Budizam, religija ili filozofija ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Mishab

#476 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Mishab »

ime_kojeg_nema wrote:Zastita od sebicne zelje u budizmu je svjesnost o zakonu akcije i reakcije tj. karmickom djelovanju. Svako nase svjesno cinjenje (misao, govor, djelo) podlijeze povratnoj reakciji, dobro se vraca dobrim a lose losim po nas.
Pa zar neće upravo svest o posledici da navede čoveka da iz sebičnih interesa čezne za dobrom posledicom i iz kukavičluka ćew da se kloni loših posledica. Zar bi ti mogao da ceniš vernost tvoje supruge koja ti je verna zbog stalne svesti o posledici neverstva, ili korosti vernosti, a ne zato što je iz ljubavi odlučila da ti bude verna?

Prevelika svest kao put spasenja jeste nesvesno prebacivanje odgovornosti izbora sa sebe (svoga htenja) na poznavanje istine o posledicama. Zar nije prirodnije da veća svest dolazi tek kao rezultat prethodnog izbora življenja po manjoj svetlosti? Veća svetlost je zapravo primoravanje sebe da se iz interesa čini što je pravo.
ime_kojeg_nema wrote:Buduci da budizam ne zahtijeva puko vjerovanje vec podstice saznanje na osnovu prakticnog individualnog iskustva (uvid) ...
Ako se oslanjaš na iskustvo, zar nisu u mogućnosti da budeš prevaren iskustvom? Zar nije pravednije i poštenije da na osnovu razuma veruješ u Onoga ko je ljubav, da će učiniti ono što je kao ljubav prirodno da učini? Zar nije neverstvo u Boga logična posledica nepokajanja za zlo, zbog kojeg čovek nema čistu savest i nije zadovoljan Bogom sa kojim je u sukobu, pa kako ne može da Mu veruje, ima potrebu za iskistvom koje bi mu zapravo donelo mir tako što bi ga "odmorilo" od Boga (potrebe za unutrašnjim očišćenjem)?
ime_kojeg_nema wrote:Na osnovu samoposmatranja on se uvjerio u istinitost zakona karme i kloni se negativnih djelovanja (misao, govor, djelo). Isto kao sto niko nece gurnuti ruku u vatru jer zna da ce se opeci tako isto, samo na mnogo suptilnijim nivoima, budista cini sa cjelokupnim svojim djelovanjem.
On dakle ne shvata da je zlo samo po sebi zlo, niti shvata da je dobro samo po sebi dobro, nego je za njega zlo samo zbog posledica, i dobro je dobro samo zbog posledica?! Pa to radi i većina samozvanih hrišćana danas koji se ne kaju za greh, nego samo zbog neprijatnih posledica greha (napetost, nervoza, patnja, sukobi...) i koji traže Boga iz sebičnih interesa (da bi se osećali lepo, prijatno, pravedno), a istovremeno ne shvataju da je greh sam po sebi loš, ni da je Bog sam po sebi dobar. Ako se čovek bavi posledicama, onda se ne kaje za sam greh po sebi, niti izabira ljubav samu po sebi, što znači da on realno ni ne odbacuje greh niti izabira ljubav zaista. ...
Mishab

#477 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Mishab »

ime_kojeg_nema wrote:
Mishab wrote: Kako se oslobađaš od unutrašnjeg nezadovoljstva koje je izvor želje, egoizma, itd?
Mislim da nije unutrasnje nezadovoljstvo izvor zelje i egoizma vec upravo suprotno. Zelja i egoizam su izvor unutrasnjeg nezadovoljstva. Isto tako mislim da ni sve zelje niti svi egoizmi nisu uzrok iste vrste nezadovoljstva, a neke cak uopste nisu izvor nezadovoljstva. Puno je faktora upleteno u tu dijagnostiku i predvidjanje mogucih ishodista zelje, a jedan od jako bitnih je namjera.
Zašto bi neko bio eegoista, nego iz pokušaja da se kroz egoizam zadovolji? To znači da je on nezadovoljan. Da je zadovoljen, zar bi imao potrebu za željom?
ime_kojeg_nema

#478 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

Mishab wrote:Pa zar neće upravo svest o posledici da navede čoveka da iz sebičnih interesa čezne za dobrom posledicom i iz kukavičluka ćew da se kloni loših posledica.
Ne vidim na koji nacin sam to negirao.
Mishab wrote:Zar bi ti mogao da ceniš vernost tvoje supruge koja ti je verna zbog stalne svesti o posledici neverstva, ili korosti vernosti, a ne zato što je iz ljubavi odlučila da ti bude verna?
Ja recimo svoju djevojku iskreno volim ali unatoc tome pozelim i druge zene i to iz ciste pozude... covjek sam od krvi i mesa. Ipak sam joj vjeran, ne zbog toga sto budizam tako nalaze vec sto me prati osjecaj da bi moje varanje nesto narusilo u nasem odnosu. Vjeran sam i zbog toga jer se u zivotu trudim ne dozvoliti nagonima da upravljaju mnome. U svakom slucaju ovisno o okolnostima oprostio bih i nevjeru, desavalo mi se to.
Mishab wrote:Prevelika svest kao put spasenja jeste nesvesno prebacivanje odgovornosti izbora sa sebe (svoga htenja) na poznavanje istine o posledicama. Zar nije prirodnije da veća svest dolazi tek kao rezultat prethodnog izbora življenja po manjoj svetlosti? Veća svetlost je zapravo primoravanje sebe da se iz interesa čini što je pravo.
Ovo sa nesvjesnim prebacivanjem odgovrnosti sa sebe na poznavanje istine o posljedicama uslijed prevelike svjesnosti mi se cini potpuno neutemeljeno, nisam cak ni siguran sta si htio da kazes. Poznavanje istine o posljedicama, svjesnost i izbori koje pravim su dijelovi mojih mentalnih procesa i nema tu nikakvih prebacivanja.
Ne razumijem sta si htio reci time da veca svijest dolazi kao rezultat prethodnog izbora zivljenja po manjoj svetlosti (valjda si mislio na svjesnost).
Sto se tice toga da je veca svjesnost (ukolio si na to mislio) zapravo primoravanje sebe da se iz interesa cini ono sto je pravo slazem se i ne vidim u cemu je problem s tim.
Mishab wrote:Ako se oslanjaš na iskustvo, zar nisu u mogućnosti da budeš prevaren iskustvom? Zar nije pravednije i poštenije da na osnovu razuma veruješ u Onoga ko je ljubav, da će učiniti ono što je kao ljubav prirodno da učini? Zar nije neverstvo u Boga logična posledica nepokajanja za zlo, zbog kojeg čovek nema čistu savest i nije zadovoljan Bogom sa kojim je u sukobu, pa kako ne može da Mu veruje, ima potrebu za iskistvom koje bi mu zapravo donelo mir tako što bi ga "odmorilo" od Boga (potrebe za unutrašnjim očišćenjem)?
Moguce je da budem prevaren iskustvom, za mene i to spada u proces ucenja. Ne znam sta bi i po cemu bilo pravednije i postenije a mozda sam i nezdravog razuma, ali ja ne vjerujem u Onoga ko je ljubav niti smatram da je nevjerstvo u Boga logicna posljedica nepokajanja za zlo. Nisam ni u sukobu sa Bogom, ja jednostavno nemam nikakav dozivljaj Boga. Nije to samo kad je Bog u pitanju, postoje stvari u budistickom ucenju koje isto tako ne dozivljavam ili bolje reci iskustveno ili na neki drugi nacin ne (s)poznajem, pa se toga i ne drzim niti govorim o tome. Naprimjer ne kuzim budisticku kosmologiju ili je bolji da uzmem primjer principa preporodjanja u budizmu. Razumijem ja to intelektualno ali to kod mene jednostavno ostaje na razini tog nekog intelektualnog znanja koje ne smatram dovoljnim da bih ga prihvatio u potpunosti. Naravno, svjestan sam svih svojih trenutnih ogranicenja i nije receno da jednog dana sastavni dio mog znanja nece biti i znanje o reinkarnaciji ili mozda o Bogu. Otvoren sam za sve opcije. U svakom slucaju i ovako ogranicen imam potrebu za oslobadjanjem od nezadovoljstva i unutrasnjim mirom, a od svega sto sam susretao na svom putu budizam mi daje najbolje smjernice i ulijeva najvise povjerenja. Meni ovakvom kakav vec jesam.
Mishab wrote:On dakle ne shvata da je zlo samo po sebi zlo, niti shvata da je dobro samo po sebi dobro, nego je za njega zlo samo zbog posledica, i dobro je dobro samo zbog posledica?! Pa to radi i većina samozvanih hrišćana danas koji se ne kaju za greh, nego samo zbog neprijatnih posledica greha (napetost, nervoza, patnja, sukobi...) i koji traže Boga iz sebičnih interesa (da bi se osećali lepo, prijatno, pravedno), a istovremeno ne shvataju da je greh sam po sebi loš, ni da je Bog sam po sebi dobar. Ako se čovek bavi posledicama, onda se ne kaje za sam greh po sebi, niti izabira ljubav samu po sebi, što znači da on realno ni ne odbacuje greh niti izabira ljubav zaista. ...
Ovdje se necu upustati u komentarisanje dijelom zbog toga sto sam vec napisao da ne vjerujem u Boga, pa samim tim ni u sve sto iz toga proizilazi a na cemu ti baziras ovo svoje misljenje, a jos vecim dijelom zato sto mi se sada vec cini da imas potrebu da dokazujes cije je vjerovanje ispravnije i osudjujes ove i one. Mene to nimalo ne zanima i izlazi iz okvira razjasnjavanja tvog interesovanja za pitanje kako budisti gledaju na sebicnu zelju. Svako dobro.
Last edited by ime_kojeg_nema on 02/03/2011 18:31, edited 1 time in total.
ime_kojeg_nema

#479 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

fatamorgana wrote: @ime kojeg nema, hvala na lijepom i jasnom odgovoru na gornja pitanja, i ja mislim slično kao ti, da nezadovoljstvo
ima korijen u tzv. nižoj prirodi ili kako se u budizmu kaže, da svo uslovno rečeno zlo, potiče iz urođenog neznanja ljudskog bića, avidya na sanskritu, što šustinski znači neznanje, ne-poznavnje vlastite "budičke prirode".
Naravno, ispravnom namjerom, mijenja se potpuno smjer vlastitog djelovanja, mišlju, riječju i djelom, i postavljaju
se temelji za "ozdravljenje" vlastite, individualne karme.
Dobrodošao ponovo na temu!
Hvala za dobrodoslicu i bolje vas nasao. Ispravna namjera, kao i preostalih sedam dijelova puta imaju za mene istu vaznost i trudim se podjednako ih razvijati :)
cartman

#480 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by cartman »

neki dan sam poceo izucavat Osha, slusat njegova predavanja. Ima zanimljiv nacin razmisljanja, i ne mogu rec da se slazem sa svim sto kaze, al lezi mi da ga slusam. Jeste li citali ista od njega?
fatamorgana

#481 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Evo da malo "osvježimo" temu sa ovim videom koji je postavio forumaš cartman na jednoj drugoj temi,
meni lično je zanimljiva, jer govori o mogućim analogijama između budističkog učenja i moderne fizike.
Naravno, nemam namjeru da ovim "pokazujem ili dokazujem" kako je budizam " u pravu", niti želim ustvrditi, da je budizam kao učenje, na bilo koji način "superiorniji" od drugih učenja i vjerovanja, pozz svima!

fatamorgana

#482 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

A za one kojima se eventualno svidi evo i drugi dio:

madner

#483 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by madner »

Kome se svidi ima jos :D
dr.Gonzo

#484 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by dr.Gonzo »

Kome se svidi ima jos
Za smislenu kritiku uvijek ima prostora, ali ako ces stavljati ovakve povrsne gluposti, onda nas postedi :mrgreen:
madner

#485 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by madner »

dr.Gonzo wrote:
Kome se svidi ima jos
Za smislenu kritiku uvijek ima prostora, ali ako ces stavljati ovakve povrsne gluposti, onda nas postedi :mrgreen:
:lol:
dr.Gonzo

#486 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by dr.Gonzo »

ime_kojeg_nema wrote:
Mishab wrote: Kako se oslobađaš od unutrašnjeg nezadovoljstva koje je izvor želje, egoizma, itd?
Mislim da nije unutrasnje nezadovoljstvo izvor zelje i egoizma vec upravo suprotno. Zelja i egoizam su izvor unutrasnjeg nezadovoljstva. Isto tako mislim da ni sve zelje niti svi egoizmi nisu uzrok iste vrste nezadovoljstva, a neke cak uopste nisu izvor nezadovoljstva. Puno je faktora upleteno u tu dijagnostiku i predvidjanje mogucih ishodista zelje, a jedan od jako bitnih je namjera.
Ego postoji sa razlogom, a razlog je veoma jednostavan i evolucione prirode. Ego nam pomaze u borbi za opstanak.
U isto vrijeme, mislim da je ego glavni sponzor nezadovoljstva, odnosno nesrece kod ljudi. Postoje nacini da se ego u potpunosti potisne i posmatra "sa distance". Mislim da je to je veoma korisno iskustvo.
Medjutim, prakticni zivot bez ega je nemoguc, jer covjek mora biti dio nesavrsenog svijeta koji ga okruzuje i aktivno u njemu ucestvovati. Zbog toga je neophodno postati svjestan vlastitog ega i njegovih efekata, bez da mu se slijepo prepustamo, ili da ga potiskujemo.
madner

#487 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by madner »

Molim moderaciju da promjeni naslov teme u religija, filozofija ili najperfidnije ispiranje mozga?

Hvala.
dr.Gonzo

#488 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by dr.Gonzo »

madner wrote:Molim moderaciju da promjeni naslov teme u religija, filozofija ili najperfidnije ispiranje mozga?

Hvala.
Haj probaj jos jednom, mozda bude smijesno.

Al to smo vec navikli, od madnera umjesto argumenata i konkretne rasprave dobijamo provokacije koje su nekad na mjestu, ali nekad (kao u slucaju predhodnog videa) ocigledno ukazuju na temeljno nepoznavanje materije o kojoj se raspravlja.

Naravno, sad se moze povuc onaj Dawkinsov argument da ne moras biti strucnjak za vilenjake da bi rekao da vilenjaci ne postoje, ali to ovdje ne pije vode, zato sto je izrecena serija diskutabilnih tvrdnji koje ocigledno polaze od pogresnih pretpostavki i kompletno fulaju citavu poentu price. Drugim rijecima, Dawkinsovi argumenti su common sense, dok je ovo sto nam Yuri prica povrsna prdimahovina. To vidim cak i ja, sa svojim sasvim povrsnim poznavanjem istocnih duhovnih tradicija.

Ali ko zna, mozda nas madner u nastavku iznenadi konstruktivnim pokusajem rasprave :lol:
madner

#489 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by madner »

Kao prvo, potpuno je svejedno za neki argument ko ga je srocio. Ako idiot kaze da je 2+2=4 to ne znaci da je to netacno.

Nije to povrsna prdimahovina, nego pristup tome sa druge strane. KGB ne ulazi u raspravu o fundamentima, jer to njih ne zanima previse. Ono budizmu pristupaju kao crnoj kutiji. Dakle ako izlozimo covjeka efektima crne kutije dobijemo x,y i z. I onda gledaju da li to mogu iskoristiti za svoje ciljeve.

Dakle nix prdimahovina, nego najobjektivni pristup efektima.
To sto nekome ne odgovaraju rezultati eksperimenta nije razlog da se eksperiment ne smatra validnim.
cartman

#490 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by cartman »

madner wrote:Kao prvo, potpuno je svejedno za neki argument ko ga je srocio. Ako idiot kaze da je 2+2=4 to ne znaci da je to netacno.

Nije to povrsna prdimahovina, nego pristup tome sa druge strane. KGB ne ulazi u raspravu o fundamentima, jer to njih ne zanima previse. Ono budizmu pristupaju kao crnoj kutiji. Dakle ako izlozimo covjeka efektima crne kutije dobijemo x,y i z. I onda gledaju da li to mogu iskoristiti za svoje ciljeve.

To sto nekome ne odgovaraju rezultati eksperimenta nije razlog da se eksperiment ne smatra validnim.
nisam u mogucnosti pogledat link, mozes li mi objasnit o cemu se prica na linku?
dr.Gonzo

#491 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by dr.Gonzo »

madner wrote: Nije to povrsna prdimahovina, nego pristup tome sa druge strane. KGB ne ulazi u raspravu o fundamentima, jer to njih ne zanima previse. Ono budizmu pristupaju kao crnoj kutiji. Dakle ako izlozimo covjeka efektima crne kutije dobijemo x,y i z. I onda gledaju da li to mogu iskoristiti za svoje ciljeve.

To sto nekome ne odgovaraju rezultati eksperimenta nije razlog da se eksperiment ne smatra validnim
Pridimahovina je jer polazi od tvrdnji koje ocigledno nisu tacne. Evo ti dva primjera iz videa(parafraziram):
Yuri Bezmenov wrote: ...to meditate(to isolate oneself) from current social and political issues of your own country, to forget about troubles of the world. KGB was fascinated with such a brainwashing school for stupid Americans...
Yuri Bezmenov wrote: A person who is too much involved in introspective meditation...(thinks)... that most of the problems and burning issues of today can be solved by medidating... Don't rock the boat, just sit down look at your navel and meditate, and things will settle down by themselves due to cosmic vibrations...
Ove jednostavno nije istina, i to ti moze reci bilo ko ko zna nesto o meditaciji. Zbog toga je navedeni video nonsens u kontekstu price o istocnim duhovnim tradicijama.

Doduse, mozda bi bilo zanimljivo da se prica o metodama kontrole drustva od strane politickih elita, ili o povrsnosti pojedinaca koji praktikuju ove tradicije, ali u kontekstu ove teme jednostavno nije primjereno.
cartman

#492 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by cartman »

Yuri Bezmenov wrote: ...to meditate(to isolate oneself) from current social and political issues of your own country, to forget about troubles of the world. KGB was fascinated with such a brainwashing school for stupid Americans...
Yuri Bezmenov wrote: A person who is too much involved in introspective meditation...(thinks)... that most of the problems and burning issues of today can be solved by medidating... Don't rock the boat, just sit down look at your navel and meditate, and things will settle down by themselves due to cosmic vibrations...

:-) Jure moj dobri.... :run:
madner

#493 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by madner »

dr.Gonzo wrote:
madner wrote: Nije to povrsna prdimahovina, nego pristup tome sa druge strane. KGB ne ulazi u raspravu o fundamentima, jer to njih ne zanima previse. Ono budizmu pristupaju kao crnoj kutiji. Dakle ako izlozimo covjeka efektima crne kutije dobijemo x,y i z. I onda gledaju da li to mogu iskoristiti za svoje ciljeve.

To sto nekome ne odgovaraju rezultati eksperimenta nije razlog da se eksperiment ne smatra validnim
Pridimahovina je jer polazi od tvrdnji koje ocigledno nisu tacne. Evo ti dva primjera iz videa(parafraziram):
Ove jednostavno nije istina, i to ti moze reci bilo ko ko zna nesto o meditaciji. Zbog toga je navedeni video nonsens u kontekstu price o istocnim duhovnim tradicijama.

Doduse, mozda bi bilo zanimljivo da se prica o metodama kontrole drustva od strane politickih elita, ili o povrsnosti pojedinaca koji praktikuju ove tradicije, ali u kontekstu ove teme jednostavno nije primjereno.
Mislis ti se ne slazes sa zakljucima i rezultatima. Hoces reci da KGB nije znao dobro izmjeriti efekte? :D
Yuri prica i o tome, ali ne na ovom linku. Ljudi koji konzumiraju kokain heroin najobjektivniji kada je rijec o efektima.
Isto je i za meditaciju. Covjek koji meditira ne moze izmjeriti objektivno efekte iste. Dok neko sa strane to moze uraditi. To je osnova svakog eksperimenta.
dr.Gonzo

#494 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by dr.Gonzo »

Mislis ti se ne slazes sa zakljucima i rezultatima. Hoces reci da KGB nije znao dobro izmjeriti efekte?
Yuri prica i o tome, ali ne na ovom linku. Ljudi koji konzumiraju kokain heroin najobjektivniji kada je rijec o efektima.
Isto je i za meditaciju. Covjek koji meditira ne moze izmjeriti objektivno efekte iste. Dok neko sa strane to moze uraditi. To je osnova svakog eksperimenta.
Nismo uopste vidjeli rezultate i opis metodologije tog KGB eksperimenata, vec samo pricu ovoga lika, tako da ne znam zasto bismo je prihvatiti zdravo za gotovo.

Kao drugo, meditacijom prvenstveno mijenjas sebe, to je sustinski subjektivno iskustvo koje je tesko "objektivno" izmjeriti. Kao kad uzmes LSD - spolja naizgled sve normalno osim prosirenih zjenica, a u umu potresi epskih razmjera i totalno izmjenjena percepcije realnosti. Zbog toga su naucne studije koje se bave fenomenima izmjenjenih stanja svijesti i njihovim dugorocnim efektima na fizicko zdravlje i drustveni angazman pojedinca veoma rijetke i tesko izvodljive.
madner

#495 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by madner »

Tajne sluzbe su medjutim vrsile takve eksperimente. Mozda je tesko izmjeriti unutrasnji dozivljaj, ali njih to u sustini ne zanima. Zanima ih samo mjerljivi vanjski efekat.

Usporedba meditacije i LSD je dobra, i LSD korisnik misli da prosiruje svoje vidike.
cartman

#496 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by cartman »

madner wrote:Tajne sluzbe su medjutim vrsile takve eksperimente. Mozda je tesko izmjeriti unutrasnji dozivljaj, ali njih to u sustini ne zanima. Zanima ih samo mjerljivi vanjski efekat.

Usporedba meditacije i LSD je dobra, i LSD korisnik misli da prosiruje svoje vidike.
kako znas da samo "misli" da prosiruje vidike? ljudi poslije LSDa nisu kakvi su bili prije uzimanja. ja jos uvijek ne razumjem sta si pokusao rec onim jerry springer tipom klipa iz 70tih? da mi zivimo u nekoj zabludi? uredu,slazem se s tobom, svima nam je kgb isprao mozak :mrgreen: namaste madneru, sve ce bit uredu :D
madner

#497 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by madner »

cartman wrote:
madner wrote:Tajne sluzbe su medjutim vrsile takve eksperimente. Mozda je tesko izmjeriti unutrasnji dozivljaj, ali njih to u sustini ne zanima. Zanima ih samo mjerljivi vanjski efekat.

kako znas da samo "misli" da prosiruje vidike? ljudi poslije LSDa nisu kakvi su bili prije uzimanja. ja jos uvijek ne razumjem sta si pokusao rec onim jerry springer tipom klipa iz 70tih? da mi zivimo u nekoj zabludi? uredu,slazem se s tobom, svima nam je kgb isprao mozak :mrgreen: namaste madneru, sve ce bit uredu :D
Pa po mjerljivom vanjskom efektu nije prosirio svoje vidike.
Pogledaj klip pa onda pricaj, :roll: nije KGB ispravo svima mozak nego je samo uvidio kako je to mocno oruzje za ispiranje mozga, te pokusao iskoristiti za svoje svrhe.
cartman

#498 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by cartman »

madner wrote: Pa po mjerljivom vanjskom efektu nije prosirio svoje vidike.
Pogledaj klip pa onda pricaj, :roll: nije KGB ispravo svima mozak nego je samo uvidio kako je to mocno oruzje za ispiranje mozga, te pokusao iskoristiti za svoje svrhe.

Pa objasni mi sta je taj mjerljivi vanjski efekat, sta treba da se desi pri konzumaciji LSDa ?
Rekao sam da trenutno nisam u mogucnosti pogledat link, al mi je bilo dovoljno ono sto sam procitao par postova iznad. Budizam i meditacija nikad ne mogu biti oruzije.
madner

#499 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by madner »

Procitaj sta si sad napisao :roll: Nisi pogledao link ali si vec dosao do svog zakljucka. Da li je to normalna i racionalna reakcija?

Dakle ocito nemas dovoljno kriticnog razmisljanja ni da razmislis o teoriji (sto je i bila teza linka). I budizam i meditacija itekako mogu biti oruzje, sve zavisi od cilja. Da li glasas na izborima?
cartman

#500 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by cartman »

madner wrote:Procitaj sta si sad napisao :roll: Nisi pogledao link ali si vec dosao do svog zakljucka. Da li je to normalna i racionalna reakcija?

Dakle ocito nemas dovoljno kriticnog razmisljanja ni da razmislis o teoriji (sto je i bila teza linka). I budizam i meditacija itekako mogu biti oruzje, sve zavisi od cilja. Da li glasas na izborima?

nisam dosao do zakljucka vec komentarisem i pokusavam dokucit sta je pisac htio reci.
that most of the problems and burning issues of today can be solved by meditating... Don't rock the boat, just sit down look at your navel and meditate, and things will settle down by themselves due to cosmic vibrations...
ako je gospodin sa linka ovo rekao, samo ta izjava je dovoljna da ga diskredituje. reci mi koje je to budisticko ucenje ili smjer budizma koji uci ovo citirano? i kako da ga shvatim ozbiljno?

nemam dovoljno kriticnog razmisljanja za sta? o kakvoj teoriji pricas? da je kgb razmatrao mogucnost koristenja meditacije kao sredstvo infiltracije i zagadjivanja americkih umova? ja ipak mislim da ti ovdje dodjes kad ti je dosadno, da malo provociras al na zalost ne uspjeva ti (bar kod mene), dapace, jako si zanimljiv sagovornik :mrgreen:
...to meditate(to isolate oneself) from current social and political issues of your own country, to forget about troubles of the world. KGB was fascinated with such a brainwashing school for stupid Americans...
i po gospodinu sa linka, diskonektovanje iz fizickog svijeta i ulazak u druge nivoe i stanja postojanja, prosirivanje svijesti i jos mnogo drugih funkcija (zavisi od vrste meditacije) je za glupe ljude? i to je ispiranje mozga? nebih se mogao slozit s tim.

evo da ja tebi odgvorim na pitanje, posto ti ne odgovaras na moja :-D da li glasam? naravno da da :D

jos jednom namaste madneru :D
Post Reply