju nego cak sta-vise ne vjerujem ni u Marxizam i da ce komunizam pobijediti. Vise glup jer sam to bubao sesnaest godina a nije uslo u glavu.
p.s.
Majmuni si mi jako simpaticni, ali zao mi je...
-
lgG
#482 Re: Krah Darwinizma
Sa njegove strane sigurno par rijeci i tackica, kratko i jasno vrijedja, pa onda neko kaze mi vrijedjamo njih. Meni je lakse slozit se sa tim da su Adam i Eva bili vanzemaljci, mozda je on sam nekako sletio na zemlju, nije bilo mogucnosti povratka, onda od rebra napravi sebi zenu da bi se mogli razmnozavati, mozda nesto slicno kloniranju..uroborus wrote:Ja uopšete ne prezirem vjernike, prezirem ljude koji svoje vlastito neznanje o bilo čemu žele nametnuti kao ispravan društveni kodeks! Przirem one koji na časovima vjeronauke uče djecu o Evoluciji kao šejtanskom poslu, pri tome koristeći se slikovnicama islamskog kreaconiste Haruna Yahje, kao relevnatnim stručnjakom. Prezirem one koji pod parolom "društvo znanje", od ove države preve Sudan ili Saudijsku Arabiju. Kontaš?arte.fakt wrote:
cuj ja nemoguc , sve dok gledas sa visine i sa prezirom na ljude koji su vijernici ti i ja nemamo sta diskutovat. de malo poradi na odnosu prama ljudima , bolje ce ti biti ...haman u skolama vise ne uce kulturi i postovanju ...
Za razliku od tebe po pitanju Evolucije, ja sam barem pročitao Ku'ran, o njemu sluš'o iz usta raznih šejhova, mađu njima i Brzine, ali, prijatelju, kad vidiš da taj isti tj. vojska kojom komanduje, plaća jedan luster za tekije 400-500 maraka, a za to vrijeme običan regrut (vjerskim žargonom: brat) nema šta da jede, onda ti je sve postane kristalno jasno.
Najlakse je sve pripisati "njemu", pa onda nije ni vazno kako i sta, da su se svi drzali toga mi danas ne bi znali ni sta je fotosinteza. Evolucija mi ima smisla stvarno, nekako najlogicnije, ima i nedostatke ali nista nije potpuno, kako su nekad mislili da je zemlja ravna pa pogrijesili koliko li danas ima pogresnih misljenja
- arte.fakt
#483 Re: Krah Darwinizma
upravo si dokazao sto sam rekao u prethodnom postu ... predrasude su cudna stvar , pogotovo kad se sudi i presudjuje sa njima ... poslijeg ovog posta pretpostavljam da jutros nisi doruckovo vec si svoj dorucak odnjeo gladnom komsiji ...uroborus wrote:Ja uopšete ne prezirem vjernike, prezirem ljude koji svoje vlastito neznanje o bilo čemu žele nametnuti kao ispravan društveni kodeks! Przirem one koji na časovima vjeronauke uče djecu o Evoluciji kao šejtanskom poslu, pri tome koristeći se slikovnicama islamskog kreaconiste Haruna Yahje, kao relevnatnim stručnjakom. Prezirem one koji pod parolom "društvo znanje", od ove države preve Sudan ili Saudijsku Arabiju. Kontaš?arte.fakt wrote:
- arte.fakt
#484 Re: Krah Darwinizma
ne najlakse je reci sve je slucajno ... eto desi se ...lgG wrote:Sa njegove strane sigurno par rijeci i tackica, kratko i jasno vrijedja, pa onda neko kaze mi vrijedjamo njih. Meni je lakse slozit se sa tim da su Adam i Eva bili vanzemaljci, mozda je on sam nekako sletio na zemlju, nije bilo mogucnosti povratka, onda od rebra napravi sebi zenu da bi se mogli razmnozavati, mozda nesto slicno kloniranju..uroborus wrote:Ja uopšete ne prezirem vjernike, prezirem ljude koji svoje vlastito neznanje o bilo čemu žele nametnuti kao ispravan društveni kodeks! Przirem one koji na časovima vjeronauke uče djecu o Evoluciji kao šejtanskom poslu, pri tome koristeći se slikovnicama islamskog kreaconiste Haruna Yahje, kao relevnatnim stručnjakom. Prezirem one koji pod parolom "društvo znanje", od ove države preve Sudan ili Saudijsku Arabiju. Kontaš?arte.fakt wrote:
Nego vratimo se na temu: šta ide u korist tog KRAHA DARVINIZMA sa tvoje strane![]()
Najlakse je sve pripisati "njemu", pa onda nije ni vazno kako i sta, da su se svi drzali toga mi danas ne bi znali ni sta je fotosinteza. Evolucija mi ima smisla stvarno, nekako najlogicnije, ima i nedostatke ali nista nije potpuno, kako su nekad mislili da je zemlja ravna pa pogrijesili koliko li danas ima pogresnih misljenja
- chengaba
#485 Re: Krah Darwinizma
Ovo si savršeno u pravu, i ova tvrdnja se može koristiti kao argument za hipotezu o Adamu i Evi, ali isto tako se uklapa u hipotezu o monofiletskom porijeklu Homo sapiens.iceman2010 wrote: Muskarac ima hromosome XY, na ovom Y hromosomu se pojavljuju mutacije koje svaki muskarac ima i koje su nasljednje.
Medutim svaki muskarac ima drugacije mutacije, sin naslijedi mutaciju od svog oca ali je ona za nijansu drukcija nego ona kod oca.
Ove mutacije se mogu pratiti tako sto sin Muskarac ima slicnu mutaciju kao njegov rodak.
Prateci ove mutacije se moze odrediti koja grupa muskaraca je imala zajednickog pretka i period u kojem je taj predak zivio.
Naucno je dokazano da svi muskarci poticu od jednog praoca. Sta cemo sad?
In human genetics, Y-chromosomal Adam (Y-MRCA) is the theoretical most recent common ancestor (MRCA) from whom all living people are descended patrilineally (tracing back along the paternal lines of their family tree only).
Izvor je doduse wikipedia (nije mi se dalo traziti po netu neki relevantniji izvor), ali kada dodje nin ili neko drugi ko zna malo vise i od vas sveznajucih to ce vam potvrditi.
E sada, de ti meni reci kako to da je ovaj Adam (YMRCA) živio prije 90 000 - 60 000 godina, a Eva (Mitohondrijalna Eva) prije otprilike 200 000 godina.
Znam da je Noa živio 950 godina dok je izgradio Arku i to, ali da je Eva čekala Adama 100 000 godina i onda rodila dijete, malo mi je
Aj živio.
-
uroborus
#486 Re: Krah Darwinizma
Čovjeće, primjetišli ti svoju VLASTITU nedorečenostarte.fakt wrote: upravo si dokazao sto sam rekao u prethodnom postu ... predrasude su cudna stvar , pogotovo kad se sudi i presudjuje sa njima ... poslijeg ovog posta pretpostavljam da jutros nisi doruckovo vec si svoj dorucak odnjeo gladnom komsiji ...
Eto, ja bolujem od predrasuda, o.k! Sad ti meni objasni u čemu se ogleda taj "Krah Darvinizma", MOLIM TE!
- arte.fakt
#487 Re: Krah Darwinizma
pa jarane ta teorija je jos uvijek samo teorija ...uroborus wrote:Čovjeće, primjetišli ti svoju VLASTITU nedorečenostarte.fakt wrote: upravo si dokazao sto sam rekao u prethodnom postu ... predrasude su cudna stvar , pogotovo kad se sudi i presudjuje sa njima ... poslijeg ovog posta pretpostavljam da jutros nisi doruckovo vec si svoj dorucak odnjeo gladnom komsiji ...![]()
Eto, ja bolujem od predrasuda, o.k! Sad ti meni objasni u čemu se ogleda taj "Krah Darvinizma", MOLIM TE!
- cartman
#488 Re: Krah Darwinizma
arte.fakt wrote:pa jarane ta teorija je jos uvijek samo teorija ...uroborus wrote:Čovjeće, primjetišli ti svoju VLASTITU nedorečenostarte.fakt wrote: upravo si dokazao sto sam rekao u prethodnom postu ... predrasude su cudna stvar , pogotovo kad se sudi i presudjuje sa njima ... poslijeg ovog posta pretpostavljam da jutros nisi doruckovo vec si svoj dorucak odnjeo gladnom komsiji ...![]()
al kako ti ne shatas da religija nije cak ni teorija, vec priche,bajke i basne?
-
uroborus
#489 Re: Krah Darwinizma
Onda je ovaj topic zreo da se zamandali, pošto je teorija otišla, da prostiš, u qrac!arte.fakt wrote:pa jarane ta teorija je jos uvijek samo teorija ...uroborus wrote:Čovjeće, primjetišli ti svoju VLASTITU nedorečenostarte.fakt wrote: upravo si dokazao sto sam rekao u prethodnom postu ... predrasude su cudna stvar , pogotovo kad se sudi i presudjuje sa njima ... poslijeg ovog posta pretpostavljam da jutros nisi doruckovo vec si svoj dorucak odnjeo gladnom komsiji ...![]()
-
Bušman
#490 Re: Krah Darwinizma
Samo sam cekao. Teorija je snazna logicka konstrukcija bazirana na promatranim cinjenicama izgradjena da logicki poveze te promatrane cinjenice, odgovori na relevantna pitanja vezane za te cinjenice i da ima mogucnost predvidjanja novih pojava i postavljanja hipoteza koje tek treba provjeriti.arte.fakt wrote: pa jarane ta teorija je jos uvijek samo teorija ...
Samo teorija? I gravitacija je, koja ima ozbiljnijih rupa od teorije evolucije, pa se ni jednom nisi zabio u Mjesec kad si skocio sa zemlje. Eto ti tvoja samo teorija.
-
Great Cornholio
#491 Re: Krah Darwinizma
" On je Zemlju ravnom učinio i na njoj nepomične planine i rijeke stvorio itheTruePath wrote:nekad je nauka smatrala da je zemlja ravna,ko zna u cemu jos grijese,a islam oduvijek govori zemlja okruglaGreat Cornholio wrote:Možda bi i mogli da idu zajedno ako bi religija uvažavala naučne istine i svoje postavke prilagođavala tim istinama.Mustafapasa wrote: Nauka nikada ne bi smjela i trebala da iskljuci religiju a posebno obratno.gdje bi kredibilitet religije ostao da se povija svako malo za naukom?
od svakog ploda po par,
muško i žensko, dao;
On dan zastire noću.
To su doista dokazi ljudima koji razmišljaju."
(Kur'an, Grom 13:3)
Kako se usuđuješ sumnjati u Allahove riječi
-
Mustafapasa
#492 Re: Krah Darwinizma
@kornholio
Ne ide tako tumacenje tog ajeta uopste! Ti sad ovdje zelis, kao i ovaj prethodnik kojeg si citirao, da dokazes da je Kuran rekao neistinu ili sta!?!?!?!?!
Pogledajmo malo bolje sad svi zajedno ajet kojeg tretiras:

Dakle, zemlja je ucinjena rasprostranjenom (sirokom,ravnom,gostoprimivom za ljude i zivotinje gdje svako moze da nadze dio i kutak za sebe i da sve/svi zive tu u miru i harmoniji)
a to da je zemlja okrugla, jasno je u sljedecem ajetu:(79- An-Nazi’at, 30)

stoga,molim te, prije nego se bilo ko od nas usudi da tumaci Boziji govor, Bozije rijeci, rijeci Svevisnjeg, neka se dobro preispita prije nego nesto napise.
Za ostale darwiniste ajet:
Da li su oni bez Stvoritelja stvoreni ili su oni sami sebe stvorili? (Et-Tur, 35).
@aurora.
Moram ti reci da je svima ovdje jasno sta pokusavas i zelis. Blago tebi. sto se tice tvog pitanja oko izmjena Biblije,nama muslimanima je naredzeno da postujemo SVE POSLANIKE I SVE KNJIGE prije Kurana. Sve je to ISTA Bozija rijec. To bi sama vidjela da si citala Kuran kroz mnoge ajete. A sto se tice ovog sto Iceman govori, to je istina. Muslimani vjeruju da je Isa a.s Poslanik bas kao i Muhamed a.s a ne da je Bog/Boziji sin. Navedeno i sama biblija potvrdzuje:
Prvo ovo je izvor: http://www.hbk.hr/biblija/pregled.php?odabir=Niv
Po Ivanu 17:3:
3 A ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i koga si poslao - Isusa Krista. 4 Ja tebe proslavih na zemlji dovršivši djelo koje si mi dao izvršiti.
Po Marku: 12:29 Isus odgovori: "Prva je: Slušaj, Izraele! Gospodin Bog naš Gospodin je jedini. 30 ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, i iz sve duše svoje, i iz svega uma svoga, i iz sve snage svoje!" 31 "Druga je: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Nema druge zapovijedi veće od tih." 32 Nato će mu pismoznanac: "Dobro, učitelju! Po istini si kazao: On je jedini, nema drugoga osim njega.
Po Mateju: 27:46 O devetoj uri povika Isus iza glasa: "Eli, Eli, lema sabahtani?" To će reći: "Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?"
Sin Boziji, se ovdje ne misli na bukvalno Bozijeg sina, mada velika vecina to tako shvata i prihvata, vec se pod time misli da je to dobar covjek, dakle sin Boziji=dobar covjek sto se potvrdzuje i slijedecim:
Evanđelje po mateju: 5:9 Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!
44 A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone 45 da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima.
"Otac" ima preneseno značenje nikako to nije fizički biološki otac kao kod ljudi.
Da, Bozije knjige prije Kurana su kroz vrijeme od strane mnogih bile modificirane i promjenjene.Konkretno, sama cinjenica da mnogi propagiraju trojstvo,uprkos gore citiranom ti je dovoljan dokaz. u vjeri cistoj nema posrednika.
@evolucija/darwin
Ja se u ovoj diskusiji nisam pozivao ninakakve autore, nisam nikog od istih citirao, vec sam isao nekim normalnim razmisljanjem kroz postavljanje pitanja, kako sebi,tako i drugima, pitanja tipa:
-kako je moguce da nesto sto je prosta forma/oblik, vremenom skonta da mu trebaju cula za obitavanje u spoljasnjem svijetu, te da za ista dizajnira receptore za koje znamo svi da su izrazito slozeni i kompleksni? kako ce takvo stvorenje vremenom evoluirati u nesto ovako prekrasno (ovo su moji pauni,danas ih slikao,moja dva druga,pa zar ne bih bio veliki nepravednik na Boga pa da kazem da su oni nastali nekom slucajnoscu)

Postavljam sebi pitanja tipa, kako je moguce da nema greske u stvaranju, odakle stvorenjima krv, sta je buduca forma covjeka?
@nauka
nauka je tu da potvrdi vjeru i obratno. Ne valja ako nije ovako. Kuran nema problema s ovim.
pa eto procitajte samo JEDNOM: http://www.quranmiracles.com/BOSANSKI/
@uroborus
ne nude kreacionisti nista i to je smijesno sto govoris. Nudi sam Tvorac, poziva te da otvoris oci i da pogledas sve oko sebe. Ne moras citati napisanu knjigu (Kuran), ti citas otvorenu knjigu (priroda,svemir,biljke,insekti,zivotinje).
svako lafe za sebe pa tako i ja i ti. Svaka prica ce uvijek imati 2 strane sto i jeste mudrost, ako me razumijes. Ljeposta je u raznolikosti ali covjek je odgovoran sta odabere. Ti si ocigledno za ove price:
Dosao student kod profesora i pita ga sljedeca pitanja: ako postoji Bog, pokazi mi ga, ako je dzavo stovren od vatre,zasto ce ga kaznjavati vatorm???? Profesor ustade i opali mu samar. Ovaj se prepade, sta bi? Kaze profesor,to je odgovor, jel jasan? Kaze ucenik nije! Profesor ga pita, vidite, vi niste sigurni da postoji bol, ali ga eto ipak osjecate sto je odgovor na prvo pitanje, a ujedno i na drugo. Kaze ucenik "kako na drugo", pa vidite, iako je vas obraz napravljen od mesa kao i moja ruka, ona je ipak vama nanjela bol!!!!
Svakome je jasno ko sta propagira ovdje i sta zeli i koji ima skriveni i javni cilj,stoga...
@optimus prime: "Ali posto je vjerska logika ustvari totalno nelogicna nema potrebe da iznosim jos hejbet primjera zasto je legenda o Nuhu neistinita."
Kakav je ovo termin "vjerska logika"? Da nije mozda do tebe? Malo si pretjerao...Zasto si onda ovdje ako imas ono sto mi nemamo, a to je osnovno znanje i zdrav razum? Sto ces s nama,malom rajom? Ne kontam...
Meni je drago da ja nikog nisam uvrijedio niti sam ciju vjeru obezvrijedio. Poenta dijaloga jeste da se iznadze najbolje rjesenje neke teme,ali ovdje niko nije otvoren niti zeli da razgovara.
Usput, pocet cu sumnjati u administratore koji ovo sve citaju kao neke "nadredzene", jer ovdje mnogi vrijedzaju vjerske principe i pripadnosti kao i pojedince i njihove licnosti, sto prolazi nekaznjeno...
eto,toliko...
laku noc
Ne ide tako tumacenje tog ajeta uopste! Ti sad ovdje zelis, kao i ovaj prethodnik kojeg si citirao, da dokazes da je Kuran rekao neistinu ili sta!?!?!?!?!

Dakle, zemlja je ucinjena rasprostranjenom (sirokom,ravnom,gostoprimivom za ljude i zivotinje gdje svako moze da nadze dio i kutak za sebe i da sve/svi zive tu u miru i harmoniji)
a to da je zemlja okrugla, jasno je u sljedecem ajetu:(79- An-Nazi’at, 30)

stoga,molim te, prije nego se bilo ko od nas usudi da tumaci Boziji govor, Bozije rijeci, rijeci Svevisnjeg, neka se dobro preispita prije nego nesto napise.
Za ostale darwiniste ajet:
Da li su oni bez Stvoritelja stvoreni ili su oni sami sebe stvorili? (Et-Tur, 35).
@aurora.
Moram ti reci da je svima ovdje jasno sta pokusavas i zelis. Blago tebi. sto se tice tvog pitanja oko izmjena Biblije,nama muslimanima je naredzeno da postujemo SVE POSLANIKE I SVE KNJIGE prije Kurana. Sve je to ISTA Bozija rijec. To bi sama vidjela da si citala Kuran kroz mnoge ajete. A sto se tice ovog sto Iceman govori, to je istina. Muslimani vjeruju da je Isa a.s Poslanik bas kao i Muhamed a.s a ne da je Bog/Boziji sin. Navedeno i sama biblija potvrdzuje:
Prvo ovo je izvor: http://www.hbk.hr/biblija/pregled.php?odabir=Niv
Po Ivanu 17:3:
3 A ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i koga si poslao - Isusa Krista. 4 Ja tebe proslavih na zemlji dovršivši djelo koje si mi dao izvršiti.
Po Marku: 12:29 Isus odgovori: "Prva je: Slušaj, Izraele! Gospodin Bog naš Gospodin je jedini. 30 ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, i iz sve duše svoje, i iz svega uma svoga, i iz sve snage svoje!" 31 "Druga je: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Nema druge zapovijedi veće od tih." 32 Nato će mu pismoznanac: "Dobro, učitelju! Po istini si kazao: On je jedini, nema drugoga osim njega.
Po Mateju: 27:46 O devetoj uri povika Isus iza glasa: "Eli, Eli, lema sabahtani?" To će reći: "Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?"
Sin Boziji, se ovdje ne misli na bukvalno Bozijeg sina, mada velika vecina to tako shvata i prihvata, vec se pod time misli da je to dobar covjek, dakle sin Boziji=dobar covjek sto se potvrdzuje i slijedecim:
Evanđelje po mateju: 5:9 Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!
44 A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone 45 da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima.
"Otac" ima preneseno značenje nikako to nije fizički biološki otac kao kod ljudi.
Da, Bozije knjige prije Kurana su kroz vrijeme od strane mnogih bile modificirane i promjenjene.Konkretno, sama cinjenica da mnogi propagiraju trojstvo,uprkos gore citiranom ti je dovoljan dokaz. u vjeri cistoj nema posrednika.
@evolucija/darwin
Ja se u ovoj diskusiji nisam pozivao ninakakve autore, nisam nikog od istih citirao, vec sam isao nekim normalnim razmisljanjem kroz postavljanje pitanja, kako sebi,tako i drugima, pitanja tipa:
-kako je moguce da nesto sto je prosta forma/oblik, vremenom skonta da mu trebaju cula za obitavanje u spoljasnjem svijetu, te da za ista dizajnira receptore za koje znamo svi da su izrazito slozeni i kompleksni? kako ce takvo stvorenje vremenom evoluirati u nesto ovako prekrasno (ovo su moji pauni,danas ih slikao,moja dva druga,pa zar ne bih bio veliki nepravednik na Boga pa da kazem da su oni nastali nekom slucajnoscu)

Postavljam sebi pitanja tipa, kako je moguce da nema greske u stvaranju, odakle stvorenjima krv, sta je buduca forma covjeka?
@nauka
nauka je tu da potvrdi vjeru i obratno. Ne valja ako nije ovako. Kuran nema problema s ovim.
pa eto procitajte samo JEDNOM: http://www.quranmiracles.com/BOSANSKI/
@uroborus
ne nude kreacionisti nista i to je smijesno sto govoris. Nudi sam Tvorac, poziva te da otvoris oci i da pogledas sve oko sebe. Ne moras citati napisanu knjigu (Kuran), ti citas otvorenu knjigu (priroda,svemir,biljke,insekti,zivotinje).
svako lafe za sebe pa tako i ja i ti. Svaka prica ce uvijek imati 2 strane sto i jeste mudrost, ako me razumijes. Ljeposta je u raznolikosti ali covjek je odgovoran sta odabere. Ti si ocigledno za ove price:
Dosao student kod profesora i pita ga sljedeca pitanja: ako postoji Bog, pokazi mi ga, ako je dzavo stovren od vatre,zasto ce ga kaznjavati vatorm???? Profesor ustade i opali mu samar. Ovaj se prepade, sta bi? Kaze profesor,to je odgovor, jel jasan? Kaze ucenik nije! Profesor ga pita, vidite, vi niste sigurni da postoji bol, ali ga eto ipak osjecate sto je odgovor na prvo pitanje, a ujedno i na drugo. Kaze ucenik "kako na drugo", pa vidite, iako je vas obraz napravljen od mesa kao i moja ruka, ona je ipak vama nanjela bol!!!!
Svakome je jasno ko sta propagira ovdje i sta zeli i koji ima skriveni i javni cilj,stoga...
@optimus prime: "Ali posto je vjerska logika ustvari totalno nelogicna nema potrebe da iznosim jos hejbet primjera zasto je legenda o Nuhu neistinita."
Kakav je ovo termin "vjerska logika"? Da nije mozda do tebe? Malo si pretjerao...Zasto si onda ovdje ako imas ono sto mi nemamo, a to je osnovno znanje i zdrav razum? Sto ces s nama,malom rajom? Ne kontam...
Meni je drago da ja nikog nisam uvrijedio niti sam ciju vjeru obezvrijedio. Poenta dijaloga jeste da se iznadze najbolje rjesenje neke teme,ali ovdje niko nije otvoren niti zeli da razgovara.
Usput, pocet cu sumnjati u administratore koji ovo sve citaju kao neke "nadredzene", jer ovdje mnogi vrijedzaju vjerske principe i pripadnosti kao i pojedince i njihove licnosti, sto prolazi nekaznjeno...
eto,toliko...
laku noc
- de fakto
#493 Re: Krah Darwinizma
[quote="Mustafapasa"]@kornholio

Evo ja pogledah ajet, pa mi nije jasno zasto po dva para......zar nije bio dovoljan po jedan par

Evo ja pogledah ajet, pa mi nije jasno zasto po dva para......zar nije bio dovoljan po jedan par
-
Mustafapasa
#494 Re: Krah Darwinizma
Iz istog razloga sto ti umjesto jednog imas dva oka ili sto imas deset prstiju a ne 6...de fakto wrote:Mustafapasa wrote:@kornholio
STVARANJE U PAROVIMA
Neka je hvaljen Onaj koji u svemu stvara parove: u onome što iz zemlje niče, u njima samima, i u onome što oni ne znaju!
(36- Ya-sin, 36)
Riječ 'ezvadž', koja se spominje u ajetu znači 'par, supružnik'. U citiranom ajetu navedena su tri primjera stvaranje u parovima:
1. Parovi koji niču iz zemlje, dakle biljke koje imaju muške i ženske izdanke.
2. Stvaranje ljudskih parova, muškarca i žene. Neki smatraju da se pod ovim podrazumijeva i postojanje nekih oprečnih osobina u ljudskom karakteru kao što su hrabrost/kukavičluk, ljubav/mržnja, darežljivost/škrtost i sl.
3. Nepoznati parovi. U vrijeme objavljivanja Kur'ana o stvaranju u parovima bilo je vrlo malo poznatog. U poglavlju koje slijedi najviše ćemo se pozabaviti ovom posljednjom vrstom parova.
OTKRIĆE KOJE JE DONIJELO NOBELOVU NAGRADU
Atom leži u osnovi svake materije u svemiru. Izučavanje ovog najmanjeg dijela može nam dati predstavu o stvaranju svega u parovima. Ako se u ovom najsitnijem dijelu materije nalaze parovi, onda je sve stvoreno u parovima, obzirom da je sve u svemiru stvoreno iz ove čestice.
Što su se više produbljavale analize atoma, ustanovljavalo se da atom nije sačinjen samo od protona, neutrona i elektrona, već da posjeduje mnogo kompleksniju, precizniju i savršeniju građu. Čak i najsitnije čestice atoma stvorene su u parovima:
- Naspram protona nalazi se anti-proton.
- Naspram elektrona pozitron.
- Naspram neutrona anti-neutron.
Otkriće da je materija stvorena u parovima jedno je od najbitnijih otkrića fizike. Engleski naučnik, Paul Dirac, je za svoja otkrića na ovom polju 1933. godine dobio Nobelovu nagradu za fiziku. Diracovo otkriće, poznato pod nazivom 'parite', otvorilo je put do otkrića da materija svoj par u anti-materiji.
Precizni proračuni Uzvišenog Tvorca također su vidljivi kod preciznog određivanja broja protona, elektrona, neutrona i njihovih pariteta prilikom stvaranja svemira. Uzmimo za primjer elektron i njegov paritet pozitron. Kada se to ujedini, nastaje energija. Ako naspram 10 jedinica elektrona bude 15 jedinica pozitrona, 10 jedinica elektrona i 10 jedinica pozitrona će nestati, a ostat će 5 jedinica pozitrona. U slučajevima kada njihov broj bude isti, pojavljuje se energija, a nestaje i elektrona i pozitrona. Da bi, dakle, održali svoje postojanje, i protoni i elektroni i neutroni brojčano moraju biti nadmoćniji od svojih pariteta. Pri tome je, isto tako, veoma bitna i brojčana ravnoteža između elektrona, protona i neutrona. Ilustracije radi, da je broj elektrona manji od protona, ne bi postojao život.
Naše postojanje je, dakle, bilo moguće jedino nakon ovakvih krajnje preciznih proračuna. Da je samo jedna od hiljada mogućih detalja prepušten slučajnosti, danas ne bismo postojali. Postojimo zahvaljujući tome što je naš Stvoritelj obaviješten o svemu, što sve kontrolira Svojom neograničenom moći.
DOPRINOS JEDINSTVU RAZLIČITOSTI
Kao što smo i prethodno istakli, jedini razlog zbog kojeg se skreće pažnja na naučne fenomene u Kur'anu nije činjenica da takve stavove nije bilo moguće iznijeti na osnovu znanja kojim su raspolagali ljudi iz vremena Muhammeda, a. s. Nesumnjivo, i to je veoma bitno. Međutim, isto tako je veoma bitno da, analizirajući naučna saznanja koja se spominju u ovim ajetima, uočimo savršenstvo Allahove moći, umjetnosti, znanja i kreacije.
Naprimjer, veoma je bitno što, analiziranjem kur'anskih riječi da je svemir stvoren i jedne cjeline (iznijeli smo to u 2. poglavlju: 30. ajet 21. kur'anskog poglavlja ''Al-Anbiya'''), dolazimo do zaključka da Kur'an ne može biti ljudska riječ, da niko iz doba Muhammeda, a. s., nije mogao znati tu činjenicu. Međutim, veoma je bitno znati i to da ova činjenica ukazuje na dokaz da je Allah, dž. š., stvorio materiju i svemir, da je Uzvišeni Tvorac stvaranje svemira izveo sračunato, s određenim ciljem i sa velikom moći. Iz tog razloga, pišući ovu knjigu, nastojimo, ne odvajajući jedno odrugoga, ukazati kako na postojanje naučnih fenomena u Kur'anu, tako i na činjenicu da ti naučni fakti ukazuju na Allahovo postojanje, moć, umjetnost i veličanstvo. Ukratko, za nas je, koliko postojanje kur'anskih fenomena, isto toliko bitno i ono na što nas rečeni fenomeni navode: da razmišljamo o ajetima koji iznose ove fenomene.
Posebnu pažnju trebali bismo obratiti na kur'anski stav koji nas poučava da je materijalni svemir stvoren u parovima. Apsolutno je bilo nemoguće da je, u periodu kada je objavljen Kur'an, neko znao da je svemir stvoren u parovima i da je to igralo kritičnu ulogu. Ova tačka je veoma bitna. Međutim, isto toliko su bitne i fascinirajuće vidljive fantastičnosti, od centrifugalnih i centripetalnih sila do ravnoteže između protona i anti-protona, neutrona i anti-neutrona. Baš zato što nam kur'anski ajet skreće pažnju na stvaranje u parovima, ne samo zbog toga da bismo se uvjerili u fenomen Kur'ana, već da bismo se jednovremeno zamislili nad svim ovim stvaranjima u parovima i da shvatimo fantastičnosti u Allahovom stvaranju.
Značaj stvaranja u parovima produbio se i otkrićem kvarkova u protonima i neutronima.
Prilikom laboratorijskih istraživanja ustanovljeno je da se i kvarkovi, a i leptoni (druga vrsta subatomskih čestica) pojavljuju u parovima. Nakon otkrivanja kvarkova "Up", "Down", "Charm" i "Strange", otkriven je i kvark nazvan ''Botton''. Naučnici su, fascinirani spoznajom da je sve stvoreno u parovima, kvarku ''Top'' nadjenuli ime prije nego što je i otkriven. Maja 1994. godine časopis Time na naslovnoj strani donosi vijest o pronalasku kvarka ''Top''.
U istraživanjima sprovedenim u laboratoriji Fermi u SAD-u otkriven je kvark ''Top'', koji predstavlja paritet kvarku ''Botton''.
Sve što je stvoreno u parovima jeste u službi održavanja općeg poretka u svemiru. Kvarkovi ''Up'' i ''Down'', ni protoni i anti-protoni, a niti pozitivne i negativne naelektriziranosti u svemiru ne predstavljaju svjesne entitete. Svi navedeni sračunato uređeni sistemi stvoreni su u mikrosvemiru, što, opet, omogućava postojanje galaksija, zvijezda, planeta, biljaka, životinja, ljudi. Parovi suprotnih sila i suprotnih čestica duguju svoje postojanje Vrhovnoj moći.
Šaroliki i ljupki svemir utemeljen na postojanju oprečnih sila isključuje mogućnost haosa. Ko god da je taj koji je sve stvorio i odredio konačni cilj svemu, bio je Onaj koji je stvorio oprečne sile i čestice u parovima i stavio ih u službu tako da svoju službu obavljaju u harmoničnom jedinstvu sve dok se ne dostigne konačan cilj. Onima koji razmišljaju, dokaz je jasan.
I od svega po par stvaramo da biste vi razmislili!
(51- Az-Zariyat, 49)
- de fakto
#495 Re: Krah Darwinizma
uh, matematika mi izgleda nije jača strana. Po mome par znači dvoje, a dva para je već četvero.
Moje pitanje je glasilo zasto po dva para??? Piše li to igdje
-
Mustafapasa
#496 Re: Krah Darwinizma
http://www.ishodiste.com/index.php?opti ... &Itemid=32de fakto wrote:uh, matematika mi izgleda nije jača strana. Po mome par znači dvoje, a dva para je već četvero.
ako imamo jedan par kod biljaka, onda ces dobivati uvijek iste potomke. Dok ako vec imas dva para,postoji mogucnost kombinacija prilikom oprasivanja...
Spol kod biljaka
On spušta s neba kišu!" - Samo Mi dajemo da uz njenu pomoć u parovima niče bilje raznovrsno.
(Kur'an;20- Ta-ha, 53)
...i od svakog ploda po par, muško i žensko, dao.
(Kur'an;13- Ar-Ra'd, 3)
U 11. poglavlju knjige vidjeli smo da je Uzvišeni Allah u svemiru sve u parovima stvorio, te smo analizirali ajete koji govori o tome. Stvaranje biljaka u parovima je u Kur'anu posebno istaknuto.
U istraživanjima sprovedenim nad biljkama ustanovilo se da i kod biljaka postoje spolovi i da se razmnožavanje biljaka odvija spolnim putem. U vrijeme Pejgambera biologija nije bila razvijena nauka. Nije se znali detalji o razmnožavanju biljaka, kao ni uloge muških i ženskih faktora u tom razmnožavanju. Veoma je interesantno što je prije 1400 godina Kur'an skrenuo pažnju na stvaranje biljaka u parovima.
Kod biljaka sjemenarki i cvjetnica postoje muške i ženske oplođavajuće ćelije. Obje ove čelije proizvode muški i ženski organi koji se nalaze u sredini cvijeta. U nabubrenom dijelu ženskog organa, zvanom plodnica, nalaze se male i okrugle sjemenčice, a u njima ženske ćelije razmnožavanja. Muške ćelije razmnožavanja skrivene su u cvijetnom prahu, koji se proizvodi u prašniku muškog organa. Kada se polen vjetrom ili uz pomoć životinja prenese s cvijeta na cvijet, određena količina polena ostaje zalijepljena na vrhu ženskog organa. Kasnije se čestice polena niz vratić spuštaju dolje da bi, kroz usku cjevčicu, doprle do sjemenčica u plodnici. Muške ćelije za razmnožavanje također prolaze kroz ovu cjevčicu i spajaju se sa ženskim ćelijama u sjemenčicama. Spajanje muških i ženskih ćelija za razmnožavanje naziva se osjemenjivanje ili oplodnja. Iz oplođenih sjemenčica razvija se sjeme, a iz sjemena nova biljka.
IZVANREDAN SKLAD U BILJKAMA
Postoji na stotine hiljada vrsta biljaka: od biljaka veoma male visine do onih ogromnih poput kalifornijskih sekvoja, visokih oko 90 metara. Kod svih biljaka, koje se spolno razmnožavaju, muški i ženski organi stvoreni su sa međusobno različitim odlikama, a i na mikronivou ovi organi posjeduju jednu savršenu i kompleksnu strukturu.
Stotine hiljada ženskih i stotine hiljada muških organa, u stotinama hiljada vrsta stvoreni su u međusobno skladnom obliku. Ovaj sklad je veoma precizan, poput šifre koja mora biti odgovarajući da bi mogla otvoriti određenu kasu. Da u svakoj biljci nije kreiran ovaj sklad, nijedna od njih ne bi mogla postojati. Održavanje biljke u životu nemoguća je bez ovih organa. Nedostatak jednog od njih ili mali neskad između njih, doveo bi do izumiranje te biljne vrste. Stoga, ovi organi moraju istovremeno postojati na istoj biljnoj vrsti, na potpun i savršen način. To je dokaz kako je Stvoritelj sve savršeno kreirao i kako ni u čemu ne može postojati ni najmanja slučajnost ni proizvoljnost.
Ako se jedna veoma kompleksna šifra dadne stotinama hiljada puta i ako se stotine hiljada kasa uvijek otvori, može li to biti rezultat proizvoljnosti i slučajnosti?
Muški i ženski organi biljaka i ono što je potrebno za spajanje ovih organa mnogo je kompleksnije od šifre koja je potrebna za otvaranje najkompleksnijeg sefa na svijetu. Povrh toga, spolovi biljaka i oplodnja u vezi s time samo je jedan zanimljiv detalj u čudesnom svijetu biljaka. Svaka biljka sa svojom izvanrednom građom ukras je svijeta, dio ekološkog sistema i fenomen stvaranja.
-
Mustafapasa
#497 Re: Krah Darwinizma
A sada pitanje za tebe:de fakto wrote:uh, matematika mi izgleda nije jača strana. Po mome par znači dvoje, a dva para je već četvero.
zasto ti imas dva oka, s prednje strane, u istoj ravni, formirana i koncipirana tako kako jesu, sa opsegom gledanja od 90stepeni?
- arte.fakt
#498 Re: Krah Darwinizma
pa kud ce veca bajka od te da sve nastalo samo od sebe i sve opet ispalo savrseno ...cartman wrote:arte.fakt wrote:pa jarane ta teorija je jos uvijek samo teorija ...uroborus wrote:
Čovjeće, primjetišli ti svoju VLASTITU nedorečenost![]()
al kako ti ne shatas da religija nije cak ni teorija, vec priche,bajke i basne?
- PRO testant
#499 Re: Krah Darwinizma
Iz kojeg ili kojih razloga uopšte tu specifičnu knjigu smatraš vjerodostojnim mjerilom?aurora313 wrote:..."Priznajem da imam problem sa onima koji se doslovno drže Knjige i šta u njoj stoji. Ja prihvatam da u istoj mnogi traže pa onda ‘vide’ neku vrstu savršenstva stvaranja, jakih moralnih poruka, ohrabrenja ili neku logičnu harmoniju. Ako tu vjernici uspiju da nađu određenu ravnotežu življenja i unutarnje spokojstvo koje ne nanosi problem drugima, onda mi to izgleda potpuno prihvatljivo. Meni je opet logično da preispitujem takve i slične postavke, ideje, i ‘dokaze’ koji su sročeni prije par milenija i potiču iz tradicionalnih predanja prepričavanih oko plemenske vatre onih koji su živjeli u drugačijim predjelima i pod drugačijim uslovima od mojih predaka. Dakle priče koje su kasnije sastavljane u pisanoj formi, te tako prerađene predočene kao istinite.arte.fakt wrote: cuj ja nemoguc , sve dok gledas sa visine i sa prezirom na ljude koji su vijernici ti i ja nemamo sta diskutovat. de malo poradi na odnosu prama ljudima , bolje ce ti biti ...haman u skolama vise ne uce kulturi i postovanju ...
Naravno, o misteriji i čudotvorstima u religijama se izgleda ne može ni diskutovati jer ih je sugerisala, izgovorila ili samo potvrdila neka viša sila, od koje—na moju veliku žalost—već par hiljada godina nema ni traga ni glasa. To opet dozvoljava pojedincu da si pruži vlastita tumačenja kada recimo dođe do zemljotresa, vulkanske erupcije, poplave, nesreće u rudniku i sličnih krupnih nedaća. Takav događaj za vjernike nema nikakvu znavstvenu vezu oko mogućih tektonskih poremećaja ili klimatskih promjena, nego se isti individualno tumači kako se bliži kraj našeg grešnog načina življenja na ovom svijetu. On ipak dolazi! Nikada ne pitaju zašto je Bog prestao da se pojavljuje ili izdaje nove odredbe, jer tako nešto je protiv njihovog programiranog načina mišljenja gdje Svemogući sve zna, i zato samo On može o tim stvarima da odlučuje. A kako se duboki vjernici približavaju kraju svog prirodnog ciklusa života, time zemljotresi, vulkani, ratovi, ili padovi vlada postaju sve jači ‘dokazi’ da time Jehva ili Mesija šalju poruke o našim kolektivnim grijehovima koje samo pravi vjernici mogu da shvate, kao i to da im stiže konačna nagrada za beskrajne molitve i odricanja...
Oko svih gornjih čuda, misterija i sličnog, nikako ne mogu da prihvatim to da vjernici—očito po samoj vjerskoj logici stvari—odbijaju da priznaju evoluciju. Svi koji javno brane kreacionizam su za mene prešli u neko mentalno skučeno stanje, i to bez obzira da li su u to potpuno ubijeđeni, ili samo žele da u diskusiji sa drugima pišaju uz vjetar. Jeste, postoje okamenjeni ostaci čudnih životinja, ali za iste ‘nema dokaza’ da su postojale prije ljudi. Jeste, dinosaurusi su nekada hodali po zemlji, ali ‘čuli smo’ da su uz njihove tragove otkriveni i tragovi stopala ljudi. I tako u nedogled. Nemam nikakvu namjeru da iznosim daljnje razloge ili primjere za ovo obzirom da je evolucija dokazana. Čak su je i tvrdokorni američki vjernici morali konačno da prihvate (vidi link), pa mi je glupo dalje gubiti vrijeme i slušati naglabanja priučenih kreacionista..."
http://www.nevandjelje.com
Kako je samo ta knjiga mjerilo? (jer takav dojam stičem) A ostale koje govore o drugim temama i aspektima nisu?
Zašto je mješanje mitoloških bića i priča, sa stvarnom osobom iz istorije, i njegovim djelima, toliko prihvatljivo u odnosu na priče stvarnih svjedoka u vezi te ličnosti?
Ne razumijem, zašto je NEVAGELJE kao knjiga toliko privlačna i apelirajajuća u odnosu na jednog Yancija ili Hebermasa (i njima sličnih) koji su se barem potrudili da u istoriji potraže i pogledaju relwvantne dokaze u vezi Isusa, i onda nešto napišu o tome.
Zašto se zanemaruju VANbibliski zapisi o Isusu, i pri tome negira negovo stvarno postojanje.
Zašto misliš da je neko samo imao na umu "TEORIJU ZAVJERE" i nešto u tom kontekstu kada je pisao Evanđelja?
... ??
Toliko pitanja koja bi trebala da si postaviš, mada neznam da li ih u stvari i čuješ? I to je ono što je najzačuđujuće.
- cartman
#500 Re: Krah Darwinizma
pa ko je reko da je sve samo tako nastalo? ti si fakat malo... spor u zakljuchcimaarte.fakt wrote:
pa kud ce veca bajka od te da sve nastalo samo od sebe i sve opet ispalo savrseno ...