http://img704.imageshack.us/img704/2636 ... olnici.jpg
"Dnevni avaz", 09.03.2010.godine
Moderator: anex

Naravno da Vas je "jeza obuzela", naslov teme je takav...John Sina wrote:Nakon što sam pročitao sva vaša iskustva , neka me jeza obuzela a i strah...
Ipak sjetih se svog iskustva pa rekoh sebi nije sve tako crno...nadam se...
...Dočekala me mlada doktorica, kad sam je ugledao razorčarao sam se , rekoh neki početnik...ali sam se jako iznenadio ozbiljnošću i ljubaznošću.Brzo je primila mog oca jer je imao moždani udar, uradila Ct, smjestila ga i nakon toga i liječila kada je iz intenzivne prešao na odjeljenje i svo vrijeme je bila jako korektna.Primjetio sam da je uvijek nasmijana sa pacijentima , brine se o njima, jako je strpljiva,svi je vole , pacijenti iz sobe gdje je otac ležao kažu blago njemu što ga ona vodi (dr Melita Tirić )..Rijetka osoba koja je pravi doktor kakvog svi zamišljamo da treba da bude, ali ih ipak ima.Nakon sto sam se nagledao svega i svacega, a bogami i ludih doktora a još gorih sestara iapk milsim da nisu svi isti.A mora se priznati da rade u teškim uslovima i lošoj organizaciji ali ima i pacijenata svakakvih...

Zasto je to vazno?DoctorSa wrote:Mene samo zanima šta ste Vi po zanimanju?
nevenkagaragic wrote:Zasto je to vazno?DoctorSa wrote:Mene samo zanima šta ste Vi po zanimanju?
Tehnika-gradjevinska.
A sto se toliko uzbudjujete DOKTORE? Sami ste birali poziv, zar ne?DoctorSa wrote:nevenkagaragic wrote:Zasto je to vazno?DoctorSa wrote:Mene samo zanima šta ste Vi po zanimanju?
Tehnika-gradjevinska.
I građevinari nisu korumpirani???? Da li oni vode računa o ljudskim životima kad i korumpiraju i kad potpišu da je neka zgrada koja se gradi tehnički izvodiva??
Zapita li se neko onda koliko tu ljudi živi, koliko ih može nastrada? A da ne govorim o ovim novim SLINAVIM zgradama koje se prave, a sve zadovoljavju uvjete gradnje.
I svi kukate na ljekare, kako su korumpirani, a niko nije kukao kad sam ja i večina mojih prijatelja koji su učili, a ne kupovali ispite....ljeto na +50 provodili kuči i učili....dok su se pravnici, ekonomisti i ostali brčkali po moru....i niko se nije sažaljevao što naš faks traje 2 godine više, i što nakon toga svega moramo da specijaiziramo dodatnih 4, i da čitav život učimo...al dobro je ljekarima pa oni imaju 1200 platu....ma extra. Vi kad završite s poslom idete kući odmarati, a mi minimalno (ako želimo da se usavršavamo) sat vremena dnevno provodimo uz knjigu ili ponavljamo, jer svaka se materija zaboravlja.
Radimo nočne dežure koje traju 24h, a vi ? od 9 - 16 sa slobodnim vikendima. Da vas ja vidim jedan dan kad je ljekar dežurni 24h i kad mu u 23-em satu dodje težak pacijent kojeg mora da vodi u salu. Onda radi i 24+h. Dok se kancelarijski radnici naredaju ispred magnenog čitaća desetak minuta ranije čekajući 16:00 da bi im se očitalo radno vrijeme. Pitam se da li bi oni mogli da nastave da rade istim tempom još dvije smjene?
Nisu građani krivi što su ljekari korumpirani, već sistem i društvo. Ja imam prijatelja koji lijepi plakate po gradu za 1200 sa završenim zanatom.....NO COMMENT !
DoctorSa wrote:Ja za razliku Vas, nemam vremena, da režem novine i skeniram....iskoristim to vrijeme, za pročitati novosti i metode lijecenja
KO vas tjera da dajete???? Naručite se i dadnu vam termin za par mjeseci, želite preko reda i dajete novac. Zapitate li se da i vi samim tim činite nešto loše,a šta to???? Pa zbog takvih kao što su ti koji žele da dođu ranije liste čekanja su vece. I samim tim kad platite da dodjete preko reda, vi nekome produzujete vrijeme da dodje na red. Da sve ide regularno cekanje bi bilo max mjesec dana, al naravno balkancima je i to previse, pa se zato ovako desava.MAN-lion's coach wrote:A ko je dio tog famoznog društva tog kojeg navodite?Između ostalog građani.DoctorSa wrote:
Nisu građani krivi što su ljekari korumpirani, već sistem i društvo. Ja imam prijatelja koji lijepi plakate po gradu za 1200 sa završenim zanatom.....NO COMMENT !
I jesu građani krivi.Ne treba doktorima davati.Da svi prestanu tutkati u džep možda bi prestali srati.
Svi oni koji dokotrima guraju u džep da im se smiluju za termin na šalteru.
Koliko god da rade trebaju prestati biti drski i bezobrazni.To nije opravdanje za posao kojim se bave tj. njegovu težinu.
duboka_misao wrote:DoctorSa wrote:Ja za razliku Vas, nemam vremena, da režem novine i skeniram....iskoristim to vrijeme, za pročitati novosti i metode lijecenja
naje*ali smo mi grupno ako se ti usavrsavas po forumima.
Nazalost, nisam nikada davala mito...DoctorSa wrote:KO vas tjera da dajete???? Naručite se i dadnu vam termin za par mjeseci, želite preko reda i dajete novac. Zapitate li se da i vi samim tim činite nešto loše,a šta to???? Pa zbog takvih kao što su ti koji žele da dođu ranije liste čekanja su vece. I samim tim kad platite da dodjete preko reda, vi nekome produzujete vrijeme da dodje na red. Da sve ide regularno cekanje bi bilo max mjesec dana, al naravno balkancima je i to previse, pa se zato ovako desava.MAN-lion's coach wrote:A ko je dio tog famoznog društva tog kojeg navodite?Između ostalog građani.DoctorSa wrote:
I jesu građani krivi.Ne treba doktorima davati.Da svi prestanu tutkati u džep možda bi prestali srati.
Koliko god da rade trebaju prestati biti drski i bezobrazni.To nije opravdanje za posao kojim se bave tj. njegovu težinu.
Uostalom to se nikad neče iskorjeniti:) Uvijek će se davati, tako da doktori niti su srali niti će srati:) Na klinikama postoji sistem, dežurni ljekar prima pacijenta i vodi ga cijelo vrijeme. Pa sad kod kojeg upadnete boljeg ili lošijeg. Međutim svako za sebe želi boljeg......a sve što je dobro je i skupo. A kako postati dobar? Seminari, usavrsavanja, kongresi, koje ljekar sam placa. Ako ima love ide, ako nema, ide na ona koja su finansirana....tako da prosto jednostavno, on plati da bude bolji, vi platite da imate boljeg
Vi gledate samo s jedne strane fakte. Ja gledam s obje strane. Bio sam i ja pacijent, i moja porodica, prolazio kroz sve i svasta.......ali znam i sve krioz šta ljekar prođe da bi postao ljekar. Ono kroz šta sam ja prošao je neopisivo. Jer dok drugi zavrse fax u 23 godini, mi i to u roku zavrismo u 25-26, plus staž i specijalizacija koji nisu sigurni da ćemo dobiti odmah dovedu do toga da sa školovanjem "završimo" u 31-32 godini, i opet nastavljamo sa subspecijalizacijama.....
samo da radis svoj posao u svoje radno vrijeme kako treba, al ja nemam tih paraDoctorSa wrote:duboka_misao wrote:DoctorSa wrote:Ja za razliku Vas, nemam vremena, da režem novine i skeniram....iskoristim to vrijeme, za pročitati novosti i metode lijecenja
naje*ali smo mi grupno ako se ti usavrsavas po forumima.
šta po tebi to mi moramo da živimo u bolnici i budemo robovi pacijenata?
a sto ne otvorite svi privatne prakse pa zivite na osnovama konkurencije, a ne na drzavnim jaslama koje mi svi placamo? a ne, ljepse je sjediti na 2 stolice, ili mozda samo na jednoj, drzavnoj, i uzimati ko u privatnoj praksi! ja definitivno smatram da su ljudi koji trpaju u dzepove tebi i slicnima krivi za situaciju u zdravstvu kakva jeste! s druge strane mislim da bi puno bolja alternativa bila da vas sacekuju po mracnim sokacima i batinaju, ali nazalost, tu prevladavaju emocije, i briga za zdravlje svojih najmilijih! FUJ!DoctorSa wrote:KO vas tjera da dajete???? Naručite se i dadnu vam termin za par mjeseci, želite preko reda i dajete novac. Zapitate li se da i vi samim tim činite nešto loše,a šta to???? Pa zbog takvih kao što su ti koji žele da dođu ranije liste čekanja su vece. I samim tim kad platite da dodjete preko reda, vi nekome produzujete vrijeme da dodje na red. Da sve ide regularno cekanje bi bilo max mjesec dana, al naravno balkancima je i to previse, pa se zato ovako desava.MAN-lion's coach wrote:A ko je dio tog famoznog društva tog kojeg navodite?Između ostalog građani.DoctorSa wrote:
Uostalom to se nikad neče iskorjeniti:) Uvijek će se davati, tako da doktori niti su srali niti će srati:) Na klinikama postoji sistem, dežurni ljekar prima pacijenta i vodi ga cijelo vrijeme. Pa sad kod kojeg upadnete boljeg ili lošijeg. Međutim svako za sebe želi boljeg......a sve što je dobro je i skupo. A kako postati dobar? Seminari, usavrsavanja, kongresi, koje ljekar sam placa. Ako ima love ide, ako nema, ide na ona koja su finansirana....tako da prosto jednostavno, on plati da bude bolji, vi platite da imate boljeg
Vi gledate samo s jedne strane fakte. Ja gledam s obje strane. Bio sam i ja pacijent, i moja porodica, prolazio kroz sve i svasta.......ali znam i sve krioz šta ljekar prođe da bi postao ljekar. Ono kroz šta sam ja prošao je neopisivo. Jer dok drugi zavrse fax u 23 godini, mi i to u roku zavrismo u 25-26, plus staž i specijalizacija koji nisu sigurni da ćemo dobiti odmah dovedu do toga da sa školovanjem "završimo" u 31-32 godini, i opet nastavljamo sa subspecijalizacijama.....
Molim vas, recite da ovo niste ozbiljno napisali...DoctorSa wrote:MAN-lion's coach wrote:DoctorSa wrote:
KO vas tjera da dajete???? Naručite se i dadnu vam termin za par mjeseci, želite preko reda i dajete novac. Zapitate li se da i vi samim tim činite nešto loše,a šta to???? Pa zbog takvih kao što su ti koji žele da dođu ranije liste čekanja su vece. I samim tim kad platite da dodjete preko reda, vi nekome produzujete vrijeme da dodje na red. Da sve ide regularno cekanje bi bilo max mjesec dana, al naravno balkancima je i to previse, pa se zato ovako desava.
Svašta...DoctorSa wrote:...A kako postati dobar? Seminari, usavrsavanja, kongresi, koje ljekar sam placa. Ako ima love ide, ako nema, ide na ona koja su finansirana....tako da prosto jednostavno, on plati da bude bolji, vi platite da imate boljeg...
Da si pažljivo čitao, znao bi da nas ima više koji smo pisali o takvim ljekarima, navodili njihova imena i prezimena.DoctorSa wrote: I volio bi da barem neko kaže nešto o onim ljekarima, koji NE uzimaju mito, koji su osječani s pacijentima i koji znaju svoju materiju.